Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Καπιταλισμός, κράτος και επιδημίες: EVENT 201

-Γκρεμίζεται ο καπιταλισμός εξαιτίας ενός … ιού;
-Μήπως τα απαγορευτικά κρατικά μέτρα δώσουν κατά λάθος «χαριστική βολή» στην «παγκόσμια οικονομία»;
-Ή μήπως οι μεγάλοι καπιταλιστικοί μετασχηματισμοί επωφελούνται (και επιταχύνονται) από τέτοιες «κρίσεις» (εντός ή εκτός εισαγωγικών), συμπεριλαμβανόμενων και των καταστροφών που προκαλούν;

Σίγουρα το να γίνεται μια επιδημία (που έχει δημαγωγικά «φουσκώσει» τόσο πολύ τρομοκρατικά ώστε προκαλεί είτε παραλυτικό φόβο είτε ακατέργαστες και χαοτικές απορίες που ρίχνουν νερό στο μύλο των θεωριών συνωμοσίας…) ευκαιρία για «μεγάλο καπιταλιστικό μετασχηματισμό» είναι πρωτότυπο στην ιστορία του τελευταίου αιώνα. Όχι, όμως, και στην ιστορία του είδους μας και των οργανωμένων κοινωνιών του…

Στην τωρινή περίπτωση τα πράγματα είναι κάπως πιο χειροπιαστά. Το Event 201 ήταν μια «άσκηση επί χάρτου» για την αντιμετώπιση μιας φονικής πανδημίας, που έγινε στη Ν. Υόρκη στις 18 Οκτώβρη του 2019. Ο covid 19 δεν είχε εμφανιστεί ακόμα· ωστόσο η χρονική σύμπτωση προκάλεσε στα ευερέθιστα και μυθομανή μυαλά την ιδέα ότι Να! Την είχαν προσχεδιάσει την (τωρινή) επιδημία!!!

Καμμία σχέση!!! Θα το ξαναπούμε πολλές φορές: καμμία σχέση! Οι συνωμοσιολόγοι είναι η 5η φάλαγγα της συσκότισης που λατρεύουν τ’ αφεντικά! (Άλλωστε το μεγαλύτερο μέρος των «αντιμέτρων» που προτάθηκαν στη διάρκεια της «υγιεινιστικής άσκησης» του Event 201 βρίσκονται μακριά απ’ ό,τι συμβαίνει τώρα…). Η συγκεκριμένη «άσκηση» δεν ήταν η μυστική συνάντηση υποψήφιων δολοφόνων της ανθρωπότητας!! Έγινε δημόσια, κάτω απ’ όλα τα φώτα της δημοσιότητας, και προβλήθηκε εκτεταμένα on line. Έχει σημασία να αναγνωρίσουμε αυτό που πράγματι ήταν: «άσκηση ετοιμότητας» υψηλού επιπέδου!
Κι αν η μελέτη της μας προσφέρει μια δυνατότητα, είναι η διαπίστωση όχι της «συνωμοτικότητας» αλλά της …πρόνοιας του κεφάλαιου!…

Ή, για να το πούμε με δικά μας λόγια: μας προσφέρεται η απόδειξη μιας ορισμένης καπιταλιστικής τάσης… Γιατί, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος αιρετικός, τι σημασία άραγε να έχει μια «κρίση δημόσιας υγείας» – πάντα από καπιταλιστική άποψη – σε σχέση με μια καταστροφική έκρηξη κάποιου μεγάλου ηφαιστείου;… Μόνο για «ανθρωπιστικούς λόγους»; (Αποκλείεται!..) -Τί έχει γίνει αξιοποιήσιμο (από καπιταλιστική άποψη) στην υγεία γενικά και στις επιδημίες / πανδημίες ειδικά που δεν το έχουν άλλες φυσικές καταστροφές; -Τί είναι που κάνει ελκυστική μια «άσκηση αντιμετώπισης μιας πανδημίας» που δεν το έχει (ακόμα τουλάχιστον) μια «άσκηση επίθεσης απ’ το διάστημα» για παράδειγμα;

