Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ομπάμα: «Αν 50 και πάνω χρόνια εφαρμόσαμε μια τακτική που δεν απέδωσε, [...], πρέπει να την αλλάξουμε»


Ο Κουβανός Πρόεδρος, Ρ. Κάστρο, υποδέχτηκε τον
Αμερικανό Πρόεδρο στην έδρα της κυβέρνησης
Τον Αμερικανό Πρόεδρο και τη συνοδεία του, υπουργούς, 40 γερουσιαστές Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, επιχειρηματίες, τη σύζυγό του Μισέλ, τις κόρες και την πεθερά του, υποδέχτηκε εκ μέρους της κουβανικής κυβέρνησης, ο ΥΠΕΞ, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, και στη συνέχεια ο Πρόεδρος Ομπάμα περιηγήθηκε σε ιστορικά μνημεία της πόλης.

Χτες δεύτερη μέρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Κουβανού εθνικού ήρωα στην Πλατεία της Επανάστασης και στη συνέχεια ξεκίνησε τις επίσημες συναντήσεις με τον Κουβανό Πρόεδρο, Ραούλ Κάστρο, και σειρά υπουργών. Συνολικά, η επίσκεψη που σηματοδοτεί μια πορεία συχνών επαφών τους τελευταίους 15 μήνες για τη λεγόμενη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, που παρά τη διαφορετική ρητορική του Ομπάμα που «ντύνεται» με την πληθωρική επικοινωνιακή του προσωπικότητα (αξιοποίησε και το δημοφιλή σατιρικό ηθοποιό Λουίς Σίλβα), αποσκοπεί στο σταθερό στόχο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να χτυπήσει ό,τι κατάκτηση έφερε στον κουβανικό λαό η σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Η κοινή συνέντευξη

Ο Πρόεδρος της Κούβας, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στα «θετικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο 15μηνο», την έναρξη της ταχυδρομικής γραμμής, τη συμφωνία για την έναρξη των απευθείας πτήσεων, κάποιες πλευρές για τη διευκόλυνση των συναλλαγών, τη συνεργασία στην αγροτική οικονομία, στον τομέα της Υγείας, τις δυνατότητες επενδύσεων αμερικανικών επιχειρήσεων στο Νησί (όπως η συμφωνία που ανακοινώθηκε απ' την «Starwood Hotels & Resorts Worldwide» για την απόκτηση της διαχείρισης 3 ξενοδοχείων στην Αβάνα). Ομως, ο Ραούλ Κάστρο υπογράμμισε ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά και τα «βασικά εμπόδια στην εξομάλυνση των δύο χωρών είναι η ύπαρξη του πολύμορφου αποκλεισμού, που πρέπει να τερματιστεί, και η επιστροφή της ναυτικής βάσης του Γκουαντάναμο, που παράνομα κατέχουν ακόμη οι ΗΠΑ».
Αναφέρθηκε αναλυτικά στις συνέπειες του αποκλεισμού που έχουν επίδραση τόσο στις σχέσεις των δύο χωρών όσο και σε τρίτες με τους λεγόμενους «εξωδαφικούς νόμους» και κατέληξε, λέγοντας ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες σε πολλά ζητήματα, «ωστόσο δεν πρέπει να τις κάνουμε επίκεντρο στις σχέσεις μας, και μπορούμε να συνεργαστούμε προς όφελος των δύο λαών».

Από την πλευρά του, ο Μπ. Ομπάμα, κάνοντας μια αναφορά στο ήρωα της Ανεξαρτησίας Χοσε Μαρτί και την «υπερηφάνεια των Κουβανών» για την Ιστορία τους», εμφάνισε ένα πρόσωπο «διαλόγου και αμοιβαίου σεβασμού για τις σημαντικές διαφορές», αναγνωρίζοντας χαρακτηριστικά τα «επιτεύγματα της Κούβας στην Παιδεία και την Υγεία» και ότι «ο κουβανικός λαός που του έχει - όπως είπε - εμπιστοσύνη, είναι ο μόνος που μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του». Υπερασπίστηκε τις δήθεν «δημοκρατικές αξίες» και το «σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που δήθεν πρεσβεύει η χώρα του, χαιρέτισε τη συνεργασία Κουβανών και Αμερικανών γιατρών στην Αϊτή ή την Αφρική, τη συμβολή της Κούβας στην ειρηνευτική διαπραγματευτική διαδικασία για την Κολομβία (ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ είχε συνάντηση με τις αντιπροσωπείες της κυβέρνησης και των ανταρτών των FARC-EP), τη σταθερότητα για τη Βενεζουέλα (σ.σ. αυτή που κατηγορεί την κυβέρνησή της ως «απειλή»). Παρόλο που εμφανίστηκε ως δήθεν ειλικρινής και με διάθεση «αμοιβαίου σεβασμού» και στις λίγες απαντήσεις που έδωσε φάνηκε η υποκρισία, που δεν μπορεί να κρύψει τη βασική στόχευση. Είπε ότι «αν 50 και πάνω χρόνια εφαρμόσαμε μια τακτική που δεν απέδωσε, δεν βοήθησε τον κουβανικό λαό, πρέπει να την αλλάξουμε». Δηλαδή, ο Ομπάμα όπως και τα επιτελεία του λένε ότι θεωρούν πιο αποτελεσματική την προσέγγιση μέσα από τις μπίζνες που μπορεί να ...πετύχει και την πολιτική αλλαγή.

