Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Έφυγε ο τελευταίος Yπουργός Άμυνας της DDR

Ο Χάιντς Κέσλερ, ένας από τους λίγους επιζήσαντες ηγέτες της Λαοκρατικής Γερμανίας, ήταν φίλος του ηγέτη της Έριχ Χόνεκερ και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο πρώην υπουργός Αμύνης της Λ.Δ. Γερμανίας, Χάιντς Κέσλερ, που είχε καταδικαστεί μετά την προσάρτηση της DDR σε ποινή φυλάκισης επτάμισι ετών, ως υπεύθυνος για τον θάνατο ανατολικογερμανών πολιτών που επιχείρησαν να αποστατήσουν στη Δύση, πέθανε σε ηλικία 97 ετών, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος του βιβλίου που είχε γράψει ο ίδιος ο Κέσλερ.

Ως τελευταίος υπουργός Αμύνης της Λ.Δ.Γερμανίας (1985-1989), χρεώθηκε ακέραια όλη την ευθύνη για τον θάνατο των ανατολικογερμανών πολιτών που σκοτώθηκαν από πυρά γερμανών στρατιωτών στην προσπάθειά τους να αποστατήσουν στη Δύση.

Ο Κέσλερ συνελήφθη το 1991, έπειτα από πληροφορίες που υπήρχαν ότι σχεδίαζε να εγκαταλείψει τη Γερμανία. Στη συνέχεια καταδικάστηκε με την κατηγορία της πρόκλησης ανθρωποκτονιών και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης επτάμισι ετών. Ωστόσο αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε πέντε χρόνια της ποινής του.

Ο Κέσλερ και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και ενώ η Λ.Δ. Γερμανίας έπαψε να υφίσταται ως κράτος, εξακολουθούσε να συμμετέχει στις δραστηριότητες του Κομμουνιστικού Κόμματος μέχρι πριν από μερικά χρόνια.


14/5/1961: Συνοριοφύλακες της DDR μαζί
με ένοπλους της εργατικής πολιτοφυλακής, εποπτεύουν
την κατασκευή του προστατευτικού τείχους στο Βερολίνο
Υποστήριζε ότι εκείνοι που σκοτώθηκαν στα σύνορα εξέθεταν τον εαυτό τους σε κίνδυνο ενώ ευρέως υποστήριζε ότι η δικαιοσύνη (της Δυτικής Γερμανίας) "έκανε διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων και ενοχοποίησε ανθρώπους επειδή είχαν διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις".

Ως στρατηγός, ο Κέσλερ υπήρξε ένας από τους ελάχιστους Γερμανούς στρατιωτικούς που κατάφερε να λιποτακτήσει από τη Βέρμαχτ, τον στρατό της ναζιστικής Γερμανίας, και να προσχωρήσει στον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό τον Ιούλιο του 1941.

Στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου Eulenspiegel Verlagsgruppe, ο οποίος εξέδωσε το βιβλίο του Κέσλερ με τίτλο "Χωρίς το Τείχος Εκεί θα γίνονταν πόλεμος", αναφέρεται ότι ο Κέσλερ πέθανε σε νοσοκομείο του Βερολίνου την Τρίτη.
Πηγή: ΣΚΑΪ (με αρκετές δικές μας παρεμβάσεις)
Βλέπε ακόμη:

24 σχόλια:

  1. Η Λ.Δ της Γερμανίας των Λούξεμπουρκ Λίμπνεχτ Ούλμπριχτ Μπρέχτ ΜΑΡΞ ΕΓΚΕΛΣ του Κέσλερ και τόσων άλλων που θυσιάστηκαν στον αγώνα. Συνεχίζουμε τον αγώνα με το κεφάλι ψηλά. Η Ανατροπή του Σοσιαλισμού δολοφονημένου απο τα μέσα δεν δικαιώνει την Καπιταλιστική θηριωδία που ζούμε. Το μέλον της ανθρωπότητας είναι ο Σοσιαλισμός με Κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής. Ο Σύντροφος ευτύχησε να επιστρέψει στο Βερολίνο το 1945 με τον Κόκκινο Στρατό Νικητή. Επαγρύπνηση απέναντι σε Εχθρούς και ...φίλους... ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TRASH. Αν δεν έχω λάθος δεν προσχώρησε στον Κόκκινο Στρατό τον Ιούλη αλλά Ιούνη του 1941 λίγο πριν την επίθεση. Απλά για την ιστορία το γράφω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δύο πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως προκύπτουν από το προκατειλημμένο ούτως ή άλλως, "ρεπορτάζ" του Σκάι:
    1)Ο Χάιντς Κέσλερ συνελήφθει πριν του απαγγελθεί κάποια συγκεκριμένη κατηγορία από τις αρχές της Δυτικής Γερμανία.
    2)Παρότι προσπαθούν να το περάσουν στα ψιλά, δύσκολα θάβεται η ρημάδα η αλήθεια πως οι δικαστές του ήταν αυτοί που παρέμειναν πιστοί στο ναζιστικό καθεστώς μέχρι και τον Μάη του '45, ενώ εκείνος διάλλεξε να περάσει στον κόκκινο στρατό την εποχή της παντοδυναμίας της Βέρμαχτ (καλοκαίρι 1941).
    Για να δούμε δηλαδή και ποιοί δίκασαν ποιούς, στο όνομα της "δημοκρατίας" (μην χέσω...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να χέσεις να χέσεις. Αυτοί θα ήτανε ποιοί άλλοι μπορούσανε να είναι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μα αυτοί ήταν Παναγιώτη.
      Ένας προς ένας στελέχωσαν το δυτικογερμανικό κράτος μετά τον πόλεμο.
      Ποιοί θα το στελέχωναν εξάλλου, οι κομμουνιστές που είχαν καταφύγει στην ΓΛΔ;

      Διαγραφή
  4. Οταν ο χρουτσωφ εκανε την αποσταλινοποιηση, ο κεσλερ γινονταν αναπληρωτης υπουργος αμυνας. Αφου δουλεψε μια ζωη για τη παλινορθωση του καπιταλισμου απο υψηλο ποστο, και αφου ολοκληρωθηκε το εργο, τοτε δεν τον ειχαν πια αναγκη. Αυτη ειναι η μοιρα των προδοτων καθε αποχρωσης.
    Γ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γ:
      Σ'ωραίος εσύ ρε.
      Από το '41 που πέρασε στον κόκκινο στρατό για την παλινόρθωση του καπιταλισμού δούλευε ο Κέσλερ.
      Προκαταβολικά προφανώς, αφού η Γερμανία είχε ακόμη ναζισμό...
      Ήθελα να ήξερα που τα βρίσκετε αυτά και τα λέτε...

      Διαγραφή
    2. Καλώς το παιδί.....πριν πεις κάτι κοίτα λίγο την ιστορία πονηρίδη. Προδότης δεν ήταν ούτε ο Χόνεκερ ούτε ήταν Ζίβκωφ παρόλο που σαν τον Ουλμπριχτ δεν ήταν. Αντε καλό διάβασμα.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Aυτο που λεει ο πονηριδης, δεν πρεπει να απορριφθει ετσι, χωρις επιχειρηματα, με την εννοια οτι γενικα οι ανθρωποι αλλαζουν. Για τον σιγκεκριμενο βεβαια, τον στρατηγο εννοω, μιλαει η πολιτεια του. Απο οσο ξερω, Χρουστσοφικος δεν ηταν ουτε ομως και αντι-χουρτσωφικο. Σε οσες περιορισμενες συζητησεις γιναν σχετικα με την αγοραια οικονομια δεν συμμετειχε. Το μονο που μπορει να ειπωθει με βεβαιοτητα ειναι οτι δεν ηταν πρακτορας οπως καποιοι αλλοι. Ηταν ομως (το βαζω με ερωτηματικο) γραφειοκρατης, ενω υπερασπιζοντας την κρατικη υποσταση της DDR, υπερασπιζε τις κατακτησεις του σοσιαλισμου, την παγκοσμια ειρηνη, αλλα ταυτοχρονα και την δικια του προσωπικη θεση στον κρατικο μηχανισμο με τα αντιστοιχα προνομια.
      Αν καπου διαφωνειτε, ελπιζω να απαντησετε με στοιχεια και οχι με χαρακτηρισμους οπως ειστε συνηθισμενοι.

      Pero

      Διαγραφή
    4. @Pero:
      Στο σχόλιο που απάντησα υπήρχαν συσκεκριμένοι χαρακτηρισμοι για συγκεκριμένο άνθρωπο, οι οποίοι όπως κ ο ίδιος αναγνωρίζεις δεν είναι δυνατόν να τεκμηριωθούν (στην καλύτερη των περιπτώσεων).
      -Τι ακριβώς "πρέπει να απαντήσουμε", δηλαδή πέραν αυτού;
      Δεν είμαστε εμείς που πρέπει να απολογηθούμε ως συκοφάντες, αλλά ο κάθε τυχάρπαστος σχολιαστής των σόσιαλ που τολμάει να πιάνει στο στόμα του ανθρώπους που δεν φτάνει ούτε στο μικρό τους νύχι αφενώς, και που προφανώς αυτός οφείλει να εξηγήσει την θεωρία του περί αλλαγής των ανθρώπων από την μία μέρα στην άλλη αφετέρου.
      Εναλλακτικά μας την εξηγείς εσύ.
      Υ.Γ.
      -Σε ποιούς "χαρακτηρισμούς είμαστε συνηθισμένοι";
      Το μπλογκ πάντα απευθήνεται στους σχολιαστές με σε τόνο ανάλογο του δικού τους.
      Το θεωρώ δίκαιο, αλλά και σε όποιον αρέσει. Δεν σας υποχρέωσε κάποιος ούτε να με διαβάζετε, ούτε να συνομιλείτε μαζί μου....

      Διαγραφή
    5. TRASH. Μπορώ να απαντήσω στο θέμα έστω και αν διαφωνούμε σε μερικά μαζί. Εσυ αποφασίζεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Κανείς δεν ήταν πράκτορας. Δεν τους χρειάζεται ο Καπιταλισμός. Μια χαρά έκανε την δουλειά ο ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΜΟΣ παντού και πάντα σε όλες του τις Αποχρώσεις σαν 5η Φάλαγγα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Καλύτερα άφησε το...

      Διαγραφή
    8. ΟΚ Σύντροφε τα λέμε.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. Και πως οι οπορτουνιστες πηρανε την πλοιοψηφια στην ΕΣΣΔ; Ο Χουρτσωφ πχ δεν ηταν πατριώτης το 41-44; Ηταν παρτιωτης και οπορτουνιστης;
      Ειπα πριν ότι οι ανθρωποι αλλαζουν.

      Pero

      Διαγραφή
    10. @Pero:
      Ακριβώς, το είσαι πατριώτης ή παλικάρι στον πόλεμο, δεν σημαίνει πως δεν είσαι και οπορτουνιστής. Το γνωρίζουμε και από τα καθ'ημάς αυτό.
      Ο Κέσλερ πάλι καθόλου "πατριώτης" δεν ήταν, αφού δεν δίστασε στιγμή να "προδώσει" την ναζιστική του πατρίδα (και μάλιστα την στιγμή που αυτή προέλαυνε σε όλα τα μέτωπα), προκειμένου να μην προδώσει κάποιες άλλες αξίες, πολύ ανώτερες του "πατρωτισμού".
      Πολύ πιο δύσκολο κόσκινο αυτό να το περάσει κάποιος....

      Διαγραφή
    11. ...συγκριτικά με την πόρτα που πέρασε ο Βλασόφ, την άνοιξη του '42...

      +οδοιπόρος

      Διαγραφή
  5. Αλλο το 41 και αλλο τα μετα. Δε καταλαβαινω γιατι δεν το καταλαβαινετε ωρισμενοι. Δηλαδη υπερασπιζεστε ολοκληρη τη πορεια που κατεληξε στο 91;
    Το κατεβασμα λοιπον της κοκινης σημαιας απ το κρεμλινο για σας ηταν κεραυνος εν αιθρια. Μεχρι τοτε ολα πηγαιναν αριστα! Τα εργοστασια σε ενα βραδυ σκουριασαν, οι συντροφοι σ ενα βραδυ γινανε εχθροι, οι κουμουνιστες σ ενα βραδυ γινανε μαζικα φασιστες, οι μπαλαρινες σ ενα βραδυ γινανε πορνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Τα εργοστασια σε ενα βραδυ σκουριασαν, οι συντροφοι σ ενα βραδυ γινανε εχθροι, οι κουμουνιστες σ ενα βραδυ γινανε μαζικα φασιστες, οι μπαλαρινες σ ενα βραδυ γινανε πορνες. "
      Νομίζω πως αυτή είναι η δική σου αντίληψη των πραγμάτων (εντελώς ανιστόριτη κ αντιδιαλεκτική σε ότι με αφορά), απλά την μέρα που "φύσιξαν οι σάλπιγγες κ άλλαξαν όλα μονομιάς" την τοποθετείς στο '56 (υποθέτω) κ όχι στο '91.
      Αυτό ούτε λιγότερο αντιδιαλεκτική, ούτε λιγότερο ανιστόριτη την κάνει βέβαια...

      Διαγραφή
    2. Στην Λ.Δ Γερμανίας οι Αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου ξεκινήσαν να εφαρμόζονται μετά το 1971. ΟΙ Κομμουνιστές πάντα εφαρμόζουν τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό σε όλες τις περιπτώσεις. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. H κλοπη και το εμποριο κρατικης περιουσιας (δηλαδη λαικης) τα παρανομα εργοστασια, οι καταθεσεις, ολη δηλαδη η 'δευτερη οικονομια' γιατι δεν κατασταλθηκε; Oι ανθρωποι οι οποιοι χειριζονταν πυρηνικες κεφαλες φοβοταν να κανουν το προφανες; Aν ειμαι εκτος θεματος το αποσυρω.
      Pero

      Διαγραφή
    4. @Pero:
      Νομίζω πως είσαι εκτός θέματος.
      Η συζήτηση εδώ αφορά έναν πολύ συγκεκριμένο άνθρωπο, και όχι το εάν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν στοιχεία παρακμής στις σοσιαλιστικές χώρες από ένα σημείο και μετά.
      Έτσι και αλλιώς θα συμφωνήσουμε πως πράγματι υπήρχαν.

      Διαγραφή
    5. Απάντηση υπάρχει. Το αφήνω για άλλη ώρα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. Ο Σύντροφος ήταν Κομμουνιστής χωρίς στοιχεία παρακμής. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.