Καλωσήλθατε στον Fadomduck2

To παρόν ιστολόγιο αποτελεί φυσική συνέχεια του Fadomduck στο οποίο θα βρείτε συλλογές κειμένων, παραπομπές σε ηλεκτρονικές διευθήνσεις με πολιτικά βιβλία και μουσική, καθώς και μια αρκετά μεγάλη συλλογή με αφίσσες από την Σοβιετική Ενωση (μέχρι και το 1956). Αρχείο με τα άρθρα του Fadomduck #1 θα βρείτε εδώ. O Fadomduck2 όπως και ο προκάτοχος του δηλώνει πως αν και ντρέπεται να κρύψει τις συμπάθειες του, δεν εκπροσωπεί καμμία συλλoγικότητα, παρά μόνο τον εαυτό του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο alepotrypa200@gmail.com

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το Συριακό

Σε ένα ανεξέλεγκτο πεδίο μάχης μετατρέπεται το Συριακό έδαφος, αφού από το Σάββατο, πλην της συμμαχίας των ΗΠΑ και την Ρωσία επιχειρούν εκεί και οι τουρκικές δυνάμεις.

Ο στρατός της Τουρκίας ξεκίνησε να βομβαρδίζει θέσεις των Κούρδων της YPG που μάχονται στο Χαλέπι και την τελευταία εβδομάδα φάνηκε να έχουν βλέψεις ώστε να επεκτείνουν τα εδάφη που έχουν υπό την κυριαρχία τους.

Το γεγονός αυτό μόνο θετική ανταπόκριση δεν είχε από την Τουρκία, που ξεκίνησε με την σειρά της πολεμικές επιχειρήσεις υπό τον φόβο να εξαπλωθούν επικίνδυνα -για τα σύνορά της- οι κούρδοι μαχητές.

Μάλιστα, η Συρία κυκλοφόρησε σενάρια ότι η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία έχουν πλάνο να στείλουν χερσαίες δυνάμεις στα εδάφη της, προκειμένου να εκδιώξουν από τα εδάφη τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, με ττην Συριακή κυβέρνηση πάντως να διαμαρτύρεται έντονα και να ζητάει από τον ΟΗΕ να κάνει συστάσεις στους Τούρκους προκειμένου να σταματήσουν να βομβαρδίζουν το Χαλέπι. Η Τουρκία από τη πλευρά της διέψευσε τα παραπάνω, σήμερα, Δευτέρα, αφού ο υπουργός Άμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, είπε σε δηλώσεις του ότι η χώρα του δεν έχει καμία διάθεση να ανακατευτεί σε έναν χερσαίο πόλεμο στα Συριακά εδάφη.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Γιαλτζίν Ακντογάν, κατέστησε σαφές ότι η προώθηση των κούρδων μαχητών στο δυτικό κομμάτι του ποταμού Ευφράτη δεν θα μείνει αναπάντητη από την χώρα του, την ώρα που η Γαλλία εξέφραζε ανοιχτά την ανησυχία της για τη νέα αυτή τροπή στο Συριακό.

Παράλληλα, ο τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, επανέλαβε ότι οι τούρκοι θα συνεχίσουν να χτυπάνε θέσεις Κούρδων στο Χαλέπι λέγοντάς της χαρακτηριστικά ότι "δεν θα επιτρέψουμε στο YPG να να διεξάγει επιθετικές ενέργειες. Ο στρατός απάντησε ικανοποιητικά και αυτό θα συνεχίσει να κάνει."
Το Σάββατο εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, προκειμένου να τους εκφράσει την επιθυμία του ώστε η Ρωσία να σεβαστεί την εκεχειρία και να σταματήσει τις υποστηρικτικές -στον Συριακό στρατό- αεροπορικές επιχειρήσεις.

Ουάσινγκτον και Μόσχα έχουν συμφωνήσει εντός της εβδομάδας να υπάρξει μια άτυπη κατάπαυση του πυρός, προκειμένου να ενθαρρυνθεί ο διάλογος και να υπάρξει διαπραγμάτευση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες και να διαφανεί αν υπάρχει διάθεση από τις δύο πλευρές για μια ομαλή πολιτική μετάβαση.
Πηγή: Καθημερινή
Βλέπε ακόμη:

16 σχόλια:

  1. Μυλος η κατάσταση.
    Θελω να υποστηριξω τους Κούρδους, αλλα εχουν γινει οι πιο πιστοι σύμμαχοί των αμερικανων.
    Οι τουρκοι, ειναι θετικο οτι με την κινηση τους μπορουν να προκαλεσουν ρωγμη στην συνοχη του ιμπεριαλιστικου μπλοκ του Νατο, αλλα παιζουν με την φωτια που μπορει να προκαλεσει πυρκαγια σε ολοκληρη την περιοχη.
    Ειναι φανερο οτι οι Αμερικανοι χρειαζονται την Τουρκια να παραμεινει στην επιρροή τους και γιαυτο δεν ειναι ιδιαιτερα αυστηροι μαζι της οταν βλεπουν μια συμαχο να μαχεται μια αλλη συμμαχο.
    Παντως με την φορα που εχει παρει ο σουλτανος Ερτογαν, να διαφοροποιειται απο την στρατιγικη των ΗΠΑ, να προκαλει τους Ρωσσους και να εχει ανοιξει μετωπα με Συριους, Κουρδους, Ισραηλ, Ιραν, καποια στιγμη θα του γυρισει μπούμερανγκ η κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Γιαννης Κ.:
      Και εγώ, περίπου τα ίδια με εσένα σκέφτομαι.

