Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Νέα Υόρκη και Καλιφόρνια συμφώνησαν για αυξήσεις(50%!) των κατώτατων μισθών στα 15$ την ώρα

Από τις διαδηλώσεις των Νεοϋορκέζων εργατών
Τα νομοθετικά σώματα της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια δέχτηκαν να αυξήσουν τις πολιτειακές κατώτατες αποδοχές των εργαζομένων τους στα 15$ την ώρα, αλλά οι λεπτομέρειες του νόμου για το πως θα επηρεαστούν οι εργαζόμενοι, θέτουν το ζήτημα του να αναγκαστούν να κάνουν το ίδιο και άλλες πολιτείες.

"Όταν οι εργαζόμενοι πράτουν ορθά, η χώρα μας ευημερεί," δήλωσε ο Hector Figueroa, πρόεδρος της  διεθνούς ένωσης εργαζομένων της Νέας Υόρκης 32BJ Service.

"Αυτή η ιστορική ανακοίνωση της μεγαλύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού εδώ και γενιές θα ανοίξει την πόρτα για οικονομική δικαιοσύνη για εκατομμύρια οικογένειες και θα βελτιώσει την οικονομία μας από κάτω προς τα πάνω".

Το ίδιο σύνθημα είχε οδηγήσει τα αιτήματα για την αύξηση των κατώτατων μισθών, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Υόρκη πίσω στο 2012.
Η υποστηριζόμενη από τα συνδικάτα απεργία των εργαζόμενων στα fast-food, γνωστή και ως "πάλη των 15$", αναπτύχθηκε σε ολόκληρη την χώρα και ήταν βασικός μοχλός για την ανάπτυξη του συνδικαλισμού και των εργατικών συνδικάτων.

Ενώ η νίκη των διαδηλώσεων ήρθε τελικά νωρίτερα από ό, τι πολλοί θα περίμεναν, οι νέοι νόμοι έρχονται με περιορισμούς και υπό όρους.

Ο νόμος της Νέας Υόρκης, για παράδειγμα, δεν αυξάνει ομοιόμορφα μισθούς σε όλη την πολιτεία ή ακόμα και σε ολόκληρη τη βιομηχανία. Οι εργοδότες στην πόλη της Νέας Υόρκης θα κληθούν να πληρώσουν τους υπαλλήλους τους τα 15 $ ωρομίσθιο  έναντι 9$ σήμερα,τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018, αλλά οι επιχειρήσεις με 10 ή λιγότερους υπαλλήλους θα πρέπει να εφαρμόσουν την αύξηση μόλις μέχρι το 2021. 
Η Μαρία Velez, 29 ετών, βοηθάει τους γονείς και τους παππούδες της, με τα 10$ ανά ώρα εργασίας, δουλεύοντας σε ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ενώ τα 15$ αντιπροσωπεύουν μια αύξηση 50%, Η Velez δεν είναι καθόλου σίγουρη για το τι θα σημαίνει πραγματικά αυτό το ποσό, όταν θα ξεκινήσει να το εισπράτει. 
"Αυτή η πόλη έχει τρελλή ακρίβεια, και μόνο χειρότερη γίνεται" είπε η Velez στο Associated Press. 
Είπε πως αν η αύξηση ήταν άμεση, "θα έκανε την ζωή την δική μου και της οικογένειας μου καλύτερη. -Αλλά σε πέντε χρόνια; Δεν μπορώ να πω..." 

Ο Joseph Sferrazza, ιδιοκτήτης του αρτοποιείου "La Bella Ferrara" της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο AP πως το ωρομίσθιο των 15$ θα του κλείσει το αρτοποιείο του. 
Η άυξηση διπλασιάζει σχεδόν ό, τι πληρώνει ως τώρα τους υπαλλήλους του, κυρίως φοιτητές που εργάζονται με μερική απασχόληση.
"Το ενοίκιο είναι τόσο υψηλό και το περιθώριο κέρδους είναι ήδη τόσο χαμηλό, που δεν βλέπω πώς μπορούμε να το κάνουμε να λειτουργήσει", δήλωσε ο Sferrazza.

Οι ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες της Νέας Υόρκης αγωνίστηκαν ενάντια στο νέο μέτρο και πέτυχαν αρκετές παραχωρήσεις απέναντι του. Έτσι ορισμένα τμήματα της πολιτείας όπως το Long Island και το Westchester θα έχουν έως και έξι χρόνια για να φτάσουν τα 15$, σε κάποιες περιοχές βόρεια του Westchester η αύξηση θα φτάσει μόλις τα 70¢ για την επόμενη πενταετία, ενώ η τελική αύξηση που θα φτάσει στα 12,5$ θα γίνει μόνο στο τέλος του 2021. Περαιτέρω αυξήσεις θα πρέπει να συνδέονται με τον πληθωρισμό και άλλους οικονομικούς δείκτες.

