Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Περί Φαήλου και άλλων νεοφασιστών

Γενικά η ενασχόληση με την σημερινή πολιτική επικαιρότητα δεν βρίσκεται μέσα στις επιδιώξεις αυτού του ιστοτόπου εκτός αν σχετίζεται άμεσα με ζητήματα ιστορίας, μεθοδολογίας και μνήμης. Σήμερα θα κάνουμε μια μικρή εξαίρεση και θα λερώσουμε τον ιστότοπό μας με το όνομα του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Πριν μερικές ώρες ο Φαήλος Κρανιδιώτης, γνωστό ακροδεξιό, ομοφοβικό και ανιστόρητο στέλεχος της ΝΔ, διαγράφηκε από το κόμμα του για την παρακάτω ανάρτηση:

Παρακάμπτουμε τα περί Τσίμα και Μουζάλα, άλλωστε η στάση των κομμάτων για το όνομα της FYROM περνά κυρίως μέσα από το κατά πόσο, τηρούν την εθνική αξιοπρέπεια και τον πατριωτισμό τους στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τον ίδιο τον λαό της χώρας. Όμως ο Φαήλος αναφέρεται στη ΣΝΟΦ.

Γνωρίζει άραγε ο κ. Κρανιδιώτης τι είναι αυτό για το οποίο μιλά; Η ΣΝΟΦ υπήρξε σλαβομακεδονική αντάρτικη οργάνωση που επεδίωκε μεν την αυτοδιάθεση των Σλαβομακεδόνων, υπερασπίζονταν δε τα ελληνικά εδάφη ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές καθώς και τους Βούλγαρους, και αμύνονταν ενάντια στη φασιστική τακτική του εμφυλιακού αστικού κράτους του να διώκει, με διάφορους τρόπους τους Σλαβομακεδόνες στη χώρα.
Η ΣΝΟΦ συγκρούστηκε πολιτικά με το ΚΚΕ για το Μακεδονικό ζήτημα και έλαβε σαφή απόσταση από αυτό.

Ο κ. Κρανιδιώτης επίσης αναφέρει το Γουδί, τις εκτελέσεις και το ότι ο ίδιος επιθυμεί να δένει με σύρμα, παρακαλώ, τα χέρια των μελλοθανάτων. Μιλά και αναφέρεται βεβαίως για πολιτικές εκτελέσεις κομμουνιστών κι ας δανείζεται τεχνηέντως όρους Μικρασιατικής Καταστροφής. Του θυμίζουμε λοιπόν ότι οι κομμουνιστές που κατά τον Εμφύλιο εκτελέστηκαν, δολοφονήθηκαν για τις ιδέες τους, την ακεραιότητα της χώρας τους, την αξιοπρέπεια του λαού τους, σκοτώθηκαν δε σε δίκες- παρωδίες από αμερικανόδουλους και αγγλόδουλους πολιτικούς εκφραστές της αστικής τάξης που έδινε γη και ύδωρ, που δεν τους ανήκε, σε ξένα και ντόπια συμφέροντα, που ήταν συνήθως πρώην συνεργάτες των κατακτητών.

Αυτός λοιπόν θέλει να είναι ο κ. Κρανιδιώτης, ένας προσκυνημένος στην αστική τάξη δήμιος που "δένει με σύρμα τα χέρια" των κομμουνιστών πατριωτών. Εκφράζει δε, την ακροδεξιά, νεοναζιστική πολιτική θέση της εποχής, που εκφράζεται καλύτερα ακόμα από τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, στην οποία τώρα πια μπορεί να διεκδικήσει επάξια μια θέση.

Ευχαριστούμε τον κ. Κρανιδιώτη που μας ξεκαθάρισε το ταξικό στρατόπεδο στο οποίο ανήκει, αυτό των ακροδεξιών τσιρακιών του αστικού κράτους. Του θυμίζουμε ότι ιστορικά, εκτός από τους δημίους των κομμουνιστών υπήρχε η ΟΠΛΑ, η Λαϊκή Αυτοάμυνα και ο Δημοκρατικός Στρατός, παιδιά και υπερασπιστές του ελληνικού λαού. 

23 σχόλια:

  1. "Του θυμίζουμε ότι ιστορικά, εκτός από τους δημίους των κομμουνιστών υπήρχε η ΟΠΛΑ"

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν φταινε αυτοι. Απο του χαρου τα δοντια γλιτωσανε το 1944..........Οποτε σημερα μπορει να λεει οτι θέλει. Αρε ΟΠΛΑ που τους χρειαζεται. Και αφου τους ενοχλουνε οι Σλαβομακαδονες μετα το 1948 η φαρα του γιατι ανεχτηκε τον Εθνικισμο του Τιτο. Επειδη ετσι τους βολευε....ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. H ιστορία της snof και η επιρροή της στο σλαβομακεδονικό ζήτημα δεν πρέπει να ξεπετιέται τόσο απλά. Το παραπάνω αναφέρεται (επίτηδες;) επιφανειακά στο θέμα και δεν βάζει το δάχτυλο στην πληγή. Όμως επειδή η ιστορία αυτή αποτελεί διαχρονικά μια επίμονη επίθεση προς το ΚΚΕ, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με θάρρος και αυτοκριτική.

