Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Εγώ το ΑΑΔΜ, το 15ο και άλλες ιστορίες #7



Μέρη: 1ο, 2ο, 3ο4ο, 5ο και 6ο 

Πλατείες , δεν πληρώνω και μνήμη χρυσόψαρου

 


Καθώς μπήκαν και αυτά τα ζητηματάκια, και δεν διαθέτουμε μνήμη χρυσόψαρου, ας θυμηθούμε λίγα πράγματα που είναι και σχετικά πρόσφατα εξάλλου.

Το «δεν πληρώνω», ούτε απολιτίκ, ούτε «μονοθεματικό κίνημα» ήταν, παρά τον αυτοπροσδιορισμό του ως τέτοιο. Ξεκίνησε από την αρχή ως ανταγωνιστική κίνηση, των ανάλογων τις οποίες είχε αρχίσει το ΠΑΜΕ (άνοιγμα διοδίων κυρίως) αρκετά (δυο τουλάχιστον χρόνια) πριν.
-Μπορούσαμε λοιπόν να επηρεάσουμε τους ανθρώπους που συμμετείχαν εκεί;
Εγώ λέω κάθετα όχι, και ο λόγος είναι απλούστατος. Εάν το μόνο που ενδιέφερε τους ανθρώπους αυτούς ήταν το συγκεκριμένο (άνοιγμα διοδίων κλπ) και τίποτε άλλο, τότε γιατί δεν πλαισίωσαν τις ανάλογες κινήσεις του ΠΑΜΕ, που προϋπήρξαν άλλωστε; Ο λόγος είναι προφανής. Γιατί διαφωνούσαν με το πολιτικό πλαίσιο που έβαζε το ΠΑΜΕ!

Εμείς «φεύγαμε όταν αυτοί έρχονταν» γιατί δεν μας ήθελαν δηλωμένα μαζί τους λοιπόν. Γιατί εάν πηγαίναμε και εμείς εκεί που ήταν αυτοί, μάλλον σε σύγκρουση θα ερχόμαστε παρά σε συνεργασία.
 Θα ήταν μία τέτοια κατάσταση συμφέρουσα από οποιαδήποτε άποψη για το κίνημα και συνακόλουθα για το Κόμμα; Προφανέστατα όχι.

Με ποιόν λοιπόν τρόπο θα «πλησιάσεις», αυτούς που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να πλησιαστούν; Η απάντηση εδώ είναι και πάλι εύλογη. Με κανέναν, ή αλλάζεις το πολιτικό σου πλαίσιο, αλλά για αυτό θα μιλήσουμε αργότερα. Ή με λαθροχειρία. Αυτό δηλαδή που έκαναν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και που αν το είχε κάνει το ΚΚΕ, τώρα δεν θα είχε τρύπα να κρυφτεί, καθώς σε αντίθεση με τους παραπάνω που για κάποιον περίεργο λόγο τους συγχωρούνται τα πάντα, στο ΚΚΕ δεν συγχωρείται ή ξεχνιέται ποτέ, τίποτε απολύτως. Και φυσικά μπαίνει και το ζήτημα πως για τους κομμουνιστές μία τέτοια τακτική είναι και πρακτικά ανώφελη, αφού ζητάνε να συνειδητοποιήσουν και όχι να ξεγελάσουν τον κόσμο.
Το γεγονός πως οι δήθεν «ακομμάτιστοι» και «μονοθεματικοί», «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» κατέληξαν να κατέβουν ως κόμμα στις εκλογές, κανονικά σταματάει την όποια κουβέντα εδώ.
Και τέλος το επίσης καταγεγραμμένο γεγονός ,πως ήταν ακριβώς το μπλογκ του «δεν πληρώνω» αυτό που αποτέλεσε το ορμητήριο των δολοφόνων στις 20/10/11, κανονικά δεν έπρεπε να επιτρέψει να αρχίσει καν αυτή η κουβέντα.

Οι «πλατείες»

Εισαγωγικά για τις πλατείες, θα ήθελα να θέσω υπόψιν των αναγνωστών κάποια κείμενα που γράφτηκαν εκείνο τον καιρό. Το ένα ήταν δικό μου από το πρώτο fadomduck, που περιέγραφε ως βασικό πολιτικό χαρακτηριστικό των «πλατειών» όχι την πολυδιαφημιζόμενη τότε (και εντελώς ξεχασμένη σήμερα, μόλις 2 χρόνια μετά!) «άμεση δημοκρατία», αλλά τον φασισμό, και γράφτηκε μόλις στις 2/6/11. Οφείλω να ομολογήσω πως η πραγματικότητα ξεπέρασε τελικά και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις μου.
Τα άλλα δύο είναι του Στέργιου από το «αριστερά και πολιτική», εδώ και εδώ, και είναι επίσης σύγχρονα των γεγονότων.
Χρήσιμη θα ήταν και η παράθεση δύο άρθρων του «ριζοσπάστη», το ένα του ...Ν.Μπογιόπουλου(!), και το άλλο της συντακτικής επιτροπής της εφημερίδας.

