Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Coronavirus…

Ως χτες αργά το βράδυ το κινεζικό κράτος είχε ανακοινώσει 1.287 περιπτώσεις πνευμονίας οφειλόμενης στην καινούργια «παγκόσμια απειλή», και 41 θανάτους. Πρόκειται για κατάντια εκ μέρους του λεγάμενου 2019-nCoV (που κάποιοι σκέφτηκαν να βαφτίσουν WARS, κάτι που σίγουρα λέγεται ευκολότερα…). Με θνησιμότητα (σαν ποσοστό επί των βαριών περιστατικών) που δεν ξεπερνάει αυτήν της κοινής γρίπης, δεν πρόκειται αυτός ο WARS να κάνει σπουδαία καριέρα. Άλλωστε (όπως παραδέχονται ψιθυριστά όλο και πιο πολλοί «ειδικοί») οι περισσότεροι / ες που μολύνονται απ’ τον λεγάμενο (στην κίνα κατ’ αρχήν) την βγάζουν στο πόδι, με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος… Γι’ αυτό και δεν καταγράφονται καν σαν περιστατικά. Αν μπορούσαν να συμπεριληφθούν κι αυτοί στην καταμέτρηση, τότε η θνησιμότητα του WARS – με τα τωρινά δεδομένα – θα ήταν από στατιστική άποψη αστεία.

Ο παγκόσμιος πανικός δικαιολογείται με το επιχείρημα ότι παρ’ όλα αυτά ο WARS θα μπορούσε να είναι πιο φονικός… Θα μπορούσε; Τον έχουν ρωτήσει και είπε «ναι»; Όπως έχει γίνει κατά κόρο σ’ όλους τους προηγούμενους παγκόσμιους υγιεινιστικούς πανικούς, ορισμένες στατιστικές προβολές (ενισχυμένες με ηλεκτρονική εικονογράφηση) που κατασκευάζονται σαν worst case scenario πουλιούνται μαζικά στους υποτελείς σαν το πιθανότερο να συμβεί. Συνήθως πρόκειται για την εμπροσθοφυλακή μιας ή περισσότερων φαρμακοβιομηχανιών, που θα εμφανιστούν στη σκηνή την κατάλληλη στιγμή, κραδαίνοντας το σωτηρίο εμβόλιο.

Πριν μια δεκαετία, στα μέσα του 2009, ο πλανήτης δονήθηκε απ’ την απειλή μιας επερχόμενης φονικής γρίπης των χοίρων. Με προέλευση το μεξικό.
Παρότι στην αρχική φάση της «παγκόσμιας απειλής» η συμπεριφορά του «Ιού του Αναμενόμενου» (μια κάπως μεταλλαγμένη εκδοχή του κοινότοπου Η1Ν1) υπολειπόταν κατά πολύ της φήμης του, «επιστήμονες» και μήντια κράτησαν την ένταση του φόβου όσο πιο ψηλά γινόταν προβλέποντας (; ή υποσχόμενοι;) hard core μεταλλάξεις του ιού. Ήταν ένας κανονικός Αρμαγεδώνας· που έκανε τα στελέχη όλων των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών του πλανήτη να αγοράζουν τις κόκες τους με φορτηγά. Όντως, οι παραγγελίες των κρατών (με σκοπό τον μαζικό προληπτικό εμβολιασμό μεγάλου μέρους των υπηκόων τους) έφτασαν σε αστρονομικές ποσότητες και αστρονομικά ποσά. Υπήρχε, βέβαια, ένα προβληματάκι: καθώς το στέλεχος του τρομοκράτη H1Ν1 ήταν καινούργιο, ήταν αδύνατο να ετοιμαστούν και να δοκιμαστούν (για το αν είναι αποτελεσματικές) χημικές ουσίες εναντίον του μέσα σε λίγους μήνες. Αλλά αυτή η λεπτομέρεια σπρώχτηκε στην άκρη. Έτσι όλος ο πλανήτης έμαθε το tamiflu και το relenza (χωρίς να είναι καν βέβαιο ότι ο H1N1 δεν θα μπορούσε να τα υπερκεράσει).