Ο Ομπάμα αναμενόταν το βράδυ χτες να συμμετάσχει σε επιχειρηματικό φόρουμ, ενώ έχει εξαγγείλει και ιδιωτική συνάντηση με τους λεγόμενους «αντιφρονούντες», δηλαδή αυτούς που χρηματοδοτούν αποδεδειγμένα οι ΗΠΑ για αντεπαναστατική δράση. Σήμερα έχει διοργανωθεί ομιλία του Ομπάμα και συζήτηση με Κουβανούς σε κεντρικό θέατρο της Αβάνας, που θα μεταδοθεί από την κουβανική τηλεόραση.

Στην Κούβα βρέθηκε το Σάββατο ο Ν. Μαδούρο

Στην Αβάνα βρέθηκε, για επίσημη επίσκεψη, και ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ν. Μαδούρο, που συναντήθηκε με τον Ραούλ, αλλά και με τον ιστορικό ηγέτη Φιντέλ, όπου επιβεβαιώθηκε η συνεργασία των δύο χωρών. Ο Κουβανός Πρόεδρος εξέφρασε την άνευ όρων αλληλεγγύη στη βενεζουελάνικη κυβέρνηση ενάντια στις απειλές που δέχεται από τις ΗΠΑ και συμμάχους της, ζήτημα που επανέλαβε στον Αμερικανό Πρόεδρο, ζητώντας να αρθεί το διάταγμα ότι «η Βενεζουέλα αποτελεί ασυνήθιστη απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ».

Την Κυριακή το απόγευμα έφτασε στην Αβάνα της Κούβας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην πρώτη επίσκεψη στο Νησί εν ενεργεία Πρόεδρου τα τελευταία 88 χρόνια. Για το γεγονός αυτό, ο ίδιος χαρακτήρισε την επίσκεψή του ως «ιστορική», μιλώντας αρχικά στην πρεσβεία της χώρας του και στις συναντήσεις που ακολούθησαν.
Πηγή: Ριζοσπάστης  (τον τίτλο τον δανιστήκαμε από τον "Οικοδόμο")

15 σχόλια:

  1. Μένει να αποδειχτεί πόσα αντισώματα στο καρκίνωμα του καπιταλισμού έχει αναπτύξει ο Κουβανικός λαός.
    Ntina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παπουτσωμενος Γατος22 Μαρτίου 2016 στις 1:07 μ.μ.

    Αντιο Κουβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Παπουτσωμενος Γατος:
      Προσωπικά ούτε εύκολο το βρίσκω αυτό που λες, ούτε άμεσο το εκτιμάω.
      Είδομεν...

      Διαγραφή
    2. Την καλημερα μου σε ολους. Θα συμφωνησω με τον Γάτο. Δυσυχως.Αυτος ο δρομος ειναι χωρις γυρισμο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να βιαστώ να θάψω μια επανάσταση που αναπνέει ακόμη.
      Αν εσύ έχεις...

      Διαγραφή
    4. Ουτε εγω εχω κανενα στο υπογραφω. Σιγουρα αναπνεει ακομα.Αυτος ο δρομος ομως εχωντας δει την εμπειρια απο την ΕΣΣΔ μόνο θλιψη μου προκαλει.Ιδιαιτερα για τους δυο τελευταιους ηρωες της Μονκαδα.Πραγματικα θεωρω οτι θα ητανε καλυτερα για την ιστορίας τους να μη ζουσανε αυτο το πραγμα. Χωρις βεβαια να τους θεωρώ υπευθυνους το Ξεκαθαρίζω. Κρίμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Η ΕΣΣΔ δεν έχει καμμία σχέση με την Κούβα.
      Η Κούβα προσπαθεί να επιβιώσει και αναγκαστικά ελίσσεται, γνωρίζοντας τα ρίσκα και τους κινδύνους, αλλά προφανώς δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό.

      Η ΕΣΣΔ επέλεξε τότε συγκεκριμένους δρόμους, με πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό. Εντελώς άλλη περίπτωση...

      Διαγραφή
    6. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Υ.Γ.
      Έχω την αίθηση πως μπορεί αυτοί οι περίεργοι τύποι με τα γένια, από την Καραϊβική, να διαψεύσουν για μια ακόμη φορά όλες τις "λογικές" προβλέψεις σε σχέση με το μέλλον της επανάστασης τους.
      Όπως κάνουν συστηματικά εδώ και 60 χρόνια...

