Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Πολύ επικίνδυνες εξελίξεις


Ολο και περισσότερο πυκνώνουν τα σύννεφα μιας πολύ πιο γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και ενώ εδώ και 5 χρόνια συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, που έχει οδηγήσει σε προσφυγιά, φτώχεια και καταστροφή της χώρας. Η Τουρκία από το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε βομβαρδισμούς από το έδαφός της σε συριακό έδαφος κατά θέσεων των Κούρδων και του συριακού στρατού, ενώ δηλώνει ότι στο όνομα της «ασφάλειάς της θα είναι αποφασιστική», υπονοώντας και χερσαία επέμβαση. Ανάλογες κινήσεις φαίνεται να ετοιμάζει και η Σαουδική Αραβία (με άλλες χώρες του λεγόμενου ισλαμικού συνασπισμού) με αποστολή στρατού, 150.000 ανδρών, στο έδαφος της Συρίας. Η Συρία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της επιθετικότητας των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, Τουρκίας, Ισραήλ και πετρελαιομοναρχιών της περιοχής με «αιχμή του δόρατος» τη λεγόμενη αντιπολίτευση και τους τζιχαντιστές, για να πέσει η μη αρεστή κυβέρνηση του Ασαντ, τείνει να μετατραπεί σε μια μεγάλη πυριτιδαποθήκη που απειλεί όλη την περιοχή. Η επέμβαση των πρώτων έφερε και την επέμβαση της Ρωσίας σε συνεννόηση με τη συριακή κυβέρνηση, που από το Σεπτέμβρη του 2015 άλλαξε τα δεδομένα σε στρατιωτικό επίπεδο, γι' αυτό και το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να διευρύνει την παρουσία του στην περιοχή.

Οι αστικές τάξεις - και οι πολιτικοί εκπρόσωποί τους - των χωρών της Δύσης, της Τουρκίας, των μοναρχιών του Κόλπου, όπως και της Ρωσίας, δεν έχουν καμία ευαισθησία για τους λαούς και το δράμα που περνάνε. Αυτό που υπηρετούν με τις κινήσεις σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, η εξασφάλιση γεωστρατηγικών θέσεων, ο έλεγχος ενεργειακών πηγών, των δρόμων μεταφοράς τους. Αυτό που γίνεται στη Συρία, το είδαμε πριν στη Λιβύη, στην Τυνησία, το βλέπουμε στην Ουκρανία.

Οι συμμαχίες που δημιουργούνται, που στην πραγματικότητα είναι λυκοσυμμαχίες, είναι ένας πόλεμος όλων με όλους για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων, που οι λαοί πληρώνουν με το αίμα τους. Την ίδια ώρα που στήνονται τα διπλωματικά τραπέζια, μεταξύ εκπροσώπων των κεφαλαιοκρατών, η κάθε δύναμη, η κάθε αστική τάξη προσπαθεί να κατοχυρώσει στο έδαφος και με στρατιωτικά μέσα το δικό της χώρο επιρροής.

Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Γιαλτσίν Ακντογάν, που είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής γιατί «δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτε παίζοντας αμυντικά και, αντίθετα, μπορείς να χάσεις ό,τι έχεις». Φυσικά, αυτό υιοθετούν και οι άλλες αστικές τάξεις που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Συρία, όπως και η ελληνική, που μέσω της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με το παραμύθι της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής», μετέχει μέχρι τα μπούνια σε αυτές τις εξελίξεις. Στο φόντο αυτών των εξελίξεων γίνεται κατανοητό ότι ενέργειες, όπως αυτή της απόφασης για επιτήρηση των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων από ΝΑΤΟϊκή ναυτική δύναμη με τη μετατροπή του Αιγαίου σε «γκρίζα ζώνη», σηματοδοτούν επικίνδυνες προοπτικές για την όξυνση των αντιθέσεων στην περιοχή του Αιγαίου με άμεση εμπλοκή της Ελλάδας.

Οι εξελίξεις στη Συρία, ο ρόλος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, η στάση της κυβέρνησης κάνουν επιτακτικό οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να συνειδητοποιήσουν τον πόλεμο των συμφερόντων των μονοπωλίων. Να είναι σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν την εμπλοκή της χώρας μας σε νέα ιμπεριαλιστικά μακελειά.
Πηγή: Ριζοσπάστης
Βλέπε ακόμη:

56 σχόλια:

  1. Πες μου σε κατι την γνωμη σου.Η Αστικη ταξη της Συριας ειναι 100% μαζι με τον Ασαντ η ενα τμημα της ειναι με τους Τζιχαντιστες και τους Αμερικανους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Για την "αστική τάξη της Συρίας" γνωρίζουμε ελάχιστα. Δεν γνωρίζουμε καν αν υπάρχουν Σύροι μεγαλοβιομήχανοι, εφοπλιστές ή τραπεζίτες σε μια χώρα που μέχρι λίγα χρόνια πριν οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας της ήταν κρατικοί.

