Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Ραούλ Κάστρο: «Οχι» σε νεοφιλελεύθερες συνταγές με σοσιαλισμό στην Κούβα

Ούτε «θεραπεία σοκ», ούτε «ιδιωτικοποιήσεις» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο διευκρινίζοντας ότι το κράτος θα διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομίας και διαψεύδοντας έτσι τις όποιες προσδοκίες περί του αντιθέτου, μετά τη θεαματική επαναπροσέγγιση της χώρας του με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Μιλώντας κατά το άνοιγμα του συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, το οποίο θα χαράξει πολιτική γραμμή για τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Ραούλ Κάστρο τόνισε πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή θα συνεχιστούν, χωρίς ωστόσο να ανατραπούν οι σχεδιασμοί που είχαν γίνει στο προηγούμενο συνέδριο, το 2011.

«Η Κούβα δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτρέψει την εφαρμογή των λεγόμενων θεραπειών σοκ, που συχνά εφαρμόζονται σε βάρος των λιγότερο προνομιούχων τάξεων της κοινωνίας», υπογράμμισε ο 84χρονος Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της δίωρης ομιλίας του στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο διεξάγεται ενώ ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ένας μήνας από την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη νήσο.

«Οι νεοφιλελεύθερες συνταγές οι οποίες προωθούν την ταχεία ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας και τομέων κοινής ωφέλειας, όπως η Παιδεία, η Υγεία και η Κοινωνική Ασφάλιση, δεν θα εφαρμοστούν ποτέ επί σοσιαλισμού στην Κούβα», συνέχισε ο πρόεδρος της Κούβας, που διαδέχθηκε στην εξουσία τον αδελφό του Φιδέλ το 2008.

Στο συνέδριο του ΚΚ της Κούβας, οι 1.000 συμμετέχοντες αναμένεται να αποτιμήσουν την πρόοδο των 313 μέτρων που είχαν εγκριθεί το 2011 για να «εκσυγχρονιστεί» το κουβανικό σοσιαλιστικό σύστημα.Ο πρόεδρος της Κούβας κατέστησε σαφές ότι η κρατική οικονομία, που διατηρεί τη μερίδα του λέοντος (80%) της οικονομικής δραστηριότητας στη νήσο, «θα συνεχίσει να αποτελεί την βασική μορφή (σ.σ. οικονομικής δραστηριότητας) της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικοοικονομικού συστήματος», αλλά και ότι η ανάπτυξη ιδιωτικών οικονομικών δομών θα παραμείνει ελεγχόμενη.

«Η ιδιωτική επιχειρηματικότητα θα αναπτυχθεί μέσα σε ένα καλά ορισμένο πλαίσιο και θα αποτελέσει συμπληρωματικό στοιχείο της οικονομίας της χώρας», επέμεινε, προεξοφλώντας την διάψευση των «προσδοκιών ισχυρών εξωτερικών δυνάμεων» οι οποίες κατ' αυτόν επιθυμούν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της «επανάστασης» και διαμέσου της διεύρυνσης του ιδιωτικού τομέα.
Τους τελευταίους μήνες η Ουάσινγκτον άμβλυνε τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Κούβας, επιτρέποντας σε αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στον μικρό ιδιωτικό τομέα της χώρας, που δημιουργήθηκε μετά τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε ο Ραούλ Κάστρο.

Στο συνέδριο, που θα συνεχιστεί κεκλεισμένων των θυρών ως την Τρίτη, τα στελέχη του ΚΚ της Κούβας αναμένεται να εγκρίνουν ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης η εφαρμογή του οποίου προβλέπεται να συνεχιστεί πολύ καιρό μετά την αποχώρηση του Ραούλ Κάστρο από την εξουσία, που αναμένεται το 2018: καλύπτει την περίοδο 2016-2030. Εχει ήδη καταρτιστεί ένας νόμος με αυστηρούς όρους για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και παράλληλα επιτρέπεται η λειτουργία μικρών ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κούβας, το 21% από τα 313 μέτρα εκσυγχρονισμού της οικονομίας κρίνεται πως έχουν ήδη φέρει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, το 77% βρίσκεται ακόμη στη φάση της εφαρμογής του, ενώ το υπόλοιπο 2% έχει αφεθεί προς το παρόν κατά μέρος «για διάφορους λόγους».
Πηγή: iefimerida
Ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης

...(σ.σ. Ο Ραούλ Κάστρο) εκτίμησε πως ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης δεν είναι ενάντια στο σχέδιο της κουβανικής κυβέρνησης που περιλαμβάνει 313 μέτρα εκσυγχρονισμού της οικονομίας. Δίνοντας ένα στοιχείο προσανατολισμού είπε πως ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης εφαρμόζεται επιτυχημένα στη Κίνα και στο Βιετνάμ.
Πηγή: 902

66 σχόλια:

  1. Η αστικη προπαγανδα κολλαει στην καταγγελια του νεοφιλελευθερισμου για τους δικους της λογους. Το θεμα εξακολουθει να ειναι οτι ως αντιπαλο δεος στο νεοφιλελευθερισμο τοποθετουνται η κινα και το βιετναμ.

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Διαβάζοντας το σύνολο της ομιλίας του ραούλ Κάστρο, εγώ δεν κατάλαβα αυτό, κάθε άλλο παρά αυτό μάλιστα.
      Εδώ μας λέει πως ο ιδιωτικός τομέας θα παραμείνει ως συμπληρωματικό (και μόνο) στοιχείο της Κουβάνικης οικονομίας, πως το κράτος πρόνοιας δεν πρόκειται να πειραχτεί, πως ο κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας θα παραμείνει.

      Όσο για τον νόμο της αξίας (προσφοράς και ζήτησης) στον σοσιαλισμό, ούτε εφεύρεση του Ραούλ είναι, ούτε πολύ περισσότερο του Τενγκ παλιότερα.
      Ο πρώτος που κάνει λόγο για αυτό είναι ο Στάλιν στα "οικονομικά προβλήματα του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ" (αν θυμάμαι σωστά).

      Δεν χρειάζεται να μας τρομάζει η διατύπωση.

      Διαγραφή
    2. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Ναι, σωστά θυμόμουν:
      http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/10/jv-stalin-1951-ii.html

      Διαγραφή
    3. Απο το "ο Σταλιν μιλουσε για την ισχυ του νομου της προσφορας και ζητησης στον σοσιαλισμο", μεχρι το "ο Σταλιν θα θεωρουσε την εφαρμογη αυτο του νομου στην τωρινη Κινα ως πετυχημενη" η αποσταση ειναι γιγαντιαια.

      Νομιζω ειμαι σαφης οτι το προβλημα στην συγκεκριμενη φαση που βρισκω ειναι στην δευτερη προταση, ασχετα απο την σταση του κκε η της δικιας μου σε σχεση με την πρωτη. Θεωρω δε την ανασυρση της πρωτης ως τελειως αποπροσανατολιστικη για την συζητηση.

      Οσο για το συμπληρωματικο του ιδιωτικου τομεα: Μιλαμε για μια χωρα 11 εκατομμυριων στην οποια συμφωνα με τα στοιχεια του ιδιου του συνεδριου το 1/10 των οποιων δουλευουν αμεσα στην συμπληρωματικη οικονομια. Καποιοι απο αυτους εξω απο τον Κ. Σχεδιασμο. Και ταυτοχρονα μιλαει για (εστω και προσεκτικη) ποσοτικη και ποιοτικη αναπτυξη της περαιτερω χωρις να χαθει ο συμπληρωματικος χαρακτηρας της. Περα απο τις οποιες εκτιμησεις ή τακτικες σε αυτα τα μεγεθη τα ορια μεταξυ του "η ιδιωτικη πρωτοβουλια συμπληρωνει" και του "η ιδιωτικη πρωτοβουλια απειλει την πρωτοκαθεδρια της κοινωνικης" μπορουν να ξεπεραστουν και αθελα και οι γραμμες να θολωσουν. Συνεπως στην καλυτερη μιλαμε για μια κουβα ηδη σε καθεστως νεπ που σκεφτεται να προχωρησει σε μια ακομη υποχωρηση χωρις να διαφαινεται στο οριζοντα καποιο αμεσο κερδος απο αυτην. Η λαθροχειρια να πλασαρεται αυτη η κατασταση ως συμφωνη με τις λενινιστικες και σταλινικες πολιτικες που κατηργησαν την νεπ ειναι κατι περα απο προφανης.

