Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Απορρίφθηκε το ρωσικό σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία

Η Γαλλία, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απέρριψαν το ρωσικό σχέδιο απόφασης που καλούσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί επειγόντως το ΣΑ για να συζητήσει ένα κείμενο, που απαιτούσε η Τουρκία να σταματήσει να βάλλει με πυροβολικό εναντίον των Κούρδων στη Βόρεια Συρία και να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για μια χερσαία επιχείρηση στο συριακό έδαφος.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η Γαλλία και τουλάχιστον τέσσερις χώρες ακόμη (οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία και η Ισπανία) απέρριψαν αμέσως το κείμενο που υπέβαλε η Μόσχα, το οποίο δεν είχε σχεδόν καμία πιθανότητα να εγκριθεί. Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη Βλαντίμιρ Σαφράνκοφ, ανέφερε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να διαπραγματευθεί» και κάλεσε τα άλλα κράτη του 15μελούς ΣΑ να προτείνουν τροποποιήσεις.

Από τη δική του πλευρά ο πρεσβευτής της Γαλλίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τη Μόσχα, ότι προκάλεσε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» υποστηρίζοντας το συριακό καθεστώς στην έφοδο που έχει εξαπολύσει στο Χαλέπι, ενώ η Αμερικανίδα πρέσβειρα Σαμάνθα Πάουερ, έκρινε πως η Μόσχα «επιδιώκει έναν αντιπερισπασμό».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε την Άγκυρα και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG, ο ένοπλος βραχίονας του σημαντικότερου κόμματος των Κούρδων της Συρίας) να «επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρεσβευτής Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ, επέμεινε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του «δε θα εισερχόταν στη Συρία με χερσαίες δυνάμεις παρά μόνο στο πλαίσιο μιας συλλογικής δράσης» του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, με έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, επέμεινε πως η Άγκυρα έχει «δικαίωμα να αμυνθεί». 
Πηγή: 902
Βλέπε ακόμη:

10 σχόλια:

  1. Το Σχέδιο Ψηφίσματος της Ρωσσικής κυβέρνησης, προέβλεπε την καταδίκη των βομβαρδισμών των Συριακών εδαφών, καταδίκη της οποιασδήποτε χερσαίας εισβολής και γενικά τον πλήρη σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας.

    Ένα τέτοιο ψήφισμα θα μπορούσε να ψηφιστεί από χώρες όπως οι ΕΠΑ, η Αγγλία ή και η Γαλλία;;;

    Άσε που αν το ψήφιζαν θα φαινόταν ότι στρέφονται ευθέως ενάντια στην Τουρκία ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @faros:
      Το θέμα είναιο πως οι Ρώσοι έχουν δηλώσει πως εάν μπει ξένος στρατός στην Συρία θα τον χτυπήσουν, και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.
      Η πόρτα του φρνεοκομείου είναι ορθάνοιχτη...

      Διαγραφή
    2. Ξένος στρατός ...

      Και το ΙΣ τι είναι ;

      Μισθοφόροι από την Τουρκία κυρίως, αλλά και άλλες χώρες 1

      Δηλαδή ξένος στρατός !

      Πράγματι όχι μόνο η πόρτα αλλά και όλα τα ... παράθυρα του φρενοκομείου είναι ορθάνοιχτα !

      Διαγραφή
  2. Μαζικά χαστούκια στη Μόσχα και αυτή εκλιπαρεί για επαναδιαπραγμάτευση. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Ναι, είναι ο περίφημος ρώσικος ιμπεριαλισμός που γ@μ@ει και δέρνει κατά κάποιους...

      Διαγραφή
    2. Ε τώρα λαμβάνουμε στα σοβαρά την ΟΑΚΚΕ και το ΝΑΤΟ με την ΕΕ;

      Κώστας

      Διαγραφή
    3. @Κώστας:
      Δυστυχώς, δεν τα λένε μόνο αυτοί πλέον.

      Διαγραφή
  3. Δεν εκλιπαρεί τίποτε η Μόσχα. Χαρτί στο παιχνίδι της είναι, οριοθετεί την περιοχή της, όπως το σκυλί που κατουράει στο δένδρο. Αν το έφερναν άλλες δυνάμεις το σχέδιο απόφασης, δεν θα το ψήφιζε ούτε η ίδια. Το σχέδιο απόφασης λέει «να φύγετε εσείς από τη Συρία, για να φύγω κι εγώ». Σωστο κατ' αρχήν, όμως ούτε η ίδια θα φύγει, γιατί τα έχει βρει με την κυβέρνηση Άσαντ, άρα την έχει δέσει με μια εξάρτηση (αλληλεξάρτηση· οι μεν να χρειάζονται τους δε), που δεν υπήρχε πριν το 2010, ανισοτίμως όμως. Ποιος θα έχει κέρδος από μια τέτοια εξέλιξη; η ρωσική αστική τάξη και η πλειοψηφούσα συριακή. Και ο συριακός λαός; αυτός θα έχει κέρδος αμυντικό (θα πάψει να σκοτώνεται από τον ευρωνατοϊκό και ρωσικό ιμπεριαλισμό), όμως δεν θα έχει επιθετικό κέρδος (πάλι θα τον εκμεταλλεύονται τα συριακά μονοπώλια, ενισχυμένα από τα ρωσικά, στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής ειρήνης «με το πιστόλι στον κρόταφο», όπως σοφά και λυρικά γράφει το Κόμμα. Καλύτερα από το τώρα, ναι, σαφώς. Αλλά όχι καλά.

    (Και μια παράμετρος ακόμη: κι αν φύγει η επίσημη ευρωνατοϊκή πολεμική επιχείρηση, θα μείνει η ανεπίσημη υπό μορφή «ελεύθερης» συριακής αντιπολίτευσης, ίσως λιγότερο οξυμένη, αλλά με κάθε προοπτική επανόξυνσης.)

    Πολύ περισσότερο, που το ζήτημα είναι γενικότερο, αφορά όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (μικρότερες ή μεγαλύτερες, λίγη σημασία έχει) που ανακατεύονται στην περιοχή είτε άμεσα είτε έμμεσα (και δη την Τουρκία και την Ελλάδα). Ένα καλό άρθρο εδώ:
    http://www.902.gr/eidisi/kosmos/89109/pyknonoyn-ta-synnefa-polemoy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Neophyte_commie:
      Εγώ δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως οι Ρώσοι θέλουν να εγκλωβιστούν σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς στην Συρία.
      Και μάλιστα έναν πόλεμο με άγνωστο Χ αριθμό αντιπάλων.

      Διαγραφή
    2. @Neophyte_commie:
      Επίσης δεν νομίζω πως ο Συριακός λαός ταυτίζεται με το ΙΣΙΣ και την Αλ Νούσρα για να πούμε πως "σκοτώνεται από τον Ρώσικο ιμπεριαλισμό" όπως ανάφερες.
      Πρακτικά, ο μόνος λόγος που ισφύσταται ακόμη η Συρία ως κράτος και που δεν έχουν επικρατήσει οι ποικιλόνυμοι μισθοφόροι ισλαμιστές φονιάδες του ΝΑΤΟ, είναι η ρώσικη επέμβαση.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.