Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

ΗΠΑ: Απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων με αφορμή πυραυλική δοκιμή

Τη δεύτερη, μέσα σε λίγες μέρες, δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου «Minuteman III» έχουν προγραμματίσει εντός 24ώρου δυνάμεις του αμερικανικού στρατού στη βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνιας με «στόχο» κοντά στην ατόλη Κουαζαλέιν, στις Νήσους Μάρσαλ, στο Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, σε μία περίοδο κατά την οποία οξύνονται οι κόντρες στη γεωπολιτική σκακιέρα τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα. Μάλιστα, ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γουόρκ, αξιοποίησε την επικείμενη δοκιμή για να εκτοξεύσει απειλές ακόμη και για χρήση πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας «εάν» όπως είπε «είναι απαραίτητο»...

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Άμυνας, η 15η (από το Γενάρη του 2011) δοκιμή πυραύλου αυτού του είδους «στέλνει το μήνυμα σε χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Βόρεια Κορέα» ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν «αποτελεσματικό πυρηνικό οπλοστάσιο». Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς και οι Ρώσοι και οι Κινέζοι κάνουμε διαρκώς δοκιμαστικές εκτοξεύσεις για να αποδείξουμε ότι οι πύραυλοι που έχουμε σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι αξιόπιστοι. Και αυτό είναι ένα μήνυμα... ότι είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα εάν είναι απαραίτητο!».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται οι έντονες προσπάθειες της κυβέρνησης Ομπάμα να αναβαθμίσει το αμερικανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, καθώς εν πολλοίς κρίνεται πεπαλαιωμένο. Στον τελευταίο προϋπολογισμό του Πενταγώνου προβλέπεται αύξηση των δαπανών για το πυρηνικό οπλοστάσιο κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια για να συντηρηθούν, να αναβαθμιστούν ή να αποκτηθούν βομβαρδιστικά, πύραυλοι, υποβρύχια και άλλα συστήματα.
Το συνολικό ποσό των 19 δισεκατομμυρίων θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο και στο υπουργείο Ενέργειας να προχωρήσουν στην αναβάθμιση του αμερικανικού οπλοστασίου και των υποδομών του, που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 320 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια δεκαετία και περίπου 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε μια τριακονταετία.

Η τεράστια αύξηση των δαπανών για τα πυρηνικά όπλα έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις προεκλογικές υποσχέσεις του προέδρου Ομπάμα που από την πρώτη προεδρική του θητεία είχε θέσει μεταξύ άλλων ως στόχο τη ...μείωση της εξάρτησης των ΗΠΑ από τα πυρηνικά όπλα, απευθύνοντας μάλιστα τον Απρίλη του 2009 σε ομιλία του στην Πράγα διεθνώς έκκληση για έναν «κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά όπλα»...

Δεν λείπουν βεβαίως οι επικρίσεις για τους πυρηνικούς σχεδιασμούς του Πενταγώνου. Ο Χανς Κρίστενσεν, αναλυτής της «Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων» (FAS), επέκρινε ιδιαίτερα έντονα τους «καταστροφικούς» και εξαιρετικά δαπανηρούς σχεδιασμούς του Πενταγώνου, ενώ ο Κίνγκστον Ριφ της «Ένωσης για τον Έλεγχο των Όπλων» σημείωσε χαρακτηριστικά πως τα σχέδια αυτά «έχουν πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα».

Πηγή: 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.