      Δεν ειναι μια καταγγελια του νεοφιλελευθερισμου απλως. Ειναι μια καταγγελια του ν. που βαζει ως εναλλακτικη μια χωρα που ολο το δκκ θεωρει καπιταλιστικη. Καταλαβαινω το συναισθηματισμο αλλα εδω τα δεδομενα ειναι αμειλικτα.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    4. @Ο.Χ.Ε.Π. :
      Ναι μιλάμε για μια χώρα που το 90% των εργαζομένων της απασχολούνται στην σοσιαλιστική οικονομία.
      Τώρα πως αυτό το 10& "απειλεί" το υπόλοιπο 90%, και μάλιστα παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, εγώ δεν το καταλαβαίνω.

      Για τα περί Κίνας, καλό είναι να έχουμε υπόψην μας πως το ΚΚ Κούβας είναι κυβερνών κόμμα και έχει ανάγκη να κάνει και δημόσιες σχέσεις. Δεν νομίζω πως χριάζεται κάποια δραματοποίηση για μια και μόνο αποστροφή του λόγου του Ραούλ, σε μια ομιλία που το ρεζουμέ της είναι η εγγύηση της συνέχισης της οικονομίας της χώρας με όρους κεντρικού σχσδιασμού και όλα τα υπόλοιπα που ανάφερα στο προηγούμενο σχόλιο μου.

      Παρεπιπτόντος, εγώ όχι απλά δεν συνέκρινα τίποτε με την ΝΕΠ, αλλά είπα και πως θεωρώ κάθε σύγκριση Κούβας-ΕΣΣΔ, εντελώς εκτός λογικής.

      Επίσης δεν καταλαβαίνω την πρεμούρα της αποστασιοποίησης από την Κούβα. Αυτη η συζήτηση θα είχε κάποιο νόημα στα 90's όταν και έγιναν οι πρώτες οικονομικές μεταρυθμίσεις εκεί. 25 χρόνια μετά ξέρουμε πως δεν οδήγησαν τελικά στην παλινόρθωση.
      Θα συνιστούσα λίγη παραπάνω εμπιστωσύνη στους Κουβανούς κομμουνιστές, και λιγότερη βιασύνη να "θάψουμε" την Κουβάνικη επανάσταση πριν της ώρας της.

      Ειδικά όταν δεν έχουμε να τους προτείνουμε και κάτι καλύτερο από αυτό που αναγκάζονται τελικά να κάνουν...

      Διαγραφή
    5. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Για τε περί "προσπαθειών αποπροσανατολισμού" και "λαθροχειριών" δεν απαντάω, γιατί θα πρέπει αναγκαστικά να το κάνω και με το ανάλογο ύφος, οπότε η συζήτηση θα ξεφύγει σίγουρα από τα πλαίσια της συντροφικής ανταλλαγής απόψεων.

      Διαγραφή
    6. Αλλο 10% της εργατικης βασης και αλλο 10% του πληθυσμου. Αυτο το 10% εχει και οικογενειες. Συνολικα στο πληθυσμο οι εμμεσα εξαρτημενοι ειναι πολυ παραπανω.

      Σου λεω για τις επεξεργασιες της κουβας και μου λες για το αν εχει δικιο ο σταλιν για τον νομο της προσφορας και ζητησης. Ως τι να το εκλαβω;

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    7. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Ναι το 10% αυτό του πλυθησμού αντιστοιχεί στο 20% της οικονομίας (σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι Κουβάνοι). Το υπόλοιπο 80%;

      -Ανάφερες ακριβώς το κομμάτι που μίλαγε για τον νόμο προσφοράς-ζήτησης.
      Απάντησα (επικαλούμενος τον Στάλιν) πως αυτό δεν είναι κάτι τρομαχτικό από μόνο του, και πως η ανάφορα στα ΚΚ Κίνας και Βιετνάμ ενέχει πάντα και τον χαρακτήρα της διπλωματικής φιλοφρόνησης.

      Νομίζω πως είμαι απόλυτα εντός θέματος.

      Από εκεί και πέρα ξανακοίτα κ εσύ τις δηλώσεις του Ραούλ για να δεις πως τα συμπεράσματα σου είναι τραβηγμένα από τα μαλλιά τουλάχιστον, αν δεν καταδείχνουν και μια πρεμούρα άρον-άρον ξεκόμματος και από την Κούβα, που στην παρούσα φάση -το ξαναλέω- αδυνατώ να καταλάβω την σκοπιμότητα της.

      -Επίσης αδυνατώ να καταλάβω ποια σκοπιμότητα προσάπτεις σε εμένα σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησες.
      Εάν αυτή είναι η αλληλεγγύη που θα συνεχίσω να δείχνω στον αγώνα του Κουβάνικου λαού για αξιοπρέπεια και επιβίωση, την αποδέχομαι πλήρως, ούτως ή άλλως.

      Διαγραφή
    8. Σιγουρα ολα αυτα θα προσπαθησουνε να τα χρησιμοποιησουνε εναντιον μας η Αστικη Τάξη και ο Οπορτουνισμος για να δειξει οτι δεν υπαρχει αλλος δρομος και η Κουβα κανει πισω οποτε ενταξει παιδια ριξτε λιγο νερο στο κρασι σας. Εμεις για να αντιμετωπισουμε αυτην την κατασταση πρεπει να συνεχισουμε να προβαλουμε την προταση εξουσιας του Κομματος να εξηγουμε στον λαο τι φταιει και εφτασε εδω η Κουβα και οτι δεν ειναι νομοτελεια αυτο που συμβαινει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. 1,5 εκατομμυριο εργαζομενοι με αλλα περιπου 2 εκατομμυρια οικογενειες ειναι. Τσακ μπαμ εχεις το υποστρωμα (που δεν ειναι 10% οπως ελεγες στην αρχη) μεσα απο το οποιο βγαινουν μαζικα αντιπαλοι του σοσιαλιστικου κρατους. Και ενω υπαρχει ηδη αυτο εχουμε υποσχεσεις για αναπτυξη του.

      Η αλληλεγγυη στο κουβανικο λαο δεν σημαινει οτι θα συμφωνω και θα καταλαβαινω καθε αποφαση τους.

