Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Μια ενδιαφέρουσα δημοσκόπηση

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τάσεις της MRB. Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων και καταγράφει την σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας.

Στην πρόθεση ψήφου και στα στοιχεία που καταγράφηκαν στις τάσεις Φεβρουαρίου 2016 (04-11/02) της MRB η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 3,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 26,9% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 23,2%. Ακολουθούν: ΚΚΕ 6,6%, Χρυσή Αυγή 6,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 5,7%, Ένωση Κεντρώων 4,1%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3%, «Το Ποτάμι» με 2,6%, Λαϊκή Ενότητα 2,4%, ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α 1,9%. «Άλλα Κόμματα» επέλεξε το 1,8% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 15,3%.
Δείτε την κάρτα με την εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών όπως καταγράφεται στις τάσεις της MRB Φεβρουαρίου (04-11/02)

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 41,1%, έναντι 28,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το «Κανένα Κόμμα» με 20,5%, «Άλλο Κόμμα» με 6,2% και «Δεν ξέρω... Δεν απαντώ» με ποσοστό 4,2%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 25,2% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 28,2%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 41,6%.

Στο ερώτημα τι από τα παρακάτω θα θέλατε να συμβεί μέσα στο 2016,αναφορικά με τις εκτιμήσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες το 39% απαντά να γίνουν εκλογές, ενώ το 42,3% δηλώνει χωρίς εκλογές από την παρούσα βουλή. 

Στο γράφημα που ακολουθεί δείτε τις απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα τα προβλήματα του τόπου. Το 27,1% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να έχει καλύτερη αντιμετώπιση, ενώ το 21,9% το κυβερνών κόμμα. Το 39,4% απαντά «Κανένα κόμμα». 

Στον πίνακα που ακολουθεί δείτε πως διαμορφώνεται στις τάσεις Φεβρουαρίου 2016 της MRB (04-11/02) η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών.
 Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της έρευνας που αφορούν τους δείκτες αισιοδοξίας. Στο ερώτημα «πως πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα, γενικά, στη χώρα», το 93,2% απαντά αρκετά άσχημα/πολύ άσχημα, ενώ το 0,5% πολύ καλά/αρκετά καλά και ένα ποσοστό 5,9% δηλώνει «ούτε καλά, ούτε άσχημα».

Στο ερώτημα «πως κρίνετε σήμερα σε γενικές γραμμές την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας», το 93,5% απαντά κακή/πολύ κακή. 

Σε ότι αφορά την προσωπική οικονομική κατάστασή τους σήμερα, οι ερωτηθέντες απαντούν σε ποσοστό 76,2% πως κρίνεται κακή/πολύ κακή. 

Στα τρία σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες στις τάσεις Φεβρουαρίου 2016 της MRB, πρώτο έρχεται το ζήτημα της ανεργίας με ποσοστό 62,7%, ακολουθεί το φορολογικό σύστημα με 42,6%, ενώ έπεται η υγεία και η περίθαλψη με 33,6%.

Στις λέξεις που εκφράζουν περισσότερο τον Ελληνα για το παρόν και το μέλλον της χώρας κυριαρχεί η «οργή» με 63,9%, ακολουθεί η «ντροπή» με 49,3% και ο «φόβος» με 46,9%.  
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό και στο ερώτημα «πόσο δίκαιη είναι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα;» το 77,7% των ερωτηθέντων απάντησε «μάλλον άδικη ή σίγουρα άδικη».  

Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες, στις τάσεις Φεβρουαρίου 2016 της MRB, στο ερώτημα αν θεωρούν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να περάσει από τη Βουλή τη νέα συμφωνία για ασφαλιστικό/φορολογικό σύστημα. 
 Πηγή: real.gr

18 σχόλια:

  1. Μια εξαιρετικη καταγραφη των δυναμεων του ΚΚΕ για το Αστικο κοινοβουλιο σε στιγμες μεγαλων εργατικων και αγροτικων κινητοποιησεων με το πληρη ξεβρακωμα του Συριζα και την απολυτη δικαιωση της Στρατηγικης του ΚΚΕ να αρνηθει την συμμετοχη σε Αστικες κυβερνησεις. Υπαρχουνε πλεον ολες οι προυποθεσεις να ακουστει καλυτερα και σε περισσοτερο κοσμο η προταση εξουσιας του κομματος. Αποδιδει πλεον και φανερα η σταση αρχων του ΚΚΕ τα τελευταια 25 χρονια. Ουτε βημα πισω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν συμερίζομαι την αισιόδοξη άποψη σου.
      Εάν εν μέσω κινητοποιήσεων και με τους πάντες να έχουν εξευτερλιστεί στα μάτια του λαού, το ΚΚΕ δεν μπορεί να πάρει ξεκάθαρο προβάδισμα ούτε από την ΧΑ, και ο ...Λεβέντης είναι 3ος σε δημοτικότητα πολιτικός αρχηγός(!!!!), έχουμε πολύ μαλλί να ξάνουμε ακόμη.

