Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Σούδα: το «διαμάντι του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο»


Το USS Arlington αγκυροβολεί στην αποβάθρα στο Μαράθι
τον περασμένο Οκτώβρη. Φωτογραφία που δόθηκε στη
δημοσιότητα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα της Βάσης.
Ως το «διαμάντι του ΝΑΤΟ στην ανατολική Μεσόγειο» χαρακτηρίζει τη Βάση της Σούδας έκθεση του αμερικανικού στρατιωτικού Ινστιτούτου Λέξινγκτον, μέσω της οποίας αποδεικνύεται η κομβική σημασία των εγκαταστάσεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις Αμερικανών και νατοϊκών.

Η έκθεση που συντάχθηκε από τον αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου Daniel Goure παρουσιάστηκε τη Δευτέρα παρουσία του Ελληνα υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου. Μέσα στις 18 σελίδες της έκθεσης περιγράφεται αναλυτικά η δραστηριότητα που αναπτύσσεται στη Βάση, με ιδιαίτερη μνεία στις δυνατότητες για δοκιμές πυραύλων, αλλά και «πειραματικών» εκτοξεύσεων στο Πεδίο Βολής Κρήτης. Παράλληλα γίνεται παραδοχή για φύλαξη πυρομαχικών.

Ο συντάκτης της έκθεσης ξεκινά τονίζοντας την ανάγκη ταχείας επέμβασης των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επισημαίνοντας τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ ΝΑΤΟ – Ελλάδας το Ινστιτούτο κάνει αναδρομή στη συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων σε νατοϊκές επιχειρήσεις από τον πόλεμο της Κορέας μέχρι και σήμερα.

Χαρακτηριστικά η έκθεση σημειώνει ότι «ακόμα και εν μέσω οικονομικής κρίσης η Ελλάδα είναι το ένα από τα πέντε μέλη του NATO που τηρεί ευλαβικά τον στόχο της συμμαχίας για στρατιωτικές δαπάνες που αναλογούν στο 2% του εθνικού Α.Ε.Π.».

Ειδική μνεία γίνεται και στον Ρεθεμνιώτη αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι «η υφιστάμενη κρίση δεν επηρέασε την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, με την Ελλάδα να είναι έτοιμη να πολεμήσει όποτε χρειαστεί». Σύμφωνα με την έκθεση, ο αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α. τονίζει ότι «οι στρατιωτικές σχέσεις και η συνεργασία με τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ήταν και θα είναι κορυφαία προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ

Οι εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι όπως περιγράφονται στην έκθεση.
Αναφορικά με την Κρήτη επισημαίνεται η γεωστρατηγική θέση του νησιού, ενώ ειδικά για τη Βάση της Σούδας τονίζεται ότι είναι σε θέση να παρέχει υποστήριξη τόσο σε αεροσκάφη όσο και σε πλοία κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστικά στην έκθεση παρατίθενται στοιχεία για τη δραστηριότητα της Βάσης, αλλά και αναλυτικός χάρτης για τις εγκαταστάσεις της.

Σύμφωνα με την έκθεση το 2015 2.840 αμερικανικά και νατοϊκά αεροσκάφη προσγειώθηκαν στη Σούδα, ενώ περισσότερα από 70 πολεμικά πλοία αγκυροβόλησαν στις εγκαταστάσεις της, αριθμοί μειωμένοι συγκριτικά με το 2014, οπότε στη Βάση βρέθηκαν 4.500 αεροσκάφη και 147 πλοία.
Φέτος, εκτιμάται ότι στην περιοχή μας θα προσγειωθούν 2.750 μαχητικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα αναβαθμισμένος είναι ο ρόλος της Βάσης σε επίπεδο σχεδιασμού και συντονισμού στρατιωτικών επιχειρήσεων, ενώ η έκθεση επιβεβαιώνει ότι στις εγκαταστάσεις φυλάσσονται πυρομαχικά (explosive artillery facilities).

Πέρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Βάση συμμετέχει στις δράσεις κατά τις πειρατείας και στην κατασκοπία, ενώ λειτουργεί και ως εκπαιδευτικός χώρος για στρατιωτικούς και άλλα μέλη των νατοϊκών δυνάμεων.

ΜΟΝΟ ΕΔΩ ΟΙ ΔΟΚΙΜΕΣ ΠΥΡΑΥΛΩΝ

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον ρόλο του Πεδίου Βολής Κρήτης με την έκθεση να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «είναι το μοναδικό μέρος στην Ευρώπη όπου μπορούν να δοκιμαστούν πύραυλοι, ενώ είναι ένα από τα λιγοστά πεδία βολής που μπορούν να φιλοξενήσουν κάθε είδους δραστηριότητα στο έδαφος, τη θάλασσα και τον αέρα». Στην έκθεση γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά για δοκιμές πυραύλων εδάφους – αέρος, εδάφους – εδάφους, τορπιλών, αλλά και «πειραματικών».

ΟΙ S-300

Το ΝΑΤΟ αξιοποιεί το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300 με την έκθεση να αποκαλύπτει ότι το Ισραήλ έκανε δοκιμές στο πεδίο βολής Κρήτης ώστε να γνωρίσει τις δυνατότητες των ρωσικών πυραύλων τους οποίους χρησιμοποιεί και το Ιράν.

ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

Καταλήγοντας σε προτάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση της Βάσης, το στρατιωτικό Ινστιτούτο Λέξινγκτον εισηγείται την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης στη Βάση για να μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμμετέχει σε επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα υπάρχει εισήγηση για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων, ανάπτυξη περισσότερων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), αλλά και περαιτέρω χρήση των εγκαταστάσεων του Πεδίου Βολής Κρήτης.

Αμερικανονατοϊκή δραστηριότητα την τελευταία τριετία στη Βάση της Σούδας


2015
Περισσότερα από 2.830 μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης.
Πάνω από 70 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση.
Πάνω από 65 πλοία και 1.200 εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
17 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα (έναν από τους τρεις σταθμούς που διατηρεί το ΝΑΤΟ για ελέγχους ακριβείας των αισθητήρων οπλισμού και ναυτιλίας).
2014
Πάνω από 4.500 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ.
Πάνω από 145 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση.
Πάνω από 100 πλοία και 1.700 εκπαιδευόμενοι βρέθηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
22 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα.
2013
Πάνω από 2.350 αμερικανονατοϊκά αεροσκάφη χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις της 115 Π.Μ.
Περισσότερα από 250 πλοία αγκυροβόλησαν στη Βάση.
260 πλοία εκπαιδεύτηκαν στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ).
18 αμερικανονατοϊκές μονάδες βρέθηκαν για έλεγχο στον σταθμό FORACS στη Σούδα.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.