      Χωρος για διπλωματικες φιλοφρονησεις υπαρχει μπολικος. Οι επισκεψεις του ομπαμα, οι ομιλιες που ανοιγονταν στον πουτιν και την κινα, το γραμμα για τον τσιπρα και γενικοτερα οτι αλλο εξυπηρετει την realpolitik της περιοδου. Αυτα ειναι απολυτως κατανοητα. Εδω ειναι η εισηγηση του γγ μεσα στο συνεδριο. Στο ανωτατο κομματικο οργανο. Που χαραζεις γραμμη. Αμα εκει λες την κινα προτυπο απλως εκανες πατατα. Ουτε τραβηγμενο απο τα αυτια ειναι ουτε τιποτα.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
    10. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Λοιπόν το 10% εσύ το ανάφερες, και όντας μη προσεκτικός απάντησα με βάση αυτό, πράγμα που από ότι είδες διόρθωσα στο επόμενο σχόλιο μου. Ας μην κάνουμε συνδικαλιές μεταξύ μας.
      Κατά τα λοιπά, ούτε το σύνολο των ανθρώπων που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα θα γίνουν εχθροί του σοσιαλισμού (δεν είναι όλοι αφεντικά, δουλεύουν και εργάτες εκεί), ούτε το 20% της οικονομίας της χώρας μπορεί να είναι σημαντικότερο από το 80% (όση δημιουργική λογιστική και να κάνουμε), ούτε πολύ περισσότερο είπε κανείς πως το "αγοραίο" κομμάτι δεν θα παραμείνει υπό αυστηρό έλεγχο.
      Υποχώρηση είναι σίγουρα, και προφανώς συντεταγμένη.
      Αυτό πόρω απέχει από την δική σου περιγραφή (όπως την καταλαβαίνω εγώ) της συντεταγμένης παλινόρθωσης.

      Όσο για τις δημόσιες δηλώσεις, πάντα έχουν και διπλωματικό χαρακτήρα, ακόμη και εντός του συνέδριου όταν μιλάμε για κυβερνών ΚΚ.
      Οι κεκελισμένω των θυρών συνεδριάσεις αρχίζουν από σήμερα, και μάλλον εκεί θα είναι και όλο το ζουμί στις αποφάσεις που τελικά θα παρθούν.

      Διαγραφή
    11. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Και επί της ουσίας της διαφωνίας μας τώρα.
      Εσύ από τις δηλώσεις κράτησες πως η υποχώρηση (αναμενόμενα εξάλλου) συνεχίζεται, εγώ κράτησα πως αυτή θα έχει και ένα όριο. Πράγμα που μόνο δεδομένο δεν θεωρούσα βλέποντας την φορά των πραγμάτων.

      Διαγραφή
    12. Οταν λεει οτι θα κρατησει μεχρι το 2030 υπαρχει πολυ χοντρο προβλημα. Θα ξεφυγει απολυτα ο ελεγχος απουσιαζοντας Φιντελ και Ραουλ και θα προχωρησει στην ανατροπη. Οσο συναισθηματικα και να ειμαστε δεμενοι η πραγματικοτητα ειναι οδυνηρη. Σιγουρα η Οπορτουνιστικες δυναμεις δεν ειναι κυριαρχες αυτη την στιγμη. Υπαρχουνε σιγουρα δυναμεις που συμφωνησαν λογο του Εμπαρκο και των συνεπειων του. Οπως σιγουρα υπαρχουνε και αλλοι που δεν συμφωνουνε με τιποτα απο ολα αυτα. Ας ευχηθουμε αυτες οι δυναμεις να επικρατησουνε ωστε να σταματηση αυτος ο δρομος. Αν φτασει μεχρι το 2030 το πραγμα θα ειναι χωρις γυρισμο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    13. Και κατι ακομα για προβληματισμο. Αν δεχτουμε οτι ειναι αναγκαστικη η υποχωρηση και δεν υπαρχει αλλος δρομος τοτε καταληγουμε στο συμπερασμα οτι το καθε ΚΚ και το ΚΚΕ δεν πρεπει να αγωνιζεται για την ανατροπη του Καπιταλισμου γιατι απο την στιγμη που θα εχει το Καπιταλιστικο Εμπαρκο δεν θα μπορεσει να επιβιωσει. Στην επιθεση που θα ακολουθησει με βαση την Κουβα για να πιεστει το ΚΚΕ να αλλαξει Στρατηγικη πρεπει να ειμαστε ξεκαθαροι. Να απανταμε επιθετικα φωτιζοντας τις αιτιες που εφτασε εδω το Κ.Κ και οτι δεν ειναι απαντηση στην ζουγκλα του Καπιταλισμου να πεσουμε στην αγκαλιά του ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ δικαιωνοντας τους φιλους.....που δολοφονησανε απο μεσα τον Σοσιαλισμο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    14. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Όσο με αφορά, ένας και μόνο τρόπος υπάρχει να επιβιώσουν χωρίς υποχωρήσεις οι Κουβάνοι αυτή την στιγμή. Να σπάσει η ιμπεριαλιστική περικύκλωση.
      Μόνο που αυτό δεν είναι στο χέρι των Κουβανών αποκλειστικά, αλλά και στο δικό μας. Να δημιουργήσουμε δηλαδή και άλλα σοσιαλιστικά κράτη με τις επαναστάσεις μας.
      Όταν θα έχουμε κάνει λοιπόν αυτό το δικό μας καθήκον, μετά θα μπορούμε να ασκήσουμε κριτική και στους Κουβάνους.
      Αυτοί το δικό τους το έκαναν.

      Διαγραφή
    15. Συμφωνουμε απολυτα.Αυτοι το δικο τους καθηκον το κανανε και με το παραπανω εδω και 57 χρονια. Ο Μόνος τροπος λοιπον ειναι να σπασει η Ιμπεριαλιστικη περικυκλωση με την υπαρξη και αλλων Σοσιαλιστικων κρατων στην Αμερικανικη ηπειρο. Αυτο υπηρχανε στο παρελθον η προυποθεσεις να συμβει.Το γιατι δεν συνεβη και ποιοι ειναι οι Δολοφονοι το γνωριζουμε. Αρα λοιπον να το φωτιζουμε καθημερινα στην δραση μας δειχνωντας οτι δεν μπορει να ειναι λυση ο δολοφόνος που πνιγοντας τον Σοσιαλισμό και τις Επαναστασεις στο αιμα οδηγησε στην καταστροφη Αρα πρεπει να δεχτουμε μεσα μας οσο οδυνηρο και να ειναι οτι προκειται για ηττα και να συνεχισουμε τον δρομο μας για τον Σοσιαλισμό με Δικτακτορια του Προλεταριατου αντιμετωπιζοντας παντα σαν εχθρους αυτους που ενω ο Σοσιαλισμός μπορούσε να εχει επικρατησει σημερα σχεδον παντου τα καταστρεψανε ολα απο μεσα...και απο πανω... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    16. Νομιζω και οι δυο συγκρατησαμε το ιδιο γιατι η εισηγηση ηταν σαφης: θα υπαρξει ενα οριο και αυτο το οριο θα ειναι καπου αναμεσα στην σημερινη κουβα και την σημερινη κινα. Αυτο που αλλαζει ειναι οτι εγω αυτο το κατακρινω ως μια υπαρκτη υποχωρηση, ενω εσυ λες οτι επρεπε να το περιμενουμε και "παλι καλα που δεν θα υπαρξουν μαζικες ιδιωτικοποιησεις" προεξοφλοντας πληρως το τι θα γινει στο μελλον. Δεν κατανοω απο που πηγαζει αυτη η σιγουρια σου, εκτιμω παρολα αυτα την αισιοδοξια σου.

      Σε καθε περιπτωση λεω να το αφησω εδω μιας και οι δυο ειμαστε ξεκαθαροι σχετικα με το τι λεμε και θεωρω οτι οποιαδηποτε τοποθετηση μου απο εδω και περα θα διυλιζει τον κωνωπα πανω σε γνωστα θεματα τα οποια ομως δεν μπορουμε να επηρεασουμε αμεσα.

      Ο.Χ.Ε.Π.

