Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

«-Ποιος ενδιαφέρεται αν ένας τρομοκράτης είναι ζωντανός η νεκρός;»

«-Ποιος ενδιαφέρεται αν ένας τρομοκράτης είναι ζωντανός η νεκρός;», αναρωτιόταν Βρετανός δημοσιογράφος την 1η Μαρτίου του 1981 όταν έφτανε σε αυτόν η πληροφορία ότι ένας 27χρονος Βορειοϊρλανδός ξεκίνησε απεργία πείνας. Όταν ο Μπόμπι Σαντς μετά από 66 ημέρες άφηνε την τελευταία του πνοή και περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πήγαιναν για το τελευταίο αντίο στο αποκαλούμενο «Νέο Δημοκρατικό Οικόπεδο», στο Μπέλφαστ, όπου ετάφη μαζί με άλλους 76 ανθρώπους, δεν είχε πλέον αυτή την απορία.

Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους έφτασε στον θάνατο ο Μπόμπι Σαντς, για τη Μάργκαρετ Θάτσερ, ήταν απλή η εξήγηση. Σε σχετική ερώτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων, στις 5 Μαΐου 1981, η Βρετανή πρωθυπουργός είχε πει: «Ο κύριος Σαντς ήταν ένας καταδικασμένος εγκληματίας. Ο ίδιος επέλεξε να χάσει τη ζωή του. Ήταν μια επιλογή που η οργάνωσή του δεν άφησε σε πολλά από τα θύματά της».

To τιμητικό άγημα στην κηδεία του Μπόμπυ Σαντς
-Ποιος όμως ήταν στην πραγματικότητα ο Μπόμπι Σαντς, ο οποίος ξεκίνησε απεργία πείνας ως φυλακισμένο μέλος του IRA και πέθανε ως βουλευτής και κυρίως… θρύλος; Ο Ρόμπερτ Τζέραρντ Σαντς ήταν μέλος του Προσωρινού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού που πέθανε κατά τη διάρκεια απεργίας πείνας ενώ ήταν φυλακισμένος στην πτέρυγα «Η» της φυλακής του Μέιζ στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ήταν ο ηγέτης της απεργίας πείνας του 1981 στην οποία φυλακισμένοι που ήταν μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού εναντιώθηκαν στην αφαίρεση της ιδιότητας τους ως πολιτικών κρατουμένων. Κατά τη διάρκεια της απεργίας εκλέχθηκε βουλευτής στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ως υποψήφιος του «Αντί Η Μπλοκ», δηλαδή του συνδυασμού των υποστηρικτών των απεργών πείνας. Ο θάνατος του Μπόμπι Σαντς και αυτός άλλων εννέα απεργών πείνας προκάλεσε ένα νέο κύμα στρατολόγησης και δραστηριότητας του IRA.

Ρωμαιοκαθολικός στα… κρυφά

Ο Σαντς γεννήθηκε το 1954 από Ρωμαιοκαθολικούς γονείς, τον Τζον και τη Ροσαλίν, που μεγάλωσαν στο Μπέλφαστ. Μετά το γάμο τους, μετακόμισαν στο Νιοτάουναμπεϊ, έξω από το Βόρειο Μπέλφαστ. Οι γονείς του ζούσαν σε μια γειτονιά προτεσταντών αναγκαζόμενοι να αποκρύψουν τη θρησκεία τους. Ο Σαντς ήταν ο μεγαλύτερος από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Οι αδελφές του, Μαρσέλλα και Μπερναντέτ, γεννήθηκαν το 1955 και το 1958 αντίστοιχα. Το 1960, το οικογενειακό μυστικό αποκαλύφθηκε.

Ποδοσφαιριστής στον «Αστέρα της Θάλασσας»

Μετά τη βίωση παρενοχλήσεων και εκφοβισμών από τους γείτονες τους, η οικογένεια εγκατέλειψε τη γειτονιά και μετακινούνταν με φίλους για έξι μήνες, προτού βρουν κατοικία στην κοντινή γειτονιά Ράθκοουλ. Το Ράθκοουλ κατοικούνταν κατά 30% από καθολικούς και είχε καθολικά σχολεία, καθώς και μία φαινομενικά καθολική, αλλά στην ουσία πολυθρησκευτική ποδοσφαιρική ομάδα νέων γνωστή και ως «Ο Αστέρας της Θάλασσας», μια κατάσταση ασυνήθιστη στη Βόρεια Ιρλανδία. Το 1962 γεννήθηκε ο δεύτερος γιος της οικογένειας, ο Τζον, το τελευταίο από τα τέσσερα τους παιδιά.

