Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

H Γερμανία εγκαταλείπει τον ιδιότυπο αφοπλισμό της για πρώτη φορά με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Εγκαταλείπει η Γερμανία την εποχή ενός ιδιότυπου αποκλεισμού και για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες και ενισχύει το στρατό της μετά τα νέα δεδομένα που φαίνεται να δημιουργεί η κρίση στην Ουκρανία αλλά και η πόλεμος κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στην αλλαγή αυτή πολιτικής, αναφέρεται δημοσίευμα της Deutsche Welle και τονίζει πως η πρώτη κίνηση της υπουργού Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν ήταν «να επαναφέρει στο στρατό τα τεθωρακισμένα που είχαν βγει εκτός λειτουργίας, η δεύτερη να πείσει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την αναγκαιότητα επενδύσεων στον αμυντικό τομέα για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων και τώρα η υπουργός προχωρά σε προσλήψεις χιλιάδων στρατιωτών».

Όπως τονίζεται, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία μείωσε τις αγορές πολεμικού υλικού σχεδόν κατακόρυφα ενώ χαρακτηριστικό είναι πως μετά την επανένωση Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας ενώ υπήρχαν 585.000 στρατιώτες, στις μέρες μας ο αριθμός τους έχει μειωθεί στο 1/3. «Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν φορούσαν τόσο λίγοι τη στολή των τριών κλάδων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Επί χρόνια, κανείς δεν ήθελε να επενδύονται για εξοπλιστικά προγράμματα και αυξήσεις του στρατιωτικού προσωπικού.

Οι φορολογούμενοι προτιμούσαν να διατίθονται τα χρήματα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς ή αυξήσεις συντάξεων. Οι πολιτικοί από την άλλη πλευρά δεν μπορούσαν να κερδίσουν προεκλογικούς αγώνες με σύνθημα την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Ο τροχός της ιστορίας όμως γύρισε και η κατάσταση είναι διαφορετική: οι απειλές που συνδέονται με την ουκρανική κρίση και τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πολλαπλασιαστεί. Η απειλή του πολέμου επέστρεψε και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη είναι υπαρκτός» σχολιάζει η DW.

Ωστόσο σήμερα και σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Στρατιωτικής Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών το 45% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της αύξησης του στρατού και το 51% υπερασπίζεται την αύξηση των αμυντικών δαπανών, έναντι 19% το 2013.

Ο δε επικεφαλής του Συνδέσμου Ενόπλων Δυνάμεων Αντρέ Βίστνερ χαρακτηρίζει, όπως τονίζει η DW, την αύξηση του αριθμού των ενόπλων δυνάμεων ως σημαντικό και θαρραλέο βήμα. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράμετροι σε αυτές τις αποφάσεις: «Τα εξοπλιστικά σχέδια της Γερμανίας αρέσουν και στο ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, σε πρόσφατη επίσκεψη στη Γερμανία, κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενεργοποιηθούν περισσότερο για την αντιμετώπιση των παγκοσμίων ενόπλων συρράξεων. Με την αύξηση των στρατιωτών και του αμυντικού προϋπολογισμού από 34,3 σε 39,2, δις ευρώ μέχρι το 2020 η γερμανική αντιπροσωπεία σώζει τα προσχήματα στην σύνοδο κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου το καλοκαίρι στη Βαρσοβία, ακόμη κι αν συνεχίζει να βρίσκεται πίσω από το στόχο του ΝΑΤΟ για εξοπλισμούς ίσους με το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή 80 δις ευρώ».
Πηγή: DW μέσω Huffigton pot

5 σχόλια:

  1. Και μια "ωραία" μέρα που θα γίνει μπαμ (αν όχι στην Ουκρανία, πάντως κάπου), θα αναρωτιούνται όλοι τι πήγε στραβά, και θα ψάχνουν να βρούνε κάποιον "σχιζοφρενή" εξουσιομανή, για να του ρίξουν το φταίξιμο...

    Καλόοο κεφάλαιο, καλόοο, πάρε να φας ανθρωπάκια μπας και γίνεις καλά!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κώστας:
      Eίναι εντυπωσιακό πάντως πως κανείς δεν αναρωτιέται πως στα κομμάτια συσχετίζεται η αύξηση του γερμανικού στρατού με τα γεγονότα στην Ουκρανία (που υπόθαλψε και η Γερμανία-μην ξεχνιωμαστε).

      -Τι σχεδιάζουν δηλαδή;
      -Να εισβάλουν;

      Διαγραφή
    2. @ Kωστας
      Μου εφτιαξες το κεφι με το την τελευταια ειρωνικη προταση.
      Ο δρομος ειναι δυσκολος παλικαρια αλλα εχουμε το δικιο με το μερος μας. Η εναλλακτικη ειναι ποια;Να καθεσαι να παρακαλας να μην σε φαει ο λυκος του καπιταλισμου; Η εξεδρα θα την πληρωσει πολυ περισσοτερο απο τους παικτες και εμεις θα τους παρουμε και τα σωβρακα στο ιδιο τους το παιχνιδι.

      Παναης

      Διαγραφή
    3. Να μια καλή ερώτηση.
      Βέβαια εμείς, δυστυχώς ξέρουμε ότι ετοιμάζεται μεγάλο σκηνικό.
      Το είχε πει και ο Μαργαρίτης σε μια ραδιοφωνική εκπομπή... Όταν βλέπεις τα εξοπλιστικά προγράμματα να ανεβαίνουν, τότε ξέρεις που πάει το πράγμα.
      Οι αστοί δεν κάνουν ποτέ επενδύσεις άμα δεν ξέρουν ότι θα βγάλουν αρκετό κέρδος...

      Κώστας

      Διαγραφή
  2. Ολα τα στοιχεία που έρχονται καθημερινά συνηγορούν στο οτι
    μια γενικευμένη σύρραξη δεν θα την αποφύγει η ανθρωπότητα.
    Και ιστορικά να το δούμε όλες οι οικονομικές-καπιταλιστικές
    κρίσεις κατέληξαν σε πόλεμο. Οσο υπήρχε η Σοβιετική Ένωση
    δεν τολμούσαν να κουνηθούν. Ο χρεοκοπημένος καπιταλισμός
    πρεπει να φαει τις σάρκες του για να αναγεννηθεί και φτού παλι
    απο την αρχη. Δεν θα περιμένουν να επαναστατήσουν οι λαοί
    για τα εργασιακά-κοινονικά-δημοκρατικά που τους αφαιρούν καθε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.