Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Βενεζουέλα: Καθαρίζουν την "πίσω αυλή τους" οι ΕΠΑ

H αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα κατέθεσε τη Δευτέρα στις εκλογικές αρχές σχεδόν 2 εκατομμύρια υπογραφές υπέρ της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος με στόχο την αποπομπή του Σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο, καθώς η δυσφορία των πολιτών στο πρόσωπό του αυξάνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα.

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό την ονομασία «Τραπέζι της Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD) κατέθεσε στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) «1,85 εκατομμύρια υπογραφές!!!» έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Χεσούς Τορεάλμπα, γενικός γραμματέας του συνασπισμού.

Χθες η αντιπολίτευση είχε κάνει λόγο για 2,5 εκατομμύρια υπογραφές.

Οι υπογραφές συγκεντρώθηκαν σε λιγότερο από δύο ημέρες την περασμένη εβδομάδα και η προσέλευση των πολιτών ήταν μαζική στα σημεία συλλογής που είχαν στηθεί σε ολόκληρη την χώρα.

Μια τόσο σύντομη επιτυχία «συνιστά πιθανόν ένα παγκόσμιο ρεκόρ» επισήμανε με ικανοποίηση ένας από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, ο Ενρίκε Καπρίλες, σε ένα μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Πρόκειται επιπλέον για μία επίδειξη ισχύος ότι εμείς, οι πολίτες της Βενεζουέλας, επιλέγουμε τη συνταγματική, δημοκρατική, ειρηνική οδό. Θέλουμε να αποφασίζουμε με την φωνή μας, την ψήφο μας, για το μέλλον αυτής της χώρας» πρόσθεσε ο πολιτικός.

Το CNE, που φημολογείται ότι πρόσκειται στην κυβέρνηση, θα επαληθεύσει εάν το κατώτατο όριο των ψήφων που απαιτούνται (195.721, 1% του εκλογικού σώματος) επετεύχθη και θα καλέσει τους υπογράφοντες να επιβεβαιώσουν προσωπικά την επιλογή τους, προτού προχωρήσει σε μια τελευταία επαλήθευση.

Όλη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα ή και περισσότερο εάν το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο προσπαθήσει να την καθυστερήσει, κατόπιν η αντιπολίτευση θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα δεύτερο βήμα συγκεντρώνοντας 4 εκατομμύρια ψήφους σε διάστημα 3 ημερών προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα, που ελπίζει ότι θα διοργανώσει έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Το ακυρωτικό δημοψήφισμα δεν έχει χρησιμοποιηθεί παρά μόνο μία φορά στην ιστορία της χώρας, κατά του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες (1999- 2013) το 2004: τότε είχε καταλήξει σε αποτυχία.
Αυτήν την φορά θα μπορούσε να ευοδωθεί λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης κοινωνικής δυσαρέσκειας, που αποτυπώνεται με ταραχές και λεηλασίες τις τελευταίες ημέρας στο Μαρακαϊμπο (βορειοδυτικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

«Η χώρα θέλει την αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης» υπογράμμισε ο Τροεάλμπα.
Πηγή: Καθημερινή

9 σχόλια:

  1. Είναι εμφανής η "προθυμία" και αυτού του αστικού μέσου να καλλιεργήσει την αίσθηση (χρησιμοποιώντας, έστω, και πιο "εκλεπτυσμένη" ορολογία εν σχέσει με άλλα) ότι το "αποτέλεσμα" είναι προκαθορισμένο και, κυρίως, ότι η Κυβέρνηση της Βενεζουέλας ευρίσκεται απομονωμένη και δίχως λαϊκά ερείσματα.
    Κατ' αρχάς, όπως το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει, ορθά, ανάλογη διαδικασία είχε εξελιχθεί και κατά το παρελθόν, και μάλιστα σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες γιατη διακυβέρνηση του PSUV. Επομένως, ΔΕΝ συνιστά την πρώτη φορά που οι αντιδραστικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης "επιτυγχάνουν" τη συλλογή.
    Ούτε και ο συγκεκριμένος αριθμός είναι "κολοσσιαίος". Π.χ., η εκλογική συμμαχία της Κυβέρνησης στις εκλογές του Δεκέμβρη εξασφάλισε ποσοστό περί το 35%, το οποίο αντιστοιχεί σε κατά τι περισσότερες των 5,5 εκατομμυρίων ψήφων. Άρα, συμπεραίνω ότι πρόκειται, εν πολλοίς, για το "στενό πυρήνα" της επιρροής της αντιπολίτευσης. Αυτά επί των "διαδικαστικών θεμάτων".

    Ευχαριστώ Trash για το ταχύτατο της ενημέρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Orestis Komep:
      Για την προθυμία του αστικού τύπου να καλιεργήσει την αίσθηση πως το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο, το πιο ωραίο σχόλιο είναι αυτό από το twitter:

      https://twitter.com/FotiosDaglis/status/727391446395932672

      Διαγραφή
    2. @Orestis Komep:
      Και να επισημάνω και ένα λάθος που έκανες.
      Στις τελευταίες εκλογές, η αντιδραστική αντιπολίτευση στις εκλογές του Δεκέμβρη εξασφάλισε δυστυχώς το 56,2% , ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός το 40.9%

      https://en.wikipedia.org/wiki/Venezuelan_parliamentary_election,_2015

      Διαγραφή
    3. Όπως γίνεται παντού, μετά την αποτυχία του λαού να πάρει το κουμάντο, ο κλήρος πέφτει στην αντίδραση. Δύσκολα τα πράγματα στην Βενεζουέλα... Ας ελπίσουμε το καλύτερο για τον λαό της!

      Κώστας

      Διαγραφή
  2. Ο ορος αντιπολιτευση δεν ειναι αρκετα ενδεικτικος των συσχετισμων. Μιλαμε για την πρωτη δυναμη στο κοινοβουλιο της χωρας που εχει την στηριξη της ιμπεριαλιστικης κορυφης απο πισω. Η ολη διαδικασια μαλλον δεν θα οδηγησει σε καθαιρεση, αλλα πρεπει να ληφθει υποψη οτι μεσω αυτης οι αντιπολιτευομενες δυναμεις συσπειρωνουν ενα κοσμο με συντηρητικα αντανακλαστικα. Αμα το PSUV και ο συνασπισμος του δεν απαντησει με οργανωση της λαϊκης αυτοαμυνας απεναντι στις οργανωσεις-οργανα των ιμπεριαλιστων τοτε αργα ή γρηγορα θα υπαρξει πισωγυρισμα.

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Το να υπάρξει απλά "πισωγύρισμα" είναι το καλό σενάριο....

      Διαγραφή
    2. Το κακο μας το μαθαινει η χιλη.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    3. Ο.Χ.Ε.Π Μπα στον Μπερλιγκουερ δεν το εμαθε ουτε η Χιλη. Εβγαλε ακριβως τα αντιθετα συμπερασματα απο αυτα που επρεπε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. https://m.youtube.com/watch?v=HbJBGSuvPIA

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.