Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Κάποιες επικαιροποιημένες σκέψεις σχετικά με τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας

Έχει μια αξία νομίζω να ξανακοιτάξουμε το πόλεμο μεταξύ ΝΑΤΟ και Γιουγκοσλαβίας κάτω από το φως των "νέων επικαιροποιημένων αναλύσεων" που έχουν πετάξει στην μπάντα ("μια για πάντα" κιόλας;) τα ..."οπορτουνιστικά βαρίδια του παρελθόντος”.

1)Η φύση του πολέμου εκείνου 

Ήταν ένας πόλεμος ιμπεριαλιστικός (και από τις δύο πλευρές) που στόχο είχε το ξαναμοίρασμα των αγορών και την εκμετάλλευση των φυσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών* του Κοσσόβου. Ως τέτοιος, ήταν άδικος και από τις δύο πλευρές, πολύ δε περισσότερο που η ιμπεριαλιστική Γιουγκοσλαβία** δεν ήταν μόνη της, αλλά είχε και την άμεση στρατιωτική βοήθεια της ιμπεριαλιστικής Ρωσσίας.***

(μπερδέψαμε τους ιμπεριαλισμούς μας)

Βάση των παραπάνω, μπορούμε πλέον να κρίνουμε και στην στάση των τάσεων της τότε ελληνικής αριστεράς απέναντι στον πόλεμο αυτό.

2)Η κριτική θα γίνει κατά τάση

Αυτό γιατί για κάποια από τα κομματίδια εκείνης της εποχής μπορεί να τα θυμάμαι και λάθος (υπήρχαν π.χ. 2 ΟΚΔΕ με διαφορετική μεταξύ τους στάση), αφού δεν ήταν ακόμη και η εποχή της γενικής πρόσβασης και καταγραφής στο ίντερνετ.
___________________________

α)Στάση πρώτη (υπερπαναστατική)

Εκφράστηκε (ως συνήθως) από την ΟΑΚΚΕ, που προκειμένου να μην πέσει στη παγίδα των “ίσων αποστάσεων”, πήρε ευθέως θέση εναντίων του Γιουγκοσλάβικου ιμπεριαλισμού και του Ρώσσικου “σοσιαλφασισμού”, υποστηρίζοντας με περίσσιο επαναστατικό θάρρος (και ενάντια στο τότε ρεύμα εντός του ελληνικου λαού) πως το ΝΑΤΟ διεξάγει έναν δίκαιο πόλεμο. 

(περίπου αυτά θα έλεγε σήμερα ο Ελισαίος Βαγενάς -υποθέτω πάντα-ίσως να κάνω και λάθος, αν μου πει πως όχι, θα έχω όλη την καλή διάθεση να τον πιστέψω- αν δεν ήταν υποχρεωμένος να κρατάει και κάποια προσχήματα)

β)Στάση δεύτερη (συνεπής-επαναστατική)

Εκφράστηκε κυρίως από το ΣΕΚ (νομίζω λέγονταν ΟΣΕ ακόμη τότε;-μπορεί να κάνω και λάθος...) με το μεγαλειώδες σύνθημα -και επίσης κόντρα στο -σφόδρα εκείνη την εποχή, αντιαμερικάνικο- ρεύμα, “ούτε με το ΝΑΤΟ-ούτε με τον Μιλόσεβιτς!”  Τότε βέβαια τους λέγαμε ΝΑΤΟϊκούς πράκτορες τους ανθρώπους, αλλά υπό το φως των νέων αναλύσεων, γενναία οφείλουμε να εκλιπαρήσουμε για την συγχώρεση τους.

Συνεπή επαναστατική στάση είχε επίσης και ο ΣΥΝασπισμός “της αριστεράς κ της προόδου” (έτσι λέγονταν ακόμη τότε) που μέσω του αείμνηστου ευρωβουλευτή και συνεπή αγωνιστή Μιχάλη Παπαγιαννάκη, έδωσε δείγματα επαναστατικού ήθους και οξυδέρκειας στην ευρωβουλή, όταν αφού καταδίκασε ως απαράδεκτους του ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς (ε- όχι υπέρ του να σκοτώνεται κ κοσμάκης-αριστεροί είμαστε στην τελική και εμείς ρε παιδιά...), δεν παρέλειψε βέβαια ταυτόχρονα, να κάνει και μια παρένθεση ανά 2,5 λεπτά, προκειμένου να καταδικάσει το “καθεστώς Μιλόσεβιτς” να μιλήσει “για το δράμα των κοσσοβάρων προσφύγων” κλπ κλπ κλπ

Σε αυτή την τάση (ας με συγχωρήσει κάποιος εάν τον ξεχάσω, εκτός από το ΣΕΚ και τον ΣΥΝ πρέπει να ήταν και το ΝΑΡ, και πολλές τροτσκιστικές οργανώσεις, που δεν τις θυμάμαι όλες τώρα.

Ξέχασα σε αυτό το σημείο να αναφέρω (και ντροπή μου μεγάλη!) πως στην κατηγορία των συνεπών επαναστατικών δυνάμεων που “δεν διάλεγαν ιμπεριαλιστή”, ήταν και η ΣΑΚΕ στην οποία και ήμουν οργανωμένος την εποχή εκείνη. 

(...Και σας κράταγα να συνεδριάζουμε μεταμεσονύχτια, για να κουβεντιάσουμε τις δικές μου "παιδικές" διαφωνίες... Ντροπή μου και, ...σύντροφοι την συγνώμη μου)

Σε αυτό το σημείο

να πούμε πως δεν ήταν

μόνο η επαναστατική

αριστερά που είχε

συνεπή Μ-Λ στάση τότε,

αλλά κ η νεοφιλελέ δεξιά



γ)Στάση τρίτη (οπορτουνιστική κάργα)


Σε αυτή την στάση πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, με μπροστάρη τον Μάκη Μαΐλη, ενώ μπορείς να κατατάξεις σε αυτήν και τα 2 Μ-Λ (αυτά πιο συγκρατημένα βέβαια).

Ήταν η τάση που εντελώς οπορτουνιστικά έκανε μονόπλευρη κριτική στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας εντελώς στο απυρόβλητο, τόσο τον Γιουγκοσλάβικο, όσο και τον σύμμαχο του Ρώσσικο ιμπεριαλισμό. Υπό το φως των σημερινών φωτισμένων μας αναλύσεων θα μπορούσαμε να τους αποκαλέσουμε και “Γιελτσινίτσες” ή ακόμη και “μίσθαρνα όργανα του Κρεμλίνου”. Θα μπορούσαμε ακόμη να πούμε πως διάλεγαν “ιμπεριαλιστή”, ή ακόμη καλύτερα “ληστή”, ή γιατί όχι και “παιδεραστή” (οι χαρακτηρισμοί που στοχεύουν σε συναισθηματικά αντανακλαστικά και δεν επιδέχονται καμμίας επιστημονικής ανάλυσης,είναι και δωρεάν εξάλλου)

Επίλογος:

Το μπλογκ δεν μπορεί παρά να εκφράσει την αμέριστη ικανοποίηση του που η πραγματικά επαναστατικές θέσεις δικαιώνονται, για όσους τις πήραν τότε, έστω και μια 20ετία+ μετά.

Εκφράζουμε για πολλοστή φορά την συγνώμη μας στους συντρόφους του ΣΕΚ, του ΣΥΝ, της ΟΑΚΚΕ κλπ, που άνοιξαν, κόντρα στο ρεύμα, και σε πολύ δύσκολες εποχές τον δρόμο, προκειμένου να μπορεί να υπάρξει σήμερα μια συνεπής Μ-Λ στάση απένατι στα διεθνή γεγονότα.
______________
Παραπομπές:
*Αφού ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι πόλεμοι στην εποχή του ιμπεριαλισμού γίνονται αποκλειστικά για αυτό-και από όλες τις πλευρές! Σιγά που θα μας πιάσουν εμάς κορόϊδα οι Παλαιστίνιοι πως απλά θέλουν δική τους πατρίδα. Να την κάνουν τί δηλαδή; Να αλλάξουν τον Ισραηλινό “ληστή” με έναν παλαιστίνιο (όπως έκαναν π.χ. οι κάτοικοι της Κριμαίας);
-Ρε, δε πάνε στο γέρο-διάολο και δάφτοι οι τουρκόγυφτοι που ασχολούμαστε (οπορτουνιστικά) τόσα χρόνια με την πάρτη τους;  
**ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ. -Όλες! Από τις ΕΠΑ μέχρι το Σουρινάμ! Μην λέμε συνέχεια τα ίδια και τα ίδια και το κουράζουμε....  
***Η Ρωσσία, όχι μόνο είχε αποστείλει το πλοίο Κουζνέτσωφ στην Ανδριατική σε αποστολή ηλεκτρονικού πολέμου-παροχής πληροφοριών στην Γιουγκοσλαβία, αλλά και πολύ πιο σημαντικά, απέτρεψε την χερσαία παρέμβαση του ΝΑΤΟ με την κατάληψη του στρατηγικού αεροδρομίου της Πρίστινα, από Ρώσσους αλεξιπτωτιστες. (Ναι, καλό καλαμπούρι ήταν αυτό με την λαχαναγορά στην Θεσσαλονίκη-και εμένα μου άρεσε😁, αλλά δεν απέτρεψε αυτό την χερσαία επέμβαση).
-Σε αυτό το σημείο ξεχάσαμε να αναφέρουμε πως στο πλευρό της ιμπεριαλιστικής Γιουγκοσλάβίας, ήταν (εμμέσως πλην σαφώς) και η ιμπεριαλιστική "Δημοκρατία της Μακεδονίας" (κοίτα παραπομπή #2)

-Τι, όχι;

Από τα παραπάνω ίσως θα μπορούσε να συμπεράνει κανείς το ποιές οργανώσεις της αριστεράς (εντός κ εκτός εισαγωγικών) είναι συνεπείς στις απόψεις τους από τότε μέχρι σήμερα (χωρίς να μπούμε στην διαδικασία να τις κρίνουμε -ως απόψεις καθαυτές) και ποιές όχι.

Ίσως αυτό πάλι να είναι μια παραίσθηση του fadomduck2, οπότε δεν χρειάζεται να προβληματιστεί και ιδιαιτέρα κάποιος/α.....

139 σχόλια:

  1. Οφείλω μια μεγάλη συγνώμη στο σχολιαστή με το nickname "Παναγιώτης", για το ιδεολογικό "καταχέριασμα" που του έχω ρίξει ένα σορό φορές.
    Τελικά Παναγιώτη, την γραμμή του ΚΚΕ την εξέφραζες εσύ και όχι εγώ που προσπαθούσα να εξορθολογικοποιήσω τα παρασάνταλα.
    Καλά να είσαι και καλό κουράγιο (χωρίς κανένα ίχνος ειρωνείας -ξέρω να ξεχωρίζω τους αγνούς αγωνιστές)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Σέβη μου ούτε εγώ έχω ειρωνεία εξακολουθώ να πιστεύω ότι είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο. Τα έχουμε πει πολλές φορές δεν χρειάζεται ξανά. Θα μου επιτρέψεις μόνο για την ιστορία τα εξής. Στο 15ο συνέδριο το 1996 αλλάξαμε πρόγραμμα με τα επόμενα συνέδρια να εμπλουτίζουν το πρόγραμμα που ολοκληρώθηκαν στο 19ο συνέδριο το 2013. Το ΠΑΜΕ και η Κοινωνική συμμαχία φτιάχτηκε το 1999 και ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία έγινε την ίδια χρονιά. Συμπληρώνω την ύπαρξη του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού και σε ευχαριστώ για την φιλοξενία. Οπου αλλού σε σχολιάζω είναι πάντα μέσα στα πλαίσια του σεβασμού. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Φίλε Παναγιώτη έχεις απόλυτο δίκιο στις ημερομηνίες. Αλλά αν μια "γραμμή" χαρακτηριστεί ως λανθασμένη, αυτό πρέπει να γίνει ρητά από συνέδριο (τουλάχιστον σύμφωνα με το καταστατικό) προκειμένου να ερθει ως "σωστή" η νεά, Και αυτό δεν έχει γίνει,και αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα μου. ¨Οχι το να υποστηρίξω μια γραμμή με την οποία μπορεί κι να διαφωνώ (το έχω κανει πολλές φορές ήδη στο όνομα του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού-στον οποίον δεν ήμουνα υπόχρεος κιόλας), αλλά στον βιασμό της λογικής και της μνήμης πως μπορεί να είναι σωστά και αυτά που λέγονταν τότε και τα εντελώς ανάποδα που λέγονται τώρα. Δεν θα πάω εγώ στο Δαφνί γιατί κάποιοι αρνούνται να κάνουν πολιτικό ξεκαθάρισμα. Ας βρούνε μία (ΑΡ.1) γραμμή, και θα την ακολουθήσω και ας διαφωνώ, όπως πρέπει (εντός ορίων) να κάνει ο κάθε συνειδητός εργάτης.
      Αλλά στο Δαφνί δεν θα πάω για να τα βγάζω και αυτά σωστά και τα ανάποδα τους. Αυτό το νόημα είχε κ αυτό το κείμενο. Ας πάρουν θέση επιτέλους αυτοί που πρέπει! (Που δεν είσαι εσύ Παναγιώτη)

      Διαγραφή
    3. TRASH. Απο το 1935 μέχρι το 15ο συνέδριο του 1996 υπήρχε η γραμμή αυτή που λες 60 ολόκληρα χρόνια με παγιωμένες καταστάσεις. Κατά την γνώμη μου δεν υπήρχε άλλος τρόπος να γίνουν αυτές οι αλλαγές. Αλλωστε το 2ο δοκίμιο βγήκε το 2011 και το διορθωμένο 1ο το 2018. Δεν γινόταν αλλιώς. Με το σκεπτικό σου δεν διαφωνώ αλλά δεν θα το ανοίξω άλλο και ελπίζω να καταλαβαίνεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Περιέργως καταλαβαινόμαστε, αλλά μάλλον εγώ είμαι πολύ πιο "γραφειοκράτης" εννοώντας την τήρηση του καταστατικού,από διάφορους άλλους... Δεν τα θεωρώ "λεπτομέρειες" όλα αυτα

      Διαγραφή
    5. TRASH. Ευχαριστώ που κατάλαβες τι είπα. Ασφαλώς και δεν είναι λεπτομέρειες... θα σου εξηγήσω τι λέω. Το 1989 1991 έφυγαν οι Τροτσκιστές και οι δεξιοί οπορτουνιστές. Παρέμεινε ο Κεντρίστικος οπορτουνισμός και όλοι οι υπόλοιποι που έβλεπαν πως κάτι πρέπει να αλλάξει σε βάθος που μέχρι τότε δεν είχε γίνει ποτέ παρά το ότι μετά το 1968 έγινε προσπάθεια που δεν πέτυχε. Με το τρόπο που λες που είναι ο ιδανικός δεν γινόταν. Χρειαζόταν βήμα βήμα επεξεργασίες και συμπεράσματα και ανάδειξη καινούργιων στελεχών απο την αρχή για να πεταχτεί έξω και ο κεντρίστικος οπορτουνισμός για πρώτη φορά στην ιστορία. Ολα αυτά χρειάζονται βήμα βήμα χρόνια και μη ξεχνάς πως ταυτόχρονα έπρεπε να σωθεί και το αρχείο που ήταν μέσα στο νερό τον Οκτώβρη του 1994 στη πλημμύρα. Επίσης είναι λίγο ...πταίσμα σε σχέση με το χειρισμό του καταστατικού πριν το 1991 και για δεκαετίες. Αυτά φίλε θα αφήσω και μερικές παραπομπές.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=10517223https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=20/2/2021&id=18161&pageNo=24https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=27/2/2021&id=18166&pageNo=20 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Το μόνομπου κατάλαβα είναι η απαίτηση από κάποιους να παριστάνω τον σχιζοφρενή (κι μαύρο κ άσπρο -όλα σωστά) ή τον ηλίθιο. Αν υπάρχει διαπάλη γραμμών ας γίνει ανοιχτά και ας μην κοροϊδεύουμε την κοινωνία και (πολύ χειρότερα) τους εαυτούς μας, όπως τα συνασπιστήρια. Αυτά από εμένα κ τέλος. Παλαβό πάντως δεν με βγάλει κανένας επειδή έτσι του κάπνισε....

      Διαγραφή
    7. TRASH. Δεν υπάρχει υπήρχε... μέχρι το 2013.. Ούτε παλαβός είσαι ούτε ηλίθιος. Αυτα και απο εμένα και θα μου επιτρέψεις μόνο σχόλια με παραπομπές. Καλό βράδυ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: Όχι Παναγιώτη, αυτό είναι το μόνο που δεν θα επιτρέψω, Spam λέγεται...

      Διαγραφή
    9. Επίσης εάν εντελώς αντικαταστατικά μας κοροϊδεύουν ήδη από το '13, το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο είχα αντιληφθεί....

      Διαγραφή
    10. TRASH. Μόνο σχόλια δικά μου. Ο ΑΡΗΣ είναι ο μοναδικός που έχει αποκατασταθεί κομματικά για παραβίαση του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού γιατί δεν λειτουργούσε συλλογικά το ΚΚΕ. Αυτό το συμπέρασμα βγήκε απο την μελέτη για τη διόρθωση του 1ου δοκιμίου που έγινε τη περίοδο 2013 2018. Με αυτές τις επεξεργασίες και τα συμπεράσματα των τελευταίων 31 χρόνων δεν την πατήσαμε το 2012 και δεν επαναλήφθηκε ότι την περίοδο 1968 1991. Τη καλημέρα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Διαβάζοντας το κείμενο σαν συνέχεια άλλων που έχεις ανεβάσει, το πρώτο πρόχειρο σχόλιο που θα είχα να κανω είναι: δεν είναι έτσι.
    Πρόχειρα επίσης, έχω τη γνώμη πως συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, τα οποία ως ανόμοια δεν επιδέχονται ταυτόσημες τοποθετήσεις, οπότε και από τη "διαφορά" των τοποθετήσεων δεν στοιχειοθετείται "στροφή".
    "Πρόχειρα" δεν σημαίνει ότι αποφεύγω την κουβέντα, απλώς το θέμα σηκώνει μεγάλη έκταση λόγου, από την άλλη η η κούραση για διάφορους προσωπικούς λόγους δεν είναι λίγη, οπότε θα προτιμούσα να το συζητήσω "στάλα-στάλα", αν έβρισκα πρόθυμο συζητητή, και χωρίς άγχος να ειπωθούν όλα με τη μια, χωρίς χρονική βιασύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @AGIS:
      Αν θεωρείς πως χρειάζεται αναλυτικότερη κουβέντα (είτε δημόσια-είτε όχι, για λόγους που είναι απόλυτα κατανητοί) εδώ είμαστε... Αυτή είναι κ η ουσία εξάλλου, να μιλάμε και να προχωράεμ το μυαλό μας, ακόμη κ μέσα από την διαφωνία

      Διαγραφή
    2. @AGIS: Νομίζω πως έθιξα ακριβώς τα ζητήματα που οι υποθέσεις σχετίζονται. Αν όχι περιμένω αντίλογο.... επίσης το "δεν είναι έτσι" 'ανευ επιχειρήματος, μου θυμίζει λίγο το "πίστευε κ μη ερεύνα" που μόνο για κομμουνιστές δεν είναι επιχείρημα, εκτός αν είχε δίκιο ο Όργουελ...

      Διαγραφή
    3. 1/2
      Θα ήταν "πίστευε και μη ερεύνα" αν δεν δινόταν συνέχεια, αλλά εν προκειμένω το "ερεύνα" έπεται στη συζήτηση.
      Λοιπόν, έγραψα "συγκρίνεις ανόμοια πράγματα" εννοώντας τους δυο πολέμους (Γιουγκοσλαβία, Ουκρανία), που φυσικά και "εντάσσονται στη συνολική αντιπαράθεση", αλλά επίσης έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όπως νομίζω έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά κι όλη η ως τώρα σειρά: Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Λιβύη, με την έννοια ότι ανήκουν σε προηγούμενο "κύκλο" (αυτόν της "μονομερούς" ΝΑΤΟϊκής επέλασης) που τερματίστηκε στη Συρία, ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί αφετηρία κλιμάκωσης και μ' αυτή την έννοια αφετηρία ενός νέου κύκλου.

      Θα μπορούσα επίσης να πω, ότι το κείμενο βασίζεται σ' ένα σχήμα που οδηγεί σε συγκεκριμένο συμπέρασμα: "Στον πόλεμο ΝΑΤΟ κατά Γιουγκοσλαβίας κάνατε μονόπλευρη κριτική στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας εντελώς στο απυρόβλητο, τόσο τον Γιουγκοσλάβικο, όσο και τον σύμμαχο του Ρώσικο ιμπεριαλισμό" (παρεμπιπτόντως αυτό το "γιουγκοσλαβικός ιμπεριαλισμός" πρώτη φορά το βλέπω εδώ και πουθενά αλλού), ενώ τώρα (με δικά μου λόγια) τηρείτε "ίσες αποστάσεις" κατά Ρωσίας και Ουκρανίας (βλ. ΝΑΤΟ), άρα κάνετε "στροφή" και το συνεπές με τη σημερινή σας γραμμή θα ήταν να είχατε κρατήσει "ίσες αποστάσεις" και απέναντι σε Γιουγκοσλαβία - ΝΑΤΟ. Ελπίζω να έχω αποδώσει σωστά το νόημα του κειμένου.

      Ωστόσο στη Γιουγκοσλαβία δεν είχε εισβάλει η Ρωσία, είχε εισβάλει (με τα βομβαρδιστικά του) το ΝΑΤΟ, ενώ στην Ουκρανία εισέβαλε η Ρωσία, κι αυτό όπως και να το κάνουμε αποτελεί μια πρώτη διαφορά που δεν μπορεί να αποσιωπηθεί.
      Οπότε τα δεδομένα (και τα σχήματα) είναι αρκετά διαφορετικά, σε βαθμό που θα μπορούσες να κάνεις κριτική (στο όνομα της "συνέπειας"), ότι τότε δεν βάζατε στο στόχαστρο τη Γιουγκοσλαβία παρά μόνο το ΝΑΤΟ, ενώ τώρα εκτός της Ρωσίας βάζετε στο στόχαστρο και το ΝΑΤΟ...
      Αλλά πέρα από σχήματα, νομίζω ότι το κεντρικό ερώτημα του σημερινού πολέμου, με δεδομένο τον ρόλο της ουκρανικής κυβέρνησης ως ΝΑΤΟϊκού υπεοχείριου, είναι ο χαρακτήρας της ρωσικής επέμβασης: είναι ή όχι ιμπεριαλιστικός;
      Εκεί βρίσκεται νομίζω το ζήτημα της διαφωνίας κι όχι σε σχηματικές συγκρίσεις.
      Εκεί επομένως βρίσκεται και η απάντηση περί της "ευχής" για ήττα της "δικής μας" αστικής τάξης και περί του ποιούς αφορά αυτή η ευχή: μόνο τη μια πλευρά ή και τις δυο; Και πρόκειται για κάποια "παθητική" ευχή, αφορά την ήττα του ενός ιμπεριαλιστή από τον άλλο ή στον πυρήνα της βρίσκεται η νίκη της εργατικής τάξης, η ήττα της αστικής τάξης από το εργατικό κίνημα της χώρας της και του κάθε συνασπισμού;

      Διαγραφή
    4. 2/2
      Κατά τ' άλλα σημειώνω, ότι και στη Συρία η κριτική προς τη Ρωσία είχε ουσιαστικά το όριό της στην επισήμανση των ιμπεριαλιστικών της βλέψεων, και δεν αφορούσε τις συμμαχίες της συριακής κυβέρνησης για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Όμως σήμερα δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο.

      Να θυμίσω επίσης τις αναφορές του Λένιν στον ΑΠΠ για Βέλγιο, Σερβία (και Ελλάδα), όπου ενώ παραδεχόταν την αυτοτέλεια των εθνικών ζητημάτων τους (σχετ. με την Ελλάδα και το Βέλγιο, το ζήτημα των επεμβάσεων Γερμανίας και Αντάντ), θεωρούσε ότι εντός του συνολικού ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα του ΑΠΠ αυτά τα αυτοτελή ζητήματα αποκτούν τόσο δευτερεύοντα χαρακτήρα που δεν μπορούν να τον επηρεάσουν αλλά αφομοιώνονται από αυτόν. Κατά τη γνώμη μου είναι ισχυρή η αναλογία με το ζήτημα της ανατολικής Ουκρανίας, πράγμα που πιστεύω ότι θα γίνει φανερότερο το επόμενο διάστημα, τα επόμενα χρόνια.
      Διότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα πολεμικό "επεισόδιο", αλλά κατά πάσα πιθανότητα με την απαρχή μιας μακρόχρονης κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Τόσο μακρόχρονης και με τόσες συνέπειες, που θα ήταν τρομακτική απώλεια χρόνου για τους λαούς, αν από τώρα δεν έπαιρναν τη θέση που απαιτεί μια τέτοια κλιμάκωση, με τις δικές τους σημαίες στα δικά τους χέρια κι όχι στα χέρια των αστικών "τους" τάξεων.

      Σταματάω εδώ προς το παρόν, για οικονομία στη συζήτηση: στην πραγματικότητα το θέμα έχει τόσες διαστάσεις που θα χρειαζόταν "σεντόνια", αλλά εν προκειμένω δε νομίζω ότι τα "σεντόνια" θα βοηθούσαν μια ουσιαστική συζήτηση, ούτε κι έχω τη δυνατότητα άλλωστε για "γρήγορες" τοποθετήσεις "εφ' όλης της ύλης".

      Διαγραφή
    5. Την ανάλυση πως όλες (μα όλες!) οι καπιταλιστικές χώρες (άρα και η τότε Γιουγκοσλαβία) είναι και ιμπεριαλιστικές, δε νομίζω να την διαβάζεις για πρώτη φορά εδώ. Όταν μάλιστα έγινε επίσημη ιδεολογική θέση του ΚΚΕ είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση.
      Αν έχει εγκαταληφθεί σαν θέση και μου διέφυγε ζητάω συγνώμη, αλλά δεν έχω δει κάτι τέτοιο στις συνεδριακές αποφάσεις.

      Με βάση λοιπόν αυτό, και με την άποψη δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστή, ληστή (ή ό,τι άλλο σε -ιστή), η συνεπής στάση κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλάβίας με τα σημερινά δεδομένα, ήταν ακριβώς αυτή που είχαν τηρήσει τότε το ΣΕΚ και ο ΣΥΝ, και όχι φυσικά το ΚΚΕ που κατείγγειλε τότε μονομερώς τον αμερικάνικο, αλλά όχι και τον Γιουγκοσλάβικο ιμπεριαλισμό. Είναι πραγματικά απλό και πραγματικά δεν χρειάζεται να το κουράζουμε με σεντόνια.
      Υ.Γ. Ε όχι και δεν είχε γίνει εισβολή στην Γιουγκοσλαβία. Στο αεροδρόμιο της Πρίστινα κόντεψε να ξεκινήσει ο 3ος παγκόσμιος όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι οι ρώσσοι αλεξιπτωτιστές με τους αμερικάνους πεζοναύτες.
      Υ.Γ.2 Η σημερινή γραμμή επίσης δεν είναι συνεπής με τον ίδιο τον εαυτό της, αφού πουθενά δεν είδα καταδίκη του Ουκρανέζικου ιμπεριαλισμού (όλες οι καπιταλιστικές χώρες είναι και ιμπεριαλιστικές-μην το λέμε συνέχεια)

      Διαγραφή
    6. @AGIS:
      ΥΓ3. Όταν ζεις σε μια χώρα του ΝΑΤΟ, δεν υπάρχουν "ίσες αποστάσεις", καθώς αυτές στην πραγματικότητα δεν μπορεί παρά να είναι μια έμμεση και παθητική μεν, σαφή υποστήριξη του "δικού σου", ιμπεριαλισμού δε. Ακριβώς όπως το έλεγε τότε το ΚΚΕ στους ΣΥΝασπισμένους....

      Διαγραφή
    7. @AGIS: Στην Σύρια φτάσαμε στο σημείο να απαιτούμε να μείνει το ISIS και οι ΝΑΤΟϊκοί μισθοφόροι ανενόχλητοι να διαλύσουν την χώρα. Άλλη πονεμένη ιστορία αυτή.

