Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη και άδολη, χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και χωρίς άλλα ζητήματα τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, επανέλαβε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα Πέμπτη το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Αναλυτικά η δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχει ως εξής:
______________
«Εκφράσαμε την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, ανόθευτη, άδολη -βάλετε εσείς όλους τους υπόλοιπους χαρακτηρισμούς- χωρίς μπόνους, χωρίς πλαφόν και βέβαια χωρίς άλλα ζητήματα τα οποία θα οδηγούν σε παραβίαση της θέλησης του ελληνικού λαού, όπως αυτή αποτυπώνεται στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση.

Φυσικά δεν μπορώ να πω ότι υπήρξε συμφωνία
σ’ αυτά τα ζητήματα, ξέρετε τη θέση του ΚΚΕ. Ο κ. πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή ακούει τις απόψεις των κομμάτων, δεν έχει -μου έδωσε την εντύπωση- καταλήξει η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σε συγκεκριμένες θέσεις για όλα αυτά τα προβλήματα.

Αντίστοιχα αυτό ισχύει και για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το ποιες διατάξεις δηλαδή θα τεθούν υπό συζήτηση, διαβούλευση, για αναθεώρηση κλπ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο, ούτε σε εμένα προσωπικά ειπώθηκε κάτι πολύ συγκεκριμένο.
Άρα μένει να δούμε, να ολοκληρώσει αυτό τον κύκλο των επαφών, να διαμορφώσει άποψη το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ, για να τη θέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, εάν τη θέσει το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα αυτό που έθεσα ως ζήτημα είναι ότι αυτή τη στιγμή τον ελληνικό λαό, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας τα απασχολούν πάρα πολλά προβλήματα. Ο κόσμος στενάζει στους πάγκους της εφορίας, φορολογικές δηλώσεις, ΕΝΦΙΑ, μια σειρά χαράτσια πληρώνει και βέβαια με ένα εισόδημα, με συντάξεις που έχουν μειωθεί δραστικά, ενώ αναμένονται και νέα προαπαιτούμενα για την επόμενη αξιολόγηση από φθινόπωρο. Ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση, που θα δυσκολεύει την ίδια την πάλη των εργαζομένων και βεβαίως έχει ανοίξει το θέμα των ομαδικών απολύσεων κλπ. Και αυτά τα ζητήματα τα θέσαμε στον πρωθυπουργό, γιατί τα θεωρούμε μείζονα ζητήματα και σε σχέση με τον οποιοδήποτε εκλογικό νόμο και σε σχέση με την οποιαδήποτε συνταγματική αναθεώρηση ή τις σκέψεις που έχει αυτή τη στιγμή ως προτάσεις, που δεν τις έχει καταλήξει ακόμα».
- Ως ΚΚΕ θα στηρίζατε μία πρόταση εκλογικού νόμου που να είχε το όριο εισόδου για πολύ συγκεκριμένους λόγους έστω και μικρότερο, στο 2,5% ας πούμε, για λόγους όπως είναι η Θράκη;
- Όχι, ήταν καθαρή η τοποθέτησή μας, δεν μου ειπώθηκε τέτοιο ζήτημα, ότι υπάρχει κάποιος τέτοιος εθνικός ή άλλος λόγος. Μπορεί ο κ. πρωθυπουργός να εξηγήσει τη θέση του επ’ αυτού του ζητήματος. Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα σοβαρό, που να στέκει αποφασιστικά, για το ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το πλαφόν του 3%. Αν σκεφτούμε δηλαδή, είναι θέμα δημοκρατικής τάξης, είναι θέμα εθνικό όπως λέτε, για παράδειγμα πριν μερικά χρόνια, το 19,2%, δηλαδή 20% του ελληνικού λαού που ψήφισε άλλα κόμματα να μην εκφράζεται στο κοινοβούλιο ή το τελευταίο 6-7%, πόσο ήταν στις προηγούμενες εκλογές. Πρέπει και τα μικρά κόμματα, εφόσον τα επιλέγει ο λαός, να εκφράζονται στο Κοινοβούλιο. Αυτή είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ και δεν αλλάζει σε τίποτα».
- Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό ή από τη Βουλή;
-Δεν υπάρχει και γι’ αυτό συγκεκριμένη πρόταση.
- Παραπάνω αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;
- Έτσι αλλάζει το πολιτειακό σύστημα, το ζήτημα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας να μην οδηγήσει σε δυαρχία, σε μια σειρά άλλα ζητήματα, που -αν θέλετε- είναι το λιγότερο αυτό, το κύριο ζήτημα είναι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο θεσμός της Ελληνικής Δημοκρατίας, παίζει το ρόλο της επικύρωσης αντιλαϊκών - αντεργατικών αποφάσεων που παίρνει η Βουλή, που παίρνει η εκάστοτε κυβέρνηση. Κι αυτό είναι που πρέπει πραγματικά να αλλάξει, αλλά αυτό είναι θέμα συσχετισμού, αφορά το ίδιο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τον ίδιο το λαό.
Πηγή: 902