      Και για πράγματα που δεν γνωρίζω, δεν μιλάω. Οι Σύροι σύντροφοι που σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα από εμάς πάλι, δεν έχουν αναφέρει τέτοιο πράγμα.

      Διαγραφή
    2. Κατσε για να καταλαβω γιατι σε χανω. Δεν μπορει να ητανε ολα κρατικα και εδω κρατικα ητανε αλλα Αστικη ταξη υπηρχε. Φυσιολογικα θα πρεπει να υπαρχει και εκει. Και στο λεω γιατι στην αρχη που ξεκινησε ο πολεμος θυμαμαι οτι Στελεχη του καθεστωτος πηγανε με Τζιχαντιστες. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      1)Εδώ κρατικά δεν ήταν ποτέ, εφοπλιστικό κεφάλαιο γαρ, αλλά και διαφορετική συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους.
      2)Το "φυσιολογικά θα πρέπει να..." μου απαγορεύει να κάνω οποιαδήποτε εκτίμηση που να πατάει σε πραγματικά γεγονότα.
      Καπιταλισμός ήταν το Μπάαθ, αλλά όχι σαν τον ελληνικό ή τον αμερικάνικο π.χ.
      Και δεν μίλησα για αστική τάξη γενικά και αόριστα (που υπάρχει) αλλά για βιομηχανικό, εφοπλιστικό, τραπεζικό κεφάλαιο που δεν γνωρίζω (ούτε εσύ) ούτε εάν, ούτε από πότε υπάρχουν.
      Αστική τάξη είναι και οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι πολιτικοί μηχανικοί κλπ, που όμως δύσκολα να αναπτύξουν τέτοιες στενές σχέσεις με το ξένο κεφάλαιο.
      -Το να πουληθούν μεμονωμένα 5-10 άνθρωποι, δεν λέει από μόνο του κάτι.

      Ξαναλέω λοιπόν πως για πράγματα που δεν γνωρίζω, δεν μιλάω.
      Και όταν κάνω εκτιμήσεις, αυτές βασίζονται σε αυτά που ξέρω θετικά και όχι σε αυτά που "φυσιολογικά θα υπάρχουν..."
      Υ.Γ.
      Η διεθνώς αναγνωρισμένη ως νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, δεν είναι "ο Άσαντ".