    Για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ιστορία της snof να γράψω περιληπτικά λίγα πράγματα:
    - Τέλη οκτωβρίου του 43 ιδρύεται η snof "SlavjanoМakedonski Narodno Osloboditelen Front" (ελληνικά: Σλαβομακεδονικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο ) στην Φλωρινα και Καστοριά μετα από διαβουλεύσεις του KKE, ΕΛΑΣ και του Γιουγκοσλάβου Svetozar Tempo, που εκπροσωπούσε τον Τιτο, με σκοπο τον συντονισμό των αντιφασιστικών δυνάμεων στην περιοχή. Ο Tempo ηταν εκεινος που στις αρχες του 43 ειχε δημιουργήσει το ΚΚΜ στη γιουγκοσλαβική Μακεδονία οπου μεταξυ αλλων , η γραμμη του ηταν αντιβουλγαρικη και στήριζε την ένταξη της Μακεδονίας στο στη γιουγκοσλαβική ομοσπονδία.

    - Η συνοδος του Αντι­φασιστικού Συμβουλίου Εθνικής Απελευθέρωσης της Γιουγκοσλαβίας την ιδια περιοδο, αποδεχοταν την ενταξη της Μακεδονιας στην γιουγκοσλαβικη ομοσπονδια, οπου περιλάμβανε και το τμημα της ελληνικης Μακεδονιας. Αυτή η πολιτική κάλυψη, ισχυροποίησε τη διάθεση Σλαβόφωνων της snof για συγκρότηση στρατιωτικών ομάδων με σκοπο τον προσεταιρισμό ομοεθνών για στρατιωτική εκπαίδευση, την καλλιέργεια Σλαβομακεδονικής εθνικής συνείδησης και τελικό στόχο την απόσχιση της ελληνικής περιοχής στην ΛΔ της Μακεδονιας.

    Οι κινήσεις της snof φλέρταραν επικίνδυνα με την εθνικιστική και αυτονομιστική διάθεση κατά του ελληνικου τμηματος της Μακεδονίας, κατι που εγινε αντιληπτό από την πολιτικη ηγεσία του ΚΚΕ, η οποια βρισκόταν σε δύσκολη θέση καθως έπρεπε να διαχειριστεί πολύ προσεκτικα τις ισορροπίες τις περιοχής και αποφάσισε το Μάιο του 1944 να αποφασιστεί η διάλυση της snof και η ένταξη της στο ΕΑΜ. Η κινηση αυτή εγινε αντιληπτή από τον Τιτο, τον δυσαρεστησε και μάλιστα στο στρατηγείο του στο νησί Vis , μπροστά στην Σοβιετική αντιπροσωπεία ειπε ότι διαφωνεί και θεωρεί λάθος τον υποβιβασμό της snof.

    Το ΚΚΕ από την μεριά του μιλούσε για ισοτιμία όλων των μειονοτήτων στη Λαϊκή δημοκρατία της Ελλάδας, όμως οι σλαβομακεδονες της snof επέμεναν στην «Μακεδονικη αυτονομία» και την ένταξη της στην γιουγκοσλαβική ομοσπονδία. Παρόλα αυτά το ΚΚΕ δεν θέλησε να φτάσει στα ακρα το θεμα και να χάσει την υποστήριξη του Τιτο και προχώρησε στην ίδρυση χωριστών σλαβομακεδονικών ταγμάτων χωρίς όμως να αποδέχεται αναγκαστικά τις ιδέες περί αυτοδιάθεσης των σλαβόφωνων.

    Η ιστορία από κει και πέρα περιπλέκεται και συμπεριλαμβάνει προσωπικότητες που διαδραμάτισαν μοιραίο ρόλο στην υπόθεση από τον Βαφειάδη, τον Στρίγκου και τον Βαφειάδη εως τον Αγγλο λοχαγό ‘Εβανς έως και το αποσχιστικό κίνημα του Goce.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι: το ΚΚΕ στην προσπάθεια του να προσεταιριστεί κόσμο και να δυναμώσει τις γραμμές του στην β.Ελλαδα ενάντια στους φασίστες και τους Άγγλους ( έχοντας σαν κράχτη τη απόφαση της Κομιντέρν1934 που αναγνώριζε τους Σλαβόφωνους ως σλαβομακεδονικό έθνος) άνοιξε το Κουτί της Πανδωρας και δημιούργησε κλίμα που υπηρετούσε των αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό των σλαβόφωνων που τον σιγοντάριζε από κοντά και ο Τιτο που ήθελε έξοδο στο Αιγαίο για την Γιουγκοσλαβική Ομοσπονδία, εις βάρος της ελληνικής ΛΔ. Είναι ένα ενδιαφέρον ιστορικό παράδειγμα για το ποιες συμμαχίες και ποια στρατηγική μπορείς να αντέξεις και με ποιες επιπτώσεις, για να πέτυχεις τον υπέρτατο σκοπό.