      Διαγραφή
  2. Ερωτημα πρωτο. Δεν θα εφαρμοστουνε ποτε οι θεραπειες Σοκ που ειναι σε βαρος των λιγοτερων προνομιουχων Ταξεων. Για ποιες Ταξεις μιλαμε. Και θα εφαρμοστει μεχρι το 2030. Στο Συνεδριο του ΚΚΣΕ που σταματησε την ΝΕΠ διαβασα οτι ειχανε παρουσιαστει φαινομενα πολυ επικυνδινα που επεβαλαν το σταματημα της. Μαζι με τον Τροτσκι και τους αλλους που σπρωχνανε για τον Καπιταλισμο. Τι ειναι αυτο που θα εμποδισει την κατασταση να ξεφυγει απο τον ελεγχο του Κ.Κ την στιγμη που και Βιολογικα θα εχουνε αποχωρηση η δυο ηρωες της Μονκαδας. Και επισης το χαλαρωμα του Εμπαρκο στην Κουβα δεν πρεπει να μας λεει κατι για προβληματισμο οταν αλλου δυναμωνει. Η Οικονομια και η Σιδερενιοι νομοι του καπιταλισμου με ολα τα παρασιτικα φαινομενα που θα φερει μοιραια θα εχουνε καταστρεπτικες συνεπειες για το Σοσιαλιστικο κρατος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      -Τι "για ποιές τάξεις μιλάμε"; Μας κάνεις πλάκα; Δεν το ξέρεις πως υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις στην Κούβα ήδη από την δεκαετία του '90; Λες οι εργαζόμενοι σε αυτές να ανήκουν στην ίδια τάξη με τους ιδιοκτήτες τους;

      -Δεν έχει κάποια σχέση η ΝΕΠ εδώ.
      Κατανοούμε πως οποιαδήποτε σύγκριση ανάμεσα στην μεγαλύτερη σε έκταση (και πλουτοπαραγωγικές πηγές) χώρα του κόσμου (ΕΣΣΔ), και ένα νησάκι κάτω από την μύτη των ΕΠΑ, είναι πέρα από κάθε λογική;

      Έχουμε να προτείνουμε στους Κουβάνους κάποια καλύτερη λύση από αυτή που εφαρμόζουν -θέλω να πω- ή απλά αμπελοφυλλοσοφούμε;
      Υ.Γ.
      Και εμένα με ανησυχούν όλα αυτά. Όχι τώρα, αλλά από τα 90's. Παρόλα αυτά οι Κουβάνοι με διάψευσαν τα τελευταία 25 χρόνια με τις αντοχές της κοινωνίας τους.
      Λίγο παραπάνω εμπιστωσύνη λοιπόν...

      Διαγραφή
    2. Το 1991 δεν με ανησυχουσε η Κούβα.Τα τελευταια 5 χρονια με ανησυχει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Μάλλον άργησες κάπως να ανησυχήσεις, αλλά δεν είναι επί του παρόντος.

      Διαγραφή
    4. Δεν θα διαφωνησω πρεπει να εχεις δικιο. Μπλεγμενος με τις δουλειες για την επιβιωση με Ρεπο και αδειες σπανιως ειχα χασει λιγο το νημα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Και στην Κορεα απο οτι ξερω υπαρχουνε Οικονομικες ζωνες πανω στα Συνορα με την Ρωσια Κινα και τους Νοτιους. Αλλα ειναι απολυτα ελεγχομενες οι εργατες πανε μονο για δουλεια και φευγουνε και για ολα εχουνε να κανουνε με τον Κεντρικο Σχεδιασμο της Λαικης Δημοκρατίας. Και το Εμπαρκο δυναμωνει συνεχως προκειμενου να τους γονατισουνε. Γνωριζω την Γεωγραφια απλα το φερνω σαν παραδειγμα δυο Σοσιαλιστικων χωρων που με την επιβιωση τους μετα το 1991 μας δειξανε οτι ο Σοσιαλισμος στην ΕΣΣΔ δεν Κατερρευσε αλλα δολοφονηθηκε απο μεσα και απο πανω. Προβληματισμους βαζω και δεν προδικαζω τιποτα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      και στην Κούβα από όσο ξέρω, συγκεκριμένες οικονομικές ζώνες υπάρχουν.
      Και βέβαια η Κούβα είναι (λόγω γεωγραφίας) σε πολύ χειρότερη θέση από την Λ.Δ.Κορέας.

      Διαγραφή
    2. Για την Γεωγραφια συμφωνουμε.Ειναι μια χωρα στην Αμερικανικη Ηπειρο. Φροντισανε να μην υπάρχει αλλη Σοσιαλιστικη χωρα στην περιοχη φροντιζοντας να πνιξουνε ολες τις Επαναστασεις στο Αιμα οπως στην Βολιβια με τον ΤΣΕ το 1967.Για τους φιλους....λεω. Η Οικονομικες ζωνες οπως εχω καταλαβει και απο δικες σου αναρτησεις ειναι διαφορετικες στις δυο χωρες.Αυτην την απαντηση πειρα και απο μελος της Κ.Ε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      ναι οι οικονομικές ζώνες είναι διαφορετικές, και εξυπηρετούν και διαφορετικούς άμεσους στόχους.
      Στην Κούβα εισροή συναλλάγματος για τις εισαγωγές ειδών άμεσης ανάγκης, στην Κορέα για την εισαγωγή βιομηχανικής τεχνολογίας.
      Το κοινό είναι η προσπάθεια και των δύο χωρών να κρατήσουν την ιδιωτική οικονομία υπό έλεγχο. Αυτό δείχνει μια πολιτική βούληση.
      Μια πολιτική βούληση που δεν υπήρχε στην ΕΣΣΔ που την ανάφερες δύο φορές σαν παράδειγμα.

      Διαγραφή
    4. Ασφαλως και δεν υπηρχε στην ΕΣΣΔ ουτε συζητηση Συνειδητα βαδισε η ηγεσια στην πορεια αυτη.Πετωντας εξω πραγματικους Μπολσεβικους απο το 1957 κιολας. Ασφαλως και ειναι ζητημα ζωης και θανατου για αυτες τις δυο Σοσιαλαστικες χωρες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. έχω την εντύπωση ότι ο νόμος της αξίας δεν είναι ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Ο νόμος της αξίας αναφέρεται στο πως ένα προιόν στην εμπορευματική παραγωγή αποκτά αξία:ζωντανή εργασία + νεκρή εργασίας που έχει σωρευθεί στις πρώτες ύλες , στα εργαλεία κλπ. Η τιμή που είναι η χρηματική έκφραση της αξίας είναι που επηρεάζεται από την προσφορά και τη ζήτηση και μπορεί να διαμορφωθεί πάνω ή κάτω από την αξία του προιόντος ανάλογα με τις συγκυρίες. Ο Στάλιν αναφέρεται στο νόμο της αξίας νομίζω με την παραπάνω έννοια. Θέλει βέβαια τον περιορισμό της δράσης του νόμου της αξίας γιατί στόχος του σοσιαλισμού είναι σταδιακά να παύσει ο εμπορευματικός χαρακτήρας στην παραγωγή, γεγονός που είχε καταφέρει η ΕΣΣΔ σε κλάδους της βαριάς βιομηχανίας πχ τρακτέρ κλπ Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Πάνος:
      Είναι άλλο η αξία και άλλο η τιμή, σε αυτό έχεις δίκιο. Ο Στάλιν επιμένει όμως για το καθοριστικό στοιχείο της εμπορευματικής διακίνησης αλλά και παραγωγής (που δεν έχουν εξαλειφθεί), και εδώ μιλάμε και για νόμο προσφοράς-ζήτησης, αναγκαστικά.

      Διαγραφή
    2. Δεν εχουνε εξαλειφθει στο Κολχοζ και στο Εξωτερικο εμποριο με Καπιταλιστικες χωρες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Πάλι πας να ανοίξεις κουβέντα εκτός θέματος, και μάλιστα μεγάλη.
      Άνοιξες την κουβέντα για την Κούβα σε άσχετο ποστ, με αναγκάζεις να κάνω ανάρτηση επάνω σε αυτό, και τώρα βάζεις άλλο ζήτημα!