      Διαγραφή
    4. Ουτε εγω γνωρίζω. ΟΚ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Από την στιγμή, που διαπιστώνουμε, ότι σε όλες αυτές τις χώρες (των ..."ανοίξεων"!) δεν υπήρχε άξιο λόγου εργατικό κίνημα, δηλαδή σε θέση να μπορεί να επηρεάζει (έμμεσα, η αρνητικά, δεν έχει σημασία) τις αποφάσεις των αστών, και άρα τις εξελίξεις, μου είναι πολύ δύσκολο να υιοθετήσω ένα σχήμα "κακού ιμπεριαλισμού-αποικιοκρατίας" από την μια, και συμπαγούς "εθνικής αστικής τάξης" από την άλλη.
      Πράγματι, δεν έχω ούτε και εγώ στοιχεία, αλλά η λογική μου λέει, ότι σε όλες αυτές τις χώρες η αστική τάξη δεν μπορεί παρά να χωρίστηκε σε μερίδες προσκείμενες στις αντιμαχόμενες ιμπεριαλιστικές ομάδες.
      Είναι η λογική των αστών αυτή, που τα παχειά λόγια περί "εθνικής κυριαρχίας" τάχουν εξαπανέκαθεν κυρίως για να ταϊζουν σανό το πόπολο, και, πρώτης ευκαιρίας τυχούσης, τα πουλάνε σε μια καλή τιμή.....
      Αποκλείεται να ξεκίνησε ΚΑΙ στη Συρία το πατιρντί, χωρίς άμεση ανάμειξη μιας μερίδας της συριακής αστικής τάξης, που φαίνεται εκτίμησε, πως θα επαναλαμβανόταν κι εκεί ό,τι έγινε και στις άλλες αραβικές "ανοίξεις", η θεώρησε, πως το γνωστό σχέδιο "Μεγάλη Μέση Ανατολή" είναι όπως έχει (σκοπίμως....) διαρρεύσει από τους ισχυρότερους ιμπεριαλιστές του USA. Kαι άρα, πως είχε επιλέξει τον σωστό ιμπεριαλιστή.....
      Αλλά τα πράγματα αποδείχτηκαν πολύ πιο περίπλοκα και αρκετά διαφορετικά, κι ακόμη είναι άδηλο πως θα κατασταλάξουν.
      Δεν ξέρουμε και τις επιδιώξεις των πρωταγωνιστών ιμπεριαλιστών. Δεν ξέρουμε καν, αν και οι ίδιοι έχουν σαφή σχέδια η πάνε ψάχνοντας κι αυτοί, με πραγματιστικά η ευκαιριοσκοπικά κριτήρια.
      Στην περιοχή διακρίνω, πέρα από τους "δυτικούς" ιμπεριαλιστές, που προς το παρόν, εδώ, στοιχίζονται στην ηγεμονία των USA, και τους Ρώσους ιμπεριαλιστές, και τις ακόλουθες διακριτές ομάδες ιμπεριαλιστικών συμφερόντων:
      - Την Τουρκική αστική τάξη.
      - Την Ιρανική,
      - Την Σαουδαραβική,
      - Το Ισραήλ,
      - Την Κουρδική αστική τάξη
      - Την Ιρακινή,
      - Την Λιβανέζικη.
      Περιορίστηκα σε όσους έχουν οξύτατες μεταξύ τους αντιθέσεις και ένοπλη αναμειξη (έμμεση η άμεση), χωρίς να επεκτείνομαι σε Ελληνες, Παλαιστινίους, Αιγυπτίους κλπ. ιμπεριαλιστές αστούς.
      Δύσκολο να προβλέψω πως θα ξεμπλέξει όλο αυτό το κουβάρι, και πολύ φοβάμαι, πως μόνο ένας πόλεμος μπορεί να δώσει την λύση.
      Ισως και όλο αυτό, που βλέπουμε τώρα, να είναι απλά τακτικές κινήσεις, αναζήτηση συμμαχιών κλπ. πριν από το μεγάλο "ντου".
      Το τραγικό είναι, πως αυτοί, που θα πληρώσουν την νύφη, νομίζουν πως θα γλυτώσουν τα χειρότερα προσεγγίζοντας αυτούς, που τους ξεγελάνε καλύτερα.
      Δεν υπάρχει πιο τραγικός απολογισμός της αποσύνθεσης του εργατικού κινήματος του 20ου αιώνα....

      Διαγραφή
    6. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Κάποια στιγμή είχε δημοσιεύσει ο Αντώνης το πόσα μέλη αντιπροεώπευαν αυτές οι χώρες στην ΠΣΟ. Και μόνο το συμπέρασμα πως δεν είχαν αξιόλογο συνδικαλιστικό κίνημα δεν έβγαινε.

      Για τα υπόλοιπα, είπα πως εγώ δεν μιλάω για πράγματα που δεν γνωρίζω.
      Θα μπορούσαν να ισχύουν αυτά που λες, θα μπορούσαν και να μην ισχύουν, οπότε η κουβέντα για την λύση μιας εξίσωσης με άγνωστο αριθμό άγνωστων Χ, νομίζω πως στερείται κάθε νοήματος.
      Υ.Γ.
      Το άρθρο του Ριζοσπάστη βάζει στην θέση τους αρκετά πράγματα.

      Διαγραφή
    7. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Υ.Γ.
      Κοίτα τι λέει ο Λένιν για τα καταπιεσμένα έθνη. Ξαφνικά ανακαλύψαμε και Κούρδικη και Παλαιστινιακή αστική τάξη αντί του Κούρδικου και Παλαιστινιακού λαού;
      Το ΚΚΕ δεν λέει τέτοια πράγματα πάντως...

