Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Κυβερνητική κρίση στην Ουκρανία εν μέσω αύξησης των βομβαρδισμών του Ντονμπάς

Γιατσένιουκ και Ποροσένκο σε παλαιότερες στιγμές
Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ουκρανίας, Γιατσένιουκ, ζήτησε ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στην αρχή της εβδομάδας. Η δήλωση του Ποροσένκο έγινε στο φόντο της ολοένα και μεγαλύτερης πτώσης της δημοτικότητας της ουκρανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού. Αν και η πρόταση μομφής που κατατέθηκε στο ουκρανικό κοινοβούλιο δεν πέρασε τελικά, όλα δείχνουν πως ο Αρσένι Γιατσένιουκ θα αποτελεί σύντομα παρελθόν για την κυβέρνηση της Ουκρανίας. Εξάλλου, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως το κόμμα του που ήρθε πρώτο σε ψήφους μαζί με αυτό του Ποροσένκο στις τελευταίες ουκρανικές εκλογές θα συγκέντρωνε γύρω στο 1% αν γίνονταν εκλογές σήμερα!! Επιπλέον, η ουκρανική κοινή γνώμη φέρεται να επιθυμεί παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου σε ποσοστό 70%. Και πως να μην προκαλούν το μίσος του μέσου Ουκρανού πολίτη όταν ανακοινώνουν νέα αύξηση των τιμών στην ενέργεια από την 1η Απριλίου. Εξάλλου, ο Γιατσένιουκ κατηγορείται για παράνομο πλουτισμό στη διάρκεια της θητείας του ενώ πρόσφατα ο λιθουανικής καταγωγής υπουργός οικονομικών της Ουκρανίας παραιτήθηκε καταγγέλοντας ότι τα χρήματα των δανείων από το ΔΝΤ υπέρ των μεταρρυθμίσεων ακολουθούν περίεργες διαδρομές.

Η απόλυτη πτώση της δημοτικότητας των στυλοβατών του Μαϊντάν οδήγησε τον Ποροσένκο να δηλώσει μη-ικανοποιημένος από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης μες το 2015, σε μια προσπάθεια να διαχωριστεί. Ένας ριζικός ανασχηματισμός είναι ένα απ’ τα τελευταία χαρτιά του καθεστώτος προκειμένου να διορθώσει την εικόνα του.. Την τελευταία εβδομάδα πολυάριθμες κινητοποιήσεις διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας ζητώντας την παραίτηση Γιατσένιουκ.

Γιατσένιουκ-Νταβούτογλου συναντήθηκαν στις 15 Φλεβάρη
 με τον δεύτερο να δηλώνειτη στήριξή του
στην υπόθεση της Κριμαίας.
 Στις κινητοποιήσεις αυτές είχε έντονη παρουσία η ουκρανική ακροδεξιά, όπως το κόμμα Σβομπόντα. Εκτός από την έλλειψη ερείσματος στην κοινή γνώμη, η απομάκρυνση Γιατσένιουκ φαίνεται να έχει επιπλέον την έγκριση των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν να αναμορφώσουν το πολιτικό σκηνικό στην Ουκρανία. Κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι μεσοπρόθεσμα ενδεχομένως να τεθεί και ζήτημα Ποροσένκο. Χθες, ο εκπρόσωπος του State Department χαιρέτισε την απόφαση του Πέτρο Ποροσένκο να απομακρύνει τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, Βίκτορ Σόκιν, ως μια θετική κίνηση στην ενίσχυση του αγώνα εναντίον της διαφθοράς κι υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Τελικά ο Σόκιν παραιτήθηκε σήμερα.

Τα σενάρια για τη διαδοχή του Γιατσένιουκ δίνουν και παίρνουν ωστόσο δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν πρόκειται απλά για μια κίνηση εξευμενισμού της κοινής γνώμης ή υπάρχει κάποιο βαθύτερο πολιτικό σχέδιο.

Σημαντική αύξηση της έντασης των βομβαρδισμών του Ντονμπάς
 
Ανησυχητική κρίνεται από τις κυβερνήσεις των ΛΔ Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ η αύξηση των περιστατικών παραβιάσεως της εκεχειρίας απ’ την ουκρανική πλευρά κατά τα τελευταία 24ωρα. Συγκεκριμένα στη ΛΔ Ντονιέτσκ καταγράφηκαν 31 παραβιάσεις της εκεχειρίας μόνο για την 16η του Φλεβάρη. Βομβαρδίστηκαν με πάνω από 200 βλήμματα προάστια της πόλης Ντονιέτσκ με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 11χρονου αγοριού. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη ΛΔ Λουγκάνσκ όπου βλήμματα προσγειώθηκαν μέσα στα όρια της πόλης του Λουγκάνσκ χτυπώντας έναν παιδικό σταθμό που ευτυχώς ήταν κενός εκείνη την ώρα. Η ουκρανική πλευρά δήλωσε ότι έχασε τρεις στρατιώτες ενώ άλλοι εφτά τραυματίστηκαν στη διάρκεια των τελευταίων 24ωρων. Αυτές είναι κι οι σημαντικότερες απώλειες του ουκρανικού στρατού από τα μέσα Νοέμβρη.
Πηγή: solidarityantifascistukraine

12 σχόλια:

  1. Να σχολιασω η οχι.Εσυ αποφασίζεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      ΟΧΙ. Σχόλια υπέρ του φασισμού δεν γίνοται δεκτά στο μπλογκ.

