Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Καμιά εκτόνωση. Οργάνωση για αντεπίθεση

From:

Καμιά εκτόνωση. Οργάνωση για αντεπίθεση
Ενα ακόμα «κλικ» προς την κατεύθυνση να υπάρξει λύση τύπου «εθνικής ομοψυχίας» φάνηκε χτες στο δελτίο του «Mega», όπου έγινε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση εξεταστικής για την περίοδο 2007 - 2009. Ανάλογη κίνηση καταγράφηκε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Η ιστορία των «διαφωνιών» φαίνεται να είναι ένα χρήσιμο για το σύστημα εργαλείο για την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων.
Ομως, μια ματιά στις διαφωνίες εντός του ΠΑΣΟΚ δείχνει πως αφορούν στην επιτάχυνση της πολιτικής του μνημονίου. Παριστάνουν τους φιλολαϊκούς ζητώντας επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων. Γεγονός που εντοπίστηκε και στα κύρια άρθρα του αστικού Τύπου, όχι για να καταγγελθεί αλλά για να τονιστεί η ανάγκη να γίνει πιο ευέλικτη η κυβερνητική πολιτική. Να μοιάζει φιλολαϊκή και να κάνει τη δουλειά που πρέπει...
Αυτή η πολιτική είναι κόντρα στο λαϊκό συμφέρον. Οπως και οι τέτοιου τύπου διαφωνίες.

***
Η αστική τάξη έχει μακρά εκπαίδευση σε εκτονώσεις. Τώρα μέσα και από τα άρθρα στον αστικό Τύπο αποκαλύπτει πως τα «γιαούρτια» δεν είναι και τόσο αθώες αντιδράσεις. Είναι χρήσιμες βαλβίδες εκτόνωσης στο σύστημα. Κι αν δεν υπήρχαν θα τις είχαν εφεύρει. Για να αποφύγουν την αγωνιστική λαϊκή συσπείρωση που μπορεί πράγματι να απειλήσει την εξουσία τους. Γι' αυτό και χαϊδεύουν τα αυτιά όσων πετάνε ένα γιαούρτι την ώρα που δήθεν καταγγέλλουν την πράξη.
Η αστική τάξη βλέπει - μετράει τις διεργασίες μέσα στα λαϊκά στρώματα. Και προσπαθεί να επιταχύνει τις εξελίξεις έτσι που η οργή να χειραγωγηθεί σε ανώδυνους δρόμους. Ηδη προβάλλουν, σαν λύση για να εκφραστεί η διαμαρτυρία, διάφορες ομάδες που έρχονται από το πουθενά ακίνδυνες για το σύστημα.
***
Η αστική τάξη, είτε άμεσα στους χώρους δουλειάς, είτε έμμεσα με την προπαγάνδα της, δεν κρύβει τη λύσσα της γιατί υπάρχουν ακόμα εργαζόμενοι που διατηρούν μέρος του μισθού που είχαν κατακτήσει. Με διάφορες παραλλαγές έχει ενταθεί τις τελευταίες μέρες η επίθεση στο μεροκάματο. Το σύννεφο που σηκώνεται για την υπεράσπιση, δήθεν, μόνο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ή μόνο των μισθών στο Δημόσιο, θολώνει τη γενικευμένη επίθεση που γίνεται σε μισθούς και μεροκάματα. Αυτό που καίει την αστική τάξη είναι να τσακιστούν όλα τα μεροκάματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο να μειωθούν οι κατώτεροι μισθοί, αλλά να εξαφανιστεί καθετί που δεν εξομοιώνει όλους τους μισθούς και τα μεροκάματα με αυτούς της Βουλγαρίας σήμερα, της Κίνας αύριο. Αυτό που καίει τους καπιταλιστές δεν είναι απλά το συμμάζεμα του κρατικού ταμείου (δικό τους είναι κι αυτό) αλλά το πώς αξιοποιώντας την κρίση θα διαμορφώσουν όρους για την πλέον στυγνή εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης.