Ως ποδοσφαιριστής, ο Σαντς ήταν γρήγορος, αλλά μάλλον… κακός. Έκανε περισσότερα φάουλ απ’ ό,τι πάσες. Ήταν γενικά βίαιος και μάλλον αδιάφορος ως χαρακτήρας.

Το 1966, η βία έναντι των «αιρετικών» στο Ράθκοουλ, καθώς και στο υπόλοιπο Μπέλφαστ είχε σημαντικά επιδεινωθεί, και ο καθολικός πληθυσμός που αποτελούσε μειονότητα, βρέθηκε κάτω από πολιορκία. Ο Σαντς και οι αδελφές του αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν την προτεσταντική νεολαία που τους έριχνε πέτρες κάθε πρωί στη διαδρομή για το σχολείο, και η πρώην πολυθρησκευτική ποδοσφαιρική ομάδα του Ράθκοουλ απέκλεισε τα καθολικά της μέλη και μετονομάστηκε σε "Τhe Kai", που σήμαινε «Σκοτώστε όλους τους Ιρλανδούς» (Kill All Irish).

Εγκατέλειψε το σχολείο το 1959 σε ηλικία 15 ετών, και γράφτηκε στο Τεχνικό Κολέγιο του Νιουτάουναμπεϊ, ξεκινώντας μαθητεία ως κατασκευαστής λεωφορείων στις κατασκευαστικές λεωφορείων του «Αλεξάντερ». Εργάστηκε εκεί για λιγότερο από ένα χρόνο, υπομένοντας συνεχόμενες παρενοχλήσεις από Προτεστάντες συνεργάτες του, ενοχλήσεις που σύμφωνα με άλλους συνεργάτες του, αγνοούσε παντελώς. Ήρθε αντιμέτωπος με ορισμένους από τους συναδέλφους του όταν τελείωσε η βάρδια του μια μέρα τον Ιανουάριο του 1971 οι οποίοι φορούσαν τα περιβραχιόνια της τοπικής συμμορίας φανατικών προτεσταντών. Τον Ιούνιο του 1972, το πατρικό της οικογένειας δέχθηκε επίθεση από φανατικούς προτεστάντες και έτσι, η οικογένεια αναγκάστηκε ξανά να φύγει, αυτή τη φορά προς το Δυτικό Μπέλφαστ και συγκεκριμένα την Καθολική περιοχή του Τουίνμπρουκ. Παρακολούθησε για πρώτη φορά σεμινάριο του IRA τον ίδιο μήνα. Ήταν 18 ετών. Το 1973, σχεδόν κάθε καθολική οικογένεια εγκατέλειψε το Ράθκοουλ εξαιτίας της βίας και των εκφοβισμών.

Μέλος του IRA 

Το 1972, ο Σαντς έγινε μέλος του IRA. Συνελήφθη και κατηγορήθηκε τον Οκτώβριο του 1972 για παράνομη κατοχή τεσσάρων περιστρόφων στο σπίτι όπου διέμενε. Ο Σαντς καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 1973 σε πενταετή φυλάκιση, αλλά αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 1976.

