Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Αυτοκριτική ΓΓ ΑΚΕΛ και καρφιά εναντίον στελεχών του κόμματος

Στις αδυναμίες και τα λάθη που οδήγησαν στην απώλεια ποσοστών του ΑΚΕΛ κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αναφέρθηκε σήμερα ο ΓΓ του κόμματος Άντρος Κυπριανού, καλώντας την Κεντρική Επιτροπή να βάλει τον δάχτυλον επί των τύπων των ήλων, να αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν και να τα διορθώσει προκειμένου να επανέλθει το ΑΚΕΛ «εκεί που του αξίζει».

Απευθυνόμενος στην Κεντρική Επιτροπή, ο Άντρος Κυπριανού, είπε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πως το ΑΚΕΛ εδώ και λίγα χρόνια ομφαλοσκοπεί και η εσωστρέφεια πρέπει να τερματιστεί.

Η Κεντρική Επιτροπή είχε ενώπιόν της δύο έγγραφα που ετοιμάστηκαν από τις Επαρχιακές Επιτροπές στα οποία καταγράφονταν οι απόψεις που ακούστηκαν στις κομματικές ομάδες και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων στην Επαρχία τους. Επίσης, τα τρία έγγραφα που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Πολιτικό Γραφείο. Το ένα αφορούσε την Πολιτική Εκτίμηση, το δεύτερο την εκτίμηση για την Οργανωτική δουλειά και το τρίτο για την επικοινωνιακή πολιτική.

Ο Άντρος Κυπριανού επανέλαβε ότι η ηγεσία ανέλαβε από το βράδυ των εκλογών την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα και ότι ο ίδιος ως Γενικός Γραμματέας, έθεσε τον εαυτό του στην κρίση και στη διάθεση των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

Όπως ανέφερε, τα μέτρα που έλαβε το ΑΚΕΛ κατά την προετοιμασία του για τις βουλευτικές εκλογές «δεν είχαν την αντανάκλαση την οποία αναμέναμε πάνω στο εκλογικό αποτέλεσμα. Το 25.67% δεν μπορεί να θεωρείται ικανοποιητικό σε καμία περίπτωση».

Με τη σημερινή συζήτηση πρέπει, είπε, «να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, να εντοπίσουμε τις αιτίες που τα γεννούν και να καταλήξουμε στα μέσα που θα τα διορθώσουν. Δίχως υπερβολές, υποκειμενισμό, σκοπιμότητες και υστεροβουλία. Με θάρρος, ειλικρίνεια και αυτοκριτική διάθεση. Είναι μια διαδικασία που μας πονεί όλους γιατί γνοιαζόμαστε για το ΑΚΕΛ, γνοιαζόμαστε για τον τόπο. Όσο όμως πιο ειλικρινά συζητήσουμε, όσο πιο αποτελεσματικά δράσουμε τώρα, τόσο πιο δυναμικά θα επανέλθει το ΑΚΕΛ εκεί που του αξίζει».

Σημείωσε πως «το τελευταίο διάστημα ειπώθηκαν πολλά για τις αιτίες του εκλογικού αποτελέσματος. Οφείλουμε στη σημερινή συζήτηση να βρούμε το θάρρος να βάλουμε τον δάχτυλον επί των τύπων των ήλων, πριν να είναι αργά».

Ο Άντρος Κυπριανού είπε πως μεγάλη αδυναμία επιδείχθηκε τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή πολιτικής. «Κάποια από τα βοηθητικά γραφεία του Κόμματος που είναι αρμόδια γι’ αυτό δεν λειτουργούν καν ή υπολειτουργούν. Άλλα γραφεία συνέρχονται, ετοιμάζουν προτάσεις, αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και δράσεις. Δυστυχώς όμως, όλα αυτά δεν γίνονται κτήμα της κοινωνίας. Λίγα είναι τα γραφεία που λειτουργούν όπως θα θέλαμε» ανέφερε.

