Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

Χιλή: Εικόνες από το μέλλον

«Είμαστε σε πόλεμο με έναν ισχυρό εχθρό, που είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει βία χωρίς όρια», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο δεξιός (και ζάμπλουτος) πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, αναφερόμενος στην εξέγερση που εδώ και μέρες προκαλεί ισχυρούς κραδασμούς στην εξουσία της αστικής τάξης στη χώρα. Οι λατινοαμερικάνοι Πινιέρα δεν κρύβουν τα λόγια τους, όπως οι ευρωπαίοι αστοί πολιτικοί, αλλά μιλούν ευθέως για τον εχθρό λαό.

«Η δημοκρατία όχι μόνο έχει το δικαίωμα, αλλά την υποχρέωση να υπερασπιστεί τον εαυτό της χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στην διάθεσή της, το Νόμο, προκειμένου να πολεμήσει αυτούς που θέλουν να την καταστρέψουν», συνέχισε ο Πινιέρα. Και απέδειξε αμέσως τι εννοεί, κηρύσσοντας στρατιωτικό νόμο και κατεβάζοντας το στρατό στους δρόμους, γιατί η Αστυνομία δεν τα έβγαζε πέρα μόνη της.

Η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, η δικτατορία της αστικής τάξης, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα, όταν αισθάνεται ότι απειλείται από τον εχθρό λαό. Κι αυτό κάνει στη Χιλή αυτές τις μέρες, αντιμετωπίζοντας με τη φωτιά και το σίδερο τους διαδηλωτές. Μέχρι την περασμένη Τετάρτη, ο απολογισμός ήταν 18 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες (πολλοί από αυτούς φέρουν τραύματα από σφαίρες) και χιλιάδες συλληφθέντες από τους μπάτσους και το στρατό. Ομως η σκληρή καταστολή δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Ο χιλιάνικος λαός γράφει και πάλι με το αίμα του μια ακόμα ένδοξη σελίδα της πλούσιας Ιστορίας του.

Θρυαλλίδα της λαϊκής έκρηξης ήταν μια φαινομενικά ασήμαντη αφορμή: η αύξηση στην τιμή του εισιτηρίου του Μετρό στην πρωτεύουσα Σαντιάγο. Αντιλαμβανόμαστε έτσι ότι είχε συσσωρευτεί πολλή καύσιμη ύλη και μια σπίθα ήταν αρκετή για να της βάλει φωτιά. Στο στόχαστρο των εξεγερμένων μπήκαν λεωφορεία και σταθμοί του μετρό, τράπεζες και κρατικά κτίρια, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές μπούκαραν στα σουπερμάρκετ απαλλοτριώνοντας μαζικά τρόφιμα, ρούχα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Τίποτα δεν προμήνυε κάτι τέτοιο. Οι δείκτες οικονομικής ανάπτυξης του χιλιάνικου καπιταλισμού παρουσίαζαν μια σχετικά εύρωστη οικονομία, με σημαντική αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος και προοπτική αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Μια οικονομία σε ανοδική πορεία, που ουδεμία σχέση έχει με τις παραπαίουσες οικονομίες των γειτονικών Βραζιλίας και Αργεντινής.
Για μετανάστευση ούτε λόγος, τουλάχιστον σύμφωνα με τις επίσημες εκθέσεις του κράτους.

-Τότε τι ήταν αυτό που έβγαλε τα πλατιά λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη της Χιλής στο δρόμο, όχι σε κάποιες ρουτινιάρικες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά σε μαζική σύγκρουση με την αστυνομία και το στρατό, αψηφώντας το στρατιωτικό νόμο που κήρυξε ο Πινιέρα στην πρωτεύουσα και στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας ήδη από τη δεύτερη μέρα της εξέγερσης; -Τι ήταν αυτό που ώθησε το λαό να αψηφίσει τις ερπύστριες των στρατιωτικών τανκς και τους χιλιάδες στρατιώτες που κατέβηκαν στον δρόμο ενάντια σε πολίτες, για πρώτη φορά από την πτώση της χούντας του Πινοσέτ το 1990, πληρώνοντας βαρύ φόρο αίματος στο βωμό της πιο κτηνώδους κρατικής καταστολής;

«Αυτό που εκτυλίσσεται στη Χιλή δεν είναι απλά μια διαδήλωση για την αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στο Μετρό, είναι ένα ξέσπασμα για τα χρόνια καταπίεσης που έπληξαν κυρίως τους φτωχότερους. Η οφθαλμαπάτη της υποδειγματικής Χιλής τέλειωσε. Οι χαμηλοί μισθοί, η έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και οι συντάξεις πείνας έχουν φθάσει τον κόσμο στα όριά του», δήλωσε η φοιτήτρια Καρίνα Σεπούλβεδα σε τοπικό ειδησεογραφικό μέσο, περιγράφοντας απλά και συνοπτικά τις πραγματικές αιτίες της εξέγερσης.

