Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

Anakonda-16: Μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πολωνία - «μήνυμα» στη Ρωσία

Μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 20 χώρες από το ΝΑΤΟ, αλλά και εκτός της συμμαχίας, άρχισε στην Πολωνία τη Δευτέρα, στο πλαίσιο προσπαθειών να καθησυχαστούν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που "ανησυχούν λόγω των ενεργειών της Ρωσίας στην Ουκρανία".

Όπως αναφέρει το Reuters, για πάνω από 10 ημέρες, περίπου 30.000 στρατιώτες, με τη στήριξη μεγάλων αριθμών οχημάτων, αεροσκαφών και πλοίων, θα αναπτυχθούν σε μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, μια κίνηση που πιθανώς να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Κρεμλίνου και της Δύσης.

Η άσκηση Anakonda-16, που περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως νυκτερινή επίθεση με ελικόπτερα και ρίψη Αμερικανών αλεξιπτωτιστών για την κατασκευή προσωρινής γέφυρας στον Βιστούλα, γίνεται ένα μήνα πριν σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, η οποία θα εγκρίνει την ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική Ευρώπη.
Ο στόχος της Anakonda-16 είναι η «εκπαίδευση, άσκηση και ενσωμάτωση της πολωνικής εθνικής διοίκησης και δομών δυνάμεων σε ένα συμμαχικό, πολυεθνικό περιβάλλον», ανακοινώθηκε από τη διοίκηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ παρέχουν 14.000 στρατιώτες, τη μεγαλύτερη δύναμη. Χώρες που δεν είναι στο ΝΑΤΟ, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία, συμμετέχουν επίσης στην άσκηση. 


Η Πολωνία μπήκε στο ΝΑΤΟ το 1999, μια δεκαετία μετά την "κατάρρευση του κομμουνισμού" [sic]στην ανατολική Ευρώπη. Η Βαρσοβία είναι ιδιαίτερα επικριτική όσον αφορά στις "ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία", και έχει επανειλημμένα ζητήσει από το ΝΑΤΟ να ενισχύσει την παρουσία του στο πολωνικό έδαφος.

Οι δυνάμεις της άσκησης

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση ξένων συμμαχικών δυνάμεων στην Πολωνία εν καιρώ ειρήνης- ενώ για πρώτη φορά μετά την εισβολή των γερμανικών δυνάμεων στην κατεχόμενη από τους Σοβιετικούς Πολωνία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (22 Ιουνίου 1941) γερμανικά τεθωρακισμένα θα διασχίσουν τη χώρα, κινούμενα από δυτικά προς τα ανατολικά. 

Τη διοίκηση έχει ο Πολωνός υποστράτηγος Μάρεκ Τοματσίκι, και στην άσκηση περιλαμβάνονται 14.000 στρατιώτες από τις ΗΠΑ, 12.000 από την Πολωνία, 800 από τη Μ. Βρετανία και οι υπόλοιποι προέρχονται από άλλες χώρες. 
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στην άσκηση συμμετέχουν επίσης η Αλβανία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Κροατία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, το Κόσοβο, η Λετονία, η Λιθουανία, η ΠΓΔΜ, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Σουηδία και η Τουρκία.  

Αυξανόμενες εντάσεις

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει τη συμμαχία ότι απειλεί την ασφάλειά της επεκτεινόμενη ανατολικά, και προειδοποιεί ότι θα προβεί σε αντίποινα.

Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πως ασκήσεις όπως η Anakonda-16 και τα σχέδια για ανάπτυξη περισσότερων στρατευμάτων στην περιοχή αποτελούν αμυντική αντίδραση στην προσάρτηση της Κριμαίας "στη Ρωσία και τη ρωσική στήριξη στους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία."

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει ανησυχίες για ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες πραγματοποιούν «πολεμικά παίγνια» χωρίς να ενημερώνεται εκ των προτέρων η συμμαχία.

Για λόγους διαφάνειας, για την άσκηση Anakonda, που γίνεται ανά δύο χρόνια και είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά πριν από μία δεκαετία, έχει ενημερωθεί ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ανακοίνωσε ο πολωνικός στρατός.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ έχουν χαρακτηριστεί από πρόσφατες «συναντήσεις» μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών τους. Τον Απρίλιο, δύο ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν μια- σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους- εικονική επίθεση εναντίον αμερικανικού αντιτορπιλικού στη Βαλτική. 

Η Ρωσία, από πλευράς της, έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ για «εκφοβισμό», εξαιτίας των κινήσεων αμερικανικού αντιτορπιλικού κοντά στα ρωσικά σύνορα στη Βαλτική και προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει με «όλα τα απαραίτητα μέτρα» σε μελλοντικά περιστατικά.

