Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑΤΟ: Βάζουν την Ελλάδα στο επίκεντρο ευρύτερων πολεμικών σχεδιασμών

Αποκαλυπτικά όσα ειπώθηκαν μεσοβδόμαδα στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας

Ο κομβικός ρόλος που παίζει το Αιγαίο στην υλοποίηση των άκρως επικίνδυνων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ για το στρατιωτικό έλεγχο του κρίσιμου τόξου από Βαλτικές χώρες και Μαύρη Θάλασσα έως Κεντρική Μεσόγειο, στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, την κατοχύρωση των κερδών μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών έναντι άλλων, αναδείχτηκε περίτρανα στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας μεσοβδόμαδα στις Βρυξέλλες.

Τελευταίο βήμα προπαρασκευής της Συνόδου Κορυφής της λυκοσυμμαχίας αρχές Ιούλη στη Βαρσοβία, όπου αναμένονται αποφάσεις για κλιμάκωση της επιθετικής δράσης του ΝΑΤΟ. Μια Σύνοδο που ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, έσπευσε να χαρακτηρίσει «ορόσημο», με βάση τις αποφάσεις που αναμένονται να παρθούν εκεί για διευρυμένη παρουσία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, με μετατόπιση της «δομής άμυνας» της λυκοσυμμαχίας στα ανατολικά.

Ο Στόλτενμπεργκ ήταν σαφέστατος, σε σειρά δηλώσεών του στη διάρκεια της Συνόδου των υπουργών Αμυνας, για το χαρακτήρα, για την ουσία όσων ήδη συμβαίνουν και σχεδιάζονται παραπέρα στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα: «Ψάχνουμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε την παρουσία μας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Εχουμε ήδη ενισχύσει την παρουσία μας με περισσότερη εναέρια αστυνόμευση, με μέτρα διασφάλισης, με περισσότερη ναυτική παρουσία και περισσότερες ασκήσεις. Αλλά εξετάζουμε και τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε» είπε.

Η χρησιμότητα της SNMG2

Απαριθμώντας, δε, την ανάπτυξη συστοιχιών PATRIΟT και ιπτάμενων ραντάρ AWACS στην Τουρκία, συμπλήρωσε ότι «έχουμε και περισσότερη ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο», παραπέμποντας ευθέως στην ανάπτυξη στο Αιγαίο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2, που με ευλογίες και της ελληνικής κυβέρνησης κατέπλευσε εδώ τάχα για το Προσφυγικό, ενώ αφορά άμεσα την υλοποίηση των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών για παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεών του στην ανατολική συνοριογραμμή του, πάνω στο ναυτικό δίαυλο που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά πλοία καθ' οδόν για Συρία, βάζοντας τον ελληνικό λαό στο επίκεντρο επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, διεκδικώντας γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων, διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία.

Η τέτοια ενισχυμένη ναυτική παρουσία του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο περνά μέσα κι από τη στενότερη διασύνδεσή του με τις στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, σε πρώτη φάση τη διασύνδεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων με τη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «ΣΟΦΙΑ», που ξεκίνησε στη Μεσόγειο για αποτροπή τάχα προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, ενώ ανέλαβε ως επιπλέον «καθήκον» «να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».
Με οδηγό την πείρα του Αιγαίου

Είπε ο Στόλτενμπεργκ: «(...) έχουμε επίσης συμφωνήσει (σ.σ. με την ΕΕ) σε όλα τα επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μας στο Αιγαίο, όπου πλοία του ΝΑΤΟ συνεργάζονται με τον Frontex και την ελληνική ακτοφυλακή (...) θα ήθελα να δω, επίσης, μεγαλύτερη πρόοδο στη Μεσόγειο. Και αυτό είναι ακριβώς ό,τι ζητήσαμε από τους στρατιωτικούς επιτελείς μας, να καταλήξουν με μια σύσταση, με μια εκτίμηση τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε με βάση την πείρα από το Αιγαίο Πέλαγος και στη συνέχεια να κινηθούμε ενδεχομένως προς την Κεντρική Μεσόγειο»...

