Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021

Η Pfizer απαιτεί από κυβερνήσεις της Λατ. Αμερικής ενέχυρο δημόσια περιουσία για να εξασφαλίσουν συμφωνία εμβολίων

Η Pfizer κατηγορήθηκε για εκβιασμό κυβερνήσεων της Λατινικής Αμερικής στις διαπραγματεύσεις για το εμβόλιο Covid και ζήτησε από κάποιες χώρες να δώσουν ενέχυρο κυρίαρχα περιουσιακά στοιχεία, όπως κτίρια πρεσβειών και στρατιωτικές βάσεις, ως εγγύηση έναντι του κόστους τυχόν μελλοντικών νομικών υποθέσεων, σύμφωνα με στοιχεία που μπορεί να αποκαλύψει το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας.

Στην περίπτωση μιας χώρας, τα αιτήματα του φαρμακευτικού κολοσσού οδήγησαν σε τρίμηνη καθυστέρηση της συμφωνίας για το εμβόλιο. Για την Αργεντινή και τη Βραζιλία, δεν εγιναν καθόλου εθνικές συμφωνίες. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στις χώρες που λαμβάνουν εμβόλια σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από το Covid-19 και ενδεχομένως πεθαίνουν.

Αξιωματούχοι από την Αργεντινή και την άλλη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η οποία δεν μπορεί να κατονομαστεί καθώς έχει υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας με την Pfizer, ανέφεραν ότι οι διαπραγματευτές της επιχείρησης ζήτησαν πρόσθετη αποζημίωση εναντίον τυχόν πολιτικών προσφυγων που ενδέχεται να καταθέσουν οι πολίτες, εάν είχαν δυσμενείς επιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό τους. Στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, η Pfizer ζήτησε να χρησιμοποιηθούν δημόσια περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για τυχόν μελλοντικά νομικά έξοδα.

Ένας αξιωματούχος που ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις της ανώνυμης χώρας χαρακτήρισε τα αιτήματα της Pfizer ως «υψηλού επιπέδου εκβιασμό» και είπε ότι η κυβέρνηση αισθάνθηκε σαν να «κρατούνταν για λύτρα» προκειμένου να έχει πρόσβαση σε σωτήρια εμβόλια.

Οι ακτιβιστές προειδοποιούν ήδη για ένα «απαρτχάιντ εμβολίων» στο οποίο πλούσιες δυτικές χώρες μπορεί να εμβολιάζονται χρόνια πριν από τις φτωχότερες περιοχές. Τώρα, οι νομικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι τα αιτήματα της Pfizer ισοδυναμούν με κατάχρηση εξουσίας.

Ο κόσμος "ψοφάει" για τα υπερκοστολογημένα μας φάρμακα
«Οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους για να περιορίσουν τα εμβόλια που σώζουν ζωές σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος», δήλωσε ο Καθηγητής Lawrence Gostin, διευθυντής του Κέντρου Συνεργασίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας για την Εθνική και Παγκόσμια Νομοθεσία για την Υγεία. «Αυτό φαίνεται να είναι ακριβώς αυτό που κάνουν».

Η προστασία από την ευθύνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως «δαμόκλεια σπάθη που κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των απελπισμένων χωρών με έναν απελπισμένο πληθυσμό», πρόσθεσε.

Η Pfizer έχει μιλήσει με περισσότερες από 100 χώρες και υπερεθνικούς οργανισμούς και έχει συμφωνίες εφοδιασμού με εννέα χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής: Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Ισημερινός, Μεξικό, Παναμά, Περού και Ουρουγουάη. Οι όροι αυτών των συμφωνιών είναι άγνωστοι.

Η Pfizer είπε στο Γραφείο: «Παγκοσμίως, έχουμε επίσης εκχωρήσει δόσεις σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος σε μη κερδοσκοπική τιμή, συμπεριλαμβανομένης συμφωνίας προαγοράς με την Covax για παροχή μέχρι 40 εκατομμυρίων δόσεων το 2021. Αρνούμαστε να σχολιάσουμε τις τρέχουσες ιδιωτικές διαπραγματεύσεις».