    Στα επόμενα χρόνια, ο ΔΣ συνέχισε να έχει στις τάξεις του αξιόλογο ποσοστό από σλαβόφωνους, κάτι που έκανε δύσκολο το να πετάξει την ρετσινιά του «αντιεθνικου» στρατού από την αστική προπαγάνδα, που συνεχίζεται έως σήμερα.

    Γνώμη μου είναι ότι σε τέτοια εθνικά θέματα δε πρέπει να εισβάλουν συναισθηματισμοί και ιδεοληψίες. Όπως και τώρα, ακόμα και εάν η κριτικη προς τους χειρισμούς της Ελλαδας προς την Μακεδονια πρεπει να είναι αυστηρότατη και καυστική, πρεπει να εμμένουμε μονο σε ιστορικο-πολιτικα επιχειρήματα .

    Ωστόσο, η κριτική αυτή δεν πρέπει να προσφέρει επιχειρήματα στο εθνικιστικό, αρχαιοκάπηλο κιτσαριό της γειτονικής χώρας. Αν και αναγνωρίζω τον γεωγραφικό προσδιορισμό τους, μου είναι αδύνατο να υποστηρίξω το αποκρουστικό θέαμα των εθνικιστικών σκηνικών με νεόδμητα αρχαίοπρεπη κτήρια και στολές από μακεδονες και παραχάραξη της ιστορίας με το έτσι θέλω. Ο εθνικισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται και να τσακίζεται εντός η εκτός συνόρων. δε κανω διάκριση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @anticap:
      -Τα στοιχεία που αναφέρεις είναι ανακριβή.
      Το ΣΝΟΦ π.χ. αυτοδιαλύθηκε τον Μάη του '44 (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%9D%CE%9F%CE%A6), οπότε ο οποιοσδήποτε συσχετισμός του με τον ΔΣΕ, είναι εξόφθαλμα άτοπος.
      -Δεν υπάρχουν "σλαβόφωνοι" αλλά σλαβομακεδόνες, όπως ακριβώς εμείς δεν είμαστε "ελληνόφωνοι" αλλά έλληνες.
      -Η θέση του ΚΚΕ για το δικαίωμα της αυτόδιαθεσης στους σλαβομακεδόνες με παράλληλη προπαγάνδα στις τάξεις τους υπέρ της συνέχισης της ύπαρξης τους εντός της Ελληνικής Λ.Δ., ήταν 100% σωστή, Λενινιστικά και πρακτικά. Το να αναγνωρίζεις το δικαίωμα στο διαζύγιο δεν συμαίνει και πως προτρέπεις ή συμφωνείς με αυτό.
      -Δεν έχω υπόψην μου κανένα επίσημο ντοκουμέντο του ΔΣΕ ή του ΚΚΕ που να δίνει διαταγή για τον σχηματισμό αμοιγώς σλαβομακεδονικών τμημάτων. Έχω υπάψην μου μάλιστα πως επιδιώκονταν συνειδητά και για ευνόητους λόγους η σύσταση των στρατιωτικών τμημάτων να είναι μεικτή, ιδιέταιρα στις περιοχές που το σλαβομακεδονικό στοιχείο κυριαρχούσε.
      -Ξεχνάς πως στην ρίξη Τίτο-ΚΚΕ (που κόστισε τα μέγιστα στο ΚΚΕ), το "Μακεδονικό" δεν είχε παίξει μικρό ρόλο. Είναι εξόφθαλμα λάθος να χρεώνει κανείς στο ΚΚΕ, έστω και παθητική αποδοχή των βλέψεων του Τίτο για την ελληνική μακεδονία.
      -Η λέξη και μόνο "εθνικά θέματα" μου φέρνει ανατριχίλα. Στις αστικές χώρες, "εθνικά" είναι τα συμφέροντα της αστικής τους τάξης.
      -Ο εθνικισμός των γειτόνων (μια και δεν μπορεί το καραγκιοζιλίκι να είναι ελληνική αποκλειστικότητα), είναι θέμα των συντρόφων των γειτονικών χωρών.
      Δικό μας πρόβλημα είναι ο ελληνικός πατριδοκάπηλος εθνικισμός, που έχει γράψει και μεγάλες σελίδες δοσιλογισμού συν τοις άλλοις...

