Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Απέλαση ρώσων διπλωματών: Αναλύσεις και συμπεράσματα

Ερωτήματα για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας προκαλεί η απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών. Διπλωματική πηγή εμφανίζεται καθησυχαστική, ανησυχίες εκφράζουν αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί και αναλυτές.
Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών και θα απαγορεύσει την είσοδο σε άλλους δύο, όπως έγινε γνωστό το πρωί της Τετάρτης, με την είδηση να προκαλεί ερωτήματα τόσο για την εξέλιξη της υπόθεσης, όσο και για το μέλλον των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας ευρύτερα.

Διπλωματική πηγή που μίλησε στο Sputnik υπογράμμισε ότι η απόφαση δεν αλλάζει την πολιτική της Ελλάδας απέναντι στη Ρωσία, αν και αυτό είναι στο χέρι της Μόσχας.

Εξαιρετικά ανήσυχος εμφανίστηκε από την άλλη, ο γραμματέας της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κάνοντας λόγο για «ακραίες ενέργειες» που ο ίδιος συνδέει με τις προσπάθειες ένταξης της πΓΔΜ στο NATO και την αντιρώσικη ψυχροπολεμική εκστρατεία της Δύσης.

Στη χρονική συγκυρία στέκεται και ο Βέλγος βουλευτής Frank Creyelman επισημαίνοντας ότι σειρά «συμπτώσεων» προηγήθηκαν και ακολουθούν της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, ενώ πολιτικός αναλυτής επισημαίνει ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας έχουν ψυχρανθεί και πως η κυβέρνηση ακολουθεί μία μετριοπαθή, αλλά αντίθετη στη Ρωσία, πορεία.

Αναλυτικότερα, διπλωματική πηγή, σχολιάζοντας την απόφαση απέλασης Ρώσων διπλωματών, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει τη Ρωσία ακόμη και σε περιόδους που συμμαχικές χώρες δεν το έκαναν, αλλά δεν θα επιτραπεί η εμπλοκή άλλης χώρας στα εσωτερικά της Ελλάδας.

Ερωτηθείς να εκτιμήσει εάν η απόφαση αλλάζει την ευρύτερη πολιτική της Αθήνας απέναντι στη Μόσχα, ο ίδιος το αρνήθηκε, διευκρινίζοντας, όμως, ότι αυτό εξαρτάται πλέον από τη στάση που θα κρατήσει η Ρωσία. Στην επισήμανση, ότι η Ρωσία απάντησε με απέλαση Ελλήνων διπλωματών, ο κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε πως μία τέτοια αντίδραση είναι αναμενόμενη βάσει της διεθνούς διπλωματικής πρακτικής.

«Δεν πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας θα επιδεινωθούν σημαντικά, τέτοιες ενέργειες συμβαίνουν συχνά στη διεθνή διπλωματική πρακτική», δήλωσε ο Oleg Morozov, μέλος της Επιτροπής του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι συχνά ακολουθεί μία ανάλογη απάντηση, με την οποία η διαμάχη λήγει. «Ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την έκταση των ισχυρισμών και το εάν θα υπάρξει συνέχεια από την ελληνική πλευρά».

[...]

Μόνο τυχαία δεν είναι η χρονική συγκυρία που η Ελλάδα απελαύνει τους Ρώσους διπλωμάτες, εκτιμά ο Frank Creyelman, επίτιμος Βέλγος βουλευτής και πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας.

«Μπορεί να είναι σύμπτωση ότι Ρώσοι διπλωμάτες θα απελαθούν από την Ελλάδα την ημέρα συνάντησης του ΝΑΤΟ όπου οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να καλέσουν σε μεγαλύτερη "ανάμειξη", βλέπετε χρήματα και αμερικανικό στρατό, από τα μέλη της συμμαχίας; Δεν νομίζω (ότι είναι σύμπτωση)», επισημαίνει ο Frank Creyelman και συνεχίζει:

«Η Ελλάδα μέχρι τώρα ήταν απρόθυμη να καταδικάσει τη Ρωσία για όλα όσα πάνε στραβά στον κόσμο. Τώρα η Ελλάδα προσπαθεί να επανορθώσει για χάρη του Τραμπ ο οποίος σημειωτέον κατέκρινε σήμερα το γεγονός ότι η Γερμανία βασίζεται σε ρωσικές πηγές ενέργειας. Εν τέλει γι' αυτό γίνονται όλα. Για τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας, τη διατήρηση των κυρώσεων και τέλος την εξάρτηση από τις ΗΠΑ για ενέργεια και όπλα».
Με την απόφαση να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες, η ελληνική κυβέρνηση επέδειξε μία μετριοπαθή αντι-ρωσική θέση, δήλωσε ο Vladimir Bruther, αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Πολιτικών Σπουδών.

«Γενικά, αυτή η κίνηση σχετίζεται με τις ψυχραμένες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι η Ρωσία παρεμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας για τη μετονομασία της Μακεδονίας… Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει ψυχρανθεί απέναντι στον ρωσικό άξονα και αυτός είναι ένας τρόπος για να το δείξει», δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας.