Η Μόσχα κατηγορεί επίσης την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να εξουδετερώσει το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο με την ενεργοποίηση μιας αντιπυραυλικής ασπίδας 800 εκατ.$ στη Ρουμανία και την έναρξη εργασιών σε παρόμοιες εγκαταστάσεις στην Πολωνία. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι η ασπίδα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των ΗΠΑ και της Ευρώπης από αποκαλούμενες «χώρες- παρίες».
Πηγή: huffington post 

18 σχόλια:

  1. Πρέπει να έχει κάποιος πολύ μεγάλο πρόβλημα για να τα χάφτει αυτά περί ρωσικής απειλής, δηλαδή τεράστιο, εκτός και αν τα λέει επίτηδες. Πάντως παρατηρώ ότι χώρες όπως Πολωνία ενώ είναι πολύ ευαίσθητες όσον αφορά την εθνική τους κυριαρχία δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αφήνουν το ΝΑΤΟ και γενικά τον οποιονδήποτε να αλωνίζει και να κάνει ασκήσεις εισβολής σε Ρωσικό έδαφος (!!!). Χωρίς να έχει γίνει καμία επιθετική κίνηση της Ρωσίας προς την Πολωνία και να μην υπάρχει τίποτα που να το κάνει αυτό πιθανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ξεχνάς πως η Πολωνία έχει πλήρως αμερικανόφιλη ακροδεξιά κυβέρνηση (από τον περασμένο Οκτώβριο)

      Διαγραφή
  2. Να φανταστώ ότι η Ρωσσία δεν πρέπει να φοβάται από αυτήν την άσκηση. Είναι γνωστό πως η γέφυρα στο Βιστούλα συνδέει απευθείας με Ιραν. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Ναι όπως επίσης είναι ιστορικά γνωστό το πως (ΔΕΝ) γύρισε οποιοσδήποτε στρατός διέσχισε ποτέ τον Βιστούλα με κατεύθηνση στα ανατολικά ☺️

      Διαγραφή
  3. To δούλεμα πάει σύννεφο! Και οι πολεμικές ετοιμασίες το ίδιο...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και βεβαια δεν υπηρχε καμμια κατεχομενη απο την ΕΣΣΔ Πολωνια το 1941. Πήρε πισω με το Μολότοφ Ριμπεντροπ τα εδαφη που αναγκαστηκε να παραχωρηση ο Λένιν το 1919 με το Μπρεστ Λιτοφσκ. Τότε που ο Τροτσκι τον αποκαλεσε προδοτη. ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Εγώ εκείνο που βλέπω είναι πως οι ΝΑΤΟϊκοί φλερτάρουν πλέον ανοιχτά με τον Αρμαγεδώνα και ελάχιστοι ασχολούνται με αυτό...

      Διαγραφή
    3. Είναι τόσοι οι ιμπεριαλιστές που δεν ξέρουμε με ποιον να πρωτοασχοληθούμε. Στα σοβαρά τώρα, ο Αρμαγεδώνας προσφέρει άπειρα οικόπεδα προς ανοικοδόμηση και κατευθείαν χρήση στην παραγωγή νέων τεχνολογιών και δεν βλέπω κάποιον άλλο που θα μπορούσε να βγει ποιο κερδισμένος από κάτι τέτοιο από τους αμερικάνους. Στον προηγούμενο αρμαγεδώνα πήραν την Ευρώπη. gorf

      Διαγραφή
    4. @gorf:
      Στον προηγούμενο μεγάλο πόλεμο η γεωγραφική θέση των ΕΠΑ τους έδινε μια απόσταση ασφάλειας από την εμπόλεμη ζώνη.
      Απόσταση ασφάλειας, που οι ρώσικοι διηπειρωτικοί πύραλοι και ο στόλος των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων, έχουν πια εκμηδενήσει.

      Το παραπάνω με κάνει να αναρωτιέμαι:
      -Πόσο απελπισμένοι μπορεί να είναι για να παίζουν παιχνίδια με τα σπίρτα στην αυλή του βενζινάδικου;

