Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

3 αποκαταστάσεις και μπόλικο θράσος#1



Μαθαίνουμε από τον «Ριζοσπάστη» πως  το ΚΚΕ  υλοποιώντας τις αποφάσεις της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της 16ης /7/2011, προχωράει σε δημόσιες εκδηλώσεις για τις κομματικές αποκαταστάσεις Ν.Ζαχαριάδη, Ν.Βαβούδη, και την πολιτική αποκατάσταση του Θ.Κλάρα (Αρη Βελουχιώτη).
Καιρός του ήτανε λοιπόν, και μπράβο στο κόμμα που έστω και με καθυστέρηση αποφάσισε επιτέλους να κάνει το αυτονόητο, και να επανεντάξει στην κομματική εξιστόρηση τρεις αγωνιστές – πραγματικά υποδείγματα για κάθε κομμουνιστή- κάθε αγωνιστή που σέβεται τον εαυτό του, στην θέση που τους πρέπει.
Πολλά έχουν γραφτεί τόσο από τον αστικό (βλ.  Το Βήμα) όσο και τον οπορτουνιστικό τύπο (βλ. «Αυγή»)σε σχέση με αυτές. Αυτά έχουν σχέση με το «θράσος» του τίτλου, αλλά σε σχέση με αυτό θα επανέλθουμε στην συνέχεια.

Αρχικά για τον Βαβούδη τα πράγματα είναι σχετικά απλά. Η «σιωπηρή του αποκατάσταση» έχει συντελεστεί ήδη από το ’58 στα πλαίσια της «αποσταλινοποίησης». Έμεινε η εκκρεμότητα της επίσημης αποκατατάστασης, μια και την ίδια περίοδο μαζί με αυτόν είχαν αποκατασταθεί και κάτι «μπουμπούκια» όπως ο μετέπειτα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (αρχηγός του ΔΣΕ και πρόεδρος της 2ης «κυβέρνησης του βουνού»), Μ.Βαφειάδης.  Έμενε μάλλον να εξεταστεί η περίπτωση του ξεχωριστά προκειμένου να αποδοθεί ιστορική δικαιοσύνη. Τουλάχιστον κάπως έτσι το εξέλαβα εγώ.
Μετά αρχίζει η ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ:
Νομίζω πως η φρίκη που προκάλεσε σε σύσσωμη την αστική και οπορτουνιστική δημοσιολογία η επίσημη κομματική αποκατάσταση του ιστορικού επαναστάτη ηγέτη του ΚΚΕ Ν.Ζαχαριάδη, ήδη από πέρσι μα την περίφημη αφίσα της ΚΝΕ για την 28η Οκτώβρη, αρκεί από μόνη της για να δείξει πόσο σωστά έπραξε το κόμμα προχωρώντας σε αυτήν. Γιατί ο Ν.Ζαχαριάδης ήταν ο άνθρωπος ο οποίος διέπραξε το απόλυτο «έγκλημα»: Ηγήθηκε πολιτικά της μόνης ένοπλης προσπάθειας ανατροπής του καπιταλισμού που έγινε ποτέ στην Ελλάδα! Ετσι λοιπόν η παρουσία μας στο 1ο νεκροταφείο την Κυριακή το πρωί στις 11, δεν θα σηματοδοτεί μόνο την αποκατάσταση της μνήμης του αλύγιστου κομμουνιστή ηγέτη, αλλά και την πανηγυρική(πλέον) αποκατάσταση της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης στην χώρα μας, του ένοπλου αγώνα του ’46-49. Νομίζω πως δεν θα ήταν υπερβολή εάν λέγαμε πως μαζί με τον Ν.Ζαχαριάδη αποκαθίσταται με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, και ο ένοπλος αγώνας σαν μορφή ταξικής πάλης.
Εχει μπει, από τότε που οι «αποκαταστάσεις» αυτές ήταν ακόμη υπό συζήτηση, το θέμα του Κλάρα. Θυμάμαι πως σε κάποιες κουβέντες με συντρόφους εκείνη την περίοδο είχα υποστηρίξει πως τυχόν αποκατάσταση του Βελουχιώτη θα ήταν κατ’εμέ απαράδεκτη. Μόνο «πολιτική» και όχι κομματική, με είχαν καθησυχάσει. Τελικά νομίζω πως η κομματική απόφαση για τον Αρη Βελουχιώτη, ήταν η πιο ακριβοδίκαιη που θα μπορούσε να υπάρξει.
Γιατί από την μία πρόκειται για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, για έναν άριστο οργανωτή «ανορθόδοξων επιχειρήσεων» που λέγαμε και στο στρατό (είχε οργανώσει και δύο πραγματικά «φαντομάδικες» αποδράσεις του Ν.Ζαχαριάδη επί Μεταξά), πρόκειται τέλος για έναν αγωνιστή του οποίου οι προβλέψεις για τι μέλλει γενέσθαι μετά την Βάρκιζα επαληθεύθηκαν πλήρως. Με την πολυτέλεια του χρόνου γνωρίζουμε πλέον πως οι Εγγλέζοι δεν θα είχαν την δυνατότητα να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα για πάνω από δύο μήνες ακόμη μετά τον Δεκέμβρη του ‘44*, οπότε η «Βάρκιζα» σαν απότοκο της στρατιωτικής ήττας στην Αθήνα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Έτσι η επίσημη «ηθική» στην ουσία, αποκατάσταση του Θ.Κλάρα από το κόμμα, για το οποίο έζησε και πέθανε ήταν ουσιαστικά μονόδρομος. Πολλώ δε μάλλον που στην συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων αγωνιστών, ηθικά και πολιτικά δικαιωμένος ήταν από την πρώτη στιγμή.
Από την άλλη μεριά όμως υπάρχουν εξίσου «μεγάλα βουνά».
Ας πάρουμε κατά σειρά τα τρία μεγαλύτερα «αμαρτήματα» στα οποία θα μπορούσε να υποπέσει ένας κομμουνιστής εκείνη την εποχή:
1)Ανοιχτή προδοσία-συμμαχία με τον εχθρό: Αθώος
2)Δήλωση μετανοίας: Υπέγραψε, και μάλιστα δύο φορές, αφού η πρώτη δεν θεωρήθηκε ικανοποιητική, και του ζητήθηκε και συμπληρωματική την οποία υπέγραψε αργότερα.
3)Παραβίαση του «Δημοκρατικού συγκεντρωτισμού»: Ενοχος! Πήγε να ξεκινήσει (με τα γνωστά αποτελέσματα) δεύτερο αντάρτικο μόνος του, και χωρίς να ρωτήσει κανέναν.
Δύο στα τρία λοιπόν. Αν δεν είναι καταστατικά δικαιολογημένη και δικαιωμένη αυτή η διαγραφή, τότε ποιά;
Γιατί ειδικά το τρίτο σημείο είναι και το κυριότερο. Ο ο,ποιοσδήποτε παραβιάζει τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» δεν το κάνει για πλάκα. Σαφέστατα και πιστεύει πως έχει δίκιο! Αλλά εάν ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει όταν νομίζει πως έχει δίκιο, τότε όχι «κόμμα νέου τύπου» δεν έχεις, αλλά ούτε καν ερασιτεχνική ομάδα 5χ5 δεν μπορείς να λειτουργήσεις! Ετσι λοιπόν μία κομματική αποκατάσταση του Κλάρα, θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την διάλυση του κόμματος, αφού στην ουσία θα έδινε το δικαίωμα στον καθένα να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει, με την ελπίδα να δικαιωθεί εκ των υστέρων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό σε καμία περίπτωση.

