Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 4 Απριλίου 2021

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι, ο πόλεμος και η παγίδα της προπαγάνδας

Πριν από λίγο καιρό, όχι περισσότερο από έξι μήνες, κανένας εμπειρογνώμονας δεν θα έκανε λόγο για τον κίνδυνο της ενίσχυσης της στρατιωτικής δράσης της Ουκρανίας στο Donbass.

Σήμερα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κίεβο θα προκαλέσει πόλεμο. Η μόνη διαφορά είναι αν θα συμβεί ήδη την άνοιξη ή αργότερα και αν το Donbass μπορεί να θεωρηθεί το μόνο μέρος πιθανής πρόκλησης ή εάν η Κριμαία, η Υπερδνειστερία, καθώς και τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα στις περιοχές Kharkov, Sumy και Chernigov πρέπει επίσης να θεωρηθούν ως πιθανοί στόχοι.

Τι συνέβη με την αλλαγή των αξιολογήσεων της προοπτικής της ουκρανικής κρίσης να μπει σε μια θερμή φάση;

Πρώτον, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρόκληση σύγκρουσης με τη Ρωσία ή / και την Κίνα έχει ήδη αποφασιστεί από τις ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εντός τριών έως πέντε ετών (δηλαδή μέχρι το τέλος της τρέχουσας κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ) η Αμερική θα έχει χάσει κάθε ελπίδα επιτυχίας σε περίπτωση άμεσης στρατιωτικής σύγκρουσης με το Πεκίνο ή τη Μόσχα (για να μην αναφέρουμε την πιθανότητα αλληλεπίδρασης τους). Κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων τους, οι ΗΠΑ έχουν ήδη χάσει τον χρηματοοικονομικό ανταγωνισμό. Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η Ουάσιγκτον δεν προσπάθησε καν να τηρήσει τους κανόνες στον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα, αναγκάζοντας τους συμμάχους της να εμπλακούν σε οικονομικές συγκρούσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο. Έχοντας χάσει το πλεονέκτημα (αν και υπό όρους) της βίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες στερούνται το τελευταίο πεδίο αντιπαράθεσης, μετά το οποίο η ήττα τους πηγαίνει από μια κατάσταση υψηλής πιθανότητας σε μια κατάσταση αναπόφευκτου.
Η Αμερική βλέπει μια διέξοδο σύροντας τη Ρωσία και / ή την Κίνα σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας στην οποία ΘΑ συμμετέχουν σύμμαχοι των ΗΠΑ, ενώ οι ίδιες οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποφύγουν να συμμετάσχουν σε ενεργές εχθροπραξίες στο πρώτο στάδιο,
παρέχοντας ηθική και τεχνική υποστήριξη στους συμμάχους. Υπάρχουν δύο σενάρια στην Ουάσιγκτον. Στο πρώτο, οι εχθροπραξίες έχουν έναν παρατεταμένο χαρακτήρα, υπονομεύοντας τις δυνατότητες της Ρωσίας και της Κίνας και επιτρέποντας στην Αμερική στο τελικό στάδιο να αναπτύξουν τις ικανοτητες τους κλιμακωτα (όχι απαραίτητα πηγαίνοντας σε πόλεμο, αλλά απειλώντας με βία) και αντιστρέφοντας την πολιτική κατάσταση στον κόσμο υπέρ της. Σε γενικές γραμμές, οι ΗΠΑ δεν θα είχαν αντίρρηση να επαναλάβουν το κόλπο του Πρώτου και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο οποίο έχασαν όλοι εκτός από την Αμερική.

Στη δεύτερη επιλογή, οι σύμμαχοι της Αμερικής θα έχουν ηττηθεί από τη Μόσχα και το Πεκίνο σχετικά γρήγορα και με ελάχιστη προσπάθεια, αλλά το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι σε ένα αδιέξοδο στο οποίο οι νικητές θα καταστρέψουν τις ίδιες τις αγορές που τους είχαν δώσει οικονομικό πλεονέκτημα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Δηλαδή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι ο πόλεμος θα επιτρέψει στην Ουάσιγκτον, στη χειρότερη περίπτωση, να φέρει την τρέχουσα παγκόσμια κρίση σε status quo, διατηρώντας τις δυνατότητες για τον επόμενο γύρο του αγώνα για ηγεμονία.

