Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

«Ακόμα μου προκαλούν αναγούλα τα άρθρα του VICE»

Τα ρεπορτάζ του VICE ήταν πάντα ιδιαίτερα και ασυνήθιστα σε σχέση με αυτά που συναντά κανείς στα κυρίαρχα ΜΜΕ. «Μιλήσαμε με τη Χριστιανική Αδελφότητα που Θέλει να Παντρέψει Ομόφυλα Ζευγάρια στην Αθήνα», «Είναι Απίστευτο το Πόσο Σεξ Έγινε Κάτω από την Αφίσα του Che στη Χούντα - Οι Νέοι που Έζησαν τη Δικτατορία», «Είσαι Γλειφτρόνι και Φυτό - Η Ζωή μου ως Αριστούχος στο Λύκειο», τίτλοι που μας δίνουν μια γεύση από το τι μπορούμε να συναντήσουμε στον κόσμο του VICE. Τόσο το περιεχόμενό των ρεπορτάζ, όσο και ο τρόπος, με τον οποίο παρουσιάζονται, έχουν δικαιολογημένα προκαλέσει ξέφρενο διαδικτυακό «τρολλάρισμα».

Πέρα βέβαια απ’ το αστείο της υπόθεσης, στην ειδησεογραφία του VICE υπάρχει συχνά πυκνά μια απόλυτα στοχευμένη -και καθόλου- αστεία παρέμβαση σειράς αστικών ιδεολογημάτων και αντιλήψεων που δεν διαφέρει και τόσο απ’ αυτήν που συναντά κανείς στα κυρίαρχα ΜΜΕ. Με μια διαφορά βέβαια: το VICE έχει το άλλοθι του εναλλακτισμού, αυτής της σύγχρονης κοινωνικής γάγγραινας που ακρωτηριάζει τις συνειδήσεις μας.

Ας περάσουμε στο διά ταύτα. Πρόσφατα συναντήσαμε στο VICE ακόμη ένα ιδιαίτερο θέμα-«μαρτυρία»: «Είσαι Προδότης της Τάξης σου: Η Ζωή μου ως Μέλος της ΚΝΕ». Ο αρθρογράφος περιγράφει τη σύντομη εμπειρία του σαν μέλος της ΚΝΕ, την πίεση, την οποία δέχτηκε από την καθοδήγηση και τους συντρόφους του, τις αντιδημοκρατικές και ανελεύθερες συμπεριφορές που βίωσε, την προσπάθεια «προβατοποίησής» του και γενικώς τον «Γολγοθά» που έζησε ως οργανωμένο μέλος.

Απ’ τον τρόπο, με τον οποίο γράφει, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, πως ο «μάρτυρας» βασίζεται σε υπαρκτά δεδομένα -άσχετα απ’ το εάν τα έζησε ο ίδιος (γι’ αυτό μάλλον αμφιβάλω)-, τα οποία γιγαντώνει ή/και διαστρεβλώνει.
Και φυσικά, δεν χρειάζεται κανείς να έχει περάσει απ’ τον χώρο, στον οποίο αναφέρεται, για να αντιληφθεί, ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της «μαρτυρίας» είναι κατασκευασμένο και παραποιημένο, παρά τα αληθινά στοιχεία (ατάκες, σλόγκαν, ίσως και κάποια γεγονότα).

Υπάρχει, φυσικά, μια αλήθεια στο ρεπορτάζ: ότι η ΚΝΕ -κι όχι μόνο αυτή- καλλιεργεί στρεβλές λογικές διαπαιδαγώγησης και συγκρότησης του δυναμικού της, στις οποίες πατά και ο αρθρογράφος, όχι όμως για να κάνει μια αριστερή κριτική, αλλά για να λασπολογήσει σε βάρος του επαναστατικού, κομμουνιστικού κινήματος. Ο αρθρογράφος εξάλλου, με βάση τον «Γολγοθά» που έζησε μες στη σύντομη οργανωμένη ζωή του, δεν τα βάζει κυρίως με την ΚΝΕ, αλλά με οτιδήποτε θυμίζει αριστερά, κομμουνιστικό κίνημα και κυρίως... (εδώ θα μπορούσε να πέσει και μουσική επένδυση από ταινία θρίλερ) Στάλιν.

Ε βέβαια. Κάθε εναλλακτικός που σέβεται τον εαυτό του θα έχει πάντα κάτι να πει για τον Στάλιν, τα Γκούλαγκ και τη ΣΕ. Επίσης θα έχει πάντα κάτι να πει για το πόσο δογματικοί είναι οι κομμουνιστές, πόσο στείρα και άκριτα αναμασάνε τη γραμμή του κόμματος (εν προκειμένω του ΚΚΕ), πόσο πρόβατα είναι κ.λπ. Γιατί, με βάση τον αρθρογράφο, η οργανωμένη ζωή περιορίζει την προσωπική μας ελευθερία, τη σκέψη και την κρίση μας. Μας κάνει άβουλα όντα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε συλλογικά πλαίσια, αλλά σε ατομικά. Πρέπει, επομένως, να κοιτάξουμε την πάρτη μας, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να… ζήσουμε.

Βέβαια, η πραγματικότητα άλλα επιβεβαιώνει: πως τις σπουδαιότερες ιστορικές ανατροπές και εφόδους στον ουρανό τις έκαναν τα οργανωμένα και καθόλου «άβουλα όντα», με γνώμονα τα συλλογικά συμφέροντα και όχι τα ατομικά που ο αρθρογράφος υπηρετεί. Πως, όποτε καταφέραμε να ζήσουμε, το πετύχαμε με μαζικό κι οργανωμένο κίνημα.

Αυτά όλα τα προσπερνά απόλυτα συνειδητά ο εναλλακτικός Πρετεντέρης, για να κάνει μια εύκολη και φτηνή «κριτική». Γνωρίζει, βέβαια, πολύ καλά τι κάνει. Ως μαϊντανός του συστήματος, οφείλει να συμβάλει με τα δικά του εναλλακτικά μέσα στον αφοπλισμό των λαϊκών συνειδήσεων.

Κ.Α. 

7 σχόλια:

  1. "Υπάρχει, φυσικά, μια αλήθεια στο ρεπορτάζ: ότι η ΚΝΕ καλλιεργεί στρεβλές λογικές διαπαιδαγώγησης και συγκρότησης του δυναμικού της" Απο που βγαίνει αυτό το συμπέρασμα;Για την ΚΝΕ μιλάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @nikos karastergios:
      Δεν το λέει ακριβώς έτσι.
      Για την ακρίβεια λέει "... η ΚΝΕ -κι όχι μόνο αυτή- ..."
      Αναφέρεται δηλαδή σε κάποια διαχρονικά προβλήματα που προφανώς έχουν να κάνουν με το πως μπορείς (ή δεν μπορείς τελικά) να περάσεις μια διαλεκτική αντίληψη σε νέους (και ως τούτου άπειρους ανθρώπους), πράγμα που δεν είναι εύκολο πάντα.
      Ο συντάκτης του παραπάνω κειμένου ανήκει σε συγκεκριμένο πολιτικό χώρο έτσι και αλλιώς -το ΚΚΕ(μ-λ)-, και το γεγονός πως μπήκε στον κόπο να γράψει ολόκληρο άρθρο για να κατακεραυνώσει, και μάλιστα καθόλου ευγενικά, ένα κείμενο που στρέφεται κατά της ΚΝΕ, είναι από μόνο του εντυπωσιακό.
      Εξού και το αναδημοσίευσα.

      Διαγραφή
    2. Είχα πρόσφατα μια κουβέντα για το θέμα του πόσο δύσκολο είναι να κάνεις στις μέρες μας πολιτική διαπαιδαγώγηση, και το πόσο λογικό είναι (ακόμα) και μέλη της ΚΝΕ να έχουν στρεβλές απόψεις για τον Μ-Λ, και για το πρόγραμμα του κόμματος, σε μια εποχή που κανείς δε διαβάζει...
      Η αλήθεια είναι ότι ο συνομιλητής που έχει περισσότερο επαφή με τη θεωρία, και σχεδόν καθόλου επαφή με τη δράση, δεν θα μπορέσει να το καταλάβει, και θα μας κατηγορήσει για "άμυνα" και δικαιολογίες για τα κακός κείμενα της ΚΝΕ (όπως και έγινε).
      Γι'αυτό πρέπει να έχεις επαφή και τριβή με τον κόσμο, και να μην το παίζεις απλά κομμουνιστής από το γραφείο σου με τα βιβλιαράκια σου.
      Αλλιώς ερμηνεύεις τα πράγματα σε εντελώς λάθος βάση.

      Υ.Γ: Καλός μας ξανάρθες!

      Κώστας

      Διαγραφή
    3. @Κώστας:
      Σ'ευχαριστώ Κώστα

      Διαγραφή
  2. Βασικα παεινα περασει και τη λογικη οτι η κνε βαζει μπροστα τα "γκομενακια" για να στρατολογουν αντρες.
    Επισης μαλλον εγω ειχα μπει σε αλλη κνε γιατι σχεδον τιποτα απο αυτα που περιγραφει αυτος εγω δεν ειχα συναντησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Poe:
      Ο αρθρογράφος προφανώς από την ΔΑΠ είχε περάσει. έβαλε και λίγη σαλτσούλα από την εκεί εμπειρία του, έκανε και ένα κολάζ από διηγήσεις που μπορεί να άκουσε μεταξύ μπύρας και τεκίλας, άφησε και την φαντασία του ελεύθερη να προσθέσει και καμπόσες σάλτσες για να το νοστιμίσει ακόμη απερισσότερο.
      Είναι ολοφάνερο πως δεν έχει περάσει, όχι από την ΚΝΕ, αλλά από οποιαδήποτε πολιτική νεολαία με αναφορές στον Μ-Λ.

      Διαγραφή
  3. Δίνω ιδέες για ωραία συνθήματα
    https://www.youtube.com/watch?v=yOlP_wkXKMs

    Περισσότερο μοιάζει με κωμωδιούλες σαν του Ράδιο-Αρβύλα και Ότι-ναναι τραβηγμένες από τα αυτία και πασπαλισμένες με μπόλικες σάλτσες.

    Αν ήταν σχετικός με νεολαία με αναφορές στον Μαρξισμό - Λενισμό δεν θα ανέφερε καν τον Ρώσο φασίστα Σολζενίτσιν. Αυτός ήταν ο λόγος που πήγε στα Γκουλάγκ.

    Ο Σολζενίτσιν ήταν ενάντια ακόμα και στην πτώση των δικτατοριών και την αντικατάσταση τους από την αστική δημοκρατία σε Ισπανία - Πορτογαλία για τον φόβο του...κομμουνισμού!

    Αντι-Πασοκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.