Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Πώς η Σαουδική Αραβία κατέληξε να λύνει και να δένει στον ΟΗΕ;

Με την είσοδο της χώρας στην επιτροπή για τα δικαιώματα των γυναικών του ΟΗΕ, να είναι απλά το τελευταίο μιας σειράς ιλαροτραγικών περιστατικών.

Σαουδική Αραβία. Μία χώρα τόσο ελεύθερη και δημοκρατική που έχει πάρει την ονομασία της οικογένειας που την κυβερνάει. Ένα κράτος που σπάνια περιγράφεται ως απολυταρχικό, αφού το καθεστώς δεν είναι κάποιας μορφής δικτατορία, αλλά αγνή και ανόθευτη βασιλεία, οδηγώντας μας σε παιδικούς συνειρμούς που έχουν να κάνουν με καλοκάγαθους βασιλιάδες, κοριτσάκια με κρυστάλλινα γοβάκια και νεράιδες που πετούν ανέμελα σε καταπράσινα λιβάδια.

Παρόλα αυτά, το απολυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας και συγκεκριμένα η βασιλική οικογένεια των Σαούδ, είναι περισσότερο γνωστή για κάποια λιγότερο ανέμελα πράγματα. Οι σχεδόν καθημερινοί αποκεφαλισμοί αντιφρονούντων, οι διασυνδέσεις με όλες περίπου τις τρομοκρατικές οργανώσεις του πλανήτη, η συστηματική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της, οι πολεμικές της επεμβάσεις και η απροκάλυπτη διπλωματική στήριξη που απολαμβάνει για όλα τα παραπάνω από διεθνείς προστάτες της «δημοκρατίας», έχουν απασχολήσει το διεθνή τύπο και τη διεθνή κοινή γνώμη αρκετές φορές, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Πώς λοιπόν αυτό το ακραίο και επικίνδυνο καθεστώς, έχει καταλήξει να διασύρει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών; Ας δούμε μερικά παραδείγματα για να αποκτήσουμε μια ιδέα:

Εκλογή ως μέλος στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών

Μόλις χτες, το αρμόδιο συμβούλιο του ΟΗΕ ενέκρινε τη Σαουδική Αραβία ως μία από τις τέσσερις χώρες της Ασίας που θα συμμετέχουν στην επιτροπή υπέρ των Δικαιωμάτων των Γυναικών, προκαλώντας τη χλεύη όλων των ανθρώπων στον πλανήτη που έχουν πρόσβαση σε κάποια μορφή ενημέρωσης. Και όχι άδικα, αφού αν λέγαμε πως στη Σαουδική Αραβία οι γυναίκες αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θα ήμασταν απαράδεκτα επιεικείς.

Στο Βασίλειο των Σαούδ βλέπετε, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ορισμένα… σημαντικά προβλήματα στην καθημερινή τους διαβίωση. Για παράδειγμα, χρειάζονται την έγκριση κάποιου άντρα συγγενή τους για να πάνε σχολείο, να παντρευτούν, να χωρίσουν, να εργαστούν, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό, να ταξιδέψουν, να οδηγήσουν, να περπατήσουν και να χειρουργηθούν. Το Βασίλειο, στην προσπάθειά του να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο πως τα πράγματα για τις γυναίκες δεν είναι τόσο άσχημα, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα «Συμβούλιο Κοριτσιών», όπου θα μπορούσαν οι γυναίκες να λένε ελεύθερα τη γνώμη τους. Μία συμβολική θετική προσπάθεια, που κατέληξε στον παρακάτω διεθνή διασυρμό:
Η Σαουδική Αραβία ξεκινάει το Συμβούλιο των Κοριτσιών, χωρίς κανένα κορίτσι
Και ναι, μπορεί κάποιος καλοπροαίρετος να πει πως η Σαουδική Αραβία δε θα ακολουθήσει κατ’ ανάγκη την εσωτερική της πολιτική η οποία μπορεί να υπαγορεύεται από πιέσεις του κλήρου, σε διεθνή θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως ακόμα και αυτό, η Σαουδική Αραβία έχει φροντίσει να το διαψεύσει. Παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών, για την προστασία απέναντι στη βία με αιτία το σεξουαλικό προσανατολισμό ενός ατόμου, το οποίο το Βασίλειο καταψήφισε.

Εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ

Πολλούς μήνες πριν την εκλογή στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών, η Σαουδική Αραβία είχε πετύχει να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, μία διπλωματική νίκη της μοναρχίας που είχε ξεσηκώσει ανάλογες αντιδράσεις στη διεθνή κοινή γνώμη.

