Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Τα δάνεια της …«ανεξαρτησίας» #3

Συνέχεια από το προηγούμενο:

Η ίδια ιστορία, παράδοσης του τόπου στους ντόπιους και ξένους «λύκους», επαναλήφθηκε στην καθηµαγµένη από τις συµφορές του Βʹ Παγκόσµιου πολέµου Ελλάδα. O πόλεµος άφησε στην Ελλάδα ερείπια και ανθρώπινο πόνο. Τετρακόσιες χιλιάδες εκτελέστηκαν ή πέθαναν από την πείνα. To 50% των οικοδοµών είχε καταστραφεί, 600.000 ήταν οι άστεγοι, το 85% των παιδιών απειλούνταν από φυµατίωση. Οι κατακτητές είχαν λεηλατήσει από τα δηµόσια ταµεία ό,τι αποθέµατα υπήρχαν. Οι απόντες από τον εθνικο-απελευθερωτικό αγώνα και οι συνεργάτες των Γερµανών καθόλου δεν είχαν στο µυαλό τους τη βελτίωση των συνθηκών ζωής εκατοµµυρίων ανθρώπων παρά µόνο την εδραίωσή τους στην εξουσία. Χρησιµοποίησαν τα κεφάλαια του ∆όγµατος Τρούµαν και του Σχεδίου Μάρσαλ αποκλειστικά εναντίον του λαϊκού κινήµατος και προς όφελος του προσωπικού τους θησαυρισµού.
Οι εφοπλιστές, οι «αργυρώνητοι ηλίθιοι» όπως τους αποκαλούσε ο επικεφαλής της αµερικανικής αποστολής στην Ελλάδα, είχαν τεράστια κέρδη από τα «λίµπερτις», τα πλοία που µετέφεραν πολεµικό υλικό στην Ελλάδα, τα οποία τους παραχωρήθηκαν µε εγγύηση του ελληνικού ∆ηµοσίου από τη ναυτιλιακή επιτροπή των ΗΠΑ, µε αντιστάθµισµα «ένα γελοία χαµηλό ποσό» που αποδιδόταν στο κράτος ως φόρος. Οι προσωπικές και οικογενειακές επιχειρήσεις κάποιων ηµετέρων εν µία νυκτί έγιναν βιοµηχανίες µε τα κεφάλαια του Σχεδίου Μάρσαλ. Μόνο δέκα βιοµηχανίες, σύµφωνα µε δηλώσεις του υπουργού Συντονισµού Γ. Καρτάλη τον Απρίλιο του 1952, είχαν «απορροφήσει το 60% των πιστώσεων» που εκταµιεύτηκαν σε εφαρµογή του Σχεδίου Μάρσαλ. Άλλα 200 εκατοµµύρια µοιράστηκαν σε 50 βιοµηχανικές και εµπορικές επιχειρήσεις. Από τα χρήµατα αυτά, που διασπαθίστηκαν απροκάλυπτα και που όσοι τα έλαβαν δεν πλήρωσαν ποτέ µια δραχµή τόκο, αναδύθηκαν νέα τζάκια αµερικανοθρεµµένων µεγαλοβιοµηχάνων και µεγαλοεµπόρων.

Οι ΗΠΑ, όπως οµολογούσε ο ίδιος ο Porter, ο απεσταλµένος του Τρούµαν στην Ελλάδα, έκαναν «µια τόσο µεγάλη επένδυση» στη χώρα και συνεργάστηκαν µε µια ελληνική κυβέρνηση που «επικαλούµενη τον ίδιο της τον τεραστίων διαστάσεων αντικοµµουνισµό ως επιχείρηµα για την παροχή βοήθειας σε απεριόριστες ποσότητες (είχε) στόχο της… να χρησιµοποιήσει την ξένη βοήθεια ως µέσο για τη διαιώνιση µιας µικρής κλίκας από τραπεζίτες και εµπόρους, που αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα».