      Διαγραφή
    7. Καμμια διαφωνια οτι στην ΕΣΣΔ το 1956 ητανε συνειδητη επιλογη αυτος ο δρομος ενω στην περιπτωση της Κουβας ειναι αναγκαστικη επιλογη λόγω Γεωγραφικής θεσης.Οσο για τους δυο τυπους με τα Γενια σίγουρα εχουνε διαψεύσει εχθρους και φίλους εδω και 63 χρονια και μακαρι να εχεις δικιο εσυ και εγω να εχω κανει λαθος. Το Ευχομαι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Εκει που γράφω Φίλους εννοώ φίλους....... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. σ. Trash, είναι αντιληπτό αυτό το οποίο αναφέρεις. Και ιδίως στο ότι, πράγματι, οι συνθήκες ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης επιδρούν πολύ πιο αποτελεσματικά στην περίπτωση της Κούβας έναντι αυτήν της ΕΣΣΔ.
      Ωστόσο, δε είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε περαιτέρω λεπτομέρειες από τις εσωτερικές διεργασίες (εκ των πραγμάτων, όχι με ευθύνη της Κουβανικής κυβέρνησης κλπ.) Το ΚΚΕ έχει εκτιμήσει - ιδίαιτερα από τις κατευθύνσεις που υιοθέτησε το 6ο Συνέδριο του ΚΚ Κούβας - ότι υπάρχει πλήθος ομοιοτήτων με τις ''διαδικασίες'' υποχώρησης οι οποίες συνέβησαν και στην περίπτωση της ΕΣΣΔ. Και θεωρώ πως οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ είναι απόλυτα αξιόπιστες, ούτε προφανώς το Κόμμα είχε κάποια ''στόχευση υποβάθμισης'' της Κουβανικής Επανάστασης.
      Είναι, επίσης, δεδομένη η αντικειμενική εξέλιξη της συγκρότησης στρωμάτων του πληθυσμού τα οποία θα εξαρτούν υλικό συμφέρον από την αντεπ. ανατροπή (εάν δεν έχουν, ήδη, συγκροτηθεί σε υπολογίσιμη έκταση).
      Υπάρχει και ένα άλλο αρνητικό στοιχείο, κατά την άποψή μου, το οποίο σχετίζεται με τις επιλογές της ηγεσίας του Κουβανικού κράτους αλλά και του ΚΚ Κούβας - πέραν των αντικειμενικών εξελίξεων. Το ότι, δηλαδή, δεν επιχείρησε να αναλάβει την πρωτοβουλία στη διαδικασία ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, όπως και στη συγκρότηση ενός ενιαίου καθοδηγητικού οργάνου το οποίο θα δρούσε σε διεθνές επίπεδο, αμέσως μετά την επικράτηση των αντεπαναστάσεων στην ΕΣΣΔ και τα λοιπά πρώην σοσιαλιστικά κράτη. Όπως, δηλαδή, αποφάσισε το ΚΚΕ αντιστοίχως, κύρια σε επίπεδο ευρωπαϊκών Κομμάτων. Για λόγους ευνόητους νομίζω, μία τέτοια πρωτοβουλία θα είχε ευρύτερη απήχηση (από τις αντίστοιχες του ΚΚΕ). Όπως, ακόμη, δεν επέλεξε την επίτευξη περαιτέρω προσέγγισης με το έτερο σοσιαλιστικό κράτος, τη ΛΔ Κορέας (πέραν από τη σύναψη διμερών - διακρατικών συμφωνιών, διαδικασία η οποία εντείνεται στην παρούσα φάση, αλλά δεν αρκεί).

      Διαγραφή
    10. @Orestis Komep:
      Η πολύ βασική και "χυδαία υλική" διαφορά ανάμεσα στην ΕΣΣΔ και την Κούβα, είναι πως η πρώτη είχε τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί κατά μέτωπο με τις ΕΠΑ ενώ η δεύτερη όχι.

      Νομίζω πως αυτή εξηγεί επαρκώς και όλα τα υπόλοιπα.

      Διαγραφή
    11. Θα ειχε παιξει καθοριστικο ρολο στο σημερα αν ο Καραγκιοζης.............. το 1961 με τους Πυραυλους διαπραγματευοτανε το κλεισιμο του Γκουανταναμο.Οπως επισης αν ειχανε φτιαξει βαρια βιομηχανια που δεν προβλεποτανε στον Καταμερισμο της Κομεκον......ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Είναι ένα σημείο αναφοράς για μας που πιστεύουμε στο σοσιαλισμό. Μακάρι να κρατήσουν αλλά ο καπιταλισμός φαντάζει τόσο ωραίος ειδικά στη νεολαία η οποία βλέπει μόνο το τυρί και όχι τη φάκα που το φοβάμαι ότι έχουμε άσχημες εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23 Μαρτίου 2016 - 1:13 π.μ.
      α)Ένα ψευδώνυμο παρακαλώ, ο ανώνυμος σχολιασμός δεν γίνεται δεκτός από το μπλογκ.
      β)Δεν φαντάζαι καθόλου ωραίος ο καπιταλισμός (και δη ο αμερικάνικος) στην πλειοψηφεία των Κουβάνων. Την διαφορά του να είσαι μαύρος στην Κούβα (62% μαζί με τους μιγάδες) ή τις ΕΠΑ, την γνωρίζουν καλά...

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.