      Διαγραφή
    2. Για τα παραπάνω:
      ...Συγκεκριμένα, στην πολιτική απόφαση της Ολομέλειας αναφερόταν: "Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδονικός (σλαβομακεδονικός) λαός τα 'δωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν το θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδονικός λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του έτσι όπως το θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα με το αίμα του για να την αποχτήσει. Οι Μακεδόνες κομμουνιστές στέκονται πάντα επικεφαλής στην πάλη του λαού των. Ταυτόχρονα, οι Μακεδόνες κομμουνιστές πρέπει να προσέξουν τις διασπαστικές και διαλυτικές ενέργειες που ξενοκίνητα σοβινιστικά και αντιδραστικά στοιχεία αναπτύσσουν, για να διασπάσουν την ενότητα ανάμεσα στο μακεδονικό(σλαβομακεδονικό) και τον ελληνικό λαό, διάσπαση που μόνο τον κοινό τους εχθρό, το μοναρχοφασισμό και τον αμερικανοαγγλικό ιμπεριαλισμό θα ωφελήσει. Παράλληλα, το ΚΚΕ πρέπει ριζικά να βγάλει απ' τη μέση όλα τα εμπόδια, να χτυπήσει όλες τις μεγαλοελλαδίτικες σοβινιστικές εκδηλώσεις και τα έργα, που προκαλούν δυσαρέσκεια και δυσφορία μέσα στο μακεδονικό λαό και έτσι βοηθούν τους διασπαστές στην προδοτική δράση τους, ενισχύουν το έργο της αντίδρασης. Ο σλαβομακεδονικός και ελληνικός λαός μόνον ενωμένοι μπορούν να νικήσουν. Διασπασμένοι μόνον ήττες μπορούν να πάθουν. Γι' αυτό η ενότητα στην πάλη των δύο λαών πρέπει να φυλάγεται σαν κόρη οφθαλμού και να ενισχύεται και να δυναμώνει σταθερά και καθημερινά". ("Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ", τόμος 6ος, σελ. 337-338).

      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3630694&textCriteriaClause=%2B%CE%9D%CE%9F%CE%A6

      Διαγραφή
    3. Επίσης το ΝΟΦ, όχι μόνο δεν είχε θέση για προσάρτηση τάχα της ελληνικής μακεδονίας στην Γιουγκοσλαβία, αλλά κατηγορήθηκε και από τους Γιουγκοσλάβους πως υπέβλεπε την εδαφική ακεραιότητα της ίδιας της Γιουγκοσλαβίας υπέρ της Βουλγαρίας!

      Διαγραφή
    4. Τα προβλήματα άρχισαν να ογκώνονται γύρω στο φθινόπωρο του '48, όταν η Γιουγκοσλαβία άρχισε να μπαίνει, για τα καλά πλέον, στην αγκαλιά των Δυτικών. Ετσι, δεν αρκέστηκε μόνο στο να δυσκολεύει τον αγώνα του αντάρτικου κινήματος στην Ελλάδα, αλλά και να τον υπονομεύει στην πράξη. Με αιχμή το Μακεδονικό, αξιοποίησε τις δυνατότητες παρέμβασης, που είχε στο χώρο των Σλαβομακεδόνων, προκαλώντας διαλυτική δουλιά στις τάξεις του ΔΣΕ (λιποταξίες, δημιουργία προσφυγικού κινήματος από Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας που περνούσαν στο έδαφος της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας κλπ.). Πρωταγωνιστικό ρόλο γι' αυτούς τους σκοπούς έπαιξε μια ομάδα ηγετών Σλαβομακεδόνων του ΝΟΦ (Γκότσε, Κεραμιτζίεφ, Οτσε, Σλαβιάνκα κ.α.), που πέρασε στα Σκόπια, εγκαταστάθηκε εκεί και, με την κάλυψη, την ενίσχυση και την καθοδήγηση, τόσο της τοπικής ηγεσίας, όσο και του Βελιγραδίου, επιδόθηκε με ζήλο στο προαναφερόμενο έργο. Από το ραδιοσταθμό των Σκοπίων, καλούσε με εκπομπές τους Σλαβομακεδόνες μαχητές του ΔΣΕ να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους, να μην σκοτώνονται άδικα στο Δημοκρατικό Στρατό, να μην έχουν εμπιστοσύνη στο ΚΚΕ, γιατί θα τους προδώσει και να περάσουν στη ΛΔ της Μακεδονίας για να σωθούν από τον πόλεμο. Η προπαγάνδα αυτή μεταφέρθηκε - στο μέτρο του δυνατού - και μέσα στις τάξεις του ΔΣΕ με την αποστολή πρακτόρων, οι οποίοι περνούσαν τα σύνορα δήθεν για να καταταγούν και να πολεμήσουν με τους αντάρτες. Ακόμη, η ομάδα αυτή - η οποία πρέπει να σημειωθεί πως ζητούσε από το ΚΚΕ να δηλώσει ότι η Μακεδονία του Αιγαίου θα ενωθεί με τη Γιουγκοσλαβική Μακεδονία - αλώνιζε τα στρατόπεδα των προσφύγων Σλαβομακεδόνων της Ελλάδας, που υπήρχαν στο γιουγκοσλάβικο έδαφος, κάνοντας την ίδια προπαγάνδα. Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, οι γιουγκοσλαβικές αρχές απαγόρευαν στα στελέχη του ΚΚΕ και του ΔΣΕ να επισκέπτονται αυτά τα στρατόπεδα και να κάνουν πολιτική δουλιά, για την εξασφάλιση εφεδρειών στο Δημοκρατικό Στρατό. Αξίζει, δε, να σημειώσουμε πως όταν το ΚΚΕ και οι σλαβομακεδονικές οργανώσεις του ΔΣΕ κατήγγειλαν ανοιχτά και ονομαστικά τους Γκότσε - Κεραμιτζίεφ κ.ά. για τη δράση τους, η αεροπορία της κυβέρνησης των Αθηνών γέμισε με προκηρύξεις τα σλαβομακεδονικά χωριά της ελληνικής επικράτειας και καλούσε τους Σλαβομακεδόνες να ρωτήσουν το ΚΚΕ τι έκανε τους ηγέτες τους!!! (Βλέπε: Απόφαση του καθοδηγητικού Αχτίφ της ΚΟΕΜ για την εθνικιστική - προδοτική κλίκα Κεραμιτζίεφ - Γκότσε,σελ. 16 - 18). Να υποθέσει κανείς ότι αυτό έγινε γιατί η ντόπια αντίδραση ήθελε τον τεμαχισμό της ελληνικής επικράτειας και υποστήριζε τις αποσχιστικές τάσεις στο χώρο της ελληνική Μακεδονίας..;

