Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Η στάση του ΚΚΕ για την μονομερή διαγραφή του χρέους και την έξοδο από την ΕΕ

Συνεχώς ανακυκλώνεται η συζήτηση, κυρίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, από τους «αριστερούς» των διαφόρων αποχρώσεων που στήριξαν την άνοδο του Τσίπρα στην εξουσία και το μακέλεμα του λαού από αυτόν και που τώρα έχουν δήθεν γίνει εχθροί του Τσίπρα και έχουν ανεβεί στα κεραμίδια, ότι το ΚΚΕ παραπέμπει την μονομερή διαγραφή του χρέους και την έξοδο από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στην Λαϊκή Εξουσία!

Η απάντηση σε αυτήν την προβοκατόρικη κριτική απέναντι στο κόμμα που κράτησε ψηλά την σημαία του λαού μπροστά στην καπιταλιστική λαίλαπα παγκοσμίως μετά την ανατροπή των Λαϊκών Δημοκρατιών, απέναντι στο κόμμα που δεν κατάφερε να ενσωματώσει ή να ισοπεδώσει ο καπιταλιστικός ορυμαγδός με το «αριστερό» πρόσημο του Τσίπρα, είναι πάρα πολύ απλή, αρκεί κάποιος να θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα καλοπροαίρετα κι όχι προβοκατόρικα!

-Εάν για παράδειγμα γινόταν σήμερα ένα δημοψήφισμα στο οποίο ερωτούνταν ο Ελληνικός λαός εάν θέλει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΚΚΕ θα απαντούσε «ΝΑΙ»;!
-Εάν αύριο γινόταν ένα δημοψήφισμα και ο Ελληνικός λαός ερωτούνταν εάν θέλει να παραμείνει η χώρα στο ΝΑΤΟ, το ΚΚΕ θα απαντούσε «ΝΑΙ»;!
«ΟΧΙ» θα απαντούσε το ΚΚΕ κι αυτό το ξέρει κι ένα παιδί του δημοτικού γιατί η θέση του ΚΚΕ είναι η αποδέσμευση της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς!

-Εάν μεθαύριο γινόταν ένα δημοψήφισμα και ο Ελληνικός λαός ερωτούνταν εάν θέλει να διαγραφεί μονομερώς το χρέος, το ΚΚΕ θα απαντούσε «ΟΧΙ»;! 
«ΝΑΙ» θα απαντούσε το ΚΚΕ κι αυτό το ξέρει και ο ποιο ανενημέρωτος άνθρωπος αυτού του τόπου, γιατί πάγια θέση του ΚΚΕ είναι ότι το χρέος δεν το δημιούργησε ο λαός και γι’ αυτό δεν πρέπει να το πληρώσει!

Από αυτό το σημείο όμως μέχρι να ταυτιστεί η θέση του ΚΚΕ με διάφορους εκπρόσωπους μερίδων της αστικής τάξης που κάνουν παιχνίδια για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην άρχουσα τάξη πάει πολύ. Και βέβαια το ΚΚΕ θα αγωνίζεται συνολικά για αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τον οποιονδήποτε ιμπεριαλιστικό οργανισμό, για μονομερή διαγραφή του χρέους με Λαϊκή Εξουσία! Και βέβαια το ΚΚΕ θα έχει συνολική θέση και πρόταση για τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και το χρέος γιατί η προοπτική που θέτει το ΚΚΕ είναι ο σοσιαλισμός, είναι η κοινωνία η χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και όχι η αλλαγή των «μεγαλοκαρχαριών» που εκμεταλλεύονται τους λαούς από άλλους «μεγαλοκαρχαρίες»!

Για την αλλαγή των συσχετισμών στο εσωτερικό της αστικής τάξης ας κοιλοπονάνε οι διάφοροι «αριστεροί» που στήριζαν τον Τσίπρα στο δημοψήφισμα της απάτης και στις διαπραγματεύσεις του με τους δανειστές και μάλιστα έβριζαν το ΚΚΕ γιατί δεν έκανε το ίδιο! Είναι οι ίδιοι «αριστεροί» που διαδίδουν τα διάφορα προβοκατόρικα σχετικά με την στάση του ΚΚΕ απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απέναντι στην διαγραφή του χρέους.

Τάκης Φ.
Πηγή: agkidapress

25 σχόλια:

  1. Πάντως, όταν έγινε το δημοψήφισμα στην Βρετανία, το κόμμα πήρε θέση "ούτε με το brexit ούτε με το bremain".

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      Ο Γ. Μαρίνος, στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την ΚΟ Βρετανίας του ΚΚΕ, αναφορικά με το χαρακτήρα της ΕΕ και το δημοψήφισμα στη χώρα:

      "...Χαιρετίζουμε τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες στην Αγγλία και την Ιρλανδία και εκτιμούμε που ένα μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας υποστηρίζει το ΟΧΙ στην ΕΕ.

