Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Το φθινόπωρο οι ανατροπές στα εργασιακά

Τα μεσάνυχτα της περασμένης Τετάρτης, κατατέθηκαν τέσσερις τροπολογίες-μαμούθ, εκπρόθεσμα και σε άσχετο νομοσχέδιο. Το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Τσακαλώτος κατέθεσε μία ακόμα. Ολες μαζί φτιάχνουν ένα ακόμα πολυνομοσχέδιο, το οποίο ο κοινοβουλευτικός λόχος της συγκυβέρνησης ψήφισε με ακόμα πιο συνοπτικές διαδικασίες (μέσα σε λίγες ώρες).

Αναλυτικά γι' αυτό το αίσχος γράφουμε στη σελίδα 16. Εδώ σημειώνουμε το γεγονός ως εισαγωγή στις καθησυχαστικές δηλώσεις των συριζαίων περί τα εργασιακά, τα οποία ήδη επεξεργάζεται μια συμβουλευτική επιτροπή (με ολλανδό πρόεδρο και μόνο έναν Ελληνα στη σύνθεσή της!). Η εν λόγω επιτροπή, όμως, δε θα νομοθετήσει. Απλώς θα βγάλει κάποιο συμβουλευτικό πόρισμα. Εκείνος που θα νομοθετήσει είναι το κουαρτέτο/τρόικα. Και θα νομοθετήσει σαρώνοντας ό,τι έχει απομείνει ως κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το σχετικό υποκεφάλαιο του Μνημόνιου (Ν. 4336/2015), με τίτλο «4.1 Αγορά εργασίας και ανθρώπινο κεφάλαιο», αποτελεί ενότητα του κεφαλαίου με τον χαρακτηριστικό τίτλο «4. Διαρθρωτικές πολιτικές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης». Αρκεί να διαβάσουμε τι προβλέπει αυτό το κεφάλαιο για να καταλάβουμε τι έρχεται. Σημειώνουμε ότι εισαγωγικά η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποδέχεται όλες τις αντεργατικές αλλαγές που έχουν γίνει κατά τα μνημονιακά χρόνια και δεσμεύεται ότι δε θα κάνει καμιά κίνηση επιστροφής στο προ Μνημονίων εργασιακό καθεστώς:

«Τα τελευταία έτη έχουν συντελεστεί μείζονες αλλαγές στους ελληνικούς θεσμούς της αγοράς εργασίας και στα συστήματα διαπραγμάτευσης των μισθών, ώστε να καταστεί η αγορά εργασίας πιο ευέλικτη. Οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ στους θεσμούς της αγοράς εργασίας και να ενισχύσουν τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Η προσέγγιση αυτή πρέπει όχι μόνο να εξισορροπήσει την ευελιξία με τη δικαιοσύνη για εργαζόμενους και εργοδότες, αλλά και να λάβει υπόψη το πολύ υψηλό επίπεδο ανεργίας και την ανάγκη επιδίωξης βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης, καθώς και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει, ως προαπαιτούμενο, τη νομοθεσία της μεταβατικής περιόδου των συμφωνιών η οποία θεσπίστηκε με το άρθρο 72 του νόμου 4331/2015 της 2ας Ιουλίου 2015.

Επανεξέταση των θεσμών της αγοράς εργασίας. Εως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ. Η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ. Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής».
Πηγή: Κόντρα

5 σχόλια:

  1. Για να δούμε θα κινηθεί τίποτα αυτή τη φορά ή ο ελληνικός λαός θα δώσει πάλι το στίγμα του στις πολιτικές εξελίξεις δια της απραξίας του; gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Το μόνο σίγουρο είναι πως θα το παλέψουμε

      Διαγραφή
    2. Ασφαλως και θα το παλεψουμε οπως κανουμε παντα οπως καναμε και το τελευταιο 6 μηνο και ειχαμε θετικα αποτελεσματα στην καθυστερηση των μετρων και στο να γινει καλυτερα αντιληπτο σε περισσοτερο κοσμο οτι μεσα στον καπιταλισμο δεν υπάρχει καμμια λυση. Και υπαρχουνε πολλα περιθώρια να γινουμε ολοι καλύτεροι στο να ενώσουμε τον λαο σε ΤΑΞΙΚΗ ΒΑΣΗ ωστε ενισχύοντας παντού την Λαική Συμμαχία να πετυχαίνει ολο και περισσότερο μέτρα ανακούφισης με στόχο την Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής αποφεύγοντας τις παγίδες...και τα ..αναχώματα.....που του βάζει ο Καπιταλισμός. Θα πας διακοπες φετος πως τα βλεπεις.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Ο έλληνας είναι ο καθηγητής Κουκιάδης.όσοι δεν τον θυμάσται, ψάξτε τον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.902.gr/eidisi/epistimi/98168/antikatastasi-60000-ergaton-apo-rompot-stin-polyethniki-foxconn

    Προλεκαλτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.