      Διαγραφή
    8. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Υ.Γ.2
      Μου διέφυγαν οι "Παλαιστίνιοι ιμπεριαλιστές" με την πρώτη ανάγνωση.
      -Τι να σχολιάσω τώρα;

      Διαγραφή
    9. Συντροφε μια ερωτηση. Στην Κορέα και στην Κουβα που εχουνε Σοσιαλισμο για δεν προσπαθουνε να τις Ανατρεψουνε με πολεμο αλλα με αλλο τροπο ενω στην Συρια με πολεμο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Τι θες να πεις; Πως τις σοσιαλιστικές χώρες δεν τις αντιμετωπίζουν με πόλεμο;
      Τι έγινε δηλαδή στην Ελλάδα, την Κορέα, το Βιετνάμ;

      Διαγραφή
    11. Θελω να πω οτι σημερα γιατι δεν κανουνε το ιδιο με την Συρια σε Κορεα και Κουβα.Μήπως ειναι ποιο ευκολο στην Συρια λογο Καπιταλισμου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    12. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Νομίζω πως σου απάντησα ήδη πως δεν τους εμπόδισε το σοσιαλιστικό καθετώς να επέμβουν στρατιωτικά σε μκια σειρά από χώρες.
      Κατά τα λοιπά είναι η μέση ανατολή προτεραιόπητα κ όχι η καραϊβική (στην Κούβα έχουν επέμβει βεβαίως ήδη στρατιωτικά και έχουν χάσει), ενώ η Λ.Δ.Κορέας διαθέτει πυρηνικά που μπορούν να πλήξουν τις ίδιες τις ΕΠΑ, οπότε ...τζιζ-καίει!

      Διαγραφή
    13. TRASH,
      Bεβαίως υπάρχουν οι Λαοί, βεβαίως υπάρχουν και οι νταβαντζήδες τους, δηλαδή οι αστικές τους (και σήμερα πια ιμπεριαλιστικές στην μεγάλη πλειοψηφία τους) τάξεις.
      Δεν αντιφάσκει το ένα με το άλλο.
      Η κουρδική αστική τάξη έχει στρατό, άρα και Κράτος, που απλά δεν είναι "αναγνωρισμένο". Το ίδιο και η Παλαιστινιακή, που αυτή τάχει καταφέρει κάπως καλύτερα, εκμεταλλευόμενη τις αντιθέσεις, και χύνοντας άφθονο αίμα του Λαού "της".
      Αποτελούν ουσιώδεις "παίκτες" της περιοχής, όπως βλέπουμε εδώ και πολλά χρόνια.
      Τώρα οι Λαοί, ας κάνουν τα κουμάντα τους, να μην σφάζονται για τους δυνάστες τους, που δεν είναι μόνο οι "ξένοι":
      "Ξένοι οι Λαοί στον τόπο τους και δούλοι,
      δεν έχουνε Πατρίδα - οχτροί και μούλοι!".

      ----------
      Ο Ιμπεριαλισμός είναι πια ένα Παγκόσμιο Σύστημα (όχι "αρμονικό", άρα μη-Καουτσκικό), και δεν είναι δυνατόν να υπάρξει καπιταλιστής σήμερα επί γής αντιϊμπεριαλιστής, δηλαδή, που να μάχεται τον Ιμπεριαλισμό σαν σύνολο.
      Το να "χώνεται" καθένας σε μια ομάδα, που σκυλοτρώγεται με κάποιαν άλλη, τι πιο φυσιολογικό(!), και καθόλου δε συνεπάγεται ...."αντιϊμπεριαλισμό"!

      Διαγραφή
    14. Αυτο λεω. Οτι Σοσιαλιστικη χωρα δεν ανατραπηκε πουθενα με πολεμο.Εχουνε διδαχθει.Οπου εχει καπιταλισμο ομως δεν ειναι το ιδιο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    15. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      θα προσπεράσω το γεγονός πως σύμφωνα με τον Λένιν είναι αδύνατον να είναι "η μεγάλη πλειοψηφεία" των χωρών ιμπεριαλιστικές (αφού ο ιμπεριαλισμός προΎποθέτει την εκμετάλευση και άλλων ολόκληρων εθνών), και θα επανέλθω στην διδασκαλια του για τα εθνικά κινήματα που εκφράζουν παλαϊκά αιτήματα, κ την εργατική τάξη των καταπιεσμένων εθών που βιώνει διπλη (εθνική και ταξική) καταπίεση.
      Οι σχετικές εκτιμήσεις του Βλαδίμηρου σε αυτά τα ζητήματα έχουν ανέβει στο μπλογκ, στην ετικέτα "Λένιν".

      Πάντως ο "Ρ" λέει πως η Συρία δέχεται "ιμπεριαλιστική επέμβαση" άρα η ίδια δεν μπορεί να είναι ιμπεριαλιστική γιατί τότε θα είχαμε "ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση".