      Το κομμουνιστικό κίνημα έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τις αντιθέσεις του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου, με την ενίσχυση της αυτοτελούς ιδεολογικής και πολιτικής πάλης, που θα τροφοδοτείται, θα παίρνει δύναμη από την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων...."

      http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=12/6/2016&id=16253&pageNo=14

      Δύσκολα θα το ερμήνευα με τον δικό σου τρόπο το παραπάνω, ειδικά το πρώτο κομμάτι που είναι εντελώς ξεκάθαρο νομίζω.
      Το να υποστήριζε κάποιος βέβαια, πως η παραμονή ή όχι μια χώρας στην ΕΕ, ή ακόμη και η αποδυνάμωση της ίδιας της ιμπεριαλιστικής αυτής λυκοσυμμαχίας είναι κάτι το αδιάφορο, δεν θα ήταν απλά παράλογο, αλλά κάθετα αντίθετο με τις πάγιες θέσεις του ΚΚΕ για το ζήτημα, τις οποίες δεν γνωρίζω και κάποια συνεδριακή απόφαση που να τις έχει αναιρέσει ως λανθασμένες.

      Διαγραφή
  2. Eπισης το ΚΚΕ ειναι το μονο κομμα που σταθερα και παγια εχει αντιταχθει στην ενταξη διαφορων βαλκανικων χωρων και της Τουρκιας στην ΕΕ. Οχι απο την αστικη σκοπια του καπιταλιστικου ανταγωνισμου αλλα με την παγια θεση αρχης οτι η προσδεση οποιασδηποτε χωρας σε μια ιμπεριαλιστικη ενωση μονο κακο εχει να προσφερει πρωτα και κυρια στην εργατικη ταξη αυτης της χωρας και στους λαους συνολικοτερα.

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα εγω δεν ειπα οτι ειμαστε με την ΕΕ--αυτο ειναι λυμενο εδω και δεκαετιες.Λεω απλως, οτι η γραμμη του κομματος, ειναι να μην συρομαστε πισω απο οποιαδηποτε αστικη επιδωξη, που,στην παρουσα φαση, μπορει να περιλαμβανει και αναπροσανατολισμο συμμαχιων.Απο κει και περα, η δυσαρεσκεια του βρετανικου λαου απεναντι στην ΕΕ, ασφαλως και ηταν καθοριστικη για τη διαμορφωση του αποτελεσματος, εννοειται αυτο.Παρ ολα αυτα ομως, για μας ειναι ξεκαθαρο, οτι μια απλη αποδεσμευση, χωρις ριζικες αλλαγες στο επιπεδο της οικονομιας και της εξουσιας, δεν μπορει να ειναι φιλολαικη.Πολυ περισσοτερο, δεν συνιστα ρηξη με τον ιμπεριαλισμο, η βαθεμα της αντικαπιταλιστικης συνειδησης των μαζων μια τετοια επιλογη.

    Δες, πχ, τι γραφει ο Μαρινος στο αρθρο που παρεθεσες:
    «Οι δυσκολίες στη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, οι ανισότιμες σχέσεις μέσα στην ΕΕ και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της, στο εσωτερικό των κρατών και μέσα στην ίδια την αστική τάξη κάθε κράτους αποτελούν παράγοντες της εμφάνισης και ανάπτυξης του λεγόμενου "ευρωσκεπτικισμού".

    Επί της ουσίας, εκφράζει τα συμφέροντα και τις στοχεύσεις τμημάτων του κεφαλαίου αλλά η τάση αυτή έχει διαφορετικές παραλλαγές. Φορείς του "ευρωσκεπτικισμού" είναι εθνικιστικά, ρατσιστικά ή και φασιστικών αντιλήψεων κόμματα, όπως π.χ. το Κόμμα για την Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) του Φάρατζ, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν στη Γαλλία, η "Εναλλακτική για τη Γερμανία" και παρόμοια σχήματα στην Αυστρία, στην Ουγγαρία και στην Ελλάδα, π.χ. η φασιστική Χρυσή Αυγή.

    Αλλά η τάση του "ευρωσκεπτικισμού" εκφράζεται επίσης σε κόμματα που χρησιμοποιούν αριστερή ταμπέλα, ασκούν κριτική ή απορρίπτουν την ΕΕ και το ευρώ, υποστηρίζουν το εθνικό νόμισμα, αναζητούν άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες αλλά σε κάθε περίπτωση κινούνται εντός των καπιταλιστικών τειχών.»

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δες, πχ, το αρθρο γραμμης του Μπορμποτη.

    «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και ο σχολιασμός του αξιοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του οπορτουνιστικού ρεύματος ως ευκαιρία για να προβληθεί η γραμμή που παρουσιάζει ως επαναστατική πολιτική τον απεγκλωβισμό από την ΕΕ σε καπιταλιστικό έδαφος, χωρίς ανατροπή της αστικής εξουσίας. Η γραμμή αυτή παρουσιάζεται κυρίως σε δύο εκδοχές: Είτε ως γραμμή βελτίωσης της κατάστασης του λαού, ως μια «μικρή νίκη» που μπορεί να έχει φιλολαϊκά αποτελέσματα εντός του καπιταλισμού (μια τέτοια γραμμή προβάλλεται κατά κύριο λόγο από δυνάμεις της ΛΑΕ), είτε ως κρίκος συσπείρωσης για να υπηρετηθεί η αντικαπιταλιστική πάλη (γραμμή που προβάλλουν τμήματα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες ομάδες).»