***
Σαν κάτι γυμνασιάρχες που διατάσσουν έξω η πολιτική απ' τα σχολεία για να υπάρχει μόνο η κυβερνητική πολιτική, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έβγαλε μπιμπίκια χτες το πρωί στη ΝΕΤ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν πολιτικοποιούν τον αγώνα τους τα συνδικάτα αφού απέναντί τους έχουν μια πολιτική. Δεν είναι δουλειά των συνδικάτων είπε και πέρασε σ' άλλο θέμα. Σ' άλλο θέμα πέρασε κι όταν τον ρώτησαν αν καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο. Με χίλια ζόρια είπε τελικά πως ίσως χρειάζεται να γίνει κάτι με κάποια από τα άρθρα που θίγουν εργαζόμενους. Σα να μην είναι όλο το πολυνομοσχέδιο αντεργατικό, σα να μην είναι όλο λαιμητόμος, ζητά να γίνει συζήτηση για κάποια γρέζια που έχει η λεπίδα. Για να μην είναι βασανιστικός ο θάνατος, αλλά μια κι έξω.
Οπως και οι άλλοι «διαφωνούντες» του ΠΑΣΟΚ, τη δουλειά τους κάνουν, ας κάνουν τη δουλειά τους και όσοι από τους εργαζόμενους παραμένουν εγκλωβισμένοι στον συνεταίρο του ΣΕΒ και της κυβέρνησης. Η συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα είναι όρος για να απαντηθεί η επίθεση, να παρεμποδιστεί η εφαρμογή αυτής της πολιτικής, για να υπάρξει και νίκη.
Στους καιρούς που έρχονται κριτήριο κρίσιμο αναδεικνύεται η ανιδιοτέλεια στην προσφορά στον αγώνα για το δίκιο του λαού. Πολύτιμο χαρακτηριστικό του ΚΚΕ χτες και σήμερα.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΥΓΕΙΑ η κατάργηση των μισών κλινικών στα νοσοκομεία
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγκάθι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Βόμβα» από Τρισέ
ΑΥΡΙΑΝΗ: Επιστροφή της χώρας στο '50 με «κούρεμα» πάνω από 60% στο δημόσιο χρέος
Ο ΛΟΓΟΣ: Πόνο και δάκρυα μας υπόσχονται μέχρι το 2015
Η ΝΙΚΗ: Πόσο ασφαλή είναι τα λεφτά στις τράπεζες
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέο απεργιακό μπαράζ
ΕΘΝΟΣ: Ποιες ΔΕΚΟ γλιτώνουν κούρεμα με την «ψιλή»
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διπλή απειλή στο χαράτσι της ΔΕΗ
Η ΑΥΓΗ: Για τη σωτηρία της χώρας και του λαού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σκορπίζει το ΠΑΣΟΚ στο παρά πέντε της χρεοκοπίας
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αυθαίρετα: Τι θα πληρώσετε
ΤΑ ΝΕΑ: Το μεγάλο κόλπο με τα σκουπίδια
Χρήσιμοι στους εκτελεστές των λαϊκών δικαιωμάτων
«Οι εμφανιζόμενες και πάλι ως σφοδρές διαφωνίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι μόνο ψεύτικες και υποκριτικές, αλλά χρήσιμες για τους εκτελεστές των λαϊκών δικαιωμάτων. Με την κριτική τους κάποιοι απαιτούν την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων, άλλοι θέλουν να δείξουν ότι δήθεν η κυβέρνηση πιέζεται από την τρόικα και άλλοι φιλοδοξούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιδιωκόμενη συγκυβέρνηση. Τα δήθεν οργισμένα ηγετικά συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως χτες, έτσι και τώρα ούτε λένε την αλήθεια στους εργαζόμενους, ούτε τους ενδιαφέρει η οργάνωση του πραγματικού ταξικού αγώνα. Αλλα λένε στα κανάλια, άλλα στους εργαζόμενους και άλλα κάνουν. Αποκαλυπτικό είναι το ιδεολόγημά τους ότι τα βάρβαρα εξοντωτικά για τους εργαζόμενους μέτρα είναι ξένα προς την ψυχή του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι στο πρόγραμμά του και ότι του επιβλήθηκαν.
Σαπίλα ως το μεδούλι
Το ΠΑΣΟΚ είχε πουλήσει την ψυχή στο κεφάλαιο πολύ πριν ψηφίσει το Μάαστριχτ, μαζί με τη ΝΔ και τον ΣΥΝ. Τα αντιλαϊκά μέτρα και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις τις είχε ξεκινήσει μαζί με τη ΝΔ πολύ πριν το μνημόνιο και μάλιστα με τη στήριξη αυτών των συνδικαλιστών. Αυτά τα μέτρα έφεραν τη μεγάλη κερδοφορία του κεφαλαίου και συνέβαλαν στην κρίση. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν, είτε παριστάνουν τους εχθρούς του μνημονίου είτε όχι, αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι σάπιο ως το μεδούλι, όπως και το σύστημα που υπηρετεί.