      Διαγραφή
  3. Αν κάποιος αξιοποίησε όλα τα νατοϊκά προσχήματα αποδεικνύοντας ποσό καλός μαθητής των δυτικών υπήρξε προς χάριν της νεόκοπης ρωσικής αστικής τάξης είναι ο Πούτιν. Αλλά εντάξει αφου οι αναλογίες έχουν βγει ήδη και η σημερινή Ρωσία που δεν είναι ιμπεριαλιστική όπως η Ρωσία του 1917, είναι το ίδιο με την Γιουγκοσλαβία και την Παλαιστινη. Οκ συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης με μαρξιστικά εργαλεία στο απόγειο της.
    Δεν ξέρω ποιος δικαιώνει ποιον τελικα αν το ΚΚΕ δικαιώνει την ΟΚΔΕ οι κάποιοι άλλοι το Λαφαζανη και τον Καζάκη ετεροχρονισμένα αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι όταν υπάρχει διάθεση για διάλογο και αντιπαράθεση παραθέτεις από τα ίδια τα μέρη αυτούσιες τις απόψεις και φυσικά τις κριτικάρεις. Την κριτική του ΚΕΚΡ ας πούμε τη διαβάσαμε αλλά την αντίστοιχη του ΚΚΕ για το ΚΕΚΡ όχι στο μπλογκ. Τέλος πάντων δε θα κάνω τον ιδιοκτήτη του μπλογκ γιατί θα μου πεις να φτιάξω αν θέλω δικό μου και να δημοσιεύω ότι θέλω και θα έχεις δίκιο. Αλλά μιας και αποφάσισες όπως λες να σταματήσεις να παριστάνεις τον χαζό, είπα να σε ακολουθήσω.

    Σε κάθε περιπτωση να έχουν όλοι δίκιο δε γίνεται. Η ζωή θα δείξει. Και οποίος είναι επαναστάτης πρέπει να έχει και το θάρρος να κάνει αυτοκριτική και να διορθώσει τα λάθη του όταν τα εντοπίσει. Είτε είναι αυτός το ΚΚΕ είτε οποιοσδήποτε άλλος.
    Το ΚΚΕ πήρε μια θέση που το ίδιο θεωρεί σωστή άλλοι τη θεωρούν «ίσες αποστάσεις» ανάμεσα σε ποιους άραγε; Γιατί ενώ όλοι στο όνομα της εργατικής τάξης μιλάμε υποτίθεται δε βλέπω να αναφέρεται αυτή η έρημη η ταξική πάλη πουθενά. Μάλλον στα μαρξιστικά κριτήρια το εθνικό έφυγε από το επιπεδο που διεξάγεται ο αγώνας και μεταπήδησε στο περιεχόμενο του αγώνα. Έτσι μαθαίνουμε για νέα σχήματα Ανατολής - Δύσης , ρατσισμού έναντι εθνοτήτων ως κύριο χαρακτηριστικό του ιμπεριαλισμού και αλλα τέτοια.

    Αυτό που ξέρω σίγουρα πάντως είναι ότι όσες φορές οι επαναστάτες έχασαν την πίστη τους στη δύναμη της εργατικής τάξης και ανέθεσαν τα δικά τους και δικά της καθήκοντα σε άλλους δεν είχε καλή κατάληξη. Φαινεται ότι υπάρχει κομμάτι αγωνιστών που αποφάσισε κάτω από τον συντριπτικό συσχετισμό δύναμης να αναθέσουν στην καπιταλιστική Ρωσία και το στρατο της να λύσουν το πρόβλημα της πάλης ενάντια στο νεοναζισμο και την ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ. Θα δούμε πως θα παει και αυτό για τος λαούς. Μέχρι στιγμής πάντως το ΚΚΕ παρα τις δήθεν «ίσες αποστάσεις» του το λαό της Ουκρανίας Ρωσοφωνο ή μη δε του κούνησε το δάχτυλο ότι αφου δεν ασπάζεται την άποψη του ΚΚΕ καλά να πάθει. Αντίθετα η εργατική τάξη μιας άλλης χώρας του Καζακστάν πριν κάτι μήνες αφέθηκε από πολλούς τωρινούς επαναστάτες όχι απλά χωρίς μισή λέξη συμπάθειας αλλα λίγο πολύ της είπαν καλά να πάθει γιατί εξεγέρθηκε σε μια χώρα που δεν έπρεπε γιατί εκει οι καπιταλιστές και οι ισχυροί σύμμαχοι τους ήταν απο τους άλλους τους «καλούς».

    Υγ. Το ΚΚΕ και η γραμμή του εκφράζεται απο τα επίσημα όργανα του. Από κανένα Παναγιώτη ή άλλον σαν εμένα που συμφωνεί ή διαφωνεί και σχολιάζει. Η ταύτιση που έκανες με τον Παναγιώτη σε αντιθεση με πλήθος σχολίων σου χρόνια τώρα που αποδείκνυαν εύστοχα πολλές φορές και σε πολλά ζητήματα ότι δεν λέει αυτό το ΚΚΕ είναι τουλάχιστον άστοχη γιατί δε θέλω να πιστέψω ακόμα ότι έγινε επειδή είναι βολικό στην αντιπαράθεση και στη δικαίωση του αφηγήματος των «ίσων αποστάσεων». Μπορεί βέβαια να συνεχίζω να παριστάνω το χαζό πιστεύοντας το αλλα δεν πειράζει προτιμώ να φανώ χαζός για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα παρα να αδικήσω κάποιον που θεωρώ συναγωνιστή και σύντροφο.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ratm. Ποτέ δεν είπα ότι σχολιάζω εκ μέρους του ΚΚΕ. Πάντα για τον ευατό μου μιλάω. Το κόμμα το εκπροσωπούν επάξια τα μέλη τα στελέχη και η ηγεσία του στους οποίους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. @ratm: Από ότι είδες στο παρόν κείμενο, δεν παίρνω καμμία θέση κατά της γραμμής των (και καλά) ίσων (γιατί μέσα από μια χώρα του ΝΑΤΟ, οι "ίσες" μόνο τέτοιες δεν είναι) αποστάσεων. Εκείνο που γράφω και που επάνω σε αυτό δεν μου λες και κάτι, είναι πώς αν η σημερινή ανάλυση είναι σωστή, τότε χρειάζεται να καυτηριαστεί σαν ακραία οπορτουνιστική η στάση κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Να είναι και οι δύο ορθές δεν γίνεται, και νομίζω το εξηγώ επαρκώς. Από εκεί και πέρα τώρα, στην κουβέντα αν ήταν ή όχι ιμπεριαλιστική η Γιουγκοσλαβία δεν θα μπω, αφού σύμφωνα με τις τρέχουσες αναλύσεις όλες οι καπιταλιστικές χώρες είναι και ιμπεριαλιστικές, εκτός εάν αυτό ήταν "λέμε και καμμιά κουταμάρα για να περνάει η ώρα".
      Φυσικά κάνεις λάθος πως το ΚΚΕ δεν κούνησε το δάχτυλο στους εξεγερμένους τους Ντονμπάς ή σε πρώτη φάση της Κριμαίας. Για την ακρίβεια ακόμη σήμερα η γραμμή είναι πως αφού δεν κατάφεραν να κάνουν επανάσταση και να οικοδομήσουν σοσιαλισμό, πρέπει να κάτσουν να τους σφάζουν σαν τα αρνιά τα ναζίδια. Εντάξη δεν λέγεται με αυτά τα λόγια-φυσικά- αλλά το ρεζουμέ αυτό είναι. Και αυτές οι "αναλύσεις" γράφονται και ξαναγράφονται εδώ και μια 8ετία.
      Από εκεί και πέρα τώρα, το μπλογκ δημοσίευσε μεταφρασμένες δύο ανακοινώσεις του ΚΕΚΡ, που προφανώς δεν υπήρχαν κάπου αλλού, αφού η μετάφραση έγινε από φίλο του μπλοκ. Τις ανακοινώσεις του ΚΚΕ, δεν έχει κανείς ανάγκη να τις μάθει από εδώ, μπορεί να τις δει και στο 902.

      Για το γεγονός πως το μπλογκ δεν υποστηρίζει "χρωματιστές επαναστάσεις" όπως αυτή του Καζακστάν, δεν θα απολογηθώ κιόλας. Άλλοι πρέπει να απολογηθούν. Και φυσικά το "χρωματιστή επανάσταση" μπορώ να το τεκμηριώσω επαρκώς πιστεύω, αλλά θα ανοίξει μια άλλη πολύ μεγάλη και εκτός θέματος κουβέντα, που δεν είναι επί του παρόντος.

      Και για το τέλος, αν εσύ πιστεύεις πως το αποτέλεσμα του δοσμένου πολέμου δεν αφορά την εργατική τάξη, εγώ διαφωνώ κατά 1000% με αυτή την εκτίμηση. Περάσαμε 30 χρόνια πλήρους παγκόσμιας ΝΑΤΟϊκής κυριαρχίας και είδαμε την γλύκα τους. Αν τα καταφέρουν και πάλι, δεν θα ξανασηκώσουμε κεφάλι σαν τάξη ούτε σε άλλα 50 χρόνια.
      Και εν πάσι περιπτώση, ο εκείνος εκεί ο κακόμοιρος ο Λένιν, όταν μίλαγε για το καθήκον της έμπρακτης επιδίωξης της ήττας της δικής σου αστικής τάξης (χώρα του ΝΑΤΟ είμαστε) στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, νομίζω πως κάπως το συσχέτιζε στο κεφάλι του και με την τύχη της εργατικής τάξης. Αλλά που να ήξερε αυτός;
      Υ.Γ.
      Το κάποιοι "έχουν αναθέσει στο Ρώσσικο στρατό να κάνει την επανάσταση εκ μέρους τους" που είπες δεν το καταλαβαίνω. Ποιοί είναι αυτοί οι "κάποιοι" και που ακριβώς έχουν ισχυριστεί κάτι τέτοιο;

      Διαγραφή
    3. .....Την ανάλυση πως όλες (μα όλες!) οι καπιταλιστικές χώρες (άρα και η τότε Γιουγκοσλαβία) είναι και ιμπεριαλιστικές, δε νομίζω να την διαβάζεις για πρώτη φορά εδώ. Όταν μάλιστα έγινε επίσημη ιδεολογική θέση του ΚΚΕ είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση.
      Αν έχει εγκαταληφθεί σαν θέση και μου διέφυγε ζητάω συγνώμη, αλλά δεν έχω δει κάτι τέτοιο στις συνεδριακές αποφάσεις.......... Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα είναι σχεδόν όλες στο Ιμπεριαλιστικό στάδιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Εγώ δε θυμαμαι πολλές χρωματιστές επαναστάσεις να φτιάχνουν εργοστασιακές επιτροπές και μα διεκδικούν συνδικαλιστική δράση ελεύθερη και νομιμοποίηση του ΚΚ.
      Τώρα αν στην υπαρκτή επιχείρηση εμπλοκής των δυτικών με δίκη τους αντζεντα που όμως δεν κέρδισε την πλειοψηφία νομιμοποιούμε μια συμμαχία καπιταλιστικών κρατών να στέλνει στρατο και να χτυπά εργάτες που παλεύουν για στοιχειωδη οικονομικά και δημοκρατικά δικαιώματα νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από το Λένιν , το Μαρξ και όλους αυτούς τους επαναστάτες.
      Από κει και πέρα εξακολουθώ να μην αντιλαμβάνομαι τη συσχέτιση Γιουγκοσλαβίας και Παλαιστίνης με τη Ρωσία αλλά δεν ξέρω μάλλον κατι έχω χάσει. Ως έκτου του δεν αντιλαμβάνομαι πως μια ανάλυση για αυτόν τον πόλεμο αναιρεί μια άλλη για εκείνον.

      Σε ότι αφορά το υστερόγραφο αν το ΚΚΡΟ και δυστυχώς και το ΚΕΚΡ δεν έχουν αναθέσει στην αστική τους τάξη ουσιαστικά τη σύγκρουση με τον ουκρανικό νεοναζισμο και την ιμπεριαλιστική συμμαχία του ΝΑΤΟ τότε δεν ξέρω τι θεωρούμε ανάθεση και τι όχι. Οι άνθρωποι το έγραψαν ξεκάθαρα. Ότι από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να μιλήσουμε για σοσιαλιστική επανάσταση στηρίζουμε έστω και κριτική τη ρωσική αστική τάξη που Πολέμα τους ναζί.

      Υγ. Την εργατική τάξη την αφορά και την κόφτει ο πόλεμος αλλά ο λυτρωμος της είναι θεωρώ πολύ μακριά από την σύμπλευση με τους δήμιους της είτε μιλάνε Αμερικανικά είτε Ρωσικά.

      Ασφαλώς όλη η συζήτηση δε μπορεί να καταλήξει καπου γιατί όπως είχα γράψει και σε σχόλια μου σε ένα απόντα πρώτα κείμενα που σήκωσες για τον πόλεμο αν ο ένας θεωρεί τη Ρωσία μέρος και μάλιστα ισχυρό του ιμπεριαλιστικού συστήματος και ο άλλος τη θεωρεί είτε σοσιαλιστική , είτε αποικία , είτε εξαρτημένη που διεξάγει κατι σαν εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα τότε ξεκινάμε από ολότελα διαφορετική βάση.
      Ας ελπίσουμε να είμαστε εδώ γιατί όπως παει το πραγμα είναι αμφίβολο για να δούμε αν θα δικαιώσει και ποιον η ίδια η εξέλιξη των πραγμάτων.

      ratm

      Διαγραφή
    5. @RATM:
      Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να συμφωνούσω μαζί σου, πως από τους δύο ιμπεριαλισμούς, ο ρώσσικος σοσιαλιμπεριαλισμός είναι ο πιο βρώμικος και ο πιό ύπουλος, και ως εκ τούτου είναι ορθρό η αποδόμηση του να μπαίνει σαν στόχος πρώτης προτεραιότητας. Τα έλεγε τόσα χρόνια ο σύντροφος Ζαφειρόπουλος, και τον κοντεύαν να τον βγάλουν φραφικό τον άνθρωπο.... Εσύ δεν το είπες ακριβώς έτσι βέβαια, αλλά κανένα πρόβλημα να συμφωνήσω και σε κάτι πιο τραβηγμένο από αυτό που ειπώθηκε επί λέξη, καθώς έτσι και αλλιώς τρέλλα πουλάμε, πράγμα που θα εξηγήσω παρακάτω γιατί το λέω.'
      Μου λες πως “δεν καταλαβαίνεις” τον συσχετισμό μεταξύ Ρωσσίας και Γιουγκοσλαβίας, ενώ έχω αναφερθεί ρητά σε αυτόν. Και οι δύο χώρες είναι καπιταλιστικές-άρα και ιμπεριαλιστικές. Και φυσικά αυτό ίσχυε το 1990, όσο ισχύει και σήμερα. Όχι σύμφωνα με εμένα και το φτωχό μυαλό μου, αλλά σύμφωνα με το ΚΚΕ πάντα. Και όχι μόνον αυτές φυσικά, αλλά και η Ουκρανία, πράγμα όλο το “ξεχνάμε”. Μια χαρά λοιπόν νομίζω πως καταλαβαίνεις τι λέω.
      Και για τους Παλαιστίνιους μια χαρά καταλαβαίνεις πιστεύω, γιατί τα ίδια επιχειρήματα (δεν εξετάζω καν αν είναι ή όχι σωστά) που “εξαφανίζουν” το εθνικό ζήτημα από την Κριμαία ή το Ντονμπάς, το εξαφανίζουν αναγκαστικά και από το....Ισραήλ (αφού δεν υπάρχει εθνικό ζήτημα, προφανώς δεν υπάρχει και λόγος να μιλάμε για Παλαιστίνη).
      Τώρα για το εάν διάβασες για εργοστασιακές επιτροπές στο Καζακστάν και συγκινήθηκες, το καταλαβαίνω, και δεν το λέω με καμμία δόση ειρωνίας αυτό. Από την άλλη στο Ντονμπάς εδώ κ 8 χρόνια έχουν φτιάξει ...σοβιέτ!, αλλά δεν είδα να ιδρώνει το αυτί κανενός. Μάλλον φτιάχτηκαν σε λάθος χώρα και από λάθος εθνικότητας μεταλλεργάτες, που δεν ειχαν καν την υποστήριξη της αμερικάνικης πρεσβείας.
      Τεσπά κ πέρα από τα συναισθηματικά τώρα, και εγώ δεν έχω δει “λαϊκή εξέγερση” που να οφείλεται στην άυξηση της τιμής των καυσίμων, να προαναγγέλεται από την αμερικάνικη πρεσβεία ΠΡΙΝ την άυξηση της τιμής των καυσίμων, η οποία αύξηση με την σειρά της προκλήθηκε από την συντονισμένη δράση αμερικάνικων πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα.
      Αυτό σημαίνει πως είχαν άδικο οι εργάτες; Όχι προφανώς, οι εργάτες όταν ζητάνε μια καλύτερη ζωή, πάντα δίκιο έχουν. Αλλά και στο Μαϊντάν, στην Λιβύη, την Συρία, κλπ αυτό ζήταγαν, και όλοι είδαμε που κατέληξε. Για να μην πάω ακόμη πιο πίσω στην Πολωνία και την εργατική εξέγερση της “Αλληλεγγύης” του ...Βαλέσα! Κάποτε τα καταλάβαινε και το ΚΚΕ αυτά θυμάμαι, εγώ δηλαδή από εκεί τα έμαθα.....
      Και σαν κατακλείδα για να το λήξω, το ζήτημα εδώ δεν είναι μόνο μια φανταστική συμμετρία Ρωσσίας-ΝΑΤΟ που δεν υπάρχει σε κανένα πραγματικό επίπεδο (πολιτικό, οικονομικό, γεωπολιτικό, κλπ), αλλά πως ακόμη και να υπήρχε (και εδώ είναι το ζουμί) τα καθήκοντα των κομμουνιστών μια χώρας του ΝΑΤΟ είναι πολύ συγκεκριμένα, και σίγουρα δεν είναι οι (ντεμέκ) ίσες αποστάσεις απέναντι του.
      Αλλά αυτή είναι μια άλλη σοβαρή και μεγάλη κουβέντα, που είναι κ εκτός θέματος εδώ.
      Υπάρχουν σχετικές αναρτήσεις στο “ιδεολογία” που μπορεί να κουβεντιαστεί εκεί.

      Διαγραφή
    6. Κοιτα όταν ξέρεις που θες να καταλήξεις και ποιο «πρέπει» να είναι το συμπέρασμα εκ των προτέρων μπορείς να βρεις και συμμετρίες, και επιχειρήματα και αναλύσεις και αν δε μπορείς να τα βρεις τα δημιουργείς βρε αδερφέ δεν τρέχει κάστανο άλλωστε όπως είπες τρέλα πουλάμε ομαδικώς.
      Εσυ βλέπεις συμμετρία Αμπράμοβιτς με Παλαιστίνιο εντάξει ο ένας έχει πυρηνικά και ο άλλος σφεντόνες αλλά όπλο το ένα όπλο και το άλλο. Υπάρχει αναλογία εξάλλου της Γκαζπρόμ ή της Κοσκο με τα τσαγκαράδικο της Παλαιστινης. Μη σου πω και αυτοί οι περίεργοι στο λιμανι που όλο κάνουν απεργία στην κοσκο παίζει να είναι και της πρεσβείας άνθρωποι. Εγώ βλέπω συμμετρίες Α’ παγκόσμιου πολέμου. Εσυ μπορεί να βλέπεις και συμμετρίες Β’ παγκόσμιου δε λέω τζάμπα είναι αλλά πρέπει να βρούμε που είναι ο κόκκινος στρατός και η ΕΣΣΔ. Εσυ μπορεί να ανακάλυψες ότι η αμερικανική πρεσβεία θέλει νομιμοποίηση ΚΚ στο Καζακστάν , εγώ να βλέπει εξεγέρσεις.

      Το βέβαιο είναι ότι με ειρωνία και βολικά σχήματα ανάλυση μαρξιστική δε γίνεται.
      Αλλά δε βαριέσαι όταν σκάσει το μπαμ παγκόσμια οσοι μείνουν αν μείνουν θα δουμε την κατάληξη εύχομαι η τζίφρα πολλών στις πολεμικές πιστώσεις της εποχής μας και η προσχώρηση σε έναν νέο περίεργο Μπερνσταινσμο να συνοδευτεί από τη νίκη της Ρωσίας και της Κίνας. Και το λέω ειλικρινά αφου αποφασίσαμε ότι ο Φουκουγιάμα είχε δίκιο και η ιστορία τελείωσε τουλάχιστον να έχουμε και εναλλαγή στον αρχηγό γιατί έχει καταντήσει όντως μονότονο. Εξάλλου υπάρχει και η πιθανότητα όλα να είναι μέρος ενός ιδιοφυές σχεδίου από μεριάς ΚΚΚινας και του πρώην άντρα της τιμημένης ΚGB Πούτιν ώστε να νικήσει μέσω αυτής της οδού ο κομμουνισμός. Είδωμεν.

      Καλή αντάμωση στα τρελάδικα , στα γουναράδικα ή όπου άλλου τέλος πάντων μας βγάλει όλους η πορεία μας.



      Υγ. Ζούμε πάντως σε μια χώρα που δε βαριέσαι ποτε. Σήμερα εβλεπα ένα υπουργό να ζητά από το Σοφιανό με επιμονή να παραδεχθεί ότι είναι με τον Πούτιν στον Αντ1. Από την αλλη βλέπω ότι το ΚΚΕ στα μυαλά μερικών τα χει βρει με την Αμερικανική πρεσβεία. Εμένα στη δουλειά με αποκαλούν Πουτινακι ενώ στο διαδύκτιο διαβάζω ότι παίζει να είμαι και φαν του Ζαφειρόπουλου… Καταπληκτικό που έλεγε και η Ντορα…

      ratm

      Διαγραφή
    7. @RATM: Για να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση, στην πρώτη παράγραφο από το προηγούμενο σχόλιο μου, εκείνο που θέλω να πω είναι πως ακόμη και αν δεχτώ, ακόμη και την καθαρή γραμμή της ΟΑΚΚΕ για το ποιά μπορεί να είναι η ουσία του Ρώσσικου κράτους, οι διαπιστώσεις του άρθρου παραμένουν αυτούσιες. Άλλο πράγμα επισημαίνω, και μου έκανε εντύπωση πως ο μόνος που το κατάλαβε "με την μία" που λέμε, ήταν ο Παναγιώτης....

      Διαγραφή
    8. @ratm: Δεν θα απαντήσω στο σύνολο τη τεράστιας βεντάλιας των θεμάτων που ανοίγεις, το έκανα ήδη σε αρκετά από αυτά, μια και αρκετές χιλιάδες λέξεις έχουν γραφτεί όλα αυτά τα χρόνια σε αυτό το μπλογκ σχετικά, και τις γνωρίζεις κιόλας. Έχεις αναφερθεί επί παντός επιστητού, εκτός από το θέμα της ανάρτησης, που δεν εξετάζει σε κανένα σημείο της εάν η σημερινή κατά βάση κοινή θέση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (αλλά και των 2 μ-λ) είναι σωστή ή λάθος, αλλά τις αναγκαστικές συνεπαγωγές αυτής. Για τελικά όντως τρέλλα πουλάμε, αφού δεν μπορούμε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο και μιλάμε για οτιδήποτε άλλο εκτός αυτού. Δεν θα συνεχίσω (και μην το εκλάβεις σαν υπεκφυγή-υπάρχουν ένα σορό αναρτήσεις που έχουν ως θέμα αυτά που θίγεις), και δεν μπορώ να απαντάω να απαντάω με 2000 λέξεις σε κάθε ένα από τα σχόλια που θίγει 500 διαφορετικά ζητήματα εκτός από αυτά που θέτει το άρθρο κάθε φορά. Ούτε 24 ώρες το 24ωρο έχω να ασχολούμαι με αυτό (το καταλαβαίνεις ελπίζω), ούτε και την όρεξη να επαναλαμβάνω ξανά τα ίδια και τα ίδια. Έχεις την αμέριστη συμπάθεια μου που σε αποκαλούν "πουτινίτσα", αλλά το δικαίωμα να σε στριμώξουν έτσι πολιτικά, εσύ το έχεις δώσει και όχι εγώ. Εμένα τουλάχιστον Αζωφσίτσα ή Μπαϊντενίτσα, ευτυχώς δεν με έχει αποκαλέσει κανένας ως τώρα.
      Όσο για τα αν οι θέσεις των (ντεμέκ) ίσων αποστάσεων είναι θέσεις ουσιαστικής υποστήριξης του ΝΑΤΟ όταν ακούγονται μέσα σε μια ΝΑΤΟϊκή χώρα, νομίζω πως το είχε τεκμηριώσει επαρκώς το ΚΚΕ πίσω στα '90ς. Εγώ δεν χρειάζεται να προσθ΄σω κάτι άλλο, με την παρένθεση ίσως πως οι σημερινές θέσεις του ΚΚΕ δεν καν προσχηματικά "ίσων αποστάσεων", απέναντι σε έναν πόλεμο που άρχισε το 2014 για να μην ξεχνιώμαστε. Και ποτέ δεν ήταν και τέτοιες, αλλά αυτή είναι ια άλλη κουβέντα. Εδώ συζητάμε για το εάν αυτές οι θέσεις είναι σωστές, το τι ακριβώς παραδοχές συνεπάγονται. Και εδώ ακριβώς κολλάει το "πουλάμε τρέλλα" για τοο ποίο μίλησα πριν.
      Θα παρακαλούσα αν θέλεις να συνεχίσεις τον σχολιασμό να είναι εντός θέματος.
      Υ.Γ. Επιμένεις βλέπω για παρολίγο χρωματιστή (που γλύτωσε ευτυχώς για το ίδιο, το Καζακστάν). Αν αμφισβητείς τα στοιχεία μου, ευχαρίστως να σου δώσω ηλεκτρονικές παραπομπές.

      Διαγραφή
    9. @ratm: Αν όταν λέω επί λέξη "τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα που εξαφανίζουν το εθνικό ζήτημα από Ντονμπάς, το εξαφανίζουν αναγκαστικά και από την Παλαιστίνη", εσύ καταλαβαίνεις πως εγώ βλέπω "συμμετρία" ανάμεσα στην Παλαιστίνη και τον Αμπράμοβιτς, τότε καταλαβαίνεις επίσης και γιατί λέω εξαρχής πως "έτσι και αλλιώς, τρέλλα πουλάμε"

      Διαγραφή
    10. @Trash,

      Θα μπορούσες να δώσεις κάποιους συνδέσμους για το Καζακστάν;
      Ο χρονισμός των γεγονότων ταιριάζει πάρα πολύ σε χρωματιστή επανάσταση, αλλά δεν έχω δει κάτι πιο χειροπιαστό.

      Ευχαριστώ
      Τάκης

      Διαγραφή
    11. @Τάκης: Ενδεικτικά μόνο καθώς το σύνολο των άρθρων, δεν είναι προσβάσιμο γενικά: https://www.sarajevomag.net/wp/?s=%CE%91%CF%83%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B1

      Διαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω με τον Άγη και τον ratm και δυστυχώς θα πρέπει να διαφωνήσω με τη θέση σου TRASH η οποία προφανώς δεν είναι σημερινή, απλά τώρα εκφράστηκε "επίσημα".

    Ορισμένες δικές μου επισημάνσεις:

    1. Η αναγωγή της ανάλυσης του ΚΚΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022 στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας το 1999 είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχω κουραστεί να διαβάζω σε αυτό το μπλογκ (και που σωστά έλεγες τόσο καιρό): συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Ποιος λοιπόν άλλαξε τις θέσεις του;

    2. Ακόμα και σύμφωνα με τη λογική σου που διαφαίνεται πίσω από την ελάχιστα συγκαλυμμένη ειρωνεία, δηλαδή ότι η τότε θέση του ΚΚΕ ήταν η "σωστή" και η τωρινή "λάθος" (στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει το ΚΚΕ θέσεις, αλλά χάριν της συζήτησης), αν δοκιμάσουμε να τη φέρουμε αυτούσια στον πόλεμο της Ουκρανίας σήμερα, προκύπτει το εξής τραγελαφικό: θα έπρεπε να κάνουμε κριτική μόνο ή κυρίως προς τη Ρωσία και ελάχιστα ή καθόλου προς το ΝΑΤΟ!

    3. Η κριτική του ΚΚΕ στρεφόταν και τότε κατά του ΝΑΤΟ που έκανε την εισβολή, και τώρα κατά του ΝΑΤΟ που έφερε τα δεινά του πολέμου στον Ουκρανικό λαό. Δεν ξέρω που βλέπεις τις ίσες αποστάσεις στις θέσεις του ΚΚΕ πόσο μάλλον τη στήριξη του δικού μας ιμπεριαλισμού.

    4. Στην πολιτική απόφαση του 20ου συνεδρίου του ΚΚΕ το 2017 στην ενότητα "ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ" αναφέρεται: "Η ελληνική αστική τάξη έχει ενεργό συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις, ανταγωνισμούς και πολέμους, με γνώμονα την αναβάθμιση της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή. Έχει ευθύνη για μια ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή της χώρας. " και "… ο χαρακτήρας του πολέμου, ο οποίος είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές, ασχέτως ποιος είναι πρώτος επιτιθέμενος. Αυτήν τη θέση ζυμώνουμε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και σε αυτήν τη βάση σήμερα παλεύουμε στις εξής κατευθύνσεις: - Τη διαφώτιση του λαού για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου, τους κινδύνους, για τους υπαίτιους, για την ανάγκη πολιτικής καταδίκης τους και της πάλης για την αποτροπή κάθε προσπάθειας αλλαγής συνόρων." Όποιος δεν εθελοτυφλεί βλέπει ότι ακριβώς αυτό κάνει το ΚΚΕ σήμερα, δηλαδή εφαρμόζει τις αποφάσεις των συνεδρίων του.

