Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η Μπίζνα των χρωματιστών “επαναστάσεων”

Η νέα προσπάθεια για χρωματιστή επανάσταση στα Σκόπια, φέρνει στο προσκήνιο την επιτακτική ανάγκη κατανόησης των χρωματιστών επαναστάσεων. Αυθεντικές εκρήξεις πολιτών ή χειρουργικές επεμβάσεις μυστικών υπηρεσιών; Πραγματικές επαναστάσεις ή regime change operations; Ποια είναι τα αιτήματα και ποιος ο τελικός σκοπός τους;

Ο όρος χρωματιστές επαναστάσεις χρησιμοποιείται ευρέως σε όλο τον κόσμο από τα μέσα ενημέρωσης για να περιγράψει διάφορες σχετικές κινήσεις που αναπτύχθηκαν σε διάφορες κοινωνίες που έσπρωξαν την εμβαθυνση της καπιταλιστικής παλινδρόμησης στις ανατολικές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και τα Βαλκάνια στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με κύριο παράδειγμα την διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας μέσω της επίθεσης στον Μιλόσεβιτς. Ο όρος έχει επίσης εφαρμοστεί και σε ένα αριθμό αλλων περιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής με άλλους όρους, όπως για παράδειγμα στην Αίγυπτο, η επανάσταση του τουίτερ.

Τι κοινό έχουν όλες οι χρωματιστές επαναστάσεις; Παίρνουν μορφή και σχήμα σε χώρες τις οποίες κυρίως Αμερικάνικά συμφέροντα έχουν ανάγκη από αποσταθεροποίηση. Σύμπτωση; Ίσως, εαν δεν υπήρχαν αποδείξεις και ένα γενικότερο μοτίβο ανάπτυξης, σχεδόν ως σχεδιάγραμμα. Ενδιαφέροντα ερωτήματα είχαμε δει και σε άρθρα άλλων ιστολογίων,

“Πώς και καμία από τις “συνταγές” του Sharp για επανάσταση δεν εφαρμόστηκε ποτέ εντός των δυτικών, αναπτυγμένα καπιταλιστικών κοινωνιών; Γιατί δεν υπήρξε “χρωματιστή επανάσταση” στις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία; Είναι επειδή οι πολίτες τους είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη “δημοκρατία” την οποία απολαμβάνουν;
Σημαντικότερα, πώς και ο Sharp, επαναστάτης ων, αποφάσισε οι επαναστάσεις του να γίνονται μόνο σε χώρες όπου οι ΗΠΑ επιθυμούσαν ανατροπή κυβερνήσεων και δεν αποστασοποιήθηκε ποτέ, ως “ιδεαλιστής του 60” και “αντιρρησίας συνείδησης” από αυτές τις πρακτικές; Πώς και μετά το 60 έπαψε να θεωρεί ότι υπάρχει έλειμμα δημοκρατίας και τυραννία στη δική του χώρα;”

Με αυτό, δεν υπονοούμε βέβαια πως οι μυστικές υπηρεσίες έχουν εξαγοράσει κάθε ένα από τους παρευρισκόμενους και συμμετέχοντες σε αυτά τα κινήματα, αλλά σημαντικά κεφάλαια και κέντρα στην ανάπτυξη των ιδεών και των πρακτικών αυτών των λεγόμενων “επαναστάσεων”.
Χρηματοδοτήσεις σε ΜΚΟ ως δήθεν ανεξάρτητους αγανακτισμένους πολίτες, λαϊκιστικές ιδέες που εξηγούν υπαρκτά προβλήματα (ελευθερία, δικαιοσύνη, φτώχεια) με την επιφανειακή πτυχή των ζητημάτων (σκάνδαλα, έμφαση των προβλημάτων σε συγκεκριμένους πολιτικούς και όχι ανάλυση για το σύστημα ή για το τι ακριβώς πρέπει να δημιουργηθεί μετά την πτώση τους) προς συγκεκριμένα συμφέροντα και πάρτυ για δυναμική είναι μόνο μερικές από τις τεχνικές.
Ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά, οι συγκεκριμένες οργανώσεις, το μανιφέστο μέσα από τα οποία οργανώνονται; Απαντήσεις και αρχικές σκέψεις σε αυτά τα μικρά αλλά αρκετά συμπυκνωμένα ντοκιμαντέρ που ακολουθούν.