Μια επιπλέον ομολογία από τα πλέον επίσημα χείλη για τον πραγματικό χαρακτήρα της έλευσης εδώ της ΝΑΤΟικής αρμάδας. Αυτής που καλωσόρισε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή το πραγματικό της περιεχόμενο, καθαρά πολεμικό και συγκρουσιακό, για την προάσπιση των κερδών, της πρωτοκαθεδρίας στο φαγοπότι, μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών έναντι άλλων.

Η πρεμούρα της κυβέρνησης

Σε τέτοια σχέδια η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύεται χωμένη μέχρι τα μπούνια. Είναι χαρακτηριστικές οι κατά καιρούς δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας, περί της Σούδας ως επίκεντρο των τέτοιων σχεδιασμών.

Ενδεικτικά, έλεγε ο Π. Καμμένος σε μια αλληλουχία δηλώσεών του τις προηγούμενες βδομάδες: «Αναδείξαμε το πόσο σημαντικός είναι ο θαλάσσιος χώρος που βρίσκεται νότια της Κρήτης, βόρεια της Αιγύπτου και της Λιβύης, δυτικά της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ιορδανίας και ανατολικά της Μάλτας και της Ιταλίας». «Η κύρια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η Σούδα, που τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί και παραπέρα, κι αυτό που ζητάμε από τους συμμάχους είναι η Σούδα να είναι το επίκεντρο του πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή από τη Σικελία έως την Ανατολική Μεσόγειο». «Η Ελλάδα, ως κομβική χώρα, έχει αυτή τη στιγμή έναν πολύ σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο μιας νέας πολιτικής ασφάλειας».

Αλλά και την Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας, επέμεινε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο «πρέπει να συνεχιστεί». Προσέθετε, δίνοντας και μια εικόνα της ενδοαστικής αντιπαράθεσης: «Από την πλευρά της Τουρκίας υπήρχε η εκτίμηση, σε αντίθεση με όλους τους υπολοίπους συμμάχους, ότι θα πρέπει να σταματήσει η δραστηριότητα μετά τη Σύνοδο της Βαρσοβίας. Είναι, λοιπόν, απόλυτα σαφές ότι η απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει από την πρώτη στιγμή αυτή τη συμφωνία είχε από τη μία πλευρά το στόχο που επετεύχθη, δηλαδή να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές, και από την άλλη πλευρά, οι ίδιοι οι σύμμαχοι να έχουν "ιδίοις όμμασι" άποψη για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, ιδιαίτερα με τις παραβιάσεις, τις παραβάσεις, τις υπερπτήσεις και την εν γένει συμπεριφορά της Τουρκίας ως συμμάχου έναντι ενός άλλου συμμάχου, της Ελλάδας», αποδίδοντας ανοικτά στο ΝΑΤΟ ρόλο επιδιαιτητή. «Ελπίζω, εύχομαι και είμαι σίγουρος ότι η παρουσία θα συνεχιστεί», είπε.

Μάλιστα, σκιαγραφώντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να παίξει βασικό ρόλο στην υλοποίηση των σχεδιασμών του ευρωατλαντικού άξονα στη Μεσόγειο, διαφημίζοντας και την ικανότητά της να στήσει για λογαριασμό του γέφυρες και με χώρες μη μέλη του, είπε: «Οσον αφορά τα θέματα της Μεσογείου, η ελληνική προσπάθεια εδώ και 17 μήνες να χτίσουμε έναν άξονα σταθερότητας με σύμμαχες χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία στα βόρεια, αλλά και χώρες εκτός ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία στα νότια, αναβαθμίζει το ρόλο της Ελλάδος ως δύναμη σταθερότητας στη Μεσόγειο».