    Πραγματικά, θα ήθελα να διαβάσω ποια πιστεύεις ότι θα ήταν μια σωστή τοποθέτηση του ΚΚΕ σήμερα (π.χ. στήριξη της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" που διεξάγει η Ρωσία για την προστασία των κατοίκων του Ντονμπας – ματοκυλώντας βέβαια τους υπόλοιπους Ουκρανούς, αλλά αυτοί είναι ναζί, καλά να πάθουν), που στηρίζεται αυτή θεωρητικά και πώς συμβαδίζει με την αντίστοιχη θέση για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία το 99. Γιατί λες ότι είναι "λάθος" το ΚΚΕ (ή μάλλον ούτε αυτό το λες ανοιχτά) αλλά δεν λες ποια θέση είναι η σωστή κατά τη γνώμη σου.

    prolet

    ΥΓ: "Στην Σύρια φτάσαμε στο σημείο να απαιτούμε να μείνει το ISIS και οι ΝΑΤΟϊκοί μισθοφόροι ανενόχλητοι να διαλύσουν την χώρα." Τι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @prolet:
      1)Πρώτα την συγνώμη μου για την εξωφρενική καθυστέρηση στην δημοσίευση. Εδώ και να με βρίσεις θα έχεις δίκιο, αλλά με σχεδόν 100 σχόλια έγινε ο ασυμμάζευτος.
      2)Νομίζω πως στο σύνολο σχεδόν των θεμάτων που θέτεις εδώ, έχω απαντήσει ήδη σε άλλους σχολιαστές, οπότε δεν έχει κάποιο νόημα να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια (και είναι και πρακτικά αδύνατο)
      3)Όταν καταγγέλεις την παρουσία του Ρώσσικου στρατού στην Συρία (το μόνο δηλαδή που εμπόδισε τον ISIS να δυαλύσει την χώρα), και ταυτόχρονα καταγγέλεις και ως "οπορτουνιστές" ("ξένες σημαίες" αφού) του Σύρους συντρόφους που υπερασπίζουν την χώρα τους, τι άλλο ζητάς πρακτικά πέρα από τα αφεθεί ο ISIS και οι ΝΑΤΟϊκοί μισθοφόροι να την διαλύσουν; Όταν δε, σε σχετικά πρόσφατο άρθρο (μετά την επιχείρηση "Ζ") γίνεται λόγος για "Ρώσσικη εισβολή στην Συρία" (πολύ πιο χοντρό αυτό), πως αλλιώς μπορεί αυτό να εκληφθεί εκτός από θεώρηση του ISIS (τον οποίο ο Ρωσσικός στρατός πήγε να πολεμήσει) ως "νομιμης" κυβέρνησης της χώρας;
      Μία εξήγηση είναι πως δεν καταλαβαίνουν τι γράφουν. Η άλλη είναι πολύ χειρότερη....

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  5. Να υπενθυμίσω πως ανώνυμα σχόλια δεν δημοσιεύονται στο μπλογκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "ο Λένιν, όταν μίλαγε για το καθήκον της έμπρακτης επιδίωξης της ήττας της δικής σου αστικής τάξης (χώρα του ΝΑΤΟ είμαστε) στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, νομίζω πως κάπως το συσχέτιζε στο κεφάλι του και με την τύχη της εργατικής τάξης. Αλλά που να ήξερε αυτός;"

    Δηλαδή, ο Λένιν έλεγε στους Ρώσους εργάτες ότι καλά έκανε ο Κάιζερ και εισέβαλε στο Βέλγιο και στη Γαλλία και να στηρίξουμε βρε παιδιά τους Γερμανούς στρατιώτες επειδή είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο από εμάς και αυτό κάπως θα βοηθήσει να έρθει ο σοσιαλισμός στη Ρωσία και στη Γαλλία;
    Γιατί εγώ είχα την εντύπωση ότι αυτό που τους έλεγε ήταν να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο (όταν πια δεν γινόταν να την αποτρέψουν!) και να μετατρέψουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε εμφύλιο (στη χώρα τους πρώτα από όλα).

    prolet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @prolet: Ο Λένιν έλεγε στους Ρώσσους εργάτες να μην ασχολούνται με τι κάνει ο Κάιζερ, αλλά με το τι κάνει ο Τσάρος. Και στους γερμανούς να ασχολούνται με τι τι κάνει ο Κάιζερ και όχι με το τι κάνει ο Τσάρος. Αυτός ήταν και ο λόγος διάλυσης της Β' Διεθνούς εξάλλου.

      Διαγραφή

  7. Λυπάμαι που έχουμε φτάσει στο 2022 και άτομα που υποστηρίζουν ότι λειτουργούν με επιστημονικές διεργασίες και ακολουθούν επιστημονικές μεθόδους , παλεύουν ακόμα να καταλήξουν στο τι είναι ιμπεριαλισμός και τι οχι. Δεν θα κουράσω με υπεραναλυσεις, έτσι κι αλλιώς η μαρξιστική μου κατάρτιση περιορίζεται σε 3-4 βιβλία κλασσικών και τα Δοκίμια της Ιστορίας, αλλά μπορώ να πω μια τοποθέτηση, πλέον σαν απλός ψηφοφόρος του Κόμματος, που σέβομαι τον ΔΣ αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να τον ακολουθήσω σαν μη Μέλος.

    Λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής : η θέση "όλοι είναι ιμπεριαλιστες" είναι ο θάνατος της δράσης μας. Είναι μια θέση που όχι μόνο δεν ενισχύει τον δίκαιο αγώνα των κομμουνιστών αλλά αντίθετα τον αδυνατίζει, τον αφοπλίζει από τους στόχους και τα καθήκοντα του. Αν όλοι είναι ιμπεριαλιστες, τότε δεν αναγνωρίζουμε κυρίαρχα κράτη και καταπιεστές, κράτη υπόδουλα και εξαρτημένα, κράτη που πολεμάνε δίκαια ή άδικα. Όλα γίνονται μια μεγάλη σούπα. Και έτσι, ο αρχι-τρομοκρατης Αμερικανός , εκείνος που κρύβεται πίσω από κάθε πόλεμο και δυστυχία , με proxy ή χωρίς, τη βγάζει καθαρή και βρίσκει χώρο να κρυφτεί πίσω από τα αμέτρητα θύματά του γιατί " ιμπεριαλιστης ο ένας, ιμπεριαλιστης και ο άλλος" .

    Και ο βασιλιάς μένει στην πραγματικότητα αλωβητος και εμείς μένουμε να κουνάμε το δάχτυλο σε τσιράκια και εχθρούς του, αντί για την ίδια την πηγή του κακου.

    Γιατί εδώ και ένα αιώνα το κακό έχει όνομα και διεύθυνση, αλλά για κάποιο παράλογο λόγο βρηκαμε αχυρανθρωπους να πετάμε τα βέλη μας και να εξισώνουμε τον θύτη με τα θύματά του.

    Εμείς που τόσα χρόνια βρίσκαμε την αλήθεια μας στο "φονιάδες των λαών Αμερικανοι" (και όχι πχ Σουδανοί ή Τουρκμένοι) και στο "ένας είναι ο εχθρός, ο Ιμπεριαλισμός", ένας, ΕΝΑΣ όχι πολλοί και διάφοροι , και ο εχθρός ήταν η αυτοκρατορία του κακου που τεμαχιζει και εκμεταλλεύεται τον πλανήτη, κάτοικοεδρευοντας στις ΗΠΑ.

    Προσωπικα, δεν σκοπεύω να αλλάξω γνώμη πάνω σε αυτό το μείζον θέμα, το οποίο πιστεύω ότι δένει χειροποδαρα το διεθνές κίνημα, εφόσον δεν επιτρέπει καμία άλλη τακτική, ελιγμό, δράση, πέρα από μια παγκόσμια επανάσταση ταυτόχρονη και συντονισμένη έναντια στα 200+ "ιμπεριαλιστικα" κράτη. Και δεν βρίσκω τον λόγο να αλλάξω, όχι γιατί έχω εμμονές αλλά γιατί περιδιαβαινοντας στις σελίδες της Ιστορίας του Κόμματος, αυτό που συναντούσα συχνά είναι οι μετατοπισεις της γραμμής άλλοτε προς το καλύτερο και άλλοτε δυστυχώς προς το χειρότερο. Με λίγα λόγια, ο "οπορτουνιστης του σήμερα μπορεί να γίνει ο γραμμητζης του αύριο" και αντίστροφα και εγώ πιστεύω ότι σε 20 χρόνια από τώρα (ζωή να έχουμε) αυτές οι θέσεις θα επανέλθουν εκεί που κάποτε ήταν και έβγαζαν περισσότερο νόημα, κατά την ταπεινή γνώμη μου.

    Άρα, δεν σκοπεύω να μαλωσω με κανέναν σύντροφο, η ιστορία θα δείξει, όπως κάθε φορά, ποιοι ήταν στην ορθή πλευρά της.Το να πάω να εξηγήσω σε επιρροές γιατί ο Ρωσσος, ο Ουκρανός και ο Αμερικανός είναι το ίδιο κακός και ιμπεριαλιστης δεν μπορώ να το κάνω και να το στηρίξω με τίποτα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να συνεισφέρω, με ένα ελάχιστο λιθαράκι, στις δεύτερες σκεψεις για την επαναφορά στη Μ/Λ λογική και κάνω έκκληση βλέπουμε τα πράγματα λιγότερο δογματικά.

    ΥΓ. Μιας και το ανέφερα και πιο πάνω, αυτό που γίνεται με τις Πανελλαδικες Συνδιασκεψεις για το σβήσιμο, γράψιμο, ξαναγραψιμο των Δοκιμίων Ιστορίας πρέπει κάποτε να σταματήσει. Το θεωρώ πλέον, μετά από τόσα χρόνια που ξεκινάω να διαβάζω τους τόμους και πριν τελειώσω αλλαζουν, τελείως προβληματικη πρακτική. Η ιστορία είτε μας αρέσει είτε όχι, έχει γραφτεί και δεν μπορεί να αλλάζει κατά το δοκούν υπηρετώντας τις πολιτικές αντιλήψεις της εκάστοτε ηγεσίας και δεν είναι μομφή για τη σημερινή μόνο. Ή θα καταλήξουμε ότι η ιστορία αποτελει επιστημονικό έργο που καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα με βάση την ανεξάρτητη ερευνα των ιστορικών ή αποτελεί όργανο που θα μεταμορφώνεται κατάλληλα κάθε 5-6 χρόνια ώστε να δικαιώνει την τελευταία θέση της ηγεσίας.Ας καταλήξουμε τι θέλουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 1/2
    Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, το ζήτημα στη συγκεκριμένη πολεμική σύγκρουση δεν είναι αν ήταν ιμπεριαλιστική η Γιουγκοσλαβία ή αν είναι ιμπεριαλιστική η Παλαιστίνη (βλέπεις ακόμα κι ο Παναγιώτης 27 Μαΐου 2022 - 11:41 π.μ., ο αυθεντικός εκφραστής της γραμμής κατά τα λόγια σου, σου λέει ένα «σχεδόν όλες», εγώ θα έλεγα: ή όλες ή όχι όλες, εν πάση περιπτώσει ας μην αρχίσουμε κουβέντα οι «περισσότερες» ή οι «λιγότερες», ποιες, πώς, και τι θα πει αυτό…), αλλά ο χαρακτήρας του ρωσικού καπιταλισμού και της πολεμικής του επιχείρησης στην Ουκρανία.
    Και είναι «άνω ποταμών» η τοποθέτησή σου, ότι όποιος χαρακτηρίζει ιμπεριαλιστική τη ρωσική επέμβαση στην τελική κρατά ούτε καν «ίσες» αλλά «άνισες» αποστάσεις υπέρ του ΝΑΤΟ, επειδή μάλιστα βρίσκεται και σε ΝΑΤΟϊκή χώρα… Αν ήταν έτσι, τότε ο Λένιν στον ΑΠΠ δε θα ’πρεπε να θίγει καν τη στάση της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας, στην οποία αφιέρωσε μεγάλο μέρος της πολεμικής του, θα ’πρεπε να αποσιωπήσει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του γερμανικού καπιταλισμού μην τυχόν και τον κατηγορήσουν ότι γίνεται νεροκουβαλητής του τσάρου και της Αντάντ… Ωστόσο, επί τη ουσίας, την περίφημη θέση για την «ευχή να ηττηθεί η δική σου αστική τάξη», δεν την κρατά κλεισμένη στα ρωσικά σύνορα ούτε στα όρια των συμμαχιών της τοτινής Ρωσίας, αλλά την απευθύνει σε όλη τη σοσιαλδημοκρατία της εποχής του και εμφατικά στη γερμανική, χωρίς άγχος μήπως κατηγορηθεί για ντεμέκ αντιτσαρικός.
    Δεν θα μπω σε συζήτηση για ποιο λόγο το ’99 δεν λέγαμε «ούτε με τον Κλίντον ούτε με τον Μιλόσεβιτς» ή το 2003 δεν λέγαμε «ούτε με τον Σαντάμ ούτε με τον Μπους», ενώ τώρα λέμε «ούτε με τον Πούτιν ούτε με τον Ζελένσκι, ούτε με τη Ρωσία ούτε με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, αλλά με το εργατικό κίνημα και τους λαούς ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Θα σημειώσω μόνο ότι και στις δυο περιπτώσεις (Γιουγκοσλαβία και Ιράκ τότε και Ουκρανία σήμερα) οι θέσεις αυτές ήταν και είναι σωστές.
    Η ουσία είναι, σήμερα, ότι έχουμε μια κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην αφετηρία της ακόμη, η οποία αντιπαράθεση καταβροχθίζει και διαποτίζει με το δικό της περιεχόμενο τις επιμέρους υπαρκτές αφορμές της (μιλάω για την καταπίεση των Ρωσόφωνων στο Ντονμπάς μετά το ΝΑΤΟϊκό πραξικόπημα του 2014), πράγμα που είχε προετοιμαστεί και τα προηγούμενα 8 χρόνια και μάλιστα κι από τις δυο πλευρές της αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις που επικρατούν εντός τους. Αυτό είναι το θέμα, και στο συνολικό του πλαίσιο ο εξαρχής κυρίαρχος προσανατολισμός, κι όχι ότι «αφού δεν κατάφεραν να κάνουν επανάσταση και να οικοδομήσουν σοσιαλισμό, πρέπει να κάτσουν να τους σφάζουν σαν τα αρνιά τα ναζίδια» (27 Μαΐου 2022 - 11:00 π.μ.). Θα έλεγα μάλιστα ότι τη χειρότερη επίδραση εν προκειμένω ασκεί όχι η εξαρχής εκφρασμένη θέση για κοινή λαϊκή πάλη ανεξάρτητα από εθνότητα, θρησκεία και γλώσσα, αλλά η «μετάφρασή» της (παραχάραξη επί της ουσίας) σε «ας κάτσουν να τους σφάξουν»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 2/2
    Κατά τ’ άλλα, αν τώρα η Ρωσία έριξε τη ζαριά της για μια «συναινετική» διανομή του εδάφους της Ουκρανίας…
    αν ενθαρρύνθηκε με απανωτές δηλώσεις τύπου Μπάιντεν (επί 3 μήνες ως και την παραμονή της εισβολής) ότι «δεν θα αναμιχθούμε στρατιωτικά»…
    αν η ιδέα περί διανομής έχει ξεφύγει ακόμα και σε έμμεσες προτάσεις προς τον ουγγρικό και πολωνικό εθνικισμό (σ’ ένα άλλο σενάριο κλιμάκωσης)…
    αν αντί για «συναίνεση» οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είχαν έτοιμη μια τελείως διαφορετική υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδιασμών από την πρώτη στιγμή της ρωσικής εισβολής…
    αν οι σχεδιασμοί τους αυτοί συνίστανται στην όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, στην πολεμική εξάντληση του συγκεκριμένου «επεισοδίου» σαν σκαλοπάτι για τα επόμενα…
    αν η Ρωσία εντάχτηκε με την εισβολή σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς κι έγινε καταλύτης τους…
    αν αυτοί οι σχεδιασμοί θα αποδειχτούν μακρόχρονοι και θα πάρουν γενικευμένες διαστάσεις συνθλίβοντας του λαούς με όλα τα μέσα («ειρηνικά» και πολεμικά), όλους τους λαούς, για χάρη αυτών ή των άλλων πλουτοκρατών που θα τους απομυζούν…
    τότε υπάρχει ακόμα ο καιρός να ψυλλιαστούν οι λαοί και οι πρωτοπορίες τους το παρόν και το μέλλον που τους επιφυλάσσεται και να οργανώσουν την πάλη τους για τις δικές τους ανάγκες ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους εθνικισμούς που χρησιμοποιούνται τόσο για την κλιμάκωσή του όσο και σαν ασφαλιστικές δικλείδες ενάντια στην ανάπτυξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πάντως δεν χωράνε ούτε ιαχές «Σλάβα Ουκράνια» ούτε «Ρω-σί-α-Ρω-σί-α», απαιτείται εντελώς διαφορετική οπτική γωνία απέναντι σε κάθε υπαρκτή κατάσταση και την εξέλιξή της.
    (Αλήθεια οι 2 μήνες φυλακή σε Ρώσο συνδικαλιστή ντελιβερά, όχι για «έγχρωμη επανάσταση» αλλά για στοιχειώδεις εργατικές κινητοποιήσεις, λένε τίποτα για την εσωτερική κατάσταση εκεί απέναντι στο εργατικό κίνημα; Υπάρχει θέμα; Θα εκφραστεί μια στοιχειώδης αλληλεγγύη και κινητοποίηση μόνο όταν «τελειώσει» ο πόλεμος; Πρέπει να δημοσιευτεί αυτό ή κουβαλά νερό στον ΝΑΤΟϊκό μύλο; Θ’ ασχοληθούμε όταν οι «δυτικοί» σαν τους δικούς μας - νυν και επόμενους -, που ζηλεύουν αυτές τις πρακτικές, πάνε να τις εφαρμόσουν και στη χώρα μας, αλλά μέχρι τότε «Ρω-σί-α-Ρω-σί-α»;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @AGIS:
      Στα περισσότερα από τα ζητήματα που θέτεις έχω απαντήσει ήδη στον ratm, οπότε σε παραπέμπω στα εκεί σχόλια.
      Λίγα μόνο πράγματα λοιπόν εδώ.
      1)Το “σλαβα Ουκραΐνα” καθόλου δεν το απέφυγες, αφού με μια σχετική περιήγηση στο ίντερνετ, θα βρείς αρκετές φωτό με τια γαλαζοκότρινες σημαίες του Στεπάν Μπαντερα και τα σλάβα Ουκραΐνα επάνω τους, τόσο στις υπέρ του Αζώφ και του ΝΑΤΟ συγκεντρώσεις που έγιναν έξω από την Ρώσσικη πρεσβεία, με αίτημα τους να μην κάνει “ντα” ο κακός Πούτιν τα καλά παιδιά του δεξιού τομέα και τους ΝΑΤΟϊκούς μισθοφόρους, όσο και στην “αντιπολεμική” συναυλία που ακολούθησε με 8χρόνια χρονοκαθυστέρηση (τέτοια “αντιπολεμικά” αντανακλαστικά, ούτε ο Ραντανπλάν!) από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
      2)Δεν έχει κανένα νόημα να μιλήσουμε εδώ για το ορθόν ή όχι, της κοινής εθνικής γραμμής της ελληνικής αριστερά. Το νόημα της ανάρτησης είναι οι αναγκαστικές συνεπαγωγές που αυτή έχει, αν την δεχτούμε (υπόθεση εργασίας) σαν σωστή. Και επάνω σε αυτό, περιέργως μόνο ο Παναγιώτης απάντησε ευθέως.
      3)Παρακολουθώντας σε χρόνια, σε θεωρώ έναν πολύ οξύνου και διαβασμένο άνθρωπο, κατά συνέπεια το κυριολεκτικό “λούσιμο” που έχει ρίξει ο Λένιν στους οπαδούς της “ουδετερότητας” εικάζω πως το γνωρίζεις καλύτερα ίσως και από εμένα. Υπάρχουν οι σχετικές αναρτήσεις για να συζητηθεί σιοβαρά κάτι τετοιο, αλλά είναι εντελώς εκτός θέματος της ανάρτησης αυτής (και δεν ξέρω αν έχει και κάποιο νόημα να σου πω). Η ανάρτηση παίρνει ως δεδομένο πως αν ο Λένιν διαφωνεί με τον Βαγενά, το δίκιο το έχει δεύτερος, οπότε δεν έχει κανένα νόημα να κουβεντιάζουμε το τι έλεγε ο Λένιν και τι δεν έλεγε. Έτσι και αλλιώς το έργο του περί “ιμπεριαλισμού” έχει κριθεί “ανεπίκαιρο” με κάθε επισημότητα.
      .Αυτό που πραγματεύομαι εδώ, είναι πως εφόσον αυτά που επίσημα λέει το ΚΚΕ είναι σωστά (κοινώς, σύντροφοι εγώ σηκώνω τα χέρια και δέχομαι πως πετάει ο γάιδαρος), τότε υπάρχουν και κάποιες υποχρεωτικές συνεπαγωγές ως προς αυτά, που είμαστε υποχρεωμένοι να τις αναγνωρίσουμε ως τις τελικές τους συνέπειας, εάν δεν θέλουμε να κοροϊδεύουμε ο ένα τον άλλον και όλοι μαζί την κοινωνία.
      4)Το “εκτός από κάποιες” στο “όλες οι καπιταλιστικές χώρες είναι και ιμπεριαλιστικές” δν μπορώ να το πάρω στα σοβαρά, όχι γιατί δεν ξεκαθαρίζεται ποιές και πόσες “κάποιες”και γιατί αυτές δεν είναι (πταίσμα), αλλά γιατί το επιχείρημα για αυτό το συμπέρασμα ήταν το “εφόσον ο καπιταλισμός (παγκόσμια) έχει περάσει στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο-άρα και όλες οι καπιταλιστικέ χώρες είναι ιμπεριαλιστικές). Αν αυτό ισχύει, είναι όλες αναιξερέτως και “εκτός από κάποιες” μπηκε απλά σαν ένα παραθυράκι ικανοποίησης κάποιων εσωκομματικών ισσοροποιών. Δεν βγάζει κάποιο νόημα διαφορετικά.
      Υ.Γ2. Συγνώμη για το καθυστερημένο της ανάρτησης και της απάντησης, αλλά με μια βεντάλια θεμάτων που έχει ανοίξει επί παντώς σχεδόν επιστητού, πέραν του θέματος της ανάρτησης, τόσο η επιβλεψη των σχολίων, όσο και οι απαντήσεις σε αυτά, είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία.

      Διαγραφή
    2. Για να είμαι ειλικρινής, δε νιώθω να πήρα απαντήσεις στα περισσότερα από τα ζητήματα που έθεσα, αν και κατανοητό (όσο και αναπόφευκτο) το πρόβλημα της βεντάλιας των θεμάτων. Πάντως μένοντας στο κύκλο του κεντρικού θέματος της ανάρτησης, αυτό που εγώ νομίζω είναι ότι το ζήτημα του ιμπεριαλισμού χρειάζεται μεν μεγαλύτερη κομματική εμβάθυνση, γιατί οι γενικεύσεις δεν αρκούν για την ανάλυση της εξέλιξής του στον αιώνα που μεσολάβησε, αλλά από την άλλη η τόσο σχηματοποιημένη ερμηνεία των κομματικών θέσεων προκειμένου να "βγουν" οι συνεπαγωγές που υποστηρίζεις δεν ανταποκρίνεται καν σ' αυτές τις γενικεύσεις, έστω κι αν πατά σε αδυναμίες τους ως τέτοιων.
      Στην πραγματικότητα ακόμα κι αυτό το "σχεδόν όλες" (ολίγον έγκυος) του Παναγιώτη είναι αρκετό για να καταλάβεις ότι επί της ουσίας ούτε στην κατανόηση, όπως λες, του Παναγιώτη μπορείς να βασιστείς για την ορθότητα των συνεπαγωγών σου. Και δεν σου κρύβω (ούτε από τον Παναγιώτη) ότι η μεταξύ σας "συμφωνία" για το συγκεκριμένο ζήτημα, στα μάτια μου φαντάζει σαν μια μεταξύ σας κοπτοραπτική σχημάτων που αφήνει την ουσία εκτός, και η οποία κοπτοραπτική θα μου ήταν αδιάφορη αν δεν ερχόταν με αξιώσεις "αυθεντικής" αναγνώρισης.
      Εν τέλει, νόημα εδώ θα είχε μόνο η προσπάθεια μιας συζήτησης για τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου πολέμου, γιατί μόνο από αυτήν (κι όχι από τον "ιμπεριαλισμό" ή όχι της Γιουγκοσλαβίας ή της Παλαιστίνης) θα έβγαιναν συμπεράσματα και θα βλέπαμε αν μιλάμε τελικά για "ουδετερότητα" ή μιλάμε για πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με όσες πρακτικές συνέπειες έχει η μια ή η άλλη τοποθέτηση.
      Φυσικά κάθε πρόταση από τις παραπάνω θα μπορούσε να επεκταθεί σε δυο και σε τρεις παραγράφους, αλλά η δυσκολία της βεντάλιας και της χρονοβόρας διαδικασίας αφορά όχι μόνο αυτόν που "απαντά" αλλά και αυτόν που "ρωτά".
      Μια πιο οργανωμένη συζήτηση (παίρνοντας τις πτυχές της βεντάλιας μια προς μια και ξεδιπλώνοντάς την) θα διευκόλυνε κι ελπίζω κάποια στιγμή να γίνει κατορθωτή...

      Διαγραφή
    3. Υ.Γ.3 Δεν διάβασα παρότι τα παρακολουθώ (στο μέτρο του δυνατού πλέον, καθώς και είναι απαγορευμένα στο δημοκρατικό μας καθεστώς) την είδηση για τον Ρώσσο ντιλιβερά σε κάποιο ρώσσικο μέσο. Δεν την αμφισβητώ οστώσο. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω την αναφορά σε αυτήν. Στην Ουκρανία π.χ. τους συνδικαλιστές τους καίνε μαζικά ζωντανούς, μαζί και με τις οικογένειες τους.
      Επίσης δεν είμαι "πουτινικός" για να υπερασπιστώ την εσωτερική πολιτική του Πούτιν (και στην Ρωσσία να ζούσα, προφανώς ΚΕΚΡ θα -άντε ΚΚΡΟ στην χειρότερη, και όχι το κόμμα του Πούτιν)
      Έλληνας κομμουνιστής είμαι (που ζει σε μια χώρα του ΝΑΤΟ και όχι στον γαλαξία της Ανδρομέδας), και δεν βλέπω πως εν μέσω μιας γενικής αντιρωσσικής προπαγανδιστικής υστερίας (η οποία είναι προετοιμασία πολέμου) που έχει φτάσει να απαγορεύει μέχρι και τον Τσαϊκόφσκι, τα δικά μου καθήκοντα μπορεί να σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο στο να συμβάλω και εγώ σε αυτήν την υστερία από θέσεις "κομμουνιστικές".

      Διαγραφή
    4. προφανώς ΚΕΚΡ θα -άντε ΚΚΡΟ στην χειρότερη,= προφανώς ΚΕΚΡ θα ψήφιζα -άντε ΚΚΡΟ στην χειρότερη,

      Διαγραφή
    5. Και κάτι τελευταίο. Δεν μπορεί και οι τότε και οι σημερινές να ήταν σωστές, όχι μόνο γιατί αντιτιθέμενες μεταξύ τους, αλλά και γιατί βασίζονται σε εντελώς διαφορετικές αναλύσεις και ιδεολογικές αφετηρίες. Αυτό είναι αυτονόητο.