      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=3631623&textCriteriaClause=%2B%CE%9D%CE%9F%CE%A6

      Διαγραφή
    5. Επίσης:
      Συμπεράσματα της σύσκεψης των Σλαβομακεδόνων στελεχών του ΚΚΕ (που καταγγέλουν τις σωβιβιστικές τάσεις εντός της μειονότητας και υπεραμύνονται της εδαφικής ακεραιότητας της ...Ελλάδας):

      http://istorika-ntokoumenta.blogspot.gr/2013/06/blog-post_7606.html

      Διαγραφή
    6. Απολυτα σωστος.Εχωντας δει τον χαρο με τα ματια τους να ανατραπει το Καθεστως ανεχτηκανε και βοηθησανε τους Τυχοδιωκτισμους του ΤΙΤΟ μετα το 1948.Αλλωστε και η βοηθεια του ΤΙΤΟ μετα το 1948 για την διαλυση του ΚΚΕ και την δημιουργία καινουργιου κομματος ητανε για αυτους πολυτιμη. Τα τηλεγραφήματα του σ.Βαβουδη με τον ασυρματο ειναι καταπελτης για ολα αυτα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Εξαιρετική η απάντησή σου Trash.

      Μια ερώτηση από πολιτικό ενδιαφέρον προς τον "φίλο" anticap που ανησυχεί για τα "εθνικά μας θέματα":
      Για πόσο μ....ς μας περνάτε εκεί στα κεντρικά της ασφάλειας; τουλάχιστον όταν παριστάνετε τους κκεδες να γράφετε πιο προσεκτικά.
      ΒΧ

      Διαγραφή
    8. @ΒΧ:
      Δεν νομίζω πως είναι αυτό που λες.
      Δυστυχώς η αντίδραση έχει σπείρει πολύ ψέμα και δηλητήριο επί 70 χρόνια τώρα, ειδικά επάνω σε αυτό το ζήτημα.

      Διαγραφή
    9. Θα συμφωνησω μαζί σου οτι δεν προκειται για Ασφαλιτη αλλα για παραπληροφορηση απο την Αντιδραση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  4. Βέβαια νομίζω δεν περίμενε κανένας να δει το νέο τουίτ, για να καταλάβει ότι ο βλάκας αυτός είναι φασίστας που ξέμεινε στην ΝΔ από την εποχή που οι φασίστες της ΝΔ δεν κρύβονταν.
    Τώρα σου λέει ο Κυργ., μάγκες χαλαρά και κάντε προφίλ "δημοκράτη", γιατί δεν είναι ακόμα η ώρα η καλή! Ε δεν μπορεί ο χοντρός χαρλεάς με τα μούσια να χαλάει την κεντρόα σούπα!
    Σε κάναν Μπαλτάκο τον κόβω να καταλήγει...

