Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

-Τι έπαθε ο Ιβάν Σαββίδης;

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Ιβάν Σαββίδης μίλησε στο Αριστοτέλειο. Φυσικά στα ρώσικα. Ανήγγειλε την επίσημη έναρξη της έδρας Ποντιακών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, χαιρέτησε τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, φίλησε τον Γιάννη Μπουτάρη, αγκάλιασε τον Ανθιμο. Μετά πήγε στην Τούμπα. Είδε τον ΠΑΟΚ να χάνει από τον Παναθηναϊκό, απείλησε ότι θα στείλει τον διαιτητή της αναμέτρησης στη σύνταξη και έπειτα κατηγόρησε τον Αλαφούζο και τον Μελισσανίδη ότι συνέπραξαν με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Αυτά στο γήπεδο. Νωρίτερα είχε δει τον Μαρινάκη να τον κερδίζει στην κούρσα για τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη.

Μια κακή μέρα για τον Ιβάν, αν εξαιρέσεις το πατρογονικών αναφορών σόου στο ΑΠΘ. Η απώλεια του ΔΟΛ συνιστά ένα συμβολικό πλήγμα για τον Σαββίδη που μόλις πριν από έναν μήνα διαβεβαίωνε ότι θα μπει στα ΜΜΕ «ή έτσι ή αλλιώς», χαρακτηρίζοντας τα μίντια «ανοσοποιητικό σύστημα» για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Ο ρωσοπόντιος είχε πει δημόσια αυτό που όλοι οι άλλοι το ψιθυρίζουν: θέλω κανάλια και εφημερίδες για «προστασία» των επιχειρήσεών μου. Και αν προσθέσεις την αγάπη του για τον Αλέξη -«έλληνα Πούτιν»- Τσίπρα και την κυβέρνηση που ψηφίζει τροπολογίες για τα πρόστιμα στη ΣΕΚΑΠ, έχεις μια περιγραφή της διαπλοκής. Και ο τρόπος που απέκτησε πριν από μία εβδομάδα το 19,6% των μετοχών του Mega (από τον φιλοκυβερνητικό και από χθες πτωχευμένο Πήγασο) δεν σ’ αφήνει να αγιάσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα, η απώλεια του ΔΟΛ είναι ένα νέο βαρύ πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και καιρό επιχειρεί να αναδιατάξει προς όφελός του το περιβάλλον των ΜΜΕ. Πρώτα έκανε τον διαγωνισμό-φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες (και εκεί ο Ιβάν έπαιξε για την κυβέρνηση, δηλώνοντας ευθαρσώς «λαγός» στη διαδικασία). Επειτα ο επιχείρησε να ελέγξει το Συγκρότημα Λαμπράκη με τον διορισμό του πρώην βουλευτή Βασίλη Μουλόπουλου ως επιτρόπου. Και τώρα είδε τον darling Σαββίδη να κάνει πίσω. Η φιλοκυβερνητική «Εφ. Συντακτών» έφτασε στο σημείο να κυκλοφορήσει σήμερα με τίτλο «Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη – Μητσοτάκη».

Το πολιτικό αποτύπωμα είναι πάλι εδώ, κυρίαρχο. Εκεί όπου κάποιοι βλέπουν ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση του ΔΟΛ (και του Mega), κάποιοι άλλοι βλέπουν νίκη του Μητσοτάκη, και εικάζουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ειδικό πολιτικό ενδιαφέρον ώστε το Συγκρότημα και οι μετοχές του στην Τηλέτυπος να μην περάσουν στον έλεγχο του Σαββίδη και εμμέσως έτσι στον έλεγχο της κυβέρνησης. Οι προσωπικές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με τον Βαγγέλη Μαρινάκη (από τα χρόνια του πατέρα του, ο οποίος υπήρξε βουλευτής της ΝΔ επί αρχηγίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) είναι το ιδανικό υπόβαθρο για τέτοια σενάρια.

Αλλά πάλι, δεν μπορούσε να κάνει καλύτερη προσφορά για τον ΔΟΛ (και το 22,11% του Μega) ο Σαββίδης; Ο Μαρινάκης το είχε διαμηνύσει ότι θα λάβει μέρος στον διαγωνισμό. Και ο Ρωσοπόντιος προσέφερε μόλις 11,8 εκατ. ευρώ, ούτε τα μισά της αποτίμησης της αξίας της εταιρείας.
 
Ηταν μια ηθελημένη υποχώρηση του Σαββίδη, λένε αυτοί που ξέρουν και έχουν δει το πραγματικό οικονομικό εκτόπισμα του Ρωσοπόντιου. Κάποιοι διείδαν στη σιωπηρή αποχώρηση του ένα ένστικτο αυτοσυντήρησης. Οτι εκτίμησε πως ανοίγει πάρα πολλά μέτωπα και ειδικά στην «ξένη» Αθήνα, ενδεχομένως και με κάποιες διπλωματικές αποστολές που πάντα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τοπίο των ελληνικών ΜΜΕ και να μην περάσουν αυτά στη σφαίρα της Μόσχας. Λέγεται ότι πρόσφατα μεγάλος επιχειρηματίας με θέσεις και στα ελληνικά ΜΜΕ(;) συζήτησε με ξένο παράγοντα για τις εξελίξεις στη χώρα. Το μιντιακό τοπίο ήταν, λένε, ένα από τα πρώτα θέματα της συζήτησης.