      Διαγραφή
    6. @Agis: Σόρυ για τα πολλά υστερόγραφα, αλλά άνοιξες τεράστια γκάμα θεμάτων. Ξέχασα λοιπόν σε αυτό το σημείο να αναφέρω, πως ο σκοπός ήταν η "κοινή πάλη των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο" τότε θα έπρεπε κάποιος να πάρει στα σοβαρά την κοινή ανακοίνωση ΚΚ από την Ρωσσία και την Ουκρανία (αυτό δεν ήταν το ζητούμενο υποτίθεται, το να έχουν τα ΚΚ των δύο εμπόλεμων κοινές θέσεις απέναντι στον πόλεμο;). Έχει δημοσιευτεί εδώ, οπότε λογικά θα το έχεις διαβάσει. Αν σου διέφυγε υπάρχει εδώ: http://fadomduck2.blogspot.com/2022/02/blog-post_24.html

      Διαγραφή
    7. 30/05/1948

      Δημοσιεύεται δήλωση της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης (Κυβέρνηση του Βουνού), στην οποία τονίζεται ότι είναι έτοιμη να δεχτεί και ενθαρρύνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την ειρηνική εξομάλυνση της κατάστασης και την αποκατάσταση της δημοκρατικής ζωής στην Ελλάδα............ Αυτά είναι προβλήματα που κατέστρεψαν τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Επίσης είναι κάπως γουστόζικο όλα αυτά τα "ΚΚ" των χωρών του ευρωατλαντισμού να υπογράφουν ανακοινώσεις καταδίκης των ,,,,αντιπάλων του! Αυτός και ήταν και ο λόγος διάλυσης της Β' Διεθνούς εξάλλου, μην αναφέρω εδώ τα λόγια του Λένιν σε σχέση με αυτό, γιατί εκφράζονταν κ λίγο άπρεπα σε τέτοιες καταστάσεις ο συγκεκριμένος.
      Η μόνη μου απορία είναι, αυτή την "ένωση κομμουνιστών Ουκρανίας", που είναι υπέρ των νεοναζί, πόσο ψάξατε για να την βρείτε, κ πόσους ανθρώπους εκπροσωπεί;

      Διαγραφή
  10. Προσυπογράφω το βασικό σκεπτικό του TRASH, άλλωστε ταυτόσημες σχεδόν θέσεις υποστηρίζω κι εγώ στο δικό μου μπλογκ (με τον TRASH έχουμε ανταλλάξει κάποιες σκέψεις κι ελπίζω να συνεχιστεί αυτό). Ελπίζω, επιτέλους, στη βάση του ΚΚΕ ο - δυστυχώς μειοψηφικός και υπάρχουν λόγοι υλικοί γι'αυτό - κόσμος που προβληματίζεται από τη φιλοΝΑΤΟική (στην ουσία και όχι στο λεκτικό) στροφή του, σταδιακά από το 2000 και μετά και ξέφρενα την τελευταία 15ετία, να κινητοποιηθεί και να προκαλέσει τριγμούς, ρωγμές και - μακάρι - ρήξεις. Δεν είμαι αισιόδοξος, αλλά εδώ είμαστε και θα δούμε.

    ΥΓ. Για όποιον ενδιαφέρεται, μπορεί να διαβάσει τις απόψεις της πολιτικής ομάδας "Ομάδα 52" στην οποία συμμετέχω, εδώ: https://omada52.blogspot.com/2022/03/8.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γρηγόρης Γρηγοριάδης: Εγώ προσωπικά καμμία διάθεση ή δικαίωμα δεν έχω (δεν είμαι οργανωμένος γαρ) να προκαλέσω οποιουδήποτε τύπου "τριγμό" στο εσωτερικό του ΚΚΕ. Είναι δικαίωμα του ΚΚΕ, να λέει ότι γουστάρει, και λόγος δεν μου πέφτει κανένας. Εξάλλου είμαι ενάντια στον φραξιονισμό από άποψη και από ιδεολογία (ΠαλαιοΣταλινικός γαρ)
      Εκείνο που δεν είναι δικαίωμα του είναι να βιάζει την λογική και την μνήμη μου ("πότε τα είπαμε εμείς αυτά"), λέγοντας πως μπορεί και το άσπρο και το μαύρο να ισχύουν συγχρόνως. Και να θέλει εγώ να παριστάνω τον χαζό, λέγοντας ταυτόχρονα και αυτό και εκείνο στον κόσμο. Αυτό ήταν και το θέμα της ανάρτησης εξάλλου.

      Διαγραφή
  11. Επειδή το έγραψε και ο φίλος στο τελευταίο σχόλιο. Το «όλοι είναι ιμπεριαλιστές» δε το είπε ποτε έτσι και σίγουρα εννόησε ποτε το ΚΚΕ σε σχέση με το κομμάτι επεμβάσεων σε ξένες χώρες που δεν έχει καμία σχέση με τη λενινιστική προσέγγιση της έννοιας. Αλλά με το βαθμό ανάπτυξης του καπιταλισμού.
    Όπως το διατύπωσε με τα γνωστά κριτήρια ο Λένιν και έχει να κάνει με το αν η επικείμενη επανάσταση στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών θα είναι σοσιαλιστική ή αστικοδημοκρατικη. Όπως φυσικά ουδέποτε είπε το ΚΚΕ ότι δεν υπάρχει εθνικό ζήτημα πουθενά στην εποχή μας αλλά ότι αυτό την εποχή του ιμπεριαλισμού πλέον δε γίνεται να το βλέπει ένα ΚΚ αποσυνδεδεμένο από το ζήτημα της πάλης για την εργατική εξουσία. Επίσης επεσήμανε το γεγονός ότι εθνικά ζητήματα όπου υπάρχουν αξιοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές για να χειραγωγήσουν λαϊκές μάζες και να πατήσουν πόδι σε περιοχές που τους ενδιαφέρουν.

    Σε κάθε περιπτωση ακόμα και αν δεχθούμε ότι το ΚΚΕ έχει λάθος ανάλυση και ότι ιμπεριαλιστικό στάδιο ανάπτυξης του καπιταλισμού τους έχουν μόνο μια χούφτα χώρες δε μπορώ να καταλάβω πως γίνεται να ανήκει σε αυτή τη χούφτα πχ η Ιταλία και η Ισπανία αλλά όχι Ρωσία και η Κίνα.

    Υγ. Σε ότι αφορά το Καζακστάν σεβόμενος ότι είναι άλλο θέμα δε το συνεχίζω απλά αναρωτιέμαι το ΚΚΕ που με οποίες επεξεργασίες από παλιά μέχρι τώρα έχει καταδικάσει όλες τις έγχρωμες «επαναστάσεις» τώρα γιατί να μη το κάνει αλλά να μιλήσει για λαϊκή εξέγερση; Προσωπικά εγώ έχω εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ στο ζήτημα αυτό γιατί έχει δώσει διαπιστευτήρια όχι μόνο παλιά αλλά και πολύ πρόσφατα με το Μαινταν, την αραβική άνοιξη και όχι μόνο.

    Τέλος πάντων συμφωνούμε ότι διαφωνούμε αλλά εύχομαι καλούς αγώνες στο βαθμό που αυτοί είναι υπέρ της εργατικής τάξης ανεξάρτητα από το μετεριζι που θα βρουν αυτοί τον καθένα μας το επόμενο διάστημα.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ratm: Κατάλαβες τώρα μωρέ Rtam γιατί σου λέω πουλάμε τρέλλα; Λες: "Το «όλοι είναι ιμπεριαλιστές» δε το είπε ποτε έτσι και σίγουρα εννόησε ποτε το ΚΚΕ" και εγώ (πέραν του ότι έχω φάει περίπου έναν χρόνο από την ζωή μου να μιλάω για αυτή την πατάτα εδώ, πέραν από ότι βαρεθεί να το ακούω από μέλη κ στελέχη, πέραν του ότι το έχω περάσει σαν ιδεολογικό μάθημα σε Ο.Β. , αναδημοσιέυω από τον Ριζοσπάστη: " οι καπιταλιστικές χώρες στην εποχή του ιμπεριαλισμού, ανεξάρτητα από τη θέση τους στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δύναμη της καπιταλιστικής οικονομίας τους, βρίσκονται στο στάδιο του ιμπεριαλισμού. " https://www.rizospastis.gr/story.do?id=665796
      Ελπίζω με αυτό να κάλυψα και τον φίλο Prolet που ρώταγε για το συγκεκριμένο. Αυτή είναι θέση που ποτέ δεν κρίθηκε ρητά και από συνέδριο ως λανθασμένη-και άρα ισχύει! Δεν είμαστε όλοι παλαβοί!
      Στα υπόλοιπα κοίτα τις απαντήσεις στον Άγη καθώς δεν γίνεται να επαναλαμβάνω τα ίδια πράγματα σε 2-4 διαφορετικά σχόλια κάθε φορά. Να τα μαζέψουμε κ να απαντήσουμε συνολικά που λέμε κ στις συσκέψεις...
      Υ.Γ. Σημασία για το θέμα μας δεν έχει η συζήτηση βάση Λενινιστικών όρων για το ιμπεριαλιστικό ή όχι της Ρωσσίας (όσον αφορά την ορθότητα της γραμμής), αφού η συζήτηση και μόνο για αυτό απορρίπτει την γραμμή σαν λανθασμένη, για τους λόγους που προαναφέραμε. Επίσης σε σχέση με το ορθό ή μή της γραμμής με Λενινιστικούς όρους (παρότι εγώ δέχτηκα εκ των προτέρων πως ο Λένιν ήτανε ένας μαλάκας που δεν μπορούσε να αντιληφθεί την ευφυΐα και να φτάσει στα μεγαλοφυή συμπεράσματα του Ελισσαίου Βαγενά), σημασία δεν έχει αν είναι η Ρωσσία ή τα νησιά γκαλαπάγκος ιμπεριαλιστικές χώρες, αλλά εάν είναι το ΝΑΤΟ στο οποίο η χώρα μας και ανήκει. Και πάλι βέβαια, αυτό το λέει ο Λένιν τον οποίο επικαλούνται (το άκουσα και αυτό) οι ...οπορτουνιστές!

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ. κακώς αναρωτιέσαι στο Υ.Γ. σου, γιατί οι περιπτώσεις που αναφέρεις ήταν πριν την αλλαγή γραμμής, που όπως πολύ σωστά επισήμανε ο Παναγιώτης, δεν έγινε ρητά και συνεδριακά, αλλά σταδιακά και υπόγεια "γιατί δεν γινόταν αλλιώς". Το Μαϊντάν άλωστε, εμμέσως πλην σαφώς, το Κόμμα όχι μόνο το υποστήριξε, αλλά το υποστηρίζει ακόμη και σήμερα, και μάλιστα ενεργά (διαδήλωση στην Ρώσσικη πρεσβεία, άρνηση αποδοχής του δημοψηφίσματος της Κριμαίας, εχθρική στάση προς το Ντονμπάς, κλπ. Απλά ακόμη δεν είχε "ζυμωθεί αρκετά η βάση" για το επόμενο στάδιο... Τώρα που ζυμώθηκε για τα καλά, έχουν να δουν τα μάτια σου, που δεν θα τα πιστεύεις....
      Και φυσικά θα εξακολουθήσουμε να δίνουμε αγώνες, όχι από διαφορετικά, αλλά και από το ίδιο μετερίζι. Στα ταξικά συνδικάτα συμμετέχουμε και οι δύο αν δεν κάνω λάθος. Απλά ο έντιμος αγωνιστικός και ταξικός τρεϊντγιουνισμός που χαρακτηρίζει το ΚΚΕ, δεν είναι κριτήριο της επαναστατικότητας ή όχι ενός ΚΚ. Αν ήταν έτσι το ΚΚ Γαλλίας θα ήταν το πιο επαναστατικό στον κόσμο, διαχρονικά....

      Διαγραφή
    3. @ratm: Επίσης (επί του παρόντος τουλάχιστον γιατί έχω τρομάξει με το που μπορεί να φτάσει αυτή η βαλίτσα) σκοπεύω να συνεχίσω, όχι μόνο να ψηφίζω αλλά και νε ενισχύω με όποιον άλλον τρόπο μπορώ το ΚΚΕ, καθώς χωρίς αυτό (και τον έντιμο ταξικό τρεϊντγιουνισμό του) η ζωή της εργατικής τάξης στην χώρα μας -κ η δική μου μαζί- θα γίνει πολύ χειρότερη. Απλά θα το κάνω χωρίς καμμία αυταπάτη πλέον για τα όρια τα οποία είναι διατεθιμένο να υπερβεί, που όσο πάνε και στενεύουν. Και στο λέω με πόνο καρδιάς αυτό....

      Διαγραφή
    4. Το Μαινταν εγινε το 2014. Το τελευταιο προγραμματικο συνεδριο του ΚΚΕ που ψηφισε το νεο του προγραμμα εγινε το 2013. Οποτε δεν ισχυει οτι με το νεο του προγραμμα το ΚΚΕ αλλαξε γραμμη (αλιμονο) για τις εγχρωμες ''επαναστασεις''. Τωρα αν εγραψε ο Παναγιωτης τετοιο πραγμα περι αλλαγης γραμμης που μαλιστα δεν εγινε συμφωνα με τις αρχες λειτουργιας του κομματος και το καταστατικο του αλλα σταδιακα και υπογεια ''γιατι δεν γινονταν αλλιως'' , αυτο το ξερουν καλυτερα τα οργανωμενα μελη του και στελεχη του. Ωστοσο αυτα τα γραφουν διαφοροι γνωστοι δημοσιογραφοι της μεσημβρινης του ΣΥΡΙΖΑ χρονια τωρα που ο Παναγιωτης τους καταρεαυνωνει οπου σταθει και οπου βρεθει αλλα μαλλον αν γραφει τετοια πραγματα εχει βαλθει να τους δικαιωσει...


      ratm

      Διαγραφή
    5. @ratm: Φίλε Ratm κανένα προγραμματικό συνέδριο δεν ψήφισε ποτέ ως "οπορτουνιστική" την στάση του ΚΚΕ κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ή ως "Πουτινική" την στάση του κατά τον πόλεμο της Γεωργίας. Και όμως σήμερα είμαστε εδώ, να συζητάμε για το αν οι νεοναζιτικές χολέρες του Αζώφ και του Δεξιού τομέα, δεν παρά πλανημένα παιδιά, που έχουν και αυτά τα δίκια τους. Να δεις τι σού'χω για μετά, που λέει και το τραγούδι....

      Διαγραφή
    6. Απορώ κι εγώ γιατί επιμένω να παρακολουθώ και να (προσπαθώ να) συμμετέχω σε αυτή τη "συζήτηση" (μιας και δεν έχω δει σχόλιό μου δημοσιευμένο) αφού είναι προφανές πως μόνο αν παραδεχτούμε όλοι ότι η Γιουγκοσλαβία και η Παλαιστίνη είναι ιμπεριαλιστικές και ότι όντως το '99 είχαμε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και από τις δύο πλευρές και έπρεπε να φωνάζουμε "ούτε ΝΑΤΟ ούτε Μιλόσεβιτς" όπως ο ΣΥΝ και το ΣΕΚ, θα ικανοποιηθείς.

      Αν βγάλει, δε, και το ΚΚΕ δελτίο τύπου που να δηλώνει τα παραπάνω ακόμα καλύτερα. Θα έχουμε πλήρη απόδειξη ότι ο Βαγενάς είναι βαλτός από την πρεσβεία (μία είναι η πρεσβεία) και ότι η ΚΕ του ΚΚΕ έχει αναλάβει να στρέψει το κόμμα σε φιλονατοϊκές - τι λέω, φιλοναζιστικές! - θέσεις αλλά το πάει λάου-λάου.

      Παρόλα αυτά με αφορμή το παραπάνω σχόλιο ότι "κανένα προγραμματικό συνέδριο δεν ψήφισε ποτέ ως "οπορτουνιστική" την στάση του ΚΚΕ κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας ή ως "Πουτινική" την στάση του κατά τον πόλεμο της Γεωργίας." είπα να θυμηθώ λίγο τη γραμμή του ΚΚΕ το 2008:
      https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4680084

      Σταχυολογώ δυο φράσεις μόνο:
      "να μην ξεχνούμε πως η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας δεν έγινε στη βάση κάποιων αλτρουιστικών, ανθρωπιστικών κινήτρων, για την «προστασία των αμυνόμενων» ή των «αμάχων» κ.ο.κ., αλλά για την προάσπιση των συμφερόντων των ρωσικών μονοπωλίων, στο σκληρό ανταγωνισμό με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, για τον έλεγχο αυτής της περιοχής, την εκμετάλλευση των εργαζομένων, την απόκτηση καλύτερων θέσεων στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, το αδυνάτισμα (πολιτικά και στρατιωτικά) των αντιπάλων της στην περιοχή."

      και

      "Η σημερινή καπιταλιστική Ρωσία, ως ένα νέο «αρπακτικό», επιδιώκει την αναβάθμισή της στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και δεν κάνει αντιιμπεριαλιστικό αγώνα. Δεν έχουμε να κάνουμε με ένα «δίκαιο» για τη Ρωσία πόλεμο , επειδή φαίνεται πως η Ρωσία «αμύνεται» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Μια τέτοια προσέγγιση θα ήταν επιφανειακή γιατί αυτοί που κρατούν τα κοινωνικο-οικονομικά και πολιτικά «ηνία» της Ρωσίας δεν αγωνίζονται για το λαό τους ή για το λαό της Νότιας Οσετίας, αλλά για το δικαίωμα να μπορούν αυτοί να εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τους φυσικούς πόρους της περιοχής."

      Prolet

      ΥΓ: Το άρθρο του 2008 το υπογράφει ο Βαγενάς

      Διαγραφή
    7. Προφανώς κανένα συνέδριο δεν ψήφισε κατι τέτοιο γιατί ούτε ήταν οπορτουνιστική η στάση του ΚΚΕ τότε ούτε τώρα τη θεωρεί τέτοια. Στον πόλεμο της Γεωργίας δεν είχε παρει θέση το ΚΚΕ υπέρ της Ρωσίας είχε ανάδειξη την ανάμειξη και τις ευθύνες πρώτα απ’ των ΗΠΑ και του αχυράνθρωπου τους του Σακασβιλι. Το ίδιο κάνει και τώρα. Ειδικα φόντο Αζοφ το ΚΚΕ έχει ανάδειξει το ναζιστικό του χαρακτήρα που είναι ενταγμένη ιδεολογία στον επίσημο κρατικό μηχανισμό της Ουκρανίας και την εκκόλαψη του από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Γι’αυτο του τη στάση έχει δεχθεί τρομερή επίθεση από το αστικό πολιτικό σύστημα της χώρας μέχρι και ότι κόμματα όπως το ΚΚΕ που άμεσα είναι υπέρ της Ρωσίας πρέπει να βγουν παράνομα γράφτηκε σε γνωστή δεξιά φυλλάδα.
      Σήμερα πάλι υπάρχει επιστολή στρατιώτη μέλους της κνε ενάντια στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία και δεν είναι η πρώτη ενώ στην Ηγουμενίτσα έγινε ξανά κινητοποίηση ώστε να μπλοκαριστούν αγγλικά άρματα μάχης που πέρναγαν από εκεί. Τώρα αν όλα αυτά είναι φίλονατοϊκή πολιτική επειδη το ΚΚΕ αρνείται να δεχθεί ότι λύση για την εργατική τάξη είναι η βοήθεια για επιτυχία του ρωσικού στρατού στον πόλεμο τι να πω μάλλον εγώ κατι δεν καταλαβαίνω ή έχουν χάσει οι λέξεις το νόημα τους.

      ratm

      Διαγραφή
    8. Για ποιό λόγο έγιναν όλες αυτές οι κινητοποιήσεις, εφόσον οι Ουκρανοί ναζί δεν έχει σημασία αν είναι ναζί, όπως ευθαρσώς λες παρακάτω (ή το λέει ο Βαγενάς τέλος πάντων-και δεν το αμφισβητείς) "υπερασπίζονται την γη τους" (πολιτικό δικαίωμα που δεν είχαν οι Σύροι κομμουνιστές, "ξένες σημαίες" αφού); Αν ο Ρώσσικος στρατός διεξάγει έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο όπως μας λέτε και οι κακόμοιροι νεοναζί έπρεπε να αφεθούν να συνεχίσουν την τρομοκρατία και τις εθνοκαθάρσεις ανενόχλητοι, η κριτική στο ΝΑΤΟ θα έπρεπε είναι γιατί δεν βοηθάει πιο άμεσα και αποτελεσματικά τους Ουκρανοναζί να αποκρούσουν τον "εισβολέα", του οποίου "εισβολέα" το 1/4 περίπου των δυνάμεων αποτελείται από Ουκρανούς πολίτες, αλλά ας πάει και το παλιάμπελο, αυτοί είναι οπορτουνιστές και δεν το έπιασαν στον αέρα πως έπρεπε να συνταχθούν απευθείας με το Αζώφ και να ξεχάσουν και την γλώσσα τους, γιατί το απόφασισε το τμήμα διεθνούς πολιτικής του ΚΚΕ...

      Διαγραφή
    9. @ratm: Ε όχι, το ίδιο κάνει και τώρα! (Στον πόλμο της Γεωργίας αναφέρομαι) -Έκανε τότε μάυρη αντιρωσσική προπαγάνδα το ΚΚΕ; (Που μου βγάλανε μέχρι και την σημαία του Ρώσσικου κράτους που υπάρχει από το ....1792!, σημαία του Βλασώφ, και την πορτοκαλί-μαύρη κορδέλα -σύμβολο της αντιφασιστικής νίκης από το 1945 και μετά σε όλη την ΕΣΣΔ, που χρησιμοποιούνταν και από την ίδια την Ουκρανία ως τέτοιο μέχρι το '14- ως Τσαρικό σύμβολο! Έκανε τότε αντιρωσσικές διαδηλώσεις, συναυλίες και λοιπά τέτοια καραγκιοζολίκια το ΚΚΕ; Δεν τα έκανε! Και δεν τα έκανε παρά το γεγονός πως στην Γεωργία, ούτε θέμα ναζισμού έπμπαινε, ούτε εθνοκάθαρσης.

      Διαγραφή
    10. @Prolet: Για το άρθρο του Βαγενά από το '08 που παράθεσες, έχω απαντήσει ήδη στον Ratm, εδώ: https://fadomduck2.blogspot.com/2022/05/blog-post_26.html?showComment=1654096343801#c1663502702993223337
      Σε αυτά το μόνο που έχω να προσθέσω είναι πως τότε θα μπορούσε να δικαιολογηθεί και μια πολύ πιο αιχμηρή στάση κατά της Ρώσσικης ομοσπονδίας (από αυτήν που τελικά υιοθτήθηκε), καθώς ούτε θέμα ναζισμού έμπαινε, ούτε θέμα συμμετοχής της χώρας μας στον πόλεμο, ούτε θέμα αντιρωσσικής υστερίας σε βαθμό απαγόρευσης μέχρι και του Τσαϊκόφσκι.

      Διαγραφή
  12. Παρόλο που δε βλέπω διάθεση να δημοσιεύσεις τα σχόλιά μου (είτε με το πρόσχημα πως είναι ανώνυμα αν και υπογράφω ως Prolet, είτε ίσως γιατί κρίνεις ότι είναι εκτός θέματος;) ας δοκιμάσω να το στείλω άλλη μία.

    1ο σχόλιο που δε δημοσιεύτηκε:

    Θα συμφωνήσω με τον Άγη και τον ratm και δυστυχώς θα πρέπει να διαφωνήσω με τη θέση σου TRASH η οποία προφανώς δεν είναι σημερινή, απλά τώρα εκφράστηκε "επίσημα".

    Ορισμένες δικές μου επισημάνσεις:

    1. Η αναγωγή της ανάλυσης του ΚΚΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 2022 στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας το 1999 είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έχω κουραστεί να διαβάζω σε αυτό το μπλογκ (και που σωστά έλεγες τόσο καιρό): συγκεκριμένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης. Ποιος λοιπόν άλλαξε τις θέσεις του;

    2. Ακόμα και σύμφωνα με τη λογική σου που διαφαίνεται πίσω από την ελάχιστα συγκαλυμμένη ειρωνεία, δηλαδή ότι η τότε θέση του ΚΚΕ ήταν η "σωστή" και η τωρινή "λάθος" (στην πραγματικότητα δεν πιστεύω ότι έχει αλλάξει το ΚΚΕ θέσεις, αλλά χάριν της συζήτησης), αν δοκιμάσουμε να τη φέρουμε αυτούσια στον πόλεμο της Ουκρανίας σήμερα, προκύπτει το εξής τραγελαφικό: θα έπρεπε να κάνουμε κριτική μόνο ή κυρίως προς τη Ρωσία και ελάχιστα ή καθόλου προς το ΝΑΤΟ!

    3. Η κριτική του ΚΚΕ στρεφόταν και τότε κατά του ΝΑΤΟ που έκανε την εισβολή, και τώρα κατά του ΝΑΤΟ που έφερε τα δεινά του πολέμου στον Ουκρανικό λαό. Δεν ξέρω που βλέπεις τις ίσες αποστάσεις στις θέσεις του ΚΚΕ πόσο μάλλον τη στήριξη του δικού μας ιμπεριαλισμού.

    4. Στην πολιτική απόφαση του 20ου συνεδρίου του ΚΚΕ το 2017 στην ενότητα "ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ" αναφέρεται: "Η ελληνική αστική τάξη έχει ενεργό συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις, ανταγωνισμούς και πολέμους, με γνώμονα την αναβάθμιση της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή. Έχει ευθύνη για μια ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή της χώρας. " και "… ο χαρακτήρας του πολέμου, ο οποίος είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές, ασχέτως ποιος είναι πρώτος επιτιθέμενος. Αυτήν τη θέση ζυμώνουμε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και σε αυτήν τη βάση σήμερα παλεύουμε στις εξής κατευθύνσεις: - Τη διαφώτιση του λαού για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου, τους κινδύνους, για τους υπαίτιους, για την ανάγκη πολιτικής καταδίκης τους και της πάλης για την αποτροπή κάθε προσπάθειας αλλαγής συνόρων." Όποιος δεν εθελοτυφλεί βλέπει ότι ακριβώς αυτό κάνει το ΚΚΕ σήμερα, δηλαδή εφαρμόζει τις αποφάσεις των συνεδρίων του.

    Πραγματικά, θα ήθελα να διαβάσω ποια πιστεύεις ότι θα ήταν μια σωστή τοποθέτηση του ΚΚΕ σήμερα (π.χ. στήριξη της "ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης" που διεξάγει η Ρωσία για την προστασία των κατοίκων του Ντονμπας – ματοκυλώντας βέβαια τους υπόλοιπους Ουκρανούς, αλλά αυτοί είναι ναζί, καλά να πάθουν), που στηρίζεται αυτή θεωρητικά και πώς συμβαδίζει με την αντίστοιχη θέση για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία το 99.

    Υπογραφή: Prolet

    ΥΓ: "Στην Σύρια φτάσαμε στο σημείο να απαιτούμε να μείνει το ISIS και οι ΝΑΤΟϊκοί μισθοφόροι ανενόχλητοι να διαλύσουν την χώρα." Τι;

    2ο σχόλιο που δε δημοσιεύτηκε:

    "ο Λένιν, όταν μίλαγε για το καθήκον της έμπρακτης επιδίωξης της ήττας της δικής σου αστικής τάξης (χώρα του ΝΑΤΟ είμαστε) στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, νομίζω πως κάπως το συσχέτιζε στο κεφάλι του και με την τύχη της εργατικής τάξης. Αλλά που να ήξερε αυτός;"

    Δηλαδή, ο Λένιν έλεγε στους Ρώσους εργάτες ότι καλά έκανε ο Κάιζερ και εισέβαλε στο Βέλγιο και στη Γαλλία και να στηρίξουμε βρε παιδιά τους Γερμανούς στρατιώτες επειδή είναι στο αντίπαλο στρατόπεδο από εμάς και αυτό κάπως θα βοηθήσει να έρθει ο σοσιαλισμός στη Ρωσία και στη Γαλλία;
    Γιατί εγώ είχα την εντύπωση ότι αυτό που τους έλεγε ήταν να εκμεταλλευτούν τη συμμετοχή της Ρωσίας στον πόλεμο (όταν πια δεν γινόταν να την αποτρέψουν!) και να μετατρέψουν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο σε εμφύλιο (στη χώρα τους πρώτα από όλα).

    Υπογραφή Prolet

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Prolet: Δεν σε έχω ξεχάσει, αλλά ο όγκος των σχολίων (και των θεμάτων που άνοιξαν εδώ είναι τεράστιος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όσο μπορώ πιο συνοπτικά:
    @TRASH29 Μαΐου 2022 - 8:46 π.μ.
    Ακόμα κι αν πάρεις ως ισχύουσα κατά γράμμα τη θέση που επικαλείσαι: "κάθε καπιταλιστική χώρα είναι ιμπεριαλιστική", ακόμα κι αν παραλείψεις κάθε σχετική αναφορά για τη διαφορετική "ανισότιμη" θέση κάθε χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ακόμα και τότε η ανάλυση αυτή δε θα 'βρισκε εφαρμογή στην διαμελιζόμενη Γιουγκοσλαβία της δεκαετίας του 90 με τις επιμέρους αστικές τάξεις της να επιδιώκουν την ξεχωριστή εθνική-κρατική τους συγκρότηση, όπως δε βρίσκει εφαρμογή στην Παλαιστίνη που επί δεκαετίες παλεύει να σταθεί σαν ισότιμο κράτος ενάντια στην ισραηλινή κατοχή.