Τελικά η πανδημία κράτησε μερικούς μήνες στο βόρειο ημισφαίρο, και τέλειωσε την άνοιξη του 2010. Το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών έμεινε άχρηστο, είτε επειδή παράχθηκε αργά είτε επειδή δεν χρειαζόταν. (Μη διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελλαδιστάν ξεφορτώθηκε το δικό του μεγάλο φορτίο από ληγμένα tamiflu κάνοντάς το «δώρο», σαν «ανθρωπιστική βοήθεια», κάπου στην αφρική…)

Ο Η1Ν1 αποδείχθηκε πολύ λίγοτερο καταστροφικός για την παγκόσμια υγεία απ’ τις προβλέψεις· αλλά τέλειος για τις φαρμακευτικές. Το «σκάνδαλο» ήταν προφανές από νωρίς… Μια έρευνα του γνωστού british medical journal έδειξε με στοιχεία στα μέσα του 2010 ότι οι ειδικοί του παγκόσμιου οργανισμού υγείας (Π.Ο.Υ.) που δούλευαν σε θέσεις κλειδιά για την διαχείριση της υπόθεσης H1N1 δούλευαν ταυτόχρονα σε φαρμακευτικές εταιρείες, που ουσιαστικά υπαγόρευαν τις ανακοινώσεις του υποτίθεται «ουδέτερου» και «υπεράνω» Π.Ο.Υ.… Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Π.Ο.Υ. δούλευε σαν ατζέντης των φαρμακοβιομηχανιών· το ίδιο είχε κάνει όταν δειλά δειλά τα πρώτα ασιατικά και αφρικανικά κράτη άρχισαν να παράγουν και να χρησιμοποιούν γενόσημα για να προσφέρουν φάρμακα στους υπηκόους τους αποφεύγοντας το θηριώδες χαράτσι των τιμών των φαρμακοβιομηχανιών…

Δεν λέμε ότι το ίδιο ακριβώς θα συμβεί και τώρα – αν και η προπαγανδιστική μηχανή δουλεύει με τον ίδιο τρόπο. Όπως τότε. Οι συμβουλές, πάντως, για την αντιμετώπιση και του τωρινού «κακού» είναι απλές:
Α) Πλένουμε καλά τα χέρια μας· και
Β) Βράζουμε καλά τις νυχτερίδες, πριν τις φάμε. (Διότι απ’ αυτές προέρχεται ο WARS). Αυτά τα « θέλω τη νυχτερίδα μου saignant» ξεχάστε τα· (άντε, που γίνατε όλοι γκουρμέδες!…) 
(φωτο: Παρεπιπτόντως το κινεζικό κράτος έχει ξεκινήσει από προχτές την κατασκευή ενός καινούργιου νοσοκομείου 1000 κλινών στην πόλη Wuhan, απ’ όπου άρχισε η επιδημία. Εκτιμώμενος χρόνος κατασκευής: 10 ημέρεςΝαι, ακριβώς, 10 (ολογράφως δέκα) ημέρες!! Οι 7 είναι για τα κτίρια και οι 3 για τον εξοπλισμό του!… Και δεν πρόκειται καν για ρεκόρ…. Το ρεκόρ είναι σε προηγούμενη έκτακτη ανάγκη η κατασκευή και ο εξοπλισμός ενός νοσοκομείου σε 7 ημέρες…

Καπιταλισμός με το «Κ» κεφαλαίο – ή κάνουμε λάθος; Σε περίπτωση ανάγκης τι άλλο μπορούν, άραγε, να φτιάξουν εκεί σε, π.χ., μία, δύο ή τρεις βδομάδες;)
Πηγή: Sarajevo

13 σχόλια:

  1. Θα εστιάσω στο κλείσιμο, μα νοσοκομείο σε 10 μέρες;;; Τι λέτε ρε παιδιά!
    Και εμείς ακόμα αναρωτιόμαστε γιατί πνιγόμαστε από μπαζομένους χειμάρους, καιγόμαστε μέσα σε μποτιλιαρισμένους δρόμους, ζούμε σε πόλεις κονσέρβες, και χρησιμοποιούμε κτίρια 40ετίας που με τον επόμενο μεγάλο σεισμό ή θα καταρρεύσουν ή θα γίνουν ακατοίκητα...
    -"Μα είναι ουτοπία κύριε κομμουνιστή, να πιστεύεται ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν!"-

    Πάβελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Πάβελ:
      Η Λ.Δ.Κίνας μπορεί να το κάνει αυτό λόγω της δυνατότητας του κεντρικού σχεδιασμού (όταν τον θέλει βεβαίως-βεβαίως)στην οικονομία της.
      Σε μία "κανονική" καπιταλιστική χώρα, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για προφανείς οικονομικούς λόγους.
      Οι συνεχιζόμενες εξελίξεις στην χώρα με τον μεγαλύτερο λαό στον κόσμο, έχουν νομίζω τεράστιο ενδιαφέρον, αν μείνει κάποιος μακρύα από στερεότυπα και επιφανειακές ερμηνείες.

