Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 10 Μαΐου 2016

Από την καταγγελία του σοσιαλισμού, στην υπεράσπισή του

Σαν σήμερα, πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, πέθαινε ο Αλεξάντερ Ζινόβιεφ (που δεν πρέπει να συγχέεται με το Γκριγκόρι Ζινόβιεφ), με την εντυπωσιακή και πολυκύμαντη πολιτική διαδρομή. Ποιος ήταν όμως ο Α. Ζινόβιεφ;

Ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Ρώσους συγγραφείς, κοινωνιολόγους, μαθηματικούς και φιλοσόφους. Ο “δρόμος” της ζωής του κινήθηκε από την απόρριψη του σοβιετικού συστήματος και τη διαγραφή του από το ΚΚΣΕ το 1976 και τη φυγή του από την ΕΣΣΔ το 1978, έως την πλήρη αναστροφή των απόψεων του, μετά από μια εικοσαετία, κάτι που στην καπιταλιστική Ρωσία τον κατέταξε μεταξύ των φανατικότερων οπαδών του σοβιετικού συστήματος, στο χώρο της ρωσικής διανόησης. Είναι ίσως ο μόνος από τους επιφανείς σοβιετικούς “αντιφρονούντες” της περιόδου του “ψυχρού πολέμου” που μετάνιωσε πλήρως για την αντισοβιετική στάση του και μάλιστα ζήτησε επίσημα συγνώμη για αυτήν από το ρωσικό λαό. 

Απαντούσε με επιθετικότητα στην αντισοβιετική προπαγάνδα για τις “διώξεις” και τα “γκουλάγκ”, δηλώνοντας πως κι ο ίδιος το 1939 σωστά είχε συλληφθεί, αφού οργάνωνε ομάδα με στόχο τη δολοφονία του Στάλιν. “Τι έπρεπε να κάνουν, να μας δώσουν παράσημο;”, είχε απαντήσει σε μια σχετική ερώτηση το 2005.

Μετά από το 1990 υπεράσπιζε με πάθος τις κατακτήσεις της ΕΣΣΔ, όσο και τις ανθρωπιστικές αξίες που χαρακτήριζαν το σοβιετικό σύστημα. Ο Ζινόβιεφ είχε μιλήσει με σκληρά λόγια για τη διάλυση της ΕΣΣΔ, χαρακτηρίζοντάς την “πρωτοφανές έγκλημα”.
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του είχε δηλώσει ότι “το βασικό ‘παγκόσμιο κακό’ είναι η ατομική ιδιοκτησία, και αν η ανθρωπότητα δεν την ξεπεράσει, θα καταστραφεί”.​

Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από το Ριζοσπάστη της εποχής. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αποσπάσματα άλλων δηλώσεων του Ζινόβιεφ, που μεταφέρονται από το βιβλίο του Μαρτένς “μια άλλη ματιά στο Στάλιν”.
Πηγή: Ατέχνως

20 σχόλια:

  1. Ξερεις αν εχουνε συγγενεια.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Όχι δεν ξέρω, αλλά δεν το νομίζω.
      Λογικά αν υπήρχε συγγένεια, ο Ριζοσπάστης θα την είχε αναφέρει.

      Διαγραφή
    2. Σε ευχαριστώ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Ενδιαφερον απο αποψη ιστορικη παρουσιαζει το γεγονος οτι παρολο που ο ζινοβιεφ ειχε περασει απο γκουλαγκ με βαρια κατηγορια καταφερε λιγο δεκαετιες αργοτερα να γινει μελος του κκσε. Στυγνη δικτατορια που λεμε...

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο.Χ.Ε.Π Και ο Ιμρε Νάγκι φυλακη ητανε για Αντεπαναστατικη δραση και ανελαβε Γ.Γ....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Aστα να πανε ξεφραγκο αμπελι.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    3. Ο.Χ.Ε.Π Αστα να πανε δεν θα πει τιποτα. Η 9η Μαη ητανε μια μεγαλη νικη για την ΕΣΣΔ αλλα ταυτοχρονα οι τεραστιες απωλειες του πολεμου αφήσανε το Κόμμα των Μπολσεβικων χωρις Στελέχη. Η Συνεχεια γνωστη μετα την 5η Μαρτη του 1953.....ΟΒΕΡ... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. "Στις 10 Μάη έφυγε από τη ζωή στα 84 χρόνια ο Αλεξάντρ Ζινόβιεφ".