    @TRASH29 Μαΐου 2022 - 8:38 π.μ.
    Υποθέτω ότι η είδηση για τον Ρώσο συνδικαλιστή λείπει από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κατά τον ίδιο τρόπο και για ίδιους λόγους που δεν θα την μάθαινες από τα ελληνικά μμε αν αφορούσε Έλληνα εργαζόμενο...
    Και βέβαια ούτε μπορεί να συγκριθεί, ούτε όμως να δικαιολογηθεί υπό τύπο συμψηφισμού με το στυγνό έγκλημα της Οδησσού. Ούτε και να αποσιωπηθεί μην τυχόν και κερδίσει "πόντους" ο "δικός μας" ιμπεριαλιστής. Κατ' αυτόν τον τρόπο ο μόνος που χάνει πόντους είναι η εργατική τάξη των δυο εμπόλεμων πλευρών, και κερδίζουν οι αστικές τάξεις των δυο πλευρών ενιαία σε βάρος των λαών τους.

    @TRASH29 Μαΐου 2022 - 9:13 π.μ.
    Η κοινή ανακοίνωση που αναφέρεις, που χρονολογείται 8 μόλις μέρες πριν τη ρωσική εισβολή, κάνει λόγο για πράγματα που ξαφνικά αποσιωπούνται ή τουλάχιστον παρακάμπτονται. Κάνει λόγο για ιμπεριαλιστική Ρωσία, για κοινό αγώνα της εργατικής τάξης της Ρωσίας και της Ουκρανίας ενάντια στην δικτατορία της αστικής τάξης, για ντόπια αφεντικά [στο Ντονμπάς] που εδώ και καιρό απώθησαν τους ανθρακωρύχους και τους αγρότες από την πραγματική συμμετοχή στην πολιτική.
    Παρ' όλα αυτά από την άλλη, πχ στην απάντηση του ΚΚΡΟ προς το ΚΚΕ μετά την εισβολή, είδαμε να υπεραμύνεται του λαϊκοδημοκρατικού χαρακτήρα της εξουσίας σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

    Ωστόσο όταν έκανα λόγο για "κοινή λαϊκή πάλη ανεξάρτητα από εθνότητα, θρησκεία και γλώσσα", περισσότερο είχα κατά νου την κοινή διακήρυξη των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στις 26-2-2014, που συνυπογράφουν το ΚΚΡΟ και το ΚΕΚΡ, η οποία και μεταξύ άλλων αναφέρει: "Ο λαός όμως της Ουκρανίας, όπως κι όλοι οι λαοί της Ευρώπης δεν έχουν συμφέρον να ταχθούν με την πλευρά του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή, της μιας ή της άλλης λυκοσυμμαχίας.
    Το συμφέρον της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Ουκρανίας επιβάλλει να αποτρέψουν την "παγίδευσή" τους σε εθνικιστικά, διχαστικά διλήμματα, στη βάση εθνοτικών, γλωσσικών, θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων και να προτάξουν τα κοινά τους ταξικά συμφέροντα, να χαράξουν το δικό τους δρόμο της ταξικής πάλης, για τα δικαιώματά τους και το σοσιαλισμό".
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/38240/koini-anakoinosi-kommoynistikon-kai-ergatikon-kommaton-gia-tin-oykrania

    Βέβαια, πρόσφατα, απαντώντας το ΚΕΚΡ προς το ΚΚΕ ανέφερε, όπως θυμάμαι τη φράση, ότι την προοπτική αυτή "την ακύρωσε το πραξικόπημα". Λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να μην την "ακυρώνει" αυτήν την προοπτική η αστική εξουσία αλλά να την ενισχύει... Φυσικά δεν θέλω να κάνω τον "ήρωα" πίσω από το πληκτρολόγιο, αλλά το κόστος της θυσίας μάλλον είναι ήδη ασύγκριτα μεγαλύτερο λόγω της "παγίδευσης σε εθνικιστικά, διχαστικά διλήμματα, στη βάση εθνοτικών, γλωσσικών, θρησκευτικών ιδιαιτεροτήτων", απ' ό,τι θα ήταν αν προτάσσονταν τα κοινά ταξικά συμφέροντα κόντρα σε κάθε απόπειρα "ακύρωσης" εκ μέρους της αστικής εξουσίας.

    Και πλέον τα "εθνικιστικά διλήμματα" προτάσσονται κατά ιδεολογικά ωμό τρόπο, αν κρίνω από βίντεο που είχες αναρτήσει στο τουίτερ, όπου η τραγωδία της σφαγής εντοπιζόταν στο κοινό βιολογικό υλικό των εμπολέμων (!), στο ότι οι ηττημένοι αντίπαλοι "σκέφτονται και ονειρεύονται ρώσικα", αλλά "λόγω της περισσότερο από 100 χρόνια εσφαλμένης προπαγάνδας [βλ. σοβιετικής] και της δυτικής ιδεολογίας" νομίζουν ότι είναι Ουκρανοί, ενώ για τη λύση της τραγωδίας "πρέπει να εξηγηθεί σε δεκάδες εκατομμύρια" (!) ότι δεν είναι Ουκρανοί αλλά Ρώσοι.
    Δε νομίζω ότι είναι "σοβαρά πράγματα" αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Αgis:
      1)Το βίντεο που έχω αναρτήσει στο τουΐτερ δεν ανέβηκε από το Ρώσσικο στρατό, αλλά από την πολιτοφυλακή του Ντονέσκ. Από ντόπιους δηλαδή.
      2)Αφού τα παρακολουθείς, έχω ανεβάσει και άλλο ένα, εκεί που οι Ρώσοι στρατιώτες ψάχνουν για ναζιστικά τατουάζ τους αιχάλωτους, και εκεί θα μπορούσες να δεις ένα μελοπρεπές "σλάβα Ουκραΐνα" γραμμένο στα ....Ρώσσικα!

      Διαγραφή
  15. Όταν η λέξη Κομμουνιστικό(ΚΚΡΟ) διεκδικεί επάξια στην καλύτερη τη θέση του φύλλου συκής ή στη χειρότερη αυτή του χαρτί υγείας των ρώσων αστών: " Στο μεταξύ, στη Ρωσία, σε συνεδρίαση της Συνέλευσης της περιφέρειας Πριμόριε (στη Ρωσική Άπω Ανατολή), δύο εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΡΟ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία. Παρεμβαίνοντας σε συζήτηση για την αποκατάσταση οικογενειών Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στον πόλεμο, οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι διάβασαν δήλωση προς τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, ζητώντας να σταματήσει ο πόλεμος και να επιστρέψουν τα ρωσικά σταρτεύματα από την Ουκρανία. Όσο δε γίνεται αυτό, τόνισαν, θα αυξάνεται ο αριθμός θυμάτων, των ορφανών παιδιών κ.ο.κ Ο κυβερνήτης του Πριμόριε, που ήταν παρών στη συνεδρίαση, χαρακτήρισε "προδοσία" τη δήλωση των δύο συμβούλων και ζήτησε την αποχώρησή τους, ενώ και ο επικεφαλής των εκλεγμένων του ΚΚΡΟ στο περιφερειακό Συμβούλιο, Αν. Ντολγκάτσεφ, έκανε λόγο για "συκοφάντηση της τιιμής του ΚΚΡΟ με τέτοιες δηλώσεις" και ξεκαθάρισε τη στήριξη του κόμματος του στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία..." Πηγή: Ριζοσπάστης 28 - 29/05/2022, σελ 8. Θοδωρής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Θοδωρής: Ξεκαβαλήστε λίγο το καλάμι πως δεν υπάρχουν άλλοι κομμουνιστές στον κόσμο εκτός από την φράξια σας. Αυτό μόνο....

      Διαγραφή
  16. Ίσως είναι νωρίς, λόγω του κατανοητού φόρτου, να περιμένω να δω αναρτημένο το σχόλιο για το οποίο χθες (29/5) πάτησα το κουμπί της δημοσίευσης.
    Παρ’ όλα αυτά θα ήθελα να το κλείσω για την ώρα εκ μέρους μου (εκτός βέβαια αν λόγω της ροής της κουβέντας επανέλθω) με το εξής:
    Το ΚΚΕ δεν το εκπροσωπούν αυθεντικά παρά μόνο οι αποφάσεις του και τα επίσημα δημοσιογραφικά όργανά του. Δεν το εκπροσωπούν ούτε τα κοπιαρίσματα της μιας ή της άλλης απόφασης συνδεόμενα με κάθε τι το επιστητό, δεν το εκπροσωπούν ούτε ατομικές συμπεριφορές φίλων και οπαδών του, δεν το εκπροσωπώ φυσικά ούτε εγώ.
    Μετά απ’ αυτά τα γνωστά, που όμως μερικές φορές ξεχνιόνται, θα ήθελα σε ό,τι με αφορά να παραθέσω αυτό:

    Η δική τους και η δική μας πλευρά

    όχι για να πάρω κλικ και like, αλλά για να ρωτήσω το εξής, εντός αν όχι του «θέματος» πάντως εντός του πλαισίου της συζήτησης:
    Μήπως τυχόν δεν συμβαδίζει το κείμενο (του λινκ που παραθέτω) με όσα έγραψα παραπάνω στα σχόλια;
    Αν τυχόν συμβαδίζει, πρόκειται για «ντεμέκ αντιΝΑΤΟϊσμό» ή κάτι παρόμοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άγη, είμαι στα μισά περίπου της απάντησης στα προηγούμενα σου σχόλια, ενώ περιμένουν moderation και καμμία σαρανταριά ακόμη. Υπομονή οπότε... Όσο για το αν είναι φιλονατοϊκή η πλευρά που τα τελευταία 8 περίπου χρόνια θέτει ως πρώτο της στόχο την δαιμονοποίηση και την αποδόμηση των αντιπάλων του ΝΑΤΟ, εντός μιας χώρας του ΝΑΤΟ, έξυπνος άνθρωπος είσαι -το καταλαβαίνεις, τι σηματοδοτεί. Μπορώ να επανέλθω με συγκεκριμένα παραδείγματα αν επιμείνεις (εδώ που φτάσαμε) αλλά θα ήθελα να το αποφύγω γενικά, όχι για να αποφύγω την συζήτηση, αλλά γιατί ξέρω πως τα γραφόμενα μου θα χρησιμοποιηθούν με σκοπούς με τους οποίους δεν συμφωνώ, και από ανθρώπους με τους οποίους δεν θέλω να έχω σχέση. Μπορούμε να συνεχίσουμε την συζήτηση ιδιωτικά αν θέλεις, αλλά για να μην θεωρηθεί αυτό που λέω ως υπεκφυγή, είμαι πρόθυμος (ξανά "εδώ που φτασαμε") να την κάνω κ δημόσια. Αυτό θα το αποφασίσεις εσύ, γιατί εγώ να κάνω τον χαζό, δεν βαρέθηκα απλά, νομίζω πω κάνει και ζημιά πλέον και όχι καλό.
    Και όταν λέω με "σκοπούς με τους οποίους διαφωνώ" εννοώ πως τυχόν αποδυνάμωση του ΚΚΕ θα οδηγήσει την ελληνική εργατική τάξη σε πολύ χειρότερες συνθήκες ζωής. Ωστόσο η ιστορία έχει αποδείξει πως η συνθηκολόγηση με τον ιμπεριαλισμό (το κανονικό, όχι των νησιών Φερόες, ούτε της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ π.χ.) έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση τα μεγαλύτερα ΚΚ της Ευρώπης όπως το Ιταλικό και το Γαλλικό. Οπότε ίσως και να μην είμαι εγώ που θέλω την αποδυνάμωση του ΚΚΕ τελικά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @TRASH, πού ξέρεις, ο στρατιώτης στο περιστατικό με τη σημαία και τη γιαγιά,, μπορεί και να μην ήταν "ναζίδι"... Μπορεί, σύμφωνα με τα γραφόμενα σε προηγούμενη δική σου ανάρτηση, να είναι κάποιος από αυτούς που "ξεκίνησαν μέχρι και να κάνουν αναρτήσεις στα ουκρανικά, κάτι που δεν είχαν κάνει ποτέ πριν, για να τονίσουν την εθνική τους ταυτότητα και να σηματοδοτήσουν την εναντίωσή τους σε κάθε ξένη εισβολή". Κάποιος από αυτό το τμήμα του "ρωσόφιλου πληθυσμού", που "ποτέ των ποτών δεν θα μπορούσε να φανταστεί τη Ρωσία να βομβαρδίζει τις πόλεις τους και να καταστρέφει τις ζωές τους". Κάποιος απ' αυτούς που "ακόμα και αν απεχθάνονται τους ακραίους και τις πολιτικές της ουκρανοποίησης, μισούν τον πόλεμο ακόμα περισσότερο".

      Βέβαια τώρα έχεις το φθηνό περιθώριο να κατατάξεις κι εμένα "υπέρ των νεοναζί" όπως κατέταξες την "μικρή" Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας.
      Όμως, τουλάχιστον στην κρίση σου για εκείνο το στρατιώτη, μην ξεχνάς αυτό του Μπρεχτ για το πώς η εθνικιστική ανοησία κάνει εξίσου ανόητους όσους έρχονται αντιμέτωποι μ' αυτήν (αν δεν έχουν αναπτυγμένα ταξικά αντισώματα).

      Διαγραφή
    2. Αφήνω κι αυτό, σχετικά με το πώς χρησιμοποιούσε ο Λένιν το ζήτημα της περίφημης πια «ευχής» (ολόκληρης, όχι μόνο της πρώτης φράσης που συνήθως παραθέτουν όσοι την επικαλούνται περισσότερο απ' όλους):

      «(…) Σ’ έναν αντιδραστικό πόλεμο μια επαναστατική τάξη δεν μπορεί να μην εύχεται την ήττα της δικής της κυβέρνησης, δεν μπορεί να μην βλέπει τη σύνδεση ανάμεσα στις στρατιωτικές αποτυχίες της κυβέρνησής της και στη διευκόλυνση της ανατροπής της. Μόνο ένας αστός που πιστεύει ότι ο πόλεμος τον οποίο άρχισαν οι κυβερνήσεις θα τελειώσει οπωσδήποτε ως πόλεμος ανάμεσα σε κυβερνήσεις, μόνο ένας αστός , που το πιστεύει αυτό και το εύχεται, θα βρει «γελοία» ή «παράλογη» την ιδέα ότι οι σοσιαλιστές όλων των εμπόλεμων χωρών πρέπει να εκφράσουν την ευχή να ηττηθούν όλες οι εμπόλεμες κυβερνήσεις «τους». Αντίθετα, ακριβώς αυτή η εκδήλωση θα ανταποκρινόταν στις ενδόμυχες σκέψεις του κάθε συνειδητού εργάτη και θα ήταν σύμφωνη με τη γραμμή της δράσης μας, που κατευθύνεται στη μετατροπή του ιμπεριαλιστικού πολέμου σε εμφύλιο. (…)»
      (τα πλάγια στοιχεία στο πρωτότυπο, ΛΕΝΙΝ, ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ - Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΔΕΚΡ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, από τη συλλογή Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση, ΣΕ, σελ. 126-127).

      Διαγραφή
    3. Επίσης, αφήνω κι αυτό, που έτυχε προχθές να διαβάσω στην ΚομΕπ 2/2022, στο κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής "Ο Λένιν και οι μπολσεβίκοι για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο" (σελ. 65), το οποίο και αφορά μάλλον άμεσα το θέμα της ανάρτησής σου:

      Στην κατάσταση των "προχωρημένων μεγάλων κρατών της Ευρώπης", στην οποία αναφερόταν ο Λένιν, βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των καπιταλιστικών κρατών στον κόσμο".

      Όσο για την κατάσταση αυτής της "μεγάλης πλειοψηφία των καπιταλιστικών κρατών", είναι αυτή που (όπως έγραφε ο Λένιν για τα "προχωρημένα μεγάλα κράτη της Ευρώπης") εξαιτίας της, η ανάπτυξη προς τα μπρος - αν δεν πάρουμε υπόψη τα ενδεχόμενα προσωρινά βήματα προς τα πίσω - είναι πραγματοποιήσιμη μόνο προς την κατεύθυνση της σοσιαλιστικής κοινωνίας, της σοσιαλιστικής επανάστασης (σελ. 64).

      Διαγραφή
    4. Κατά τ’ άλλα, TRASH, ίσως απλώς δε γίνεται να ειπωθούν μεμιάς όλα μαζί είτε σε μια δημόσια είτε σε μια ιδιωτική συζήτηση.
      Ίσως επίσης η τέτοια αντιπαράθεση των απόψεων υπό τύπο θέσης - αντίθεσης οδηγεί σε ξεστράτισμα από το κύριο, στο όποιο θα κατευθυνόταν συγκροτημένα η θέση του καθενός. Και μιλώ: α) Για την "τέτοια αντιπαράθεση" κι όχι για την αντιπαράθεση γενικά και β) τουλάχιστον για την κατεύθυνση που θα επιδίωκα από την πλευρά μου να δώσω στις απόψεις που υποστηρίζω, καθώς η "αντιφασιστική" πλαγιοκόπηση μιας προσπάθειας να δυναμώσει η πάλη ενάντια στην ελληνική .εμπλοκή στους ΝΑΤΟϊκούς πολεμικούς σχεδιασμούς (στους οποίους σχεδιασμούς εντάχθηκε εξαρχής, για να μην πω κι από πριν, η ρωσική εισβολή) οδηγεί -μέσω της αντίθεσης- την έμφαση σε διαφορετικές κατευθύνσεις από αυτήν που θα επέλεγα "από μόνος μου".
      Το συμπέρασμά μου είναι ότι όσο κι αν οι εξελίξεις τρέχουν, ο χρόνος για κουβέντα δε θα λείψει. Ίσα-ίσα οι εξελίξεις θα αποκαλύπτουν όλο και περισσότερο τις συνολικές διαστάσεις της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης και της συνθετότητάς της, από την οπτική γωνία των οποίων συνολικών διαστάσεων καλό είναι να τοποθετούμαστε ήδη από σήμερα.
      Συγγνώμη κι από μένα για τα πολλά υστερόγραφα.

      Διαγραφή
    5. AGIS31 Μαΐου 2022 - 9:12 μ.μ.:
      Αρχίζω από αυτό, και σιγά θα απαντήσω και στα υπόλοιπα. Και αρχίζω από αυτό γιατί επιβεβαιώνει τους φόβους μου για διολίσθηση σε θέσεις ακόμη και φιλοναζιστικές πλέον (όχι δικές σου προσωπικά, αλλά κατανοώ την υποχρέωση σου να τις υποστηρίξεις).
      -Όταν λοιπόν ένας ένοπλος άντρας 2 μέτρα εξευτελίζει μια εξαθλιωμένη γριούλα για ένα κομμάτι ψωμί, ναζιστικό κατακάθι είναι, έτσι και αλλιώς.
      -Το μην ξέρει ένας Ουκρανός τι σημαίνει η σημαία της ΕΣΣΔ, είναι να είχαμε να λέγαμε. Όχι μόνο γιατί χρόνια πριν οι Ουκρανοί αξιωματικοί κ στρατιώτες στην Κριμαία υποδέχτηκαν τον Ρώσσικο στρατό άοπλοι και κρατώντας αυτές ακριβώς τις σοβιετικές σημαίες μαζί με τις Ουκρανικές (Βλέπεις πριν το 2014, ούτε οι πολεμικές σημαίες των Ουκρανικών μονάδων είχαν αλλάξει, αυτές του κόκκινου στρατού ήταν), αλλά και γιατί το τι σημαίνει η σημαία της ΕΣΣΔ το καταλαβαίνει και η ...Τζούλια Νόβα (και αυτή στην ίδια ηλικία με το προαναφερθέν ναζιστικό κατακάθι είναι χοντρικά.
      Το να μπαίνει δε, αυτή η ναζιστική χολέρα, ίσα και όμοια "το ίδιο πλανημένοι και οι δύο (δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστή κ 'έτσι...)" με την εξαθλιωμένη γριούλα που όμως προτίμησε να μείνει νηστική από το να εξευτελιστεί, και μάλιστα αυτό να γίνεται μέσω του κομματικού τύπου, είναι η μεγαλύτερη ξεφτίλα από το 1918 που ιδρύθηκε το ΣΕΚΕ.
      Εκείνο που αναρωτιέμαι είναι ποιό θα είναι το επόμενο βήμα. Θα μας βάλουν να πλέκουμε και την φανέλα του Αζωφικού μήπως, ή ακόμη η γραμμή δεν έχει "ζυμωθεί" αρκετά;

      Διαγραφή
    6. (Δεν έχω καμία "υποχρεώση να υποστηρίξω θέσεις". Φυσικά αφαιρώ από την έννοια της υποχρέωσης το "ψυχολογικό" μέρος, το οποίο μάλλον επιδρά με τον τρόπο του και σ' εμένα και σ' εσένα και σε όλους. Σχετικά με το "χαρακτηρισμό" του Ουκρανού στρατιώτη, δεν αποκλείεται να είναι αυτό που λες, όμως εγώ δεν ξεχνώ ότι το περιστατικό λαβαίνει χώρα σε συνθήκες κατευθυνόμενης ταύτισης της σημαίας της ΕΣΣΔ με την καπιταλιστική Ρωσία και της ίδιας της ΕΣΣΔ με μια σκέτα εδαφική επικράτεια απογυμνωμένη από τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της. Αλλά ό,τι και να 'ναι αυτός ο φαντάρος (μην υποκύπτεις στη δύναμη του "αδιανόητου", στο παρελθόν έχουν πηγάσει ολέθρια συμπεράσματα απ' αυτό), το θέμα το χρησιμοποίησα και σαν αφορμή για να δώσεις λίγο μεγαλύτερη, ουσιαστικότερη και ευρύτερη σημασία στα παραθέματα της δικής σου περασμένης ανάρτησης...)

      Διαγραφή
    7. Όταν λες για το Βαγενά στο Ριζοσπάστη και για ξέπλυμα των Αζοφ κει ντροπή του ΚΚΕ και του ριζοσπάστη αναφέρεσαι σε αυτό το απόσπασμα;



      “Τότε ο στρατιώτης τής παίρνει τη σημαία, της λέει «δόξα στην Ουκρανία» και πετάει τη σημαία στο έδαφος και αρχίζει να την ποδοπατά.

      Η γιαγιά τότε καταλαβαίνει τι συμβαίνει και επιστρέφει τις κονσέρβες στον Ουκρανό στρατιώτη και δείχνοντας τη σημαία που αυτός ποδοπατά, του λέει: «Οι γονείς μου πολέμησαν γι’ αυτήν τη σημαία».

      «Την πατώ, γιατί αυτοί ήρθαν στο σπίτι μου. Σας μιλάω Ρώσικα. Δεν είμαι μπαντεροφικός. Αλλά ακόμη κι αν είμαι μπαντεροφικός, ποια η διαφορά; Εγώ πολεμώ για τη γη μου. Δεν εισέβαλα εγώ», της απαντά ο Ουκρανός στρατιώτης.

      Δεν γνωρίζουμε την κατάληξη της ιστορίας, ωστόσο ήδη αυτή η γιαγιά έγινε σύμβολο στη Ρωσία, γίνεται τοιχογραφίες, άγαλμα, αφίσες, κούκλα, μπρελόκ, μέχρι και το ρωσικό διαστημικό μονοπώλιο της «ROSKOSMOS» ανακοίνωσε πως θα την στείλει στο Διάστημα, όχι την ίδια, αλλά ως απεικόνιση σε έναν από τους επόμενους διαστημικούς πυραύλους του.

      Στο παραπάνω στιγμιότυπο είναι προφανής τόσο η πολιτική εκμετάλλευση της γιαγιάς και της αυταπάτης που αυτή τρέφει, πως ο σημερινός ρωσικός στρατός είναι ο Κόκκινος Στρατός, όσο και του μίσους του Ουκρανού στρατιώτη, που θεωρεί την Κόκκινη Σημαία σύμβολο του εισβολέα. Αυταπάτες και από τις δυο πλευρές, που δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι που τις έχουν.

      Ομως, όσο κι αν λυσσούν οι αστοί είτε με την απαγόρευση της Κόκκινης Σημαίας και των άλλων κομμουνιστικών συμβόλων, είτε με την αξιοποίησή της στους δικούς τους σχεδιασμούς, οι κομμουνιστές δεν θα σταματήσουμε να είμαστε περήφανοι για αυτά. Να παλεύουμε για το σωστό περιεχόμενο και νόημά τους, που το ποδοπατάν όλες οι αστικές τάξεις και είναι αυτό που τους ενοχλεί, γιατί αυτό περικλείει το τέλος της εξουσίας τους. Αυτήν την πάλη εκπροσωπεί η Κόκκινη Σημαία, την πάλη για τη σοσιαλιστική κοινωνία, την κοινωνία στην οποία έζησαν ειρηνικά και μεγαλούργησαν μαζί ο ρωσικός και ο ουκρανικός λαός. Με αυτήν τη σημαία νίκησε η Σοβιετική Ενωση και ο Κόκκινος Στρατός τη ναζιστική θηριωδία. Είναι η σημαία του αγώνα για την υπόθεση της εργατικής εξουσίας, για τη νέα σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία, γιατί «η σημαία της λογικής κόκκινη είναι», όπως έγραφε ο Μπ. Μπρεχτ.”

      Γιατί εγώ σε αυτο δε βλέπω που λέει ότι οι Αζοφικοι δεν είναι ναζί αλλά παραπλανημένοι. Τον όρο αυταπάτες τον χρησιμοποιεί ξεκάθαρα στο σκέλος που λέει οτι και η γιαγιά και ο Ουκρανός στρατιώτης νομίζουν οτι η σημαία της ΕΣΣΔ εκπροσωπείται από το σημερινο ρωσικό στρατο και τη Ρωσία και η μεν γιατί τη θεωρεί συνεχιστή της ΕΣΣΔ τη Ρωσία και απελευθερωτή ενώ ο Ουκρανός στρατιώτης εισβολέα. Μόνο που ούτε ΕΣΣΔ υπάρχει ούτε κόκκινος στρατός πλέον. Και σίγουρα η τιμημένοι κοκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο δεν έχει καμία σχεση με την ιδεολογία του αστικού κράτους της σημερινής καπιταλιστικής Ρωσίας.

      ratm

      Διαγραφή
    8. @ratm: Σε παραπέμπω στην απάντηση μου στον Άγη για το ίδιο θέμα πιο θέμα, λίγο πιο πάνω: https://fadomduck2.blogspot.com/2022/05/blog-post_26.html?showComment=1654070518188#c6371136898012020014, η αποστροφή δε, "ασχολίαστη" από τον camarad Βαγενά, "και Μπαντερικός να είμαι-τι σημασία έχει", είναι ακριβώς το επιχείρημα αυτών που έφεραν αυτές τις χολέρες μέχρι και στην ελληνική βουλή. Αν το θεωρείς σωστό, τότε θα έπρεπε να καταγγείλεις το ΚΚΕ που δεν έκατσε και να τους χειροκροτήσει και από επάνω, γιατί "υπερασπίζονται την γη τους, άρα δεν έχει σημασία αν είναι ναζί" (το ακούσαμε και αυτό!) όπως λέει και ο καθοδηγητής μας, που σε λίγο θα μας στείλει και εθελοντές υπέρ του δεξιού τομέα, αν τον αφήσουν λίγο ακόμη αμολυτό...
      Δεν ξέρω αν έχεις συναίσθηση υπέρ ποιού πράγματος επιχειρηματολογείς ακριβώς. Ελπίζω πως όχι....

      Διαγραφή
    9. Η συγκεκριμένη αποστροφή είναι μέσα σε αποσιωπητικά ως μέρος του διαλόγου του Ουκρανού στρατιώτη με τη γιαγιά δεν είναι κατι που το γράφει ως άποψη ο Βαγενάς αλλά μεταφορά του διαλόγου που είδαμε στο βιντεο. Τουλάχιστον ετσι εμφανίζεται στο κείμενο καθώς δεν ξέρω καθόλου ρωσικά όποτε δε μπορώ μόνος να μεταφράσω το διάλογο του βιντεο.
      Αλλά στο κείμενο είναι ξεκάθαρο από τα αποσιωπητικά ότι μεταφέρει το διάλογο από το βιντεο.

      ratm

      Διαγραφή
    10. Υ.Γ. Ναι δεν ξέρει ο Ουκρανός (από σοβιετικούς γονείς δηλαδή) Στρατιώτης τι σημαίνει η σημαία της ΕΣΣΔ, δεν ξέρει η Ουκρανή γιαγιάκα που πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ως πολίτης της ΕΣΣΔ, αλλά ξέρει ο ...Βαγενάς! Στο καλαμπούρι το έχουμε ρίξει μου φαίνεται για τα καλά....

