Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Ο πόλεμος προπαγάνδας της Ουκρανίας: Διεθνείς εταιρείες δημοσίων σχέσεων, λομπίστες και μυστικές υπηρεσίες #2

...Συνέχεια από το προηγούμενο

Ξένοι εξτρεμιστές κατακλύζουν την Ουκρανία

Ο φάκελος περιέχει επίσης έναν σύνδεσμο προς μια σελίδα του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Μάχη για την Ουκρανία», η οποία παρέχει οδηγίες για αλλοδαπούς που επιθυμούν να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας που είναι πλαισιωμένες από νεοναζί και ονομάζονται «Διεθνής Αμυντική Λεγεώνα της Ουκρανίας».

Μετά το κάλεσμα του Ζελένσκι προς τους ξένους μαχητές να σχηματίσουν μια ταξιαρχία, μαχητές από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Χιλής και άλλων χωρών, ταξίδεψαν για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι χωρίς εκπαίδευση ή εμπειρία μάχης έχουν φτάσει για «πολεμικό τουρισμό», αυτό που ένας Βρετανός στρατιώτης αποκάλεσε «σφαιροφάγους».

Ενώ η ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι δεκάδες χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της, ορισμένοι σχολιαστές εξέφρασαν αμφιβολίες για τους αριθμούς αυτούς, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια δημοσίων σχέσεων». Ωστόσο, οι ξένοι που ταξίδεψαν στην Ουκρανία συνάντησαν μια πραγματικότητα πολύ πιο σοβαρή από ό,τι περίμεναν.

Η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας βομβάρδισε στρατιωτικές εγκαταστάσεις δίπλα στο σημείο όπου κοιμόντουσαν οι ξένοι μαχητές. Έχοντας καταφύγει στη γειτονική Πολωνία, ένας Ισπανός μαχητής περιέγραψε τον βομβαρδισμό ως «προειδοποίηση» που θα μπορούσε να έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους.

Ομοίως, ένας Αμερικανός μαχητής που κρύφτηκε σε ένα ασθενοφόρο για να ξεφύγει από τις γραμμές του μετώπου προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές αρχές σκοτώνουν τους ξένους που αποφάσισαν να μην πολεμήσουν, κάνοντας λόγο για «παγίδα». 

Κατάλληλη ρητορική

«Τέτοια ρωσικά κλισέ όπως “δημοψήφισμα στην Κριμαία” ή “βούληση του λαού της Κριμαίας” είναι απολύτως απαράδεκτα», σημειώνει το έγγραφο, αναφερόμενο στο συντριπτικά επιτυχές δημοψήφισμα του 2014 για την απόσχιση από την Ουκρανία.

Το έγγραφο θεωρεί απαράδεκτους τους όρους «εμφύλιος πόλεμος στο Ντονμπάς», «εσωτερική σύγκρουση», «σύγκρουση στην Ουκρανία» και «ουκρανική κρίση» για να περιγράψει τον πόλεμο του ουκρανικού στρατού με τις αποσχισθείσες δημοκρατίες της περιοχής του Ντονμπάς. Αυτό, παρά το γεγονός ότι το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εκτιμά ότι 14.200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 3.404 αμάχων, έχουν σκοτωθεί σε εσωτερικές μάχες στην Ουκρανία από το 2014.

Στη θέση αυτών των φράσεων, το έγγραφο ζητά τη χρήση των όρων «Ένοπλη επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ντονμπάς, διεθνής ένοπλη σύγκρουση, ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, ρωσο-ουκρανική ένοπλη σύγκρουση». 

Φράσεις-Κλειδιά

Ένα άλλο έγγραφο με τίτλο «Φράσεις-Κλειδιά» περιέχει συγκεκριμένους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς που διαδόθηκαν ευρέως από τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης, έκτοτε όμως έχουν διαψευστεί.

Ένα απόσπασμα ισχυρίζεται ότι «ολόκληρη η Ευρώπη βρέθηκε στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής, όταν τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να βομβαρδίζουν το μεγαλύτερο στην Ευρώπη πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια».

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, δήλωσε ότι το κτίριο που χτυπήθηκε από ρωσικό «βλήμα» στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια «δεν ήταν μέρος του αντιδραστήρα», αλλά ένα εκπαιδευτικό κέντρο. Τα ρωσικά στρατεύματα άφησαν επίσης τους Ουκρανούς εργαζόμενους να συνεχίσουν τη λειτουργία του εργοστασίου. Ένα άλλο απόσπασμα ευχαριστεί την Τουρκία για την απόφασή της «να εμποδίσει την πρόσβαση των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα».

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για όλα τα στρατιωτικά σκάφη, εμποδίζοντας τόσο τα πλοία του ΝΑΤΟ όσο και τα ρωσικά σκάφη να έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Μεταξύ των κεφαλαίων του εγγράφου περιλαμβάνεται μια δήλωση ευγνωμοσύνης προς τις «αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από πολίτες πολλών εθνών σε όλο τον κόσμο και καταδεικνύουν ισχυρή υποστήριξη στην Ουκρανία για την υπεράσπισή της έναντι της Ρωσίας».

Πρόκειται για μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας στην Ευρώπη, στις οποίες διατυπώθηκαν εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και να καταρρίψουν ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη, μετατρέποντας δυνητικά τη σύγκρουση σε παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ πυρηνικών δυνάμεων.
«Παρά την προπαγάνδα της Ρωσίας, δεν υπάρχουν διακρίσεις με βάση τη φυλή ή την εθνικότητα, ακόμη και όταν πρόκειται για τη διέλευση των κρατικών συνόρων από ξένους πολίτες», υποστηρίζει το ουκρανικό έγγραφο.

Ωστόσο, πολυάριθμα βίντεο και αναφορές έχουν καταγράψει τις ουκρανικές αρχές να εμποδίζουν τους Αφρικανούς να διαφύγουν από τις μάχες. Ακόμα και οι New York Times, που δεν είναι δα και προπύργιο της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, δημοσίευσαν μια έκθεση που τεκμηριώνει αυτές τις ρατσιστικές πρακτικές. Ένα μήνυμα αναφέρει ότι «στις 16 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν βόμβα σε ένα θέατρο, όπου βρίσκουν καταφύγιο έως και 1300 άμαχοι. Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστος». Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Μαξ Μπλούμενταλ, η έκρηξη φαίνεται να είναι προβοκάτσια που σχεδιάστηκε από το νεοναζιστικό τάγμα Αζόφ και είχε στόχο να προκαλέσει την επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.