Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

ΟΙ ΒΛΑΒΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ

Το κάπνισμα κάνει κακό. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Είναι ένας ακόμη λόγος που πρέπει να καταργηθεί το άσυλο! Οι θεριακλήδες φοιτητές μπορεί να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε τεκέ. Είναι που είναι άντρα ανομίας. Μετά την κατάργηση του ασύλου, με ένα απλό τηλεφώνημα η αστυνομία θα μπορεί να παρέμβει για να περιορίσει τα ντουμάνια…

Ειρωνείες και αστειάκια κομματικοποιημένων που θέλουν να συνδυάζουν τα πάντα με τις τρέχουσες πολιτικές αποφάσεις που διαφωνούν, θα πει κάποιος. Πώς συνδέεται το άσυλο με τις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου; Τι σχέση έχει η νικοτίνη με την Κεραμέως; Τίποτα, φυσικά. Απλά, καμιά φορά το αστείο μπορεί να καταδείξει τι θα συμβεί αν τραβήξεις στα άκρα το σοβαρό.

Αντικαπνιστικούς νόμους ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις. Ο Παπανδρέου δεν ψήφισε μόνο το πρώτο μνημόνιο αλλά και αντικαπνιστικό νόμο. Ο ίδιος είναι λάτρης της υγιεινής ζωής και της άθλησης. Βαριά πρόστιμα για τους παραβάτες θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ξανθός έβαλε πρώτος το πρόστιμο των 1.500€ στους οδηγούς που καπνίζουν. Το κάπνισμα έγινε πειθαρχικό παράπτωμα για τους δημόσιους υπάλληλους. Στις πρώτες υπουργικές αποφάσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ ήταν η γενίκευση της απαγόρευσης του καπνίσματος, η επιβολή υπέρογκων προστίμων και η αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Στους δημόσιους χώρους, στα πάρκα και τις πλατείες δεν πρέπει να υπάρχει τσιγάρο αναμμένο.

«Οι απαγορεύσεις είναι αναγκαίες γιατί κάποιοι δεν καταλαβαίνουν και δε σέβονται τους διπλανούς τους» λέει πολύς κόσμος. Σίγουρα υπάρχει αυτή η πλευρά και είναι σοβαρή.

Ωστόσο, λίγο πολύ καταλαβαίνουμε πως οι αντικαπνιστικοί νόμοι:
  • Δεν πείθουν πως οι νομοθέτες «μας» νοιάζονται για την υγεία των ανθρώπων ή ότι τους καίγεται καρφί που το τσιγάρο κάνει ζημιά στην τσέπη.
  • Έχουν εισπρακτική λογική, παίρνουν και δε δίνουν.
  • Πιθανό να αξιοποιηθούν από ασφαλιστικές εταιρείες.
  • Δεν βοηθούν κανέναν να κόψει το τσιγάρο.
  • Δεν έχουν και πολύ σχέση με το κάπνισμα και τις βλαβερές του συνέπειες.
Δε βρισκόμαστε σε εποχή καπνοαπαγόρευσης. Για να φτάσουμε εκεί πρέπει το κυνήγι των καπνιστών να γίνει κυνήγι μαγισσών. Η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ είχε τέτοια χαρακτηριστικά. Παρά το όνομά της, οι λόγοι απαγόρευσης της δημόσιας κατανάλωσης ποτού δεν είχαν σχέση με τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ.

Το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται όταν αναγνωρίζουμε στο κράτος το δικαίωμα να βρίσκεται πανταχού παρόν. Έχει μπει μέσα στα αυτοκίνητά μας και στέκει προς το παρόν έξω από την είσοδο του σπιτιού μας. Μας ακολουθεί τάχα για να μας φροντίζει.

Το κράτος παρουσιάζεται ως φύλακας άγγελός μας. Που μεριμνά ώστε η ελευθερία να μη γίνει ασυδοσία.