"Είμαστε πρωτοπόροι στην οικονομική δικαιοσύνη," δήλωσε ο Κυβερνήτης Άντριου Κουόμο μετά την συμφωνία για τον προϋπολογισμό, που ανακοινώθηκε αργά την Πέμπτη, σύμφωνα με τους New York Times.  
Η Καλιφόρνια πέρασε έναν παρόμοιο νόμο που θα υπογραφεί την Δευτέρα από τον κυβερνήτη Jerry Brown. Σύμφωνα με τον νόμο , ο οποίος έγινε δεκτός από όλα τα κόμματα, η πολιτεία θα αυξήσει στα 15$ την ώρα τον κατώτατο μισθό μέσα στην επόμενη εξαετία.
"Στον πυρήνα αυτής της πρότασης βρίσκεται η δικαιοσύνη" δήλωσε στους L.A.Times ο πρόεδρος της Γερουσίας Kevin de Leon, λίγο πριν την ψηφοφορία. "Αυτή η μέρα είναι ιστορική και είμαι περήφανος που είμαι καλιφορνέζος" είπε μεταξύ άλλων.
Σύμφωνα με το πλάνο της Καλιφόρνια,ο  ωριαίος κατώτατος μισθός ττης πολιτείας θα αυξηθεί από τα σημερινά 10$ έως και τα 10.50$ από το 2017, στη συνέχεια, θα πάει στα 11$ το επόμενο έτος, και θα αυξάνεται 1$ κάθε χρόνο μέχρι το 2022. Οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 26 εργαζόμενους θα έχουν ένα επιπλέον έτος για να συμμορφωθούν. Η αύξηση θα μπορούσε να καθυστερήσει σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, αλλά χωρίς παύσεις, ενώ ο κατώτατος μισθός θα αυξάνεται κάθε χρόνο με βάση τον πληθωρισμό αρχής γενομένης από το 2024.
Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι το μέτρο θα αυξήσει την αμοιβή 5.600.000 εργαζομένων σε ολόκληρη την πολιτεία, ή σχεδόν ενός στους τρείς.

Οι συνδικαλιστές έχουν δει πόλεις όπως το Σηάτλ, το Λος Άντζελες και το Σαν Φραντζίσκο να συμφωνούν με την άυξηση στα 15$ και τώρα στρέφουν την προσοχή τους σε άλλες πολιτείες που ελέγχονται από τους "δημοκρατικούς".
Ιλινόις, Μασαχουσέτη, Μίσιγκαν, Νιου Τζέρσεϋ, το Όρεγκον, Ρόουντ Άιλαντ, Βερμόντ και η Ουάσιγκτον είναι μεταξύ των πολιτειών που δραστηριοπoιείται το κίνημα "Αγώνας για τα 15$".
Την Παρασκευή το παράρτημα του Σικάγο οργάνωσε απεργία, με τους εργαζόμενους να κατεβαίνουν στους δρόμους.
Oι ακτιβιστές πιστεύουν επίσης πως, οι δύο μεγάλες νίκες στην Καλιφόρνια και τη Νέα Υόρκη θα τους βοηθήσουν να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους στις πιο συντηρητικές αγροτικές πολιτείες του Νότου και τις μεσοδυτικές πολιτείες.
Πηγή: RT

11 σχόλια:

  1. Στην Αμερική όλα αυτά. Στην Αμερική!
    Που δεν υπάρχει κανένας νόμος να προστατεύει τον συνδικαλισμό, που δεν υπάρχει καμμία προστασία (τυπική έστω) στους απεργούς, που η εργοδοσία έχει το δικαίωμα να κάνει αγωγές για "διαφυγόντα κέρδη" στους απεργούς συνδικαλιστές, που, που, που...

    Στις ΕΠΑ αυτών των συνθηκών, οι εργάτες πέτυχαν με τους αγώνες τους, 50% (ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ) αύξηση στον κατώτατο μισθό και σύνδεση του μισθού με τον πληθορισμό (την θυμάστε την ΑΤΑ;).

    -Ακούει κανείς από αυτούς που λένε πως με τους αγώνες "δεν βγαίνει τίποτε";

    Ένα μεγάλο μπράβο στην αμερικάνικη εργατική τάξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πραγματικά μπράβο τους! Μέσα στην ακραία αντίδραση και τον συντηρητισμό, κατάφεραν όπως λέει και ο εργάτης πάνω, αυτό που φαινόταν απίθανο!

      Κώστας

      Διαγραφή
    2. Δε θα διαφωνήσω σ. Trash. Ωστόσο, αληθεύει πως υπάρχουν και άλλες παράμετροι. Π.χ., σε μερικά χρόνια αυτό το ποσοστό αύξησης δυνατόν να εκμηδενιστεί, στην ουσία, εξαιτίας της ανόδου του κόστους διαβίωσης. Ή, μήπως, οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα αμοίβονται με το κατώτερο ημερομίσθιο πολλαπλασιαστούν κ.ο.κ.
      Εν πάσει περιπτώσει, όμως, αποτελεί σημαντική επιτυχία του εκεί κινήματος. Πρέπει να την αναδεινύουμε και, μάλιστα, να αναδεικνύουμε και σε ποιο κράτος υπήρξαν αυτές οι εξελίξεις!