Επιπλέον σημείωσε πως ένα από τα σοβαρότερα πλήγματα που δέχτηκε το κόμμα τα τελευταία χρόνια «ήταν ο τραυματισμός του ηθικού πλεονεκτήματος που είχαμε ως Αριστερά διαχρονικά». «Οι ψίθυροι και τα υπονοούμενα όσο ακόμα το ΑΚΕΛ ήταν στη διακυβέρνηση του τόπου, για χρηματισμό του τάδε ή του δείνα στελέχους, ακόμα και του ίδιου του Δ. Χριστόφια, έδωσαν τη θέση τους στη σκανδαλολογία, με την άνοδο της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ στην εξουσία. Αξιοποιήθηκαν από όλους υπαρκτά και ανύπαρκτα σκάνδαλα και η υπεροπλία των αντιπάλων μας στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, προκειμένου να πείσουν ότι το ΑΚΕΛ είναι μια «κλίκα διεφθαρμένων» είπε και έκανε λόγο για «ανελέητη επίθεση ενάντια στο ΑΚΕΛ που σε κάποιες περιπτώσεις έκανε ακόμα και εμάς να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας», λέγοντας πως «σε πολλές περιπτώσεις αυτή η επίθεση μας αιφνιδίασε και μας βρήκε ανέτοιμους και μουδιασμένους». Αλλά το σημαντικότερο, είπε, «είναι ότι μας έπληξε στα μάτια του λαού και παρ` όλη την ειλικρινή μας προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε και να πατάξουμε τέτοια φαινόμενα, δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι η διαφθορά δεν άγγιξε και το ΑΚΕΛ».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ακόμα πως μεγάλη μερίδα του λαού έχει πλέον την αντίληψη, δικαίως ή αδίκως, ότι το ΑΚΕΛ δεν έχει εναλλακτικές προτάσεις στα τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα και ότι «κόσμος, παραδοσιακά προσκείμενος στην Αριστερά, απείχε από τις εκλογές γιατί δεν είδε σε εμάς το αποκούμπι στα προβλήματά του».
Επίσης, είναι πλέον προφανές και αυτό φάνηκε και κατά τις συζητήσεις στην προεκλογική εκστρατεία, ότι το κεφάλαιο «διακυβέρνηση Χριστόφια» επηρεάζει αρνητικά τη συνείδηση πολλών και αυτό και με δική μας ευθύνη, είπε, αναγνωρίζοντας πως ήταν λάθος το ότι δεν δόθηκε στη δημοσιότητα η εκτίμηση του κόμματος για τη διακυβέρνηση Χριστόφια και το ότι «δεν υπερασπιστήκαμε με σθένος και όλοι, τα θετικά επιτεύγματα της διακυβέρνησης». Ιδιαίτερα μετά το τραγικό ατύχημα στο Μαρί το κόμμα, είπε, βίωσε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

«Όλα αυτά δεν μας επέτρεψαν να κερδίσουμε την αντιπαράθεση στο πεδίο των θέσεων και των ιδεών την κρίσιμη στιγμή» είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Πρόσθεσε πως κατά την προεκλογική εκστρατεία δεν κατάφερε το κόμμα να αποκρούσει αποτελεσματικά τα περί ΔΗΣΑΚΕΛ. «Αύξηση του εκλογικού μέτρου, υπόθεση FOCUS και υπόθεση ΧΥΤΥ-ΧΥΤΑ έδωσαν την ευκαιρία σε όλους να μας ταυτίσουν με τον ΔΗΣΥ και να καλλιεργήσουν την εντύπωση ότι τα δύο μεγάλα κόμματα είναι το ίδιο, όσο και αν αυτό δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα» είπε.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως «ενώ γύρω μας διεξαγόταν στην ουσία ένας πόλεμος, πόλεμος ουσίας και εντυπώσεων, αντί να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στη μάχη, δυστυχώς κάποιοι υποψήφιοι επιδίδονταν σε κούρσα επικράτησης», βάζοντας το εγώ πάνω από το εμείς.
Ο κ. Κυπριανού εκτίμησε ακόμα ότι αφάνταστα ζήμιωσε το κόμμα και η μείωση της επαφής με τον κόσμο ποσοτικά και ποιοτικά. «Δυστυχώς αντί να ενταθεί αυτή η επαφή, να είναι συστηματική και ολόχρονη, σε μεγάλο βαθμό ατόνησε ή έγινε αποσπασματική ή ευκαιριακή. Οφείλουμε να παραδεχθούμε επιπλέον ότι δεν είχαμε την παρουσία που έπρεπε στα κοινωνικά κινήματα και στους κοινωνικούς αγώνες».

Επιπρόσθετα είπε πως παρόλο που ήταν καθολικά αποδεκτό ότι το ψηφοδέλτιο του κόμματος ήταν αξιόλογο και σοβαρό, εντούτοις δεν κατάφερε να το πλατύνει όσο θα έπρεπε.

Αναφέρθηκε δε σε μεγάλα προβλήματα και αδυναμίες που υπήρχαν στην οργανωτική δουλειά, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, όπως στην εγγραφή των νέων ψηφοφόρων και κατά την ημέρα των εκλογών.

Ο Άντρος Κυπριανού είπε ακόμα πως στο θέμα των επικοινωνιακών φάνηκε έντονα μια κλασική πλέον παθογένεια του κόμματος, προσθέτοντας ότι «δεν καταφέραμε να μεταδώσουμε τα πολιτικά μηνύματα με συνέπεια και συνέχεια».