Ο Αυγενάκης δήλωσε σχετικά με την ασφάλεια του πολίτη, πως «τα όρια της ατομικής ελευθερίας τα καθορίζει το Σύνταγμα και ο νόμος». Τα λόγια του είναι τόσο τετριμμένα που δε προσέχουμε την απειλή που εκπέμπουν.

Το αστικό κράτος μας αγκαλιάζει όλους σφιχτά.

Δεν είναι τυχαίο που τον κρατικό ασφυκτικό εναγκαλισμό τον νοιώθουμε κι εμείς που δεν καπνίζουμε.
Β.Δ.

4 σχόλια:

  1. Είναι άδικο αυτό που λέτε «Οι θεριακλήδες φοιτητές μπορεί να μετατρέψουν τα Πανεπιστήμια σε τεκέ» εφόσον δεν είναι μόνο οι φοιτητές που καπνίζουν, αλλά και το διοικητικό, εκπαιδευτικό κι εργατικό προσωπικό που απασχολείται μέσα στα πανεπιστήμια, συνήθως κλείνεται μέσα στα γραφεία για να καπνίζει ανενόχλητα, αδιαφορεί για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αδιαφορεί επίσης για την τήρηση των κανονισμών υγιεινής κι ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Παρόλο που το κάπνισμα για τον δημόσιο υπάλληλο είναι πειθαρχικό παράπτωμα, όπως και η μη εφαρμογή του νόμου από τους υπεύθυνους των χώρων.

    Ανδρέας Μπαρδάκης,

    Ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και για την προστασία από το Παθητικό Κάπνισμα, Δημιουργός της μεγαλύτερης διαδικτυακής κοινότητας για τα ΑμεΑ «ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ» και της ομάδας ενημέρωσης και καταγγελιών STOP ΣΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανδρέας Μπαρδάκης:
      Είναι φανερό πως δεν καταλάβατε το πνεύμα (αλλά ούτε και το γράμμα σε κάποιες περιπτώσεις) του παραπάνω κείμενου.

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν είμαι και πολύ λογική . Και απλά σκέφτομαι ότι ίσως χρησιμοποιείται ο αντικαπνιστικός νόμος σαν εξωνομικος σωφρονισμός με χρήση του σωφρονιστικού συστήματος. Οι κρατούμενοι κόβουν το τσιγάρο και ξαναγενιούνται . Άσε και την αντικαπνιστική βιομηχανία .Νομίζω ότι σχεδιάζουν και την δημιουργία ανώνυμων καπνιστών. Τα αμερικανικά πρότυπα θεριακλήδων με ψυχιατρικό ενδιαφέρον. Ξέρεις σκαλοπάτακια,ειμαι καθαρός τόσο καιρό . Με επέτειο ένα χρόνο χωρίς τσιγάρο. Δε άμα καπνίζουν οι γονείς κληρονομεις την νόσο. Στο νοσοκομείο στο κέντρο διακοπής καπνίσματος χωρηγουν μουρλοχαπα

      Διαγραφή
    3. @Κική Ματέρη:
      Εγώ δεν βρίσκω τίποτα το παράλογο σε όσα λες.
      Ίσα-ίσα που περιγράφεις μια ζοφερή πραγματικότητα που έρχεται μάλλον.
      Το ζήτημα έχει πολλές παράμετρους, από την "άσκηση πειθαρχείας", το χτύπημα στην κοινή λογική (η ποινικοποίηση του καπνίσματος να προωθείται ταυτόχρονα με την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών), και βέβαια το μεγάλο έπαθλο:
      Το χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα. Στην αμερική εφαρμόζεται ήδη για τους καπνιστές, και να δούμε άμα ανοίξει αυτή η πόρτα πόσους άλλους θα πάρει η μπάλα. Παχύσαρκους, πότες, αθλητές(!), ή όποιον άλλον κριθεί πως είναι υπαύθηνος για την σωματική του καταπόνηση και κατά συνέπεια για την υγεία του...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.