      Επίσης, η (ορθή)διαπίστωση πως το σύνολο του καπιταλισμού βρίσκεται στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο, δεν σημαίνει πως και όλες οι καπιταλιστικές χώρες είναι ιμπεριαλιστικές, ακριβώς όπως η διαπίστωση πως ζούμε σε καπιταλιστική κοινωνία δεν σημαίνει πως είμαστε όλοι καπιταλιστές.
      Συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο. Για να μπορεί να υπάρχει ιμπεριαλισμός, μόνο "μια χούφτα χώρες" (κατά Λένιν) μπορεί αν είναι ιμπεριαλιστικές, και για να υπάρχει καπιταλισμός, μόνο μια χούφτα εκμεταλλευτών μπορεί να απομυζά την υπόλοιπη κοινωνία.
      Κατά μάνα-κατά κύρη που λέμε...

      Διαγραφή
    16. Και να προσθέσω και κάτι, που έχω ξαναγράψει νομίζω κι εδώ:
      Ακόμη και αν γίνει (που θα γίνει....) ο πόλεμος, οι "αντιμαχόμενοι" δεν θα βγάλουν τα μάτια τους.
      Uα μείνουν ανάπηροι και θα σκοτωθούν οι προκαταβολικά χαμένοι.
      Είναι ένα έργο, που τώχουμε δει πια τόσες πολλές φορές.

      Διαγραφή
    17. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Πως δεν ανατράπηκε πουθενά σοσιαλιστική χώρα με πόλεμο; Η Λαοκρατική Ελλάδα πως ανατράπηκε; Για να μην πάω μακρύτερα...

      Διαγραφή
    18. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Οι πολεμοι εγκυμωνούν όμως και επαναστάσεις...
      Δεν είναι στο χέρι τους.

      Διαγραφή
    19. Συντροφε μου Σοσιαλιστικη χωρα δεν ανατραπηκε με πολεμο. Στην Ελλαδα αυτοκτονησαμε. Να μην επεκταθω.. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    20. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Για το '46-'49 μίλαγα

      Διαγραφή
    21. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Η Λ.Δ.Αφγανιστάν με τι ανατράπηκε;

      Διαγραφή
    22. Την Λ.Δ του Αφγανισταν την παρεσυρε μαζι η ΕΣΣΔ. Δεν ειχαμε Σοσιαλιστικο καθεστως στην Ελλάδα και ανατραπηκε αυτο λεω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    23. Οσο για το 1946 1949 έχει σχέση αρχικά με το οτι καθυστερησαμε να ξεκινησουμε και λόγο ΤΙΤΟ 1948.Είναι ομως διαφορετικο θεμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    24. Επισης για τους πολεμους που εγκυμωνουνε επαναστασεις δεν θα το ελεγα ετσι απλα όταν Κ.Κ εγκλωβιζονται σε ΑΣτικες Κυβερνησεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    25. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      -Δεν μπορούμε να πηδάμε συνέχεια από θέμε σε θέμα. Είπες πως σε σοσιαλιστικές χώρες δεν θα δοκίμαζαν στρατιωτικά μέσα και σου ανάφερα τις περιπτώσεις που το έκαναν. Τέλος!
      -Οι πολέμοι εγκυμωνούν επαναστάσεις νομοτελειακά. Ο Λένιν το λέει αυτό, όχι εγώ.
      και η Συρί του 2015 δεν είναι Ελλάδα του '89 για να κάνεις συγκρίσεις.

      Και άντε μπαγάσα, πάλι εκεί που θες το πας. Έχεις από πάνω σου άρθρο του "Ρ" που σε έχει αδειάσει εντελώς με ότι έχεις πει μέχρι τώρα για αυτή την ιστορία, και πας να αλλάξεις κουβέντα.
      Δεν σφάξανε!
      Κοίτα επάνω:
      Ιμπεριαλιστική επίθεση δέχεται η Συρία και από συγκεκριμένες δυνάμεις.
      Ότι φωνάζω τόσο καιρό...

      Διαγραφή
    26. Σύντροφε μου Ιμπεριαλιστική επιθεση δεχεται ο λαος της Συριας και τετοια ειναι η επιθεση των ΗΠΑ Ε.Ε ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ αυτο λεει ο Ριζοσπαστης και δεν διαφωνω καθολου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    27. Ο ΛΕΝΙΝ σωστα το λεει. Οταν ομως συμμετέχεις σε ΑΣτική κυβερνηση εχεις γινει ακινδυνος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    28. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ο ριζοσπάστης (που δεν διάβασες) δεν λέει πουθενά πως επιτέθηκε η Ρωσία στην Συρία.