      Διαγραφή
    5. Δεν διαφωνώ ούτε με την πρώτη απάντηση σου περί στρατιών που κινήθηκαν προς ανατολάς, ούτε περί εκμηδενισμού των αποστάσεων λόγω τεχνολογίας. Άλλωστε με τι να διαφωνήσω, με την πραγματικότητα; Απλά όσο πιο καταστροφικός ο πόλεμος, τόσο πιο μεγάλη η υπεραξία από την ανοικοδόμηση κάτι στο οποίο είναι μανούλες. Θυμάμαι και ένα άρθρο του Παπαρήγα που εξηγούσε γιατί οι σοβιετικοί δεν τράβηξαν ποτέ τον δρόμο των βομβαρδισμών των πόλεων αντίθετα με τους Δυτικούς. Τώρα για την απελπισία που λες, να σου θυμίσω ότι πρόσφατα συναντήθηκαν με τους Κινέζους και τους ζήτησαν να σταματήσουν το dumbing στον χάλυβα και το αλουμίνιο και αυτοί για δεύτερη φορά τους έγραψαν κανονικά. Δεν μπορώ να ξέρω με πόσο νύχια και με δόντια κρατούν το επόμενο μεγάλο κραχ που θα είναι κάτι που όμοιο του δεν έχουμε ξαναδεί πάντως σίγουρα προσπαθούν να το προλάβουν με ένα πόλεμο. Νομίζω είναι μεγάλο πρόβλημα που κανείς δεν ασχολείται με τα οικονομικά της κρίσης του Δυτικού κόσμου. Αποκλείεται μετά από τόσα χρόνια οικονομικής επιστήμης να μην μπορούν να γίνουν κάποιες επεξεργασίες. gorf

      Διαγραφή
    6. Με το τελος του 2 Π.Π οι Αμερικανοι Ιμπεριαλιστες μπηκανε επικεφαλης των Ιμπεριαλιστικων χωρων της Δ.Ευρώπης για τον Αντικομμουνιστικο αγώνα. Οπως επικεφαλης ολων των καπιταλιστικων χωρων στον 2ο Π.Π ήτανε η Γερμανία εχοντας επιλέξει τον Καπιταλισμο Φασισμο και την στηριξανε ολοι......Και στην αρχή....και στο τελος για να σωσουνε για τον καπιταλισμό οτι μπορούνε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. To ότι κρατάνε με νύχια και με δόντια την κρίση μακριά, νομίζω φαίνεται και από το πόσο πολύ προσπαθούν να κάνουν ανοίγματα σε νέους συμμάχους, αλλά και από την διατλαντική συμφωνία εμπορίου.
      Παρόλα αυτά, ότι και να κάνουν, όπως και να το κάνουν, απλά καθυστερούν το αναπόφευκτο...
      Να θυμηθούμε και τον νόμο για της τράπεζες που πτωχεύουν αλλά δεν πτωχεύουν...
      Άμα ήταν τόσο καλοί και τόσο δυνατοί και σίγουροι (για τις ΗΠΑ λέω), δεν θα τα κάνανε όλα αυτά.

      Κώστας

      Διαγραφή
  4. Anaconda Plan
    https://en.wikipedia.org/wiki/Anaconda_Plan

    Decadent

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι ένας γενικευμένος πόλεμος θα έδινε ώθηση στο σύστημα που έχει φρακάρει νομίζω είναι πραγματικότητα. Επίσηε διαβάζω δεξιά και αριστερά ότι και οι ΗΠΑ δέχονται πίεσεις οικονομικά και υπάρχουν και φούσκες που περιμένουν να σκάσουν. Το θέμα είναι ότι η ύπαρξη πυρηνικών αλλάζει κάπως τα δεδομένα. Είναι κάτι που δεν υπήρχε στον τελευταίο μεγάλης κλίμακας πόλεμο και όσο και να φροντίζουν οι ΗΠΑ να γίνονται όλα μακριά από αυτούς το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας εξουδετερώνει αυτή την απόσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι ΗΠΑ υποψιάζομαι ότι βλέπουν την ηγεμονία τους να εξασθενίζει και ότι υπάρχουν χώρες που την αμφισβητούν και που ο καπιταλισμός σε αυτές είναι σε φάση ανάπτυξης ενώ ό δικός τους έχει περάσει στην ύφεση και αισθάνονται την απειλή. Μία οικονομική καταστροφή στις ΗΠΑ θα έφερνε μεγάλες αναταραχές στο εσωτερικό τους και επειδή οι αναταραχές θα γίνουν ή μέσα ή έξω έχουν αποφασίσει να ρημάξουν όλη τη γη για να διατηρήσουν όσο γίνεται το μύθο που σερβίρουν στο εσωτερικό τους αλλά και σε όλο τον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.902.gr/eidisi/politiki/99498/oi-kommoynistes-prepei-na-palepsoyn-apofasistika-kai-methodika-enantia-ston

    Νομίζω πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο, από συνέντευξη του σ. Παπαδόπουλου.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://ergatiki.blogspot.gr/2016/06/icp.html
    το αφήνω εδώ. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.