    (...)«Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος εκφράζει έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην ΕΕ, η οποία καταγράφεται και σε άλλες χώρες. Είναι μια δυσαρέσκεια δίκαιη και δικαιολογημένη από τα χρόνια εφαρμογής αντιλαϊκών πολιτικών και την κατάσταση που ζουν τα λαϊκά στρώματα στις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ταξικό και πολιτικό της βάθος. Το ζητούμενο είναι αυτή η λαϊκή διαμαρτυρία να στοχεύσει τον πραγματικό ένοχο, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία, και όχι να εγκλωβίζεται στη μία ή την άλλη παραλλαγή της αστικής πολιτικής, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και την αναπροσαρμογή των συμμαχιών των καπιταλιστικών κρατών. Αυτό δεν μπορεί να υπηρετηθεί όσο μένει εγκλωβισμένη σε ξένα συμφέροντα.»

    (...)«οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο «Εργατικός Αγώνας» και άλλοι συμπίπτουν στην αντίληψη ότι είναι ζημιογόνα η γραμμή του ΚΚΕ, που προβάλλει το στόχο της εργατικής - λαϊκής εξουσίας ως προϋπόθεση για να λειτουργήσει προς όφελος του λαού η έξοδος από την ΕΕ, διότι εμποδίζει τη συγκέντρωση δυνάμεων γύρω από το «αντι-ΕΕ μέτωπο». Το ΝΑΡ, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι στο όνομα της «συνολικής ανατροπής το ΚΚΕ δε σηκώνει το γάντι της αντιπαράθεσης με την ΕΕ» (ΠΡΙΝ) και ο «Εργατικός Αγώνας» ότι «η σύνδεση του αιτήματος της αποδέσμευσης με την ανατροπή του καπιταλισμού (σ.σ. από το ΚΚΕ) οδηγεί σε ανυπαρξία δράσης εναντίον της ΕΕ».

    Το ερώτημα - κλειδί είναι, επομένως, αν μπορεί η έξοδος από μια ιμπεριαλιστική συμμαχία όπως η ΕΕ, αποσπασμένη από το πρόβλημα της εξουσίας, να αποτελέσει φιλολαϊκή διέξοδο πολύ δε περισσότερο σε ριζοσπαστική ανατρεπτική κατεύθυνση. Οι δυνάμεις του οπορτουνισμού δίνουν σ' αυτό θετική απάντηση και σκόπιμα παρακάμπτουν το κομβικό ζήτημα, δηλαδή το ποια τάξη και για ποιου το συμφέρον θα πραγματοποιήσει την έξοδο από την ΕΕ, ποια εξουσία και ποια οικονομία μπορεί να λύσει τα λαϊκά προβλήματα.»

    (...)«Εξάλλου τα διάφορα μεταβατικά αιτήματα (όπως έξοδος από ευρώ/ΕΕ, εθνικοποιήσεις κ.λπ.) αν δε συνδεθούν με την πάλη για την εργατική εξουσία, μπορούν να αποτελέσουν μετρα στα πλαίσια μιας εναλλακτικής αστικής διαχείρισης. Πρόκειται για γραμμή αφοπλισμού του κινήματος, που τελικά δεν οδηγεί ούτε σε ισχυροποίηση της πάλης ενάντια στην ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις.»

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνεχεια απο το προηγουμενο

    «Οσο φουντώνουν οι ενδοαστικές αντιθέσεις, όσο δυναμώνει ο κίνδυνος εκδήλωσης γενικευμένων συγκρούσεων ανάμεσα στα αντιτιθέμενα καπιταλιστικά κράτη, τόσο θα φουντώνουν τα διλήμματα που θα παρουσιάζονται στο λαό με στόχο τη ρυμούλκησή του στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Για να μη βρεθεί ο λαός έρμαιο και υποχείριο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών πρέπει να κατευθύνει την πάλη του σε γραμμή ρήξης, να μη δείχνει εμπιστοσύνη υπό οποιεσδήποτε συνθήκες στις αστικές δυνάμεις, να μη συμπαρατάσσεται σε καμία περίπτωση με τους δικούς τους σκοπούς. Με γραμμή που εξασφαλίζει την ιδεολογική και πολιτική αυτοτέλεια του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την προετοιμασία δράσης σε συνθήκες οξυμένου ταξικού αγώνα.

    Το συμφέρον του ελληνικού, όπως και του βρετανικού λαού, είναι να μην ταχθεί κάτω από «ξένη σημαία». Να μην υποταχθεί στα συμφέροντα της αστικής τάξης και των διαφόρων τμημάτων της, που καθορίζουν τις επιλογές και τις διεθνείς τους συμμαχίες με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία και τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η αναγκαία καταδίκη της ΕΕ, η πάλη για την αποδέσμευση κάθε χώρας από αυτή, για να είναι αποτελεσματικές και προς όφελος του λαού, πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική - λαϊκή εξουσία. Μόνο έτσι μπορεί να δυναμώσει πραγματικά, να αποκτήσει νόημα και βάθος η πάλη ενάντια στην ΕΕ.»

    http://www.rizospastis.gr/story.do?id=8993375

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      Λες: "Μα εγω δεν ειπα οτι ειμαστε με την ΕΕ--αυτο ειναι λυμενο εδω και δεκαετιες."
      Ακριβώς επειδή είναι λυμένο εδώ και δεκαετίες πως το ΚΚΕ είναι ΕΝΑΝΤΙΑ στην ΕΟΚ-ΕΕ, και ουδέποτε κράτησε κάποια στάση ουδετερότητας απέναντι της (το "δεν μας νοιάζει μέσα ή έξω" που λες εσύ από ότι κατάλαβα), γίνεται η κουβέντα.

      Δεν ξέρω επίσης γιατί παράθεσες εδώ όλα αυτά, που το μόνο (και απόλυτα λογικό) που λένε είναι πως το δικό μας "έξω από την ΕΕ" δεν ταυτίζεται με αυτό μερίδας του βρετανικού κεφαλαίου π.χ.
      Αυτό είναι αυτονόητο, αλλά δεν σημαίνει και εγκατάλειψη της θέσης για αποδυνάμωση της ΕΕ (ή μήπως αυτό είναι πλέον αδιάφορο;), αλλά ούτε βέβαια και μετάθεση της εξόδου στο ...πρόγραμμα σοσιαλιστικής οικοδόμησης, λίγο μετά τα δύο πρώτα πενταετή πλάνα εκβιομηχάνισης!
      Αυτή ακριβώς είναι και η διαστρέβλωση οι οπορτουνιστές στους οποίους και απαντάει το κείμενο εξάλλου.

      Για την Αγγλία νομίζω πως η τοποθέτηση του Μαρίνου (υπογραμμισμένη και με bold στον ριζοσπάστη) είναι κατατοπιστικότατη.

      Για την Ελλάδα τώρα, ούτε η τελική ομιλία του ΓΓ στο τελευταίο συνέδριο νομίζω πως αφήνει παρερμηνεία για την άμεσου χαρακτήρα ανάγκη αποδέσμευσης της χώρας από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, μάλιστα αυτό τονίστηκε κιόλας.
      Υ.Γ.
      Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επανέρχεται συνεχώς ένα λυμένο μετά το τελευταίο συνέδριο ζήτημα.
      Όταν λέμε ΕΞΩ, εννοούμε Ε-Ξ-Ω!

      Διαγραφή
    2. Αυτή ακριβώς είναι και η διαστρέβλωση οι οπορτουνιστές στους οποίους και απαντάει το κείμενο εξάλλου.=Αυτή ακριβώς είναι και η διαστρέβλωση που κάνουν οι οπορτουνιστές στους οποίους και απαντάει το κείμενο εξάλλου.

      Διαγραφή
    3. @Προλεκαλτ:
      Και κάτι ακόμη, μια και οι υπεραπλουστεύσεις δεν βοηθάνε.
      Το "να μην συρόμαστε πίσω από την αστική τάξη" δεν σημαίνει αδιαφορία σε ότι δεν σχετίζεται άμεσα με την σοσιαλιστική επανάσταση.
      Αύριο μπροστά στο δείλλημα "πόλεμος ή ειρήνη" π.χ., μπορεί η αστική μας τάξη να επιλέξει για τους δικούς της λόγους ειρήνη (αν δεν την παίρνει για πόλεμο).
      -Εμείς τι θα πούμε;
      -Πως είναι αδιάφορο για την ζωή των εργαζομένων αν θα ζούν σε πόλεμο ή ειρηνικά;
      -Ή θα υποστηρίξουμε το πόλεμο για να πάμε "κόντρα στα συμφέροντα της αστικής τάξης";

      "Να μην σέρνομαι πίσω από την αστική" τάξη σημαίνει να έχω και να προβάλω την δική μου αντζέντα, δεν σημαίνει εταιροκαθορίζομαι...

      Διαγραφή

  6. Ο Μπορμποτης γραφει επι λεξη:
    « Η αναγκαία καταδίκη της ΕΕ, η πάλη για την αποδέσμευση κάθε χώρας από αυτή, για να είναι αποτελεσματικές και προς όφελος του λαού, πρέπει να συνδεθούν με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική - λαϊκή εξουσία. Μόνο έτσι μπορεί να δυναμώσει πραγματικά, να αποκτήσει νόημα και βάθος η πάλη ενάντια στην ΕΕ.»

    Και στην αρχη:
    «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος και ο σχολιασμός του αξιοποιήθηκαν από τις δυνάμεις του οπορτουνιστικού ρεύματος ως ευκαιρία για να προβληθεί η γραμμή που παρουσιάζει ως επαναστατική πολιτική τον απεγκλωβισμό από την ΕΕ σε καπιταλιστικό έδαφος, χωρίς ανατροπή της αστικής εξουσίας.»

    Λεει δηλαδη, με τα λιγα ελληνικα που ξερω, οτι η παλη για την αποδεσμευση πρεπει να συνδεθει με την παλη για την εξουσια, για να ειναι αποτελεσματικη και για να ειναι προς οφελος του λαου, και οτι η αποσπαση των δυο στοχων, η αυτοτελεια του ενος σε σχεση με το αλλο, συνιστα οπρτουνιστικη πολιτικη.

    Απο κει περα, οντως, η αποδυναμωση της ΕΕ, δεν μας αφηνει αδιαφορους.Και για μονο το λογο οτι δημιουργουνται οι προυποθεσεις να καταλαβει ο λαος οτι η ΕΕ και αντιδραστικη ειναι, ως συμμαχια καπιταλιστικων κρατων, και οτι δεν μπορει να υπαρχει στο διηνεκες, αφου τα συμφεροντα που εκπροσωπει η Ενωση, εξ αντικειμενου, δεν μπορουν να εξισοροπηθουν.Οι αντιθεσεις στο εσωτερικο της ολοενα και θα οξυνονται.Και φυσικα, οσο αποσπωνται κρατη απ αυτην, τοσο πιο κατανοητα θα γινονται αυτα που λεμε εδω και δεκαετιες για την ΕΕ.Πρπαγανδιστικα μπορουμε, και επιβαλλεται, να το αξιοποιησουμε.

    Προλεκαλτ

    Συνεχιζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συνεχεια...

    Παρ’ ολα αυτα, η διαφωνια μου ομως εχει να κανει με το εξης:

    Μπορει το κομμα να προβαλλει ως αυτοτελη στοχο την αποδεσμευση και να πει στο λαο:"σε οτι αφορα την λαικη εξουσια, θα τα βρουμε στην πορεια, τωρα ας συσπειρωθουμε να παλεψουμε εναντια στην ΕΕ".

    Κατα τη γνωμη μου, οχι, δεν μπορει να το πει.Και δεν μπορει να το πει, γιατι μια αποδεσμευση σκετη, δεν θα λυσει τα προβληματα του λαου.Και οταν η πεισματικη πραγματικοτητα ερθει να αποδειξει του λογου το αληθες, τοτε ο λαος θα μας γυρισει την πλατη, και θα χασουμε την εμπιστοσυνει του.

    Επομενως, σε περιπτωση που τεθει το διλλημα σε καποιο δημοψηφισμα(λεμε τωρα, αν...)με τη μορφη του ερωτηματος:αποδεσμευση η οχι απο την ΕΕ, το κομμα(ετσι νομιζω δηλαδη, μπορει να κανω και λαθος) θα απαντησει:"ουτε το ενα, ουτε το αλλο, δεν εγκλωβιζομαστε σε διλληματα, παλευουμε για την μονη προοπτικη που μπορει να εξασφαλισει ευημερια και προκοπη του λαου, τη λαικη εξουσια."

    Αν θυμασαι, επισης, στο μουφα δημοψηφισμα που προκυρηξε το πενυματικο τεκνο του παπατζη, απαντησαμε με δικο μας ψηφοδελτιο που εγραφε:

    "Οχι και στις δυο προτασεις
    Αποδεσμευση απο την ΕΕ
    Με το λαο στην εξουσια"

    Επομενως, αν τιθοταν καποιο ερωτημα, για την αποδεσμευση απο την ΕΕ, με καποιο δημοψηφισμα, παλι θα λεγαμε ουτε το ενα, ουτε το αλλο.Κυριως για τον λογο οτι η επιλογη της αποδεσμευσης, θα ηταν ως αποτελεσμα ενδοαστικων αντιθεσεων, στο εσωτερικο της χωρας, και διεθνως, αναγκη του κεφαλαιου για συναψη εναλλακτικων συμμαχιων.

    Και να σου πω και κατι:κατηφοριζοντας τις προαλλες στο λιμανι του Πειραια, ειδα πανω τησ ΛΑΕ που ελεγε:

    "Οχι στη λιτοτητα
    Οχι στα μνημονια
    Οχι στο ευρω και στην ΕΕ"

    Ε, δε νομιζω να γινε επαναστατης ο Λαφαζανης.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      Αρχίζω από το τέλος, λέγοντας πως μου είναι παγερά αδιάφορο το τι λέει ή δεν λέει για την ΕΕ, ένας τύπος που ψήφισε χειροπόδαρα (εκτός των άλλων) το Μάαστριχτ, κ που ήταν επί 25ετία σε ένα Κόμμα που καυχιώταν πως είναι "πιο ευρωπαϊστές και από τους φιλελεύθερους".
      Άμα θες εσύ να τον πάρεις στα σοβαρά τον Λαφαζάνη, κάντο. Εγώ αρνούμαι πεισματικά.

      Παρακάτω τώρα:
      1)-Τι σημαίνει "αυτοτελής στόχος";
      Όλοι οι άμεσοι στόχοι πάλης οφείλουν να συνδέονται πολιτικά (και προπαγανδιστικά) με τον τελικό σκοπό.
      Αυτό δεν σημαίνει πως αν αντικειμενικά σου δοθεί η ευκαιρία να τους πραγματοποιήσεις πριν από αυτόν, θα πεις "όχι ευχαριστώ".
      Τότε θα γελάει ο κόσμος μαζί σου (και δικαίως)...
      2)Πολύ κακώς μπλέκεις το ΔΨ του Τσίπρα στο οποίο ο κόσμος είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ταυτόσημες προτάσεις (θυμάσαι τι μοιράζαμε από τον ριζοσπάστη για τις προτάσεις Γιούγκερ-Τσίπρα που ήταν ίδιες), με κάτι που έχει πραγματικό διακύβευμα (ακόμη και εάν αυτό δεν οδηγεί άμεσα στον σοσιαλισμό).
      Γιατί εάν πούμε "δεν μας ενδιαφέρει" το μέσα ή έξω από την ΕΕ, πα να πει πως εδώ και 60 χρόνια λέμε μπούρδες για το ζήτημα.
      Και μόνο μπούρδες δεν έχει πει το ΚΚΕ για το συγκεκριμένο.
      Επίσης εάν ήταν κάτι που δεν ενδιέφερε, δεν καταλαβαίνω τις συνεχόμενες αναφορές στο ζήτημα από το ΚΚΕ, εκτός και εάν είμαστε όλοι σχιζοφρενείς, ή εάν υπάρχει κάποιος που να πιστεύει πως θα οικοδομήσουμε σοσιαλισμό εντός ΕΕ και ΝΑΤΟ, οπότε ξεκαθαρίζουμε για τον συγκεκριμένο διανοητικά καθυστερημένο πως αυτό δεν γίνεται. Άλλο νόημα δεν υπάρχει εδώ.
      3α)-Από πότε η αποδυνάμωση της ΕΕ δεν μας ενδιαφέρει στην πράξη όπως λες και...
      3β)...πως θα εκμεταλλευτείς (έστω και) προπαγανδιστικά την αποδυνάμωση της ΕΕ, εάν προγουμένως έχεις δηλώσει (και μάλιστα έμπρακτα) την αδιαφορία σου απέναντι σε αυτήν;

      Διαγραφή
    2. @Προλεκαλτ:
      Λες:
      "σε οτι αφορα την λαικη εξουσια, θα τα βρουμε στην πορεια, τωρα ας συσπειρωθουμε να παλεψουμε εναντια στην ΕΕ".
      -Ποιός το λέει αυτό;
      Το λέει ο συγγραφέας του κειμένου, το έχω πει πουθενά εγώ;
      Άλλο έχω πει εγώ, άλλο λέει και ο αρθρογράφος.

      Αλλά εδώ έχουμε την εξής κατάσταση:
      Από την μία έχεις τους οπορτουνιστές να μιλάνε για παραίτηση του ΚΚΕ από τον αγώνα για αποδέσμευση από ΕΕ-€-ΝΑΤΟ, ακριβώς επειδή δεν το βάζει σαν στάδιο πριν το οποίο θα σταματήσει να παλεύει για τον στρατηγικό του σκοπό, και από την άλλη βλέπω απόψεις όπως η δική σου, που επιβεβαιώνουν την διαστρέβλωση αυτή από τους οπορτουνιστές, επιβεβαιώνοντας την τάχα παραίτηση αυτή με την θεωρητική μετατροπή του αγώνα σε κάποιου είδους "στάδιο".
      Λες και για να μην εγκαταλείψεις τον στρατηγικό σου σκοπό πρέπει να πάψεις να αγωνίζεσαι και για οποιονδήποτε άμεσο στόχο πάλης.
      Αυτό είναι μια πολύ σοβαρή θεωρητική στρέβλωση, η οποία μάλιστα υιοθετεί και επακριβώς τον τρόπο σκέψης των οπορτουνιστών περί αναγκαστικής παραίτησης από τον στρατηγικό στόχο.

      Διαγραφή
  8. 1)-Τι σημαίνει "αυτοτελής στόχος";
    Όλοι οι άμεσοι στόχοι πάλης οφείλουν να συνδέονται πολιτικά (και προπαγανδιστικά) με τον τελικό σκοπό.
    Αυτό δεν σημαίνει πως αν αντικειμενικά σου δοθεί η ευκαιρία να τους πραγματοποιήσεις πριν από αυτόν, θα πεις "όχι ευχαριστώ".
    Τότε θα γελάει ο κόσμος μαζί σου (και δικαίως) »
    Nαι, αλλα υπαρχουν στοχοι παλης, και στοχοι διαχειρισης.Η αποδεσμευση απο την ΕΕ, που ακριβως εντασσεται?

    «2)Πολύ κακώς μπλέκεις το ΔΨ του Τσίπρα στο οποίο ο κόσμος είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ταυτόσημες προτάσεις »
    Το ΔΨ του Τσιπρα, το αναφερω γιατι τοτε, αν θυμασαι, ειχε φουντωσει η συζητηση, περι της συμβατοτητας της καταργησης του μνημονιου με την παραμονη στην ΕΕ.Τοτε το κομμα, ειπε θαρρετα τη γνωμη του, οτι δηλαδη μεσα στην ΕΕ θα υπαρχουν μνημονια διαρκειας.Παρ’ ολα αυτα, ομως, επειδη συμφωνα με την αντιληψη του και εκτος ΕΕ, παλι αντιλαικα μετρα θα παιρνονταν(ισως με αλλη μορφη), δεν παρελειψε να παραθεσει το συνολο της προτασης του στο λαο, που περιλαμβανει και τη λαικη εξουσια.Αυτο ειναι γεγονος.