      "Η Συρία, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο της επιθετικότητας των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, Τουρκίας, Ισραήλ και πετρελαιομοναρχιών της περιοχής με «αιχμή του δόρατος» τη λεγόμενη αντιπολίτευση και τους τζιχαντιστές, για να πέσει η μη αρεστή κυβέρνηση του Ασαντ,..."

      Πλέον έχεις ξεπεράσει τα όρια της προβοκάτσιας σε βάρος του Ριζοσπάστη και του ΚΚΕ.
      Ως εδώ!

      Δεν πρόκειται να δημοσιευθούν ανάλογα σχόλια στο μέλλον.

      Διαγραφή
    29. Συγνωμη πες μου κατι.Το ΚΚΕ την Ρωσια τη χωρα την θεωρεί. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    30. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Σαν μία χώρα που ΔΕΝ ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ, όσο αφορά αυτό που συζητάμε.

      Ξεκάθαρα το γράφει.

      Διαγραφή
  2. Έχω τη γνώμη ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με τη σύμφωνη γνώμη του μαύρου μετώπου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, εντάσσεται στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΕΠΑ για ανοιχτή στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία και όχι μόνον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @faros:
      Φυσικά. Το Αιγαίο ανήκει στο ΝΑΤΟ του, πλέον και με την βούλα. Για τον όποιον μελλοντικό σχεδιασμό...

      Διαγραφή
    2. Για μελλοντικό σχεδιασμό, πέραν τοποτήρησης και αεροπλανοφόρων Κύπρου-Κρήτης, το είπε χθες η Κανέλλη: leverage για Κριμαία. gorf

      Διαγραφή
  3. "η Συρία δέχεται "ιμπεριαλιστική επέμβαση"...
    ασφαλώς!
    τιν θάτανε, δηλαδή; ....Διεθνιστική βοήθεια;!
    Αλλά δεν αγιάζει κανείς, επειδή σφάζεται....
    Ασε, που, (δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω) οι Λαοί σφάζονται και όχι οι αντιμαχόμενοι ιμπεριαλιστές.
    Αυτοί στο τέλος θα τα βρούνε, όπως, καλή ώρα, τώρα το Ιράν με τα USA.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Εθνικη ενοτητα ειναι μια απατη. Τα βάρη πεφτουν παντα στην πλατη του Εργατη.Γεια σου Σεχταρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Όχι Σεχτάρ, δεν θα ήταν "διεθνιστική βοήθεια" αλλά "ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση" ανάμεσα στον "Συριακό" και τον ευρωατλανικό ιμπεριαλισμό, σύμφωνα με την μεταμοντέρνα θεωρία που λέει πως ΟΛΕΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι καπιταλιστικές χώρες είναι και ιμπεριαλιστικές.

      "Αυτοί στο τέλος θα τα βρούνε"
      -Ύπαγε οπίσω μου Κάουτσκι...

      " οι Λαοί σφάζονται και όχι οι αντιμαχόμενοι ιμπεριαλιστές"
      Οπότε να μην διεκρινήσουμε το ποιοί σφάζονται από ποιούς και χαλάσει η μανέστρα των ίσων αποστάσεων.
      Ευτυχώς που ο Ριζοσπάστης το διευκρινίζει.

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Κατανοείς το τι θα σου είχε κάνει η ΟΠΛΑ αν το τελευταίο στο έλεγες στην Ελλάδα του '44. Ότι έκανε στα τρότσκια που έλεγαν τα ίδια.

      -Ο τροτσκισμός σου είναι επικύνδινος πλέον! (για να θυμηθούμε το ποιοι λανζάριζαν την εθνική ενότητα ενότητα ως απάτη, στις χώρες που δέχονταν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις, και μόνον σε αυτές φυσικά, διευκολύνοντας το έργο των ιμπεριαλιστών).

      Χαίρομαι που το άρθρο του Ριζοσπάστη σε έχει αδειάσει εντελώς, γιατί κάποια στιγμή πανικοβλήθηκα πως μπορεί αυτά που έλεγες να ήταν και γραμμή του ΚΚΕ...