Ερώτηση Bonus: Ποια αριστερά είναι αυτή που υποστήριξε και χαιρέτισε θετικές εξελίξεις και ως εκδημοκρατισμό τα αιτήματα των χρωματιστών επαναστάσεων;



Πηγή: Αγκάρρα

25 σχόλια:

  1. Μα ειναι απλο. Η Αριστερα διαχειρηστης του Καπιταλισμου. Η Αριστερα που σφαζει τον λαο καλυτερα απο την Δεξια συμφωνα με τον Ανιελι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σ. Trash,
    Εύχομαι χρόνια πολλά!
    Με βάση και τη συγκεκριμένη ανάρτηση, έχεις υπόψη σου κάποια ελληνόφωνη ή και αγγλόφωνη ιστοσελίδα αναφορικά με τις εξελίξεις στην περίπτωση της Βενεζουέλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Orestis Komep:
      Ανταποδίδω τις ευχές!

      Όχι, για Βενεζουέλα δεν έχω κάτι πρόχειρο.
      Ίσως βρείς κάποια ανακοίνωση του ΚΚ βενεζουέλας εδώ:

      http://www.solidnet.org/

      Διαγραφή
    2. @Orestis Komep:

      Ότι νεότερο υπάρχει:
      /www.solidnet.org/venezuela-communist-party-of-venezuela/cp-of-venezuela-solidarity-declaration-with-the-venezuelan-people-april-19th-%E2%80%93-world-day-of-solidarity-with-venezuela-en-es-it-fr

      Διαγραφή
    3. Σε ευχαριστώ, σ. Trash!
      Ελπίζω σε κάποια ανάρτησή σου να συζητήσουμε τις εκεί εξελίξεις - οι οποίες μας θλίβουν και επιδρούν, κατά την άποψή μου, και στην εγχώρια διαπάλη.

      Διαγραφή
  3. Χρόνια πολλά! Και όταν τα λες σε μερικούς είσαι ο εκτός πραγματικότητας. Α και για να μη ξεχνιόμαστε, τα καλύτερα έρχονται.
    http://www.huffingtonpost.gr/2016/05/02/ttip-greenpeace-egrafa-dhmosiothta_n_9819658.html?1462189099&utm_source=Contra&utm_medium=huffpost_homebig&utm_campaign=24MediaWidget#

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παραμενω σκεπτικιστής με το εαν υπαρχει "χρυσος κανονας" για το ξεσπασμα μιας επαναστασης, περα απο τις γενικες συνθηκες που θετει ο Λένιν. Οι χρωματιστές επαναστασεις δε θα μπορουσαν να γινουν σε καμια περιπτωση, οσο χρηματοδοτουμενες,υποκινουμενες και εαν ειναι, εαν ενας σημαντικος αριθμος του λαου δεν θελει να εξεγερθει. Πιστευω οτι ειναι πολυ πιο πολύπλοκα τα πραγματα. Αλλιως, γιατι δεν "κλεβουμε" την τεχνοτροπια των επιτυχιμενων χρωματιστων επαναστάσεων, για να κανουμε και εδω μια, με τους δικους μας ορους; Γ.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ Γ.Κ.:
      θα αρχίσω από το τέλος:
      Δεν μπορείς να "κλέψεις" την τεχνογνωσία regime change των αμερικάνων, γιατί απλούστατα δεν έχεις τα ίδια επιχειρησιακά μέσα με αυτούς. Δεν έχεις ένα ολόκληρο κατέστημένο δοινοούμενουν να σπεκουλάρει επί χρόνια πάνω σε συγκεκριμένες "ιδέες", δεν έχεις τα ΜΜΕ που θα τις προωθήσουν, δεν έχεις τα κομμάντα που θα αναλάβουν σε δεύτερη φάση (βλέπε και Μαιντάν), δεν έχεις τα εκατομύρια ντόλαρς που θα χρηματοδοτήσουν όλα τα παραπάνω, κ δεν έχεις και την διεθνή (ιμπεριαλιστική) διπλωματική υποστήριξη του "κινήματος" σου.
      Το γιατί δεν χρησιμοποιούμε λοιπόν την "τεχνογνωσία" τους, απαντιέται έυκολα.

