Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Η ΕΛΒΟ θα περάσει στη γερμανική KMW KRAUSS - Για ιδιωτικοποίηση οδεύει και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων

Οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ, όπου παραμένουν απλήρωτοι για τρίτο μήνα παρέθεσαν συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Σκοπός τους ήταν να κάνουν γνωστό, όχι το πρόβλημά τους, αλλά γενικά όσα ταλανίζουν την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ειπώθηκε μεταξύ άλλων και η ιδιωτικοποίηση της ΕΛΒΟ. Και σε ποιον; Στη γερμανική εταιρία KMW.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΒΟ κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με υπουργούς, όπως τους κ.κ. Βίτσα, Τσακαλώτο, και με τον διευθυντή του υπουργού Άμυνας κ. Καμμένου πήραν μόνο υποσχέσεις. Μεταξύ άλλων όμως, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, τους άφησε να εννοηθεί πως η ιδιωτικοποίηση είναι ο μόνος δρόμος για την ΕΛΒΟ. “Αν ήταν η KMW KRAUSS θα σας πείραζε; Μόνο τους όρους της συμφωνίας δεν μας είπαν”…
Η εταιρία που θα πάρει την ΕΛΒΟ θα έχει την πλειοψηφικό πακέτο και το μάνατζμεντ. Κι όχι, μόνο αυτό, αλλά θα πάρει και προίκα όπως το πρόγραμμα Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα των εργαζομένων της ΕΛΒΟ, το κυβερνητικό σχέδιο είναι οι Γερμανοί, “Τα περί 7-8 υποψηφίων αγοραστών (του ενεργητικού μετά την ειδική εκκαθάριση) είναι λόγια του αέρα, για τους Κινέζους υπάρχουν νομικές δεσμεύσεις και οι Ισραηλινοί, είναι μικρή εταιρεία σαν μέγεθος για την ΕΛΒΟ. Αυτοί που μένουν ειναι οι Γερμανοί της KMW. Το κυβερνητικό σχέδιο είναι, να κρατήσει το δημόσιο μετοχικό ποσοστό μέχρι 30%-35% και το υπόλοιπο 65% να δοθεί σε επενδυτή, στον οποίο θα παραχωρηθεί για πολλά έτη και η διαχείριση των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, δηλαδή των υποδομών που έγιναν στην ΕΛΒΟ τα προηγούμενα χρόνια, στο πλαίσιο έργων συμπαραγωγής, όπως είναι το Τμήμα για τα Leopard.
Aυτό το τμήμα των Leopard στο οποίο περιλαμβάνεται και το κτήριο ελέγχου ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας, είναι το πλέον σύγχρονο στο βιομηχανικό συγκρότημα, είναι αυτό που κυρίως θέλουν οι Γερμανοί και η αξία του οποίου έχει εκτιμηθεί στα 66 εκατ.ευρώ. Βεβαίως στο ενεργητικό της εταιρείας, υπάρχουν και άλλα «κομμάτια» τα οποία έχουν εκτιμηθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης, είναι το τμήμα των ανταλλακτικών, είναι ο σημαντικός μηχανολογικός εξοπλισμός και τα κτήρια του συγκροτήματος, είναι τα ακίνητα στη Σίνδο.

Στη συνάντηση με τoυς εργαζόμενους, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στο σχέδιο για μετοχική συνύπαρξη δημοσίου- ιδιώτη «35%-65%» στην ΕΛΒΟ, ενώ είπε ότι η παύση της διαδικασίας ειδικής εκκαθάρισης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, επειδή όσοι έχουν διεκδικήσεις από την εταιρεία (κυρίως οι τράπεζες), θα κινηθούν εναντίον της ενώ υπάρχει και το ζήτημα των παράτυπων κρατικών ενισχύσεων, που ήταν λίγο πάνω από 100 εκατ.ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε ακόμη πως κατά τις συναντήσεις που είχε το Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΒΟ με τους υπουργούς ειπώθηκε πως η Βιομηχανία κατά διαστήματα μπαίνει ως προαπαιτούμενο.
Να σημειωθεί πως η πώληση της ΕΛΒΟ ήταν στα προαπαιτούμενα του 2ου μνημονίου.
“Ο κ. Τσακαλώτος δέχτηκε την πρόταση που καταθέσαμε οι εργαζόμενοι, όμως, είπε πως η ΕΛΒΟ μπορεί να ανακάμψει και να επανακινήσει μόνο με τριψήφιο νούμερο. Οι θεσμοί μας έχουν βάλει το μαχαίρι στο λαιμό…”, είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΛΒΟ, Θόδωρος Αλιόγκας και συνέχισε: “Οι υπουργοί μας παρουσιάσανε και επιστολή της τρόικα. Ο διευθυντής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μας είπε ότι το Υπουργείο Αμυνας δεν μπορεί να πάρει μόνο του στις πλάτες του την ΕΛΒΟ”.

Οπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, ο μοναδικός υπουργός που δεν είχε χρόνο για να τους δει είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Πηγή: new report

1 σχόλιο:

  1. Η ΕΛΒΟ πρέπει να 'ναι από τα πιο χοντρά παιχνίδια του μεταπολιτευτικού κράτους από Ανδρέα μέχρι Ανδρέα από τα lidl. Και τώρα την ξεπουλάνε και περνάει έτσι στο ντούκου όλο το θέμα, νομίζω θα ναι από τα τελευταία έργα αυτής της κυβέρνησης γιατί από Σεπτέμβρη θα δούμε νέα φρούτα. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.