15 σχόλια:

  1. Το άρθρο, με "αναγκάζει" να πω την εξής γνώμη.

    Δεν βοηθάει, κατά τη γνώμη μου, με τα σημερινά μας "μάτια" να κρίνουμε γεγονότα άλλης εποχής και μάλιστα τόσο δύσκολης ...
    Έχουμε τύχει πολλές φορές να δούμε ότι κάποιες "αντικαταστατικές" προσωπικές αποφάσεις στην τελική δικαιώθηκαν - φυσικά δεν θεωρώ αυτό ότι δικαιολογεί την ΟΠΟΙΑ παρέκλιση, αλλά ...

    Απλά θέλω να επισημάνω ότι οι όποιες "αντιακταστατικές" ενέργειες του Άρη, από τη στιγμή που ιστορικά δικαιώθηκαν, έτσι πρέπει να τις δούμε και απλά να γίνουν παράδειγμα για το μέλλον !
    (δεν με ενδιαφέρουν καθόλου, οι θέσεις των αντικομμουνιστών που σπεκουλάρουν πάνω σ΄αυτό)

    Πολύ καλή (φοβερή θα έλεγα) η ανάλυσή σου για τον Ηγέτη Ζαχαριάδη !
    Έτσι είναι !
    Στο πρόσωπό του τιμάται ο ένοπλος ταξικός αγώνας!
    Και για τον Σύντροφο Βαβούδη καλά τα λες. Πρέπει να χωρίζεται η ... ήρα απ΄το στάρι !

    υ.γ. 1: το με "αναγκάζει" έχει να κάνει με την ... ευκαιρία που βρήκα να πω αυτά που είπα ... όχι ότι λες εσύ κάτι ... στραβό !
    υ.γ. 2: Φαντάζομαι ότι η Απόφαση θα περιλαμβάνει αρκετά από αυτά που γράφεις ...

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΗΝΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα.

