Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ρήσεις και αντιρρήσεις για την ενότητα της αριστεράς


Υπάρχουν ακόμη νοσταλγοί αυτού;
Πολλές φορές οι σχολιασμοί σε κάποια άρθρα είναι πιο ενδιαφέροντες, ακόμη και από την  ίδια την ανάρτηση.  Ετσι λοιπόν βλέποντας και παλι τον κ.Τσίπρα  να ανοίγει κουβέντες περί «αριστερής ενόητας», διανθίζοντας τες μάλιστα και πάλι με το ψεύδος των τάχα +50 εδρών, μου φάνηκε πολύ κατατοπιστική για το ζήτημα, η παρακάτω στοιχομυθία από σχολιασμούς  στο Lenin reloaded, που δείχνουν με πολύ συνοπτικό και περιεκτικό τρόπο, τόσο τους λόγους των οπορτουνιστικών «επιθέσεων φιλίας» στο ΚΚΕ, όσο και τους πολύ σοβαρούς λόγους που έχει το δεύτερο να τις αποκρούσει:

ΑνώνυμοςMar 20, 2012 03:03 PM
"ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι η λεγόμενη αριστερή κυβέρνηση θα καταργήσει το μνημόνιο. Αυτό σημαίνει απευθείας σύγκρουση με την ΕΕ και με το εγχώριο κεφάλαιο, άρα υπονόμευση της αριστερής κυβέρνησης από τη μεριά τους και διαφόρων μορφών οικονομική και πολιτική αντίδραση, που θα έφερνε αυτήν την κυβέρνηση μπροστά στην ανάγκη να προχωρήσει στη ρήξη με την ΕΕ, βγάζοντας την Ελλάδα από αυτήν. Διαφορετικά θα υποχρεωνόταν σε αναδίπλωση, οδηγώντας το λαό σε μία ακόμα τραγωδία."(σ.σ. Από το άρθρο του Μ.Μαΐλη στον «Ριζοσπάστη»)
Ωραία, λοιπόν, αυτό ακριβώς πρέπει να κάνει το ΚΚΕ. Να σύρει (μέσα από μια συμμαχία) τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε μια τέτοια θέση που αναπόφευκτα θα πρέπει να δεχθεί την έξοδο από την ΕΕ και τη σύγκρουση με τις ιμπεριλιαστικές δυνάμεις της συμμαχώντας με τους εργαζόμενους ανά την Ευρώπη και τον κόσμο. Γιατί, λοιπόν, δεν το κάνει; Γιατί να μην έχει μια τέτοια πρόταση διακυβέρνησης; Και να πει ότι "συμμαχώ και με τον διάολο αρκεί να 1.2.3.4. ένα πρόγραμμα υπεράσπισης των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και του πλούτου της χώρας από τη λεηλασία των ιμπεριαλιστών. Και αποσύρω την υποστήριξή μου και δημιουργώ κρίση όποτε κρίνω ότι πρέπει. Να δεις ψήφους που θα έπαιρνε. Η πολιτική του "περιμένω να φτάστε στο πάτο και να συνειδητοποιηθείτε" είναι αδιέξοδη.

Εκτός και αν φοβάται ή έχει άλλες επιδιώξεις.
Πάντως, ούτε οι πόντιοι πιλάτοι είναι επαναστάτες ούτε οι προάγγελοι μυρίων δεινών .... Το ζήτημα είναι να μη φθάσουμε στον πάτο για να μπορούμε να αντισταθούμε. Να μη μπει η ζωντανή εργασία στο περιθώριο... Να μην εξαθλιωθούμε...
Προσωπική απάντηση, διευκρινίζω, όχι κομματική ή εκ μέρους του Μαϊλη ή του οποιουδήποτε, για να συννενοούμαστε:

Να σύρει τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σε μια θέση που θα πρέπει να δεχθεί την έξοδο από την ΕΕ το ΚΚΕ δεν μπορεί. Για πολλούς λόγους. Ένας είναι ότι η "συμμαχία με τους εργαζόμενους ανά την Ευρώπη και τον κόσμο" είναι αέρας κοπανιστός. Δεν υπάρχει τέτοια συμμαχία παρά στα όνειρα των σκληροπυρηνικότερων ευρω-αριστερών.