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τιτο δουλευε καθαρα σε Εθνικιστική βαση σε ολοκληρα τα Βαλκανια. Εκτος απο το ΚΚΕ το 1948 είχε ερθει σε ρηξη με Βουλγαρους και Αλβανους Συντροφους για αυτα τα θεματα.Ειδικα με την Αλβανια μετα το 1948 μαζι με τους Αγγλους και τους Μοναρχοφασιστες ετοιμαζανε επιθεση στην Αλβανία. Ο ΔΣΕ έπαιξε και τον Διεθνιστικο του ρολο. Οσο για τα Εθνικιστικα ζητηματα στα Βαλκανια ας μη μας ξεφευγει πια ητανε η συνθεση του Πληθυσμου το 1912 και πως άλλαξε αυτο την δεκαετια 1912 1922. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δεν καταλαβαίνω που υπάρχει ανακρίβεια. Προτίμησα να μην γράψω λεπτομερώς για τα ιστορικά γεγονότα γιατί τότε θα ξέφευγε το μέγεθος του σχολίου.

    Συμπερασματικά, για να το κανω πιο απλό, η εμπλοκή στο Μακεδονικό αποτελούνταν από 3 πλευρές:
    1. Τη στρατιωτική ηγεσία του ΕΛΑΣ και την πολιτική ηγεσία του ΚΚΕ, που στόχο είχανε να ισχυροποιήσει αριθμητικά το αντιφασιστικο μέτωπο, προσηλυτίζοντας σλαβικό πληθυσμό που ζούσε στο ελληνικό κομμάτι της Μακεδονίας.
    2. Την μακεδονική πλευρά, που αποτελούνταν από σλάβους της γιουγκοσλάβικης μακεδονίας και σλαβόφωνοι πληθυσμοί από την ελληνική πλευρά που πάλευαν για την αυτονομία ολης της μακεδονίας
    3. την γιουγκοσλαβική πλευρά, με αρχηγό τον Τίτο, που έβλεπε στην μελλοντική αυτονομία της μακεδονίας έναν εταίρο που μπορούσε να πλησιάσει και να τον εντάξει στην γιουγκοσλαβική ομοσπονδία, με έξοδο στο αιγαίο.

    Αυτά είναι καταγεγραμμένα και δεν χωράνε παρερμηνείες. Από κει και περα , μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει ο καθένας την στάση των 3 πλευρών και την ΆΠΟΨΗ μου την κατέθεσα παραπάνω: Το ΚΚΕ ρίσκαρε με το ΣΝΟΦ και εκ του αποτελέσματος βγήκε χαμένο γιατί ενώ σχετικά σύντομα αναγκάστηκε να το διαλύσει, στην συνέχεια οι σχέσεις με το «τρίγωνο» σλαβομακεδονες – Τίτο – ΕΣΣΔ ήταν τεταμένες και η παραμικρή παρεξήγηση μπορούσε να προκαλέσει πολίτικες αλλά και στρατιωτικές απώλειες, όπως δυστυχώς και έγινε.
    Επίσης, όχι μόνο συνδέω την ιστορία του ΣΝΟΦ με τον ΔΣ, αλλά θεωρώ ότι τελικά η στάση του Τίτο και η τυχοδιωκτική, προδοτική πορεια του Ηλία Δημάκη και του τάγματος του, επηρέασαν σε μεγάλο ποσοστό την στάση των Γιουγκοσλάβων στην βοήθεια προς τους ελληνες Κομμουνιστές. Σιγουρά, δεν προήλθε από εκεί η ήττα, όμως δημιούργησε ένα αρνητικό κλίμα και προσέφερε «τροφή» για την αστική προπαγάνδα να μιλησει για ανθελληνισμό, κάτι που ήταν δύσκολο να ανατραπεί. (Ακόμα και σήμερα οι φωτογραφίες με συνθήματα υπερ του Ζαχαριάδη στα ελληνικά και στα σλαβικά κάνουν ακόμα το γύρω του διαδικτύου από φασίστες, όταν ανακινείται το θέμα)