      Διαγραφή
    2. Αμφιβάλω αν έχει απομείνει κάποιο ουσιαστικό κατάλοιπο κεντρικού σχεδιασμού στην Κίνα... Απλά είναι μια αναπτυγμένη τεράστια οικονομία, με τεχνογνωσία υψηλής τεχνολογίας και άφθονες πρώτες ύλες και μέσα.
      Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι ισχύει κάτι άλλο;
      Δεν θα ξεχάσω τον τύπο που είχε το Lenin reloaded, που προς τα τελειώματα υποστήριζε ότι η Κίνα έχει ακόμα κεκαλυμμένο σοσιαλισμό, επειδή έχει διατηρήσει κάποια κατάλοιπα κοινωνικής (κρατικής) ιδιοκτησίας στη γη κλπ...

      Πάβελ

      Διαγραφή
    3. @Πάβελ:
      Επείδή αν πιάσουμε την Λ.Δ.Κίνας, η συζήτηση τραβήξει πολύ, θα αρκεστώ μόνο στην επισήμανση πως εκεί, κεντρικός σχεδιασμός υπάρχει σαφέστατα.
      Κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής (πλην της γης) είναι που δεν υπάρχει.
      Αυτά τα δύο στοιχεία βέβαια, είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα ξέρουμε, με βάση τις μαρξιστικές ιδεολογικές αποσκευές μας, τόσο με τον σοσιαλισμό, όσο και με τον καπιταλισμό που γνωρίζουμε τουλάχιστον.
      Προσωπικά παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εκεί εξελίξεις, και επιφυλάσσομαι να βγάλω συμπάρασμα επί του παρόντος.

      Διαγραφή
    4. Σίγουρα υπάρχει σχεδιοποίηση της οικονομίας στην ΛΔ Κίνας, αλλά πιστεύω ότι το να το πούμε αυτό κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος προηποθέτει εξ αντικειμένου κοινωνική ιδιοκτησία, είναι τραβηγμένο από τα μαλλιά...

      Πάβελ

      Διαγραφή
    5. @Πάβελ:
      Αφενός δεν ξέρω γιατί ο κεντρικός σχεδιασμός "προϋποθέτει εξ αντικειμένου κοινωνική ιδιοκτησία", εφόσον η κινέζικη εμπειρεία μάλλον δείχνει πως αυτό δεν ισχύει πάντα στην πράξη.
      Στην Λ.Δ.Κίνας δεν μπορείς σαν ιδιώτης να νπαρ'αξεις ούτε μια βίδα αν αυτή δεν εχει έκριση από τον κεντρικό σχεδιασμό. Όσο αυτοί (οι κινέζοι ηγήτορες δηλαδή) θέλουν, υτό μπορεί να ρίναι μια τυπική διαδικασία. Αλλά αν δεν θέλουν (πια) μπορεί και όχι.
      Για αυτό μίλησα για κάτι που "είναι σε πλήρη αντίθεση με όσα ξέρουμε, με βάση τις μαρξιστικές ιδεολογικές αποσκευές μας, τόσο με τον σοσιαλισμό, όσο και με τον καπιταλισμό που γνωρίζουμε τουλάχιστον".

      Διαγραφή
    6. O κεντρικός σχεδιασμός είναι συνδεδεμένος με την κοινωνική ιδιοκτησία γιατί αλλιώς δεν μπορείς να τον επιβάλεις...
      Αυτό που λες δεν το γνωρίζω ούτε έχω ακούσει κάτι σχετικά. Ξέρω μόνο ότι το κράτος δίνει αντίστοιχα κίνητρα για την ανάπτυξη τομέων της οικονομίας, όπως γίνεται παντού, απλά το κάνει σε πολύ μεγαλύτερη έκταση και πιο ενεργά. Βέβαια κάλλιστα μπορεί και να είμαι λάθος.