    «3α)-Από πότε η αποδυνάμωση της ΕΕ δεν μας ενδιαφέρει στην πράξη όπως λες .»

    Δεν ειπα οτι δεν μας ενδιαφερει η αποδυναμωση της ΕΕ.Ειπα οτι δεν μπορουμε να προβαλλουμε παραπλανητικους στοχους.Η ΕΕ, μαλλον θα διαλυθει η θα συρρικνωθει, και μακαρι να διαλυθει(ημουν απ αυτους που χαρηκαν με το αποτελεσμα του Βρετανικου δημοψηφισματος,κυριως γιατι ενας κοσμος καταλαβε οτι δεν ημασταμ οι τρελοι του χωριου που λεγαμε αυτα που λεγαμε τοσες δεκαετιες).Αν διαλυθει ομως, η ανμορφωθει, δεν πρεπει να μας διαφυγει οτι καποια διακρατικη ενωση θα συγκροτηθει και παλι. Εξισου αντιδραστικη.


    «3β)...πως θα εκμεταλλευτείς (έστω και) προπαγανδιστικά την αποδυνάμωση της ΕΕ, εάν προγουμένως έχεις δηλώσει (και μάλιστα έμπρακτα) την αδιαφορία σου απέναντι σε αυτήν;»

    Οταν λες αποδεσμευση με τον λαο στην εξουσια, πως στο καλο εισαι αδιαφορος απεναντι σε αυτην?Γιατι, επειδη την αποδεσμευση τη συνδεεις με τη προοπτικη της λαικης εξουσιας?Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. https://www.youtube.com/watch?v=2iF8VSy4k3E

    Δες τι λεει ο Κουτσουμπας για το brexit

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      1)Αν η αποδέσμευση από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (και της ΕΕ) όπως περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του ΚΚΕ είναι «στόχος διαχείρησης», εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.
      -«Πρόγραμμα διαχείρησης» λοιπόν το ισχύον πρόγραμμα του ΚΚΕ;
      Θέλει πολύ προσοχή από εδώ και εμπρός, καθώς νομίζω πως πλέον μπαίνουμε σε πολύ επικύνδινα μονοπάτια...
      2)Το ΔΨ του Τσίπρα πολύ κακώς το αναφέρεις, καθώς ούτε θέμα κατάργησης κάποιου μνημονίου τέθηκε τότε, ούτε πολύ περισσότερο θέμα παραμονής ή όχι στην ΕΕ (αν κάποιοι φαντασιωνόντουσαν κάτι τέτοιο, δικό τους πρόβλημα).
      Το θέμα που τέθηκε προς ψήφισε ήταν η αποδοχή ή όχι του σχέδιου Γιούνγκερ, το οποίο όμως ήταν ταυτόσημο με την πρόταση του Τσίπρα, πλην της φορολογίας των εφοπλιστών (μην με βάλεις να ξαναψάξω το λινκ από τον Ριζοσπάστη). Αυτό εξηγούσαμε και στον κόσμο τότε, και για αυτό ακριβώς ήταν μία κοροϊδία και μισή.
      3)Σαφέστατα είπες πως δεν σε ενδιαφέρει η αποδυνάμωση της ΕΕ, μάλιστα είπες πως το ΚΚΕ καλά θα έκανε να πάρει και ουδέτερη θέση σε σχέση με την αποχώρηση (ή και την είσοδο φυσικά-πακέτο πάνε αυτά) χωρών σε αυτή, και πολύ περισσότερο της δικής μας χώρας. Μάλιστα το επιβεβαιώνεις και στο σχόλιο σου:
      «Αν διαλυθει ομως, η αναμορφωθει, δεν πρεπει να μας διαφυγει οτι καποια διακρατικη ενωση θα συγκροτηθει και παλι. Εξισου αντιδραστικη.»
      -Τι άλλο μπορεί να σημαίνει αυτό, πέρα «από το κάτσε εδώ που το ξέρουμε κιόλας», και από που προκύπτει και κάτι τέτοιο;
      4)Λες: «Οταν λες αποδεσμευση με τον λαο στην εξουσια, πως στο καλο εισαι αδιαφορος απεναντι σε αυτην;Γιατι, επειδη την αποδεσμευση τη συνδεεις με τη προοπτικη της λαικης εξουσιας;»
      Όχι γιατί την συνδέεις με την προοπτική της λαϊκής εξουσίας (που είναι σωστό όπως είπαμε), αλλά γιατί όπως το θέτεις εσύ, την αναβάλεις για μετά από αυτήν, πράγμα που στερεί από την αναφορά κάθε νοήματος, αφού όπως προείπαμε ουδείς στοιχειωδώς νοήμων άνθρωπος θα πίστευε πως μπορεί να γίνει σοσιαλιστική οικοδόμηση εντός ΕΕ-€-ΝΑΤΟ.
      5)-Πιστεύεις πως ο Κουτσούμπας λέει άλλα από το υπογραμμισμένο από τον Ριζοσπάστη απόσπασμα από την ομιλία του Μαρίνου;
      -Αν ναι, ποιός εκ των δύο πιστεύεις πως είναι «εκτός γραμμής»;
      6)-Να θυμίσω το κλείσιμο του ΓΓ στο συνέδριο που δεν αφήνει περιθώριο παρερμηνείας των σχετικών θέσεων;