Τέλος αναφέρθηκε στην απαξίωση των παραδοσιακών κομμάτων και τη στήριξη σχημάτων με λαϊκίστικες προσεγγίσεις που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στάθηκε ιδιαίτερα σε συμπεριφορές συγκεκριμένων στελεχών, που έθεσαν τον εαυτό τους μακριά ή ακόμα και απέναντι από το κόμμα. Υπήρξαν, είπε, «και στελέχη ή μέλη του κόμματος που βρέθηκαν σε άλλα ψηφοδέλτια. Αυτοί αυτομάτως έθεσαν τον εαυτό τους εκτός κόμματος. Υπήρξαν και άλλοι που υπηρέτησαν σε ανώτατα Σώματα και στις εκλογές πολέμησαν με σφοδρότητα το κόμμα. Αυτοί δεν μας αφήνουν επιλογή παρά να συζητήσουμε στα αρμόδια κομματικά όργανα την περίπτωση τους. Για όλα αυτά θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε τι θα πράξουμε».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης στα περί «ΔΗΣΑΚΕΛ» στο Κυπριακό, λέγοντας πως σε αυτό συνέργησαν όλα τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «φαντασιώσεις και επινοήσεις για εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ απέρριψε ότι το αποτέλεσμα των Βουλευτικών Εκλογών οφείλεται στην απουσία άλλοτε ηγετικών και προβεβλημένων στελεχών από τα μέσα ενημέρωσης και την προεκλογική εκστρατεία και στην κατάσταση στο ποδοσφαιρικό σωματείο «Ομόνοια».

«Χρειάζεται σκληρή δουλειά για να πάει ξανά το ΑΚΕΛ εκεί που του αξίζει. Εμείς ως ηγεσία του κόμματος καλούμαστε να σηκώσουμε πρώτοι το βάρος της προσπάθειας. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιταχτούμε στον καθρέφτη. Εδώ και λίγα χρόνια ομφαλοσκοπούμε. Είτε εξαιτίας των δικών μας λαθών και αδυναμιών, είτε εξαιτίας της κάθε τρικλοποδιάς που μας βάζουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι» είπε ο Άντρος Κυπριανού και πρόσθεσε: «φτάνει πια η εσωστρέφεια, οι αντιπαραγωγικές και αχρείαστες συζητήσεις. Φτάνει η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία και η αδράνεια».
Πηγή: Χαραυγή

4 σχόλια:

  1. Παπουτσωμενος Γατος10 Ιουλίου 2016 στις 11:45 π.μ.

    Κουβεντα για το οτι εχουν γινει το ΠΑΣΟΚ της Κυπρου,ετσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Νομίζω πως πολύ έμμεσα και πολύ περιφραστικά, το πιάνει και αυτό το κομμάτι.

      Διαγραφή
  2. Τρας η πηγή του άρθρου που παραθέτεις δεν είναι η "Χαραυγή" αλλά ο "Διάλογος", η "επιχείρηση"-ομπρέλλα πάνω από την εφημερίδα "Χαραυγή" και το ραδιόφωνο "Άστρα".

    Η "Χαραυγή", την Κυριακή (10/07/2016) έχει αυτό το άρθρο:

    http://dialogos.com.cy/haravgi/aftokritiki-apo-to-akel-alla-ke-minima-antepithesis/

    Και τα 2 άρθρα έχουν πολλές παραπομπές στο τί είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, αλλά οι μέν μιλούν για "καρφιά" εναντίον στελεχών του Κόμματος - στον τίτλο, ενώ οι δε για αυτοκριτική και αντεπίθεση - χρησιμοποιώντας ο καθένας τα δικά του αποσπάσματα από την ομιλία ΓΓ.

    Τέλος πάντων, δεν θέλω να αφήσω καμιά αιχμή, ότι πιστεύω/γνωρίζω να υπάρχει κάποια ρήξη στο κόμμα. Αυτό όμως που είναι απόλυτα εμφανές είναι ότι και η αυτοκριτική και οι εσωτερικές έριδες (ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ) δεν εστιάζουν καθόλου μα καθόλου στην εξαέρωση, με συγχωρείς, πορδοποίηση της Ιδεολογίας που αυτό το κόμμα, τουλάχιστον σύμφωνα με το καταστατικό του, ακόμα "εδράζεται" - το μόνο πράμα που μπορεί να δώσει προοπτική και σε μια λύση του κυπριακού και στην ζωή του φτωχού - αλλά σε βλακείες και ανοησίες για έλλειψη δήθεν του "ηθικού πλεονεχτήματος της Αριστεράς" και λοιπές αρλούμπες.

    Εξ άλλου όταν ακούς τον ΓΓ να λέει, "μεγάλη αδυναμία επιδείχθηκε τα τελευταία χρόνια στην παραγωγή πολιτικής" τότε ξέρεις ακριβώς σε ποιόν διάολο έχουν πουλήσει την ψυχή μας και αυτών που ήρθαν πριν από εμάς.

    ΑΧΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΑΧΠ:
      Το άρθρο του βρήκα στο τουΐτερ της Χαραυγής και τον τίτλο του στο σάιτ της Χαραυγής. Στο "διάλογος" με έβγαλε το "διαβάστε περισσότερα".
      Συμπέρανα λοιπόν πως είναι της Χαραυγής.

      Ούτως ή άλλως πάντως, η πηγή από κομματικό μέσο του ΑΚΕΛ είναι εάν δεν κάνω λάθος.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.