Πίσω από τις ωραιοποιημένες επίσημες στατιστικές κρύβονται οι πολίτες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οι οποίοι ξεπερνούν το 15,2% του συνολικού πληθυσμού. Κρύβεται η συνεχής επέκταση των παραγκουπόλεων στις παρυφές των μεγάλων πόλεων, την ίδια στιγμή που η μπουρζουαζία απολαμβάνει την κραιπάλη. Το 75% του πλούτου που παρήχθη τα τελευταία χρόνια, που ο χιλιάνικος καπιταλισμός έτρεχε με σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πήγε στην ολιγάριθμη αστική τάξη, ενώ μόλις το 10% πήγε στα πολυπληθή λαϊκά στρώματα. Λίγες μέρες πριν από το ξέσπασμα της εξέγερσης, ο Πινιέρα δήλωνε ότι το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα ξεπερνά τις 20.000 δολάρια το χρόνο, ενώ σύμφωνα με το Ιδρυμα ΣΟΛ με έδρα το Σαντιά-γο, το 54,3% των εργαζόμενων έχει μεικτές αποδοχές που δεν ξεπερνούν τα 440 ευρώ το μήνα, σε μια χώρα που το κόστος ζωής είναι παρόμοιο με της Ελλάδας. Η ιδιωτικοποίηση του νερού από τη φασιστική στρατιωτική χούντα το 1981 έχει αυξήσει κατακόρυφα την τιμή του, ενώ πολλά νοικοκυριά δεν έχουν καν πρόσβαση σ’ αυτό. Εκτός από το νερό έχουν ιδιωτικοποιηθεί το Μετρό, οι αυτοκινητόδρομοι και το συνταξιοδοτικό σύστημα. Ενας εργαζόμενος που παίρνει το μέσο εισόδημα αναγκάζεται να ξοδέψει περισσότερο από το 1/6 του για τις βασικές μετακινήσεις του, λόγω της αύξησης του εισιτηρίου.

Η ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος εμπεδώθηκε με το μέτρο της υποχρεωτικής αποταμίευσης, δηλαδή με την κλοπή του 10% του μισθού του εργαζόμενου από τα συνταξιοδοτικά ταμεία, με το σχηματιζόμενο κεφάλαιο να το διαχειρίζονται έξι ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες το «αξιοποιούν» ως δικό τους κεφάλαιο, τζογάροντας στο χρηματιστήριο ή κάνοντας τοποθετήσεις σε άλλες ευαγείς καπιταλιστικές δραστηριότητες. Την ώρα της συνταξιοδότησης οι άντρες παίρνουν το 38% των κλεμμένων εισφορών τους με τη μορφή σύνταξης και οι γυναίκες μόλις το 33%. Και βέβαια, το τελικό ύψος της σύνταξης αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις διακυμάνσεις της αγοράς. Σύμφωνα με το ΣΟΛ, το 90,75% των συνταξιούχων παίρνει περίπου 233 δολάρια τον μήνα!

Πέρα από τη μαζική εξαθλίωση, υπάρχουν και πολιτικοί λόγοι (οι οποίοι δεν είναι ανεξάρτητοι από τους οικονομικούς). Ο Πινιέρα είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Χιλή, ενώ στην κυβέρνησή του συμμετέχουν επιχειρηματίες και άτομα που σχετίζονταν με τη δικτατορία του Πινοσέτ. Αυτό το γεγονός αποτελεί κόκκινο πανί για τους διαδηλωτές.