Περιγράφοντας, δε, την ελληνική άρχουσα τάξη δε δίσταζε να προσθέτει ότι «είναι αποφασισµένη, πάνω απ’ όλα, να προστατεύσει τα οικονοµικά της προνόµια, όποιο κι αν είναι το κόστος σε ό,τι αφορά την οικονοµική υγεία της χώρας»[1].

Ακόµα και οι εκτιµήσεις της εποχής ότι µόλις 500 οικογένειες των Αθηνών ελέγχουν την Ελλάδα αποδείχτηκαν… επιεικείς. «Λέγεται», ανέφερε ο Μαρκεζίνης, «ότι 500 οικογένειες κυβερνούν την Ελλάδα, εγώ όµως πιστεύω, ότι δεν φτάνουν καν τις πεντακόσιες, αλλά είναι µόνο 200»[2].
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, µε τα µέλη της εγχώριας πλουτοκρατίας, που αποτελούσαν «µέλη της κοµψής διεθνούς κλίκας», από τον Οκτώβρη του ’44 µέχρι τον Ιούνη του 1953 να έχουν ξεκοκαλίσει τα πάνω από 3,2 δις δολάρια της λεγόµενης «βοήθειας», µε τους υπέρογκους εξοπλισµούς που άγγιζαν το 50% του προϋπολογισµού και µε τη διατήρηση του υπέρογκου κρατικού καταπιεστικού µηχανισµού, η τρύπα του εξωτερικού χρέους όχι µόνο έµεινε ανοιχτή αλλά διευρύνθηκε.

Όσο για τη χρηµατοδότηση του µεγάλου κεφαλαίου, συνεχιζόταν µε σκανδαλώδη τρόπο. Το βεβαιώνει και πάλι ο Porter, ο οποίος σηµειώνει: «Οι βιοµήχανοι δεν επένδυαν περιµένοντας “δανεικά κεφάλαια”, αν και κατά διάφορες εκτιµήσεις είχαν χρυσές λίρες. Οι εµπορικές τράπεζες όχι µόνο δεν διέθεταν πιστώσεις, αλλά δανείζονταν από την Τράπεζα της Ελλάδος προκειµένου να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους». Αποτέλεσµα ήταν νέα µεγαλύτερα ελλείµµατα και δηµόσια χρέη που, ως συνήθως, επιχειρήθηκε να καλυφθούν είτε µε άγριες φοροεπιδροµές στα πενιχρά εισοδήµατα του λαού είτε µε καινούριους δανεισµούς.

Μεταξύ των ετών 1946 και 1966, πέραν του Σχεδίου Μάρσαλ, οι ελληνικές κυβερνήσεις σύναψαν δάνεια ύψους 551,4 εκατοµµυρίων δολαρίων από αµερικανικές κυρίως τράπεζες αλλά και ευρωπαϊκές. Ο διακανονισµός της αποπληρωµής των νέων δανείων έγινε µε γνώµονα τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο χάρτη των ιµπεριαλιστικών συµφερόντων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στα Βαλκάνια, γεγονός που συνοδεύτηκε µε ακόµα βαθύτερη εξάρτηση της χώρας από τους ιµπεριαλιστές. Η Χούντα, παραλαµβάνοντας τη σκυτάλη από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της πλουτοκρατίας, βάδισε στην πεπατηµένη των ελλειµµατικών προϋπολογισµών. Το 1973, µετά το νέο ιλιγγιώδες δάνειο των 24 δισεκατοµµυρίων δραχµών, το συνολικό δηµόσιο χρέος έφτασε στο τροµακτικό ύψος των 103 δισεκατοµυρίων δραχµών[3]

Ο εξωτερικός δανεισµός της χώρας συνεχίστηκε µεταπολιτευτικά µε ξέφρενους ρυθµούς. Το 1974 τα δάνεια αποτελούσαν το 22,5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Το 1985 η Ελλάδα ήταν παγκόσµια πρώτη στο κατά κεφαλήν δηµόσιο χρέος. Ακόµα και για την αποκατάσταση των σεισµοπαθών στην Καλαµάτα συνάφθηκε δάνειο. Το 1990 τα δάνεια ήταν στο 80,7% του ΑΕΠ. Μετά από µια δεκαετία, το 2000, είχαν ανέλθει στο 139,2%, το 2004 στα 201,2% και στα τέλη του 2009 το δηµόσιο χρέος είχε πλέον εκτιναχθεί στα 298 δις ευρώ, ποσοστό 126,8% του ΑΕΠ».