Μετατόπιση της «δομής άμυνας» στα ανατολικά

Απόδειξη ότι αντικειμενικά η κυβέρνηση βάζει τη χώρα στο επίκεντρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, αντιπαράθεση που παίρνει και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από την άποψη της ανάπτυξης δυνάμεων του ΝΑΤΟ και έχουν φυσικά την τζίφρα και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ενδεικτικά, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας συμφώνησαν, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ, να αναπτύξουν «τέσσερα ενισχυμένα πολυεθνικά τάγματα στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία», εξηγώντας ότι αυτά τα τάγματα αποτελούν μέρος μιας πολύ ευρύτερης μετατόπισης της δομής άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης μιας μεγαλύτερης Δύναμης Αντίδρασης της λυκοσυμμαχίας, όπως επίσης της ανάπτυξης της δύναμης κρούσης «Αιχμή του Δόρατος» και 8 νέων μικρών στρατηγείων στο ανατολικό τμήμα της λυκοσυμμαχίας.

Πυρήνας υλοποίησης του σχεδίου τους είναι η «Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» («NATO Response Force» - NRF), το μέγεθος της οποίας τριπλασιάστηκε το 2015, από 13.000 σε 40.000 στρατιώτες. Ταυτόχρονα, είναι πλέον «επιχειρησιακή» και έτοιμη να αναπτυχθεί «οπουδήποτε χρειαστεί» η «Διακλαδική Δύναμη Δράσης Εξαιρετικά Υψηλής Ετοιμότητας» του ΝΑΤΟ («Very High Readiness Joint Task Force») με την κωδική ονομασία «Αιχμή του Δόρατος» και δύναμη περίπου 20.000 στρατιωτών. Τα δε οκτώ νέα μικρά στρατηγεία θα αναπτυχθούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία (Βαλτική, Πολωνία, Ρουμανία).

Ταχύτερη μεταφορά δυνάμεων στη γραμμή κρούσης

Ταυτόχρονα, τους καίει η ταχύτερη μεταφορά δυνάμεων από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ακριβώς προς ενίσχυση όσων δυνάμεων είναι πάνω στη συνοριογραμμή. Εξ ου και υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του μπορούν πλέον να κινούνται ταχύτερα εντός Ευρώπης για ασκήσεις και ενισχύσεις.

«Τον περασμένο μήνα, η "Αιχμή του Δόρατος" διεξήγαγε μια άσκηση η οποία έδειξε πόσο μακριά έχουμε φτάσει. Χίλιοι στρατιώτες και τετρακόσια στρατιωτικά οχήματα μετακινήθηκαν από την Ισπανία στην Πολωνία μέσα σε τέσσερις ημέρες» είπε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να εργάζεται για τη βελτίωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των συμμαχικών στρατευμάτων και εξοπλισμού, επειδή η ταχύτητα μπορεί να κάνει τη διαφορά, όταν αναδύεται μια κρίση...

Σημειωτέον, αντίστοιχα γυμνάσια ετοιμότητας προς άμεση ανάπτυξη δυνάμεων, όπου χρειαστεί, κάνουν αυτή την περίοδο και οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις, με ασκήσεις στην Κριμαία, στη Μαύρη Θάλασσα, δείγμα επίσης ότι το θερμόμετρο της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανεβαίνει.

Ακόμη, έγινε συνάντηση στις 15/6/2016 των υπουργών Αμυνας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που δημιουργήθηκε μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές. Ο Ρώσος υπουργός, Σεργκέι Σόιγκου, ανοίγοντας τη συνάντηση όπου συμμετείχαν οι υπουργοί από Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, προέτρεψε τους ομολόγους του να διευρύνουν την αμυντική συνεργασία λόγω της πολύπλοκης κατάστασης στα σύνορα των χωρών τους. Είπε, επίσης, ότι «η άμυνα της Κοινοπολιτείας βασίζεται στο σχέδιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας έως το 2020, που συμφωνήθηκε την περασμένη χρονιά και αφορά την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διασφάλιση της εθνικής και της συλλογικής ασφάλειας, όπως και των συνθηκών καλής γειτονίας».