Οι αρχικοί φραστικοί λεονταρισμοί του Πινιέρα έπεσαν στο κενό και σύντομα έδωσαν τη θέση τους σε λόγια «κατανόησης» για τα βάσανα του απλού λαού και σε υποσχέσεις για πακέτο κοινωνικών μέτρων ανακούφισής τους. Σε πρώτη φάση, μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος, ο Πινιέρα ανακοίνωσε φοροελαφρύνσεις για το λαϊκό εισόδημα, αύξηση της κατώτατης σύνταξης κατά 20% και πάγωμα της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Το μέτρο της αύξησης της τιμής του εισιτηρίου του Μετρό το είχε ήδη αποσύρει από τη δεύτερη μέρα των διαδηλώσεων, χωρίς να καταφέρει να κατευνάσει τη λαϊκή οργή.

Υπό το βάρος της εξέγερσης, ο «σκληρός» Πινιέρα εξαναγκάστηκε σε ελιγμούς προκειμένου να γλιτώσει τα χειρότερα. Ομως, ακόμα και οι υποσχέσεις για βελτίωση της ζωής του λαού βγήκαν μέσα από τα πύρινα οδοφράγματα, δείχνοντας για άλλη μια φορά ότι μόνο το σπάσιμο της αστικής νομιμότητας μπορεί να βάλει φρένο στην προϊούσα φτωχοποίηση του λαού και να δημιουργήσει τους όρους για μια λαϊκή αντεπίθεση αύριο.
Πηγή: Κόντρα

26 σχόλια:

  1. Καλές οι εικόνες από το μέλλον. Καλό να υπήρχε εκεί και ένα ΚΚ Χιλής σαν το ΚΚΕ. Όσες εξεγέρσεις και να γίνουν αλλαγή τάξης στην εξουσία δεν γίνεται με 50ετη "μέτωπα" με την σοσιαλδημοκρατία από τις εποχές Αλλιέντε, μέχρι σήμερα με την "Φώφη" της Χιλής

    17-57

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να δεις που στο τέλος θα εμφανιστεί κανένας αριστερός απατεώνες, θα καβαλήσει το ρεύμα, θα βγει στον αφρό, θα πουλήσει ελπίδα, θα σπείρει αυταπάτες, θα φουσκώσει τις λαϊκές προσδοκίες, θα κάνει τσαλιμακια, θα πουλήσει σανό, θα ταξει στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει. Μετά, όταν βρει τα ζόρια, θα αρχίσει να τα γυρνάει, θα ζητήσει από το λαό να κάνει υπομονή, να μειώσει τις απαιτήσεις του, θα τον διαβεβαιώσει πως θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί, πως οι συνθήκες είναι δύσκολες, αλλά πώς παρόλα αυτά δεν θα προδοσει τα λαϊκά συμφέροντα, πως θα αγωνιστεί για το καλύτερο. Στο τέλος θα βάλει την ουρά στα σκέλια, θα τα μαζέψει, θα κλαφτει, θα πει ότι τελικά δεν μπόρεσε παρά να εξασφαλίσει μόνο μερικά ψίχουλα, ότι οι διεθνείς συνομωσίες, ο νεοφιλελευθερισμός, κλπ, κλπ. Ο λαός θα πειστεί ότι τίποτα δεν γίνεται, ότι είναι μάταιο να αγωνίζεσαι, ότι ο αγώνας δεν έχει προοπτική, θα απογοητευτεί, θα λουφαξει. Μετά θα έρθει να πατήσει πάνω στην απογοήτευση η δεξιά, θα έρθει μαύρη αντίδραση που θα κρατήσει χρόνια, και δεν θα την κουνάει τίποτα. Και ζήσαμε εμείς καλά...

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @17-57+Προλεκαλτ:
    Στην Χιλή (και αλλού) θα παιχτεί το αιώνιο παιχνίδι.
    Το παιχνίδι ενός αντικειμενικού κινήματος που αναζητά τον υποκειμενικό παράγοντα, την συνειδητή κ οργανωμενομένη πρωτοπορεία του. Το Κόμμα της εργατικής τάξης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και για να το συνεχίσω κ λίγο, στα δικά μου τα μυαλά αυτό το Κόμμα είναι μεν καλό, αλλά όχι και απαραίτητο να προϋπάρχει.
      Τα επαναστατικά κόμματα μέσα από τους λαϊκούς αγώνες χτίζονται εξάλλου.

      Διαγραφή
    2. Για να το πω σαφέστερα δηλαδή, το αντικειμενικό κίνημα έχει την δυνατότητα να χτίσει υο Κόμμα του (αν έχει την ωριμότητα κ τον χρόνο να προλάβει το κάνει), και το πιο επαναστατικό Κόμμα από την άλλη, να δημιουργήσει εκ του μηδενός αντικειμενικό κίνημα, σαφέστατα κ δεν μπορεί.
      Η ελληνική εμπειρία είναι διαφωτιστικότατη πάνω σε αυτό...