      Πάβελ

      Διαγραφή
  2. @Πάβελ:
    Χωρίς να επεκταθώ σε θεωρία, πριν λίγα χρόνια ήταν να κάνω μια δουλειά με κάποιον έλληνα ο οποίος σκόπευε να "επενδύσει" στην Κίνα. Έχοντας ο ίδιος ψάξει (κ όχι για πολιτικούς λόγους) το ζήτημα, μου είχε πει πως εκεί, και βίδα για να παράξεις πρέπει να έχεις την έγκριση του γραφείου του κρντρικού σχεδιασμού. Ο ίδιος για "κακό" το έλεγε βέβαια...
    Και για να μην μακρυγορώ με προσωπικές (και σίγουρα μη αποδείξιμες) εμπειρίες, θα επανέλθω στο πρώτο μου σχόλιο:
    Πως σε μία "κανονική" καπιταλιστική χώρα, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο για προφανείς οικονομικούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχεις δίκιο, σίγουρα ο Κινεζικός καπιταλισμός έχει ιδιαιτερότητες! Αν ισχύει αυτό που αναφέρεις, μάλλον μιλάμε για μια κλίκα καπιταλιστών - μελών του "Κ"ΚΚ, οι οποίοι και κάνουν το κουμάντο, επιβάλλοντας το συμφέρον των δικών τους μονοπωλίων σε ένα πλαίσιο ελεγχόμενο μεταξύ τους.
      Υπό αυτή την συνθήκη σίγουρα θα υπάρχουν και αστοί που δεν γουστάρουν να μπουν κάτω από την ομπρέλα των αστών της κλίκας, εξου και το τι γίνεται στο Χονγκ κονγκ...

      Πάβελ

      Διαγραφή
    2. @Πάβελ:
      Εγώ όπως είπα από την αρχή, άκρη για τι ακριβώς συμβαίνει εκεί πέρα, δεν έχω μπορέσει να βγάλω, ακόμη τουλάχιστον.
      Απλά παρακολουθώ και καταγράφω στοιχεία...

      Διαγραφή
    3. @Πάβελ:
      Είχε ενδιαφέρον η άποψη του κουμπάρου μου, που και σύντροφος είναι, και σαν καπετάνιος έχει επισκεφτεί αρκετές φορές την Λ.Δ.Κίνας και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχει κάτσει και αρκετά εκεί (σε επισκευές πλοίου).
      Μου έλεγε λοιπόν μεταξύ σοβαρού και αστείου σε μια κουβέντα που είχαμε, πως η Κίνα είναι ένα μαϊμού σοσιαλιστικό κράτος, με έναν μαϊμού καπιταλισμό, που φτιάχνει προϊόντα μαϊμούδες... :D

      Διαγραφή
  3. Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την διαμάχη για το 5G, είχα τον εξής προβληματισμό: Λόγω της διαφορετικής δομής της οικονομίας της Κίνας θεωρώ ότι έχει μεγαλύτερη ευελιξία στο να εφαρμόσει τις νέες τεχνολογίες στην παραγωγή (ρομπότ-τηλεεργασία-εναλλακτικές πηγές ενέργειας κλπ...). Υποτίθεται ότι με την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών ο κινέζος εργαζόμενος θα μπορεί να εργάζεται λιγότερες ώρες. Συνοψίζοντας, η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών από την Κίνα θα αναγκάσει και τα υπόλοιπα καπιταλιστικά κράτη να εφαρμόσουν τις νέες τεχνολογίες εάν θέλουν να ακολουθήσουν. Η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών θα οξύνει ακόμα περισσότερο την αντιθέση μεταξύ του κοινωνικού χαρακτήρα της εργασίας των παραγωγικών δυνάμεων & των σχέσων της παραγωγής. Με ό,τι συνεπάγεται η όξυνση αυτής της αντίθεσης και αν είμαστε εν ζωή προκειμένου να ζήσουμε τα γεγονότα που νομοτελειακά θα έρθουν. Δεν ξέρω κατά πόσο το σκέφτομαι σωστά. Απλά για να μοιραστώ τον προβληματισμό μου.
    Χρήστος Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Χρήστος Κ.:
      Θα μπορούσε να συμβεί και έτσι, δεν είναι παράλογη η σκέψη.
      Θα μπορούσαν βέβαια οι ευρωατλαντιστές να μην μπορέσουν να ακολουθήσουν και να πάιξουν το στρατιωτικό τους χαρτί, με όσα αυτό συνεπάγεται.
      Ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά θα είναι που θα συμβεί κάτι τετοιο (αν υποθέσουμε πως δεν συμβαίνει ήδη βέβαια)

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.