Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

-Και το Associated Press συνεργαζόταν με τους Ναζί;


«Ο υπάνθρωπος». Φυλλάδιο των Ες Ες
με φωτογραφία από το Associated Press
Δημοσίευμα του Guardian βασιζόμενο σε ιστορική έρευνα θέτει ερωτήματα για τις σχέσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου με το χιτλερικό καθεστώς

Ογδόντα και πλέον χρόνια μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ στην ηγεσία της Γερμανίας, ένα δημοσίευμα του Guardian φαίνεται να ρίχνει φως στις σχέσεις του ναζιστικού καθεστώτος με τα ειδησεογραφικά μέσα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο η έγκυρη εφημερίδα στην ηλεκτρονική της μορφή αποκαλύπτει πως το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press είχε επίσημη συνεργασία με το καθεστώς του Χίτλερ. Το ναζιστικό καθεστώς μάλιστα προμήθευε το πρακτορείο με υλικό που είχε επιλεχθεί από τα τμήματα προπαγάνδας του Χίτλερ.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, ένας από τους πρώτους στόχους του ναζιστικού καθεστώτος το 1933 ήταν να καθιερώσει τη δική του «γραμμή» στο εθνικό αλλά και τον διεθνή Τύπο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την απαγόρευση κυκλοφορίας του Guardian αλλά και άλλων βρετανικών και αμερικανικών μέσων ενημέρωσης όπως το Keystone και το Wide World Photos. Ο λόγος; Τα παραπάνω ΜΜΕ απασχολούσαν εβραίους εργαζομένους.

Από την άλλη πλευρά, το AP ήταν το μόνο δυτικό ειδησεογραφικό πρακτορείο που συνέχισε να λειτουργεί μέχρι και το 1941, όταν και η Αμερική μπήκε στον πόλεμο.


Το φυλλάδια των ναζί με τίτλο «Οι Εβραίοι στις ΗΠΑ»
χρησιμοποιεί φωτογραφία του AP που απεικονίζει τον
τότε δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Φιορέλο Λα Γκουάρντια
Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Studies in Contemporary History, η ιστορικός Harriet Scharnbe αποδεικνύει την ύπαρξη της συνεργασίας μεταξύ AP και ναζιστικού καθεστώτος από την οποία μάλιστα το ειδησεογραφικό πρακτορείο αποκόμισε σημαντικά οφέλη.

Το Associated Press είχε υπογράψει και συμφωνία (ονομάστηκε «Schriftleitergesetz») στην οποία δεσμευόταν ότι δεν θα δημοσιεύσει κανένα υλικό «που μπορεί να αποδυναμώσει τη δύναμη του Γ’ Ράιχ στο εξωτερικό ή εντός των συνόρων».

Εκτός από αυτές τις δεσμεύσεις το AP επέτρεψε στην χιτλερική Γερμανία να χρησιμοποιήσει δικές του φωτογραφίες αρχείου στα πλαίσια της αντισημιτικής προπαγάνδας. Ηταν η εποχή που το πρακτορείο είχε προσλάβει δημοσιογράφους που εργάζονταν για τα τμήματα προπαγάνδας των ναζί. Δημοσιογράφοι όπως ο Φραντς Ροτ, φωτογραφίες του οποίου επιλέγονταν προσωπικά από τον Αδόλφο Χίτλερ.
[...]
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου υποστήριξε ότι «το άρθρο της Scharnberg περιγράφει άτομα και τις ενέργειές τους κατά τη διάρκεια του πολέμου που ήταν άγνωστα στο ΑΡ» αλλά και ότι αυτή τη στιγμή «εξετάζει τα έγγραφα και τα αρχεία για να καταλάβει καλύτερα τα γεγονότα εκείνης της περιόδου».
Πηγή: Protagon

1 σχόλιο:

  1. Το Φιδι του Φασισμου που θεριεψε μεσα στην Γερμανία απο την Αστικη Ταξη για να Συντριψει σε πρωτη Φαση το Κ.Κ και το Εργατικο κινημα και στην συνεχεια σαν αιμη του δορατος ολου του Καπιταλιστικού κοσμου εναντιον της ΕΣΣΔ. Ανεξαρτητα απο τις μεταξυ τους διαφορες. Και βοηθηθηκε με όλους τους τροπους και οταν νικούσε ο Χιτλερ μεχρι το 1943 και οταν εχανε στην συνεχεια για να διασωθεί το Κοινωνικο καθεστως. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.