      Εκείνο που πρέπει να είναι ξεκάθαρο όμως είναι δύο πράγματα:
      1)Δεν μιλάμε για επαναστάσεις αλλά για "επαναστάσεις" (και βάση άφθονων στοιχείων πλέον)
      2)Κανένα "αυθόρμητο" ή και αυθόρμητο, "κίνημα" ή κίνημα, δεν κατάφερε ποτέ κάτι (πολύ περισσότερο την ανατροπή μιας σειράς κυβερνήσεων) χωρίς οργανωμένη πρωτοπορεία και καθοδήγηση.
      Η αναζήτηση αυτής ακριβώς της οργανωμένης κ "πρωτοπόρας" καθοδήγησης, μας πηγαίνει απευθείας στην CIA, κ όχι μόνο εκ του αποτελέσματος.

      Διαγραφή
    2. Οι χρωματιστές "επαναστάσεις" δεν είναι οι επαναστάσεις για τις οποίες μιλούσε ο Λένιν. Οι "χρωματιστές" απλά μας δείχνουν πόσο παμπόνηρη έχει γίνει η Αντίδραση και πόσο επιστημονική έχει κάνει τη χειραγώγηση των συνειδήσεων.
      Εμείς, από λόγους αρχής, δεν χειραγωγούμε συνειδήσεις. Μιλάμε στις συνειδήσεις, και πρέπει να βρούμε τροπους να σπάσουμε τους τοίχους, για να τους μιλήσουμε. Αυτό είναι το δικό μας πρόβλημα.

      Διαγραφή
  5. Τα 2 τελευταία σου ποστ λένε πολλά για την εποχή που ζούμε, μεταπολεμικά και μετασοβιετικά, δλδ για την κυριαρχία του ΝΑΤΟ και της CIA με διάφορα παρακλάδια της τελευταίας σε κρατικά και μη κρατικά (ΜΚΟ) όργανα.

    Πιστεύω πως υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην εποχή γιατί είναι η πρώτη φορά που μπορεί στοχευμένα το κεφάλαιο να διαμορφώνει μαζικά συνείδηση αντικομμουνιστική, χωρίς την χρήση άμεσης βίας. Π.χ. μιλάς με οποιονδήποτε άσχετο με τα πολιτικά, αλλά για την τρομοκρατία του Στάλιν, το Κατίν και την Πολωνία έχει να σου πει. Αλλά για την γειτονιά του την Γιουγκοσλα ή για τον ανελέητο πόλεμο στο Βιετνάμ δεν έχει ιδέα.

    Υπάρχει ένα μεγάλο κρίμα και στην ελληνική μπλογκόσφαιρα που ο Αντώνης που φώτισε αρκετά αυτό το κομμάτι και τη σύνδεσή του με τους "αριστερούς διανοητές", δεν ασχολείται πλέον. Έμαθα πολλά για τους ευρωκομμουνιστές και τους new left - new age βλακοστοχαστές από το μπλογκ του.


    σαπορ τουτουρκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @σαπορ τουτουρκι:

      Καμμία φορά δεν χρειάζεται κανείς να ψάξει και πολύ μακριά για να βρει τι ρόλο βαράει ο καθένας, και αναφέρομαι εδώ στους ποικιλόνυμους "αριστερούς".
      Κοίτα ας πούμε το παρακάτω απόσπασμα από την "Αυγή" που συνοψίζει κυνικά τους σκοπούς και τον ρόλο τους:

      "...Ο ευρωκομμουνισμός ήρθε λίγο αργά, η κατάρρευση του «υπαρκτού» ήταν ήδη προ των πυλών, και τα (επίσης καθυστερημένα) βήματα που πήγε να κάνει ο Γκορμπατσόφ ξεπέρασαν ακόμα κι εκείνα τα (άτολμα) βήματα που έκανε ο ευρωκομμουνισμός. Το ζητούμενο, στην αρένα της Ιστορίας του τέλους του 20ού αιώνα, δεν ήταν πλέον η εξυγίανση της κομμουνιστικής θεωρίας, αλλά η απόρριψή της..."

      http://fadomduck2.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html

      Διαγραφή
    2. Ατολμα βηματα εκανε ο Ευρωκομμουνισμός και ο Γκορμπατσόφ και ητανε αργα λεει γιατι ταχα ο Σοσιαλισμος κατερρευσε. Ο Εγκληματιας γυρίζει στον τοπο του εγκληματος. Πανε να παρουσιασουνε σαν κατι ξεχωριστο τον Ευρωκομμουνισμο απο τον Οπορτουνισμο μεσα στην ΕΣΣΔ που ειναι το ιδιο πραγμα και η αιτια που ανατραπηκε ο Σοσιαλισμος δολοφονημενος απο μεσα και απο επανω. ΟΙ Δολοφονοι ζητάνε και τα ρεστα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Λέει κάτι πολύ πιο αντιδραστικό από αυτό που κατάλαβες. Ξανακοίτα το λίγο...