Οι ΗΠΑ χρειάζονται πολεμοκάπηλους για να εφαρμόσουν αυτήν τη στρατηγική,
διότι είναι σαφές ότι ούτε η Γαλλία, ούτε η Γερμανία, ούτε η Ιαπωνία, ούτε η Αυστραλία θα επιτίθονταν στη Ρωσία ή την Κίνα από μόνες τους. Πρέπει να δημιουργηθούν συνθήκες στις οποίες δεν θα μπορούν να αποφεύγουν τις στρατιωτικές ενέργειες λόγω των συμμαχικών τους δεσμεύσεων και επειδή μια στρατιωτική σύγκρουση θα επηρέαζε τα δικά τους συμφέροντα.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τη Νότια Κορέα (προκαλώντας σύγκρουση με τη Βόρεια Κορέα), την Ταϊβάν και, με λιγότερη επιτυχία, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες (οι οποίες έχουν επιλύσει διαφορές σχετικά με την κυριαρχία επί των νησιωτικών ομάδων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας) εναντίον της Κίνας.

Οι εμπρηστές των ρωσικών συνόρων πρέπει να είναι η Βαλτική και η Πολωνία, προσπαθώντας να τορπιλίσουν τη Λευκορωσία, και τη Γεωργία, όπου οι Αμερικανοί προσπαθούν να επαναφέρουν στην εξουσία την αντιπολίτευση, η οποία θεωρεί τον Σαακασβίλι ηγέτη της. Η χρήση των εντάσεων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για την πυροδότηση ενός μεγάλου πολέμου στην Υπερκαυκασία δεν αποκλείεται, αλλά μετά την ανάπτυξη ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Καραμπάχ, αυτή η επιλογή έχει γίνει πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστεί. Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να δημιουργήσουν ένταση στην Κεντρική Ασία, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διασφαλίσουν τα νωτα τους στο Αφγανιστάν για να το χρησιμοποιήσουν πλήρως, και η Μόσχα έχει μέχρι στιγμής ξεπεράσει την Ουάσιγκτον, αν και όχι κατά πολύ, στις διαπραγματεύσεις της με τους Ταλιμπάν.

Όπως μπορούμε να δούμε, η Ουκρανία είναι ένας βασικός κρίκος σε αυτήν τη στρατηγική, παρέχοντας έναν σύνδεσμο μεταξύ των λευκορωσικών και καυκάσιων θεάτρων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επιπλέον, το Κίεβο έχει τον ευκολότερο τρόπο να μετατρέψει τις παγωμένες συγκρούσεις σε μια καυτή φάση. Ο ευκολότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι στο Donbass. Τέλος, η ΕΕ εμπλέκεται ήδη στην κρίση της Ουκρανίας, οπότε θα είναι πιο δύσκολο για το Παρίσι και το Βερολίνο να αποφύγουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία για την Ουκρανία. Επιπλέον, μπορούμε να περιμένουμε τουλάχιστον στη δυτική Ουκρανία την Πολωνία, η οποία είναι κράτος μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τα προβλήματα της οποίας θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αγνοηθούν. Εκτός από την Πολωνία, υπάρχει η ευκαιρία να εμπλακούν οι Βαλτικές χώρες στην κρίση (η ανάπτυξη των αμερικανικών στρατευμάτων, για την οποία οι Βαλτικές μαζί με τους Πολωνούς έχουν πιέσει τόσο πολύ, θα πρέπει να πληρωθεί, αν όχι με χρήματα, τότε με συμμετοχή σε τυχοδιωκτισμούς).

Υπάρχουν ελπίδες ότι η Γεωργία θα υποστηρίξει ενεργά το αντι-ρωσικό μπλοκ πολιτικά (η Τιφλίδα είναι απίθανο να τολμήσει να αναλάβει στρατιωτικές δράσεις μετά το 2008), και επίσης ότι το Καζακστάν θα πάρει μέρος σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας με οδυνηρό τρόπο, καθώς θα πειραματιστεί με την κατάσταση από μόνο του. Το βορειοδυτικό Καζακστάν είναι μια πρώην χώρα Κοζάνων, και όταν ο Πούτιν μίλησε για τα «δώρα» της Ρωσίας στις διαλυμένες δημοκρατίες, σαφώς δεν είχε υπόψη μόνο την Ουκρανία.