    Παρακολουθώ εδώ και καιρό τις απόψεις που εκφράζεις μέσα από τα γραπτά σου που στην πλειοψηφία τους αποτελούν και δικές μου απόψεις. Αυτό ακριβώς είναι που μου προξενεί μεγάλη και αρνητική εντύπωση, διαβάζοντας αυτή την ανάρτησή σου απόψε. Εκτός από τη διαφωνία μου για το «θέμα του Κλάρα» όπως γράφεις, και αναλύω πιο κάτω τι εννοώ, εντύπωση αρνητική μου προκαλεί το ύφος του κειμένου σου, και αναφέρομαι πάλι στα του Άρη Βελουχιώτη.

    Να διευκρινίσω για την αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων, πως δεν αποτελώ σε καμιά περίπτωση μέρος ή μέλος «της αστικής και οπορτουνιστικής δημοσιολογίας». Μιλώ σα φίλος του κόμματος, με κάποια «εμπειρία», και όχι σαν μέλος ή ειδικός κομματολόγος.

    Διαβάζω αυτές τις μέρες τα υλικά της έκτης πλατειάς ολομέλειας της κε του κκε, του 1956, στο Βουκουρέστι. Ειδικά τις ομιλίες των συμμετεχόντων στις οποίες αναφέρονται σημεία και τέρατα για την τότε ηγεσία του κόμματος και επικεντρώνονται στο Ν.Ζ. σε συμπεριφορές και πρακτικές του. Για μένα είναι χαρακτηριστικό και το γεγονός πως δε συμμετείχε ο ίδιος στην ολομέλεια.

    Θεωρώ όμως πως η κομματική αποκατάστασή του είναι μια σωστή και ώριμη κίνηση, που ίσως, λένε κάποιοι, έπρεπε να γίνει και νωρίτερα. Ήταν επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί κομματικά ο πολιτικός αρχηγός της ένοπλης προσπάθειας ανατροπής κλπ, όπως κι εσύ γράφεις.

    Για τον πρωτοκαπετάνιο Άρη, τώρα.

    Προσωπικά με ενοχλεί που αναφέρεσαι σ’ αυτόν ως «θέμα του Κλάρα». Λες και αναφέρεσαι σε ένα απλό κομματικό μέλος. Μη μου πεις για την ισότητα των μελών κλπ, που προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος κλπ, τα γνωρίζω αυτά. Η εντύπωση που εγώ αποκομίζω διαβάζοντας την ανάρτησή σου, είναι πως η αντιμετώπισή σου στο πρόσωπο του Άρη, είναι αυστηρά «χειρουργική» ως προς την «καθαρότητά» της. Αντιμετωπίζεις την περίπτωσή του στενά, στεγνά αλλά και στυγνά κομματικά.

    Υπέγραψε λες δήλωση μετανοίας. Ναι. Τι έκανε όμως αφού υπέγραψε; Πήγε με τον αντίπαλο ή στο σπίτι του; Δεν περιμένω απάντηση. Το τι έκανε γράφτηκε στην ιστορία, και δεν ξεγράφεται. Παραβίασε τον δ.σ. ίσως το μεγαλύτερο ολίσθημα για ένα κομματικό μέλος.

    Λέω λοιπόν πως και για τους δύο λόγους πολύ σωστά διαγράφηκε. Δεν διαφωνώ σ’ αυτό.

    (συνεχίζεται…)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (…συνέχεια του προηγουμένου)

    Πιστεύω όμως πως το κόμμα, τόσες δεκαετίες μετά, έπρεπε να δείξει αυτό που λέμε γενναιοδωρία, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του ανδρός. Και να τον αποκαταστήσει και κομματικά. Είναι απαίτηση μέρους της κοινωνίας και δεν αφορά μόνο όσους συντρόφους έχουν το δικαίωμα ψήφου σε αυτές τις αποφάσεις! Η μη κομματική του αποκατάσταση είναι μια «πληγή» που αιμορραγεί τόσες δεκαετίες μετά, και το κόμμα άφησε μια ευκαιρία να περάσει.

    Όμως το κόμμα θα υπάρχει και στο μέλλον και πεποίθησή μου είναι πως κάποια στιγμή θα τον δικαιώσει, αποκαθιστώντας τον και κομματικά.

    Ακόμα και οι ποινές των μεγαλύτερων εγκληματιών, κάποιες φορές μειώνονται από τη γενναιοδωρία των δικαστών τους. Και σε πολλούς από αυτούς αποδίδεται χάρη. Είναι τόσο βαριά τα «εγκλήματα» που βαρύνουν τον πρωτοκαπετάνιο μας, που εξηνταπέντε χρόνια μετά δεν αποκαθίσταται κομματικά;

    Γράφεις:

    «Ο ο,ποιοσδήποτε παραβιάζει τον «δημοκρατικό συγκεντρωτισμό» δεν το κάνει για πλάκα. Σαφέστατα και πιστεύει πως έχει δίκιο! Αλλά εάν ο καθένας κάνει ό,τι του καπνίσει όταν νομίζει πως έχει δίκιο, τότε όχι «κόμμα νέου τύπου» δεν έχεις, αλλά ούτε καν ερασιτεχνική ομάδα 5χ5 δεν μπορείς να λειτουργήσεις! Ετσι λοιπόν μία κομματική αποκατάσταση του Κλάρα, θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την διάλυση του κόμματος, αφού στην ουσία θα έδινε το δικαίωμα στον καθένα να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει, με την ελπίδα να δικαιωθεί εκ των υστέρων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει παραδεκτό σε καμία περίπτωση.»

