Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΑΣΚΗΣΕΙΣ «PHOENIX EXPRESS 2016» - «ΜΙLEX 16»


Από την άσκηση «MILEX 16» που πραγματοποιήθηκε
στο Στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα

Πρόβες σεναρίων για κλιμάκωση της αντιπαράθεσης στη Μεσόγειο


Ασκήσεις με σενάρια που «φωτογραφίζουν» ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη πραγματοποιούν ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων...

Ολοκληρώθηκε χτες και επισήμως η πολυεθνική άσκηση «PHOENIX EXPRESS 2016», η οποία διεξήχθη στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου και στη βάση της Σούδας, δοκιμάζοντας στην πράξη μια σειρά σενάρια διασύνδεσης, υπό αμερικανική διοίκηση, ναυτικών δυνάμεων από διάφορες χώρες, προς έλεγχο αυτής της ιδιαίτερα σημαντικής γεωστρατηγικά ζώνης, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Η άσκηση έγινε υπό το σχεδιασμό της Διοίκησης των εν Αφρική Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (AFRICOM) και του αμερικανικού 6ου Στόλου, ενώ ως κέντρο επιχειρήσεων ορίστηκε το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που εδράζεται στη βάση της Σούδας, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο τής εν λόγω βάσης στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, κάτι που φροντίζει να «πουλά» και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα επικίνδυνα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου.

Από ελληνικής πλευράς, στην άσκηση συμμετείχε η φρεγάτα «ΕΛΛΗ», ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, μία ομάδα της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος και επιτελείς του Αρχηγείου Στόλου και του ΚΕΝΑΠ. Επίσης, συμμετείχαν μέσα και προσωπικό από Αλγερία, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυριτανία, Τουρκία και Τυνησία.

Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό, το ΓΕΝ αναφέρει ότι η άσκηση διήρκεσε από 15 έως 27 Μάη, με σκοπό τη «διατήρηση και προαγωγή του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης επί θεμάτων επιχειρήσεων συνθέσεως ναυτικής εικόνας και επιχειρήσεων Ναυτικής Αποτροπής». Παραπέρα, διευκρινίζει ότι περιλάμβανε εν πλω εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή Κεντρικής Μεσογείου, αλλά και θεωρητική - πρακτική εκπαίδευση στις εγκαταστάσεις του ΚΕΝΑΠ.

Ενίσχυση βρετανικής παρουσίας

Αξιζει να σημειωθεί ότι ακριβώς στο πλαίσιο ενίσχυσης της παρουσίας στρατιωτικών μέσων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Μεσόγειο, όπως ανακοίνωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, η χώρα του θα στείλει κι άλλο πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο, επισήμως για να συμβάλει στην πάταξη της λαθραίας διακίνησης όπλων προς τους ισλαμιστές της Λιβύης.

Η χώρα διαθέτει ήδη ένα ερευνητικό χαρτογραφικό πλοίο του «Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού» στη Μεσόγειο, το HMS Enterprise. Ο δε, Ντ. Κάμερον είπε ότι η Βρετανία είναι έτοιμη να αναλάβει έναν «ενεργό ηγετικό ρόλο» στην παροχή βοήθειας προς τη Λιβύη, για να αντιμετωπίσει τη διακίνηση ανθρώπων και τη μεταναστευτική κρίση.

Μάλιστα, αναμένεται να ζητηθεί έγκριση από τον ΟΗΕ, ώστε το νέο πλοίο να μπορεί να κατάσχει σκάφη που μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη για λογαριασμό του ISIS. Ο Κάμερον πρόσθεσε επ' αυτού ότι η Λιβύη αποτελεί κίνδυνο για όλους και ότι απαιτείται η αποκατάσταση της ασφάλειας στη χώρα...

Ασκηση επέμβασης στην Αφρική με βάση προηγούμενη πείρα...

Η τοποθέτηση Κάμερον σκιαγραφεί σχέδια που γίνονται και ευρύτερα για νέα στρατιωτική επέμβαση στη βορειοαφρικανική χώρα κι όπου, όπως φαίνεται, αναζητά ακόμα πιο ενεργό ρόλο η ελληνική αστική τάξη, κάνοντας και τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Διόλου τυχαία, χτες ολοκληρώθηκε και η πολυεθνική άσκηση «Milex 16», συντονιζόμενη από το Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της ΕΕ (ΕΣΕΕΕ) στη Λάρισα. Χαρακτηριστικά, το σενάριο της άσκησης αφορούσε αφρικανικό κράτος ευρισκόμενο σε «κρίση» λόγω εθνικών και φυλετικών διαφορών, στο οποίο καλούνται να επέμβουν στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΕ, για να φέρουν ειρήνευση και τάξη στην περιοχή και να αποχωρήσουν ύστερα από έξι μήνες, μετά τη διεξαγωγή εκλογών στη χώρα...

Θυμίζουμε, το ΕΣΕΕΕ, με Γάλλο διοικητή και Ελληνα επιτελάρχη, έχει συντονίσει ήδη μια τέτοια επέμβαση δυνάμεων της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Φλεβάρης 2014 - Μάρτης 2015), αποδεικνύοντας στην πράξη την πρεμούρα του ντόπιου κεφαλαίου να συντρέξει τέτοιες επεμβάσεις προς γεωστρατηγική αναβάθμισή του, πρεμούρα που σπεύδουν να υπηρετήσουν όλα τα αστικά κόμματα και κυβερνήσεις.

Οι Ελληνες επιτελείς, επισήμως, αρνούνται ότι το σενάριο της άσκησης αφορούσε τη Λιβύη. Αναφέρουν ότι στην πράξη δεν υπάρχει καν ευρωενωσιακός στρατός, τουλάχιστον διαμορφωμένος σε ενιαίο σύνολο με κεντρική διοίκηση, και ότι αν γίνει τέτοια επέμβαση, θα γίνει από το ΝΑΤΟ.

Μια τέτοια τοποθέτηση παρακάμπτει, βέβαια, την πραγματικότητα, που θέλει τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, άρα στην πράξη ό,τι συντονίζεται από το ΕΣΕΕΕ έχει την ανατανάκλασή του και στη δράση του ΝΑΤΟ.

Χώρια το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις επιδεικνύουν «ευελιξία» για την πραγματοποίηση στρατιωτικών επεμβάσεων, στήνοντας για το σκοπό αυτό «συμμαχίες προθύμων», οι οποίες αναλαμβάνουν τη διεξαγωγή τους...
Πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.