Όλα αυτά δειγματοληπτικά, για να θυμηθούμε το τι γίνονταν τελικά στις «πλατείες», αλλά και το ιδεολογικό στίγμα που είχαν αυτές εξαρχής. Τα παραθέτω γιατί δύο χρόνια μετά γιατί κάποιοι πολύ βολικά ξεχνάνε, και εξιδανικεύουν καταστάσεις.

Οι «πλατείες» μόνο αυθόρμητες δεν ήταν. Ήταν η εκ του σωλήνα δημιουργία ενός κινήματος δρόμου με καθαρά μικροαστικά χαρακτηριστικά*, που προμοταρίστηκε εξαρχής από τους μεγάλους όμιλους των ΜΜΕ, και είχε διττό στόχο. Από την μία να δημιουργήσει εκ του μη-όντως έναν αταξικό «κινηματικό» πόλο έλξης για έναν κόσμο που ψάχνονταν ακόμη, αλλά και να τον στρέψει ενάντια στο οργανωμένο εργατικό κίνημα. Φρόντισα να παραθέσω ήδη τα στοιχεία για να μην κατηγορηθώ πως αυθαιρετώ κάπου. Παρόλα τα παραπάνω λοιπόν, και παρά το γεγονός πως η κόκκινη σημαία απαγορεύονταν εξ’αρχής και δια ροπάλου, στις πλατείες της μικροαστικής αγανάκτησης**, υπάρχουν σύντροφοι που κατηγορούν το ταξικό κίνημα πως δεν προσπάθησε να τις προσεγγίσει. Παρότι κάθε τέτοια προσπάθεια ήταν εξ’αρχής υπονεμευμένη, το να λέει κάποιος πως «δεν πήγαμε στις πλατείες», είναι απλά ...ψέμα!
Και είναι ψέμα για τον απλούστατο λόγο πως πήγαμε και παραπήγαμε!

Την πρώτη φορά την είδαμε ήδη.
Αλλά δεν πήγαμε μόνο τότε. Ας φρεσκάρουμε λίγο την μνήμη όσων ασκούν κριτική, πάνω στο τι έγινε κάποιες μόνο από τις φορές που πήγαμε:
    Και αν δεν τα θυμούνται, θα έπρεπε να τους είχαμε στην περιφρούρηση για να τους μείνουν αξέχαστα!
    Υπάρχει λογικός άνθρωπος που πιστεύει πως ήταν δυνατόν με τις δεδομένες συνθήκες, να «πλησιάσουμε» περισσότερο από ότι κάναμε;

    Το δοκιμάσαμε εξάλλου στις 20/10/11, όπου αυτοί που απαγόρευαν την προσέγγιση του ΠΑΜΕ στο σύνταγμα και ταυτόχρονα το εγκαλούσαν γιατί δεν την έκανε, προχώρησαν μέχρι και σε δολοφονικές απόπειρες (η μία μόλις επιτυχημένη) εναντίον των μελών του.

    Συμπερασματικά: Η μομφή προς την καθοδήγηση για λάθος χειρισμό και μη προσέγγιση των «πλατειών» περιέχει και την άρρητη αλλά σαφή προϋπόθεση της οργανωτικής και πολιτικής υποταγής του κόμματος της εργατικής τάξης και των ταξικών συνδικάτων στον κυρίαρχο μικροαστισμό των πλατειών. Εφόσον πάνω σε αυτήν την βάση όμως δεν το τολμάει να το θέσει κανείς, η όλη κριτική που ακούστηκε σε αυτό το ζήτημα είναι τουλάχιστον ανυπόστατη για πάρα πολύ πρακτικούς -όπως είδαμε- λόγους.