      Διαγραφή
  4. Ότι θα δημιουργηθεί επαναστατικό κόμμα στην Χιλή, όπως και παντού, είναι νομοτέλεια. Το ζήτημα είναι γιατί να παρατείνουμε σαδιστικά τις ωδίνες του τοκετού.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      Δεν νομίζω πως τις παρατείνουμε "εμείς", αλλά το γ@μ#μένο το ιστορικό προτσές.
      Και αυτά τα λέω χωρίς να έχω ιδέα για το ΚΚ Χιλής...

      Διαγραφή
  5. Ναι, δεν λέω ότι τις παρατείνουμε εμείς. Περισσότερο αναφέρομαι στο ΚΚ Χιλής, που απ' ότι είδα δεν συμμετείχε καν στην πρόσφατη συνάντηση. Τέλος πάντων, η ηγεσία του ΚΚ Χιλής θα έπρεπε να είχε διδαχθεί από την "πικρή αλήθεια της Ουνιδαδ Ποπουλαρ". Και δεν λέω ότι οι άνθρωποι είναι οπορτουνιστες ή ότι τα χουν βρει με τον ταξικό αντίπαλο. Πιθανόν να έχουν ακόμα αυταπάτες. Αλλά πρέπει κι αυτοί να βγάλουν συμπεράσματα.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      Για την πρόσφατη, κ το ΚΚ Χιλής δεν είδα ούτε εγώ, όπως κ για το ΚΚ Κίνας που συμμετείχε μέχρι κ πριν μια πενταετία.κ τώρα μάλλον ήταν απασχολημενό να μιλάει με τον Κούλη στην Σανγκάη...

      Διαγραφή
  6. Τα γεγονοτα στημ Χιλη ειναι σημαντικα εκτος των αλλων για δυο λογους: Πρωτα γιατι ο νεοφιλελευθερισμος χτυπιεται απο λαικη κινητοποιηση στην χωρα που γεννηθηκε και δευτερον γιατι ειναι αντεπιθεση στο δρομο των λαικων δυναμεων επειτα απο τα "πορτοκαλι"γεγονοτα στη βενεζουελα κ την βολιβια.Οσο για την σχεση κινηματος κομματος συμφωνω μαζι σου αν επιασα καλα τι εννοεις.Σαν παραδειγμα το κκε που μεγαλωσε μεσα απο το επος 40-44 του λαου μας.Βεβαια το κκε τοτε ειχε καθοριστικη σταση σωστη γραμμη ανοιχτο μυαλο και φυσικα συνεπεια κ ηρωισμο των μελων του.Ετσι χτιζονται οι επαναστατικες οργανωσεις .Στη φωτια οντας πετσα νυχι με τον απλο λαο κ εκφραζοντας τους ποθους του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Χωρίς να διαφωνώ κάπου μαζί σου, να συμπληρώσω κ μια ακόμη σημαντική πτυχή του θέματος.
      Ο καπιταλισμός έχει φτάσει παγκόσμια σε τέτοιο σημείο κρίσης, που για να μπλοκάρεις κινηματικά μια απλή αύξηση εισητηρίων, χρειάζεσαι πλέον να έχεις νεκρούς κ τραυματίες. Δεν είναι μόνο η Χιλή, είναι κ η "πρωτοκοσμική" Γαλλία που το αποδείχνει αυτό.

      Ο έλληνας εντωμεταξύ, κερδίζει επάξια τον τίτλο του μεγαλύτερου σανοφάγου της Ευρώπης, αφού από όλα αυτά, ούτε βλέπει, ούτε καταλαβαίνει τίποτα.
      Κ να μην νομίζουμε πως τα ΜΜΕ στην Χιλή ή την Γαλλία υστερούν στο σανοτάισμα από τα δικά μας, για να το ρίξουμε εκεί...
      Υ.Γ.
      Για την σχέση κόμματος-κινήματος (χωρίς να αναιρεί αυτό που λες εσύ βέβαια) είναι πως η ανάπτυξη ενός λαϊκού κινήματος είναι "αντικειμενική".
      Προκύπτει δηλαδή από μια κατάσταση "που οι πάνω δεν μπορούν κ οι κάτω δεν θέλουν".
      Υποκειμενικός παράγοντας δεν μπορεί (όσο και αν θα ήθελε) να δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση. Αυτό που μπορεί να κάνει, είναι όταν αυτή η κατάσταση προκύψει αντικειμενικά, να την οργανώσει και να την καθοδηγήσει σωστά.