      Διαγραφή
    2. Δεν ειπα κατι αλλο το ιδιο λεμε.Σίγουρα εχουμε πολυ δρομο ακομα και ειναι φυσιολογικο. Αυτος που ερχεται διπλα στο ΚΚΕ ξερει οτι ψηφιζει Εργατικη Λαικη Αντιπολιτευση οσο εχουμε καπιταλισμο.Ερχεται καθαρα σε ταξικη βαση και οχι με σχηματα δεξια αριστερα.Δεν θα παρεις πισω οσους φυγανε το 2012 αυτοι θα μεινουνε στον Συριζα η θα πανε σε λαε κ.α αναχωματα. Θα κερδισεις νεους ψηφοφορους και απο αλλα κομματα. Και αυτο ειναι πραγματικο χρυσαφι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Απλά να κρατάμε μικρό καλάθι σε τέτοια. Τώρα υπάρχει έξαρση του κινήματος και το ΚΚΕ παίζει τα χαρτιά του άψογα, οπότε είναι φυσιολογική η ενίσχυση. Αν πέσει το κίνημα ξανά, μετά θα είναι αλλιώς (φυσικά προσπαθούμε να μην πέσει).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Neophyte_commie:
      Από ότι βλέπεις στο παραπάνω μου σχόλιο, είμαι ακόμη πιο συγκρατημένος και από αυτό.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι γιατί αν βρεθούμε σε προεκλογική περίοδο και το σύστημα αρχίσει τον διπολισμό τότε δύσκολα κρατάμε αυτά τα ποσοστά
      Σ.

      Διαγραφή
  3. Παντα κραταω μικρο καλαθι Νεοφυτε.Τις Κοινοβουλευτικες αυταπατες τις εχω πεταξει απο το 1991. Συμμετοχη για την καλυτερη προβολη των θεσεων μας και τα χρηματα.Τιποτα αλλο.Παγια θεση μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός των πολλών άλλων ουσιαστικών αρνητικών συνεπειών για το επίπεδο διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, αποτέλεσμα της εφαρμόζομενης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι και η μερική - έως τώρα - ''επάνοδος'' της επιρροής ΝΔ (κατά κύριο λόγο) και ΠΑΣΟΚ (δευτερόντως). Υπάρχει, βέβαια, και η αυξημένη ευθύνη του κάθε ''ψηφοφόρου'' σε ατομικό επίπεδο.
    Συμφωνώ με την εκτίμηση σου Trash. Μάλιστα, η σχετικά χαμηλή εκλογική επιρροή του ΚΚΕ στο διάστημα 2012-2015 οφειλόταν - εν πολοίς - στην εκλογική και πολιτική δυναμική που ανέπτυσσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην παρούσα φάση με την επιρροή των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ να φθίνει, εάν τα ως άνω ευρύματα επιβεβαιωθούν τότε θα πρόκειται για σαφώς αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα. Τα μεν κόμματα της αντιδραστικής αντιπολίτευσης (και, κυρίως, αυτό της ΝΔ) θα έχουν επανακάμψει. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποστεί απώλειες, ωστόσο θα παραμένει στη θέση του δεύτερου σε δύναμη κόμματος και, επομένως, με δυνατότητα επανασυσπείρωσης. Συνεπώς, ακόμη και μία περιορισμένη άνοδος του εκλογικού ποσοστού του ΚΚΕ δε θα έχει παρ' ελάχιστη ή μικρή σημασία. Μάλιστα, αυτή η (προσδοκώμενη) άνοδος θα είναι σε περιβάλλον ακόμη πιο έντονης υποχώρησης των απαιτήσεων του λαϊκού παράγοντα (ο οποίος, στην πλειοψηφία του, θα έχει εμπιστευθεί την πιο ''έμπειρη δεξιά'').
    Τα ανωτέρω, βέβαια, μένει να (μην) επιβεβαιωθούν. Και δε θα επιβεβαιωθούν όσο συνεχίζεται η αγωνιστική-ταξική δράση.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. α. κανει μπαμ οτι ειναι φτιαχτη.
    β. αν δεν απατωμαι το φθινοπωρο εδιναν στον Κουτσουμπα 23%
    γ. γινεται πιο φανερο οτι λυση μεσα στον καπιταλισμο προς το συμφερον των λαικων στρωματων, δεν υπαρχει.
    δ. στο επομενο ξεσπασμα της παγκοσμιας κρισης, θα εχουμε την πρωτη φαση της μαζικης στροφης στο ΚΚΕ
    ε. με την πολεμικη εμπλοκη θα εχουμε τη μερα D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδια με επιασε η βλακεια και θελω να σας πειραξω. Με τον παναγιωτη, trash κανετε σαν να ειστε ζευγαρι χρονια. Λεει κατι ο ενας κ απανταει το αντιθετο ο αλλος. Εχει πλακα. Φιλικα Βασιλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Βασιλης:
      Για εμένα το συστηματικό τρολάρισμα του παναγιώτη δεν έχει καθόλου(μα καθόλου) πλάκα.
      Από την στιγμή όμως που γνωρίζω πως δεν το κάνει επίτηδες, δεν μπορώ να του κόψω και τον σχολιασμό.