Μετά την αποφυλάκισή του, επέστρεψε στο οικογενειακό σπίτι στο Δυτικό Μπέλφαστ και συνέχισε τον ενεργό του ρόλο στον IRA. Ο Σαντς και ο Τζο Μακντόνελ σχεδίασαν τη βομβιστική επίθεση τον Οκτώβριο του 1976 στην εταιρεία επίπλων στο Ντάνμουρι. Το εκθετήριο καταστράφηκε αλλά ενώ τα μέλη του ΙΡΑ αποχωρούσαν από το μέρος διαδραματίστηκε μια οπλομαχία με τη Βασιλική Χωροφυλακή. Αφήνοντας πίσω δύο άντρες πληγωμένους, τον Σίμους Μάρτιν και τον Γκάμπριελ Κορμπέτ, οι τέσσερις εναπομείναντες (Σαντς, Μακντόνελ, Σίμους Φίνουκεϊν και Σον Λάβερι) προσπάθησαν να ξεφύγουν με αυτοκίνητο, αλλά συνελήφθησαν. Ένα από τα ρεβόλβερ που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση βρέθηκε στο αμάξι. Το 1977, αυτοί οι τέσσερις καταδικάστηκαν σε 14 χρόνια φυλάκισης για την κατοχή του ρεβόλβερ, αλλά δεν τους αποδόθηκαν κατηγορίες για βομβιστική επίθεση.

Αμέσως μετά την καταδίκη του, ο Σαντς ενεπλάκη σε μια φιλονικία και πέρασε τις πρώτες του 22 μέρες στην απομόνωση στη φυλακή Κρούμλιν Ρόουντ, 15 μέρες γυμνός, και ξεκίνησε μια «διατροφή πείνας» (ψωμί και νερό) κάθε τρεις μέρες.

«Διοικητής» των φυλακισμένων του IRA στο Λονγκ Κες

Στις αρχές του 1980 ο Σαντς εκλέχθηκε ως «διοικητής» των φυλακισμένων του IRA στο Λονγκ Κες, διαδεχόμενος τον Μπρένταν Χιουζ, ο οποίος συμμετείχε στην πρώτη απεργία πείνας. Την ίδια περίοδο ο Φρανκ Μαγκουάιρ, ανεξάρτητος δημοκρατικός βουλευτής για το Φερμανάχ και το Νότιο Τυρόουν, πέθανε ξαφνικά από καρδιακή προσβολή. Ο Σαντς έθεσε υποψηφιότητα με την παράταξη "Anti H-Block". Μετά από μια υψηλά πολωτική καμπάνια, ο Σαντς κέρδισε με ισχνή πλειοψηφία την έδρα της περιφέρειας, με 30.493 ψήφους έναντι 29.046 ψήφων του υποψήφιου του ενωτικού κόμματος Χάρρυ Ουέστ. Ο Σαντς επίσης ήταν το νεότερο μέλος του κοινοβουλίου εκείνη την περίοδο. Ωστόσο, ο Σαντς πέθανε στη φυλακή λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, χωρίς να προλάβει να καταλάβει την έδρα του. Ο θάνατος του προκάλεσε αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο. Η απεργία πείνας εστίασε σε πέντε αιτήματα:

  • Το δικαίωμα να μην φορούν τη στολή της φυλακής
  • Το δικαίωμα να μην κάνουν τις αγγαρείες της φυλακής
  • Το δικαίωμα της ελεύθερης επικοινωνίας με άλλους φυλακισμένους, καθώς και το δικαίωμα της οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων
  • Το δικαίωμα να δέχονται μία επίσκεψη, ένα γράμμα και ένα δέμα κάθε εβδομάδα
  • Πλήρης αποκατάσταση όσων έχασαν κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι ο κύριος στόχος των απεργών πείνας ήταν να κερδίσουν τη διεθνή προσοχή.

Στην κηδεία του παρευρέθηκαν περισσότεροι από 100.000 πολίτες.   «Δεν υφίσταται πολιτική δολοφονία, πολιτικός βομβαρδισμός ή πολιτική βία. Υπάρχει μόνο εγκληματική δολοφονία, εγκληματικός βομβαρδισμός και εγκληματική βία», επέμενε η Μάργκαρετ Θάτσερ.

