Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Συνεχίζουν με άλλες μορφές το δίκαιο αγώνα τους

Ο Βαγγέλης Μπούτας

-Αποχώρησαν συγκροτημένα χτες από τα μπλόκα. 

-Την Κυριακή έγινε στο Κιλελέρ ο αγωνιστικός γιορτασμός για την εξέγερση των Θεσσαλών κολίγων


Μετά από 40 μερόνυχτα στα μπλόκα, οι μικρομεσαίοι αγρότες συνεχίζουν με άλλες μορφές τον αγώνα επιβίωσης που δίνουν ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους ξεκληρίζουν. Χτες το πρωί, τα τρακτέρ αποχώρησαν από το μπλόκο της Νίκαιας και από τα άλλα μπλόκα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, με τους αγωνιστές των μπλόκων να δηλώνουν ότι ο αγώνας δεν σταματάει, δεν αναστέλλεται, αλλά συνεχίζεται, μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Βαγγέλης Μπούτας, «παραμένουμε "με το όπλο παρά πόδα" κι από σήμερα κιόλας ετοιμαζόμαστε να οργανώσουμε την κάθοδό μας με λεωφορεία στην Αθήνα, τη συμμετοχή μας στη 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση όποτε ανακοινωθεί κι άλλες αγωνιστικές δράσεις, μαζί με τους συμμάχους μας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αν η κυβέρνηση τολμήσει να φέρει στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο - λαιμητόμο για το Ασφαλιστικό και τα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που μας καταστρέφουν».

Ο αγωνιστικός γιορτασμός του Κιλελέρ

Είχε προηγηθεί ο αγωνιστικός γιορτασμός της 106ης επετείου του Κιλελέρ, που οργάνωσε προχτές Κυριακή στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Από τις 11 το πρωί, στο χώρο μπροστά στο Μνημείο του Αγρότη μπήκαν τρακτέρ που είχαν ξεκινήσει από το μπλόκο της Νίκαιας, για να συμβολίσουν με την παρουσία τους την αποφασιστικότητα των μικρομεσαίων αγροτών να παλέψουν, με νύχια και με δόντια, για να κρατήσουν τα χωράφια που με αγώνα και αίμα οι κολίγοι πρόγονοί τους κατάφεραν να πάρουν από τους τσιφλικάδες.
Στιγμιότυπο από τον αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ
Μαζί με τους αγρότες των μπλόκων που έφτασαν από πολλές περιοχές της χώρας, το «παρών» έδωσαν εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματο-βιοτέχνες και έμποροι, νέοι και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, σηματοδοτώντας το κοινό μέτωπο πάλης που εκδηλώθηκε σ' όλη τη διάρκεια της μεγάλης αγροτικής κινητοποίησης.

Παραβρέθηκε ακόμα αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας. Ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί εκπροσώπων από τα εξής μπλόκα: Αμυνταίου Φλώρινας, Κουλούρας Ημαθίας, Μαλγάρων Θεσσαλονίκης, Κεφαλόβρυσου Αιτωλοακαρνανίας, Γυψοχωρίου Πέλλας, Αργους Ορεστικού Καστοριάς, Διασταύρωσης Νάουσας, Αιγίου Αχαΐας, Γέφυρας Αρτας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, από το μπλόκο της Νίκαιας, ο οποίος ανήγγειλε πως οι αγρότες στα μπλόκα αποφάσισαν ν' αλλάξουν μορφή πάλης, παραμένοντας σε συνεχή αγωνιστική ετοιμότητα να παρεμβαίνουν αναλόγως με τις εξελίξεις και τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Ξεκινώντας την ομιλία του, απέτισε φόρο τιμής στους Θεσσαλούς κολίγους, που ξεσηκώθηκαν πριν από 106 χρόνια. «Τότε» - είπε - «ξεσηκώθηκαν για να πάρουν τα χωράφια από τους τσιφλικάδες. Σήμερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες ξεσηκώνονται και παλεύουν για να μην ξεκληριστούν. Αντίπαλοί μας είναι τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές που μας πουλούν πανάκριβα τα μέσα και τα εφόδια. Οι τράπεζες που με τα επιτόκια των δανείων "μας πίνουν το αίμα". Οι εμποροβιομήχανοι που αγοράζουν τζάμπα τη σοδειά μας.