Ωρα για συμπεράσματα και αντεπίθεση
Οι εργαζόμενοι, τα μέχρι τώρα μέλη και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγάλουν σωστά συμπεράσματα. Να εγκαταλείψουν τις αυταπάτες. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ, δεν αλλάζουν. Εχουν αποκρυσταλλωθεί ως κόμματα του γερασμένου καπιταλιστικού συστήματος, της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ. Οσο υπάρχουν αυτά θα υπηρετούν. Εχουν ευθύνη και πρέπει να συμβάλουν, με τη δράση τους, υπέρ των εργατικών λαϊκών αγώνων, υπέρ της λαϊκής συμμαχίας που έχει στόχο την παρεμπόδιση και την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει το λαό, για να προστατεύσει την πλουτοκρατία, την ΕΕ, τον καπιταλισμό.
Η εμπιστοσύνη, η συμπόρευση με το ΚΚΕ σήμερα είναι αναγκαία για κάθε συνειδητό εργαζόμενο, ακόμα και αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί του, για να διαμορφωθεί η ελπιδοφόρα λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για ριζικές αλλαγές παντού, για τη λαϊκή εξουσία, την αποδέσμευση από την ΕΕ».
(Από ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).
ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: «Βουλευτές, μεταξύ των οποίων και πρώην μέλη της κυβέρνησης, επέκριναν έντονα τις κυβερνητικές επιλογές, φτάνοντας μέχρι το σημείο να απειλήσουν ότι, αυτή τη φορά, δεν θα ψηφίσουν ορισμένες από αυτές (...) Ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να λάβει σοβαρά υπ' όψιν του ορισμένες από τις επισημάνσεις των πρώην υπουργών και βουλευτών» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΛΑΪΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ: «Η κοινωνία "βράζει" για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων και γιατί υποβάλλεται σε θυσίες που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να καταστούν πιο ήπιες εάν η κυβέρνηση είχε υλοποιήσει στο ακέραιο τους όρους του Μνημονίου ιδίως για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (...) Υπάρχει λοιπόν πεδίον δόξης λαμπρόν για να ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση (...) Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει και αυτή την υλοποίηση των ήδη συμφωνηθέντων με την τρόικα. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει, όλα τα άλλα είναι άκρως επικίνδυνες αυταπάτες» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).
ΒΟΛΙΚΕΣ ΕΚΤΟΝΩΣΕΙΣ: «"Αν είχαν γιαούρτια και φρούτα, αυτοί θα τα πετούσαν ο ένας στον άλλο". Το είπε κυβερνητικός που ένιωσε σοκ και δέος παριστάμενος στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την περασμένη εβδομάδα (...) Γιατί τέτοιο μένος; (...) Διότι η χρεοκοπία, ως φόντο, μειώνει την αντοχή στις χοντράδες (...) Φυσικά, χέρι δεν έχει σηκωθεί ακόμη εντός Κοινοβουλίου. Ωστόσο, με όλα όσα έχουμε δει, είναι μάλλον θέμα χρόνου (...) Το θέλουμε; Οχι. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει φθάσει σε σημείο βρασμού - ψυχής» (στα ΝΕΑ).
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ: «Δεν ξέρουμε αν θα οδηγηθούμε σε μια θεαματική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού (...) Η υπαρκτή Αριστερά (...) δεν θα κάνει τη διαφορά (...) Ισως να είχαν μεγαλύτερη απήχηση οι δικοί μας "πειρατές", οι άφαντοι προς το παρόν. Νέοι άνθρωποι που χωρίς να ταράζουν συθέμελα τον προοδευτικό χώρο γίνονται ρυθμιστές της ανανέωσης. Στη Βουλή του Βερολίνου το Κόμμα των Πειρατών κατάφερε να πάρει ποσοστό 8,9 % και 15 έδρες (...) Είναι όλοι τους νέοι, άφθαρτοι. Δεν φέρουν καμία ευθύνη για τα λάθη του παρελθόντος (...) Δεν έχουν εμπειρία (...) Οι έμπειροι οδήγησαν τη χώρα εκεί που βρίσκεται και επειδή μιλάμε για την Αριστερά, οι έμπειροι την κατακερμάτισαν» (από άρθρο στο ΒΗΜΑ / ηλεκτρονική έκδοση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.