      Από την άλλη μεριά πάλι, σε τέτοιες καταστάσεις (που "οι πάνω δεν μπορούν και οι κάτω δεν θέλουν"), πολλές φορές το επαναστατικό Κόμμα (αν δεν υπάρχει ήδη) θα δημιουργηθεί από ίδιο το λαϊκό κίνημα σαν "τέκνο της ανάγκης κ ώριμο τέκνο της οργής" που λέει κ ο ποιητής μας.
      Ελπίζω να έγινα σαφέστερος.

      Διαγραφή
    2. Εφόσον είχε ..σωστή γραμμή... και ..ανοιχτό μυαλό το ΚΚΕ το 1940 44 τότε γιατί δεν πήρε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε Επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Και ένα ρητορικό ερώτημα για το σήμερα απο ένα ...στενόμυαλο... Κομμουνιστή. Τι θα είχε συμβεί σήμερα αν το ΚΚΕ είχε λυγίσει απο την Οπορτουνιστική Λαίλαπα το 2012 είχε σκίσει το πρόγραμμα του και εγκλωβιστεί σε πολιτικό μέτωπο και κυβέρνηση στο έδαφος του Καπιταλισμού. Μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή για τους Κομμουνιστές και τον λαό. Αυτό το καταλαβαίνει κάθε λογικός άνθρωπος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Για το ένα:
      -Γιατί δεν είχε κάνει σωστή εκτίμηση των διεθνών κ εγχώριων συσχετισμών.
      Για το δεύτερο:
      Σε αυτό συμφωνούμε όλοι, (ως κ πολλοί που τότε μας έκραζαν).
      -Τι νόημα έχει να το κουβεντιάζουμε πια;
      Υ.Γ.
      Και τα δύο σου σχόλια εκτός θέματος και πάλι, δεν θα το συνεχίσουμε αυτό...

      Διαγραφή
    5. Καταρχήν τα σέβη μου μετά απο καιρό. Απάντησα στο ...ανοιχτό μυαλό... τότε και ...στενό... σήμερα. Δεν έχω να συμπληρώσω κάτι άλλο. Χαίρομαι που είσαι καλά. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Το ΚΚΕ ανοιχτό μυαλό είχε (ή προσπαθούσε να έχει)και τότε, ανοιχτό θεωρώ πως έχει (ή προσπαθεί να έχει) και σήμερα.
      Άλλες καταστάσεις, άλλα κριτήρια.

      Καλά δεν είμαι, αλλά στα πόδια μου προσπαθώ να σταθώ τουλάχιστον ξανά (εξού κ η επαναλειτουργεία του μπλογκ).
      Για εσένα δεν ρώτησα γιατί σε βλέπω από την παρουσία σου στον Teddy κ αλλού...

      Διαγραφή
    7. Οταν λες δεν είσαι καλά είναι θέμα οικονομικό. Οσο για τα υπόλοιπα λεω να μη συμπληρώσω τίποτα. Γνωστές οι απόψεις μου ας μη το ανοίξουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Εγω συνταξιούχος πλέον με κάτι δικαστικές εκρεμότητες για Εργατικό ζήτημα. Προσπαθούμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. Λέω να σου κάνω παρέα στα σχόλια πάντα μέσα στα όρια που βάζεις με απόλυτο σεβασμό στις διαφωνίες μας. Συμφωνείς. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Τα όρια του μπλογκ είναι (για εσένα τουλάχιστον) γνωστά.
      όταν τα υπερβαίνεις, απλά τα σχόλια σου δεν θα δημοσιεύονται

      Διαγραφή
    11. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Όχι δεν είναι μονο το οικονομικό.
      Με την φτώχεια έχουμε μάθει να ζούμε. είναι συνδυασμός, οικογενειακά, υγείας, οικονομικά, συνακόλουθα ψυχολογικά και να είχαμε να λέγαμε, αλλά δεν θέλω να τα βγάλω κ στο μεϊντάνι όλα...