Δεύτερον, η ουκρανική ηγεσία βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Ο Zelensky δεν κατάφερε να εξασφαλίσει συνεχή δανεισμό από το ΔΝΤ και δεν υπάρχει τρόπος να καλυφθεί η τρύπα του ενός τρίτου του προϋπολογισμού. Επιπλέον, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας των ουκρανικών αρχών να καταπολεμήσουν την πανδημία του κορονοϊού, αυτή η τρύπα κινδυνεύει να αυξηθεί στα 2/3 του προϋπολογισμού, οι επιχειρήσεις χρεοκοπούν, η φορολογική βάση συρρικνώνεται, η αναχώρηση μεταναστών έχει μειωθεί απότομα , όπως και η εισροή ξένου νομίσματος. Οι αντιλαϊκές αρχές προσπαθούν να εδραιώσουν τη θέση τους μεταβαίνοντας σε μια ανοικτή δικτατορία. Η δικτατορία και η τρομοκρατία κατά της αντιπολίτευσης οφείλονται στον «πόλεμο με τη Ρωσία». Οι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης κηρύσσονται μαζικά «πράκτορες του Κρεμλίνου» και κατηγορούνται για εσχάτη προδοσία.

Ως αποτέλεσμα, η θέση των ακροδεξιών, που ανέκαθεν υποστήριζαν τον ανοιχτό πόλεμο με τη Ρωσία, ενισχύθηκε. Οι πιο ανόητοι ανάμεσά τους πίστευαν (μερικοί ακόμα) ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να κερδίσει έναν τέτοιο πόλεμο.

Οι περισσότεροι, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι η Δύση θα υπερασπιστεί σίγουρα το Κίεβο εάν κηρυχθεί επίσημα πόλεμος στη Μόσχα και βοηθήσει να κερδηθεί η σύγκρουση (νικήστε τον πόλεμο για την Ουκρανία). Το μόνο τους πρόβλημα είναι να επιδείξουν απροκάλυπτη επιθετικότητα από την πλευρά της Ρωσίας.

Για το σκοπό αυτό, από την αρχή του έτους, το Κίεβο έχει στραφεί στην τυπική τακτική του αυξανόμενου βομβαρδισμού του Donbass και της οργάνωσης συγκρούσεων στη γραμμή επαφής. Το στοίχημα ήταν ότι αργά ή γρήγορα οι υπερασπιστές του Donbass θα έχαναν το κουράγιο τους και θα ανταποκρινόντουσαν τόσο έντονα που θα μπορούσαν να το περάσουν ως ρωσική επίθεση.

Ταυτόχρονα, άρχισαν να διοχετεύονται πληροφορίες και προπαγάνδα στην ουκρανική κοινωνία. Οι αρχές της Ουκρανίας κατάφεραν το 42% του πληθυσμού να υποστηρίξει μια στρατιωτική λύση στην κρίση του Donbass. Ταυτόχρονα, μόνο το 25% το αντιτίθεται. Επιπλέον, το 37,4% των Ουκρανών πολιτών υποστηρίζει επίσης την επιστροφή της Κριμαίας με βία. Μόνο το 27% είναι εναντίον. Οι προπαγανδιστικές και οι πολιτικές προετοιμασίες του Κιέβου για τον πόλεμο έχουν σχεδόν τελειώσει.