Η Σαουδική Αραβία έχει ένα εντυπωσιακό μητρώο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας. Φυλάκισε για 10 χρόνια και καταδίκασε σε 1000 μαστιγώματα έναν μπλόγκερ, καταδίκασε σε αποκεφαλισμό και σταύρωση (με αυτή τη σειρά) έναν 17χρονο επειδή διαδήλωσε ενάντια στο καθεστώς και αποκεφάλισε μέσα στο 2015 περισσότερους ανθρώπους από όσους το Ισλαμικό Κράτος. Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς στο εσωτερικό της χώρας, είναι κάπως έτσι:

Στην εξωτερική πολιτική, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για τη μοναρχία. Σύμφωνα με τη Χίλαρυ Κλίντον, η Σαουδική Αραβία είναι ο κύριος χρηματοδότης της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Στηρίζει οικονομικά τη Μποκο Χαράμ, τη μεγαλύτερη τρομοκρατική οργάνωση στην Αφρική, η οποία δηλώνει υποταγή και πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο μαντέψτε, επίσης φέρεται να χρηματοδοτεί η Σαουδική Αραβία, ενώ ταυτόχρονα χρηματοδοτεί και μέρος των αντικαθεστωτικών της Συρίας. Η μοναρχία φαίνεται πως έχει στείλει χρήματα, ακόμα και σε συγγενείς των δραστών της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου στους Δίδυμους Πύργους…

Και επειδή η οικονομική ενίσχυση της παγκόσμιας τρομοκρατίας μάλλον δεν είναι αρκετή για το γραφικό βασίλειο της ερήμου, αποφάσισε να ξεκινήσει και έναν πόλεμο με τη φτωχότερη χώρα της Μέσης Ανατολής, την Υεμένη, όταν αυτή αποφάσισε να διώξει τον πρόεδρο που προτιμούσε η Σαουδική Αραβία. Έναν «πόλεμο» που σύντομα μετατράπηκε σε σφαγή, αφού η Σαουδική Αραβία προχώρησε σε αποκλεισμό της χώρας από στεριά, θάλασσα κι αέρα, απαγόρευσε την είσοδο δημοσιογράφων και άρχισε να βομβαρδίζει σχολεία και νοσοκομεία, ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε την είσοδο βασικών φαρμάκων και τροφίμων. Με τα Ηνωμένα Έθνη να έχουν επιβεβαιώσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016, 101 επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία της Υεμένης, ακόμα και φιλοδυτικές ΜΚΟ αναγκάστηκαν να παραδεχτούν πως μπορεί και να διαπράττονται «εγκλήματα πολέμου» από τη μοναρχία. Υπολογίζεται πως μέχρι τώρα, 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς και 2 εκατομμύρια παιδιά βιώνουν ακραίο υποσιτισμό.

Κανείς δεν εκπλήσσεται όμως για το πώς κατάφερε το βασίλειο του πετρελαίου, να γίνει μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αν έχει στο μυαλό του δύο ρεκόρ που κατέχει. Με μία συμφωνία που ξεκίνησε ο Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ και ολοκλήρωσε ο Μπαράκ Ομπάμα, η Σαουδική Αραβία έχει κάνει τη μεγαλύτερη αγορά όπλων στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανέρχεται στα 115 δισ. δολάρια. Με μία άλλη παλιότερη συμφωνία, η Σαουδική Αραβία έχει κάνει τη μεγαλύτερη αγορά όπλων και από τη Μεγάλη Βρετανία. Τη συμφωνία είχε κλείσει το 1985 η Μάργκαρετ Θάτσερ, ισχύει μέχρι σήμερα, απέφερε μέχρι τώρα 43 δισ. αγγλικές λίρες στη Βρετανία και όταν υπογράφηκε ήταν η μεγαλύτερη αγοραπωλησία όπλων στην ιστορία του ανθρώπου. Ήταν μάλιστα τόσο σημαντική, που έχει και το δικό της όνομα: Al-Yamamah arms deal

Όχι δεν είναι κάποιου είδους τρολιά. Το άρθρο κυριολεκτεί.
Και επειδή δε φτάνουν όλα αυτά, στο φως ήρθαν και e-mail που δείχνουν το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, να έρχεται σε συνεννόηση με τη βρετανική κυβέρνηση, ώστε να υποστηρίξει ο ένας τον άλλο και να γίνουν και οι δύο μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πράγμα το οποίο κατάφεραν. Με όλα τα παραπάνω υπόψη, δεν προκαλεί έκπληξη το ότι η Σαουδική Αραβία έγινε μέλος του Συμβουλίου, ούτε η χαρά που εξέφρασαν οι ΗΠΑ για το γεγονός, ούτε καν το άρθρο του Telegraph με τίτλο: «Η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει στην Υεμένη, για να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα«