      Διαγραφή
    11. @Agis: Τα σχόλια είναι τόσα πολλά και ακανόνιστα, που δεν ξέρω καν απαντώ κάτω από σωστό πλέον, ενώ και κάποιοι σχολιαστές διαμαρτύρονται (και με το δίκιο τους μεν) πως δεν έχουν δει τις αναρτήσεις του δημοσιευμένες εδώ και τόσες μέρες. Είχα ετοιμάσει λοιπόν ένα κείμενο περίπου 2 σελίδες word για να απαντήσω αναλυτικά στις αιτιάσεις σου, αλλά μάλλον ευτυχώς που το καθυστέρησα, καθώς στα περισσότερα απαντάνε πολύ πιο αναλυτικά οι Ρώσσοι σύντροφοι εδώ https://cubaniagriega.blogspot.com/2022/05/blog-post_31.html, και στα οποία ταυτίζομαι κατά 99% μαζί τους. Ελπίζω να μην με κατηγορήσουν ως "ΚΚΕ εξωτερικού" επειδή τάχα παίρνω γραμμή από τους Ρώσσους κομμουνιστές, αλλά αυτό μάλλον θα το αποφύγω καθώς αυτοί που θα το έκαναν θα κατέτασαν αυτόματα τους εαυτούς τους στο "ΚΚΕ εσωτερικού" και αυτό δεν θα το ήθελαν στην παρούσα φάση.... :)

      Διαγραφή
    12. @Ratm: Ο Μπρεχτ έγραφε επίσης πως ο καλύτερος τρόπος για να συνομιλήσεις με έναν φασίστα, είναι να του πετάξεις ένα τούβλο στο κεφάλι. Ενημερώστε αν μπορείτε τους αρμόδιους εσείς που θωρείστε ακόμη κομμουνιστές, γιατί εγώ φαίνεται πως ξέπεσα, μια και μισώ ναζισμό και τον ιμπεριαλισμό (τον πατροπαράδοτο, αυτόν που πηδάει την οικουμένη εδώ και 100 χρόνια)

      Διαγραφή
    13. Δεν ήξερα ουι η γνώση για το τι συμβολίζει το σφυροδρέπανο σύμβολο που χρησιμοποίησε ο Μαρξ και ο Ενγκελς το μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος και παγκόσμιο σύμβολο των κομμουνιστών όπου γης είναι αποκλειστικά κληρονομική , βιωματική ή προνόμιο των Ρώσων. Αν πάντως η γνώση και της γιαγιάς και του στρατιώτη είναι ότι το κομμουνιστικό σύμβολο το εκπροσωπεί ο Πούτιν και η σημερινή Ρωσία είναι ορθή μάλλον ο Πούτιν έχει περισσότερα κοινά με το Λένιν πέρα από το μικρό τους όνομα και την εθνική καταγωγή.

      ratm

      Διαγραφή
    14. @ratm: Την σημαία της ΕΣΣΔ ποδοπάταγε το καθήκι και την σημαία της ΕΣΣΔ (της πατρίδας της) κράδαινε η μπαμπούσκα, Και σαν σοβιετική η μία και παιδί σοβιετικών ο άλλος, ξέρουνε πολύ και οι δύο τι είναι αυτή.Εκτός εάν αποσυνδέσουμε εμείς την ΕΣΣΔ (που σίγουρα ξέρουνε κ οι δύο πολύ καλύτερα από εμάς τι σημαίνει) με τον κομμουνισμό. Είναι μάταιο να συζητάμε τα αυτονόητα, και να εθελοτυφλούμε στα προφανή.

      Διαγραφή
    15. @ratm: Ναι, ο Βεγενάς μεταφέρει τον διάλογο από το βίντεο, και δεν βρίσκει άξιο απαξιωτικού σχολιασμού το "τι και αν είμαι Μπαντερικός; Πολεμάω για την γή μου"Προφανώς το θεωρεί κάτι λογικό-φυσιολογικό αυτό...
      Υ.Γ. Επίσης δεν θεώρησε χρήσιμο να μας πληροφορήσει πως η συγκεκριμένη γη (έξω από το Χάρκοβο) κατοικείται κατά 90% από Ρώσσους, ούτε το για να επιβληθεί σε αυτήν το Μαϊντάν χρειάστηκε η επέμβαση της αμερικάνικης μισθοφορικής Blackwater γιατί οι κάτοικοι του Χάρκοβο τους είχαν κάνει τους ναζί με τα κρεμμυδάκια που λέμε όταν πήγαν εκεί. (Σαν παλιός αναγνώστης θα θυμάσει τις αναρτήσεις, συνοδευόμενες από τα σχετικά βίντεο). Κατά τα λοιπά "ήταν η γή του" (ποιός του την κληροδότησε ακριβώς του Γαλικιανού μπάσταρδου;) και "τι και αν ήταν ναζί;". Όλα αυτά ασχολίαστα μέσα από τον κομματικό τύπο... Απορώ αν αυτά τα πιστεύει η πλειοψηφεία της ΚΕ γιατί αποχώρησε από την βουλή όταν μίλησαν τα καθάρματα, και αν διαφωνεί γιατί διατηρεί αυτό τον αχαρακτήριστο (για να μην πω πολύ βαριά κουβέντα) τύπο, υπεύθυνο διεθνούς πολιτικής. Η αντίφαση βγάζει μάτι!
      Εκτός φυσικά και αν μας πουλάνε όλοι μαζί τρέλλα, που είναι και το συμπέρασμα μου εξ'αρχής

      Διαγραφή
    16. Τρας νομίζω και στο λέω εντελώς φιλικά κι συντροφικά ότι έχεις χάσει τη μπάλα. Προφανώς έχεις τις διαφωνίες σου συνολικά με τη γραμμή του ΚΚΕ που αποτυπώνονται με τη γνώμη σου ότι γραμμή θα έπρεπε να είναι στήριξη στη Ρωσική ομοσπονδία και το στρατο της στον πόλεμο. Όπως το διατυπώσεις σε ένα άλλο κείμενο στην αρχή των πολεμικών επιχειρήσεων της Ρωσίας.
      Αλλά νομίζω ότι έχεις χάσει τη μπάλα όταν από αυτό το κείμενο βλέπεις ξέπλυμα των ναζί του Αζοφ. Ειλικρινά μέχρι να αναφερθεί η γιαγιά του βιντεο διάβαζα κάποια σχόλια σου και προσπαθούσα να καταλάβω σε ποιο κείμενο του Βαγενά αναφέρεσαι.
      Όταν κατάλαβα απόρησα. Έχεις δικάσει ένα κόμμα και ένα στέλεχος για ξέπλυμα του ναζισμου όχι επειδή είπε κατι που έστω άφηνε οποιοδήποτε περιθώριο αλλά επειδή δε σχολιάσε όπως εσυ θα ήθελες έναν διάλογο τον οποίο παραθέτει αυτούσιο για να δειξει μια άλλη εντελώς πτυχή. Λες και έχει γράψει λίγα ο Ριζοσπάστης για τους ναζί στην Ουκρανία και το τάγμα Αζοφ. Ένα γκουγκλάρισμα βγάζει δεκάδες κείμενα.

      Κυριολεκτικά έκατσα και το διάβασα 2-3 φορές το κείμενο. Να διαφωνείς με τη γραμμή του λογικό, να βγαζεις συμπέρασμα ότι εδώ ζυμώνεται γραμμή ξεπλύματος των ναζί είναι κατι παραπάνω απο κυνήγι μαγισσών.

      ratm

      Διαγραφή
    17. @ratm: -Ποιά είναι η "πτυχή"; Οι "ίσες αποστάσεις" ανάμεσα σε ένα νεοζαστικό κατακάθι και μια μια εξαθλιωμένη γριούλα; -Και είμαι εγώ που έχω χάσει την μπάλλα, και δεν είναι ο Βαγενάς ελάχιστα (πλέον) καλυμένος υποστηρικτής των ναζί; -Πόσο μακρύτερα θα μπορούσε να το πάει δηλαδή στην παρούσα φάση; Να βγει στα μπαλκόνια και να φωνάζει χάιλ Μπαντέρα; Αυτό ούτε ο Μητσοτάκης δεν τολμάει το κάνει ανοιχτά....

      Διαγραφή
    18. @ratm: Όσο για το τι έχει γράψει ο Ριζοσπάστης την τελευταία 8ετία, μην το πιάσω καλύτερα, που οι ναζί μακελεβανε κοσμάκη στο Ντονμπάς και ο καμαράντ Βαγενάς θεωρούσε και πάλι προτεραιότητα να αναφερθεί πάλι σε "κάποιες μόνο πτυχές" που σαν πρώτο στόχο είχαν την πολιτική αποδόμηση -όχι των ναζί φυσικά- αλλά των αντιπάλων τους, και μάλιστα με δισέλιδο;
      Το ότι βγαίνουν μετά άλλα μέλη και στελέχη και προσπαθούν να συμμαζέψουν τον ασυμμάζευτο, δεν μου λέει πλέον κάτι, καθώς το θεωρώ προσχηματικό. Ούτε κάποιο προσωπικό έχω με τον Βαγενά, αλλά αυτός φαίνεται ως βιτρίνα και αυτός κάνει τον "λαγό" μιας σκληρής φιλονατοϊκής-φιλοναζιστικής (στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε και αυτό βλέπεις) γραμμής (ή φράξιας μήπως;), προκειμένου να ερευνηθούν τυχόν αντιδράσεις.
      Αν φτασαμε στην κατάντια αυτό να το λέμε "μια πτυχή", τότε οι ανησυχίες μου είναι πολύ πιο βάσιμες από όσο θα έλπιζα.

      Διαγραφή
    19. @ratm:
      Υ.Γ.
      Και δεν με ενοχλεί (θα ήταν πολύ βολικό αυτό) η "μη-υποστήριξη στην Ρωσσία, (ούτε στον πόλεμο της Γεωργίας υπήρχε κάτι τέτοιο, αλλά δεν ενοχλήθηκα). Η υποστήριξη προς το ΝΑΤΟ και την ναζιστική αιχμή του δόρατος του είναι που με ενοχλεί. Αλλά πιό πολύ από όλα με ενοχλεί η διγλωσσία και η διπολική διαταραχή, για να επανέλθω και στο θέμα της ανάρτησης. Αν δηλαδή θεωρείς πως κακώς ο ρώσσικος στρατός δεν άφησε τους ναζί (δεν είναι μόνο το Αζώφ, ακόμη και μετά την εξόντωση του Αζώφ, τα ναζιστικά τιμωρητικά τάγματα έχουν ακόμη γύρω στις 120.000 στρατό στο Ντονμπάς) να συνεχίσουν το θεάρεστο έργο της εθνοκάθαρσης στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας και την τρομοκρατία σε όλη την υπόλοιπη χώρα, τότε τον Μητσοτάκη θα έπρεπε να τον κατηγορείς γιατί δεν έδωσε ακόμη περισσότερα όπλα -γιατί όχι και εθελοντές- στους νεοναζί, αν είχες μια στοιχειώδη συνέπεια λόγων και έργων. Αλλά όπω λέω εξ'αρχής, εδώ δουλευουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί την κοινωνία.

      Διαγραφή
    20. Υ.Γ.2
      @ratm:
      Όσο για την "πτυχή" που βάζει ο Βαγενάς (πως δηλαδή σε μια σκηνή που θα συγκλόνιζε κάθε όχι κομμουνιστή-όχι προοδευτικό- όχι δημοκράτη- αλλά απλά πολιτισμένο άνθρωπο) έχουμε μια συμμετρία "πλανημένων" που για την πλάνη ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ευθύνονται (οποία έκπληξις!) οι ...Ρώσσοι! Αυτό δεν είναι μία "πτυχή" αλλά κάτι εντελώς προβλέψιμο, αφού κατά τον συγκεκριμένο οι Ρώσοι (και μιλάμε για το ρώσσικο έθνος πλέον-ούτε καν για το κράτος) γενικά εδώ και 8 χρόνια "φταίνε". Φταίνε που τους σφάζουν στο Ντονμπάς, φταίνε που γλυτώσανε το λεπίδι στην Κριμαία, φταίνε όταν βοηθάνε τους συμμάχους τους στην Συρία, φταίνε όταν αμύνονται στο Λουγκάνσκ και φταίνε και όταν αντεπιτίθενται τον φετεινό Φλεβάρη. Φταίνε όταν χρησιμοποιούν τα σοβιετικά σύμβολα (τα "καπηλεύονται αφού") και φταίνε όταν δεν τα χρησιμοποιούν (τα εθνικά τους είναι μη-κομμουνιστικά άρα και "αντικομμουνιστικά" αφού). Γενικώς φταίνε ...που υπάρχουν και δεν έκατσαν να αφήσουν την χώρα τους να γίνει πλήρης αποικία μετά την λαίλαπα της εποχής Γιέλτσιν. Έχω δυσάρεστα μαντάτα, η ευκαιρία αυτή πέρασε, τώρα ούτε πρόκειται και να κάτσουν ποτέ... Άρα θα "φταίνε" για πάντα και για τα πάντα....

      Διαγραφή
  18. Prolet: Σου ζητάω συγνώμη, και έχεις και χίλια δίκια, αλλά θέλω 2-3 ώρες την ημέρα να διαβάζω και να απαντάω στα διαφορετικά ζητήματα που βάζουν κάθε φορά ο Άγης και ο RATM, που "προηγούνται" σαν παλιοί φίλοι του μπλογκ (και δίκοί μου θα ήθελα να πιστεύω), καταλαβαίνεις πως εφόσον η ενασχόληση με το μπλογκ δεν εξασφαλίζει τον βιοπορισμό μου, θα πρέπει να περιμένεις και αυτό δεν είναι υπεκφυγή. Νομίζω εξάλλου πως στα απαντητικά σε άλλους φίλους σχόλια μου, έχουν καλυφθεί ήδη τα περισσότερα από τα θέματα που έθιξες.
    Θα έλεγα πάντως για να μην επαναλαμβανόμαστε, να ρίξεις μια ματιά και εδώ: http://fadomduck2.blogspot.com/2022/03/blog-post_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατανοητό από μια άποψη και δεν έχω καμία απαίτηση από ένα μπλογκ που το υποστηρίζει ένας άνθρωπος. Από την άλλη έχω στείλει 3 σχόλια όλα κι όλα τα οποία αφού έχεις αναφερθεί σε μένα θεωρώ ότι τα έχεις δει.

      Ο σκοπός μου ήταν να τα δει και όποιος άλλος διαβάζει το μπλογκ και όχι μόνο εσύ, αλλά εκεί που έχει φτάσει η κουβέντα - για το αν το ΚΚΕ θα μας βάλει να χειροκροτήσουμε τους αζοφίτες - άστο να πάει. Μη δημοσιεύσεις τίποτα δικό μου.

      Πραγματικά, δεν πιστεύω πως ότι και να πω μπορεί να κάνει τη διαφορά. Έχεις τις απόψεις σου τις οποίες τις σέβομαι αν και διαφωνώ, ο ratm και ο Άγης τις δικές τους με τις οποίες σε γενικές γραμμές συμφωνώ.

      Χαιρετώ και ελπίζω να μη βρεθούμε ποτέ απέναντι - είτε έχεις εσύ δίκιο, είτε το ΚΚΕ.

      Prolet

      Διαγραφή
  19. AGIS31 Μαΐου 2022 - 9:14 μ.μ.:
    Επιμένεις να μιλήσουμε εδώ για Λενινισμό, ενώ αυτό είναι αδύνατο (δοκίμασε να βρεις τις απαντήσεις στα σχόλια σου και θα καταλάβεις), αλλά και εντελώς εκτός θέματος. Έτσι και αλλιώς το σχήμα του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό είναι πως είναι η αντανάκλαση της καπιταλιστικής κοινωνίας σε διεθνές επίπεδο. Και δεν το λέει μια φορά στο βιβλίο του "Ιμπεριαλισμός" ο άνθρωπος. Αν αφαιρέσεις το σχήμα εκμεταλλευόμενος-εκμεταλλευτής από την θεώρηση του Λένιν για τον ιμπεριαλισμό, δεν μένει ουσιαστικά τίποτε από το σύνολο της θεωρίας του για αυτόν. Δεν το έγραψε για άλλο λόγο εξάλλου το περίφημο βιβλίο, απρά για να καταδείξει ακριβώς αυτό. Θα σ παρακαλούσα αν θέλεις συνέχεια της κουβέντας επ' αυτού, ας ανοίξει στις ανάλογες αναρτήσεις, μια και εδώ "η μπάλλα έχει πλέον χαθεί"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. AGIS31 Μαΐου 2022 - 9:14 μ.μ.:
      Αυτό και κλείνω με τα εκτός θέματος:
      Η λαθροχειρία εδώ είναι πως ενώ ο ιμπεριαλισμός είναι παγκόσμιο στάδιο του καπιταλισμού, αντιμετωπίζεται ως να ήταν ζήτημα κάθε χώρας ξεχωριστά. Η αναλογία θα ήταν σα να λέγαμε πως εφόσον μια χώρα έχει περάσει στο καπιταλιστικό της στάδιο, τότε και όλοι οι κάτοικοι της είναι ...καπιταλιστές!
      Κατανοείς νομίζω το ιλαρόν του ως άνω συμπεράσματος....

      Διαγραφή
  20. Προσθέτω εδώ, σχετικά με την ανάρτηση του Trash, το παρακάτω:
    "Σχολιάζοντας τη στάση Ρωσίας και τις κινητοποιήσεις του ρώσικου λαού, η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

    "Εμείς, παρά το γεγονός ότι δεν είμαστε με τη ρώσικη ηγεσία, χαιρετίσαμε τη στάση της ρώσικης κυβέρνησης γιατί αντικειμενικά διευκόλυνε να διευρυνθεί το μέτωπο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μακάρι να το έκαναν και άλλες κυβερνήσεις φιλοκαπιταλιστικές ή καπιταλιστικές, αλλά δεν το έκαναν. Εδώ πραγματικά όμως φαίνεται και μία άλλη πλευρά. Το επόμενο θύμα θα είναι η Ρωσία. Η ρώσικη ηγεσία ξέρει πολύ καλά ότι μέσα από το δρόμο των Βαλκανίων, αλλά και μέσα από το δρόμο της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Ουγγαρίας περισφίγγει ο κλοιός τη Ρωσία. Γιατί ο ρώσικος λαός, έχει μέσα του, παρά την απογοήτευση και την πικρία, αυτές τις μεγάλες ηρωικές, πατριωτικές, διεθνιστικές παραδόσεις. Δεύτερον, γιατί η Ρωσία έχει πλούτο και θέλουν να τον ελέγξουν, όπως θέλουν να ελέγξουν και τις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Και μην ξεχνάτε το εξής: Εχουν πάρει απόφαση οι "μεγάλοι της Γης" οι δυτικοευρωπαίοι, να σταματήσει η παραγωγή πετρελαίου στην Κασπία, για να μην κατρακυλήσει ακόμη παρακάτω η τιμή του βαρελιού. Να εξασφαλιστεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Δεν τους νοιάζει αν αυτός ο λαός εκεί θα πεθάνει της πείνας.

    Η ρώσικη ηγεσία καταλαβαίνει ότι θα είναι το επόμενο θύμα και ιδιαίτερα με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, με την Πολωνία προκεχωρημένο φυλάκιο θ' αρχίσει η περικύκλωση της Ρωσίας. Επομένως, έχουμε κάθε λόγο ως ελληνικός λαός να έρθουμε κοντά με αυτούς τους λαούς των Βαλκανίων και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και να φτιάξουμε τη δικιά μας ασπίδα σε επίπεδο λαών και μακάρι και πολιτικών δυνάμεων ή και κυβερνήσεων έστω σήμερα κατά της επέκτασης του πολέμου, διότι ο πόλεμος θα πάει και πιο ανατολικά στην Ευρώπη και πιο νότια."
    Το link: https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3766680

    Cos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Και μια και το παρακουράσαμε, συζητώντας τα πάντα εκτός του θέματος της ανάρτησης (ίσως να ήταν και αυτό το ζητούμενο τελικά-να παρασταθώ σε ατέρμονες συζητήσεις επί παντός επιστητού μέχρι να εξαντληθώ και να φανεί πως "ηττήθηκα" (Слава Україні - Героям слава!), να απευθύνω και εγώ μια ερώτηση στους συνομιλητές μου. Αν ένα ΚΚ με την ιστορία και την κομματική βάση του ΚΚΕ ήθελε να υποστηρίξει το ΝΑΤΟ και τους νεοναζί, πόσο καλύτερες θέσεις από τις σημερινές του ΚΚΕ θα μπορούσε να πάρει, χωρίς οι εκφραστές τους να φάνε ξύλο από την βάση του κόμματος, αλλά και το ίδιο το Κόμμα να μην βρει την ψήφο του στις επόμενες εκλογές; Το ερώτημα είναι υποθετικό βέβαια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν ένα ΚΚ ήθελε να παρει θέση υπέρ του ΝΑΤΟ και η γραμμή του ήταν τέτοια θα το έκανε χύμα. Δε θα έβγαζε άχνα για ότι προηγήθηκε δε θα αρθρώνε λέξη εναντίον του ΝΑΤΟ , θα έκανε ότι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι και αποστολή όπλων στηρίζει αρκεί να είναι στα πλαίσια των συμμαχιών. Θα μιλούσε για αξιοποίηση της συγκυρίας ώστε να παρει η αστική τάξη της Ελλάδας κομμάτι απο τη λεία όπως κάνει πχ η Τουρκία είναι πολλοί σε αυτη τη γραμμή κυρίως δεξιοί. Αλλά δεν έκανε τίποτα τέτοιο πήρε ξεκάθαρα θεση εναντίον του καθεστώτος της Ουκρανίας , εναντίον του νατοϊκού πραξικοπήματος του 2014 , εναντίον της σφαγής των ρωσσοφωνων και άλλων μειονοτήτων στην ανατολική Ουκρανία , θέση ενάντια στην οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας , θέση ενάντια στη νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ έκανε και κάνει κινητοποιήσεις ενάντια σε αυτή. Δέχθηκε και δέχεται επιθέσεις από όλο αστικό φάσμα γι’αυτην του τη θέση και δράση. Κατηγορειται ως φικορωσικο και φιλοπουτινικο από όλο τον δεξιό και όχι μόνο εσμο.
      Αν ήθελε θα το έκανε ξεκάθαρα. Το έκανε με το κοινο πόρισμα και τη δημιουργία του συνασπισμού που άλλαξε πρόσκαιρα θέση για την εοκ. Χωρίς να φοβηθεί ότι θα φάει ξύλο. Εδώ κάποτε υπέγραψε αφοπλισμο του ΕΛΑΣ με τη Βαρκιζα διέγραψε τον Άρη. Γιατί θεώρησε τότε ότι έτσι πρέπει να πράξει. Λες να ήθελε να παρει μια θέση αλά ΣΥΡΙΖΑ που θα το έφερνε να το χαϊδεύουν όλοι άπο ΜΜΕ μέχρι την κοινή γνώμη θα του ήταν ζόρικο…

      ratm

      Διαγραφή
    2. @ratm: 'Οχι Ratm, αν δεν μπορούσε να το κάνει "χύμα" ο ΣΥΝ προ 20ετίας, για το ΚΚΕ είναι ακόμη πιο δύσκολο. Για την ακρίβεια είναι αδύνατο χωρίς να πέσει ξύλο και μάλιστα άγριο, σε αυτούς που θα τολμήσουν να το πουν. Εσύ θα το δεχόσουν π.χ. αν στο έλεγαν χύμα;
      Και με δεδομένο πως δεν μπορείς να πεις ανοιχτά τέτοιο πράγμα στην συντριπτική πλειοψηφεία των φίλων και των μελών του ΚΚΕ (αλλά και σε μεγάλο κομμάτι της ηγεσίας του-θέλω να πιστεύω), το πάμε εδώ και μια 8ετία δια της "διολισθήσεως", αλλάζοντας ταυτόχρονα και τις αντιλήψεις της κομματικής βάσης. Οι οποίες όταν εν τέλη αλλάξουν, μετά θα αναρωτιώμαστε γιατί πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ....

      Διαγραφή
    3. Οπότε, επί του παρόντος κοροϊδεύουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί την κοινωνία, που ήταν και το βασικό θέμα της ανάρτησης, στο οποίο ο μόνος που απάντησε ευθέως και χωρίς περιστροφές ήταν ο Παναγιώτης. Εσύ, ο Αγης, ο Prolet, έχετε ανοίξει αναφερθεί σχδόν σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα εξάλλου, εκτός από αυτό. Προσωπικά το θεωρώ και σαν σιωπηρή αποδοχή της ορθότητας της ανάρτησης.

      Διαγραφή
    4. @ratm: Σόρυ, τώρα το είδα.
      Μπορείς να μου εξηγήσεις πως ακριβώς "πήρε ξεκάθαρα θεση εναντίον του καθεστώτος της Ουκρανίας , εναντίον του νατοϊκού πραξικοπήματος του 2014 , εναντίον της σφαγής των ρωσσοφωνων και άλλων μειονοτήτων στην ανατολική Ουκρανία" όταν ορθά-κοφτά έχει εκφράσει την απαίτηση στης υπαγωγής του Ντονμπάς και της Κριμαίας στο ναζιστικό καθεστώς του Κιέβου, υιοθετώντας μάλιστα το σύνολο της ναζιστικής-νατοϊκής προπαγάνδας που χαρακτηρίζει τις αποσκιρτήσεις των δύο περιοχών ως "ρώσσικη επιθετικότητα";
      Ξαναλέω πως μάλλον καλαμπούρι κάνουμε εδώ....

      Διαγραφή
    5. https://www.rizospastis.gr/storyAmp.do?id=7841188

      https://www.rizospastis.gr/storyAmp.do?id=8328781

      Αυτά έγραφε ο ριζοσπάστης όταν ήταν σε εξέλιξη το γιουροΜαινταν
      Και ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα. Δεν ξέρω αν αυτό και πολλά αλλά εκείνη την εποχή κείμενα του οργάνου της ΚΕ δε συνιστούν ξεκάθαρη καταδίκη του πραξικοπήματος τι συνιστά.
      ratm

      Διαγραφή
    6. Σε ότι αφορα το http://fadomduck2.blogspot.com/2022/05/blog-post_26.html?showComment=1654455208762&m=1#c8996203306745802054

      Εγώ απλά παραθέτω ιστορικά γεγονότα 1) Βαρκιζα , διαγραφή Άρη και μάλιστα μετά από τις συμφωνίες Καζερτας και Λίβανου και μετά από τον τουλάχιστον τραγικό χειρισμό των Δεκεμβριανών από την ηγεσία Σιαντου αποφασίζονται ο αφοπλισμός του κινήματος και γίνεται η διαγραφή του καπετάνιου του ΕΛΑΣ. Το έκανε χύμα δηλαδή ούτε ζύμωση ούτε τίποτα.
      2) κοινό πόρισμα με ΕΑΡ , αλλαγή θέσης για την εοκ στα πλαίσια του ενιαίου ΣΥΝ αντίδραση στο εσωτερικό του κόμματος και της κνε. Διαγραφή ή αποχώρηση οσων διαφώνησαν και ουσιαστικά διάλυση της κνε και συγκρότησης της απο την αρχή.

      Έτσι έπραξε το ΚΚΕ σε 2 κορυφαίες στιγμές της ιστορίας του , σε 2 απο α μεγαλύτερα λαθη του τα οποία εχει το ίδιο αναγνωρίσει.
      Γιατί τώρα να μην το κάνει; Επειδή θα σταματούσα εγώ την ίδια στιγμή να είμαι υποστηρικτής του ή επειδή θα εχανε και κάποιους άλλους ή πιθανόν να είχε διάσπαση; Δεν είναι αυτά πραγματα που αποτρέπουν ένα ΚΚ να επικοινωνήσει ανοιχτά την γραμμή του. Και είναι αποδεδειγμένο ιστορικά αυτό.

      ratm

      Διαγραφή
    7. @ratm:
      Δυστυχώς επαναλαμβανόμαστε, και δεν μοιάζει να διαβάζεις τι ακριβώς γράφω καν. Τα γράφω για τελευταία λοιπόν φορά.
      1)Το 2014 η γραμμή "ζυμωνονταν" ακόμη (τώρα βγαίνουν τα καρβέλια)
      2)Ότι και αν έχεις γράψει το 2014 δεν μπορεί παρά να είναι προσχηματικό, όταν στην συνέχεια, όχι μόνο αναγνωρίζεις σαν "νόμιμες" τις κυβερνήσεις που προέκυψαν από αυτό, αλλά εκφράζεις και ανοιχτά την δυσφορία σου που το ναζιστικό πραξικόπημα δεν κατάφερε τελικά να επιβάλει την εξουσία του στο σύνολο της χώρας, τότε σαφώς και έχεις υποστηρίξει το Μαϊντάν με τον μόνο τρόπο που θα μπορούσες να το κάνεις. Μιλάμε για το ΚΚΕ, δεν είναι δυνατό να βγει κάποιος από αυτό και να πεί ανοιχτά "ζήτω οι Ναζί-ζήτω το ΝΑΤΟ" χωρίς να φάει ξύλο.
      Το ΚΚΕ λοιπόν έχει σαφώς υποστηρίξει το Μαϊντάν, όχι μόνο αναγνωρίζοντας ως "νόμιμα" τα αποτελέσματα του, όχι μόνο στρεφόμενο ευθέως κατά των αντιφασιστών αντιπάλων του, όχι μόνο εκφράζοντας την δυσφορία του που δεν κατάφερε να επιβληθεί στο σύνολο της χώρας συκοφαντόντας σαν "πράκτορες της Μόσχας" (ότι ακριβώς δηλαδή λένε και οι ναζί) τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν σε αυτό, όχι μόνο αναγνωρίζει τους ναζί σαν κυβέρνηση που εκφράζει τάχα το σύνολο του "Ουκρανικού λαού", αλλά και διοργανώνοντας αντιρωσσικές εκδηλώσεις προς (έμμεση πλην σαφή) υπεράσπιση του.