      Διαγραφή
  2. Δεν νομίζω η Τουρκία να κάνει οτιδήποτε δίχως την εξασφαλισμένη ανοχή ή ακόμη και εντολή από Ουάσιγκτον. gorf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @gorf:
      Προσωπικά δεν είμαι καθόλου σίγουρος εάν η τούρκικη αστική τάξη δεν παίζει τα ρέστα της με πραγματικό ρίσκο να έχει την τύχη της Γιουγκοσλαβίας.

      Διαγραφή
    2. Δεν διαφωνώ μαζί σου για αυτό που φαίνεται. Απλά θεωρώ τους Αμερικανούς master of puppets με απίστευτη τεχνογνωσία στο αντικείμενο. Οι μόνοι περιορισμοί που τους μπαίνουν είναι αυτοί που διαλεκτικά πηγάζουν από το καπιταλιστικό σύστημα. Και κάτι σχετικό και άσχετο http://sputniknews.com/military/20160216/1034813681/russian-military-second-strongest.html#ixzz40Ibmco4t
      gorf

      Διαγραφή
    3. @gorf:
      Για τους αμερικάνους συμφωνούμε. Για τους τούρκους είναι που έχω τις αμφιβολίες μου.

      Διαγραφή
  3. Γιάννης Κ.Δεν ειναι μονο με τους Αμερικανους οι Κουρδοι.Τους βοηθαει και η Ρωσια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Δεν ισχύει αυτό που λες.

      Διαγραφή
    2. Στην Συρία συνεργάζονται με το καθεστως του Μπάαθ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      To Μπάαθ δεν είναι η Ρωσία, και το "συνεργάζονται" είναι αρκετά συζητήσιμο.

      Για την ιστορία πάντως, το YPG έχει αμερικάνους (και όχι ρώσους) στρατιωτικούς σύμβουλους, είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον αμερικάνικο (και όχι με τον ρώσικο) στρατό, δέχεται την υλική και διπλωματική βοήθεια των ΕΠΑ (και όχι της Ρωσίας).
      Η σχέση μάλιστα αυτή άρχισε με την εισβολή των αμερικάνων στο Ιράκ χρόνια πριν και την συνεργασία με τους Κούρδους του Μπαρτζανί τότε, ενάντια στον Ιρακινό στρατό. Συνεχίστηκε με τους Κούρδους της Συρίας που αρχικά χτύπησαν τον Συριακό στρατό ταυτόχρονα με τους ισλαμιστές μισθοφόρους, και κατέληξε σε μια άτυπη εκεχυρία μεταξύ του συριακού στρατού και του YPG όταν το τελευταίο ήρθε σε αναγκαστική σύγκρουση με το επελαύνων τότε ΙΣΙΣ, την ίδια ώρα που ο συριακός στρατός αδυνατούσε να κρατήσει όλα τα μέτωπα.

      Το πως από τα παραπάνω προκύπτει πως το YPG υποστηρίζεται από τους ρώσους...

      Διαγραφή
    4. Δεν αμφισβητώ οτι έχουνε σχέση με τους Αμερικάνους.Λέω οτι απο ενα σημειο και μετα εχουνε σχέσεις και με τους Ρώσους. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Ε, αυτό σου εξηγώ. Πως δεν έχουνε. Ποτέ δεν είχανε.

      Διαγραφή
    6. Δεν επιμένω θα το δεχτω. ολα είναι ενα κουβαρι ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Το μόνο που έκανε το YPG σε σχέση με την Ρωσία ήταν να χαιρετίσει/καλωσορίσει την ανάμειξη της τελευταίας στο Συριακό ενάντια στον ISIS


      http://www.middleeasteye.net/news/syrian-kurdish-fighters-welcome-russian-airstrikes-demand-weapons-anti-fight-1688853090

      Sukhoi

      Διαγραφή
    8. @Sukhoi:
      Ενώ είχε ήδη εμπλακεί με το ISIS αφενός, και ενώ η κουβέντα αφορά ακριβώς το αντίστροφο από την άλλη (το εάν οι Ρώσοι υποστηρίζουν-υποστήριξαν το YPG).
      @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ:
      Στο συγκεκριμένο δεν είναι καθόλου κουβάρι. Η συμμαχία ΕΠΑ-YPG είναι αμκρόχρονη και σταθερή (μέχρι στιγμής).
      Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει ντε και καλά να εμπλέκονται οι ρώσοι και εκεί που δεν εμπλέκονται...

      Διαγραφή
    9. Οχι δεν το θετω ντε και καλα.Για τους Αμερικάνους το γνωρίζω. ΟΚ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου, άν δεν υπάρχει εγγραφή στον blogger ή άλλη διαδυκτιακή υπηρεσία (βλέπε όροι σχολιασμού στο πάνω μέρος της σελίδας).
Ανώνυμα και υβριστικά σχόλια μπορούν να διαγράφονται χωρίς άλλη προειδοποίηση.