      Διαγραφή
    2. Δεν απανταω υποχρεωτικα το αντιθετο.Ο Καθενας εχει την αποψη του.Οταν συμφωνω σε κατι το λεω ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. Νομιζω οτι κανουμε ενα μεγαλο λαθος. Το οτι υπαρχει κινητικοτητα και αγωνες δε σημαινει οτι οσοι συμμετεχουν σε αυτους ειναι με ταξικα αιτηματα και πλαίσιο ουτε οτι οσοι συσπειρωνονται με τις ταξικες δυναμεις ακομα αλλαξαν πολιτικη τοποθετηση. Αρα ουτε ενθουσιασμος υπερμετρος χρειαζεται ουτε απογοητευση. Πολιτικα τοποθετημενος δεν ειναι ο οργανωμενος μονο. Ο αγροτης που 30 χρονια ριχνει ΝΔ ειναι πολιτικα τοποθετημενος με συγκεκρινενες αντιληψεις. Το οτι συμφωνει με τα αιτηματα κσι τις πρωτοβουλίες του μπλοκου της Νίκαιας και παει στο μπλοκο ειναι ενα βήμα αλλα σε καμια περίπτωση δεν εχει απεμπολησει την πολιτικη τοποθετηση του. Αυτο ειναι πολυ πιο μακροχρονιο ζητημα.
    Εδω οι μπολσεβικοι στην 1η εθνοσυνελευση μετα την επανασταση μειοψηφισαν και μιλάμε οτι δεν υπερψηφιστηκαν απο κοσμο που πηρε μερος στην ενοπλη επανασταση οχι απο καποιους που απλα κατεβηκαν σε ενα συλλαλητήριο ή μπλοκο ή έστω απεργια.
    Στον αγροτικο κοσμο που είναι ενα συντηρικτικο στρωμα απο θεση ειμαστε μειοψηφια, παντα θα ειμαστε μειοψηφια. Το ζητημα ειναι να τραβηξεις με το μερος σου το πιο φτωχο κομμάτι και να ουδετεροποιησεις ή να αποκτησεις μια συμπάθεια σε ενα αλλο μεγαλο κομματι. Καποιοι θα ειναι απεναντι σου οπως και να χει. Το ειδανε και στην ΕΣΣΔ.
    Το επιδικο για μας ειναι οχι να αποκρυσταλωσουμε ψηφους. Μακαρι για μενα εκλογές να μην ξαναχουμε συντομα. Οι εκλογές ειναι το καλυτερο οπλο του συστηματος οταν η οργη φουντωνει σπερνουν αυταπατες και διαμορφωνουν συνειδηση. Το επιδικο ειναι να ανασυγκροτηθει το κίνημα, να διευρυνεται η πολιτικη επιρροη του κομματος και αυτο να αποτυπωνεται και εκλογικα αν γινουν οι εκλογες αλλα κυριως σε στρατολογιες, σε εγγραφες στα σωματεια, σε τράβηγμα κόσμου με τις δυναμεις της λαικης συμμαχιας.
    Στην οκτωβριανη επανασταση υπηρχε μαζα κοσμου που πηρε μερος με αυταπαρνηση φωνάζοντας ολη η εξουσία στα σοβιετ, φωναζοντας εναντια στον ιμπεριαλιστικο πολεμο κσι την κυβέρνηση των καπιταλιστων και στις πρωτες εκλογες μετα απο αυτο ψηφισαν τους αριστερους Εσαιρους ή οποιον αλλον αλλα οχι τους μπολσεβικους. Αυτοι περασαν πολιτικα με τους μπολσεβικους με τα πρωτα μετρα και τα πρωτα χρονια οικοδομησης. Δεν αλλαξαν αμέσως πολιτικη τοποθέτηση ουτε καν με τη συμμετοχή τους στην επανασταση.
