Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

«Τυλίξτε το Ντονμπάς μου στην σιωπή»...

Μία συγκλονιστική οπτικοακουστική δημιουργία ενός σχολειού του Λουγκάσκ


Μία συγκλονιστική, αντιπολεμική, αντιφασιστική «κραυγή», αποτελεί η οπτικοακουστική δημιουργία των μαθητών και των μαθητριών του 9ου σχολείου (σσ. μέσης εκπαίδευσης, Γυμνάσιο – Λύκειο) του Κρασνοντόν, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, υπό τον τίτλο, «Τυλίξτε το Ντονμπάς μου στην σιωπή».
Τα παιδιά απαγγέλουν ποιήματα λογοτεχνών του Λουγκάνσκ, εμπνευσμένα από την αντίσταση του λαού του Ντονμπάς στο καθεστώς του Κιέβου, τα οποία συνοδεύουν με μουσική και εικόνες της φρίκης του πολέμου.

Την δημιουργία τους παρουσίασαν στο Φεστιβάλ, «’Ανθιση ταλέντων», της ΛΔ του Λουγκάνσκ.

Το ιδανικότερο θα ήταν, φυσικά, να υπήρχε υποτιτλισμός, ωστόσο, θεωρούμε, ότι η απαγγελία, οι εικόνες και η μουσική, μεταφέρουν, έστω και σαν αίσθηση, μια όχι και τόσο γνωστή, στην Δύση, πλευρά αυτής της αντίστασης: Τον τρόπο με τον οποίο περνά μέσα από την τέχνη, με τελικό αποδέκτη την κοινωνία, η οποία, με την σειρά της, παρεμβαίνει δημιουργικά, προκαλώντας ένα νέο πολιτισμικό συμβάν.

‘Ενα μικρό δείγμα των στίχων που ακούγονται στο βίντεο, σε ελεύθερη μετάφραση είναι το παρακάτω, το οποίο είναι, σε ένα βαθμό και χαρακτηριστικό του ποιητικού περιεχομένου αυτής της οπτικοακουστικής δημιουργίας:
«Στην πόλη έφτασε ο πόλεμος.
Στην πόλη απλώνονται οβίδες.
Στην πόλη ανατινάχθηκε ο αγωγός του νερού.
Και τρέχει το νερό (…)
Το αίμα, ανακατεμένο μαζί του, τρέχει.
Και ο Σεριόγκα δεν είναι μαχητής, ούτε ήρωας.
Ο Σεριόγκα είναι ένας συνηθισμένος νεαρός.
Απλά κάνει την δουλειά του.
Διορθώνει τον αγωγό.
Κάτω από πυρά.
(…)
Και το νερό, ανακατεμένο με το αίμα
Τρέχει στον δρόμο.
Και βέβαια, μία από τις οβίδες είναι, γι’ αυτόν, η τελευταία.
Και ο Σεριόγκα σηκώνεται.(…)
Και ο Σεριόγκα πάει στον παράδεισο.
Πού άλλου;
(…)
Και λέει: “Θεέ μου, εδώ τρέχει ματωμένη βροχή. Ας προσπαθήσουμε να το φτιάξουμε”»…

2 σχόλια:

  1. Δεν βλέπω κάποιον άλλο τρόπο να σταματήσει αυτό που γίνεται στην Ουκρανία από το να το σταματήσει ο ίδιος ο κόσμος. Εντάξει αυτοί που είναι στην κυβέρνηση έχουν δείξει τι είναι, η δουλειά τους βασικά είναι να είναι φιλοδυτικοί και ενάντια στη Ρωσία και βασικά αυτό περιγράφει αυτό που κάνουν. Θα τους φορτώσουν και ένα κάρο δάνεια από το ΔΝΤ και μετά θα τους πουν τώρα δεν γίνετια αλλιώς. Αν δεν τους σουτάρει ο κόσμος δεν γίνεται αλλιώς, δεν βλέπω άλλο τρόπο. Είναι εξόφθαλμα τα πράγματα, δεν υπάρχουν ούτε καν προσχήματα. Αν μπεις στο ΝΑΤΟ και μετά ξέχνα το, αν είναι δύσκολο τώρα μετά θα γίνει απίστευτα πιο δύσκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενα πολυ καλο αρθρο

    https://spasmenoparathyroblog.wordpress.com/2016/07/08/ukrainian-experiment/
    Ακυρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.