    Πέθανε 84 χρόνων, άρα γεννήθηκε το 1932,σωστά;
    Αρα αν τον έστειλαν σε γκουλαγκ το 1939 για την συμμετοχή του στην συνωμοσία να σκοτώσει τον Στάλιν, αυτό σημαίνει ότι την σχεδιάζε από το..παιδικο σταθμό,μέχρι την ηλικία των 7 χρόνων, όπου και τον συνέλαβαν!!
    Έχετε μπέρδεψει τους Ζινόβιεφ, τις ηλικίες,τα γεγονότα και τις ημερομηνίες ή ιδέα μου είναι;;

    Ανενταχτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ...και επειδή έκανα και εγώ λάθος ,πρέπει να προσθέσω στην ηλικία της σύλληψης του 10 χρόνια(γεννήθηκε το 1922).
    Άρα
    7+10=17 χρόνων
    Τότε τον έστειλαν σε γκουλαγκ για συνωμοσία εναντίον του Στάλιν.
    Όπου μιλαω για "παιδικό σταθμό" στο προηγούμενο σχόλιο, βάλτε "Δημοτικό και Γυμνάσιο"

    Παραμένει προβληματικό ακόμα και έτσι ε;

    Ανενταχτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανενταχτος:
      Δεν βλέπω κάτι το προβληματικό εδώ.
      Ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως όντως, σε ηλικία 17 ετών μετείχε σε ομάδα που σχεδίαζε την δολοφονία του Στάλιν (http://atexnos.gr/wp-content/uploads/2016/05/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B7%CF%82.png)
      -Λες να έχει κάποιο κίνητρο να πει ψέμματα;
      Και δεν βρίσκω κάτι περίεργο σε αυτό. Εγώ ο ίδιος (και πολλοί άλλοι από όσο θυμάμαι) ήμουν πολιτικοποιημένος σε αυτή την ηλικία...

      Διαγραφή
    2. Το προβληματικό μάλλον είναι να δηλώνεις «ανένταχτος» στα 18+...

      Διαγραφή
    3. @Trash άστα αυτά... όταν στα 16 σου, στις 17 Νοέμβρη, κάνεις κατάληψη του Πολυτεχνείου, μπάχαλα, καταλήγεις σε δίκη και δηλώνεις «αναρχικός», τότε είσαι «ανένταχτος».

      Ενταγμένος είσαι όταν στα 71 σου ομολογείς ότι τα έκανες όλα αυτά στα νιάτα σου, δικαιώνοντας αντικειμενικά ένα κόμμα που έχει χάσει πλέον, όχι μόνο την διαχείριση της εξουσίας, αλλά και τον τότε επαναστατικό του χαρακτήρα...

      Διαγραφή
  5. @trash
    Θεωρώ ότι η κατηγορία είναι τρομερα δυσαναλογη της ηλικίας και της οργάνωσης που μπορούν να έχουν κάποιοι στην ηλικία των 17
    Ειδικά αν σκεφτείς ότι αυτό θέλει μια μακροχρόνια οργάνωση, τότε μιλάμε για σχέδια που έκαναν παιδιά ηλικίας 15 χρόνων!!
    Αποκλείεται να μπορούν να σχεδιάζουν (σοβαρά τουλάχιστον) την δολοφονία του Στάλιν.
    Συνθήματα στους τοίχους, ίσως δολιοφθορες ναι..
    Όχι την δολοφονία του Στάλιν!

    Το γιατί το λέει είναι δικό του θέμα, το να πιστέψω ότι μπορούσαν 17χρονα να βρουν, σχέδιο, ευκαιρία, πρόσβαση για να σκοτώσουν ένα ηγέτη σαν τον Στάλιν,συγγνώμη αλλά δεν το πιστεύω!

    Ανενταχτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανενταχτος:
      Το προβληματικό στο σενάριο σου είναι πως ο Α.Ζηνόβιεφ μας λέει πως ο ίδιος μπήκε στα 17 του σε οργάνωση που σχεδίαζε την δολοφονία του Στάλιν. Δεν λέει πουθενά πως η οργάνωση αποτελείτω από 17χρονους και πολύ περισσότερο πως αποτελείτω αποκλειστικά από τέτοιους.
      Αυτό είναι δικό σου φασούλι...

      Διαγραφή
  6. Στις δημόσιες δίκες της Μόσχας (1936-38)όλος ο πυρήνας των κατηγορουμένων του τροτσκιστικού-ζηνοβιεφικού μπλοκ ομολόγησε(μετά από συντριπτικά εναντίον τους στοιχεία - ακόμα ένας λόγος για το δημόσιο χαρακτήρα των δικών) ότι πράγματι σχεδίαζαν δολοφονίες μιας σειράς ανώτατων στελεχών της ΚΕ του ΚΚΣΕ, του Στάλιν, του Βοροσίλοφ, του Μολότοφ κλπ. με απώτερο στόχο την πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας από τον Τρότσκι και τους κατηγορούμενους, που συνεργάζονταν στενά με τη ναζιστική Γερμανία!
    Ο συγκεκριμένος Ζινόβιεφ αποτελούσε ένα από τα δεκάδες χιλιάδες απλά μέλη του "μπλοκ δεξιών και τροτσκιστών" που επιδίδονταν σε δολιοφθορές λαϊκών επιχειρήσεων, σοβχόζ, κολχόζ, μηχανημάτων, σε δολοφονίες όπως του Κίροφ κλπ. Η ηλικία 17 χρ. (ακόμα και 15 χρ.)ήταν απόλυτα συμβατή με τους νέους στρατολογημένους του μπλοκ τους, εκείνη την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. .. @trash
    Δεν ξέρω αν πέρασε το σχόλιο μου με τα λόγια του ίδιου του Ζινόβιεφ ή αν χάθηκε κάπου.
    Αν αναμένεται έγκριση σου, οκ..
    Αν όχι, το εκοψες γιατί το θεώρησες προσβλητικό ή κάτι, πάλι οκ.
    Απλά, με λίγο ψάξιμο να πω σε όσους διαβάζουν τα σχόλια, πως μπορούν να μάθουν για την "τρομοκρατική οργάνωση" του Ζινόβιεφ από τον ίδιο!!
    Θα δείτε ότι μάλλον υπερβολές έλεγε.
    Καλό είναι να το ψάχνουμε λίγο.. Μην δεχόμαστε ακριτα κάτι, επειδή συμφωνούμε μαζι του.

    Ανενταχτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ανενταχτος:
      Εγώ δεν σου έκοψα τίποτε.
      Από εκεί και πέρα οι παρατηρήσεις σου που δεν στέκουν είναι ήδη 2 στις 2 και πας φουλ για το 3 στα 3, αφού και πάλι βγάζεις αναξιόπιστα τα όσα λέει ο ίδιος για τον εαυτό του, χωρίς όμως να βρίσκεις κάποιο εμφανές κίνητρο για κάτι τέτοιο.
      Φιλικά θα σε συμβούλευα να το παρατήσεις, και εσύ εκτίθεσαι και εμάς κουράζεις...

      Διαγραφή
    2. Ρε τι τραβαμε σε αυτην την ζωή....Μόνος του παραδεχεται τα εγκλήματα του και της Συμμορίας Μπουχαριν Τροτσκι παρεα με τον Χιτλερ μη το πιστεψουμε. Τα ιδια λεει ο Αμερικανος πρεσβης στις αναφορες του να μη τον πιστεψουμε ουτε αυτον....τα ιδια λεει ο Λουντο Μαρτενς ΟΧΙ ουτε αυτον......Πρεπει να πιστεψουμε την 5η Φαλαγγα ΟΒΕΡ........ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.