      Διαγραφή
  2. Πάντως, είναι δεδομένη η πολύ σοβαρή ευθύνη της πλειοψηφίας του ουκρανικού πληθυσμού για την ουσιαστική ανοχή ή και αποδοχή της πολιτικής του αντιδραστικού καθεστώτος. Η εκτεταμένη πτώση της επιρροής κάποιων από τα αντιδραστικά κόμματα που αποτελούν το καθεστώς δε νομίζω να καταλήγει σε υποστήριξη του ΚΚ κλπ.

    Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Κ.:
      Όσο δεδομένη ήταν και ευθήνη του ελληνικού λαού που ανέχτηκε ή αποδέχτηκε στην πλειοψηφεία του επί 5 χρόνια την χούντα των συνταγματαρχών.
      Και που η αμφισβήτηση της τον 6ο χρόνο δεν κατέληξε στην υποστήριξη του ΚΚ, αλλά στο 56% του Καραμανλή το 1974.

      Θεωρώ αρκετά πιο περίπλοκα τα πράγματα.
      Ούτε η πλειοψηφία των Ουκρανών είναι ναζί, ούτε η πλειοψηφία των ελλήνων ήταν χουντικοί επί επταετίας.

      Διαγραφή
    2. Αρα που καταληγουμε για Συμπερασμα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν υπάρχει συμπερασμα, πέρα του ότι κατάσταση είναι ακόμη σε εξέλιξη και τίποτε δεν έχει κριθεί οριστικά.

      Η ανάρτηση έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.
      Και η ενημέρωση είναι προϋπόθεση για να μπορέσουν να βγουν κάποια στιγμή και συμπεράσματα.

      Διαγραφή
    4. Αυτο που λες ειναι σωστο. Λεω γιατι δεν πηγανε στο ΚΚ στην Ουκρανία και στο ΚΚΕ στην δικτακτορια. Αυτο να το σχολιασω η ειναι εκτος θεματος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Άστο καλύτερα, θα φύγει εντελώς εκτός θέματος πάλι ο σχολιασμός.

      Διαγραφή
    6. Το αφηνω.Οτι πεις εσυ.Τα σεβη μου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. σ. Trash,
      Συμφωνώ στις επισημάνσεις σου. Απλώς, στις περιπτώσεις ορισμένων λαών υπάρχουν δεδομένα τα οποία καθιστούν την ευθύνη του κάθε "τέτοιου" λαού πιο αυξημένη σε σύγκριση με άλλους. Αναφέρομαι, ειδικότερα, στην "κατηγορία" κάποιων λαών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι οποίοι και παρά το επαναστατικό-σοσιαλιστικό παρελθόν αποδέχονται ή ανέχονται ακραιφνώς αντιδραστικά, αντικομμουνιστικά ή και φασιστικά στοιχεία στο πεδίο της διακυβέρνησης, χωρίς οργάνωση υπολογίσιμης αντίστασης (υπό τη θετική εξαίρεση των εργαζόμενων των εδαφών των "ΛΔ" της "Νοβορωσίας", στην οποία ωστόσο υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες πλην του αντιφασιστικού-πολιτικού αγώνα). Αυτά, ασφαλώς, χωρίς να παραγνωρίζεται το αγωνιστικό παρελθόν και αυτών των λαών.

      Κ.
      Βέβαια

      Διαγραφή
    8. σ. Παναγιώτη,
      Ίσως να κρατήσουμε την επισήμανση του Trash ότι: "τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη". Όσον και αν ο ιδεολογικός και πολιτικός συσχετισμός σε Δυτική και Κεντρική Ουκρανία παραμένει ακραία αρνητικός.

      Κ.

      Διαγραφή
    9. Καμμια αντιρηση.Εγω τον ρωτησα απλα αν μπορω να σχολιασω αυτο που ειπε γιατί δεν πηγανε στο Κ.Κ και στην Δικτακτορια το 1974 στο ΚΚΕ και μου ειπε σωστα οτι θα πλατιασουμε πολυ επειδη η αιτιες ειναι βαθια στο παρελθον και στην Ουκρανία και εδω το 1974. Χαιρετω. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.