Ίσως μια υπόδειξη απάντησης προέρχεται απ’ το ιδιαίτερο ενδιαφέρον (έως εμμονή) του ιδιοκτήτη της microsoft Bill Gates για τις πανδημίες – το ίδρυμά του ήταν συνδιοργανωτής του Event 201. Κάθε βαθύπλουτος θα μπορούσε να έχει τις «ανθρωπιστικές ευαισθησίες» του… Ξέρουμε όμως πως υπάρχει μια πολύ στενή σύνδεση της εξέλιξης της 4ης βιομηχανικής επανάστασης με τα Health Big Data: η μαζική συγκέντρωση, η «έξυπνη» επεξεργασία και η κατανομή συμπερασμάτων (διαγνώσεων, νέων χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε φάρμακα, κλπ) προσωπικών δεδομένων υγείας· και μάλιστα σε διαρκή ροή, επ’ άπειρον! Η “καχυποψία” μας (δηλαδή η γνώση μας) φτάνει λοιπόν ως την σκέψη ότι όλη η γκάμα των τεχνολογιών (και των εταιρειών) τεχνητής νοημοσύνης, διαχείρισης big data, νέων υλικών, βιοτεχνολογιών, αλλαγής συμπεριφορών με ψηφιακά μέσα, κλπ, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις επιδημίες / πανδημίες.

(Και ο Gates είναι ένας εκλεκτός εκπρόσωπος αυτής της γκάμας. Θέμα θέσης όχι χαρακτήρα!).
Πηγή: Sarajevo
Ακολουθούν δύο video υποτιτλισμένα από το συμβούλιο για την εργατική αυτονομία. Το πρώτο είναι ένα είδος περίληψης του τι ειπώθηκε στη διάρκεια της άσκησης, και περιλαμβάνει τμήματα (αλλά μόνο τμήματα) του «σεναρίου» και λίγα επιλεγμένα αποσπάσματα απ’ τις τοποθετήσεις. Προσφέρει μια γενική ιδέα του Event 201. Και επειδή ζούμε σε μια εποχή αριθμών, είχε 1.400.000 views στο youtube – συγκρατείστε το μέγεθος, θα χρειαστεί αργότερα στον σχολιασμό μας. Το video αυτό έχει διάρκεια κάτι λιγότερο από 12 λεπτά.

Το δεύτερο είναι το πρώτο μέρος της άσκησης (διάρκεια περίπου 57 λεπτά) και σας προτείνουμε να το δείτε ολόκληρο. H άσκηση έγινε αναζητώντας ιδέες και προτάσεις σε 4 θεματικές ενότητες. Το πρώτο μέρος ήταν η εισαγωγή και επικέντρωση στα ιατρικά αντίμετρα, το δεύτερο τα προβλήματα στο εμπόριο και στα ταξίδια (λόγω πανδημίας…), το τρίτο τα θέματα σχετικά με τις πιστώσεις και τον δανεισμό στη διάρκεια της πανδημίας, το τέταρτο η διαχειρίση των πληροφοριών και των επικοινωνιών, και το πέμπτο ήταν το κλείσιμο και τα συμπεράσματα.

Αυτό το πρώτο μέρος του Event 201 που προβάλουμε εδώ είχε 394.809 views (πάλι συγκρατείστε το νούμερο), μακράν περισσότερες απ’ τα υπόλοιπα μέρη (κατά σειράν: 101.829, 70.305, 53.645 και ο επίλογος 66.044).

[...]

Εν τω μεταξύ ό,τι έχουμε πει ισχύει: αν δεν συνειδητοποιήσουμε την μεγάλη κλίμακα, τότε στη μικρή, καθημερινή, εμπειρίστικη κλίμακα μας σέρνουν πισθάγκωνα δεμένους… Ή μας φυλακίζουν στα σπίτια μας για να συμμορφωθούμε / προσαρμοστούμε ακαριαία…

Event 201 - Άσκηση Πανδημίας [Στιγμιότυπα] from cyberpunk link on Vimeo.