Κι έρχονται από πάνω η ΕΕ και το ΔΝΤ, μαζί με τις ελληνικές κυβερνήσεις και μας επιτίθενται ολομέτωπα. Θέλουν από μας τους φτωχούς αγρότες και τους εργαζόμενους να μαζέψουν παράδες, με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και τα άλλα μέτρα, ενώ τους πλούσιους, το μεγάλο κεφάλαιο δεν τους πειράζουν. Στόχος τους να συγκεντρωθεί η γη, η αγροτική παραγωγή και η εμπορία των αγροτικών προϊόντων σε λίγα χέρια, που σημαίνει ότι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες θα ξεκληριστούν».

Παρακαταθήκη η οργάνωση και ο συντονισμός

Τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία του κοινού αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργατοϋπαλλήλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, υπογράμμισε: «Και σε τούτη την κινητοποίηση, όπως παλιότερα, αποδείχτηκε ότι η κοινή αγωνιστική δράση δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα. Αυτό φάνηκε πολύ καθαρά στο παναγροτικό - πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 12 και 13 Φλεβάρη και στην πανεργατική - πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι το συλλαλητήριο στην Αθήνα αποτέλεσε "καρφί στα μάτια" των δηλωμένων εχθρών και των "άσπονδων φίλων" των αγροτών».

Σε ό,τι αφορά τ' αποτελέσματα της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, σημείωσε: «Πήγαμε στη συνάντηση, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα των 68 μπλόκων. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για αφορολόγητο όριο, που πριν τις κινητοποιήσεις δεν το συζητούσε, να μην φορολογούνται οι συνδεδεμένες επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην γίνουν κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών αγροτών για "κόκκινα δάνεια" και, μέσω της Βουλής, θ' αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των "αγροτοδικείων". Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι με τον αγώνα των αγροτών, των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, το Ασφαλιστικό έχει καθυστερήσει, κοντά δυο μήνες, να έλθει για ψήφιση στη Βουλή.

Περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης, αν και πώς θα υλοποιούνται οι δεσμεύσεις της και θα είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση, για να μη μας τη φέρουν. Γιατί δεν είναι μόνο ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις είναι "υπό την αίρεση των δανειστών", αλλά και το γεγονός ότι και η κυβέρνηση θέλει τους παράδες να τους μαζέψει από τους μικρούς, τα "λιανόψαρα"».

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας, στάθηκε στην ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος, τονίζοντας: «Αποδείχτηκε ότι για να οργανώσεις σωστά έναν αγώνα χρειάζεται να υπάρχουν και να δρουν Αγροτικοί Σύλλογοι στα χωριά. Την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συγκροτήσαμε στη διάρκεια της κινητοποίησης, θα την κρατήσουμε και, ταυτόχρονα, θα εντείνουμε τις προσπάθειες, για να βελτιωθεί η λειτουργία και να δυναμώσει η δράση των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, να δημιουργηθούν νέοι εκεί που δεν υπάρχουν. Μόνο με ένα αγροτικό κίνημα μαζικό και δυνατό και με τη συμμαχία της μικρομεσαίας αγροτιάς με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούμε να έχουμε αγώνες με αποτελέσματα και προοπτική».

Η εκδήλωση έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και το «Επέσατε θύματα...».
Πηγή: Ριζοσπάστης

1 σχόλιο:

  1. Ενας πολυ σημαντικος αγωνας με θετικα αποτελεσματα στο φρεναρισμα και στην καθυστερηση της λαιλαπας που ερχεται. Ενας αγώνας που δειχνει ξεκαθαρα οτι για να μπορεσει ο λαος να αποσπασει προσωρινα κατι ο αγωνας του πρεπει να στοχεύει τον πραγματικο αντιπαλο.Την ιδιοκτησια στα μεσα παραγωγης και τις Ιμπεριαλιστικες ενωσεις.Ενας αγωνας που αφηνει σημαντικες παρακαταθηκες για την συνεχεια το δυναμωμα της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ και την Ενισχυση του ΚΚΕ. Την καλημερα μου Συντροφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.