    Παράδειγμα αυτος που απεργησε που εχει μια συμπαθεια στο κομμα που σε άλλες συνθηκες μπορει να το στηριζε εκλογικα αλλα σου λεει οτι εντάξει σωστά τα λεει το ΚΚΕ αλλα αν βγουμε απο το ΝΑΤΟ, απο την ΕΕ θα ειμαστε μονοι. Αν κάνουμε σοσιαλισμό θα μας επιτεθουν και πια δεν υπάρχει ΕΣΣΔ, οτι ενταξει να πληρωσουν και οι αγροτες κατι, εμεις οι μισθωτοι τοσα εχουμε χασει, ή οτι ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ή ο ΚΑΡΕΛΙΑΣ ειναι καλοι εργοδοτες κλπ Γιατι αυτες οι βαθια πολιτικες αντιληψεις ενσωματωσης υπαρχουν και σε κοσμο που ψηφιζει ισως το κομμα ποσο μαλλον ευρυτερα. Ε αυτος ο ανθρωπος ακομα και σε μια εκλογικη μάχη με πολυ πιεση μπορει να στραφειβστο μικρότερο κακο στα ματια του. Το δαμε στο δημοψήφισμα, το δαμε σε εθνικες εκλογες, το δαμε στο 2ο γυρο των τοπικων εκλογων κλπ...
    Οταν έχει τέτοια δημοφιλια ενας ημιτρελος κωλογερος που κάνει τα θεληματα των αστων καταλαβαινουμε οτι η πολιτικη συνειδηση του κοσμου μονο σε καλο επιπεδο δεν ειναι. Αλλα η ιδεολογια μας, η δραση μας σαν μια γροθιά, η συσπείρωση μας σε συνδιασμο με τη δυναμικη της κατάστασης και της κίνησης των μαζων ειναι ικανη να φερει τα πάνω κατω οταν ολα αυτα συγχρονιστουν. Το ξερουμε καιβτο ξερει και ο αντίπαλος γι'αυτο λυσαει και αμολαει ότι έχει απο φασισταρια μεχρι πληρωμένους παπαγάλους και ξεφτιλες αποστατες...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οσο αφορα εμενα κανενας υπερμετρος ενθουσιασμός ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς αυτό που είπε ο Ρατμ.

      ΥΓ: Κάτω τα χέρια από τον Παναγιώτη, είναι ό,τι πιο αγνό και τίμιο έχω διαβάσει σε μπλογκ (όχι ότι χρειάζεται υπεράσπιση, μην παρεξηγηθώ).

      Διαγραφή
    3. @Neophyte_commie:
      καμμία φορά τα μεγαλύτερα εγκλήματα γίνονται με τις αγνότερες των προθέσεων.

      Διαγραφή
  8. Το μονο που δεν με πειθει ειναι η πρωτια της νδ απεναντι στο συριζα. Ειπαμε εκανε δουλεια στην ανασυγκροτηση της η νδ αλλα να καλυψει 7 μοναδες σε 5 μηνες; Δεν ειναι αυτη η εικονα που μου ερχεται στον βορρα που ειναι προπυργιο της εδω και δεκαετιες.

    Ο.Χ.Ε.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Ο.Χ.Ε.Π.:
      Δεν θα έπειθε αν το κελίσιμο της ψαλίδας οφείλονταν σε κάποια θεαματική άνοδο της ΝΔ.
      Το γκάλοπ όμως δείχνει να οφείλεται σε θεαματική πτώση του Τσιπρέικου. Και αυτό έχει μια λογική.

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.