      Διαγραφή
    8. Μπορεις να μου παραθεσεις μια ανακοινωση ή τοποθετηση ή κειμενο του Ριζοσπαστη που δεν αναφερει οτι οι κυβερνησεις τησ Ουκρανιας απο το 2014 και μετα δεν ειναι αποτοκες του πραξικοπηματος; Μια ανακοινωση , τοποθετηση κλπ που εκφραζει δυσφορια για τη μη επικρατηση του Ουκρανικου στρατου και των ναζιστικων ταγματων στον εμφυλιο στην ανατολικη Ουκρανια;



      ratm

      Διαγραφή
    9. @ratm
      1)Το να συγκρίνεις το επαναστατικό (με όλα του τα λάθη) ΚΚΕ του 1945 με το σημερινό, σαφώς και δεν στέκει, αλλά εδώ θα ανοίξουμε άλλη μεγάλη κουβέντα, και δεν είναι δουλειά αυτή.
      2)Η πρόσσφατη κομματική κομματική αποκατάσταση του Κλάρα, και αυτή "δια της διολισίσεως" πέρασε, χωρίς κανείς να μας ενημερώσει γιατί η προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε μόνο την πολιτική του αποκατάσταση ήταν λάθος και γιατί όλοι εμείς που την υποστηρίξαμε είμαστε μαλάκες. Οπότε μην ξύνεις πληγές....
      3)Αν στην τελευταία διάσπαση ξεκίνησες από μια εκλογική βάση του 12-14% για να καταλήξεις σε δύο κόμματα που στις επόμενες εκλογές το ένα πήρε 4,5% και το άλλο (ο ΣΥΝ) δεν μπήκε καν στην βουλή, καταλαβαίνεις πως τώρα, όποιος και να επικρατήσει μετά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι απίθανο να επιβιώσει εκλογικά, εκκινώντας από την βάση του 5-6%. Και καταλαβαίνεις επίσης γιατί η διαπάλη των γραμμών δεν γίνεται ανοιχτά και μέσω των συνεδρίων, αλλά μέσω της "διολισθήσεως". Ο Παναγιώτης ήταν κατατοπιστικότατος σε αυτό εξάλλου.
      4)Άμα ήταν να μην το ψηφίσεις εσύ ή εγώ, κανένα πρόβλημα δεν θα είχε. Αλλά δεν θα το ψηφίσει κανείς (από τους λίγους που έχουμε απομείνει να το κάνουμε) αν πει ανοιχτά αυτά τα πράγματα, καθώς αν κάποιος είναι διατεθειμένος να ψηφίσει ΝΑΤΟϊκή αριστερά, έχει πάει ήδη με τον Τσίπρα, που μπορεί να του κάνει και κανένα ρουσφετάκι. Νομίζω πως εθελοτυφλείς.
      5)Θα συμφωνήσουμε απόλυτα πως δεν δρα έτσι ένα ΚΚ. Παρότι έχει ξαναδράσει έτσι, κρύβοντας την αλλαγή γραμμής κάτω από το χαλάκι την περίοδο του εννιαίου ΣΥΝ, το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Πως δεν δρα έτσι ένα ΚΚ, δεν υποστηρίζει το ΝΑΤΟ ένα ΚΚ, δεν ξεπλένει νεοναζί ένα ΚΚ, και πολλά άλλα που γίνονται την τελευταία 8ετία και σκάσανε στα μούτρα μας σαν σπυρί που κακοφόρμισε μετά την επιχείρηση "Ζ" δεν κάνει ένα ΚΚ... Αυτό κουβεντιάζουμε εξάλλου....

      Διαγραφή
    10. @ratm για 6 Ιουνίου 2022 - 11:03 π.μ.:
      Όταν την αντίσταση το ναζιστικό πραξικόπημα την χαρακτηρίζεις "ρωσσικη επιθετικότητα" και τις απελευθερωμένες περιοχές τις περιγράφεις, ούτε λίγο-ούτε πολύ ως "κατεχόμενες", όταν χρησιμοποιείς τις ορολογίες που έχει επιβάλει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Ουκρανικής πρεσβείας, και όσα άλλα έχω αναφέρει ήδη, δεν το στηρίζεις το πραξικόπημα στην πράξη; Πάλι μεταξύ μας κοροϊδευόμαστε μου φαίνεται....

      Διαγραφή
    11. @ratm για 6 Ιουνίου 2022 - 11:03 π.μ.:΄Όταν δηλαδή μου βάζεις ξανά το ίδιο ερώτημα στο έχω απαντήσει ήδη, (χωρίς να αμφισβητείς επί της ουσίας τις απαντήσεις μου) δεν κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας;

      Διαγραφή
    12. @ratm για 6 Ιουνίου 2022 - 11:03 π.μ.: Κοίτα την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την οποία έχω λινκάρει στο τελευταίο μου σχόλιο... Μολογάνε χωρίς ξύλο που λέμε....

      Διαγραφή
    13. 1) δε συγκρίνω τίποτα το ΚΚΕ έχει ενιαία πορεία και έτσι το κρίνω εξάλλου δεν εκανα σύγκριση ή αποτίμηση απλά επεσήμανα ότι διαχρονικά το ΚΚΕ και τα ΚΚ όποτε έχουν μια κομβική στρατηγική θέση την επικοινωνούν ανοιχτά και έχουν φροντίσει τουλάχιστον στο δικό τους μυαλό να έχουν επαρκή επιχειρηματολογία για αυτή τους την επιλογή.
      2) για την αποκατάσταση εγώ δε νιώθω προσωπικά μαλακας γιατί δε τη στήριξα την πολιτική αποκατάσταση διαφωνούσα εξαρχής και το είχα γράψει και πει. Κατα τη γνώμη που μόνο πολιτική αποκατάσταση δεν έπρεπε να γίνει ποτε αλλά κατευθείαν κομματική και πιστεύω ότι η απόφαση μόνο για πολιτική αποκατάσταση έγινε με το βλέμμα στο τότε 2011 και στα εσωτερικά προβλήματα με φράξιες διαφωνούντων κατι που είναι λάθος για μένα γιατί ουδεμία αναλογία δεν υπήρχε στην περιπτωση του καπετάνιου του ΕΛΑΣ με τύπους οπως οι συγκεκριμένοι. Βέβαια αυτό είναι δίκη μου εκτίμηση. Αν θυμαμαι καλά η αλλαγή σε κομματική αποκατάσταση τεκμηριώθηκε με άλλο τρόπο στο δοκίμιο.
      Σε ότι αφορά το 3-4-5 αυτό είναι δίκη σου εκτίμηση στο 4 απ’οτι φαινεται και του Παναγιώτη αρα μπορούμε να συμφωνήσουμε 1) στο ότι διαφωνούμε ως προς την πολιτική μας εκτίμηση για τον πόλεμο και τη στάση του ΚΚΕ και 2) στο ότι σε καμια ανακοίνωση , τοποθέτηση ή ότι άλλο του ΚΚΕ δεν γίνεται ούτε φιλονατοικη προπαγάνδα , ούτε φιλοναζιστική ούτε αναγνωριση της κυβέρνησης του πραξικοπήματος ούτε φυσικά επίθεση στον εργαζόμενο λαό της ανατολικής Ουκρανίας αλλά εσυ θεωρείς ότι αυτή η γραμμή του ΚΚΕ με τις επαγωγές, τις αφαιρέσεις , προσθέσεις που κανείς ως πολιτική εκτίμηση οδηγούν πολιτικά στα παραπάνω. Εγω διαφωνώ προφανώς αλλά πέρα από τις δικές μου και δικές σου εκτιμήσεις υπάρχει και η πραγματικότητα που θα δειξει ποιος έχει λάθος ή αν έχουμε και όλοι λάθος. Είναι και αυτό ένα ενδεχόμενο.

      ratm

      Διαγραφή
    14. @ratm7 Ιουνίου 2022 - 1:21 μ.μ.:
      1)Όχι, και άλωστε στο απόδειξα με αυτά που έγιναν την περίοδο του ενιαίου ΣΥΝ. Εάν εσύ δεν θέλεις για συναισθηματικούς λόγους να εμπιστευτείς τα μάτια και την νοημοσύνη σου, δεν μπορώ να κάνω κάτι-ούτε καν να σε κατηγορήσω για αυτό. Και εγώ εξάλλου επί 8 χρόνια, αυτό ακριβώς έκανα.
      2)Οι αποκαταστάσεις περνάνε από συνέδρια, και όχι από "δοκίμια" που τα έχουν εγκρίνει οι ίδιοι με αυτούς που τα έχουν γράψει. Αυτό είναι στοιχειώδες, καθώς με αυτή την λογική μπορεί να ξαναδιαγραφεί και ο Ζαχαριάδης χωρίς καμμία εσωτερική διαδικασία π.χ. εφόσον "είχε δρομολογηθεί με την κομματική αποκατάσταση του Κλάρα και άρα..." Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.
      Για τα υπόλοιπα αυτό που λέω εξαρχής είναι πως όλα αυτά έχουν γίνει εμμέσως-πλην σαφώς (κοίτα και την ανακοίνωση της ΚΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία που λινκάρω παρακάτω, χωρίς να την σχολιάσω καν ακόμη-δε νιώθω τέτοια ανάγκη καν)
      Επίσης εξήγησα ήδη επαρκώς πιστεύω γιατί τηρούνται τα προσχήματα προκειμένου να μην υιοθετηθεί στα ίσια μια γραμμή χύμα ΝΑΤΟϊκή-φιλοναζιστική. Απλά δεν θα πέρναγε. Αλλά τα προσχήματα είναι για γέλια...
      -Τους μεταλλεργάτες του Ντονμπάς που υπερασπίστηκαν ένοπλα τα αγάλματα του Λένιν, δεν τους έβγαλα εγώ "μίσθαρνα όργανα της Μόσχας", ο Βαγενάς τους έβγαλε, οπότε μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας πως δεν στράφηκε εναντίον τους. Στην συνέχεια βέβαια τους συκοφάντησε περισσότερο ως "τσαρικούς", φασίστες" και ό.τι άλλο επινόησε το αρρωστημένο μυαλό του, προκειμένου να αποφύγει να πάρει θέση υπέρ τους.
      Και για το τέλος, η πραγματικότητα λέει, πως διαδηλώνεις έξω από την ρώσσικη πρεσβεία και συνδιοργανώνεις συναυλίες υποστήριξης ενός ναζιστικού καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα στην ανακοίνωση της ΚΕ ταυτίζεις (εάν συμφωνείς βέβαια με όλα αυτά) μαζί του και τον "Ουκρανικό λαό" ξεχνώντας πολύ βολικά πως αυτός βρίσκεται σε εμφύλιο πόλεμο εδώ και 8 χρόνια, και άρα μόνο ενιαίος δεν είναι.
      Τα παραπάνω δεν είναι δικές μου "εκτιμήσεις" αλλά πραγματικότητα χειροπιαστή.
      Υ.Γ.
      Δεν ξέρεις πόσο θα χαρώ πραγματικά, αν τελικά ο μαλάκας της κουβέντας μας, βγω εγώ (και η αποστροφή κάθε άλλο παρά ειρωνική είναι).

      Διαγραφή
    15. @ratm7 Ιουνίου 2022 - 1:21 μ.μ.:
      Υ.Γ.2
      Και για να καταλάβουμε το μέγεθος του χαβαλέ (πλέον δεν μπορεί να εκληφθεί αλλιώς) με τον χαρακτηρισμό "ρωσόφωνοι" (λες και υπάρχει έστω και ένας κάτοικος της Ουκρανίας που δεν μπορεί να μιλήσει ή να καταλάβει τα Ρώσικα-τα "ουκρανέζικα" υπάρχουν πολλοί που δεν τα μιλάνε, και αυτό το κάνει ακόμη πιο αστείο) παραθέτω ένα βίντεο με μια συνέντευξη της Λουντμίλα Παβλουτσένο, κορυφαίας γυναίκας σνάιπρ όλων των εποχών, και γεννημένης και μεγαλωμένης έξω από το Κίεβο. Μάντεψε τι γλώσσα μιλάει....
      https://www.youtube.com/watch?v=djj5Lmo_Ehc

      Ή μάλλον μην μαντεύεις, βάλε απλά τον αυτόματο υποτιτλισμό στο YT να δεις ποιά γλώσσα βγάζει....

      Διαγραφή
    16. Σε ότι αφορά τα δοκίμια αν θυμαμαι καλά εγκρίθηκαν από πανελλαδικές συνδιασκέψεις που με βάση το καταστατικό είναι η 2η μεγαλύτερη διαδικασία εσωκομματική μετά το συνέδριο αρα το ότι οι ίδιοι που το έγραψαν το ενέκριναν κιόλας δεν ισχύει.
      Στα υπόλοιπα νομίζω ότι εξαντλήσαμε μια σειρά από ζητήματα όποτε πλέον μόνο κουραστικό είναι να επαναλαμβάνομαι και εγώ και εσυ όποτε επο μεριάς μου τουλάχιστον σταματώ το σχολιασμό σε αυτή την ανάρτηση. Νομίζω ότι θα υπάρχουν εξάλλου εξελίξεις ώστε να επανέλθουμε όλοι σε επόμενη φάση.

      ratm

      Διαγραφή
    17. @ratm: Η απόφαση για την πολιτική αποκατάσταση του Κλάρα, δεν παάρθηκε από πανελλαδική, αλλά από συνέδριο. Δεν θα εξετάσω εδώ καν πόσα χρόνια πλατιών συζητήσεων κλπ χρειάστηκαν για να παρθεί, αλλά απλά το πως μια συνεδριακή απόφασή-μπορεί αν αναιρεθεί μόνο με μια συνεδριακή απόφαση, εκτός εάν συντρέχουν λόγοι "ανώτερης βίας" (όπως π.χ. στον εμφύλιο). Και τέτοιοι δεν συνέτρεξαν. Οπότε επιμένεις να κρύβεσαι πίσω από το δάχτυλο σου.

      Διαγραφή
    18. Η απόφαση για την πολιτική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη πάρθηκε στα πλαίσια της συζήτησης γι το δοκίμιο ιστορίας του ΚΚΕ 1949-1968 το 2011 σε πανελλαδική συνδιάσκεψη όχι σε συνέδριο. Και σε ίδιο όργανο μερικά χρόνια μετά άλλαξε η απόφαση σε κομματική αποκατάσταση. Ειδικα για το πρώτο κομμάτι έχω και προσωπική πείρα μιας και ήμουν οργανωμένος ακόμα εκείνη την περίοδο.
      Αλλά όπως και να έχει αν ψάξεις την έκδοση του βιβλίου του 2011 στο site της Σ.Ε. Θα δεις στα στοιχεία ότι ακριβώς σου γράφω ότι εγκρίθηκε από πανελλαδική συνδιάσκεψη το δοκίμιο του 2011 μέρος του οποίου ήταν η κομματική αποκατάσταση του Ζαχαριαδη , του Βαβούδη και η πολιτική (τότε) του Θανάση Κλάρα (Άρη Βελουχιώτη)

      ratm

      Διαγραφή
    19. @ratm:
      Αρχικά να σου πως έχεις δίκιο στο γεγονός πως η αποκατάσταση των 3+1 το 2011 έγινε από Πανελλαδικη και όχι από συνέδριο. Εδώ η μνήμη μου με πρόδωσε, αλλά εφόσον το κοίταξα και έχεις δίκιο σε αυτό, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το παραδεχτώ. Το ζήτημα βέβαια, του που έχει κριθεί ως λανθασμένη η απόφαση του '11 που πρόβλεπε μόνο πολιτική αποκατάσταση του Κλάρα, παραμένει. Γιατί δεν έχω δει να έχει κριθεί ως τέτοια πουθενά, για να δούμε τι λάθος κάναμε τότε και εμείς, που είμαστε τότε οι "γραμμιτζήδες".
      Αν εσυ έχεις δει κάπου μια αυτοκριτική για την απόφαση του '11 που μου έχει διαφύγει εμένα, ευχαρίστως να μου την δείξεις. Αλλιώς γυρνάμε πάλι στο θέμα της ανάρτησης, πως δεν μπορεί δύο διαφορετικές μεταξύ τους γραμμές, να είναι και οι δύο σωστές ταυτόχρονα.
      Ή να μην γίνεται αυτοκριτική για λανθασμένες αποφάσεις για να μην χαλάσουν καρδιές ή απλά για να μην γίνει ποτέ ουσιαστική συζήτηση επάνω στις "σωστές" υποτίθεται νέες.

      Διαγραφή
    20. «Στο διάστημα που πέρασε από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 2011, η όλη διαδικασία για τη συγγραφή του Α’ τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας, ιδιαίτερα της περιόδου 1939 – 1949,

      έδωσαν τη δυνατότητα μεγαλύτερης εμβάθυνσης στη δράση και την κατάσταση του ΚΚΕ στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

      Μελετήθηκαν παραπέρα η λειτουργία του Κόμματος και η σχέση του με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.

      Τεκμηριώνεται το συμπέρασμα ότι η συλλογική λειτουργία των καθοδηγητικών οργάνων (ΠΓ και ΚΕ) ήταν ανεπαρκής, με ανάλογη επίδραση σε όλη τη δομή του ΚΚΕ.

      Αυτή η ανεπάρκεια εκφράστηκε ακόμα περισσότερο στο διάστημα της απελευθέρωσης και το Δεκέμβρη του 1944, έως την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, περίοδο κατά την οποία παραγκωνίστηκε ταυτόχρονα το Γενικό Στρατηγείο του ΕΛΑΣ.

      Η υποβάθμιση της συλλογικής λειτουργίας του ΠΓ και της ΚΕ συνεχίστηκε και μετά από την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, ενώ εκφράστηκε χαρακτηριστικά και στον τρόπο αντιμετώπισης του Αρη Βελουχιώτη από το ΠΓ.

      Δίχως να δικαιώνεται η απειθαρχία του, συνάγεται ότι η διαρρηγμένη συλλογική λειτουργία όχι μόνο δεν προσέφερε στον Αρη, καθώς και σε χιλιάδες άλλα κομματικά μέλη, πεδίο για μια ουσιαστική συζήτηση, αλλά και τροφοδοτούσε εξ αντικειμένου φυγόκεντρες κινήσεις, που βεβαίως είχαν πολιτική βάση.

      Κομματική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη - Η απόφασηΠροκάλεσε τη μαζική αντίδραση των μελών του Κόμματος και ΕΛΑΣιτών στη Συμφωνία της Βάρκιζας, που γρήγορα ανατράπηκε από τη ζωή.

      Τα παραπάνω ενισχύουν το σκεπτικό ότι η μη κομματική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη δεν εναρμονίζεται με την πολιτική του αποκατάσταση που έγινε το 2011.

      Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ αποφασίζει να αποκατασταθεί ολόπλευρα ο Αρης Βελουχιώτης.

      Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη εκτιμά ότι το ΚΚΕ διαθέτει την απαραίτητη ωριμότητα να κρίνει τα ιστορικά γεγονότα αντικειμενικά και εξάγοντας συμπεράσματα, ένα από τα οποία είναι η ανάγκη τήρησης των αρχών της συλλογικότητας, της σταθερής προσήλωσης στις αρχές λειτουργίας του.»

      Αυτή ειναι η απόφαση και το σκεπτικό της. Τώρα αν με ρωτάς αν με καλύπτει 100% σαν εξήγηση. Προσωπικά δε με καλύπτει διοτι θεωρούσα και θεωρώ ότι το πραγματικό ΚΚΕ εκείνες τις στιγμές ήταν ο Άρης και όχι η πλειοψηφία του ΠΓ με κύριο εκφραστή το Σιαντο ο οποίος ήταν τουλάχιστον κατώτερος των περιστάσεων για να μην πω κατι πιο βαρύ. Ως έκτου του θεωρούσα ανήκουστο να θεωρείται από την ιστορία , ΚΚΕ ο Σιάντος και όχι ο Άρης.

      Τέλος πάντως ξεφύγαμε πολύ εκτός θέματος με το συγκεκριμένο με δίκη μου ευθύνη.

      ratm

      Διαγραφή
    21. @ratm : Το κοιτάω και το ξανακοιτάω, και δεν βλέπω σημείο που η απόφαση του '11 για πολιτική μόνο αποκατάσταση του Κλάρα ήταν λάθος, και για ποιούς λόγους χαρακτηρίζεται ως τέτοια. Δεν μπαίνω επί της ουσίας της απόφασης, γιατί η συζήτηση θα πάει εντελώς αλλού. Έχω τοποθέτηθεί δημόσια εξάλλου ήδη από το '11: http://fadomduck2.blogspot.com/2011/09/3-1.html

      Διαγραφή
  22. Επίσης να απευθύνω και το ερώτημα: -Γιατί σε μια ανάρτηση που ξεγύμωνε πολύ περισσότερο αυτά που θίγονται εδώ, κανείς δεν θεώρησε σκόπιμο να σχολιάσει;
    Αλλά εδώ ανεβήκατε όλο στα κεραμμύδια (έχω υπόψην μου κ σχόλια που δεν έχουν δημοσιευτεί;)
    http://fadomduck2.blogspot.com/2022/03/blog-post_30.html
    Θα παρακαλούσα να μην ανοίξει άλλο θέμα πριν την απάντηση σε αυτό, άλλωστε από το Κ¨ομμα έμαθα κάποτε, πως οι οπορτουνιστές δεν απαντάνε ποτέ συγκεκριμένα στο ερώτημα που θέτεις, αλλά πάντα στρεφουν την κουβλεντα αλλού.... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να με συγχωρείς αλλά στη συγκεκριμένη ανάρτηση έχω κάνει πέρα απ’οτι εν που δημοσιεύθηκε αλλά 2 ή 3 εκτενέστατα σχόλια συνολικά και σου έστειλα και άλλες 2-3 φορές σχόλιο αν σου έχουν παραπέσει καπου να τα δημοσιεύσεις για να συζητήσουμε πάνω δε σε όσα παραθέτεις.
      Δε λέω ότι δε τα δημοσίευσες επίτηδες αλίμονο αλλά ήταν αρκετά μεγάλα και εκανα ώρα να βαλω σε τάξη τις σκέψεις μου και μετά η αλήθεια είναι δε βρηκα ούτε το χρόνο ούτε την όρεξη να τα ξαναγράψω και να τα ξανά στείλω.

      ratm

      Διαγραφή
    2. @ratm: Δεν έχω βρει τίποτε δικό σου στα εκκρεμή στην συγκεκριμένη ανάρτηση, και εδώ θα πρέπει να με πιστέψεις, γιατί αν ήθελα να σε λογοκρίνω θα το είχα κάνει και εδώ. Δεν ξέρω γιατί δεν μου ήρθαν ποτέ...

      Διαγραφή
    3. Οχι δε λέω ότι ήθελες να με λογοκρίνεις απλά έχω το κακο συνήθειο να γράφω απεθλυθειας όχι πρώτα σε word οπότε αν γίνει κατι και δε φτάσει ή οτιδήποτε μετά πρέπει να ξαναγράψω από την αρχή κατι που δεν είναι ευκολο σε εκτενή σχόλια.
      Αν θυμαμαι καλά σε μπουλετ είχε παρουσιάσει τις σκέψεις μου σε ότι αφορά
      1) τη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης και τι γραμμή εχει ή θα έχει λογικα ανάλογα με τος εξελίξεις το ΚΚΕ.
      2) η θέση της Ρωσίας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα
      3) ο χαρακτήρας του πολέμου
      4) τα καθήκοντα των ΚΚ των εμπλεκομένων χωρών. (Είναι πριν δημοσιεύσεις τα κείμενα του ΚΕΚΡ όποτε δεν είχα ολοκληρωμένη εικόνα για τη γραμμή του ΚΕΚΡ που κατα τη γνώμη μου έχοντας διαβάσει και την απάντηση του Ριζοσπάστη είναι βαθιά προβληματική.)

      Καταλαβαίνεις από αυτό ότι ήταν 2 σχόλια αν θυμαμαι καλά γιατί δε χωρούσαν όλα σε ένα σχόλιο που δεν είναι ευκολο να βρω το χρόνο ώστε να ξανά διατυπώσω. Ωστόσο απόντα όσα έχουμε πει τουλάχιστον τα περισσότερα έχω δώσει στίγμα για τις σκέψεις μου. Με εξαίρεση ίσως τη στάση του ΚΚΕ απεναντι στην ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο στην παρούσα φάση αλλά και ανάλογα πως θα εξελιχθεί η κατάσταση. Γιατί το ηττα της κυβέρνησης σου γιντην Ελλάδα δεν κρίνεται τώρα σε ότι αφορά το πεδίο της μάχης (εξωτερικό και εσωτερικό). Είναι όμως πολύ πιθανό να κριθεί σε όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

      ratm

      Διαγραφή
    4. @ratm:
      Αυτή την στιγμή στο Ουκρανικό πεδίο μάχης, κρίνεται η τύχη του ευρωατλαντισμού, και όλων όσων έχουν ταυτιστεί μαζί του. Η χώρα μας βρίσκεται ξεκάθαρα σε αυτούς, εδώ και ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ

      Διαγραφή
    5. Καλά η τύχη του ΝΑΤΟ δεν κρίνεται ακόμα και όλη την Ουκρανια να καταλάβει ο ρωσικός στρατός δεν θα κλονιστει καμία κυβέρνηση σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ , δε θα είναι διαλυμένος κανένας κατασταλτικος κρατικός μηχανισμός πλην της Ουκρανίας που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Θα πάνε ενδεχόμενα πίσω και θα βρουν εμπόδια κάποια σχέδια των ΗΠΑ γιβτην περιοχή αλλά όπως βλέπουμε και με Φινλανδία , Σουηδία και με όσα γίνονται στον Ινδό ειρηνικό τα μέτωπα είναι πολλά και οι εναλλακτικές επίσης.
      Η ηττα της κυβρνησης σου είναι αξίωμα όπως έγραφε ο Λένιν για να αξιοποιηθεί από το επαναστατικό κίνημα της χώρας για την κατάκτηση της εξουσίας. Το να κερδίσει την Ανατολική όπως φαινεται Ουκρανία η Ρωσία και να την προσαρτησει εδαφικά ουδόλως θα επηρεασει την ελληνική αστική τάξη , τις δυνατότητες της για επιβολής θα εξουσίας της με τη βία του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού της μιας και αυτός δε θα έχει υποστεί κανένα σοβαρό πλήγμα στο αξιόμαχο του.
      Αντικειμενικά στο συγκεκριμένο πόλεμο ανάλογα με την έκβαση του επανάσταση θα μπορούσε μετά από αυτόν να προκύψει είτε στην Ουκρανία είτε στη Ρωσία. Προφανώς όπως φαινεται δε θα έχουμε μάλλον τέτοια θετική εξέλιξη σε καμία από τις 2 χώρες για διαφορετικούς λόγους.

      Το μόνο που όντως θα μπορέσει να κλονησει αλλά δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό ολόκληρη την ΕΕ είναι η ενδεχόμενη επισιτιστική και ενεργειακή κριση.

      ratm

      Διαγραφή
    6. 1/2
      @ratm: Αν ρίξεις μια ματιά στα οικονομικά δεδομένα, θα δεις πως ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός έχει χοντρό πρόβλημα εδώ και χρόνια. Οι Κινέζοι τους ανταγωνίζονται στα ίσια οικονομικά (με της προοπτικές για το μέλλον υπέρ τους), ενώ και οι Ρώσσοι πλέον τους έχουν ξεπεράσει (ξανά) σε αρκετούς τομείς της στρατιωτικής τεχνολογίας, που ήταν και το μεγάλο ατού των αμερικάνων.
      Αυτό προσπάθησαν (οι αμερικάνοι) να το αντισταθμίσουν την τελευταία δεκαετία παίζοντας το στρατιωτικό χαρτί, το τελευταίο άσσο στο μανίκι τους. Οστόσο μετά και την Λιβύη (τελευταία τους νίκη), χάνουν και εκεί σε όλα τα μέτωπα. Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, αποτυχημένα πραξικοπήματα σε Βενεζουέλα και Τουρκία, αποτυχημένη χρωματιστή εξέγερση στο Καζακστάν, κ.ο.κ.
      Έτσι η Ουκρανία είναι από τα τελευταία τους (αν όχι το τελευταίο) μεγάλα χαρτιά, προκειμένου να εξουδετερώσουν τον έναν από τους δύο ανταγωνιστές τους, προκειμένου να ασχοληθούν μετά με τον άλλον. Γιατί μπορεί οικονομικά να είναι πιο δυνατοί από τους Ρώσσους και στρατιωτικά από τους Κινέζους, αλλά απέναντι σε μια συμμαχία Λ.Δ.Κίνας-Ρωσσίας, σύντομα θα υστερούν (αν δεν συμβαίνει ήδη) και στα δύο.
      Αν η Ρώσσικη ομοσπονδία δεν γονατίσει τώρα, σημαίνει πως ο Ευρωατλαντισμός έχει κάψει εν πολλοίς και το στρατιωτικό του χαρτί, ότι δηλαδή του έχει απομείνει.
      (Ρίξε μια ματιά εδώ, για τα στοιχεία μόνο, της Monde Diplomatique είναι το άρθρο https://www.militaire.gr/giati-na-theloyn-oi-stratigoi-toy-pentagonoy-na-teleiosei-enas-toso-volikos-polemos-le-monde-diplomatique/)

      Κατά τα λοιπά, η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση δεν ειναι "ενδεχόμενη" καθώς συμβαίνει ήδη. Το αδοιανόητο (επισιτική κρίση στην Δ.Ευρώπη και τις ΗΠΑ) είναι προ των πυλών.