Ένας δεύτερος είναι ότι καλώς ή κακώς, δεν είναι ίδια η ταξική τους βάση, δεν εκπροσωπούν τις ίδιες τάξεις εκπροσωπώντας απλώς διαφορετικές στρατηγικές, Εκπροσωπούν διαφορετικές τάξεις, κατά κύριο λόγο εργατικές/αγροτικές μάζες στην περίπτωση του ΚΚΕ και κατά κύριο λόγο αστικές και ημι-αστικές στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πολιτικά προοδευτικότερο πρόσωπο που έχει η μορφωμένη αστική και ημιαστική τάξη στην Ελλάδα (δικηγόροι, γιατροί, καθηγητές στην Μέση και Ανώτερη Εκπαίδευση, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες,
graphic και website designers, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες, white collar workers, κλπ) και εκπροσωπεί επίσης μια ελκυστική πρόταση και για μερίδα των ανέργων, οπωσδήποτε για ένα σημαντικό κομμάτι των φοιτητών, και για την συντριπτική πλειοψηφία των διανοουμένων. Για να μπορέσει να "σύρει" το ΚΚΕ τον ΣΥΡΙΖΑ προς οτιδήποτε, θα πρέπει, για να αντλήσω απ' το λεξιλόγιο της εποχής, να "ηγεμονεύσουν" οι χτίστες, οι μπετατζήδες, οι ναυτικοί, οι βιομηχανικοί εργάτες, οι αγρότες, κλπ πάνω σ' αυτά τα μορφωμένα και κοινωνικά φιλόδοξα στρώματα. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Τρίτον, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υπερκεράσει τις εξαρτήσεις του από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία τύπου
Die Linke κλπ και να χαράξει μια πολιτική συνεργασίας με το ΚΚ. Πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο και είναι τρομερά δύσκολο να γίνει εφόσον τα πλαίσια αναφοράς των δύο είναι αντίρροπα και εχθρικά μεταξύ τους.

Τέταρτον, η ισοδυναμία από ό,τι φαίνεται μεταξύ των δύο δεν ασκεί πιέσεις τέτοιες στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να "συρθεί" σε μια συμμαχία με τους όρους που αναφέρεις. Αυτό το οποίο προσφέρει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συμμαχία που έχει ουσιαστικά τους δικού του όρους (και καλά κάνει), δηλαδή μια συμμαχία με εκλολογική και διαχειριστική λογική.

Είναι αμαρτία αυτό; Όχι, για μένα δεν είναι αμαρτία. Απλά, το ΚΚΕ έχει δίκαιο όταν λέει ότι αν εισέλθει σε κάτι τέτοιο απλώς θα αυτοευνουχιστεί, γιατί είναι αδύνατο να αλλάξεις κάτι επί της ουσίας σε ένα διαχεριστικό πλαίσιο. Θεωρεί ότι η πολιτική του επιβίωση εξαρτάται από το να μη φθαρεί ως ένα ακόμα αστικό χαρτί. Και πιθανά, θεωρεί ότι αυτή είναι η ιστορική του ευκαιρία να γυρίσει το παιχνίδι, να πάρει το πολιτικό του αίμα πίσω. Με άλλα λόγια, να γίνει το κατεξοχήν αντισυστημικό κόμμα στα μάτια της πλειοψηφίας των πολιτών, και να διεκδικήσει μια δεύτερη ιστορική ευκαιρία μετά τον εμφύλιο.

Μπορεί να φτάσει ως εκεί, και αν φτάσει μπορεί να πετύχει σ' αυτόν τον ιστορικό ρόλο; Δεν το ξέρω και είναι αδύνατο να το προβλέψω.
Το πιστεύει ότι αυτός είναι πια ο στόχος του και όχι απλά μια ακόμα περιπέτεια σε συγκυβέρνηση καταδικασμένη σε αποτυχία; Νομίζω, αυτό αισθάνομαι, δεν μπορώ να το αποδείξω, πως το πιστεύει.

13 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. @Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ:
      αναφερεσαι προφανως στην απαντηση του Aντωνη...

      Διαγραφή
  2. Απλά, το ΚΚΕ, δεν λέει ψέματα ...

    Ούτε κοροϊδεύει ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @faros:
      Aπο την στιγμη που το ΚΚΕ εxει επιλεξει πολιτικα, εναν καθαρο ταξικο λογο και οχι το "ψαρεμα στα θολα νερα", δεν εxει κανεναν λογο να κοροιδεψει...

