Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Ιστορική συμφωνία υπέγραψαν ΕΕ - Κούβα

Η Κούβα και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν στην Αβάνα μια ιστορική συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ να συνάψουν πλήρεις οικονομικές σχέσεις με το νησί.

Τη συμφωνία πολιτικού διαλόγου, στην οποία περιλαμβάνεται και το "ευαίσθητο" θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

"Πρόκειται για μια ιστορική ημέρα για τις διμερείς σχέσεις μας", είπε η Μογκερίνι.

Η συμφωνία αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις τόσο της Κούβας όσο και των 28 χωρών-μελών της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες και η Αβάνα διαπραγματεύονταν από τον Απρίλιο του 2014 ένα "πλαίσιο πολιτικού διαλόγου" σε τρία κεφάλαια: πολιτικός διάλογος, συνεργασία και εμπόριο. Για το τελευταίο είχε ήδη επιτευχθεί συμφωνία αλλά το κεφάλαιο του "πολιτικού διαλόγου" παρέμενε ανοιχτό καθώς η Κούβα ζητούσε από την ΕΕ να εγκαταλείψει τη θέση της, που ίσχυε από το 1996 και συνέδεε τη συνεργασία της με το "κομμουνιστικό καθεστώς" με "δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις".

Οι Βρυξέλλες από την πλευρά τους απαιτούσαν από την Κούβα να υπογράψει ή να επικυρώσεις διάφορες διεθνείς συμφωνίες για τα "ανθρώπινα δικαιώματα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ via enikos

18 σχόλια:

  1. Θελω να μου πεις την γνωμη σου για την συμφωνια και ιδιαιτερα για τον πολιτικο διαλογο που δεν το υπόγραψε η Ε.Ε το 1996 και το υπογραφει σημερα. Δεν τρολαρω ειμαι ιδιαιτερα ανησυχος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Από ότι βλέπω εδώ και καταλαβαίνω, είναι η ΕΕ που έχει κάνει πίσω στο θέμα των "δημοκρατικών (καπιταλιστικών) μεταρυθμίσεων από το κομμουνιστικό (σοσιαλιστικό) καθεστώς".

      Όλοι ανήσυχοι είμαστε, αλλά ας έχουμε και μια εμπιστοσύνη. Η Κουβάνοι επαναστάτες κατορθώνουν συνεχώς το ακατόρθωτο εδώ και 60 χρόνια.
      Συνέχεια...

      Διαγραφή
    2. Ειλικρινα τους το ευχομαι μεσα απο την ψυχη μου δεν σου κανω πλακα.Παντως δεν μπορει να μου φυγει απο το μυαλο η συγκριση με την Κορεα και η εντελως διαφορετικη σταση της Ε.Ε και τον ΕΠΑ.Ειλικρινα στο λεω μακαρι να βγω εγω λαθος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Οι καταστάσεις μεταξύ Κούβας δεν είναι συγκρίσιμες. Γεωγραφικά και μόνο να το δεις...
      Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα μια τέτοιου είδους κουβέντα...

      Διαγραφή
    4. ΟΚ.Δεχομαι την αισιοδοξια που εκφραζεις.Τις αποψεις μου τις ξερεις ακριβως για το ζητημα ευχομαι τα καλυτερα στους Κουβανους Κομμουνιστες. Τα Σεβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Και ειναι και η επισκεψη Ομπαμα αυτον τον μηνα αν δεν κανω λαθος στην Κουβα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ευρωπαιοι εκαναν πισω στον θεμα του "πολιτικου διαλογου" ή οι Κουβανοι; Πουθενα δεν αναφερεται ρητα τιποτα.
    Και τελος παντων πως εξομαλυνθηκαν οι σχεσεις τους;
    Αφηνοντας το πολιτικο ζητημα στην ακρη που ηταν αυτο που τους χωριζε εξ αρχης;
    Η καταφερνοντας να συρουν την ΕΕ σε αμοιβαια επωφελη συμφωνια;

    Πολυ παραφιλολογια και δεν βγαζεις ακρη. Ελπιζουμε για τα καλυτερα.

