Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Ο Μπογδάνος απειλεί με μήνυση και το “ThePressProject-η απάντηση

Απάντηση στην απειλή Μπογδάνου για τα «μπαρμπέρικα που μελετούν το Κοράνι»
_____________
Χθες το πρωί ένας δημοσιογράφος μας άκουσε την εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών. Δεν έχει σημασία ότι είναι βουλευτής που διατηρεί και μια θέση στα ΜΜΕ για να εξηγεί τις θέσεις του κόμματός του, έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι συνάδελφοί του στα συστημικά ΜΜΕ το ίδιο κάνουν. Συνομιλούσε με τον επίσης βουλευτή Άδωνι Γεωργιάδη και εξηγούσε ότι οι λαθρομετανάστες δεν έχουν κατανοήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και στη συνέχεια άρχισε να εξηγεί ότι αν κάποιος δει ένα μπαρμπέρικο να είναι ανοιχτό και να μελετούν το Κοράνι, θα πρέπει να το καταγγείλει στην αστυνομία. Επειδή η αστυνομία είναι πολύ απασχολημένη, πρότεινε να πάρουν και τον ίδιο, στο τηλέφωνο του σταθμού, και θα αναλάβει μέσω των επαφών του στην αστυνομία, που τις ανέφερε ονομαστικά, να φροντίσει για τα δέοντα.

Ένας βουλευτής δηλαδή ζητάει από τους πολίτες να του καταγγείλουν παραβάσεις μουσουλμάνων για να έρθει σε επαφή με την αστυνομία. Είναι ειρωνικό το γεγονός ότι έχει στείλει ένα εξώδικο στην Ελληνοφρένεια διότι τον αποκάλεσε ρουφιάνο, και στην αρχή νομίσαμε ότι πρόκειται για κάποιο είδος χιούμορ. Τελικά όχι απλώς ήταν αυτό ακριβώς που καταλάβαμε, αλλά ο βουλευτής απείλησε και το ThePressProject με μήνυση, λέγοντας ότι θα τον βρούμε μπροστά μας για τη φράση «ρατσιστικός οχετός» που χρησιμοποιήσαμε περιγράφοντας αυτό το γεγονός.

Επειδή η δική μας μέριμνα, σε αντίθεση με του βουλευτή-με-εκπομπή, δεν είναι επικοινωνιακή, θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε και στον ίδιο και στους αναγνώστες μας τι σημαίνει για μας «ρατσιστικός οχετός» μέσα στην πανδημία.

Αυτή τη στιγμή λαμβάνουμε πληθώρα καταγγελιών από εργαζόμενους που αναγκάζονται να συνωστίζονται κατά παράβαση κάθε οδηγίας και κανονισμού ασφαλείας κατά εκατοντάδες, σε πολύ μεγάλες εταιρείες. Την Παρασκευή, στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, έφυγε από τη ζωή ένας 52χρονος άνδρας που είχε αναφέρει ότι κόλλησε τον ιό από συνάδελφό του, σε εργοστάσιο που εξακολουθούσε να λειτουργεί κανονικά, παρά τα στοιχεία για πιθανό κρούσμα. Σε άλλο παράδειγμα, η Eldorado Gold έχει κλείσει το εργοστάσιό της στον Καναδά, μετά απο εντολές της περιφερειακής κυβέρνησης, αλλά όχι στην Ελλάδα, καθώς οι αρχές κωλυσιεργούν. Αυτές οι περιπτώσεις όμως και πολλές άλλες (βλ. τις επανειλημμένες καταγγελίες εργαζομένων στην Teleperformance) δεν συγκινούν τον βουλευτή και την κυβέρνησή του, τον απασχολούν αυτά τα μπαρμπέρικα στα οποία μελετούν το Κοράνι, δηλαδή κουρεία που ανήκουν σε μουσουλμάνους. Πόσα είναι αυτά; Και πόσοι είναι αυτοί που χωράνε εκεί; Είναι τόσο εκτεταμένο αυτό το φαινόμενο;

Αυτό που γνωρίζουμε ότι είναι όχι απλώς εκτεταμένο, αλλά διεθνές όνειδος για τη χώρα μας, είναι να εκδίδουν κοινή ανακοίνωση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης μαζί με τις Ύπατες Αρμοστείες για τους Πρόσφυγες και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με την οποία ζητούν να ληφθεί κάποια μέριμνα για την υγεία των προσφύγων και μεταναστών, και η χώρα μας να σιωπά και να αδρανεί. Μόνη εξαίρεση η αστυνόμευση της Ριτσώνας μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων.

Αντί για αυτά, ο βουλευτής-ραδιοφωνικός παραγωγός επιλέγει να ασχοληθεί με τα μπαρμπέρικα μουσουλμάνων και να διαβεβαιώσει τους ακροατές του ότι αν δεν βγάλουν άκρη με την αστυνομία, θα το αναλάβει ο ίδιος με τις επαφές του. Βεβαίως και είναι παράνομο να είναι ανοιχτά τα μπαρμπέρικα, αλλά αυτό μάλλον ισχύει και για εκείνα που διαβάζουν την Καινή Διαθήκη, έτσι δεν είναι;


Ίσως η διπλή ιδιότητα του βουλευτή-ραδιοφωνικού παραγωγού να περιπλέκει τα πράγματα, αλλά ως μέλος του κοινοβουλίου έχει σοβαρότερα προβλήματα να επιλύσει από το να κολακεύει τα ρατσιστικά αντανακλαστικά των ακροατών/ψηφοφόρων του.
  • Ουσιαστικό πρόβλημα είναι ο συνωστισμός εκατοντάδων εργαζομένων σε μεγάλες επιχειρήσεις, από αυτές που απειλούν πολλαπλάσια τη δημόσια υγεία. 
  • Ουσιαστικό πρόβλημα είναι ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες που θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους. 
  • Ουσιαστικό πρόβλημα επίσης είναι τα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με εργοδότες να καταγγέλλεται ότι ζητούν από τους εργαζόμενούς τους το επίδομα των 800 ευρώ, ή τους έχουν σε αναστολή σύμβασης και συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά. 
Σε κάτι τέτοιο, μία γραμμή καταγγελιών σε μεγάλο ραδιόφωνο θα είχε κάτι να προσφέρει. Όταν κανείς αγνοεί όλα τα παραπάνω για να ζητήσει να του μαρτυρήσουν για μπαρμπέρικα μουσουλμάνων για να το πει στους φίλους του στην αστυνομία, πώς αλλιώς να το περιγράψουμε;

Δεν παίζουμε με τις λέξεις. Δεν είναι το πρόβλημά μας αν φάνηκε βαρύς ή όχι ο χαρακτηρισμός. Αυτό που νιώθουμε πως είναι βαρύ και ασήκωτο, είναι το γεγονός ότι πραγματικοί κίνδυνοι παραμερίζονται και στοχοποιούνται παραβάτες με κριτήριο όχι τον συνωστισμό αλλά το θρήσκευμα. Αν δεν είναι αυτό ρατσισμός, δεν ξέρουμε τι είναι.

Τέλος, μια κουβέντα για την ίδια την απειλούμενη αγωγή. Με το καλό. Η επίμαχη φράση αποδίδει με ακρίβεια την πολιτική μας κριτική στον βουλευτή. Δεν του αρέσει η κριτική, και προσπαθεί να μοιράζει ακόμα μια φορά εξώδικα και απειλές μπας και φοβηθούμε. Θα ήταν πιο χρήσιμο για όλους μας αν έκανε τον κόπο να καταλάβει τα προβλήματα που περιγράφουμε.
Πηγή: The Press project

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.