Εξαίρεση από τη «Λίστα της Ντροπής» του ΟΗΕ

Απ’ ότι φαίνεται, ο ΟΗΕ διατηρεί μια «Λίστα της Ντροπής», μία λίστα δηλαδή με τα ονόματα των χωρών και των οργανώσεων στον πλανήτη, που καταπατούν ανθρώπινα δικαιώματα ή διαπράττουν εγκλήματα πολέμου. Μία λίστα την οποία κοσμούσε και ο συνασπισμός κρατών που βομβαρδίζει την Υεμένη, του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία, εξαιτίας των εκατοντάδων παιδιών που σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς. Τρεις μέρες μετά τη δημοσίευση της λίστας, ο συνασπισμός αφαιρέθηκε από τη λίστα και από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ακούσαμε αυτό:


Με λίγα λόγια, ο Μπαν Κι Μουν, δήλωσε πως η Σαουδική Αραβία απείλησε να σταματήσει την οικονομική στήριξη στο διεθνή οργανισμό, αν δε βγει το όνομά της από τη λίστα της ντροπής. Το καθεστώς της αραβικής χώρας το διέψευσε, αλλά μάλλον δεν έπεισε κανένα.

Κάποιος κακοπροαίρετος, μπορεί να σκεφτεί πως υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στην οικονομική δύναμη της Σαουδικής Αραβίας και στο καθεστώς ασυλίας που απολαμβάνει στη διεθνή διπλωματία. Εμείς εδώ στο μπλογκ, δε θέλουμε να σας προκαταλάβουμε. Μπορεί η διεθνής κοινότητα, να βλέπει στο απολυταρχικό καθεστώς της αραβικής χώρας, κάποιες δημοκρατικές ιδιότητες που εμείς οι υπόλοιποι δε μπορούμε να διακρίνουμε. Σίγουρα οι υπερασπιστές της δημοκρατίας θα ξέρουν κάτι παραπάνω από όλους εμάς.

Προς το παρόν σας αφήνουμε δώρο αυτό το βιντεάκι:

Πηγή: Σπασμένο παράθυρο

7 σχόλια:

  1. http://www.mixanitouxronou.gr/echo-apokefalisi-pollous-filous-mou-teliono-ti-doulia-ke-pao-spiti-i-sokaristiki-martiria-tou-pio-gnostou-dimiou-tis-saoudikis-aravias-brosta-stin-kamera/

    http://www.huffingtonpost.gr/2015/05/19/saoudiki-aravia-zitountai-dimioi-enw-i-xora-odevei-se-rekor-ektelesewn_n_7314406.html

    Οι ΗΠΑ και Σ.Αραβια εχουν κυβέρνηση. Η ΛΔΚορεας και η
    Βενεζουέλα εχουν καθεστώς. Ακομα και στην ΥΕΝΕΔ καθεστώς
    τους ανεβάζουν καθεστώς τους κατεβάζουν το λενε και το
    ξαναλένε επιτακτικά να εμπεδώσει ο κόσμος τον εχθρό.
    Η φάση ειναι οτι δεν τολμούν να που "καθεστώς" (ακομα;) για
    την Κούβα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Omar:
      Κι όμως, κάπου το πήρε το αυτί μου το "καθεστώς Κάστρο"...

      Διαγραφή
  2. Τρας, άστα αυτά και να δούμε τι θα γίνει με την απειλή της Βόρειας Κορέας και τη ρωσική επιθετικότητα που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Εγώ άκουσα ότι καταπατούνται δικαιώματα εκεί, για στείλε κανένα αεροπλανοφόρο. Οι φιλελεύθεροι πού είναι να καταδικάσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @experience:
      Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν φιλελεύθεροι έτσι και αλλιώς.
      Ο έλληνας φιλελές είναι τόσο βαθιά φασίστας, που τον αμερικάνο "liberal" τον θεωρεί κάτι σαν ντροπαλό κομμουνιστή...

      Διαγραφή
    2. Τα ίδια είναι και μέσα και έξω, δεν εννοώ τραγικούς τύπου Τζήμερος, τους άλλους που όλη την ώρα λένε για δικαιώματα και ελευθερίες εκεί που επιτρέπει το αφεντικό μόνο όμως. Άσε τους βλεπω όλη την ώρα να λένε για τις ελευθερίες και τα δικαιώματα για να δικαιολογήσουν ότι εμέμβαση θέλουν να κάνουν οι ΗΠΑ. Και στην αμερική μια χαρά τα επικροτούν όλα.

      Διαγραφή
    3. @experience:
      Ναι σωστό αυτό, απλά οι αμερικάνοι "liberals" (η "αριστερή" δηλαδή πτέρυγα των δημοκρατικών), ούτε νεοφιλελεύθεροι είναι στην οικονομία (τουναντίον), ούτε έχουν το φασιστικό ιστορικό υπόβαθρο του συνόλου της ελληνικής δεξιάς.
      Σε αυτό αναφερόμουν.

      Διαγραφή
    4. Ότι φυσικά στο ζήτημα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ιμπεριαλισμού συμφωνούν όλοι, ούτε λόγος. Φυσικά κ συμφωνούν...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.