      Τέλος πάντων, για όποιον ενδιαφέρεται, το πλήρες κείμενο του Στάλιν είναι εδώ:
      http://ex-amaxis.gr/wp-content/uploads/2011/03/%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%9B%CE%99%CE%9D-%CE%99.-%CE%9F%CE%99%CE%9A%CE%9F%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%99%CE%9A%CE%91-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%92%CE%9B%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%91-%CE%95%CE%A3%CE%A3%CE%94.pdf

      Διαγραφή
  5. σ. Trash, πολύ σωστά ''αυτονομείς'' το θέμα σε διαφορετική ανάρτηση.
    Επί της ουσίας, θα συμφωνούσα με τις εκτιμήσεις του Ο.Χ.Ε.Π. Ή με την ευρύτερη κατεύθυνση την οποίαν έθεσε.
    Κατ' αρχάς, έχει διαφορετικό ''βάρος'' ο τρόπος δημοσιογραφικής κάλυψης (και) αυτού του θέματος από ένα μέσο αστικής προπαγανδας σε σχέση με ένα αντίστοιχο μέσο κομμουνιστικής. Όταν το επίσημο ειδησεογραφικό πόρταλ του ΚΚΕ επιλέγει να αναδείξει (σε πολύ πιο σύντομη έκταση) εκείνα τα δεδομένα τα οποία καταδεικνύουν την αρνητική ''τροπή'' αναφορικά με την εξέλιξη της Κουβανικής Επανάστασης δε νομίζω ότι ''πράττει'' τυχαίως. Ή μήπως θα εξαρτούσε κάποιο ''συμφέρον'' από το να προβάλει μία τέτοια εξέλιξη; Προφανέστατα όχι. Και όχι μόνο για την περίπτωση του ΚΚΕ. Όπως ορθά ανέφερε ο Ο.Χ.Ε.Π., το σύνολο των ΚΚ τα οποία υιοθετούν την μαρξιστική - λενινιστική θεωρία θα έκριναν (ή και θα κρίνουν) σαφώς αρνητικά τις εν λόγω εξελίξεις.
    Έπειτα σ. Trash, η αναφορά σου στην πολιτική βούληση αλλά και στην ενδιάθετη πρόθεση στελεχών κ.ο.κ. έχει σημασία. Ωστόσο, η ''κατάσταση'' δε θα είναι ελεγχόμενη στο εγγύς μέλλον.
    Εν ολίγοις, απορώ πως η θέση του παρόντος ιστολογίου (με πολύ συχνές εξαιρετικές αναλύσεις και αναρτήσεις) ''περιορίζεται'' σε μία συναισθηματικού τύπου αντίδραση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Orestis Komep:
      Αρχικά το γεγονός πως το επίσημο πόρταλ του ΚΚΕ αφιέρωσε πολύ λιγότερο χώρο για το συνέδριο του αδελφού κόμματος από ότι τα αστικά μέσα, προσωπικά με εξέπληξε.

      Το γεγονός είναι πάντως πως (δυστυχώς) τα αστικά μέσα παρείχαν μεγαλύτερης έκτασης ενημέρωση από το 902, -αναγκάζοντας με και να τα επικαλεστώ-, οπότε συμπεραίνω πως το συγκεκριμένο γράφτηκε μάλλον κάπως βιαστικά.
      Ελπίζω βέβαια σε μια πολύ πιο αναλυτική ενημέρωση από τον "Ρ" μέσα στις επόμενες μέρες.

      Για το εάν η κατάσταση θα είναι ελεγχόμενη ή όχι στο εγγύς μέλλον, θα το δείξει το εγγύς μέλλον. Εγώ πάντως την πρόβλεψη που κάνεις τώρα επάνω σε αυτό, την είχα κάνει από τα μέσα της δεκαετίας του '90, και ευτυχώς βγήκα ...χαζός.
      Οπότε πλέον φυλάγομαι για τέτοιου είδος προβλέψεις αφενός, τείνω να πιστέψω πως ο σοσιαλισμός έχει την δυανατότητα να κρατήσει το θηρίο από το λουρί, εάν υπάρχει τέτοια πολιτική βούληση αφεταίρου.

      Patria o Muerte compañeros!

      Διαγραφή
    2. σ. Trash, προσωπικά ο τρόπος κάλυψης από μέρους του πόρταλ με ικανοποίησε. Υπό την έννοια ότι απέδωσε τη συγκεκριμένη είδηση εγκαίρως και, κυρίως, χωρίς περιττές λεπτομέρειες, αναδεικνύοντας την ουσία. Είναι βέβαιο πως το θέμα θα απασχολήσει σε μεγάλη έκταση αναλύσεις εκ μέρους του ΚΚΕ διά του ''Ριζοσπάστη''. Ούτως ή άλλως, το πόρταλ έχει, πρωτίστως, ειδησεογραφικό περιεχόμενο, το οποίο και δεν προσφέρεται για παράθεση αναλύσεων.
      Η διαοφορά σε σύγκριση με τις συνθήκες στις οποίες είχες προβεί στην πρόβλεψή σου αυτή είναι σημαντική. Στην παρούσα φάση και, για την ακρίβεια, το διάστημα της τελευταίας πενταετίας (τουλάχιστον) έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Δεν πρόκειται για την έκφραση μίας γενικότερης καλοπροαίρετης αγωνίας. Εξάλλου και οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ δεν υπήρξαν ''τυχαίες''. Θα συμφωνήσω στο ότι δεν εξαντληθεί ακόμη κάθε δυνατότητα αντιστροφής.
      Όμορφο και με ουσιαστικό περιεχόμενο το σύνθημα, αλλά δεν αρκεί.

      Διαγραφή
    3. @Orestis Komep:
      Για τον τρόπο κάλυψης από το πόρταλ μάλλον θα διαφωνήσουμε, αλλά στην τελική είναι γνωστές οι αδυναμίες ενός μέσου που είναι υποχρεωμένο να παρέχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο, και δεν στελεχώνεται και από επαγγελματίες.

      Για το δεύτερο κομμάτι τώρα, η εισαγωγή καπιταλιστικών δρόμων, έγινε στην δεκαετία του '90 και όχι την τελευταία πενταετία. Νομίζω λοιπόν πως τα κουδούνια θα έπρεπε να βαρέσουν από τότε.
      Τα δικά μου βαρέσανε όπως είπα και πριν, αλλά του κάκου.

      Διαγραφή
    4. @Orestis Komep:
      Επίσης για τον όποιο συναισθηματισμό, σχώρνα με λίγο. Είναι και οι μέρες της επέτειου της απόκρουσης της ιμπεριαλιστικής εισβολής στον "κόλπο των χοίρων" αυτές...

      Διαγραφή
    5. Δεν υπαρχει νομιζω θεμα συγχωρεσης.Για ολους μας ειναι οδυνηρο Συντροφε μην εχεις καμμια αμφιβολια. Μη νομιζεις οτι χαιρομαι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. σ. Trash, είναι ενδιαφέρουσα η υπενθύμισή σου για την επέτειο. Δεν το εξέφρασα σωστά, εννοούσα αντίδραση που στοχεύει σε έναν "εφησυχασμό", καλοπροαίρετα πάντοτε.
      Βεβαίως, θέτεις το (εύγολο) ερώτημα: ποια θα όφειλε να ήταν η γενική κατεύθυνση της αντίδρασης του κράτους της ΛΔ Κούβας και του ΚΚ Κούβας ενόψει των σημερινών αντίξοοων συνθηκών. Θεωρώ ως ένα εκ των κρισιμότερων κριτηρίων, το επιτρεπτό της πραγματοποίησης καπιταλιστικών επενδύσεων εντός του εδάφους του κράτους. Αυτό το "επιτρεπτό" αποτελεί ένα βασικό οριακό σημείο. Επίσης, ας λάβουμε υπόψη μας και άλλες παραμέτρους. Π.χ., τέθηκε σωστά το ζήτημα των πολύ πρόσφατων "πολιτιστικών προσεγγίσεων" με "δυτικού τύπου" πρότυπα κλπ. Δε νομίζω ότι πρόκειται για τόσο άμεμπτη επιλογή. Οπωσδήποτε, ωστόσο, πρόκειται για άστοχη επιλογή. Για να μην αναφερθώ σε πολύ σοβαρότερα ζητήματα.