    Μόνο ως υποτιμητικό προς το πρόσωπο του Άρη εκλαμβάνω αυτό το κομμάτι της ανάρτησής σου.

    «οποιοσδήποτε», «για πλάκα», «ό,τι του καπνίσει», «ομάδα 5χ5» (!!!!!), είναι εκφράσεις σαφώς απαξιωτικές για τον Άρη Βελουχιώτη που (δεν καταλαβαίνω το γιατί), αποκαλείς συνεχώς με το «κοινό» του επίθετο. Υπήρξαν στιγμές όταν διάβαζα το κείμενό σου, που περίμενα και φοβόμουν πως θα διαβάσω κάπου και το … «μιζέριας».

    Όπως προανέφερα, δεν είμαι ούτε μέλος ούτε ειδικός κομματολόγος. Πιστεύω όμως πως η άποψή μου δεν βασίζεται πάνω σε συναισθηματισμούς, όσα κι αν σημαίνει για μένα ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ, αλλά σε ιστορικά, πολιτικά και κομματικά επιχειρήματα.

    Θα με ενδιέφερε πολύ ο αντίλογός σου και θα τον περιμένω.

    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @faros:
    Δεν διαφωνούμε σε πολλά, αλλά κατ'εμέ ΚΑΜΜΙΑ αντικαταστατική ενέργεια δεν μπορεί να δικαιωθεί, αφου κάτι τέτοιο "θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την διάλυση του κόμματος, αφού στην ουσία θα έδινε το δικαίωμα στον καθένα να κάνει κυριολεκτικά ό,τι θέλει, με την ελπίδα να δικαιωθεί εκ των υστέρων." όπως λέω παραπάνω. Καλό σου μήνα, και συγνώμη για την καθυστέρηση, έχω τρομερό πρόβλημα με το ιντερνετ (ουσιαστικά δεν έχω σύνδεση). Ελπίζω να το λύσω σύντομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @oikodomos:
    Αρχικά να ζητήσω και από εσένα συγνώμη για την καθυστέρηση, όπως και στον φάρο μια και έχω τρομερό πρόβλημα με το ιντερνετ (ουσιαστικά δεν έχω σύνδεση). Ελπίζω να το λύσω σύντομα.
    Πάμε τώρα σε αυτά που βάζεις:
    Θα προσπαθήσω να είμαι συνοπτικός για να προλάβω να τα δημοσιεύσω πριν κοπεί η σύνδεση.
    Αρχικά για την «κακόφημη παρασυναγωγή» της 6ης ολομέλειας, όπου εντελώς αντικαταστατικά αποφάσισαν την καθαίρεση του εκλεγμένου ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ οι Ρουμάνοι Ντεζ και Κοουσίνεν και μάλιστα εν τη απουσία τόσο την δική του όσο και της μισής ΚΕ, δεν νομίζω πως μπορούμε να πούμε και πολλά. Αν δρεις το βιβλίο του Τουλούδη (κάποια στιγμή θα το ανεβάσω στο scrib) «Η παρασυναγωγή της 6ης ολομέλειας και η εξώντοση του Ν.Ζαχαριάδη», ρίξτου μία ματιά, είναι διαφωτιστικότατο. Εκεί όντως ειπώθηκαν «σημεία και τέρατα», με την έννοια όμως πως ειπώθηκαν τερατολογίες. Το επίσημο κείμενο αποκατάστασης του Ν.Ζαχαριάδη που δημοσιεύεται στον Κυριακάτικο «Ριζοσπάστη» νομίζω πως βάζει αρκετά πράγματα στην θέση τους, τόσο με την αναίρεση των πορισμάτων και αποφάσεων του ’56-’57-’67 όσο και με την αιτιολόγηση της.
    Τον Κλάρα τον αναφέρω με το όνομα που αναφέρεται σε όλα τα κομματικά ντοκουμέντα (εκτός του τελευταίου). Κομμουνιστής είμαι, δεν είμαι ΕΛΑΣίτης για να τον αναφέρω με το στρατιώτικό του ψευδώνυμο. Και τον Ζαχαριάδη εξάλου με το όνομα του τον αναφέρω και όχι ως «ΚΟΥΤΒη» ή απλά «αρχηγό» όπως συνήθιζε να τον αποκαλεί και ο Κλάρας.
    Επιπλέον για το τι έκανε μετά την δήλωση του γράφω επί λέξη:
    «πρόκειται για τον πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, για έναν άριστο οργανωτή «ανορθόδοξων επιχειρήσεων» που λέγαμε και στο στρατό (είχε οργανώσει και δύο πραγματικά «φαντομάδικες» αποδράσεις του Ν.Ζαχαριάδη επί Μεταξά), πρόκειται τέλος για έναν αγωνιστή του οποίου οι προβλέψεις για τι μέλλει γενέσθαι μετά την Βάρκιζα επαληθεύθηκαν πλήρως. Με την πολυτέλεια του χρόνου γνωρίζουμε πλέον πως οι Εγγλέζοι δεν θα είχαν την δυνατότητα να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους στην Ελλάδα για πάνω από δύο μήνες ακόμη μετά τον Δεκέμβρη του ‘44*, οπότε η «Βάρκιζα» σαν απότοκο της στρατιωτικής ήττας στην Αθήνα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Έτσι η επίσημη «ηθική» στην ουσία, αποκατάσταση του Θ.Κλάρα από το κόμμα, για το οποίο έζησε και πέθανε ήταν ουσιαστικά μονόδρομος. Πολλώ δε μάλλον που στην συνείδηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελλήνων αγωνιστών, ηθικά και πολιτικά δικαιωμένος ήταν από την πρώτη στιγμή.»
    Που είδες λοιπόν την υποτίμηση ή την μονομέρεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. συνέχεια...
    Μετά μου λες πως αναφέρομαι στον Αρη «σαν σε απλό κομματικό μέλος». Μα τέτοιο ήταν! Τουλάχιστον εγώ δεν γνωρίζω να είχε κάποια άλλη θέση στην κομματική «ιεραρχία». Ο στρατιωτικός του βαθμός στον ΕΛΑΣ δεν έχει καμμία σχέση με αυτήν. Εδώ ο γενικός διοικητής του ΕΛΑΣ ο Σαράφης (που στρατιωτικά ήταν και ανώτερος του Βελουχιώτη) δεν ήταν καν μέλος του κόμματος! Σαν κομματικό μέλος τον κρίνουμε τον Κλάρα, όχι σαν στρατιωτικό διοικητή! Για την διαγραφή του από το κόμμα μιλάμε, όχι για την δράση του στον ΕΛΑΣ, άλωστε ούτε για αυτήν κατηγορήθηκε, ούτε από τον ΕΛΑΣ διαγράφτηκε, ούτε οι ΕΛΑΣίτες συζητάνε για την αποκατάσταση του. Εδώ μιλάμε καθαρά για την σχέση του Κλάρα με το ΚΚΕ και σαν μέλος αυτού του κόμματος τον κρίνουμε.
    Μετά στο άλλο που λες πως «Αντιμετωπίζω την περίπτωσή του στενά, στεγνά αλλά και στυγνά κομματικά.», έχεις απόλυτο δίκιο! Αλλα πως θα μπορούσα αλλιώς; Κομμουνιστής είμαι, ούτε αντάρτης του ΕΛΑΣ είμαι, ούτε ΕΑΜίτης... (ασε που έχω και κάτι πολιτικά ζητηματάκια με το ΕΑΜ...)
    Και έχεις άδικο σε σχέση με την μεγαλοψυχία του κόμματος. Το κόμμα συνεκτιμώντας την προηγούμενη δράση, τις ικανότητες αλλά και το ψυχικό σθένος που είχε δείξει σε άλλες περιπτώσεις ο Κλάρας, τον επανένταξε σαν μέλος, κατ΄εξαίρεση και παρά την δήλωση του, και του έδωσε την ευκαιρία να γίνει ο Αρης Βελουχιώτης. Εχεις την εντύπωση πως αυτή η συμπεριφορά ήταν ο κανόνας για όλους; Παρόλα αυτά όμως ο Κλάρας ξαναπρόδωσε την εμπιστοσύνη του κόμματος προβαίνοντας στην χειρότερη αντικομματική ενέργεια, την παραβίαση του Δ.Σ. Οσα λοιπόν και να έχει προσφέρει ο συγκεκριμένος αγωνιστής, καλό θα είναι να θυμόμαστε πως ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι πάνω από το κόμμα. Ούτε καν ο Λένιν δεν ήταν, για να κάνουμε και κάποιες συγκρίσεις... Εξακολουθώ λοιπόν να θεωρώ το απόφαση για πολιτική-ηθική αποκατάσταση μόνο, εξαιρετικά ακριβοδίκαιη.
    Παρεπιπτώντος το «μιζέριας» ήταν το παρατσούκλι που είχε στην παρανομία της δεκαετίας του ’30, και καθόλου υποτιμητικό δεν το θεωρούσε τότε κανείς.
    Και ναι, όλα τα μέλη του κόμματος είναι ίσα, και αυτό δεν το θεωρώ τυπική διάταξη του καταστατικού, αλλά ουσιαστικό όρο για την λειτουργία (αλλά και την ιδεολογία) ενός ΚΚ, ο οποίος αν θεωρηθεί «τυπικότητα» τότε κάτι άλλο έχεις αλλά σίγουρα όχι Κομμουνιστικό Κόμμα.
    Τέλος, και με δεδομένο το πόσο έχει χρησιμοποιηθεί το όνομα «Αρης Βελουχιώτης» προκειμένου να χτυπηθούν τόσο το κόμμα το οποίο σε όλη του την ζωή υπηρέτησε όσο και ο «αρχηγός» στον οποίο μέχρι το τέλος πίστευε, νομίζω πως η απομυθοποίηση του «Αρη Βελουχιώτη» και η τοποθέτηση του Θ.Κλάρα στο ψηλό αλλά πραγματικό, ιστορικό βάθρο που του ανήκει, είναι εκ των ουκ άνευ όρος για να ξαναστήσουμε την ιστορία μας στα πόδια της, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντλήσουμε διδάγματα για το μέλλον.
    Ευχαριστώ για την επίσκεψη, και πιστεύω πως είναι ένας αρκετά ενδιαφέροντας διάλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με κάποια καθυστέρηση δεν μπορώ παρά να πω πως συμφωνώ με τον οικοδόμο. Ο Άρης δεν ήταν "ένα απλό κομματικό στέλεχος". Δεν θα γινόταν η πιο τραγική και συνάμα λεβέντικη μορφή της Αντίστασης στη λαϊκή συνείδηση μόνο από το καπετανηλίκι. Δεν τον γνώρισε ο λαός από το Χαριτόπουλο, ούτε από τα "Νέα" και το "Βήμα". Πέρα από τις καταστατικές ισότητες, οι ρίζες του κόμματος είναι γερές-σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειοψηφία των "αδερφών" κομμάτων που τα σάρωσε ο λίβας- γιατί από τις γραμμές του πέρασαν μορφές σαν τον Άρη. Το καταστατικό είναι καταστατικό, καλά κάνει και απαιτεί ισότητα στα μέλη. Οι άνθρωποι όμως ματώνουν, όχι οι σελίδες. Οι άνθρωποι κάνουν τα λάθη, οι άνθρωποι τα πληρώνουν. Άνθρωποι αποκαλούσαν τον Άρη "προδότη", άνθρωπος ήταν κι αυτός, με περίσσια παρησσία κι αν παρενέβη τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού δικαιώθηκε από την Ιστορία. Τελικά το αίμα του Άρη και χιλιάδων άλλων στερέωσε τα θεμέλια του κόμματος. Δεν πα να τα επικαλέστηκε ο όποιος για να χτυπήσει όποιον θέλει;
    Είμαι βέβαιος πως αργά ή γρήγορα θα γίνει και η κομματική αποκατάσταση. Ως ελάχιστη, απειροελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν συμφωνείς με τον "οικοδόμο", τότε έχεις ήδη διαβάσει και την απάντηση μου στον σχολιασμό του, οπότε είναι προφανές πως δεν σας έπεισα. Το μόνο που έχω προσθέσω είναι να κοιτάξεις στην συνέχεια του άρθρου (υπάρχει παραπομπή στο τέλος) για το ποιών το θράσος μιλάω. Πάντως από ότι έχω συζητήσει, η πλειοψηφεία των μελών του κόμματος θα διαφωνούσε με τυχόν κομματική αποκατάσταση, για τους ίδιους λόγους που ανάφερα και εγώ παραπάνω.
    Και κάτι ακόμη:
    Εάν αναλογιστείς το πόσο θετικό αντίχτυπο (για το ίδιο το κόμμα)θα είχε μία πλήρης αποκατάσταση του Κλάρα, στο σύνολο σχεδόν του προοδευτικού κόσμου της χώρας, σκέψου πόσο σοβαρούς λόγους μπορεί να έχει το κόμμα για να μην προχωράει σε αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι τουλάχιστον ιεροσυλία να βάζουν στο στόμα τους το όνομα του μεγαλύτερου έλληνα επαναστάτη,του πρωτοκαπετάνιου Άρη διάφορα κομματόσκυλα που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να χειροκροτούν το "παπικό αλάθητο" της εκάστοτε κομματικής ηγεσίας...Μακάρι να καταλαβαίνατε κάποτε ότι το κόμμα δεν είναι αυτοσκοπός,αλλά "ότι είναι καλό για το λαό πρέπει να'ναι και για το κόμμα" όπως είπε ο Άρης...Για τον Ζαχαριάδη θα σας θυμίσω απλά το ρόλο που έπαιξε όχι μόνο στην προδοσία του Άρη("ούτε ψωμί,ούτε νερό στον Άρη"),αλλά και τον Πλουμπίδη έστειλε στο απόσμασμα ως χαφιέ και πολλοί άλλοι αγνοί αγωνιστές έπεσαν θύματα της αρχομανίας του και εκδιώχθηκαν από το κόμμα με το στίγμα του χαφιέ...Όσο για τον Βαβούδη θα σας παραπέμψω απλά στις "Μαρτυρίες μιας διαδρομής" της μεγάλης αγωνίστριας και συντρόφισσας του Νίκου Μπελλογιάννη,της Έλλης Παππά. Αναρωτηθείτε κάποτε κομματόσκυλα γιατί από αυτό το τιμημένο κόμμα,που ζυμώθηκε με αίμα και θυσίες στη συνείδηση του λαού μας, διαγράφηκαν τόσοι πολλοί και μεγάλοι αγωνιστές,ευτελίστηκαν από τις εκάστοτε ηγεσίες τόσα πολλά και φωτεινά πνεύματα(Γληνός,Καστοριάδης,Αναγνωστάκης,Μίσσιος,Λειβαδίτης κλπ.)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Αναρωτηθείτε κάποτε κομματόσκυλα γιατί από αυτό το τιμημένο κόμμα, που ζυμώθηκε με αίμα και θυσίες στη συνείδηση του λαού μας..."
      Γνωστή αντίφαση του καλού αντικομμουνιστή... Ένα τιμημένο κομμουνιστικό κόμμα που αποτελείται από κομματόσκυλα!!! Βλέπεις τι γράφεις; Ακούς τι λες;
      Πήξαμε στους εθελοντές σωτήρες του λαού και του Κομμουνιστικού Κόμματος... Που είναι πάντα εκτός του ΚΚΕ, μιας και εκείνοι δεν είναι μέσα στα κομματόσκυλα,που απλά αναμασούν και εκτελούν τις αποφάσεις της ηγεσίας, άρα και ηλίθιοι, αλλά που όλως παραδόξως, όντας εκεί απέναντι ενδιαφέρονται να βάλουν μυαλό στα κομματόσκυλα...
      Κι έτσι θα μείνω με την απορία: Γιατί παιδί μου όλοι εσείς που τόσο κόπτεστε για το λαό, τη συνείδησή του, το κομμουνιστικό κόμμα, που έχει χάσει το δρόμο του, δεν καταφέρατε ποτέ να φτιάξετε ένα κόμμα που να εμπνεύσει, να στηρίξει και να προωθήσει τους αγώνες τις εργατικής τάξης; Θα ήταν πιο χρήσιμο για το λαό και τον τόπο κάτι τέτοιο, από το να αναλύετε και να ξανα-αναλύετε τα λάθη και τις ατέλειες ενός άλλου κόμματος, ειδικά τώρα που ο λαός μας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στην πλήρη εξαθλίωση...
      Να σημειώσω, για να μην παρεξηγηθώ: Δεν είμαι μέλος του ΚΚΕ.΄Ημουν όμως. Έφυγα κάποια στιγμή... Για να διαπιστώσω σήμερα ότι όταν εγώ απογοητευμένη έφευγα κάποιοι άλλοι έμειναν εκεί και πάλεψαν, διόρθωσαν πολλά "κακώς κείμενα"... Πράγμα που δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε μένα και σε όλο το λαό να υπάρχει και το ΚΚΕ με μια ξεκάθαρη πολιτική δράσης για τη σωτηρία μας...
      Εσύ από ποιο μετερίζι παλεύεις άραγε;

      Διαγραφή
  10. @Μιχάλη:
    Κανονικά από το ύφος σου και μόνο, το σχόλιο έπρεπε να φάει "ψαλίδι". Το αφήνω μόνο και μόνο γιατί δικαιώνει απόλυτα την δεύτερη συνέχεια (κλικ στο "συνέχεια στο τέλος της σελίδας) του άρθρου που σχολιάζεις, όπου και αναφέρομαι σε κάτι σαν και του λόγου σου.
    Μάλλον λοιπόν τρικυμμία εν κρανίω έχεις, γιατί ο Μπελογιάννης, ο Πλουμπίδης, ο Βαβούδης, ο Κλάρας και ένα σωρό άλλοι που τολμάς να πιάνεις στο στόμα σου, ήταν πολύ πιο "κομματόσκυλα" από εμένα. Τόσο μεγάλα "κομματόσκυλα", που την αφοσίωση τους στο κόμμα τους την απέδειξαν με την ίδια την ζωή τους! Ή μήπως έχεις την εντύπωση πως θα μπορούσες να μιλήσεις στον Βελουχιώτη (που έχεις το θράσος να επικαλείσαι) για τα "κομματόσκυλα" του ΚΚΕ και αυτό να μην επέφερε την άμεση και επώδυνη θανάτωση σου;
    Ενδιαφέρον έχει η άποψη σου πως ο Βαβούδης ήταν τελικά χαφιές, κατά τους υσχιρισμούς της Παππά, η οποία στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι το μόνο που δικαιώνει τον Ζαχαριάδη. Είσαι ο πρώτος που τολμάει να την υποστηρίξει σε αυτό.
    Για τα "φωτεινά πνεύματα" όπως τον συνειδητό αντικομμουν ιστή Καστοριάδη δεν έχω να πω και πολλά. Αλλά να αναφέρεις και τον Μίσιο που εξ'αιτίας του εξαρθρώθηκε (και καταδικάστηκε σε ποινές θανάτου) όλη η "λαϊκή αυτοάμυνα" Θεσαλονίκης, δείχνει ιστορική άγνοια τουλάχιστον.
    Περιττό να πούμε πως το επόμενο σχόλιο με το ίδιο ύφος, θα κοπεί με συνοπτικές διαδικασίες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πέρα από ανιστόρητος,είσαι και θρασύς...κόψε ότι θέλεις,ουδόλλως με απασχολεί!!! αλλά για να κάνω και την διευκρίνηση επειδή είναι λίγο δύσκολο να καταλάβετε..."κομματόσκυλα" είναι όσοι σαν και σένα και την Ariadni,λειτουργείτε ως οπαδοί θρησκευτικής αίρεσης και όχι ως κομμουνιστές(ήθος,σκέψη,γνώση,ελεύθερη κρίση και προπάντων αυτοκριτική).
    Τέλος μακριά από τον πρωτοκαπετάνιο,όσοι μιλούν για "υπόθεση Κλάρα"...
    Ο Άρης Βελουχιώτης κρίθηκε από τον λαό και πήρε τη θέση που του αξίζει στην καρδιά του,στο βουνό!!!Με αγώνες και αίμα!!! Και όχι σε κάποιο κομματικό γραφείο με καταστατικά και κριτικές εκ του ασφαλούς...
    Τάχθηκες με τη δεύτερη εκδοχή,χαλάλι σου το χάλι σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Μιχάλη:
      Από ότι βλέπεις το δημοσιεύω και αυτό, αφού εκτίθεσαι πλήρως.
      -Γιατί σαν οπαδός "θρησκευτικής αίρεσης" φέρεσαι εσύ, αποκαλώντας με "ανιστόρητο", χωρίς να επισημαίνεις ούτε μια(!) ιστορική ανακρίβεια του κειμένου. Αυτό θα αρκούσε από μονο του και για το αυτεπίστροφο του χαρακτηρισμού "θρασύς", αλλα τι να κάνω που εδώ δεν σταματας να μου δίνεις επιχειρήματα να στο επιστρέψω στο πολλαπλάσιο;
      Αφού το να μιλάς σε τέτοιο τόνο χωρίς να ανασκευάζεις τίποτε, και μάλιστα χωρίς να έχεις καταλάβει καν τι γραφουν οι Μίσσιος και Παππά που επικαλείσαι, αλλα προφανώς αγνοώντας και τις θέσεις του Καστοριάδη (που αντιδραστικό τον λες- φωτισμένο μυαλό -αν είσαι έστω αριστερός- δεν τον λες), συνεχίζεις επικαλούμενος ως ηθική αξια την αυτοκριτική την οποια δεν κανεις για τίποτα από τα παραπάνω και ολοκληρώνεις μιλώντας με απαξίωση για τα ίδια "καταστατικά" που οι Βελουχιώτες που έχεις το θράσος να επικαλείσαι θεωρούσαν απαραίτητο οργανωτικό ορο για τον επαναστατικό αγώνα, και ολοκληρώνεις το παραλήρημα σου, μιλώντας για "κομματικά γραφεία και κριτικές εκ του ασφαλούς" λες και εσύ γραφεις από τον Γράμμο και δεν το πήραμε χαμπάρι. Και μάλιστα χωρίς καν να ξέρεις την ζωή των ανθρώπων για τους οποιους τόσο εύκολα μιλάς...
      -Ακόμη ένας επηρμένος που νομίζει πως με το να δοξολογεί πρόσωπα και να λερώνει τις συλλογικότητες των ιδιων ακριβώς προσωπων(!), μπορεί να μοιραστεί την αίγλη έστω και της τρίχας από την γενειάδα τους.
      Την επομενη φορα εκτονώσου αλλου. Δεν με πληρώνει κανεις για ψυχανάλυση...

      Διαγραφή
  12. "....Ή μήπως έχεις την εντύπωση πως θα μπορούσες να μιλήσεις στον Βελουχιώτη (που έχεις το θράσος να επικαλείσαι) για τα "κομματόσκυλα" του ΚΚΕ και αυτό να μην επέφερε την άμεση και επώδυνη θανάτωση σου;.." τώρα εσύ έχεις την εντύπωση ότι αυτός που θέλει το Βελουχιώτη τσολιαδάκι για πούλημα στις παρηφές της ακρόπολης,ή ήρωα σε κόμικ,κατάλαβε τι του είπες?.... κρατάτε γερά Σύντροφοι,γίναν πολλοί οι βρυκόλακες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.