***
Σημείωση: Σήμερα 196 χρόνια μετά από το μακρινό 1824 και μετά από μια δεκαετία Μνημονίων, η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, το οποίο ανέρχεται 353,8 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 180% του ΑΕΠ της χώρας! Ένα χρέος που ο ελληνικός το έχει πληρώσει και ξαναπληρώσει…
_________
Παραπομπές:
[1](Paul A. Porter, Ζητείται ένα θαύµα για την Ελλάδα – Ηµερολόγιο ενός προεδρικού απεσταλµένου, έκδοση «Bήµα – Μαρτυρίες»)
[2](Η Ελλάδα στη δεκαετία 1940-1950, εκδόσεις Θεµέλιο)
[3](Γιάννης Σαµαράς, Κράτος και Κεφάλαιο στην Ελλάδα, εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή). 
Πηγή: Ημεροδρόμος

5 σχόλια:

  1. Πάντα μέσα στα πλαίσια. Η Αστική τάξη στο 2ο Παγκόσμιο χωρίστηκε σε δυο μέρη όπως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ένα είχε σύμμαχο τη Γερμανία και το άλλο τους ΑγγλοΑμερικάνους εξυπηρετώντας και τα δυο τα Ταξικά τους συμφέροντα με εκπληκτική ακρίβεια. Αυτό έγινε σε ολόκληρη την διάρκεια του πολέμου και της ταξικής σύγκρουσης Η Σχέση της αστικής τάξης με τους ξένους είναι Συμμαχίας. Στα πλαίσια πάντα της Ανισόμετρης ανάπτυξης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ο όρος "συμμαχία" εμπεριέχει αναγκαστικά και την έννοια μιας μικρής ή μεγάλης συμμετρίας.
      Στην περίπτωση που εξετάζουμε, αυτή δεν ύπηρξε ποτέ (ούτε και θα μπορούσε εξάλλου).
      Το γεγονός πως η ελληνική άρχουσα τάξη, επέλεξε εκούσια την εξάρτηση της για να διατηρήσει την θέση και τα κέρδη της, δεν σημαίνει πως δεν ήταν, είναι ή και θα εξακολουθήσει να είναι εξαρτημένη, από τους διεθνείς νταβαντζήδες της.
      Το μόνο που σημαίνει είναι την παραπέρα ηθική και πολιτική απαξίωση της, για όποιον γνωρίζει δύο αράδες ιστορία για να την καταλάβει.
      Ο όρος "ενδιάμεση θέση" σε αυτό ακριβώς το πράγμα αναφέρεται εξάλλου.

      Διαγραφή
    2. Καμία διαφωνία δεν έχω με την ερμηνεία που δίνεις. Η Απάντηση αφορά ...άλλα πράγματα.... που δεν έχουν καμία σχέση με τις απόψεις σου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Η Αστική Δικτατορία δεν αποτελεί παρεκτροπή για την Αστική τάξη. Είναι άλλη μορφή αστικής διακυβέρνησης στα πλαίσια του καπιταλισμού που το χρησιμοποιεί ανάλογα με τις συνθήκες. Υπήρχαν περίοδοι που το ΚΚΕ ήταν παράνομο με το αστικό κοινοβούλιο ανοιχτό. Οι Κομμουνιστές και ο λαός πρέπει να εκμεταλλεύονται κάθε χαραμάδα αστικής νομιμότητας που αναγκάζεται να αφήσει η αστική τάξη απο θέσεις εργατικής λαικής εξουσίας ώστε να μη εγκλωβίζονται. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. TRASH. Γνωρίζουν πολύ καλά την ιστορία αυτοί που αναφέρομαι Απλά κάνουν ....λάθος.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.