      Διαγραφή
    7. @Orestis Komep:
      -Προσωπικά δεν ξέρω αν είχαν άλλες επιλογές μετά το 1991. Πάντως παρά τα προβλήματα και τις υποχωρήσεις, διάλυση δεν βαρέσανε όπως άλλοι, και αυτό από μόνο του είναι τεράστιο κατόρθωμα.
      -Σίγουρα σε έναν στρατό ο πιο δύσκολος ελιγμός είναι η τακτική υποχώρηση. Αυτό ισχύει και στην πολιτική. Δεν είναι ρόδινα τα πράγματα. Απο αυτό όμως μέχρι να προεξοφλούμε την ήττα -ακόμη δεν την είδαμε, ο δρόμος είναι πολύ μακρύς.
      -Για το πολιτιστικό δεν νομίζω πως είναι κάτι νέο. Η Κούβα στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της επηρρεάζονταν πολιτιστικά από τις ΕΠΑ, πράγμα λογικό και λόγο γεωγραφίας εξάλλου.
      -Και τέλος η άποψη μου.
      Λοιπόν όσο δύσκολοι και ανεπιθύμητοι και αν είναι οι ελιγμοί υποχώρησης, δεν θεωρώ πως αποτελούν καθαυτοί τον μεγάλο κίνδυνο.
      Αυτός πιστεύω πως βρίσκεται στην ιδεολογικοπ[οίηση αυτών των ελιγμών, όπως έκαναν οι κινέζοι με την θεωρία του "σοσιαλισμού της αγοράς" ή οι σοβιετικοί με αυτήν της "ειρηνικής συνύπαρξης" με τον ιμπεριαλισμό.
      Από την πληροφόρηση που έχω μέχρι τώρα, τέτοια δείγματα από τους Κουβανούς δεν έχω δει.
      Αναμένω λοιπόν πριν βγάλω συμπέρασμα (και πόσο μάλλον αρνητικό συμπέρασμα) μια πολύ πιο λεπτομερή ενημέρωση, που ελπίζω να μην έρθει από τα αστικά μέσα αυτή την φορά.

      Διαγραφή
  6. Αυτη η χωρα δηλαδη ειναι σε σταδιο μεταξυ σοσιαλισμου και καπιταλισμου;
    Δεν ειρωνευομαι. Οι κυριαρχες σχεσεις παραγωγης ειναι σοσιαλιστικες αλλα ο κεντρικος σχεδιασμος και ο ελεγχος της παραγωγης εξασθενουν.
    Επανορθωση καπιταλιστικη βλεπω εγω. Εχει ομοιοτητες με το 20ο αλλα δινει αλλου ειδους "καραμελες" στον λαο, που δημιουργουν συνειδηση καταλληλη για πληρη εξαλλειψη σοσιαλιστικης οικονομιας.

    Δικαιωμα σε αγροτες και καλλιεργητες μικρων κηπων να πουλανε στην λαϊκη της πολης αντι για καλεσμα στην υπαιθρο και στα χωραφια, δλδ δημιουργια μερκαντιλιστικης συνειδησης αντι για οργανωση της γεωργιας, συνδεση νομισματος με δολαριο και εξαρτηση της οικονομικης πολιτικης απο ενα ακομα εμποδιο, μαζικος τουρισμος δυτικων και με πορνοτουριστικα στοιχεια, τομεις της οικονομιας σε ξενες εταιρειες. Συν την εφοδο αμερικανικης κουλτουρας. Συν ενας αχταρμας ανθρωπων που ζουνε διπλα στους τουριστες και εξαρτανε τη μερα τους απο το συναλλαγμα αντι απο τη δουλεια τους.

    Αλλα υπαρχει ενα ισχυρο κομμουνιστικο κομμα.
    Ειμαστε στα τελευταια χρονια της σοσιαλιστικης Κουβας θα ελεγα.

    σαπορ τουτουρκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @σαπορ τουτουρκι:
      Έχεις να τους προτείνεις κάποια καλύτερη λύση από την υποχώρηση (γιατί σαφώς και πρόκειται για τέτοια) που αναγκάζονται να κάνουν;
      Καμμία σχέση με το 20ο. Εκεί ήταν στρατηγική επιλογή, εδώ είναι αναγκαστική υποχώρηση.
      Παραμένω αισιόδοξος...

      Διαγραφή
    2. Εγω παντως ειμαι σιγουρος μονο για τις προθεσεις του Ραουλ του Φιντελ και αν υπαρχουνε αλλοι απο εκεινη την Γενια. Ειμαι επισης σιγουρος οτι υπαρχει μια μειοψηφια συντροφων που θα διαφωνει ριζικα με αυτον τον δρομο. Για αυτα ειμαι απολυτα σιγουρος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. TRASH

      Αναγνωριζω πως ηδη εχω πεταξει μια μεγαλοστομια, για επιστροφη στην υπαιθρο. Η αμεση απαντηση - ερωτηση ειναι πως θα στεγαστει ολος ο λαος που θα επρεπε να επιστρεψει στην υπαιθρο για να αναστηλωσει την αγροτικη οικονομια. Μονο αυτο το κομμα μπορει να οργανωσει τον τοπο του, το ΚΚ Κουβας. Δεν ξερουμε ολα τα στοιχεια και εξω απο το χορο λεμε πολλα τραγουδια.

      Λοιπον, παραθετω εδω και τα σχετικα με την γεωργια εντος πολης.
      http://www.apenantioxthi.com/2013/01/blog-post_12.html?m=1

      Δινει αρκετα στοιχεια. Πρεπει να σημειωσουμε και οτι αυτοι φαν της ανταλλακτικης οικονομιας, αυτοδιοικησης, επιστροφης στην φυση κλπ:
      1. Μπορει να παρουσιαζουν ο,τι στοιχεια θελουν, οποτε δεν τους εμπιστευομαστε 100%
      2. Χειροκροτανε την καταργηση του συγκεντρωτισμου οπως λενε τον κεντρικο σχεδιασμο
      3. Αρνουνται να δουνε τις συγκεκριμενες συνθηκες: προκειται ακριβως για λυση επισιτιστικου προβληματος
      4. με κεντρικο σχεδιααμο και κρατικη παρεμβαση και καθοδηγηση σε καθε λεπτομερεια, την οποια δεν κρυβουν στο αρθρο τους, αλλα ειναι τοσο προσκολλημενοι στα μεσα, που αρνουνται να δουν οτι προκειται για κρατικο σχεδιο.
      5. Παρ ολα αυτα ειναι οδυνηρο να χειροκροτουν οι υποστηρικτες προκαπιταλιστικων μοντελων οικονομιας. Οι ιδιοι δεν ξερουν οτι ετσι στηνεται ο καπιταλισμος. Δεν το αναγνωριζουν. Εμεις και το ξερουμε και πρεπει να το αναγνωρισουμε στξν περιπτωση της Κουβας. Οπως πρεπει να χειροκροτησουμε και τα οργανωτικα - επαναστατικα κακαλα που διαθετουν.