«Η κυβέρνηση του Τσίπρα είναι περισσότερο μετριοπαθώς αντι-ρωσική αντί για φιλική απέναντι στη Ρωσία. Αυτό, φυσικά, δεν θα βοηθήσει τις διμερείς σχέσεις. Το σύνολο της πορείας του Τσίπρα σε σχέση με τη Ρωσία είναι λάθος», υπογραμμίζει ο Bruther.

Η Ελλάδα θέλει καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, διαβεβαίωσε από τη μεριά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ.

«Εγώ δεν θέλω να σχολιάσω ενδεχόμενες αποφάσεις που έχουν παρθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας. Αυτό που πρέπει να σας πω και να επαναλάβω, είναι ότι η ελληνική πλευρά, η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κράτος θέλουν καλές σχέσεις με όλα τα κράτη, αλλά επιμένει στο εξής: Ότι δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε συμπεριφορές που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και δεν δείχνουν σεβασμό ακριβώς προς το ελληνικό κράτος», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ ερωτηθείς εάν έχουν υπάρχει τέτοιες συμπεριφορές, απάντησε ότι «έχουν υπάρξει τέτοιες συμπεριφορές και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο θα ληφθούν και όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Για «κυνήγι μαγισσών και πρακτόρων» που οδηγεί τον ελληνικό λαό σε «επικίνδυνα μονοπάτια» έκανε λόγο ο επικεφαλής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας το θέμα της απέλασης Ρώσων διπλωματών.

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε τα ακριβή στοιχεία, αλλά είναι γνωστό αυτό το κυνήγι μαγισσών και των πρακτόρων», δήλωσε ο γ.γ. της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Real FM.

«Υπάρχουν ισχυροί ανταγωνισμοί, ισχυρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και βεβαίως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας εμπλέκει σε όλους αυτούς τους πολεμικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς κλπ ανταγωνισμούς για συμφέροντα άλλων. (…) Ε, τώρα η απέλαση θα δούμε πως θα εξελιχθεί και τι επιπτώσεις θα έχει», συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας,
Πηγή: Sputnik news

3 σχόλια:

  1. Και όλοι παρακολουθούν έντρομοι και λένε 'δες τι κάνει η κακιά Ρωσία, ΗΠΑ/ΕΕ και ας τρώμε και πέτρες, αυτοί μας αγαπάνε'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτή η ιστορία με τους ρώσους διπλωμάτες (διάβαζε πράκτορες), που θα απελάσει η ελληνική κυβέρνηση (σε άλλους δύο θα απαγορεύσει να μπουν στη χώρα) είναι πολύ μυστήρια. Όπως μυστήρια είναι κάθε κατάσταση, που συνδέεται με… πρακτοριλίκια. Η κίνηση από την πλευρά Τσίπρα είναι οπωσδήποτε μοναδική – για να μην πω και ιστορικά μοναδική και φανώ υπερβολικός, καθότι εγώ δεν θυμάμαι ποτέ σε καιρό ειρήνης να έχει προβεί σε τέτοιες ενέργειες το ελληνικό κράτος, και μάλιστα εις βάρος αξιωματούχων του… φίλου ρωσικού λαού.Κάποιοι λένε πως η υπόθεση σχετίζεται με τα Σκόπια και με το ότι Ρώσοι πολιόρκησαν άτομα και οργανώσεις, που ενεπλάκησαν στις αντιδράσεις για το «μακεδονικό» και που σχετίζονται με θρησκευτικούς φορείς, με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα κ.λπ. Δεν ξέρει κανείς αν πρόκειται για αλήθεια ή για τη μόνη αλήθεια. Η λογική, όμως, λέει πως οι Ρώσοι δεν υπάρχει περίπτωση να κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, βλέποντας τα Βαλκάνια να σύρονται από το άρμα του ΝΑΤΟ.
    Υγ.Αυτο παντως που ο Λαφαζανης εμφανίζεται σαν ο κύριος εκφραστής ρωσόφιλος της ελλαδος, με ξεπερνά.
    Υγ2.Η "αριστερά" ηταν τελικά αυτη που για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού κράτους απέλασε ρώσσους διπλωματες. Σε ποιόν φιλονατοικο αμερικανοφιλο δεξιο να το ελεγες πριν 2 χρόνια και να το πίστευε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Μουσικος:
      Το πολύ ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως λόγω πολύ συγκεκριμένων γεωγραφικών "καταναγκασμών" (το Αιγαίο είναι ο μόνη ανοιχτή, όλο τον χρόνο, δίοδος για το Ρώσικο εμπόριο) σε κάτι τέτοιο δεν είχε τολμήσει να προβεί ούτε η ...χούντα(!) ενάντια στην ...ΕΣΣΔ(!) την εποχή του ....ψυχρού πολέμου(!)
      Αυτό για να καταλάβουμε το μέγεθος του αμερικανοτσολιαδισμού του Τσίπρα και των συν αυτώ...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.