(σ.σ. τον δικό της θάνατο ακολούθησε αυτό:)

Ο Μπόμπι Σαντς είχε γίνει σύμβολο πολιτικών αγώνων για χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Φως

12 σχόλια:

  1. http://www.katiousa.gr/politika/anakoinosi-tou-kke-gia-tin-antimetopisi-tou-katadikasmenou-gia-symmetochi-sti-17n-dimitri-koufontina/https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1373606 Αυτά τα δύο αντί για σχόλιο απο εμένα TRASH. Καλό βράδυ και καλό Σαββατοκύριακο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ναι, η ανάρτηση φυσικά και δεν είναι μόνο ιστορική, αλλά σχετίζεται άμεσα και με την απεργία πείνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.
      Η τραγική σύμπτωση είναι πως ο Μπόμπι Σαντς πέθανε (δολοφονήθηκε ουσιαστικά) τέτοιες μέρες, την 1η Μάρτη του 1981...

      Διαγραφή
  2. Στέλνουν τον Δ.Κουφοντίνα ολοταχώς προς τον θάνατο. Βρωμοδουλειές (ξανα)ετοιμάζουν. Υποψιάζομαι τι θέλουν να πετύχουν, αλλά μπορεί να είναι πολλά ακόμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @zoot horn rollo:
      Κάναμε αυτή την κουβέντα χθες στο τουΐτερ:
      https://twitter.com/Trash2003/status/1365378089816096768?s=20

      Διαγραφή
    2. @zoot horn rollo:
      Μια πρώτη δική μου εκτίμηση είναι πως με αυτό τον τρόπο θέλουν να προβοκάρουν βίαιες αντιδράσεις από την πλευρά των "κινηματικών", ώστε να έχουν κάθε πρόσχημα για τους τσακίσουν στην συνέχεια ανελέητα.
      Το ΚΚΕ βέβαια είναι αρκετά έμπειρο και πειθαρχημένο για να πέσει σε τέτοια παγίδα, αλλά μόνο το ΚΚΕ...

      Διαγραφή
    3. ...Το ΚΚΕ βέβαια είναι αρκετά έμπειρο και πειθαρχημένο για να πέσει σε τέτοια παγίδα, αλλά μόνο το ΚΚΕ... Αυτό είναι το πολύ καλό και εκεί ακριβώς πονάει ο καπιταλισμός. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ μαζί σου TRASH, για την "προίκα" που θα μας αφήσουν. Καταστολή, λογοκρισία κι ό,τι άλλο βρουν να εφαρμόσουν. Επίσης άλλη μια ευκαιρία στους "κινηματικούς" να αρχίσουν ξανά το ποίημα για "συστημικό" και "νοικοκυραίικο" ΚΚΕ,επειδή ακριβώς δεν θα "ταΐζει" προβοκάτσιες (μέχρι και το φωτομοντέλο Έμιλυ Ραταϊκόφσκι αντιλήφθηκε καλύτερα την έννοια της προβοκάτσιας με αφορμή τα γεγονότα στο Καπιτώλιο, εδώ μαζεύεις ειρωνεία στην καλύτερη), αφορμή για να ξαναδουλέψουν ένα "επαναστατικό" "όλοι ίδιοι είναι" που είναι περισσότερο καφενειακού επιπέδου απ'όσο παραδέχονται και που δίνει δεκαετίες τώρα πολύτιμες ανάσες στο σύστημα και τις κυβερνητικές του εναλλαγές.
      Μ'ένα σμπάρο, πολλά τρυγόνια.

      Διαγραφή
    5. @zoot horn rollo:
      Εκτός από αυτά που πολύ σωστά αναφέρεις, το δικό μου μυαλό πάει και σε κάτι πολύ χειρότερο.
      Το να σπρώξουν δηλαδή απόλυτα συνειδητά, ένα μέρος ενός πολιτικά ανώριμου, νέου κυρίως κόσμου, στο ένοπλο.
      Και μετά γαία-πυρί μειχθήτω...

      Διαγραφή
    6. Δεν αποκλείεται. Εμπειρία έχουν από οργανώσεις-κατασκευάσματα, αλλά κι αν δεν είναι κατασκευάσματα πάλι η δράση τέτοιων ομάδων τους "πάνω" ωφελεί στο τέλος. Καταστολή όπως είπαμε,περεταίρω συντηρητικοποίηση στον πολύ κόσμο, αλλά και καναπεδάτους "θαυμαστές" που θα λένε "μπράβο, καλά τους έκαναν" στο άκουσμα μιας είδησης που έχει να κάνει με τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά μέχρι εκεί και αν.