    Παρόλα αυτά το γεγονός παραμένει. Το "κίνημα" των «αγανακτισμένων» ήταν το σημείο της στροφής που από «καβάλα στο άλογο», βρεθήκαμε με την πλάτη στον τοίχο. Είναι δυνατόν να μην έχει η απερχόμενη καθοδήγηση ευθύνη για αυτό;
    Εγώ λέω πως έχει και παραέχει, μόνο που βρίσκεται στην ακριβώς αντιδιαμετρικά κατεύθυνση από αυτήν που καταλογίζουν οι κριτικές που είδαν το φως.
    Η ευθύνη της καθοδήγησης δεν έγκειται στο ότι δεν υπέστειλε της σημαίες της εργατικής τάξης για να γλείψει τον μικροαστισμό. Αυτό πολύ ορθά το έπραξε.

    Η ευθύνη έγκειται στο γεγονός πως παρά την πείρα της δυνατότητας των αστών να στήνουν εκ του μη-όντως «κινήματα» με την δική τους ιδεολογία , που ήταν υπαρκτή από τις «χρωματιστές επαναστάσεις» στην πρώην ΕΣΣΔ, τις «αραβικές ανοίξεις», κλπ, δεν προετοίμασε και δεν προετοιμάστηκε για αυτό το ενδεχόμενο, με αποτέλεσμα τον αιφνιδιασμό και τους αυτοσχεδιασμούς (κάποιους αρκετά επιτυχημένους είναι η αλήθεια, αλλά ανεπαρκείς) όταν τελικά αυτό και προέκυψε.

    Θα συνεχίσουμε....
    ____________
    *Η κατακόρυφη άνοδος των δύο αντιδιαμετρικών μικροαστικών κινηματικών εκφράσεων, ΣΥΡΙΖΑ και ΧΑ, το αποδεικνύει εξάλλου καταφανώς. 
    **Να θυμηθούμε και τις επιθέσεις σε μεμονωμένους κομμουνιστές και στο ΚΚΕ(μ-λ). Ο αντικομμουνισμός ήταν κυρίαρχος από την πρώτη μέρα

    7 σχόλια:

    1. Κατά τη δική μου άποψη οι θέσεις που προβάλλει η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ ειναι πρωτοποριακές και επαναστατικές ( ίσως ,κατα τη γνώμη μου πάντα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά από 46 έως σήμερα) . Αυτές λοιπόν οι θέσεις είναι πολύ λογικό μιας και είναι επαναστατικές να δέχονται λυσσαλέα επίθεση από τους μηχανισμούς των αστών,γιατι απο αυτές κινδυνεύουν και επίσης είναι εξίσου λογικό να μην έχουν την επιθυμητή απήχηση σε μια κοινωνία που προς το παρόν δεν επιθυμεί να ανατρέψει τον καπιταλισμο αλλά να τον ξανά βιώσει όπως προ κρίσης .
      Επειδή όμως αυτές οι θέσεις -προβλέψεις θα επαληθευτούν και αργά ή γρήγορα θα γίνει συνείδηση στον κόσμο πως η ανατροπή ειναι ο "μονόδρομος",έστω και με κάποια διάφορα φάσης θα αποκτήσουν την απήχηση που τους αρμόζει. Μέχρι τότε όμως , (το τότε μπορεί να ειναι και σε μερικά χρόνια ) το ΚΚΕ οφείλει πάνω απ όλα να υπάρχει !Οταν λέω να υπάρχει εννοώ να διατηρεί τέτοια οικονομική αυτοτέλεια που να μπορεί να υποστηρίξει τον μηχανισμό του .
      Η σχέση ΚΚΕ και κοινωνίας ειναι αμφίδρομη . Το ΚΚΕ παίζει και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην στροφή της κοινωνίας προς την επαναστατικη κατεύθυνση , για να το κάνει όμως αυτό χρειάζεται επαγγελματικά μέλη , έντυπο υλικό, τον 902 κτλ , αυτά με την σειρά τους χρειάζονται λεφτά και αυτά τα βρίσκει από τον λαό. Αν τώρα οι θέσεις του κόμματος , αν και ολόσωστες, δεν ειναι σ αυτη τη φάση δημοφιλείς ,αυτό έχει αντίκτυπο στα έσοδα.τα μειωμένα έσοδα με τη σειρά τους όδηγουν σε συρρίκνωση του μηχανισμού κ.ο.κ. Τώρα θα μου πεις: Να τα λέω στρογγυλεμένα για να έχω έσοδα ; Οχί !όφειλει όμως το κόμμα να λέει και την επιστημονική αλήθεια στο κόσμο αλλά και να διατηρήσει και τις δυνάμεις του στο ακέραιο . Ποια ειναι η χρυσή τομή; Δεν ξέρω.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