      σαπορ τουτουρκι

      Διαγραφή
    4. @σαπορ τουτουρκι:
      "επιστροφη στην υπαιθρο" σαν λύση εντός του σοσιαλισμού;
      Τελευταία φορά που θυμάμαι κατι τέτοιο εφαρμόστηκε από τους κόκκινους χμερ στην Καμπότζη.
      Και μάλλον δεν πήγε και τόσο καλά...

      Διαγραφή
    5. @σαπορ τουτουρκι:
      Το τι χειροκροτούν αυτοί μας είναι αδιάφορο, βάση των -ότι νάναι- κριτηρίων τους. Εδώ κάτι τέτοιοι χειροκροτούσαν το Μαϊντάν ως εξέγερση. Στους λαχανόκηπους της Αβάνας θα έχουν πρόβλημα;

      Διαγραφή
    6. Οι κοκκινοι χμερ της Καμποτζης...
      Ενα μπουρδελο κομμα γεματο εθνικιστες, χρηματοδοτουμενη φραξια απο τους ιμπεριαλιστες που εστρεψε κομματι του πληθυσμου κατα αλλου κοκματιου του πληθυσμου.
      Και ενας αγροτικος πληθυσμος που λογω βομβαρδισμων εφυγε προς τις πολεις για να ψοφησει της πεινας μεσα στις πολεις και τελικα να οργανωθει εναντιον βιετναμεζων και αστικου πληθυσμου απο το αισχος για αρχηγο Πολ Ποτ.
      Ναι TRASH. Σοσιαλισμος και ακριβως αυτο που περιγραφω. Αλλος θα το ελεγε proxy war με βαση τρομοκρατικη οργανωση που η μονη σχεση που ειχε με μ-λ ηταν το κοκκινο. Εσυ πες το σοσιαλισμο και οργανωση της αγροτικης παραγωγης στην υπαιθρο.

      σαπορ τουτουρκι

      Διαγραφή
    7. @σαπορ τουτουρκι:
      http://fadomduck2.blogspot.gr/2013/02/blog-post_2064.html

      Διαγραφή
    8. όπου διαβάζουμε:

      «Όλοι» λοιπόν «στα χωράφια», αποφάσισαν. Αυθωρεί και παραχρήμα. Για να διπλασιαστεί η αγροτική παραγωγή. Διαφορετικά ο επερχόμενος λιμός θα ολοκληρώσει αυτό που δεν πρόλαβαν οι αμερικάνικες βόμβες: την ολική εξαφάνιση του λαού και του πολιτισμού μας. Είπαν!

      Κι έπιασαν να σχεδιάζουν, να μετακινούν και να διασκορπίζουν όλο τον πληθυσμό της Πνομ Πεν και των όποιων άλλων μεγάλων πόλεων, στην ύπαιθρο χώρα. Με κάθε πρόσφορο μεταφορικό μέσο. Και κυρίως πεζή. Και είναι πάρα πολλοί εκείνοι που, μην αντέχοντας την πολύμηνη πορεία, αφήνουν τα κόκκαλά τους στο δρόμο. Όσοι φτάνουν ζωντανοί στα χωριά δουλεύουν δώδεκα με δεκαπέντε ώρες. Οι τρυφηλοί αποδεκατίζονται απ τις αρρώστιες και τις κακουχίες. Οι αντιρρησίες και οι καταδολιευτές φυλακίζονται, οι σαμποτέρ εκτελούνται.

      Οι Κόκκινοι Χμερ ανατινάζουν την Εθνική Τράπεζα στην Πνομ Πεν και καταργούν το χαρτονόμισμα ώστε οι συναλλαγές να γίνονται με προϊόντα. Καταργούν το ταχυδρομείο και τις τηλεπικοινωνίες για να αποτρέψουν την έξωθεν υπονόμευση.

      ----------------

      Και μετά από αυτά επιμένεις στον όρο σοσιαλισμός;


      σαπορ τουτουρκι

      Διαγραφή
    9. @σαπορ τουτουρκι:
      Τα παραπάνω είναι τα πρακτικά αποτελέσματα του "αγροτικού σοσιαλισμού".
      Για αυτό και οι απόψεις για "επιστροφή στην ύπαιθρο" με βρίσκουν πολύ επιφυλακτικό.
      Γιατί την μόνη φορά που επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, κατέληξε ακριβώς εκεί.

      Διαγραφή
    10. Οκ. Κακο παραδειγμα γιατι δεν υπαρχει καμια περιπτωση σοσιαλισμου στην Καμποτζη, ενω οι 2 περιπτωσεις δεν ειναι καθολου ιδιες και για αλλους λογους (βομβαριδμοι και proxy war μεταξυ ΕΣΣΔ - ΗΠΑ, ποσο πριν ή μετα την εξουσια, οργανωτικες δυνατοτητες του καθε κομματος, γενικοτερες διεθνεις και τοπικες συνθηκες κλπ).

      Εξαλλου η εναλλακτικη προταση αντι των αστικων καλλιεργειων δεν μπορει να αφορα ολο τον πληθυσμο της Αβανας. Μερος του ομως θα μπορουσε να επιστρεψει στην υπαιθρο για ενισχυση των καλλιεργειων ΑΝ αυτο κρινοταν πιο αποδοτικο, συνυπολογιζοντας την μεταφορα των αγροτικων πρ. και την στεγαση αυτου του πληθυσμου.

      Αυτο ειπα και οχι ξεκληρισμα και ξεσκισμα του πληθυσμου κατω απο πληρη απελπισια.
      Το δευτερο ειναι οτι τετοιου ειδους συναλλαγες ενισχυουν προ-καπιταλιστικες σχεσεις παραγωγης και αντιστοιχξ συνειδηση.

      σαπορ τουτουρκι

      Διαγραφή
  7. Και κατι ακομα απο την αναρτηση που είναι για ξεχωριστό σχόλιο

    "ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης η εφαρμογή του οποίου προβλέπεται να συνεχιστεί πολύ καιρό μετά την αποχώρηση του Ραούλ Κάστρο από την εξουσία, που αναμένεται το 2018: καλύπτει την περίοδο 2016-2030."

    Θελουν οι πουτανες οι αστοι να κρυφτουν και η χαρα δεν τους αφηνει. Ανελεητα παρασιτα.

    σαπορ τουτουρκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είμαι σίγουρος ότι το πόρταλ ενημερώθηκε για την ομιλία του σ/φου Ραούλ μέσω των αστικών ΜΜΕ και μάλιστα των ελληνικών. Αλλιώς δεν θα μπορούσε παρά να ξεχωρίσει κάποια πολύ σημαντικά πράγματα που αναφέρει: Για μα δώσει το στίγμα της σημερινής εποχής, λέει ότι κάποιοι νοσταλγούν την εποχή που υπήρχε το σοσιαλιστικό στρατόπεδο, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η λύση για την Κουβα είναι η παλινόρθωση του καπιταλισμού. Η πραγματικότητα δεν είναι καμμιά από τις δύο περιπτώσεις. Αλλού λέει ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία θα γίνει με τρόπο που δεν θα επιτρέπει τη συσσώρευση πλούτου.

    Λέει και πολλά άλλα και δεν νομίζω το πορταλ να θεώρησε αξιοσημείωτα τα ίδια με τα υπόλοιπα μέσα.

    Ολόκληρη η ομιλία εδώ:

    http://www.granma.cu/septimo-congreso-del-pcc/2016-04-17/el-desarrollo-de-la-economia-nacional-junto-a-la-lucha-por-la-paz-y-la-firmeza-ideologica-constituyen-las-principales-misiones-del-partido-17-04-2016-02-04-53

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Zafer Odličanović:
      Εγώ (και όχι μόνο εγώ φαντάζομαι) πάντως που ενδιαφέρομαι για το σύνολο των πραγμάτων που ειπώθηκαν, θα προτιμούσα να ενημερωθώ για αυτά από τα κομματικά μέσα, παρά από τα αστικά ΜΜΕ.
      Το θεωρώ στοιχειώδες...