5 σχόλια:

  1. "Πρέπει και τα μικρά κόμματα, εφόσον τα επιλέγει ο λαός, να εκφράζονται στο Κοινοβούλιο. Αυτή είναι η πάγια θέση του ΚΚΕ και δεν αλλάζει σε τίποτα"

    Εχουμε καποια εξηγηση, γιατι ειναι στο συμφερον της ΕΤ η εισοδος στο κοινοβουλιο περισσοτερων κομματων; Με το να μπαινουν ακομα περισσοτερα κομματα στη βουλη, που ασφαλως θα ειναι αμεσα ή εμμεσα υπερ της διαχειρησης του καπιταλισμου και με το να προσφερουν περισσοτερες αυταπατες στον Λαο, δεν καταλαβαινω πως εξυπηρετουνται τα συμφεροντα των εργατων. Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γιαννης:
      Η διεύρυνση της έκφρασης της λαϊκής βούλησης, ακόμη και εντός μιας αστικής δημοκρατίας είναι αυτονόητα προς το συμφέρον της εργατικής τάξης.
      Όπως επίσης και το να μην παραχαράσεται-διαστρεβλώνεται εκλογικά η λαϊκή βούληση.

      Όχι μόνο σαν θέματα αρχής και (αστο)δημοκρατικών έστω δικαιωμάτων, αλλά και σαν διεύρηνση των δυνατοτήτων της πάλης εντός του αστοδημοκρατικού πλαισίου, όσο αυτό υφίσταται.

      Διαγραφή
  2. Τρας πιστευεις οτι η παρουσια περισσότερων ποταμιων, λεβεντηδων, οικολογων, καρατζαφεριδων ακομα και ανταρσυων θα ωφελησει σε τιποτα τον κοσμο; Αμφιβαλλω. Μονο περισσότερες αυταπατες θα προσφερει και διασπάσεις ωστε να μην ενωθεί ποτε ο λαος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γιωργος:
      Η μη νόθευση της λαϊκής βούλησης ακόμη και σε αστοδημοκρατικά πλαίσια, είναι θέμα αρχής.
      Δεν έχει σχέση με το τι παράγει η λαϊκή βούληση, και εάν εν τέλη η βούληση αυτή μπορεί να κάνει πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή 3η κοινοβουλευτική δύναμη την ΧΑ.
      Αυτός είναι ο λαός, αυτά τα μυαλά κουβαλάει επί του παρόντος.
      Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει και το δικαίωμα να εκφράζεται δημοκρατικά εντός -έστω- του πλαίσιου μιας αστικής δημοκρατίας.

      Διαγραφή
    2. @Γιωργος:
      Και φυγόκεντρες τάσεις που δημιουργεί η απλή αναλογική, δεν είναι αμελητέος παράγοντας, ούτε στην πολιτική πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε μια αστική κυβέρνηση αλλά ούτε και στο τσάκισμα των τεχνητών πολώσεων που φαλκιδεύουν την λαϊκή βούληση, με την βοήθεια των εκλογικών νόμων που την εγκλωβίζουν σε ψευτοδιλήμματα του τύπου "να ψηφίσω αυτόν για να φύγει ο άλλος", και που μετατρέπει την κοινοβουλευτική διαδικασία σε NBA που "ο πρώτος είναι ο πρώτος και ο δεύτερος δεν είναι τίποτα"...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.