Τρίτον, υπήρξαν ορισμένα γεγονότα που είναι δυσάρεστα για την Ουκρανία και τη Δύση, αλλά είναι απίθανο να αναιρέσουν τον πόλεμο:
  1. Η Ρωσία επεσήμανε στη Γαλλία και τη Γερμανία την απροθυμία και την αδυναμία του Κιέβου να εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ και τους κάλεσε να παρέχουν μια πιο εποικοδομητική θέση για τις πλευρές τους. Το Παρίσι και το Βερολίνο αναγνώρισαν σιωπηρά την ανικανότητά τους να αλλάξουν τη θέση του Κιέβου.
  2. Το Donbass, σαφώς με τη συγκατάθεση της Μόσχας, διεκδίκησε κρατική υπόσταση στα σύνορα των περιοχών Ντόνετσκ και Λούγκανσκ.
  3. Οι αρχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ έδωσαν εντολή στο σώμα της Δημοκρατίας όχι μόνο να απαντήσει στους βομβαρδισμούς, αλλά και να ανοίξει πυρ σε θέσεις της Ουκρανίας «προληπτικά». Η Μόσχα, το Παρίσι και το Βερολίνο παρέμειναν σιωπηλοι για το θέμα αυτό.

Έτσι, το Κίεβο παγιδεύτηκε στη δική του παγίδα. Οι Ουκρανοί "εθελοντές" άρχισαν να αναφέρουν τακτικά απώλειες από «θραύσματα και τραύματα έκρηξης». Στο πλαίσιο αυτό, οι εκρήξεις ναρκών αναφέρονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υφίστανται κυρίως απώλειες από το πυροβολικό των δημοκρατιών. Μέχρι στιγμής, το Κίεβο δεν εστιάζει ιδιαίτερα σε αυτό, διότι, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η Ρωσία κατάφερε να πείσει το Παρίσι και το Βερολίνο να παραμείνουν σιωπηλοί στο ουκρανικό ζήτημα.

Αλλά, πρώτον, οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν προφανώς να πιέσουν τους συμμάχους τους σε αντιρωσικές δηλώσεις στην τρέχουσα σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεύτερον, το Κίεβο δεν μπορεί να αγνοήσει την τρέχουσα κατάσταση για πολύ καιρό. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν συνηθίσει να βομβαρδίζουν το Ντόνμπας σχεδόν ατιμωρητα. Η σημερινή κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική για το προσωπικό των μονάδων που δέχονται πυρά από το δημοκρατικό πυροβολικό. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι από τους άνδρες των Ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είναι μισθοφόροι που έχουν αποφασίσει ότι η κατανάλωση οινοπνεύματος και η διασκέδαση με τη μορφή βομβαρδισμού κατοικιών είναι πιο ενδιαφέρουσα από την επιλογή της καλλιέργιας φράουλας στην Πολωνία. Υπέγραψαν σύμβαση με την AFU για να σκοτώσουν για χρήματα (αν είναι τυχεροί, και να ληστέψουν) και όχι για να πεθάνουν.

Το να κάθονται στα χαρακώματα κάτω από τα πυρά τελικά υποβαθμίζει τον ουκρανικό στρατό από άποψη ηθικού.
Εάν αυτός δεν σταλεί εγκαίρως για επίθεση, θα μπορούσε να υποχωρήσει σε άτακτη φυγή. Επιπλέον, οι Ναζί και άλλοι ακραίοι εθνικιστές δεν θα κατανοήσουν τις αρχές εάν υιοθετήσουν παθητική στάση.

Έτσι, η συνολική διπλωματική, στρατιωτική, πολιτική, χρηματοοικονομική και οικονομική κατάσταση απαιτεί από τις αρχές του Κιέβου να εντείνουν τις επιχειρήσεις μάχης στο Donbass. Παρεμπιπτόντως, οι Αμερικανοί δεν δίνουν δεκάρα για το αν η Ουκρανία θα κρατήσει για κάποιο χρονικό διάστημα ή αν θα γίνει κομμάτια σε μια στιγμή. Πιστεύουν ότι θα κερδίσουν από οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Μόνο η προσωπική αναποφασιστικότητα του Zelensky και ορισμένων συμβούλων του σήμερα αποτρέπει το Κίεβο από το να αποδεσμεύσει γρήγορα τη σύγκρουση στο Ντόνμπας. Αλλά η δειλία είναι κακός σύμβουλος. Σήμερα ο Zelensky φοβάται περισσότερο τον πόλεμο και αύριο θα φοβάται περισσότερο μην τυχόν και οι Ναζί βάλουν φωτιά στην πόρτα του γραφείου του.

Επιπλέον, το επίσημο Κίεβο εξακολουθεί ένα καθεστώς προκλήσεων, όχι μόνο στη γραμμή επαφής Donbass, αλλά και στα σύνορα με την Κριμαία, όπου διεξάγονται προκλητικές ασκήσεις. Η πρόκληση είναι ένα δίκοπο όπλο. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής υστερίας, τα γεγονότα ξεφεύγουν εύκολα από τον έλεγχο και αρχίζουν να αναπτύσσονται σύμφωνα με τον δικό τους αλγόριθμο (που δεν υπολογίζεται από τους προβοκάτορες). Όσο μεγαλύτερες είναι οι εντάσεις, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τυχαίας σύγκρουσης, που πυροδοτεί μια μεγάλη ανάφλεξη.

Γι’ αυτό οι περισσότεροι παρατηρητές σήμερα μιλούν για υψηλό κίνδυνο να ξεκινήσει η Ουκρανία ολοκληρωτικές εχθροπραξίες. Όπως έγραψε η Barbara Tuckman για το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στα Όπλα του Αυγούστου, «κανείς δεν ήθελε πόλεμο. Ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτος».

Σε τελική ανάλυση, είναι από καιρό σαφές σε όλους ότι η κρίση της Ουκρανίας δεν μπορεί να επιλυθεί ειρηνικά. Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για αυτό. Επομένως, το ζήτημα του πολέμου είναι μόνο θέμα χρόνου και τόπου που επιλέγουν τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Πηγή: Γκουέρνικα (από Donbass Insider)

Και μια ακόμη (ξεχασμένη πια) πτυχή της ένοπλης σύγκρουσης στην πρώην ανατολική Ουκρανία, εδώ:

Βλέπε ακόμη:

3 σχόλια:

  1. Δυστυχώς το κείμενο έχει δίκιο.Οι ΗΠΑ προσπαθουν να προκαλεσουν πολεμικες περιπετειες στη Ρωσια χωρις να αναμειχθουν φόρα παρτίδα οι ίδιες.Αυτό άρχισε στην Ουκρανία και είναι πιθανό να συνεχιστει στη Μολδαβία όταν τεθει θέμα συνδεσης της χώρας με την Ε,Ε.Στο ίδιο πλαισιο πρεπει μαλλον να δουμε και την αποπειρα των δυτικων να φανε την ηγεσια της Λευκορωσιας.Αυτο συνδεεται και με ενδεχόμενη νεα συγκρουση στη Σερβια.Σκεφτομαι οτι στην Κινα παρομοιο προβλημα μπορει να δημιουργησουν οι Αμερικανοι με εξεγερση των Ουιγούρων και ισως για πυτο βλεπουμε την κινα να μιλαει με τον Ερντογκαν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Λώλος Δροσινός:
    Ότι οι αμερικάνοι δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να βάλουν τους υποταχτικούς τους να κάνουν "μαγκιές" και μετά να τους αφήσουν εκτεθημένους και από πάνω, είναι γνωστό ήδη από το 2008. Όταν έβαλαν το ανδρείκελο τους στην Γεωργία να επιτεθεί στις Ρώσικες ειρηνευτικές δυνάμεις στην Οσετία, με αποτέλεσμα τότε, ο Ρώσικος στρατός να φτάσει έξω από την Τυφλίδα σε χρόνο μηδέν.
    Αυτό που με απασχολεί εμένα περισσότερο, είναι το πιος υποταχτικός θα χρησιμοποιηθεί από την μεριά της θάλασσας. Και αυτό προφανώς μας αφορά πολύ άμεσα, αν καταλαβαίνεις που το πηγαίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Η Ναζιστική Ουκρανική κυβέρνηση με την άπλετη βοήθεια τόσο των ΗΠΑ ΌΣΟ και Ιδιαίτερα της "Κρυφο"ναζιστής κυβερνήσεως της ΕΕ κήρυξε ήδη ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ!!
    ΜΗΝ ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΤΑΙ ΟΤΙ: Η Ναζιστική Ουκρανική κυβέρνηση "Ψήφισε" για την ... ΑΝΑΚΑΤΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ που είναι Ρωσικό έδαφος!

    Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ!

    ΕΝΑΡΞΗ 8 ή 9 Μαΐου;;;


    Σπάρτακος Κεραυνός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.