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ δημοσιοποίησε, επίσης, ότι στο ΝΑΤΟ διερευνούν τη δυνατότητα πρόσθετης βοήθειας σε Ουκρανία και Γεωργία, σηματοδοτώντας την πρόθεση της λυκοσυμμαχίας για παραπέρα διείσδυση σε πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, άλλο ένα μέτωπο με τα ρωσικά κεφάλαια.

Επιπλέον, στο ΝΑΤΟ εξετάζουν πώς θα επεκτείνει τη δράση του για προώθηση της «σταθερότητας» πέρα από τα σύνορά του, ενισχύοντας κατά τόπους δυνάμεις στον αγώνα κατά της «τρομοκρατίας» και προς «υποστήριξη του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την αντιμετώπιση ISIL», όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ. Πρόσχημα και οι τζιχαντιστές - κατασκεύασμα όπως είναι των ΗΠΑ και των συμμάχων τους - για δικαιολόγηση των πολέμων που σπέρνουν οι ιμπεριαλιστές προς διαμοίραση της λείας, με θύμα πάντα τους λαούς.

Σε κάθε περίπτωση, με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια να ομολογούνται πλέον ανοικτά, σχεδόν ωμά, από τα πλέον επίσημα χείλη, με όλους τους κινδύνους να ελλοχεύουν σε βάρος του λαού, το ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει χρέος να αντιπαλεύει ακόμα πιο αποφασιστικά τα σχέδια αυτά, ο δε λαός δεν έχει άλλο δρόμο παρά να δυναμώσει την οργανωμένη πάλη του ενάντιά τους, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες του, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, τις διακρατικές ενώσεις του και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, ενάντια στην κυβέρνηση και γενικά την αστική εξουσία και τους όποιους διαχειριστές της, που κατοχυρώνουν τα κέρδη τους με το ίδιο του το αίμα.

Θ. Μπ.

5 σχόλια:

  1. http://news.in.gr/world/article/?aid=1500085089

    Ενδιαφερουσα η σταση της Γερμανιας. Αποφασισαν οι Γερμανοι οτι δεν θα ειναι τοσο υπάκουα σκυλιά ; Να δουμε ποσο θα αντεξουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γιωργος:
      Απλά δεν είναι ηλίθιοι οι Γερμανοί. Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά πως δεν υπάρχει καμμία υπόλογίσιμη δύναμη ανάμεσα σττα σύνορα τους και τον Ρώσικο Στρατό. Επίσης πρέπει λογικά να θυμούνται το τι έπαθαν την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο...

      Διαγραφή
    2. Όμως στις ασκήσεις και στις κυρώσεις συμμετέχουν κανονικά. Την φοβούνται την αρκούδα, αλλα αν την σκοτώσουν οι Αμερικανοί, θέλουν κι αυτοί μερτικό απο την λεηλασία.

      ημιάγριος

      Διαγραφή
    3. @ημιάγριος:
      Δεν το αντιλαμβάνομαι ακριβώς έτσι. Όλη η μεταπολεμική αρχιτεκτονική εξωτερικής πολιτικής της Δ.Γερμανίας, βασίζεται στην αμερικάνικη προστασία από την αρκούδα.
      Οπότε αναγκαστικά πηγαίνουν με τα νερά των αμερικάνων μέχρι ενός (πολύ προχωρημένου σημείου). Το πρόβλημα προκύπτει από την προοπτική να βρεθούν στην άβολη θέση που βρέθηκε πριν κάποια χρόνια η Γεωργία, την οποία η αμερικάνοι χρησιμοποίησαν για να κάνουν μαγκιές στους Ρώσους εκ του ασφαλούς.
      Τους αμρικάνους δηλαδή οι γερμανοί τους θέλουν ως μπαμπούλα έναντι των ρώσων, αλλά όχι και ως αυτούς που θα τσιγκλάνε την αρκούδα μέχρι να πέσει πάνω στους γερμανούς τους ίδιους.

      Διαγραφή
    4. @TRASH
      Καλή η ανάλυση, άμα βάλουμε μέσα και τα συμφέροντα της Γερμανίας και το πως αυτά μπλέκονται με της Ρωσία, βγάζει ακόμα περισσότερο νόημα!

      Κώστας

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.