        Διαγραφή
      2. @kostas:
        Το ΚΚΕ οφείλει να διατηρήσει την πολιτική του αυτοτέλεια, και αυτό δεν είναι θέμα εσόδων.
        Εφόσον η εργατική πεινάει, θα ήταν αδύνατον να μην "πεινάσει" και το Κόμμα της.
        Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως κάποια στιγμή πρέπει να φυγουν τα βαρίδια της πολύχρονης νομιμότητας και να μην υπάρχει δισταγμός στο να εγκαταλειφθούν κάποιες "πολυτέλειες", που αυτή είχε επιτρέψει.
        Και αν τα πράγματα φτάσουν στο αμήν, υπάρχουν αρκετά να γίνουν προς μείωση των εξόδων, αν χρειαστεί και άλλη, χωρίς ουσιαστική αποδυνάμωση του προπαγανδιστικού μηχανισμού.
        Αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα

        Διαγραφή
    2. TRASH συμφωνω με ολα οσα εχει περιγραψει μεχρι τωρα με τοσο τεκμηριομενο και εκλαικευτικο τροπο.

      Ενα μονο θα ηθελα να επισημανω και θα ηθελα τη γνωμη σου πανω σ αυτο, γιατι λογο της αποστασης μου απο τα γεγονοτα ισως δεν εχω ολοκληρωμενη εικονα.

      Νομιζω οτι το ΚΚΕ και το ταξικο κινημα, υποτιμησαν την αναγκη σχεδιου, στρατηγικης, για τον επιρεασμο των μικροαστικων συνειδησεων, τη στιγμη που ηταν ολοφανερο απο τις αρχες του 2010 οτι η επιτυχια της εσωτερικης υποτιμησης, εκ μερους της αρχουσας ταξης, προυποθετε την αδρανοποιηση, τρομοκρατηση και αποπροσανατολισμο της μεγαλης πλειοψηφιας των λαικων στρωματων, δηλαδη των μικροαστικων συνειδησεων.

      Αυτες οι συνειδησεις διαβρωμενες απο το δικοματισμο και τα ΜΜΕ της πλουτοκρατιας, επιρεαζονται κυριως απο τους συμβολισμους.

      Η κινηση του ΚΚΕ - ΠΑΜΕ με τα πανο στην Ακροπολη και το διεθνη αντικτυπο που ειχε, η μεγαλη συγκεντρωση το ΚΚΕ στο Π . Α
      η τεραστια συγκεντρωση του ΠΑΜΕ εδιναν μια δυναμικη που μπορουσε να παρει ανεξελεγκτες διαστασεις για την αρχουσα ταξη.

      Στον αντιπερισπασμο της ΜΑΡΦΙΝ, το ΚΚΕ - ταξικο κινημα, απαντησαν με τον τροπο που υπολογησαν οι σχεδιαστες της προβοκατσιας.

      Αν το ΠΑΜΕ φοβουμενο τους προβοκατορες του Καρατζαφερη, δεν εφευγε αλλα παρεμενε στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ,

      ο συμβολισμος, στις μικροαστικες συνειδησεις, θα ηταν καταλυτικος.

      Αν ταυτοχρονα, ειχαμε τις ακτιβιστηκες ενεργειες στη ΓΣΣΕ, τοτε,

      ο αφοπλισμος της ΓΣΕΕ θα ηταν αμεσος.

      Τα αποτελεσματα θα ηταν:

      Ανεβασμενο κυρος για το Κομμα - ταξικο κινημα
      αδρανοποιηση της πουλημενης ηγεσιας της ΓΣΕΕ, ενδυναμωση του ρολου του ΠΑΜΕ
      Θα καθυστουσε σχεδον αδυνατο το σχεδιο της αρχουσας ταξης, για πλατειες
      σαν μεσο αναδιαταξης του πολιτικου σκηνικου, συμφωνα με τις αναγκες που επεβαλε η πολιτικη της εσωτερικης υποτιμησης.