      Μια ήττα λοιπόν σε ένα πολεμικό μέτωπο στο οποίο έχουν τοποθετήσει το σύνολο των ιδεολογικών τους χαρτιών οι ευρωατλαντικές κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με μια επισιτιστική κρίση. Πεδίον δόξης λαμπρό για τους επίδοξους επαναστάτες, αν υπάρχουν φυσικά τέτοιοι.

      Και αυτό το λέω, γιατί η έλειψη αγαθών όπως ακόμη και το στάρι ή το ηλιέλαιο, οφείλεται καθαρά σε πολιτικές αποφάσεις των δυτικών κυβερνήσεων (οικονομικές κυρώσεις ενάντια στην ρώσσικη ομοσπονδία) και όχι σε κάποια φυσική καταστροφή.
      Αν υποθέσουμε λοιπόν πως υπήρχε κάπου ένα ΚΚ που είχε σκοπό να προκαλέσει κοινωνικά ρήγματα και να φέρει τον λαό της χώρας του, ενάντια τόσο στην κυβέρνηση του, όσο και ενάντια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, δεν θα είχε παρά να σηκώσει την παντιέρα της άρσης των οικονομικών κυρώσεων ενάντια στην Ρώσσικη ομοσπονδία. Και όχι με λόγια αλλά με έργα, διαδηλώσεις, απεργίες, κλπ. Φυσικά αν έχεις μιλήσει για "Ρώσσικη ιμπεριαλιστική εισβολή στην Ουκρανία", και η μεγάλη σου έννοια είναι να περνάς με επιτυχία τις αντιρωσσικές εξετάσεις της αστικής σου τάξης, όπως κάνουν όλα τα αριστερά κόμματα της ΕΕ, αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, για ευνόητους λόγους. Αφού προτιμάς να αφήσεις πεινασμένη την εργατική τάξη της χώρας σου, παρά να υποστηρίξεις έστω και έμμεσα τον "διάβολο επί της γης" Πούτιν.

      Διαγραφή
    7. 2/2
      @Ratm: Και φυσικά στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις φυγόκεντρες δυνάμεις που θα απελευθερωθούν από μια ευρωατλαντική ήττα σε ενα μέτωπο που οι ίδιοι έχουν φροντίσει να ρίξουν όλα τα φώτα της δημοσιότητας (και όλα τα μέσα προπαγάνδας τους) επάνω του.
      -Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει από το '90 και μετά το "καλά τα λέτε, αλλά ποιός τα βάζει με αυτούς";
      Μπόνους στο παραπάνω και η πλήρης απαξίωση του προπαγανδιστικού μηχανισμού των δικών μας κυριάρχων τάξεων, που σε ένα βαθμό συντελείται ήδη, καθώς αν πέρναμε στα σοβαρά τα πολεμικά τους ανακοινωθέντα, τώρα το Αζώφ θα έπρεπε να πολιορκεί το Κρεμλίνο τουλάχιστον, αντί να βρίσκεται κάτω από την γη ή σε παγωμένα μπουντρούμια όπως συμβαίνει τώρα. Και αυτά τα καταλαβαίνει πολύς κόσμος.

      Διαγραφή
    8. Υ.Γ.
      @ratm:
      Το γεγονός πως συνεχώς οι δυτικοί ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί για μια full scale σύγκρουση με την Ρωσία (μ όσα αυτό συνεπάγεται) δεν μπορεί παρά να σημαίνει πως στο Ουκρανικό πεδίο παίζουν τα ρέστα τους.
      Εκεί ακριβώς θα κριθεί και κάτι άλλο. Το εάν δηλαδή θα επιβεβαιωθεί η ανάδυση ενός πολυπολικού κόσμου στο οποίο οι επίδοξοι επαναστάτες θα έχουν την δυνατότητα να ελιχθούν ανάμεσα στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ή αν θα γυρίσουμε στην κατάσταση που γνωρίζαμε μετά το '90, όπου η "αυτοκρατορία" μπορούσε να συντρίψει στην στιγμή κάθε άποψη που διαφοροποιούνταν -έστω και ελάχιστα- από την δική της.
      Και αυτό δεν είναι καθόλου ασήμαντο διακύβευμα....

      Διαγραφή
    9. Άνοιξες μεγάλο θέμα τώρα αλλά ενδιαφέρον για συζήτηση.
      Νομίζω ότι υποτιμάς τις δυνατότητες των ΗΠΑ και την ικανότητα τους να χαράσσουν μακροχρόνια στρατηγική. Τη δεδομένη στιγμή πάντως επειδή όσα είπες για την Κίνα στο οικονομικό και τηνΡωσια στο στρατιωτικό κυρίως στην πυραυλική τεχνολογία (που μεταξύ μας καλό για την ανθρωπότητα είναι να μη δούμε αν όντως έχει ξεφύγει όσο λένε και οι ειδικοί γιατί μετά θα κάνουν κομμουνισμό οι κατσαρίδες) ισχύουν οι ΗΠΑ το χοντρό παιχνίδι βλέπω ότι το παίζουν στον Ειρηνικό εκεί θα στραφούν για να ανακόψουν την Κίνα με κάθε κόστος. ΣτηνΕυρωπη πέτυχαν να βάλουν την ΕΕ δηλαδή τη Γερμανία και τη Γαλλία ξανά στο μαντρί για τα καλά και έτσι με τον επανεξπλισμο της Γερμανίας θεωρούν ότι θα κρατήσουν απασχολημενη τη Ρωσία ώστε να αναμετρηθούν αυτοί με την Κίνα την οποία θεωρούν ότι στρατιωτικά μπορούν να την κάμψουν. Όσο για την επισιτιστική κρίση όντως υπάρχει ήδη αλλά σε μεγάλο βαθμό οι πρώην αποικιοκράτες θα τη μετακυλίσουν στην Αφρική και την Ασία βέβαια αυτό θα φέρει έκρηξη του μεταναστευτικού όποτε θα έχουν πάλι θέμα αλλά όχι μόνο αυτοί μιας και ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα παει την Ακροδεξιά στα ύψη…

      Τέλος αν σε κατι όντως συμφωνώ με την ανάλυση σου είναι οι δυνατότητες να αξιοποιήσει το επαναστατικό κίνημα τις αντιθέσεις ενός πολυπολικού κόσμου και προφανώς αν γινόταν επανάσταση στην Ελλάδα και υπήρχε ο κίνδυνος να χαθεί στο πεδίο της μάχης λόγω επίθεσης από τους ξένους συμμάχους της ελληνικής αστικής τάξης όχι μόνο θα ενέκρινα αλλά θα κραύγαζα να συνάψει το επαναστατικό κίνημα συμφωνία με την Ρωσία, την Κίνα ή όποιον άλλο θα μπορούσε λόγω των αντιθέσεων με τις ΗΠΑ να βοηθήσει για τους δικούς του ιδιοτελής λόγους την επανάσταση. Αλλά για να αξιοποιήσεις τις αντιθέσεις πρέπει πρώτα να ξέρεις εσυ τι είσαι και τι θες και να είσαι και δύναμη που καθοριζει τις εξελίξεις και έχει το συσχετισμό στο εσωτερικό της χώρας σου αλλιώς δεν είσαι τίποτα άλλο παρα ουρά και νεροκουβαλητής αστικών δυνάμεων και επιδιώξεων που μόνο την κατάργηση ανθρώπου από άνθρωπο δεν έχουν στο νου τους απλά θέλουν αυτοί να τους εκμεταλλεύονται και όχι οι άλλοι…

      ratm

      Διαγραφή
    10. @ratm: Τις δυνατότητες του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού δεν τις υποτιμάω καθόλου. Ίσα-ίσα που δεν ξεχνάω στιγμή πως είναι αυτός ακριβώς που πηδάει την οικουμένη από το 1945 μέχρι και τούτη την στιγμή που μιλάμε. Άλλοι μοιάζουν να το έχουν ξεχάσει.
      Ωστόσο αντιμετωπίζουν και αυτοί σήμερα, εκτός του οικονομικού, και το πρόβλημα που είχαν βρει μπροστά τους και όλες οι κοσμοκράτηρες του παρελθόντος. Αυτό της στρατηγικής υπερεπέκτασης. Απλώσανε δηλαδή τα ποδάρια τους, παραπάνω από όσο χώραγε το στρώμα τους. Και αυτό θα το πληρώσουν. Και δεν θα στεναχωρηθώ καθόλου-μα καθόλου για αυτό.
      Κατά τα λοιπά, μην παίρνεις και μετρητοίς την προπαγάνδα τους. Ήδη το "αναστημένο" ΝΑΤΟ είναι ένα μπουρδέλο. Η Γαλλία διαφοροποιήθηκε δημόσια ξανά, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει από την Ρωσσία ενέργεια, η Ουγγαρία τους έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι κ.ο.κ. Και όσο η Ρωσία θα επικρατεί στο πεδίο της μάχης, οι φυγόκεντρες τάσεις θα αυξάνονται. Δεν βλέπω πως αυτό θα μπορούσε να είναι κακή συνθήκη για έναν επαναστάτη.
      Όσο για τον "επανεξοπλισμό της Γερμανίας" κλπ, είναι να είχαμε να λέγαμε. Χωρίς την αμερικάνικη στρατιωτική ομπρέλα, αν ο Ρώσικος στρατός αποφάσιζε να φτάσει μέχρι το Γιβλαρτάρ, το θέμα δεν θα τήταν το "εάν" αλλά το "πότε". Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που οι δυτικοευρωπαίοι έδειξαν τόση προθυμία να αυτοκτονήσουν οικονομικά για χάρη των αμερικάνων.
      Για το τελευταίο που λες θα συμφωνήσουμε απόλυτα. Αν εσύ δεν ξέρεις τι σου γίνεται, (ή δεν έχεις σκοπό να συγκρουστείς) το πρόβλημα δεν θα στο λύσει φυσικά ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Ζιπίνγκ, Εδώ δεν στο έλυσε ο Στάλιν, αυτοί θα στο λύσουν;
      Αλλά αυτό είναι πια δικό σου πρόβλημα, δεν έχει σχέση με τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται. Αν εμείς δεν μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε, δεν φταίει και πάλι,ούτε ο Πούτιν, ούτε ο Ζιπίνγκ, αλλά το ξερό μας το κεφάλι.

      Διαγραφή
    11. @ratm:
      Η επισιτιστική κρίση δεν ξέρω πως μπορεί αν μετακυληθεί. Κάθε φορά που πάω στο μάρκετ για ψώνια ημέρας (να γεμίσω κατσαρόλα δηλαδή) το 20αρικο το έχω αποχαιρετίσει βγαίνοντας από την πόρτα του σπιτιού. Τι ακριβώς θα "μετακυλίσουν" και σε ποιούς; Σε αυτούς που ήδη δεν έχουν να φάνε; Δεν το βλέπω καθόλου εφικτό αυτό....

      Διαγραφή
    12. Όταν λέω να τη μετακυλίσουν δεν αναφέρομαι στην επισιτιστική κρίση ακριβώς που εκδηλώνονται με την αύξηση των τιμών μιλάω για το επόμενο στάδιο που δεν υπάρχει καν στο ράφι του σούπερ μάρκετ να το πάρεις ούτε φθηνά ούτε ακριβά που μιλάμε για λιμό και πείνα αυτό θεωρώ ότι οι πρώην αποικιοκράτες θα προσπαθήσουν να το αποφύγουν μετακυλίζοντας το στις χώρες του λεγόμενου «τρίτου κόσμου».

      ratm

      Διαγραφή
  23. Ο Διάλογος χρήσιμος αλλά ανοιγει πολλά θέματα και κινδυνεύω να αμολυσω χαοτικό σεντόνι .Η συγκριση νατοικων βομβαρδισμων Γιουγκοσλαβιας με το Ουκρανικό δεν βοηθάει.Επισης φαντομ θα ελεγα οτι την εποχη των νατοικων βομβαρδισμων της Γιουγκοσλαβίας η Κοντρα ειχε δημοσιευσει κειμεναμιας ομαδας ελληνων αντιφασιστων νομιζω με πολυ προβληματικό περιεχόμενο.Νομιζω οτι η Χοτζικη κληρονομια της Σακε ειχε παιξει το ρολο της.Απλως αλλο η Αλβανια του Χοτζα που ειχε δικιο στην διενεξη της με τον Τιτο και αλλο οι σωβινιστες λουμπεν νταραβεριτζηδες του uck .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χώρια από το καλαμπούρι τώρα, στην πραγματικότητα η "κόντρα" τότε (ήδη δεν ήταν πια ΣΑΚΕ αν θυμάμαι σωστά), στον δημόσιο λόγο της κατάγγειλε στο 100% το ΝΑΤΟ. Μια χαρά θέση είχε πάρει δηλαδή... Στο κατ'ιδίαν βέβαια, τους ήταν συναισθηματικά δύσκολο να ταυτιστούν με Γιουγκοσλάβους, και πολύ περισσότερο ενάντια σε Αλβανούς.

      Διαγραφή
  24. Θεωρώ ότι το κύριο θέμα της ανάρτησης είναι η αλλαγή στις θέσεις του κόμματος και δευτερευόντως αν oi θέσεις αυτές είναι σωστές, όπως προσπάθησαν να δείξουν άλλοι σχολιαστές. Όμως οι σημερινές θέσεις είναι διαμετρικά αντίθετες από αυτές που είχε πριν κάποια χρόνια. Επομένως ή έκανε λάθος στο παρελθόν και πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του για την επί δεκαετίες λανθασμένη πολιτική του κομμουνιστικού κινήματος ή κάνει λάθος τώρα. Το σίγουρο είναι ότι αποκλείεται να ήταν σωστή η πολιτική του τότε και να είναι και τώρα.
    Προσωπικά δεν μου προκαλεί εντύπωση το γεγονός της αλλαγής πολιτικής του κόμματος. Μου προκαλεί όμως μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η βάση του κόμματος που δεχόταν ως σωστή την πολιτική του πρόσφατού παρελθόντος, το ίδιο εύκολα υπερασπίζεται την ακριβώς αντίθετη σήμερα.

    Cos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Cos: Το να αλλάξει μια γραμμή και οι ίδιοι που υπαρασπίζονταν σαν ορθή την προηγούμενη, να υπερασπίζονται ως τέτοια και την διαμετρικά αντίθετα της επόμενη δεν είναι περίεργο, αφού έτσι λειτουργεί ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Η σχιζοφρένεια εδώ είναι πως υπάρχει απαίτηση να τις δεχτείς ως "ορθές" και τις δύο ταυτόχρονα, γιατί η γραμμή τάχα "δεν άλλαξε ποτέ".
      Το δικό μου πρόβλημα δεν είναι με την απαίτηση υπεράσπισης των τωρινών θέσεων, αυτή είναι θεμιτή και έχει λογική. Το δικό μου πρόβλημα είναι η απαίτηση να παριστάνω τον διανοητικά καθυστερημένο κάνοντας πως δεν καταλαβαίνω τις αντιθέσεις στην στάση και τις αναλύσεις, ανάμεσα στο "τότε" και στο "τώρα".

      Διαγραφή
  25. Αγαπητέ σύντροφε μάλλον παράπεσε και κάποιο δικό μου σχόλιο εδώ και αρκετές ημέρες. Αν έχεις την καλοσύνη, δες το όποτε βρεις καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Με δεδομένο πως εδώ σχολιάστηκε σχεδόν οτιδήποτε άλλο εκτός από το θέμα της ανάρτησης, θα δοκιμάσω αν βρω χρόνο στις επόμενες μέρες, να κάνω και μια τελική τοποθέτηση με βάση το σπαρταριστό πραγματικά κείμενο με τον τίτλο "Η Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία" (https://www.902.gr/eidisi/politiki/289147/i-apofasi-tis-ke-toy-kke-gia-ton-imperialistiko-polemo-stin-oykrania), η οποία θα απαντάει και σε όσα κενά μπορεί να άφησα στον παραπάνω σχολιαστικό μαραθώνιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φάντομ, το αν, ποτε και πως άλλαξε η επεξεργασία του ΚΚΕ για τον ιμπεριαλισμό (ναι άλλαξε και δεν είναι κακό) μπορούμε να το συζητάμε για ώρες και δεν έχει ιδιαίτερη ουσία εκ του αποτελέσματος.

    Θα σταθώ λίγο στη κατηγορία περι των καθηκόντων των κομμουνιστών να παλέψουν κατά του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στον οποίο ανήκει η χώρα τους. Προφανώς και είναι σωστό αυτο. ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ ΝΑ ΠΑΡΑΒΑΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΡΧΗ;

    Όταν μπουκάραμε στο λιμάνι σπάζοντας τζάμια ΝΑΤΟϊκών οχημάτων και παίζαμε ξύλο με την αστυνομία με μέλη της Κ.Ε να καταλήγουν στο νοσοκομείο;
    Όταν καθυστερήσαμε τον ενλιμενισμό του Σαρλ ντε Γκωλ για 12 ώρες;
    Όταν καθυστερήσαμε την ΝΑΤΟϊκή αμαξοστοιχία στην Αλεξανδρούπολη επίσης για κάμποσες ώρες;
    Όταν τις προάλλες παίζαμε μπουνιές με την αστυνομία σε επαρχιακούς δρόμους στην Ηγουμενίτσα επίσης καθυστερόντας για ώρες το ΝΑΤΟϊκό κονβόι;
    Όταν τα μέλη μας στη ΤΡΑΙΝΟΣΕ συσπείρωσαν τους εργαζόμενους με αποτέλεσμα να ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ η μεταφορά όπλων στην Ουκρανία
    Όταν κρεμάσαμε πανό στην Ακρόπολη με το σύνθημα "ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ" του οποίου οι εικόνες έκαναν το γύρο του κόσμου;
    Όταν πηγαίναμε στα άγρια χαράματα να περιμένουμε τις αμαξοστοιχίες του ΝΑΤΟ με τα τανκς για να τους πετάξουμε μπογίες;
    Όταν βανδαλίσαμε τις ΝΑΤΟϊκες φρεγάτες με κόκκινες μπογίες;
    Όταν έχουμε οργανώσει ΔΕΚΑΔΕΣ πορείες και συγκεντρώσεις κατεβάζοντας ΧΙΛΙΑΔΕΣ κόσμο στο δρόμο με τα συνθήματα ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ;
    Όταν οι βουλευτές μας είναι persona non-grata στην Ουκρανία και στοχοποιημένοι ως ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ σε ιστοσελίδες τους;

    Και σε περίπτωση που βαρέθηκες να τα διαβάσεις είναι κι άλλα και το ξέρεις. Αλήθεια αυτή είναι η στάση ενός κόμματος "κρυφά ΦΙΛΟΝΑΤΟΙΚΟΥ" κατ' ομολογίαν σου; Αυτές οι δράσεις που μόνο ένας υποκριτής δε θα τις χαρακτήριζε ΠΑΛΙΚΑΡΙΣΙΕΣ είναι ακριβώς οι δράσεις που ανέλαβε το κόμμα στον πόλεμο με τη Γιουγκοσλαβία και είναι και ο λόγος που θαυμάζεις τη στάση του εσύ και οι ομοϊδεάτες σου (εργατικός αγώνας κ.α), άρα που είναι το πρόβλημα;

    Γιατί άμα το πρόβλημα σου και των υπολοίπων συνίσταται στην δυνατότητα του κόμματος μας να κάνει διεθνείς αναλύσεις για τον χαρακτήρα του πολέμου, της εποχής ή ενός κράτους τότε αυτό δεν αρκεί να πείσει κανέναν.
    Τα καθήκοντα και οι δράσεις που έχει αναλάβει είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη πάλη ενάντια στο ιμπεριαλιστικό κέντρο στο οποίο ανήκει η χώρα μας. Ο λόγος που καλεί ενάντια στη στήριξη του ενός η του άλλου ιμπεριαλιστή είναι προφανής άλλωστε, εφόσον εσύ ο ίδιος ή και άλλοι πολλοί τρέφετε αυταπάτες για τον δήθεν προοδευτικό ρόλο που μπορεί να παίξει ένα ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ κράτος.

    Ελπίζω να ενταχθεί η αναγνώριση αυτων των δράσεων στη συζήτηση γιατί ειδάλλως είναι μέγιστη προσβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @5side:
    1)Δεν ξερω τι ακριβώς καταλαβαίνεται από αυτά που διαβάζετε, ή εάν επίτηδες διαστρευλώνετε αυτά που λέει ο άλλος για να μην τοποθετηθείτε επί της ουσίας. Το θέμα της ανάρτησης δεν είναι εάν “η γραμμή έχει αλλάξει” ούτε καν το εάν αυτή η αλλαγή είναι προς το καλύτερο ή το χειρότερο.
    Το θέμα της ανάρτησης είναι πως δεν μπορεί να θεωρούνται ταυτόχρονα σωστές δύο αντικρουόμενες και αντιφατικές μεταξύ τους γραμμές. Μια και έκανες τον κόπο να διαβάσεις τα σχόλια (αφού “απαντάς” σε πράγματα που είπώθηκαν σε αυτά και όχι στην ίδια την ανάρτηση, περιέργως όμως δεν φαίνεται να σου “διέφυγαν” οι απαντήσεις μου σε ζητηματα που ξαναθέτεις και είναι ήδη απαντημένα), θα έχεις δει πως το έχω ξεκαθαρίσει ήδη.
    Το πρόβλημα είναι πως εάν έχεις αξιώσεις επιστημονικής ανάλυσης, τότε για κριθεί μια νέα γραμμή ως σωστή, τότε πρέπει ρητά η προηγούμενη να κριθεί ως λάθος, να εντοπιστούν τα λάθη της, να γίνει αυτοκριτική για αυτά και μετά να έρθει η νέα γραμμή ως “σωστή”. Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε στην σχιζοφρενική θέση να πρέπει να υπερασπιστούμε αντιφατικά μεταξύ τους πράγματα, ως ταυτόχρονα “σωστά” και τα δύο.
    2)ΠΡΟΣΒΟΛΗ είναι να με χαρακτηρίζεις “ομοϊδεάτη” των “εργατοαγωνιστών” καθώς από τις στήλες αυτού του μπλογκ, όχι μόνο τους έχω ξεφωνήσει επανειλημένα σαν “προβοκάτορες” αλλά έχω αποκαλύψει και κάποιες από τις πραγματικές τους ταυτότητες, τον καιρό που ακόμη τις έκρυβαν. Οι παλιοί αναγνώστες του μπλογκ όπως ο ratm ή ο Παναγιώτης, μπορούν να στο επιβεβαιώσουν αυτό. Με φραξιονιστές ούτε είχα ποτέ, ούτε και θέλω να αποκτήσω σχέση.
    Και αυτό είναι προσωπικό μπλογκ στο οποίο γράφω “τον πόνο μου”. Ούτε αξιώσεις πολιτικού φορέα έχει, ούτε την αξίωση να επιρρεασει την γραμμή (αν υπήρχε τέτοια) του ΚΚΕ. Η γραμμή του ΚΚΕ είναι θέμα δικό του. Το μην πάω όμως στο Δαφνί όντας “υποχρεωμένος” ταυτόχρονα, σε αντιφατικές μεταξύ τους θέσεις, ως υποστηρικτής του, είναι δικό μου και έχω κάθε δικαίωμα να το απαιτήσω.
    3)Σε πολλές από τις δράσεις που αναφέρεις, ήμουνα προσωπικά παρόντας, οπότε τα περί “παληκαριάς” που αναφέρεις δεν με συγκινούν και ιδιέταιρα, αφού κατά την λογική σου, και εγώ σε αυτά τα “παληκάρια” συγκαταλέγομαι προφανώς. Αλλά και έτσι να μην ήταν (πες πως ήμουν ανάπηρος και δεν μπορούσα π.χ.), θα με εμπόδιζε αυτό να σκέφτομαι; Η συγκεκριμένη αποστροφή σου δε, μόνο ένδεια επιχειρημάτων δείχνει, αφού το “να τις βγάλουμε έξω να τις μετρήσουμε ποιός την έχει μεγαλύτερη” μόνο πολιτικό επιχείρημα δεν είναι.
    4)Οι δρασεις που αναφέρεις, αναιρούνται ως λανθασμένες, από την ίδια την κομματική ανάλυση.
    Αν π.χ. Η πρόσφατη θέση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι σωστή, και η τελευταία δέχεται μια “άδικη ιμπεριαλιστική εισβολή”, τότε πρέπει να είσαι παρανοϊκός για να εμποδίσεις μια αποστολή όπλων (ή γιατί όχι και εθελοντών) που θα την βοηθήσουν να την αποκρούσει (την “άδικη ιμπεριαλιστική εισβολή¨). Ή η θέση της ΚΕ λοιπόν είναι σωστή, ή η παρενόχληση της αποστολής όπλων, εάν θέλουμε να διατηρήσουμε σώας τα φρένας μας. Το μονο σίγουρο είναι πως δεν μπορείς να τα υπερασπιστείς ως σωστά και τα δύο, πολύ δεν περισσότερο να καμαρώνεις κιόλας για αυτά, και μάλιστα ταυτόχρονα!.
    >

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @5side:
      >
      -Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ κρίθηκαν ανεπιθύμητα πρόσωπα από την Ουκρανική κυβέρνηση, γιατί με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή παρέστησαν ως παρατηρητές στις εκλογές της Λ.Δ.Ντονέσκ, αναγνωρίζοντας έτσι de facto (στην διπλωματική ορολογία) την κρατική της υπόσταση. Ταυτόχρονα ο Ριζοσπάστης εκείνο τον καιρό έγραφε για “αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες”, ενώ στην τελευταία ανακοίνωση της ΚΕ, η αντίσταση στο Μαϊνάν χαρακτηρίζεται ούτε λίγο-ούτε πολύ ως “ρώσσικη επιθετικότητα” ταυτιζόμενη πλήρως με την ΝΑΤΟϊκή ορολογία επί του θέματος. -Τι από τα δύο είναι σωστό; Γιατί αν είναι η τελευταία ανακοίνωση της ΚΕ, είναι τουλάχιστον ιλαρό να επικαλείσαι την τότε στάση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ (κανονικά θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί για αυτή τους την ενέργεια, αν υπήρχε μια στοιχειώδης συνέπεια λόγων και έργων). Νάτο πάλι το πρόβλημα μπρόστα στα μάτια μας...
      Θα μπορούσα να συνεχίσω με πολλά τέτοια παραδείγματα για ώρα, αλλά έχουν παρατεθεί ήδη στις απαντήσεις μου σε άλλους σχολιαστές, οπότε διάβασε τις από εκεί. Δεν μπορώ να επναλαμβάνω συνεχώς τα ίδια σε 150 σχόλια, ούτε τον χρόνο ΄χω, ούτε την όρεξη, ούτε και βρίσκω να χρησιμύει σε κάτι.
      Από εκεί και πέρα τώρα, δεν θα ανακαλύψω τον τροχό αν σου πω, πως η εκμετάλλευση των ενδοϊμπεριλιστικών αντιθέσεων, είναι εκ των ουκ άνευ όρος αν θες ποτέ να κάνεις μια επανάσταση. Παραιτούμενος εκ των προτέρων από αυτή την δυνατότητα με το γελοίο επιχείρημα “δεν διαλλέγω ιμπεριαλιστή” (λες και ο ιμπεριαλισμός είναι μάρκα από μακαρόνια στο σούπερ μάρκετ για να διαλλέξεις αυτήν του γούστου σου, και το γεγονόςπως ζεις σε μια χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν παίζει κανέναν ρόλο σε αυτό), πρακτικά παραιτείσαι και από κάθε επαναστατική προοπτική.

      Σαν επίλογος, για κάθε “δράση” την οποία επικαλείσαι, υπάρχει και ένα κείμενο ή μία ανάλυση του ίδιου του ΚΚΕ, που την ακυρώνει. Ανάφερα ήδη κάποια παραδείγματα, υπάρχουν και άλλα στο σχόλια.

      Διαγραφή
  29. Μετά από 139 σχόλια, εκ των οποίων τα 135 τουλάχιστον, όχι μόνο είναι εκτός θέματος, αλλά και επαναλαμβάνονται, ο σχολιασμός της ανάρτησης κλείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή