Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Εφυγε ο «πατριάρχης» του εν ελλάδι «ευρωκομμουνισμού»


Λεωνίδας Κύρκος , Μπάμπης Δρακόπουλος
Αναγκαστικά και λόγω επικαιρότητας, αναβάλλεται για λίγο η συνέχεια του θέματος «αριστεροί απολογητές του ιμπεριαλισμού» μια και προέκυψε ο θάνατος του Λ.Κύρκου που το ζήτημα αυτό τον αφορούσε άμεσα, και κατά συνέπεια θα ήταν τουλάχιστον άκομψη η συνέχιση του θέματος, κατά την μέρα του θανάτου του ανθρώπου που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε και γκουρού της «κομμουνιστικής(;!)» ανανέωσης στην χώρα μας.

Σε ποιον θα λείψει
Θα λείψει σίγουρα σε προσωπικό επίπεδο, από τα οικία του πρόσωπα και κάποιους από τους συναγωνιστές του από τα ηρωικά χρόνια της φυλακής και της εξορίας, που είναι ακόμη εν ζωή.

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, 

δεν πρόκειται να λείψει σε όσους παρέμειναν στο ΚΚΕ (στην διάσπαση του οποίου πρωτοστάτησε) και δέχτηκαν έως και βρώμικο πόλεμο από τους "ευρωκομμουνιστές", που καθιέρωσαν και τον όρο «ΚΚΕ εξ.», ο οποίος τόσο πετυχημένος ήταν, που υιοθετήθηκε άμεσα και από το σύνολο της άκρας -και όχι μόνο- δεξιάς.
Δεν πρόκειται να λείψει από το εργατικό κίνημα, στο οποίο ούτως ή άλλως ελάχιστη ανάμειξη είχε.
Δεν πρόκειται να λείψει από τους «κοσμοπολίτες» της «ανανέωσης» λόγω της πλήρους ταύτισης του με τον εθνικιστικό παροξυσμό των αρχών του ’90 για το «μακεδονικό»
Δεν πρόκειται να λείψει στους «αριστερούς πατριώτες», λόγω του κοσμοπολιτισμού που καλλιεργούσε σε σχέση με την Ε.Ε.
Δεν πρόκειται να λείψει από το εξωκοινοβούλιο. 
Όταν κατά την διάρκεια του Δεκέμβρη του 2008 ο Λ.Κύρκος με ύφος χιλίων καρδιναλίων απαγόρευε με δημόσια δήλωση του, σε όποιον συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στο κίνημα αυτό (που δεν ήταν μόνο μπάχαλο) να λέγεται «αριστερός» (λες και είχε copyright στον όρο), έκοψε κάθε δυνητικό δεσμό.
το θυμάται κανείς;
Δεν πρόκειται να λείψει από την, φυσική συνέχεια του πολιτικού του παιδιού, του ΚΚΕ ες, τον ΣΥΝ, γιατί πρόλαβε να στηρίξει τον Κουβέλη.
Δεν πρόκειται να λείψει από το φοιτητικό κίνημα, γιατί πρόλαβε να ταχθεί υπέρ της κατάργησης του ασύλου.

Η ιστορία του Λ.Κύρκου είναι πολύ διδακτική, για τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος του οποίου τα κότσια δεν μπορούν να αμφισβητηθούν αντικειμενικά από κανέναν (αξιοπρεπέστατος στις πολυετείς φυλακίσεις του, ποτέ δεν υπέγραψε δήλωση) , και με τις πιο καλές των προθέσεων, μπορεί να φτάσει να παίξει έως και αντιδραστικό εν τέλει ρόλο.
Η απουσία του κανένα πολιτικό κενό δεν αφήνει.
Αφήνει στο κίνημα σαν παρακαταθήκη, το δίδαγμα για τον δρόμο που ΔΕΝ πρέπει να ακολουθήσουμε.
Ακόμη και έτσι, δεν έζησε άδικα....

Βλέπε ακόμη:

·        Αρχιτέκτονας της Αριστεράς των συνεργασιών

·        «Αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας»

·        «Της ηρωικής και άτυχης γενιάς»

6 σχόλια:

  1. Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Το αγωνιστικό και κομμουνιστικό παρελθόν δεν κάνουν τον σύγχρονο υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων.
    Ο Κύρκος, όποιες φάσεις πέρασε η πορεία του,το μόνο που μένει είναι ότι ΟΛΟΙ οι αστοί πολιτικοί πλέκουν το εγκώμιό του τώρα στον επικήδειο που σημαίνει ένα πράμα μόνο:
    Ηταν ο άνθρωπος, συνειδητά η φωνή των συμφερόντων της αστικής τάξης μέσα στην αριστερά και την εργατική τάξη.
    Εμείς πάντως έτσι θα τον θυμόμαστε.
    Συγχαρητήρια για το τίμιο κείμενο μεσιέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @AlexD:
    …Είναι πάντα ισορροποία σε τεντωμένο σχοινί, η αναφορά (και ειδικά η μεταθανάτια) σε ανθρώπους, που από την μία οφείλεις να κάνεις αμείλοικτη πολιτική πολεμική στις απόψεις τους, και από την άλλη να δείξεις και τον πρέποντα σεβασμό στους αγώνες και τις θυσίες τους, που οι δικές μας γενιές ούτε να φανταστούν δεν μπορούν...
    Καμμιά φορά το ευκολότερο είναι η απόφυγή ο,ποιασδήποτε αναφοράς, αλλά είναι και το πιο σωστό; Δεν ξέρω, πάντως πήρα το ρίσκο να εκτεθώ, και μου δίνεις θάρρος πως τελικά δεν πήγα και τόσο άσχημα.
    Thanx!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την Τετάρτη 30 Ιούνη του 2010 απ΄αφορμή τις δηλώσεις του Κύρκου σε συγκέντρωση του κόμματος του Κουβέλη έγραφα μεταξύ άλλων:
    .........Ποιες από τις σημερινές του δηλώσεις μπορεί και αξίζει να κριτικάρει κανείς. Το σωστό είναι να μην κάνει κανείς, καμιά αναφορά και να τον παραδώσει εκεί που χρόνια ολόκληρα πάλεψε για να ανήκει. Στην αστική νομενκλατούρα και στην υπηρεσία της στήριξης των επιδιώξεων των ισχυρών, της Ευρωπαϊκής λυκοσυμμορίας,προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποπροσανατολίσει έναν κόσμο της αριστεράς. Ότι αρπάξουμε δηλαδή.
    Από τον τρόπο που ξεκινάω την κριτική στην διατυπωμένη άποψη του Κύρκου,διαφαίνεται η αναστολή που με διακατέχει, σχετικά με την αναγκαιότητα μιας τέτοιας κριτικής..........
    Και κατέληγα:
    "Μωραίνει κύριος ον βούλεται απολέσει"
    Λένε "οι νεκροί δεδικαίωται" η προδοσία ποτέ δεν δεδικαίωται καταγράφεται στην ιστορία και γίνεται σκοτεινό της σημείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν την θέση της αγωνιστικότητας,των ιδανικών,της επανάστασης παίρνει η σύμπλευση με την αστική τάξη.Ο Λ.Κύρκος,όπως άλλωστε η Μ.Δαμανάκη κι άλλοι πρώην δήθεν αριστεροί ξεπουλήσαν ιδέες κι αγώνες και έγιναν ο δούρειος ίππος της αστικής τάξης στο ταξικό οργανωμένο εργατικό λαικό κίνημα.
    Αφού κατηγόρησε τον μεγάλο κομμουνιστή ηγέτη Ν.Ζαχαριάδη,έφτασε στο σημείο να παραδεχτεί "καλύτερα αστική δημοκρατία παρά σοσιαλιστική δημοκρατία έτσι όπως την γνωρίσαμε στην πρώην ΕΣΣΔ"!!!
    Όντως είναι κρίμα διότι αυτά που τον λυγίσαν δεν ήταν τα βασανιστήρια και τα παρολίγον εκτελεστικά αποσπάσματα,αλλά ο οπορτουνισμός του σε όλο του το μεγαλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ καλό κείμενο, εμαθα και μερικα΄που δεν τα ήξερα, όπως για παράδειγμα την άποψη του για το άσυλο.

    Βέβαια τον "έθαψες" τον άνθωπο ενώ στην αρχή είπες ότι δεν θα τον θάψεις ενεκα το φρέσκο του θανάτου του, όμως πιστεύω ότι λίγο τον απασχολει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @blackbedlam:
    Ειδικά το σημείο που κλείνεις, «Λένε "οι νεκροί δεδικαίωται" η προδοσία ποτέ δεν δεδικαίωται καταγράφεται στην ιστορία και γίνεται σκοτεινό της σημείο», με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Από την άλλη μεριά όμως η ιστορία του Λ.Κύρκου (και αρκετών άλλων βεβαίως), σκοτεινή ή φωτεινή, παραμένει μία σελίδα από το ΔΙΚΟ ΜΑΣ βιβλίο της ιστορίας, και νομίζω πως καλό θα είναι να μελετάμε και τις σκοτεινές της σελίδες, προκειμένου τουλάχιστον να μην τις ξαναγράψουμε στο μέλλον...
    @kostas xr:
    Αυτό που λες στο τέλος είναι όλο το ζουμί, αλλά και ο μεγάλος προβληματισμός. Το να βλέπεις ανθρώπους (ο Κύρκος δεν ήταν ο μόνος) να κάνουν από μόνοι τους «δηλώσεις» πολύ χειρότερες από αυτές που δεν είχαν μπορέσει να τους εξαναγκάσουν να υπογράψουν οι φυλακές, οι εξορίες, τα βασανιστήρια, οι θανατικές καταδίκες. Και έχει και μία μεγάλη αξία στο σήμερα αφού δείχνει πολύ πρακτικά πως η πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό δεν είναι μία «υστερία» του ΚΚΕ «για να μπετονάρει τον κόσμο του» όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά εκ των ουκ άνευ παράγοντας για την διενέργεια της ταξικής πάλης.
    @Poe:
    Προσπάθησα να κάνω μία ψύχραιμη αποτίμηση, χωρίς να εξωραΐσω ή να δαιμονοποιήσω καταστάσεις. Το αν το κατάφερα κιόλας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.