Event 201 Άσκηση Πανδημίας - Μέρος 1 - [Εισαγωγή και Ιατρικά Αντίμετρα] from cyberpunk link on Vimeo.

2 σχόλια:

  1. Εδώ που τα λέμε, αν κάτι αποκαλύπτεται από το υλικό της άσκησης, είναι η ολοκληρωτική αδυναμία των καλεσμένων, που αντιπροσωπεύουν κορυφαίες κλίμακες κρατικών και επιχειρηματικών οργανισμών, να χαράξουν μια έστω στοιχειώδη γραμμή ουσιαστικής αντιμετώπισης της υποθετικής πανδημίας που αποτελεί το αντικείμενο της άσκησής τους.
    Η ανικανότητά τους έστω να σκιαγραφήσουν ένα ουσιαστικό πλαίσιο συντονισμού των δυνάμεων ενός κόσμου που υποτίθεται ότι "διοικούν".
    Χαρακτηριστικό επίσης και το γεγονός πως ούτε στιγμή δεν μπήκε στο τραπέζι η ανάγκη μιας εκτίμησης για την κατάσταση των δημόσιων συστημάτων υγείας.
    Αναρωτιέμαι αν στο τέλος της συνεδρίασης ένιωθε κανείς τους έστω και ελάχιστα πιο "εξοπλισμένος" απ' ό,τι στην αρχή της.

    Το υλικό αποκαλύπτει επίσης, ότι για τα υψηλότερα διεθνώς κέντρα συγκέντρωσης και διαχείρισης της εξουσίας, θεσμικά και μη, το ενδεχόμενο μιας πανδημίας δεν αποτελούσε κάποιον "αιφνιδιασμό", αλλά ήταν κάτι το αναμενόμενο στις γενικές του γραμμές.
    Επομένως, παρά την πρόδηλη ανικανότητα των κέντρων εξουσίας ως προς την αντιμετώπισή της, δικαιούμαστε ωστόσο να συμπεράνουμε ότι τα ίδια αυτά κέντρα - εκεί που η σύνθεσή τους και οι αρμοδιότητές τους διαφοροποιούνται - καθόλου δεν θα εμφάνιζαν την ίδια ανικανότητα ως προς την αξιοποίηση του προβλέψιμου ενδεχόμενου μιας πανδημίας.

    Εκεί που η κυριαρχία της προσφοράς και ζήτησης δηλ. η καπιταλιστική αναρχία και το καπιταλιστικό κέρδος, εμποδίζουν και την παραμικρότερη κατάρτιση ενός υποτυπώδους υγειονομικού σχεδιασμού, τίποτα από αυτά δεν θα εμπόδιζε τα ιεραρχικώς "ομόλογα" - θεσμικά και μη - κέντρα της πολιτικής εξουσίας να καταστρώσουν ένα λεπτομερές "μάστερπλαν" αξιοποίησης του προβλέψιμου κινδύνου, στο οικονομικό πολιτικό κοινωνικό έως και ψυχολογικό-συμπεριφορικό πεδίο.
    (Όπου μάλιστα, για τις μορφές πολιτικής αξιοποίησης αποτελεί χρήσιμο εργαλείο και η αδυναμία υγειονομικής αντιμετώπισης).

    Θα ήταν αφέλεια η σκέψη ότι συνεδριάζουν για να διαπιστώσουν την ουσιαστική υγειονομική αδυναμία τους και δεν συνεδριάζουν για το σχεδιασμό τής τόσο πρόσφορης απάντλησης κάθε δυνατού πολιτικού οφέλους σε όλα τα επιμέρους πεδία που συνιστούν την πολιτική της εκμεταλλευτικής εξουσίας στη γενική έννοιά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @AGIS:
      Χοντρικά και εγώ σε αυτά τα συμπεράσματα έχω καταλήξει

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.