      Διαγραφή
    2. @Προλεκαλτ:
      Θυμίζω εδώ το "σοβαρό διακύβευμα" του δημοψηφίσματος Τσίπρα:
      http://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=4/7/2015&id=15874&pageNo=11

      Διαγραφή
  10. Ας ξαναφήσω και αυτά εδώ, καθότι βλέπω μεγάλο μπέρδεμα στο συγκεκριμένο:

    Οι άμεσοι στόχοι και η «θεωρία των σταδίων»#1
    1.Η θεωρία των σταδίων
    http://fadomduck2.blogspot.gr/2017/04/1.html

    Οι άμεσοι στόχοι και η «θεωρία των σταδίων»#2
    2. Τι είναι είναι οι άμεσοι στόχοι πάλης
    http://fadomduck2.blogspot.gr/2017/04/2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ας αφήσω και αυτό εδώ:

    Πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος

    Η κυβέρνηση προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα αν ο λαός εγκρίνει ή απορρίπτει την πρόταση για συμφωνία των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ.

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θεωρεί ότι τα ζητήματα που πρέπει να τεθούν στην κρίση του ελληνικού λαού είναι τα παρακάτω:

    1. ΟΧΙ στις προτάσεις για συμφωνία των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης

    2. Αποδέσμευση από την ΕΕ - Κατάργηση των μνημονίων και όλων των αντιλαϊκών εφαρμοστικών τους νόμων

    http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/protash_ths_koinoboyleytikhs_omadas_toy_kke_gia_to_periexomeno_toy_dhmopshfismatos
    ____________
    Το ΚΚΕ μόλις στις 27 Ιουνίου 2015, έκανε πρόταση ΔΨ για την έξοδο από την ΕΕ δηλαδή.
    -Φαντάζεται κάποιος πως εάν πέρναγε η πρόταση του θα απείχε από το ΔΨ που πρότεινε το ίδιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Παντως, η ολη συζητηση ξεκινησε οταν εγραψα αυτο


    «Πάντως, όταν έγινε το δημοψήφισμα στην Βρετανία, το κόμμα πήρε θέση "ούτε με το brexit ούτε με το bremain".»

    Και μετα παρεθεσα τη δηλωση του Κουτσουμπα που ελεγε επι λεξη το ιδιο.

    Κατα τα αλλα, δεν εχω να προσθεσω κατι αλλο.Εχω την αισθηση οτι πλεον η συζητηση ανακυκλωνεται.Ειπας τη γνωμη σου, ειπα τη δικη μου.

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Προλεκαλτ:
      ΟΚ ας το κλείσουμε εδώ, απλά εγώ δεν νομίζω πως είναι θέμα "γνώμης", ούτε το πρόγραμμα του ΚΚΕ για έξοδο από όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ούτε η πρόταση ΔΨ που κατάθεσε το ΚΚΕ το 2015, ούτε η αιτιολόγηση του για την αποχή από τα ερωτήματα του ΔΨ τότε.
      Για τα παραπάνω παράθεσα εξάλλου τα σχετικά ντοκουμέντα.

      Διαγραφή
  13. Έγραψα ενα σχόλιο που χάθηκε μάλλον.Να το ξαναστειλω?

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. http://news247.gr/eidiseis/oikonomia/ellhnes-efoplistes-kata-soiple-den-epithymei-na-dei-thn-ellada-se-anaptyksh.4703454.html


    εχει πολυ ζουμι εδω

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ratm:
      Παλιά ιστορία ο ανταγωνισμός του γερμανικού με το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο, όπου είναι μάλλον και ο μόνος τομέας που οι Γερμανοί χάνουν συνεχώς και ...κατά κράτος.

      Δεν θεωρώ πως είναι τυχαίο πως η μόνη ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στα σχέδια Γιούνγκερ και Τσίπρα τότε στο ΔΨ, αφορούσε την φορολογία των ελλήνων εφοπλιστών (έχω το λινκ επάνω), και με αυτή την έννοια ο Αλέξης μια χαρά το τίμησε το "ΟΧΙ του λαού", καθώς αυτό ήταν τελικά και το μόνο που δεν πέρασε τότε.
      Η πρόβλεψη μου είναι πως οι έλληνες εφοπλιστές θα επιβάλουν για μία ακόμη φορά τους όρους τους.
      Δεν είναι Τσίπρες οι κάτοχοι του στόλου με το μεγαλύτερο τονάζ στον κόσμο, που επιπλέον έχουν και την πλήρη στήριξη τον ΕΠΑ, για να τους κάνει μπαλάκι ο κάθε Σόιμπλε.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.