      Διαγραφή
    12. Συμφωνούμε λοιπόν. Ολα εντάξει. Για τα προβλήματα υπομονή και σου εύχομαι τα καλύτερα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. Συμφωνω μαζι σου για την σχεση κομματος κινηματος.Δεν πιστευω οτι ο Ελληνας ειναι σανοφαγος.Δυστυχως ειναι πολυ κυνικος, παρτακιας κ ποτισμενος απο τον ραγιαδισμο.Καταλαβαινει ακριβως τι παιζεται αλλα προσπαθει(εκτος τιμητικων εξαιρεσεων) να την σκαπουλαρει ατομικα οπως εχει μαθει χρονια τωρα.Δυστυχως δεν υπαρχει η οργανωμενη δυναμη που θα εμπνευσει εμπιστοσυνη κ θα " δωσει το χερι σε οποιον σηκωνεται" οπως ελεγε κ ο μπρεχτ.Δεν θελω να ανοιξω κουβεντα για το κκε γιατι ειναι ευαισθητο θεμα.Εχει αξιοπρεπη σταση , φιλολαικες θεσεις κλπ αλλα αν ηταν αυτο που απαιτουσαν οι συνθηκες θα το ειχαμε καταλαβει κ εμεις κ οι απεναντι.Δεν θα συζηταγαμε τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Λώλος Δροσινός:
      Το ΚΚΕ με τις ό,ποιες αδυναμίες του, που δεν είναι και λίγες, είναι η μόνη (άξια λόγου τουλάχιστον) οργανωμένη πολιτική δύναμη που έιχε από την αρχή της κρίσης μια ορθολογική ανάλυση, τόσο για την αιτία της, όσο και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της στον λαό.

      Τό θέμα είναι πως κανείς δεν ήθελε να το ακούσει, αφού αυτά που έλεγε, μόνο εύκολα δεν ήταν στην πράξη.

      Επίσης το ΚΚΕ, "το δίνει το χέρι του σε όποιον σηκώνεται", δεν είναι πραγματικότητα πως δεν το κάνει. Το θέμα είναι πως το χέρι του ίδιου του ΚΚΕ πιθανότατα να μην είναι αρκετά δυνατό. Και σε αυτό δεν ευθήνεται φυσικά υποκειμενικά το ίδιο (με την έννοια πως δεν θέλει να δυναμώσει), ίσα-ίσα...

      Για το περί σανοφάγων, σε ακριβώς την περιγραφή που κάνεις αναφερόμουν. Αν ξάτι ξέσκισε η κρίση σε ιδεολογικό επίπεδο, για όποιον είχε πέντε δράμια μυαλό να το καταλάβει, είναι πως οι ατομικές, όπως και οι εύκολες λύσεις μας τελείωσαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη.
      Υ.Γ.
      Αν ήταν το πρόβλημα πως το ΚΚΕ "δεν ήταν αυτό που απαιτούσαν οι συνθήκες", τότε θα είχε λυθεί έυκολα ή δύσκολα. Θα είχε δημιουργήσει ο λαός την οργανωμένη δύναμη που θα ανταποκρίνονταν στα στάνταρ του και θα είχε αφήσει το ΚΚΕ να κουρεύεται.
      Αντ'αυτού η πρώτη πολιτική αντίδραση τουσοφού λαού μας μπροστά στην κρίση ήταν να κάνει κυβέρνηση ένα κόμμα-καρικατούρα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και ρυθμιστή του πολιτεύματος (ως τρίτο Κόμμα) τους χιτλερικούς μαχαιροβγάλτες του Μιχαλολιάκου...

      Στις δεομένες συνθήκες θεωρώ λοιπόν πως το ΚΚΕ στάθηκε αξιοπρεπέστατα (παρά τις πολλές υποκειμενικές και αντικειμενικές αδυναμίες του, που δεν είναι και κρυφές εξάλλου. Κάθε δύο τεύχη της ΚΟΜΕΠ αναφέρονται)

      Διαγραφή
  8. Μια χαρά είναι το ΚΚΕ. Σίγουρα η δράση μας παίρνει βελτίωση (γιατί η στρατηγική είναι άψογη), αλλά είναι το μόνο κόμμα που έχει ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από αυτόν τον ζοφο. Και είναι το μόνο κόμμα που το παλεύει στο εργατικό κίνημα (κόντρα σε θεούς και δαίμονες).

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και την πιό πλατιά Συμμαχία που μπορεί να υπάρξει μέσα στον λαό χωρίς κανένα περιορισμό εκτος απο το ΤΑΞΙΚΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.