Οι περισσότερες κυβερνήσεις προσφέρουν αποζημίωση -απαλλαγή από νομική ευθύνη- στους κατασκευαστές εμβολίων από τους οποίους αγοράζουν. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας πολίτης που υφίσταται δυσμενείς επιπτώσεις μετά τον εμβολιασμό μπορεί να καταθέσει αγωγή κατά του κατασκευαστή και, εάν το επιτύχει, η κυβέρνηση θα καταβάλει την αποζημίωση. Σε ορισμένες χώρες, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να ζητήσουν αποζημίωση μέσω συγκεκριμένων δομών χωρίς να προσφύγουν στο δικαστήριο.

Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο για εμβόλια που χορηγούνται σε πανδημία. Σε πολλές περιπτώσεις οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι τόσο σπάνιες που δεν εμφανίζονται σε κλινικές δοκιμές και γίνονται εμφανείς μόνο όταν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν λάβει το εμβόλιο (ένα εμβόλιο γρίπης H1N1 του 2009, για παράδειγμα, συνδέθηκε τελικά με ναρκοληψία). Επειδή οι παρασκευαστές έχουν αναπτύξει γρήγορα εμβόλια που προστατεύουν τους πάντες στην κοινωνία, οι κυβερνήσεις συχνά συμφωνούν να καλύψουν το κόστος της αποζημίωσης.

Ωστόσο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Αργεντινή και την ανώνυμη χώρα που μίλησαν στο Γραφείο δήλωσαν ότι τα αιτήματα της Pfizer υπερέβαιναν τα αιτήματα άλλων εταιρειών εμβολίων, και ήταν πέρα από αυτά της Covax, μιας οργάνωσης που δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει ότι οι χώρες χαμηλού εισοδήματος μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια. Αυτό αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση για ορισμένες χώρες, διότι σημαίνει ότι πρέπει να προσλάβουμε ειδικούς δικηγόρους και μερικές φορές να εγκρίνουμε περίπλοκη νέα νομοθεσία, έτσι ώστε να μπορούν να απαλλάσσονται οι κατασκευαστές από τις υποχρεώσεις τους.

Πηγή: Ημεροδρόμος

Βλέπε ακόμη:

8 σχόλια:

  1. Η Αναγκαιότητα του Σοσιαλισμού που θα κοινωνικοποιήση τα μέσα παραγωγής και θα ξηλώσει το καπιταλιστικό κέρδος φωτίζεται συνεχώς με προβολείς. Η ΕΣΣΔ με τους Μπολσεβίκους ΛΕΝΙΝ ΚΑΙ ΣΤΑΛΙΝ 1917 1953 ζωντανή μπροστά μας. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ TRASH. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και βέβαια να μη ξεχάσουμε την Κούβα με τους ΦΙΝΤΕΛ ΡΑΟΥΛ ΤΣΕ κ.α την επανάσταση που ανέτρεψε τον Καπιταλισμό και έκαναν ότι και οι Μπολσεβίκοι στην ΕΣΣΔ με τους ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ. ΑΘΑΝΑΤΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TRASH. Εχω μία απορία που δεν απευθύνεται σε εσένα. Το παιχνίδι με τα εμβόλια στο Γεωπολιτικό παιχνίδι ισχύει απόλυτα και είναι σωστό. Κίνα Ρωσία που δεν έχουν εμβολιάσει όλο τον πληθυσμό τους γιατί δεν αγοράζουν εμβόλια απο ΗΠΑ Ε.Ε για να συντομεύσουν τους εμβολιασμούς και να μη πεθαίνει ο κόσμος. Το τονίζω ξανά δεν αφορά εσένα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Αν δεις τα στοιχεία, ούτε η Ρωσσία, ούτε η Λ.Δ.Κίνας, Λ.Δ. Βιετνάμ, αλλά και άλλες χώρες, δεν έχουν και τόσο μεγάλο πρόβλημα, μια και έχουν κληρονομήσει και σε ένα μεγάλο τους μέρος διατηρούν υγειονομικές δομές μιας κοινωνίας άλλου τύπου.
      Το "εμβόλια ή θάνατος" είναι επιτακτικό για τις χώρες που έχουν διαλύσει ουσιαστικά τις ενδιαμέσες δομές υγείας ανάμεσα στο εμβόλιο και στην εντατική.
      Βάλε εδώ και μια διαφορά στους μέσους ηλικιακούς όρους ανάμεσα σε αυτές τις χώρες και τις χώρες του δυτικού ιμπεριαλισμού (πολύ μικρότερες δηλαδή οι "ευπαθείς ομάδες" στο σύνολο του γενικού πληθυσμού, και θα καταλάβεις και μόνος σου.
      Π.χ. αυτό από την "καθημερινή":
      "...ένα άλλο θαύμα συνέβαινε σε μια άλλη γωνιά του κόσμου, που δεν είχε πάρει τόση δημοσιότητα. Η νοτιοανατολική Ασία, μια από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, με αιχμή το Βιετνάμ, ζούσε το δικό της success story. Μέχρι τότε [σ.σ. Ιούνιος 2020] η χώρα των 97 εκατ. κατοίκων δεν είχε ούτε ένα θάνατο από Covid-19! Μέχρι τώρα έχει 35, ενώ τα συνολικά της κρούσματα δεν ξεπερνούν τα 2.400. Μερικά ακόμα εντυπωσιακά νούμερα για του λόγου το αληθές: η πάμφτωχη Καμπότζη των 17 εκατ. κατοίκων έχει 483 κρούσματα και 0 θανάτους, η Ταϊβάν των 24 εκατ. 940 κρούσματα και 9 θανάτους, η Ταϊλάνδη των 70 εκατ. μόλις 82 θανάτους, ενώ η χώρα που δεν τα κατάφερε τόσο καλά, οι Φιλιππίνες των 108 εκατ., δεν έχει ξεπεράσει τους 12.000 θανάτους..."

      Διαγραφή
    2. Επίσης για την "γενική ανοσία" (της "αγέλης" που λένε) του πληθυσμού δεν χρειάζεται να έχει ανοσία το 100%, ένα 20% αρκεί.
      Βάλε λοιπόν αυτούς που έχουν ήδη νοσήσει με μέτρια ή και καθόλου συμπτώματα, ή και σοβαρά ακόμη αλλά έχουν αναρρώσει, πρόσθεσε και έναν στοχευμένο σε ευπαθείς ομάδες εμβολιασμό, και παίρνεις μια γεύση για το τι παίζει με την μεγαλύτερη παγκόσμια μπίζνα του αιώνα...

      Διαγραφή
    3. TRASH. Οπως το θέτεις έχεις δίκιο. Μου διέφυγε προσωρινά... αυτό που είπες για το προηγούμενο καθεστώς τον Σοσιαλισμό. Συμφωνούμε απόλυτα όπως και για την μπίζνα του αιώνα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Χωρίς να διαφωνώ γενικά με εσένα διαφωνω στην συγκριση Ελλάδας κ Φιλιππινων.Στην Ελλάδα απο την Γαυδο ως τον Εβρο καταγραφονται τα παντα.Στις Φιλιππινες κρατος με την μορφή που το ξερουμε υπάρχει σε μικρο κομματι της χώρας.Στα περισσοτερα νησακια ουτε γιατροι ουτε νοσοκομεια υπαρχουν οπότε όσοι κ να πεθάνουν δεν καταγράφονται.Άσε που υπάρχουν περιοχες( πχ Μινταναο) που ελεγχονται απο αντάρτες οποτε το τελευταιο πραγμα που τους νοιαζει ειναι ο κόβιντ.Πιστευω οτι οι καταμετρημενοι νεκροι ειναι απο την πρωτευουσα εκει οπου υπαρχουν νοσοκομεια,δομες που μπορουν να μετρησουν νεκρους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Κοίτα για τις Φιλιππινες να το δεχτώ πως δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, αλλά στην αναφορά αυτή περιλαμβάνονται και πόσες χώρες ακόμη για να γίνουν οι συγκρίσεις...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.