    Υγ. Ο όρος σλαβόφωνος δεν είναι καθόλου λάθος. Οι σλαβόφωνοι της μακεδονιας διατηρούσαν την σλαβική παράδοση και κουλτούρα, χωρίς αναγκαστικά να μιλούν ελληνικά αλλά μια διάλεκτο με ελληνικά στοιχεία. Σε πολλες περιπτώσεις οι σλαβόφωνοι, εκτός από ότι μιλούσαν και τις 2 γλώσσες, είχαν και σλαβικό και ελληνικό ονοματεπώνυμο πχ μέλη της snof Καστοριάς ήταν : Λάζαρος Παπαλαζάρου (Lazo Poplazarov) , Πασχάλης Μητρόπουλος (Paskal Mitrevski), Ναούμ Πέγιος (Naum Pejov) και Λάζαρος Οσσένσκης (Lazo Osenski) κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και κάτι τελευταίο: Ναι, μαρξιστικά το ΚΚΕ είχε δίκιο. Άντε όμως να βρεις το δίκιο σου, όταν ο Τίτο και η πολιτική της Γιουγκοσλαβίας δεν φέρθηκαν καθόλου μαρξιστικά, ούτε στο μακεδονικό ούτε στον ΔΣ. Το θέμα είναι να προλάβεις το κακό και να αλλάξεις στρατηγική εγκαίρως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @anticap:
      Θα απαντήσω συνοπτικά γιατί παρά το γεγονός πως έχω παραθέσει στοιχεία, μοιάζει να μην καταλαβαίνεις.
      1)Μπερδεύσεις τον ΣΝΟΦ της κατοχής με τον μετέπειτα ΝΟΦ (χωρίς το "Σ")
      2)Το ίδιο τον ΝΟΦ τον θεωρείς ένα εννιαίο πράγμα, ενώ από ένα σημείο και μετά διασπάστηκε (και με πολύ άγριο τρόπο) ανάμεσα στην Τιτοϊκή κλίκα που έδρευε στα Σκόπια, και τους σλαβομακεδόνες μαχητές που δρούσαν στην Ελλάδα και ήταν οργανωμένοι στο ΚΚΕ.
      Οι δεύτεροι είχαν σταθερή γραμμή για συνύπαρξη ελλήνων και σλαβομακεδόνων εντός της μελλοντικής ελληνικής λαϊκής δημοκρατίας.
      3)Χρεώνεις τον Τίτο ως σύμμαχο του ΚΚΕ την ώρα που εκδηλώνονται οι βλέψεις του στο σύνολο της Μακεδονίας (δηλαδή και στο ελληνικό και βουλγάρικο κομμάτι της), ενώ εκείνη την εποχή ήταν κατ'ουσία (λίγο πριν το τέλος του αγώνα του ΔΣΕ έγινε και τυπικά) σύμμαχος των αγγλοαμερικάνων και της ελληνικής μοναρχοφασιστικής κυβέρνησης, σε σημείο μάλιστα να πετάνε προκυρήξεις στον Γράμμο, υπέρ του ΝΟΦ των Σκοπίων, τα αεροπλάνα της ...ελληνικής βασιλικής αεροπορίας!
      Για όλα τα παραπάνω έχω ήδη παραθέσει τα σχετικά ντοκουμέντα.
      4)Ο όρος "σλαβόφωνοι" είναι καταφανώς λάθος. Το ότι οι περισσότεροι εξ αυτών γνώριζαν ΚΑΙ ελληνικά, δεν λέει κάτι, καθώς το σύνολο των γηγενών κατοίκων της Μακεδονίας ήταν έτσι και αλλιώς πολύγλωσσο.
      Το θέμα είναι πως ο συγκεκριμένος πλυθησμός είχε αρχίσει να διαμορφώνει (και με την αμέριστη βοήθεια του ελληνικού κράτους, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα) δική του ξεχωριστή εθνική συνείδηδη. Οι ίδιοι δημαδή δεν αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους ως γλωσσική, αλλά ως εθνική μειονότητα.
      Τα δε "ελληνικά" ονόματα τους, ήταν αυτά που τους έδωσε (ήθελαν-δεν ήθελαν) το ελληνικό κράτος όταν η περιοχή πέρασε στον έλεγχο του, ενώ γλώσσα τους είναι κατά 80-90% βουλγάρικα, και η "μακεδονική" εθνική τους συνείδηση προέρχεται από το γεγονός πως την περίοδο του μακεδονικού αγώνα τέχθηκαν με το πατριαρχείο και όχι με την βουλγαρική εξαρχεία. Υπάρχουν μάλιστα αρκετά στοιχεία για την αμέριστη στήριξη του ελληνικού κράτους στην δημιουργία μιας "μακεδονικής" εθνικής συνείδηδης προκειμένου να αποσπαστούν αυτοί οι πλυθησμοί από την επιρροή της Βουλγαρίας, την περίοδο του "Μακεδονικού αγώνα". Χαρακτηριστικά, το πρωτοπαλήκαρο του Παύλου Μελά ήταν ...σλαβομακεδόνας!

