Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Ν.Μπουχάριν: Το αλφάβητο του κομμουνισμού

"...Πριν τον Καρλ Μαρξ, οι άνθρωποι που υπερασπίζανε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης αυτοσχεδιάζανε συχνά θαυμάσιους πίνακες του μελλοντικού παράδεισου, αλλά χωρίς να αναρωτιούνται αν μπορούσαν να φτάσουν εκεί και ποιος ήτανε ο αληθινός δρόμος που έπρεπε ν'ακολουθήσει η εργατική τάξη και το αγροτικό προλεταριάτο.

Ο Μαρξ μας έμαθε να ενεργούμε εντελώς διαφορετικά. Θεώρησε κακό, άδικο, βάρβαρο, το καθεστώς που βασιλεύει ίσαμε σήμερα σ'ολόκληρο τον κόσμο κι'έψαξε να βρει πώς ήτανε φτιαγμένο αυτό το καθεστώς. Ακριβώς όπως θα εξετάζαμε οποιαδήποτε μηχανή, λόγου χάρη, ένα ρολόι, εξέτασε ο Μαρξ το καπιταλιστικό σύστημα, όπου βασιλεύουν οι βιομήχανοι και οι μεγαλογαιοχτήμονες, μα όπου οι εργάτες και οι χωρικοί καταπιέζονται.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι παρατηρήσαμε πως δυο μικρές ρόδες του ρολογιού είναι κακά προσαρμοσμένες η μια πάνω στην άλλη, πως σε κάθε στροφή γαντζώνονται όλο και περισσότερο, θα μπορέσουμε κατόπι να προβλέψουμε πως το ρολόι θα χαλάσει και θα σταματήσει.

Ο Μαρξ εξέτασε όχι ένα ρολόι μα την καπιταλιστική κοινωνία τη μελέτησε και πρόσεξε τη ζωή κάτω απ'την καπιταλιστική κυριαρχία. Και χάρη σ'αυτή τη μελέτη, είδε καθαρά πως το Κεφάλαιο ανοίγει τον ίδιο του τον τάφο, πως τούτη η μηχανή πάει να σταματήσει και πως θα σταματήσει χάρη στον αναπόφευχτο ξεσηκωμό των εργατών, που θα μεταβάλουν κατόπι ολόκληρη την υφήλιο σύμφωνα με τη θέλησή τους..."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.