      Διαγραφή
    4. TRASH,
      Ανάμεσα στις "ίσες αποστάσεις" και στο "βαφτίζω κάποιον αντιϊμπεριαλιστή, για να μη μου πούν ότι διάλεξα ιμπεριαλιστή" υπάρχει η ταχτική της ταξικής πάλης.
      Κι αν δεν καταλάβαμε, πως και γιατί τα βρήκαν οι Γερμανοί (κεφαλαιοκράτες) με τους ομολόγους Αγγλους, Γάλλους, Αμερικανούς αμέσως μετά την λήξη του Β'ΠΠ, γιατί τα βρίσκει τώρα η "Δύση" με το Ιράν, και η Ρωσία με την ...Σαουδική Αραβία(!), μην τα ρίχνουμε στον ...Κάουτσκι!
      Ετσι είναι οι κεφαλαιοκράτες. Την μιά τα "χαλάνε" (σιγά τα ....αίματα!), την άλλη τα βρίσκουν, μετά πάλι θα τα ξαναχαλάσουν...., ό,τι υπαγορεύει η κίνηση των τεράστιων μονοπωλιακών κεφαλαίων, που ορίζει την συμπεριφορά τους. Αλλά δεν πληρώνουν και τίποτε γι αυτό, η τουλαχιστον όχι αυτό που θάπρεπε. Κόρακας κοράκου μάτι δε βγάζει....
      Αλλοίμονο στους Λαούς και τους εργάτες, που δεν αυτονομούνται στην δική τους πάλη.
      Οι γράνες τους περιμένουν, για άλλη μια φορά.
      Για μας χτυπάνε πάλι οι καμπάνες.

      Τέλος.

      Διαγραφή
    5. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Τελικά δεν κατάλαβα τι θες να πεις, "τα βρίσκουν" ή τα βρίσκουν όντως;
      Και αν όχι το δεύτερο, ποιό το νόημα αυτής της αναφοράς σου στο προηγούμενο σχόλιο.

      Όσο γιαν "τακτική της ταξικής πάλης" που αφήνει τον ιμπεριαλισμό στο απυρόβλητο να μακελεύει χώρες και λαούς, μας τα έχουν πει και άλλοι ήδη από την δεκαετία του '30. Τροτσκιστές του λέγανε.

      Για να το τελειώσω λοιπόν και εγώ, ο αντιμπεριαλιστικός αγώνας δεν έρχεται σε αντίθεση με τον ταξικό όπως έλεγε ο Τσότσκι, ούτε δεν υφίσταται γιατί είναι "όλοι ιμπεριαλιστές" όπως συμφωνούσε μαζί του ο Κάουτσκι.
      Ο αντιμπεριαλιστικός αγώνας είναι οργανικό κομμάτι του ταξικού αγώνα, όπως μας έμαθαν οι κλασσικοί.

      Διαγραφή
    6. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Επίσης είπα συγκεκριμένο πράγμα, στο οποίο κ δεν απάντησες. Το επαναλαμβάνω λοιπόν:

      " οι Λαοί σφάζονται και όχι οι αντιμαχόμενοι ιμπεριαλιστές"
      Οπότε να μην διεκρινήσουμε το ποιοί σφάζονται από ποιούς και χαλάσει η μανέστρα των ίσων αποστάσεων;

      Διαγραφή
    7. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Στην θέση σου θα ήμουν πιο πιο προσεκτικός να μίλαγα για το ποιός βαφτίζει κάτι κάποιον άλλον, εάν είχα βαφτίσει ιμεπριαλιστική δύναμη ως και την ...Παλαιστινιακή αρχή(!!!!!) λίγα σχόλια πριν.

      Διαγραφή
  4. Πολύ μπλεγμένο το κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στη γειτονιά μας....
    http://www.enikos.gr/international/371191,Giati-Saoydikh-Aravia-kai-Rwsia-pagwsan-thn-paragwgh-petrelaioy.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Σεχτάρ ο Τρομερός:
      Δεν είναι μόνο αυτοί. Συμμετέχουν και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
      Το κουβάρι είναι κουβάρι. Το ζήτημα είναι εάν σε ενδιαφέρει να το ξεμπερδέψεις στο μέτρο του δυνατού ή να το μπερδέψεις χειρότερα στην ανάλυση σου.
      Είμαι υπέρ της πρώτης άποψης, μια και μόνο έτσι μπορείς να χαράξεις αποτελεσματική στρατηγική και τακτική.