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Προφανώς και περιμένουμε περισσότερη και καλύτερη πληροφόρηση.
      Αυτό που εγώ κατάλαβα από το ρεπορτάζ είναι πως οι ευρωενωσιακοί έκαναν πίσω στην απαίτηση τους για την φύση του κοινωνικού καθεστώτος της Κούβας, και οι Κουβάνοι δέχτηκαν να συνυπογράψουν κάποιες διεθνείς συμφωνίες περί "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" οι οποίες αναμφίβολα θα χρησσιμοποιηθούν εναντίον τους στο μέλλον.
      Προφανώς θα έκριναν πως το άμεσο όφελος είναι μεγαλύτερο ή σημαντικότερο από το μακρόχρονο ρίσκο.
      Είδομεν, αλλά πάντα με εμπιστοσύνη στον ...φονέα των γιγάντων

      Διαγραφή
  4. Όλοι ανησυχούμε. Στο Βιετνάμ, ανάλογες συμφωνίες και ανοίγματα με άρση του εμπάργκο τη δεκαετία του '90, σήμαναν και την αρχή του τέλους του σοσιαλισμού. Εδώ και χρόνια διαβάζω στη Granma για τα ταξίδια των μελών του Κουβανικού ΚΚ στο Βιετνάμ και τον θαυμασμό τους για τις εκεί μεταρρυθμίσεις. Ας μη ξεχνάμε ότι στο Βιετνάμ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτοι εκατομμυριούχοι, ενώ η χώρα είναι ακόμα επίσημα σοσιαλιστική (υποτίθεται).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Zafer Odličanović:
      Αντικειμενικά είναι το θαύμα των θαυμάτων πως η Κούβα έφτασε και μέχρι εδώ που έφτασε.
      Όπως είπα και πιο πάνω, δεν είναι συγκρίσιμο μέγεθος με τα κράτη της άπω ανατολής.
      Είναι εντελώς διαφορετικό να ζεις κάτω από την μύτη του λύκου.

      Διαγραφή
    2. TRASH. αν εχεις καποια ενημερωση για το τι εχει γινει με το Κολομβιανο Ανταρτικο και τις συνομιλιες με την κυβερνηση μου τις λες γιατι δεν εχω διαβασει κατι σχετικο εδω και καιρο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ότι νεότερο έχω κάθε φορά, το ανεβάζω εδώ, οπότε ούτε εγώ έχω κάποια πιο πρόσφατη ενημέρωση

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστω.Καλό Σαββατοκυριακο να περασεις με κανενα Κοψιδι......και την Δευτέρα Χαρταετο και Λαγανα ΟΒΕΡ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. Σε αυτούς ποτέ δεν είναι να έχεις εμπιστοσύνη, αν κάνουν κάπου πίσω κάτι υπάρχει, κάπως θα σου τη φέρουν, δεν ξέρω τι παίζει με την Κούβα. Είναι μεγάλη υπόθεση αυτό που κατάφερε αλλά το θέμα είναι από δω και πέρα τι γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τι δηλαδή τώρα τους πιάσανε οι καλοσύνες και είπανε να κάνουν εξομάλυνση στις σχέσεις, οι τελείως αδίστακτοι; Αν δημιουργηθούν ανοίγματα πάντως αυτό είναι η αρχή του τέλους, και στην ΕΣΣΔ έτσι έγινε και δε νομίζω να υπάρχει αντίθετο παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @experience:
      To ζήτημα είναι πως το θέμα του εμπάργκο είναι πρώτης προτεραιότητας για την Κούβα, καθώς μόνο αυτάρκης δεν είναι, σε φυσικούς ή άλλους πόρους.
      Φυσικά το παιχνίδι με τον διάβολο ενέχει πολλά ρίσκα -και συνήθως κερδίζει ο διάβολος-, αλλά δεν βλέπω τι άλλη επιλογή είχαν οι Κουβάνοι.
      Θεωρώ την σύγκριση με την ΕΣΣΔ εντελώς άτοπη για πάρα πολλούς και πολύ σημαντικούς λόγους.

      Διαγραφή
    2. Η ΕΣΣΔ ήταν μία υπερδύναμη, η Κούβα είναι μία μικρή χώρα, οι δυνατότητες του ενός και του άλλου ήταν εμφανώς μη συγκρίσιμες, αλλά και εκεί όταν άρχισαν να τα βρίσκουν τελείωσε. Ο στόχος των άλλων είναι αυτός. Δεν κάνω αφ'υψηλού κριτική, το εμπάργκο παίζει μεγάλο ρόλο απλώς λέω πως πάει όταν αρχίζουν οι προσεγγίσεις.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.