Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Κυπριακό: Ενστάσεις για τη Συνθήκη Εφαρμογής

Μη αποδεκτή η Τουρκία ως εγγυητής της εφαρμογής της λύσης

Σημαντικές παρατηρήσεις επί του εγγράφου Έιντε καταθέτει η ε/κ πλευρά, ιδιαίτερα όσον αφορά το θέμα της Συνθήκης Εφαρμογής της λύσης. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές τα σχόλια και οι παρατηρήσεις αναμενόταν να κατατεθούν μέχρι αργά χθες βράδυ ή εντός της σημερινής μέρας. Το ίδιο ισχύει και για τα σχόλια και τις παρατηρήσεις από πλευράς ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες της «Χαραυγής» αναφέρουν ότι η σοβαρότερη διαφωνία έχει να κάνει με το σημείο που αναφέρεται στο προσχέδιο Έιντε σε Συνθήκη Εφαρμογής (Treaty of Implementation) της Λύσης.
Όπως τονίζεται, η Λευκωσία δεν μπορεί να αποδεχθεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να περιλαμβάνεται ανάμεσα σε όσους θα εγγυηθούν την εφαρμογή της λύσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σημαντικές παρατηρήσεις και σχόλια θα διατυπώσει και η Ελλάδα.

Μετά τη λήψη των παρατηρήσεων και των σχολίων όλων των εμπλεκόμενων μερών, ο κ. Έιντε θα ετοιμάσει το τελικό έγγραφο. Όπως είχε ενημερώσει τα εμπλεκόμενα μέρη ο κ. Έιντε, οι παρατηρήσεις θα πρέπει να σταλούν μέχρι και την Παρασκευή προκειμένου ο ίδιος να προχωρήσει και να ετοιμάσει το τελικό έγγραφο.
Συναντήσεις Αναστασιάδη – Τσίπρα
Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε το βράδυ τους ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε. για τις εξελίξεις, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Πραγματοποίησε επίσης το πρωί συνάντηση διάρκειας μιάμιση ώρας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις επί του προσχεδίου του κ. Έιντε, ενώ συντόνισαν και τις ενέργειές τους ενόψει της συνόδου της 28ης Ιουνίου στο Κρανς-Μοντάνα της Ελβετίας.

Επίσης η Καγκελάριος της Γερμανίας και ο Γάλλος Πρόεδρος συντάσσονται ξεκάθαρα με τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Αναμενόμενες ήταν και οι απόψεις των κομμάτων σε ό,τι αφορά το προσχέδιο του κ. Έιντε. Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το ΑΚΕΛ χαρακτήρισε υπερβολικές κάποιες από τις αντιδράσεις. Τα δε κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου αντέδρασαν αρνητικά σχετικά με το σημείο που αφορά τη Νέα Συνθήκη Εγγυήσεων που αναφέρεται στο έγγραφο και στη Συνθήκη Εφαρμογής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Ν. Τορναρίτης, ερωτηθείς για τις πληροφορίες σε σχέση με την πρόταση Έιντε για αντικατάσταση της Συνθήκης Εγγυήσεων με μια Συνθήκη Εφαρμογής, είπε ότι «πάντοτε η πλευρά μας τοποθετείτο και έλεγε ότι θέλουμε και την εγγύηση εφαρμογής της λύσης, υπενθυμίζοντας ότι ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ο λαός μας απέρριψε το σχέδιο Ανάν».

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Τ. Τσιελεπής επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία και κάποια που είναι προβληματικά. Είπε ακόμα ότι υπάρχει υπερβολή στις συζητήσεις που γίνονται και στα δημοσιεύματα, αφού το έγγραφο δεν είναι η προτεινόμενη λύση, διευκρινίζοντας ότι οι πλευρές δεσμεύονται από τις συγκλίσεις και όχι από το έγγραφο του κ. Έιντε. Αυτό που έχει βαρύνουσα σημασία, υπογράμμισε, είναι το τι θα συζητηθεί στην Ελβετία.

ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για τα προβληματικά σημεία που κατά τη γνώμη τους περιέχονται στο έγγραφο, δίνοντας έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων.
Πηγή: Χαραυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.