Ετσι ο Ιβάν προτίμησε την ασφάλεια της Θεσσαλονίκης. Θα πυροβολεί προφανώς από εκεί. Οι στόχοι γνωστοί: Το «κράτος των Αθηνών», ο Μαρινάκης και η ΝΔ. Το έκανε ήδη από τη νύχτα της Τετάρτης όταν είδε τον ΠΑΟΚ να χάνει την πρόκριση στο Champions League. Μίλησε για «κοκτέιλ των Αθηνών» («βλέπετε ποια είναι η δύναμη του ΠΑΟΚ, ένωσε πράσινους, κόκκινους, κίτρινους») και έθεσε πάλι τον εαυτό του απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλα -και τα πολιτικά κόμματα- θα ενωθούν. Εχω ακούσει ένα αστείο πράγμα στο ράδιο, κάποιος πήρε τηλέφωνο σε ένα σταθμό και είπε “εγώ είμαι κομμουνιστής αλλά θα ψηφίσω υπέρ ΝΔ για να μην έρθει ο Σαββίδης”. Ακόμη και πολιτικά κόμματα που ήταν εχθρικά, ενώνονται. Ετσι, μπορούμε να συγχαρούμε τη ΝΔ γιατί έχει αποκτήσει ψηφοφόρους κομμουνιστές» είπε ο Ιβάν. Στα ρώσικα. Που προφανώς ακούει ραδιόφωνο στα ελληνικά.
Πηγή: Protagon

5 σχόλια:

  1. Το ενδιαφέρον του άρθρου εστιάζεται κατ'εμέ στο ζήτημα στο ζήτημα της ανάμειξης "ξένων διπλωματικών αποστολών" για τον έλεγχο των ελληνικών ΜΜΕ, έστω και αν αυτό το περνάει στα "ψιλά", ενώ είναι γνωστό το ποιός την πληρώνει όταν στην λίμνη καυγαδίζοιυν οι ιπποπόταμοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέρα από τα σχετικά με "τον έλεγχο των ελληνικών ΜΜΕ", υπάρχει ανάλογη ανάμειξη - κατά δήλωση Ιβάν - για τα αεροδρόμια που κατέληξαν στη Fraport τελικά:
      http://www.capital.gr/epixeiriseis/3208688/iban-sabbidis-ef-olis-tis-ulis

      ***

      Ας καταλάβουν οι οπαδοί πως πρώτα απ' όλα είναι εργάτες κι εργαζόμενοι και τότε θα έχουν δική τους σημαία για να αγωνίζονται. Τότε, αντί να χαθούν στο λαβύρινθο συμφερόντων που περιγράφει το άρθρο, θα χαράξουν το δικό τους δρόμο, για τα δικά τους συμφέροντα.

      +οδοιπόρος

      Διαγραφή
    2. @+οδοιπόρος:
      Η πάλη για τα ΜΜΕ παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα ελληνικά παρουσιάζουν (φυσικά) μονομερώς τις απόψεις του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού για τα διάφορα διεθνή ζητήματα.
      Και αποδείχνεται τελικά πως μπορεί οι αμερικάνοι να μην είχαν πρόβλημα να πάρουν οι κινέζοι τον Πειραιά π.χ., αλλά έχουν (κ μάλιστα μεγάλο) να επηρεάζουν οι Ρώσσοι έστω και ένα από τα μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια.

      Διαγραφή
  2. Στα παραπάνω, βάλε και το γεγονός της αφαίρεσης 6 βαθμών από τον ΠΑΟΚ - φυσικά στα πλέι οφς - ώστε να βρεθεί στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, ενώ για την ΑΕΚ δεν αφαιρέθηκε ούτε ένας βαθμός!

    Το ... κράτος των ... ΑΘηνών ξανά ... θριάμβευσε!!!

    Άσε που και ο μεσιές Τσίπρας όπου νάναι πνέει τα λοίσθια - άσε την ... ορθογραφία!
    (πολιτικά εννοώ)

    Ιβάν - Αλέξης ... άστα να πάνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άμα και πάτησαν πόδι Ελληνες εφοπλιστές νυχτα θα φύγει ο Ιβάν
    Και θα τον πετροβολάνε οι Μπαοκσιδες.

    Οι "ξένες διπλωματικές αποστολές" δεν θα επιτρέψουν να
    ξαναπέσει τιποτα σε Ρωσικα και Κινεζικά χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.