      Διαγραφή
  5. @παναγιώτης:
    Μην κουράζεσαι να στέλνεις σχόλια εκτός θέματος ή ακόμη χειρότερα προβοκατόρικα σχόλια, που "απαντάνε" δήθεν σε πράγματα που ποτέ δεν έγραψα.
    Δεν πρόκειται να δημοσιευθούν.
    Τα πάντα έχουν ένα όριο, και εσύ ειδικά έχεις προειδοποιηθεί απανειλημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπαρχει Συνεντευξη του Ρωσου πρεσβευτη στον ΟΗΕ που καλει τον Ασαντ να αφησει την αδιαλαξια και οτι πρεπει να καθησει στο τραπεζι των διαπραγματυσεων οτι δεν ειναι λογικο να προσπαθει να ανακτηση ολη την χωρα και πως οτι πετυχε ητανε χαρη στην Ρωσια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      -Και τι ακριβώς σημαίνει αυτό; (αν και πολύ αμφιβάλω πως έχουν διατυπωθεί με αυτό τον τρόπο τα πράγματα)

      Διαγραφή
    2. Η Συνεντευξη του πρεσβευτη ειναι στον 902 ετσι ακριβως εχουνε διατυπωθει Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ωραία, ας πούμε πως είναι έτσι.
      -Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

      Διαγραφή
    4. Αυτο σημαινει οτι η Ρωσια βοηθησε τον Ασαντ να διατηρηση οτι εξασφαλιζει τα συμφεροντα της στην περιοχη μαζι με την Ναυτικη βαση και πλεον ειναι ετοιμη να μοιραστει με τους Αμερικανους και την Ε.Ε την πιτα.Και ο μεγαλος χαμενος θα ειναι ο Συριακος λαος που για 4 χρονια σφαγιαστηκε σε ενα πολεμο χωρις κανενα ταξικο συμφερον και οι Κομμουνιστες που βρεθηκαν στην κυβερνηση Ασαντ.Το τονιζω μιλαω μονο για την Κυβερνηση οχι γιατι δεν κανανε Επανασταση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν ξέρω για ποιά "πίτα" μιλάς, δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι λες καν.
      Ο Συριακός λαός σφάζεται εδώ και 4 χρόνια αποκλειστικά λόγω εξ'αιτίας της επιθετικότητας των αμερικανονατοϊκών, όπως πολύ σωστά επισημαίνει ο Ριζοσπάστης πιο πάνω.
      Όσο για τον Συριακό λαό και το ΚΚ της Συρίας, έπραξαν άριστα να υπερασπίσουν την πατρίδα τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα.

      Διαγραφή
    6. Εγω δεν ειπα γιατι πολεμησανε. Ουτε αμφισβητησα τι κανανε οι ΕΠΑ και η Ε.Ε. Εγω λεω οτι αφου η Ρωσια εξασφαλισε τα συμφεροντα της τους αδειαζει. Ασφαλώς και επρεπε να πολεμησουνε χωρις να ειναι σε κυβερνηση με τον Ασαντ κανοντας δουλειά στον λαο για το ποια ειναι η λυση για το ταξικο του συμφερον.Και αυτο δεν μπορεις να το κανεις Εγκλωβισμενος σε Κυβερνηση ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Πάλι δεν καταλαβαίνω. Χωρίς την Ρώσικη επέμβαση δεν θα υπήρχε αυτή την στιγμή Συρία για να το συζητάμε. Επιπλέον κανείς δεν είπε πως οι Ρώσοι δεν επέβησαν για να υπερασπίσουν τα δικά τους συμφέροντα (που στην συγκεκριμένη φάση ταυτίζονταν και με το συμφέρον του συριακού λαού να μην σφαγεί από το ΙΣΙΣ και τις "λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις"), αλλά για κάποιον άλλο λόγο. Οπότε η αναφορά αυτή απυθήνεται στον βρόντο ή πάει να προβοκάρει πως δήθεν έχω ισχυριστεί κάτι τέτοιο εγώ. Νομίζω το δεύτερο.

      Όσο για την συμμετοχή στις κυβερνήσεις, εκείνο που έχω να πω είναι πως μια χαρά κολαούζος του ιμπεριαλισμού μπορείς να γίνεις και από την θέση της αντιπολίτευσης, όπως αποδείχνουν τα σχόλια σου και ένα σορό άλλα παραδείγματα ΚΚ ανά τον κόσμο.

      Διαγραφή
    8. Οχι μπαγασα δεν λεω οτι εχεις πει κατι δεν σου κανω προβοκατσια. Απλα λεω σωστα πολεμησανε ο Εγκλωβισμος τους στην Κυβερνηση Ασαντ και η Φωτογραφια του ΑΣΑΝΤ ανάμεσα σε Μαρξ και Λενιν στο συνεδριο τους δεν δινει καμμια προοπτική στον λαό για Σοσιαλισμό. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν νομίζω πως στις δεδομένες συνθήκες είναι το θέμα του σοσιαλισμού που μπαίνει στην ημερήσια τους διάταξη, και σωστά.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.