      Διαγραφή
  3. Καλά το τι περνάω αυτές τις μέρες στα σχόλια και δεν το μολογάω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς οι κομμουνιστές και η Αριστερά θα πάρουν +50 έδρες:
    Γράψαμε στο φύλλο Μαρτίου ότι αν κατέβουν μαζί στις εκλογές το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά, θα πάρουν μέχρι 45,5%, και ως πρώτο κόμμα θα πάρουν τις +50 έδρες που τους δίνει το εκλογικό σύστημα.
    Είχαμε ξεχάσει όμως, πως για τους συνασπισμούς κομμάτων δεν ισχύει αυτό. Μας το εντόπισε φίλος Αιγαλιώτης κομμουνιστής που μας έφερε και σχετικό δημοσίευμα τού Ριζοσπάστη.
    Το λύσαμε όμως!
    Αν δημιουργηθεί ένα καινούριο κόμμα, εδώ και τώρα, για εκλογικούς και μόνο λόγους, γι' αυτές και μόνο τις εκλογές, το οποίο θα έχει μέσα υποψήφιους τού ΚΚΕ, τού ΣΥΡΙΖΑ και όποιου άλλου αριστερού σχήματος θέλει, το σχήμα αυτό θα πάρει τις +50 έδρες και θα σαρώσει τις έδρες τής Βουλής και το αμερικανονατοϊκό κύκλωμα που κυβερνάει αυτή τη στιγμή.
    Προτείνουμε και ονόματα. Μπορεί να ονομαστεί 1) Λαϊκό Μέτωπο, 2) Ενωμένη Αριστερά, 3) Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά. Εμπρός αδέρφια, να πάθουν ταράκουλο τα καθάρματα. Ξεκινήστε τώρααααααα!
    Καφετζής Γιώργος-Εκδότης Εφημερίδας Αιγάλεω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την έκφραση, αλλά πιστεύω πως η πρόταση σας στερείται κάθε σοβαρότητας, καθώς ούτε καν τεχνικά θα ήταν δυνατό κάτι τέτοιο (μια και θα προϋποθετε την διάλυση των ήδη υπαρχόντων κομμάτων), πολιτικά δε, η εικόνα και μόνο της σύμπραξης (και μάλιστα στο ίδιο κόμμα!) του Σιφωνιού με τον Ριχάρδο Σωμερίτη π.χ., ξεφεύγει από κάθε αρρωστημένη φαντασία.
      Επιπλέον νομίζω πως αρκετοί άνθρωποι θα δυσκολεύταν να κατατάξουν το νεοφιλελεύθερο μόρφωμα του Κουβέλη σε κάποιου είδους "αριστερά", και σαν να μην έφτανε τούτο, καλό θα ήταν να λάβετε υπόψην σας πως εάν οι διαφορές ΚΚΕ-ΣΥΝ δεν ήταν απαγορευτικές για την συνύπαρξη τους, δεν θα είχαν διασπαστεί από το '91.
      Για πολιτικά επιχειρήματα σας παραπέμπω στο άρθρο, αν και δεν μας θέτετε τέτοια...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ φίλε, από πού προκύπτει ότι θα διαλυθούντα ήδη υπάρχοντα κόμματα; Απλώς δεν θα κατέβουν στις επόμενες εκλογές. Γράφουμε: "για εκλογικούς και μόνο λόγους, γι' αυτές και μόνο τις εκλογές"

      Διαγραφή
    3. @Εφημερίδα Αιγάλεω:
      Δηλαδή μας λέτε να κάνουν στα ψέμματα πως είναι ένα κόμμα και το διασπάσουν και πάλι την επομένη των εκλογών; Μπορείτε να φανταστείτε το τι θα επακολουθούσε; Εξακολουθούμε να μην το θεωρούμε πρόταση προς συζήτηση...

      Διαγραφή
  5. Δεν μ' ενδιαφέρει τι θα κάνουν μετά τις εκλογές. Το "στα ψέματα" από πού προκύπτει; Μ' ενδιαφέρει να μην πάρουν οι αμερικανονατοϊκοί τις 50 έδρες ως πρώτο κόμμα, να μην κυβερνήσουν, να είμαστε πλειοψηφία, να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες γίνεται. Τα άλλα όλα είναι λεπτομέρειες και προς συζήτηση, μετά τις εκλογές. Για εκλογική σύμπραξη μιλάω. Δεν ζητάω από κανένα κόμμα απ' αυτά που θα μετάσχουν να αλλάξει τις θέσεις του. Ο ψηφοφόρος ας διαλέξει όποιους υποψήφιους θέλει, είτε από το ΚΚΕ, είτε από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε από όποιο άλλο αριστερό κόμμα ή οργάνωση μετάσχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κοίτα και κρίνε μονος σου τι περιθώρια συνεργασίας του ΚΚΕ υπάρχουν με αυτούς...
      http://wwwpraxisred.blogspot.com/2012/03/blog-post_28.html

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ φίλε, κατ' αρχήν σε ευχαριστώ για τις απαντήσεις σου, αυτό δείχνει ευαισθησία. Εμένα μ΄ ενδιαφέρει να πάρει το ΚΚΕ όσο το δυνατόν περισσότερες έδρες και να μην ξανακυβερνήσει ο αμερικανονατοϊσμός, να έρθει το Λαϊκό Μέτωπο που προτείνω, πρώτο. Ένα κοινό που έχουν τα 3 κόμματα, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά, είναι ότι πριν μερικά χρόνια ψήφισαν κατά τής επέκτασης τών αμερικανικών βάσεων στη Σούδα. Επίσης δεν προτείνω πολιτικούς συμψηφισμούς. Η κάθε ομάδα υποψηφίων βουλευτών που θα μετέχει ας έχει όποιες πολιτικές θέσεις θέλει, ο κόσμος θα κρίνει, επαναλαμβάνω. Αλλιώς θα πάρει η ΝΔ τις +50 έδρες και θα κυβερνήσουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με 170-175 έδρες. Απλή εκλογική ντρίμπλα προτείνω, να εκμεταλλευτούμε τον εκλογικό τους νόμο, να χρησιμοποιήσουμε τα ίδια τα όπλα τους. Πρόκειται για απλή αριθμητική σε εκλογές, με κύριο θέμα τις έδρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.