      Διαγραφή
    4. Μαλιστα. Το ζητουμενο δεν ητανε πλεον η εξυγιανση της Κομμουνιστικης θεωριας αλλα η απορριψή της. Οτι και να πεις ειναι λιγο. ΟΙ Φασιστες μπροστα τους ειναι Αγγελοι. ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
      "ΟΙ Φασιστες μπροστα τους ειναι Αγγελοι".
      Το γαμησες και ψοφησε μετα συγχωρησεως.
      Οι φασιστες οχι μονο ενσωματωνουν τα ψεματα και την αντικομμουνιστικη προπαγανδα των οπορτουνισρων, αλλα την εμπλουτιζουν με μεταφυσικες θεωριες και κανουν τον κομμουνισμο μπαμπουλα στα ματια του λαου. Ειναι μαυρη αντιδραση μεσα απο τα φανερα και μυστικα οργανα του κρατους, οργανωνεται με βαση τις κατασταλτικες δομες του κρατους (φρουρες, αστυνομια, στρατος).

      Αν ο οπορτουνισμος βαζει ενα μαυρο πεπλο με τις ανλυσεις των συνθηκων της ζωης μας και τις λυσεις που προτεινει, στις αιτιες των κρισεων κλπ, ο φασισμος ειναι το μαυρο σκοταδι ειναι η φυσικη καταστολη για οσους εχουν αναλαβει αντισυστημικη δραση και ο βιασμος καθε επιστημονικης κοινωνιολογικης αναλυσης.

      @TRASH
      Μαρτυρανε χωρις ξυλο. Δηλωμενη αλλωστε και η συμπορευση τους με το 20ο και ο,τι συντηρητικο ακολουθησε μεχρι το Μααστριχτ. Μετα το Μααστριχτ ευρωπανηγυρτζηδες.

      σαπορ τουτουρκι

      Διαγραφή
    6. Θα συμφωνησω μαζι σου στην εκφραση που ειπες καμμια αντιρρηση οπως το λες. Για τον Οπορτουνισμο ετσι μου βγαινει απο μεσα μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @σαπορ τουτουρκι

      Ο οπορτουνισμός και η σοσιαλδημοκρατία, είναι έτσι κι αλλιώς το δεξί χέρι της αστικής τάξης, που πάντα βοηθάει το άλλο χέρι (φασισμό) να κάνει την δουλειά του, με την ίδια φυσικότητα που θες 2 χέρια για να δέσεις ένα κόμπο.

      Απλά οι "αριστεροί" σε κάνουν να νομίζεις ότι είναι καλύτεροι, αφού από πίσω τους σέρνουν τον φασισμό και δεν μπορείς παρά να τα συγκρίνεις. Στην τελική και οι 2 τα ίδια σκατά είναι για τους λαούς, απλά ο φασισμός είναι γυμνός, και οι άλλοι φοράνε μάσκα.

      Κώστας

      Διαγραφή
    8. @Κώστας:
      θα συμφωνήσω με τον Σαπόρ. Όση τσαντίλα και αν έχεις με τα φδιδάκια στον κόρφο σου, όσο επικύνδινα και αν είναι (που είναι), αν ξεχάσεις τις αγέλες με τους λύκους που έχεις απέναντι, την έκατσες την βάρκα!

      Για αυτό μιλάμε για όποιον δεν κατάλαβε ακόμη:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2016/05/blog-post_71.html

      Διαγραφή
    9. @TRASH
      Σωστό, απλά δεν κάνουν τίποτα μόνοι τους οι φασίστες.
      Όλα μια ζωή τα κάνουν με την ανοχή και την στήριξη, πολλές φορές και άμεση, των "αριστερών" και της σοσιαλδημοκρατίας, στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας λόγου πάντα!

      Κώστας

      Διαγραφή
    10. @Κώστας:
      Ναι μεν,αλλά όχι πάντα.
      Η λατινοαμερικάνικη σοσιαλδημοκρατία π.χ. δεν έχει το προδοτικό ιστορικό της ευρωπαϊκής.

      Από την άλλη το ζήτημα (όπως το βλέπω εγώ) έγγειται στο εξής:
      Στην κατανόηση της εποχής και στην ιεράρχηση των εχθρών.