      Διαγραφή
  9. (Από την αγγλική έκδοση της Granma)

    1."He also highlighted that the recognition of the market is not at all at odds with the socialist economy, nor does this mean that the Party, the government and mass organizations will cease to act in situations that negatively affect the population. On the contrary, they should help prevent these from manifesting."

    "is not at all at odds"= επ' ουδενί συγκρούεται
    Ασχολίαστο...

    2."Unlike the previous Congress when proposed Guidelines were submitted beforehand to an extensive consultation process involving party members, communist youth, and the general population - and the approved guidelines subsequently ratified by the National Assembly – on this occasion this process was not conducted, given that the work of this Congress is focused on ratifying and continuing to advance along on the lines agreed upon five years ago to update our social and economic model."

    Προσυνεδριακός διάλογος και κυρίως συζήτηση στις οργανώσεις του ΚΚ από τη βάση και πάνω, γιοκ. Συζήτηση μόνο στην ΚΕ και σε επιτροπές του κόμματος και με εξωκομματικούς. Αφού λέει παρακάτω, βγει η απόφαση θα πάει σε συζήτηση στο κόμμα και στην νεολαία κλπ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

    3. "The main obstacle we have faced, just as we had predicted, is the issue of out-dated mentalities, which give rise to an attitude of inertia or lack of confidence in the future. There also remain, as was to be expected, feelings of nostalgia for the less difficult times in the revolutionary process, when the Soviet Union and socialist camp existed. At the other extreme there have existed veiled ambitions to restore capitalism as a solution to our problems."

    Το μόνο θετικό είναι ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι "κολλημένοι στο χτες" σύντροφοι...

    (θα συνεχίσω με την άδεια του οικοδεσπότη άλλη στιγμή όταν βρω χρόνο)

    ΒΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "In an effort to strengthen the role of the socialist state enterprise and its autonomy, we have advanced in the separation of state roles from those of enterprises, gradually modifying relations between government bodies and enterprises, with directors afforded greater faculties in order to successfully carry out their responsibilities."

    Αυτονόμηση των διευθυντών των κρατικών επιχειρήσεων από την κεντρική διοίκηση, στο όνομα της βελτίωσης του κεντρικού σχεδιασμού.
    ΒΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καθόλου διπλωματικό δεν ακούγεται πάντως το παρακάτω:

    "The introduction of the rules of supply and demand is not at odds with the principle of planning. Both concepts can coexist and complement each other for the benefit of the country, as has been successfully shown by China’s reform process and the renovation process in Vietnam, as they call it. We have used the term updating to describe our process as we are not changing the fundamental objectives of the Revolution."

    ΒΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "The expansion of the non-state sector of the economy has continued, as state employment was reduced from 81.2% in 2010 to 70.8% in 2015."

    Επομένως, το 2015 περίπου 29% εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα.
    ΒΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΒΧ:
      -Κάνε έναν κόπο να μας κάνεις και μια μετάφραση ρε παιδί.
      -Βιάζεστε, πολύ βιάζεστε να την θάψετε την Κούβα, και δεν καταλαβαίνω το γιατί, αν κάτι περνάει από το μυαλό μου.

      Διαγραφή
    2. Ελα πες το τι περναει απο το μυαλό σου.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Σε πρώτη φάση αυτό που είπες εσύ πριν. Φοβάσαι πολιτική πίεση στο ΚΚΕ λόγω των εξελίξεων στην Κούβα.

      Διαγραφή
    4. Ενταξει πες οτι εγω κανω λαθος πως αλλιως πρεπει να το αντιμετωπισουμε.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Μια πρακληση.Μια μεταφραση να καταλαβουμε ολοι τι γραφει στα σχολια ο Συντροφος. Ειναι πολυ σημαντικο αυτη την ωρα. Ευχαριστω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  13. @Trash
    Καλό θα είναι η συζήτηση στο blog σου, το οποίο γενικά το επισκέπτομαι συχνά λόγω των πολύ ενημερωτικών post που συχνά ανεβάζεις, να διατηρείται με ευθύνη σου σε ένα επίπεδο.
    Ιδιαίτερα δε, κατά την ταπεινή μου άποψη, θα έπρεπε να αποφεύγεις να αποδίδεις προθέσεις εκεί που δεν υπάρχουν (σε σχολιαστές).
    Δε προδίκασα τίποτα, ούτε έθαψα τίποτα. Ανέδειξα 3-4 σημεία από όσο πρόλαβα να διαβάσω, από την επίσημη ιστοσελίδα του ΚΚΚ. Και μάλιστα με ελάχιστο σχολιασμό. Χρόνο για μετάφραση δεν έχω, δυστυχώς. Ακόμα και τώρα που γράφω αυτές τις λίγες λέξεις, έχω ξεπεράσει το διαθέσιμο χρόνο μου.
    Αν προλάβω θα επανέλθω.

    ΒΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΒΧ:
      H συγκεκριμένη αποστροφή του λόγου μου περί σκοπιμότητας δεν είχε προσωπική στόχευση, εάν την εξέλαβες έτσι.
      Αλλά είναι αρκετά τα σχόλια και εδώ, και σε προηγούμενο ποστ, των οποίων το ύφος και το περιεχόμενο κινείται περίπου στο "πάει και η Κούβα".
      Οπότε αναρωτήθηκα προς τι η βιασύνη να στοιχειωθετηθεί κάτι τέτοιο, και μάλιστα όταν δεν έχω δει ούτε μια εναλλακτική πρόταση για το τι άλλο θα μπορούσαν να κάνουν.
      Ακόμη νομίζω πως το επίπεδο καταφέρνω να το κρατάω, ειδικά εφόσον έχουν αποδωθεί (ποιός ξέρει ποιές...) προθέσεις σε εμένα, μόνο και μόνο γιατί δεν συμπλέω με την άποψη "'Άντε γειά Κούβα".
      Τέλος, το ποιά σημεία επιλέγει ο καθένας να αναδείξει, θα παραδεχτούμε και οι δύο φαντάζομαι πως έχει την αξία του.

      Διαγραφή
    2. Δεν σου εχει αποδωθει καμμια προθεση απο εμενα και πιστευω απο κανενα. Και εχεις δικιο οτι εχει την σημασια του τι επιλεγει ο καθενας να αναδειξει μπροστα στην Αντικομμουνιστικη επιθεση που θα ακολουθησει να αλαξουμε Στρατηγική ωστε να μπουμε στην λογικη των κυβερνησεων μεσα στον Καπιταλισμο. Και ειναι πολυ σημαντικο να απαντησουμε επιθετικα και οχι με αμυνα. Δεν μιλαω για εσενα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  14. "το ποιά σημεία επιλέγει ο καθένας να αναδείξει (...) έχει την αξία του."
    Συμφωνώ. Αλλά δεν είναι σωστό να γίνεται δίκη προθέσεων και μάλιστα με γενίκευση, εξαιτίας άλλων σχολιαστών.
    Σε ότι με αφορά εκφράζω την ανησυχία μου για την κατεύθυνση του ΚΚ στην Κούβα. Και μάλιστα πάνω σε αυτό: "ιδεολογικοποίηση αυτών των ελιγμών, όπως έκαναν οι κινέζοι με την θεωρία του "σοσιαλισμού της αγοράς" ή οι σοβιετικοί με αυτήν της "ειρηνικής συνύπαρξης" με τον ιμπεριαλισμό".
    Δεν συμφωνώ ότι πάει η Κούβα, αν κάποιος το έγραψε. Ούτε ότι αλληλεγγύη τέλος.
    Αυτά εν τάχει.
    ΒΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.