      Διαγραφή
    3. Τι ειναι η ΑΤΑ;

      Αγροτική Τράπεζα Αττικής;

      Στ7

      Διαγραφή
    4. @Στ7:
      Αυτόματτη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή.
      Η αυτόματη άυξηση των μισθών ανάλογα με τον πληθωρισμό για να μην υπάρχουν ουσιαστικές μισθολογικές απώλειες λώγω πληθωρισμού.
      Αν ο πληθωρισμός π.χ. είναι στο 15% τον προηγούμενο χρόνο, οι μισθοί αυξάνονται αυτόματα κατά 15% τον επόμενο.
      Από τα "σοσιαλιστικά" μέτρα της πρώτης ΠΑΣΟΚικής τετραετίας.

      http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/194695/i-ennoia-tis-ata-sti-nomologia

      Διαγραφή
    5. @Orestis Komep:
      Φυσικά και υπάρχουν και άλλες παράμετροι, και φυσικά και η πανίσχυρη αμερικάνικη αστική τάξη θα προσπαθήσει να περιορίσει το μέγεθος της ήττας της, βάζοντας συνεχώς ανάλογα προσκόματα.

      Αυτό όμως δεν νομίζω να αναιρεί το γεγονός πως οι αμερικάνοι συναγωνιστές έχουν πετύχει έναν -τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών- πραγματικό θρίαμβο.

      Ας παραδειγματιστούμε οι έλληνες εργάτες πως με σκληρό αγώνα, ακόμη και του ...σπανού τα γένια γίνονται!

      Διαγραφή
  2. Να αναμένεις όμως απάντηση από Συριζαίο:"Ορίστε δεν χρειάζεται να έρθει ο κομμουνισμός για να πετύχουν καλύτερες συνθήκες ζώης, γίνεται και στον ανθρώπινο καπιταλισμό." Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βασίλης:
      Πράγματι οι εργάτες μπορούν να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής και εντός του καπιταλισμού, και οι κομμουνιστές τους καλούν να το κάνουν, και τους οργανώνουν για να το κάνουν, από τότε που υπάρχει κομμουνιστικό κίνημα, το οποίο άλωστε είναι παιδί του εργατικού διεκδικητικού κινήματος.
      Αυτό όμως προϋποθέτει μια σκληρότατη ταξική πάλη και αυτοσυνείδηση και όχι (και αυτή είναι η διαφορά μας με την σοσιαλδημοκρατία) ανάθεση της μοίρας μας στον κάθε αστό πολιτικάντη και στην κάθε αστική κυβέρνηση, λες και θα μπορούσαν αυτοί ποτέ να βάλουν τα συμφέροντα των αφεντικών τους, κάτω από τα δικά μας...

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνησω και εγω μαζι σου οτι οι εργαζομενοι μπορουνε να κερδισουνε κατι και μεσα στον καπιταλισμό. Η Διαφορα ειναι οπως σωστα λες να μην εχουνε αυταπάτες οτι αυτο ειναι μονιμο αλλα προσωρινο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. σ.Trash, η παρατήρηση αυτή ισχύει. Ισχύει, ωστόσο, και αυτό υπό όρους για τα δεδομένα των οικονομιών των πιο ισχυρών εκ των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών. Σε μεγάλο μέρος των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών οικονομιών (μεταξύ αυτών και η ελληνική, προφανώς) τα περιθώρια σοβαρών παραχωρήσεων έχουν εξαντληθεί με τρόπο οριστικό.

      Διαγραφή
    4. @Orestis Komep:
      Είναι γεγονός πως η συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση έχει εκμηδενήσει κάθε προοπτική κενσυανής πολιτικής, εάν αναφέρεσαι σε αυτό.
      Και βεβαίως και δεν έχουν την δυνατότητα σοβαρών παραχωρήσεων χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο το ίδιο τους το σύστημα.
      Από την άλλη έχει αποδειχτεί όμως, πως όταν νιώσουν τον κίνδυνο του αναπτυσόμενου εργατικού κινήματος αναγκάζονται σε παραχωρήσεις που πριν φαίνινταν αδιανόητες (καλή ώρα στις ΕΠΑ).
      Το θέμα είναι η εργατική τάξη να διεκδικεί ενωμένη, αποφασισμένη και με γνώμονα τα δικά της συφέροντα, αδιαφορόντας για την επιβίωση και την κερδοφορία του κεφάλαιου.
      Εκεί οι αγώνες και αποτελεσματικοί εντός του καπιταλισμού είναι, και τις προϋποθέσεις για το ποιοτικό άλμα της ανατροπής του, σωρεύουν.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.