      Δηλαδή η σοσιαλδημοκρατία (ή ο οπορτουνισμός γενικότερα) προσπαθεί να αποδομήσει ιδεολογικά το εργατικό κίνημα όταν αυτό είναι σε άνοδο. Σε αυτές λοιπόν τις περιόδους δεν μπορεί παρά να ιεραχηθεί ως Νο1 αντίπαλος.

      Ο φασισμός είναι αυτός που στοχεύει στην φυσική και διά της βίας εξόντωση του εργατικού κινήματος όταν αυτό βρίκεται σε κάμψη, προκειμένου να μην ξανασηκώσει κεφάλι. Τότε ο Νο1 αντίπαλος είναι αυτός.

      Το θέμα είναι λοιπόν το ποιά είναι τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης περιόδου που διανύουμε.
      Όσο με αφορά, μετά το '14-'15, το πρόβλημα είναι η ραγδαία συντιρητικοποίηση της κοινωνίας η οποία βρίσκεται στα όρια της φασιστικοποίησης μάλλον, παρά η αντιπαράθεση με μια πλήρως εξευτελισμένη και απομυθοποιημένη πλέον σοσιαλδημοκρατία.

      Διαγραφή
    11. Την καλημέρα μου. Θα μου επιτρέψεις να πω το εξης. Πολυ σωστα το λες οτι ο Φασισμος προσπαθει να εξοντωση οταν το εργατικο κινημα ειναι σε καμψη. Οποτε σε σπρωχνει αντανακλαστικα στις σειρηνες του Ενταξει μωρε ολοι Αριστεροι είμαστε με μικροδιαφορές. Θα τα βρούμε αργοτερα αφου σωθουμε απο τους Φασιστες. ωχχχχ..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Πάνω σε αυτό που λες, νομίζω πως γίνεται (και εσύ προσωπικά έχεις) ένα τεράστιο μπέρδεμα.

      -Το γεγονός πως η αστική δημοκρατία είναι προτιμότερη από τον φασισμό, είναι σαφές, και ας πρόκειται για καπιταλισμό και στις δύο περιπτώσεις.
      -Είναι επίσης γεγονός πως οι κομμουνιστές πάντα υπεράσπισαν -ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ- την αστική δημοκρατία από τον φασισμό.

      Οι παραπάνω παραδοχές όμως δεν σημαίνουν, και ούτε πρέπει-ούτε μπορεί να σημαίνουν, ιδεολογική ή άλλη υποταγή στην αστική δημοκρατία ως αστικό καθεστώς.

      Δεν χρειάζεται "να τα βρεις αργότερα" με κανέναν όταν εσύ έχεις ξακάθαρο στο κεφάλι σου πως απλά ιεραρχείς αντιπάλους.
      Αν τώρα τα έχουμε κουλουβάχαρτα στο δικό μας κεφάλι, και για να μην μπερδευόμαστε ακόμη περισσότερο, αποφεύγουμε να ιεραρχήσουμε τους αντιπάλους μας βάση ανάλυσης της συγκεκριμένης κάθε φορά κατάστασης, αυτό θα ήταν (αν γίνονταν κάτι τέτοιο), απλά παραδοχή ανικανότητας χάραξης πολιτικής τακτικής και στρατηγικής.

      Διαγραφή
    13. Αυτο που λες ειναι απολυτα σωστο. Επειδη δεν το ειχαμε παντα ξεκαθαρο σαν Κομμα οτι τα δικαιωματα που δινει η Αστικη δημοκρατια τα διεκδικουμε παντα στα πλαισια του στοχου για ανατροπη του Καπιταλισμου χωρις Σταδια δηλαδη χωρις συμμετοχη σε κυβερνησεις υπαρχει ολο αυτο το μπερδεμα. Δεν τον υποτιμαω με τιποτα τον Φασισμο Συντροφε. Τα Λουλουδια......ομως τα λατρεύω....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    14. Πάντως θα συμφωνήσω, ότι στην παρούσα κατάσταση στην κορφή είναι ο φασισμός.
      Απλά δεν πρέπει να ξεχνιόμαστε, γιατί υπάρχουν και οι σοσιαλδημοκράτες που σε ανύποπτο χρόνο παίρνουν την σκυτάλη, αυτό μόνο.

      Κώστας

      Διαγραφή
    15. @Κώστας:
      -Ποτέ δεν ξεχνιώμαστε! 😜

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.