      Διαγραφή
  3. Mακάρι να σωθει ο απεργός πείνας.Φοβαμαι όμως οτι η κυβερνηση πιστευει οτι θα ωφεληθεί από το μοιραίο:
    -Ο Κουφοντινας δεν ειναι Γρηγοροπουλος για να εχει κοινωνικη συμπαθεια και το 2008 δεν είναι 2021.Αρα δεν φοβαται καποιο κινημα σαν τοτε.Τωρα αν σκοτωσει τον Κουφοντινα θα έχουμε μειοψηφικες εκρήξεις μπάχαλου κ ισως βαρυτερων ενεργειών.Κατι τετοιο την βοηθαει να συσπειρωσει φοβισμένους και να μαντρωσει ακροδεξιους να μην τις φυγουν για αλλους σχηματισμους.
    -Η κυβερνηση ξερει οτι έρχονται σκληρα μετρα φτωχοποιησης κ ξεπουληματος και σκεφτεται μηπως ειναι καλυτερα να τσακισει τωρα παραδειγματικα καποιους" ακραιους" ετσι ωστε να επιβαλλει σιγη ,παρα αργοτερα που ενδεχομενως να βρεθει απεναντι σε πολύ κόσμο.
    - Η κυβερνηση σκεφτεται οτι στριμωχνει ετσι κ τον Συριζα.Πρωτα γιατι τπν δειχνει ως φιλοτρομοκρατη στην πρεσβεια που ανεβοκατεβαζει κυβερνητικα σχηματα και δευτερον γιατι ο συριζα του 2021 δεν ειναι αυτος του 2008 και θα βρεθει μακρυα απο νοικοκυραίους( και επομενως απο την κουταλα της εξουσιας) αν δεν συνταχθει με τη ΝΔ.χώρια που εκει θα πλακωθουν ολοι με όλους αν υπαρξουν ακραιες αντιδρασεις για τυχον θανατο κουφοντινα.
    - Τελειώνοντας η κυβερνηση βλεπει οτι κ το κκε θα στριμωχθει γιατι θα εχει τον άχαρο ρόλο να καταδικαζει τα οσα μπαχαλα( στην καλυτερη) θα συμβουν αν πεθανει ο Κουφοντινας.Ασε δε που τα στελεχη του κκε θα τρωνε για πολλα χρονια στη μάπα την ηρωοποιηση καποιου που χαρακτηριζαν πρακτορα ,προβοκατορα κλπ.
    -Τέλος όπως λεει και ο Trash μπορει να σπρωξουν και καποιο κόσμο σε λυσεις απελπισιας στυλ ενοπλου αγωνα που θα ειναι βουτυρο στο ψωμί τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Εκείνο που με προβληματίζει σε σχέση με την στάση της κυβέρνησης, είναι πως τυχόν θάνατος του ΔΚ, δεν θα σημάνει μόνο ηρωοποίηση δική του στην συλογική συνείδηση σε βάθος χρόνου, αλλά και της 17Ν.
      Δεν μπορεί αυτό να μην το καταλαβαίνουν, οπότε ή το επιδιώκουν συνειδητά, ή θεωρούν κάτι τέτοιο σαν αποδεκτό ρίσκο "ζημιάς" σε σχέση με τα προσδοκόμενα οφέλη.
      Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε οι σχεδιασμοί τους είναι πολύ πιο μακροπρόθεσμοι και ουσιαστικοί για την συστημική επιβιωσιμότητα από τα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη.
      Ίσως πάλι και να τους υπερεκτιμάω και απλά οι Μητσοτάκηδες σαν κρητικοί να θέλουν να τον καθαρίσουν για λόγους παραδοσιακής κρητικής βεντέτας. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πολιτικά αστοιχείωτοι...

      Διαγραφή
    2. @ Λώλος Δροσινός
      Πολύ πιθανά τα σενάρια αυτά.
      Πάντως με τόσους συμβούλους, την Πρεσβεία κι όποιους άλλους, δεν μπορεί να μην έχουν συζητήσει, υπολογίσει και σχεδιάσει οι κυβερνώντες το τι θα κάνουν.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.