      Διαγραφή
    2. @anticap:
      Για το υστερόγραφο σου.
      Δεν βλέπω τι άλλο πέρα από αυτό που τελικά έκανε, μπορούσε να κάνει το ΚΚΕ στην συγκεκριμένη φάση. Έτσι όπως διαμορφωθεί το μέτωπο, η άμεση ρήξη με τον Τίτο θα σήμαινε και άμεση στρατιωτική ήττα του ΔΣΕ (όπως και έγινε τελικά) αφού θα τον άφηνε περικυκλωμένο από παντού.
      Τι άλλη επιλογή είχε το ΚΚΕ από να κρατάει τις τυπικές του σχέσεις με τους Γιουγκοσλάβους, ενώ ταυτόχρονα αντιπάλευε πολιτικά την προπαγάνδα τους εντός του σλαβομακεδονικού στοιχείου στην Ελλάδα;

      Διαγραφή
    3. @anticap:
      Για την συμμετοχή των σλαβομακεδόνων στον "μακεδονικό αγώνα" υπέρ της Ελλάδας:

      "...Καπετάν Κώττας:

      Σλαβόφωνος οπλαρχηγός, που πολέμησε για την ελληνική υπόθεση στις παραμονές του Μακεδονικού Αγώνα. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κονσταντίν (Κότε) Χρίστωφ, το οποίο αργότερα εξελλήνισε σε Κώστας Χρήστου.

      ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/288#ixzz43LcweY2i

      Διαγραφή
    4. @anticap:

      Για τα "διπλά" επώνυμα στην Μακεδονία:
      http://www.iospress.gr/mikro1998/mikro19980718.htm

      Διαγραφή
    5. Ο Ζαχαριαδης κρατησε απολυτα Κομμουνιστικη σταση σε ολο τον Τυχοδιωκτισμό της Κλίκας του Τίτο. Η Αντικομμουνιστικη προπαγανδα κανει απολυτη Μουγκα στην κολεγια της με τον Τιτο στην στηριξει που της έδωσε στο να νικήσει τον ΔΣΕ που χωρις τον Τιτο διαφορετικη θα ήτανε η εξέλιξει του αγωνα τουλάχιστον στην βόρεια Ελλάδα.Οπως δεν βγαζει αχνα για την βοηθεια της Γιουγκοσλαβικής πρεσβειας στην διαλυση του ΚΚΕ μετα το 1948. Το ΚΚΕ και ο ΖΑχαριαδης δεν εχουνε να απολογηθουνε τιποτα στην Αστικη τάξη και στους Φιλους.............. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  8. Oποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αναζητήσει και το βιβλίο "Ο Μακεδονικός Αγών και τα εις Θράκην γεγονότα", έκδοση του ΓΕΣ (Γεν. Επιτελείο Στρατού). Εκεί θα δείτε (παρά την επιλεκτικότητα - οι εθνοκάπηλοι τα γράφουν με ..υπερηφάνεια!) με τι μεθόδους προσπάθησαν οι δυό ενδιαφερόμενες και αντιμαχόμενες αστικές τάξεις, ελληνική και βουλγαρική, με τις συμμορίες "μακεδονομάχων" και "κομιτατζήδων", να καθυποτάξουν τον σλαβομακεδόνικο Λαό. Στρατολόγησαν (αφιονίζοντας με μπόλικο "πατριωτισμό", γαρνιρισμένο με ....λίρες(!), για νάναι πιο νόστιμος!) ικανότατους μαχαιροβγάλτες, που πέσανε με λύσσα πάνω στον άμοιρο λαό, που δεν ήξερε από ποιόν να φυλαχτεί. Η βρωμερή ιστορία της "πρωταρχικής συσσώρευσης" υπηκόων και εδαφών, του βαλκανικού εθνικισμού.
    Η αυτή ιστορία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς το έργο ελλήνων και βουλγάρων αστών συνεχίζουν επάξια οι σχετικά καθυστερημένοι, αλλά ίσως γι αυτό και πιο ...φορτσάτοι, νεόκοποι σλαβομακεδόνες αστοί.
    ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ!
    Παληοτόμαρα όλοι τους, καληώρα σαν τον ακατονόμαστο της ανάρτησης.
    Και δικτυωμένοι ΟΛΟΙ τους, εξαπανάκαθεν, με τους μεγάλους Ιμπεριαλιστές, τους οποίους εξυπηρετούν, και στην ιεραρχία των οποίων διεκδικούν πάντα μιαν αναβάθμιση.
    Εξαιρετική η τοποθέτηση του οικοδεσπότη.
    Σχετικά με το θέμα και στο ίδιο, πιστεύω, πνεύμα, έγραψα κι εγώ εδώ, για να μην αντιγράφω.
    Το ΚΚΕ διαχρονικά έχει χειριστεί το θέμα υποδειγματικά, διεθνιστικά και πατριωτικά, και παρά τις αλλαγές στην ηγεσία του και τα παράλληλα "οπορτουνιστικά λάθη" του, που λέγαμε σε προηγούμενη ανάρτηση. Αποδεικνύοντας ότι ήταν πάντα ένα ταξικό εργατικό κόμμα, ικανό να βγαίνει μέσα από τις θύελλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.