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. @Antonxxx:
        -Aπό ότι θα είδες στο τέλος αυτού του κειμένου μιλάω και για ευθήνες της απερχόμενης καθοδήγησης, που δεν ήταν προετοιμασμένη και δεν προετοίμασε, για μία σειρά από ενδεχόμενα.
        Αυτό είναι το ένα κομμάτι.
        -Δεν πιστεύω πως στις δεδομένες συνθήκες θα μπορούσαν να γίνουν καλύτεροι χειρισμοί από αυτούς που τελικά έγιναν. Από ένα σημείο και μετά η κατάσταση ήταν lose to lose για το ΚΚΕ. Ότι και έκανε θα έβγαινε χρεομένο.
        Επαναλαμβάνω ότι λέω και στο κείμενο.
        Πήγαίναμε στις Πλατείες;
        -Εξω ρε που ήρθατε να μας καπελώσετε!
        Φεύγαμε από εκεί;
        -Όξω ρε πουλημένοι φεύγετε!
        Νομίζω πως (σωστά) προσπαθείθηκε να επιλεγεί η επιλογή με το μικρότερο κάθε φορά ρίσκο. Δεν ξέρουμε δηλαδή τελικά τα αποτελέσματα μιας ενδεχόμενης άλλης προσέγγισης , οπότε υποθετικά μόνο μπορούμε να μιλήσουμε για αυτά. Το πείραμα πάντως έγινε. Αποφασίστηκε η πολύωρη συνύπαρξη στο Σύνταγμα με όλους τους άλλους για την δέυτερη μέρα της 48ωρης του Οκτώβρη, και η περικύκλωση της βουλής. Τα αποτελέσματα αυτής της άλλης προσέγγισης και τον θάνατο του Δ.Κοτζαρίδη, καλό θα ήταν να μην τα ξεχνάμε όταν κάνουμε τα υποθετικά μας σενάρια.
        -Τέλος, πιστεύω πως είναι λάθος να επικεντρωνόμαστε στο γιατί και πως χάσαμε τους μικροαστούς. Ένα λάθος που το κάνει πολύς κόσμος. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι αν χάσαμε τους μικροαστούς, εκτός εάν πιστεύει κανείς πως η εργατική τάξη στην Ελλάδα είναι το 4,5%, οπότε αυτήν την συσπειρώσαμε όλη. Ας μην βάζουμε λοιπόν το κάρο μπροστά από το άλογο. Ας κοιτάξουμε να συσπειρώσουμε πρώτα τους εργάτες (πράγμα που δεν πλησιάσαμε καν) και μετά μιλάμε και για τις κοινωνικές συμμαχίες, και για τους μικροαστούς, και για ό,τι άλλο θέλουμε....

        Διαγραφή
      2. @TRASH

        Δεν ειχα ποτε την ψευδαισθηση οτι το ΚΚΕ θα μπορουσε να προσεταιριστει τους μικροαστους, το 2010.

        Αυτο που θα μπορουσε να πετυχει ειναι με τους "συμβολισμους"
        να ανεβασει το κυρος του ΚΚΕ - ταξικου κινηματος στις μικροαστικες συνειδησεις και με τον τροπο αυτο να κερδισει θεσεις στο συνδικαλιστικο, ενω ταυτοχρονα θα δυσκολευε τους αστους (στην επεξεργασια αυτων των συνειδησεων).

        Ακομη και το 2011, πριν τους αγανακτησμενους, θα μπορουσε το ΠΑΜΕ και οι λαικες επιτροπες να κατακτησουν τις πλατειες, με τους ανεργους.

        Διαγραφή
      3. @Antonxxx:
        -Με τις λαϊκές επιτροπές είναι μία συγκεκριμένη ιστορία, καθώς αργήσαμε χαρακτηριστικά να εφαρμόσουμε την απόφαση για την δημιουργία τους.
        -Για τα υπόλοιπα είπα την άποψη μου. ¨αλλου είδους τακτικές μπορεί να επέφεραν και καταστροφικά αποτελέσματα.
        -Τους αγανακτισμένους θα μπορούσε να τους "κατακτήσει" το ΠΑΜΕ, όσο θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να "κατακτήσει" το ίδιο ΠΑΜΕ με την παρέμβαση του μέσα σε αυτό.
        Όταν μίλησα για μικροαστισμό, δεν μίλησα για μικροαστισμό ωε ταξική θέση, αλλά για μικροαστισμό ως ταξική θέαση.

        Άλωστε οι "πλατείες" και τα συμπαραμαρτούντα, δημιουργήθηκαν ακριβώς για αυτό. Για να εξουδετερώσουν το φιλοκομμουνιστικό ρεύμα που είχε αρχίσει να δημιουργείται στην κοινωνία.
        Θυμήσου τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, και όχι μόνο τα "εξωπραγματικά" ποσοστά της Λ.Σ., αλλά και την αντιμετώπιση που είχαμε από τον κόσμο στις εξορμήσεις...

        Διαγραφή

    Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
    Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.